Aeg-Electrolux E4403-7-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

E4403-7
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Zasady bezpieczeństwa podczas
instalacji 3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Bezpieczeństwo podczas
użytkowania 3
Opis urządzenia 5
Widok urządzenia 5
Akcesoria piekarnika 5
Otwór wylotu pary 6
Przed pierwszym użyciem 6
Czyszczenie wstępne 6
Ustawianie aktualnej godziny 6
Codzienna eksploatacja 6
Włączanie i wyłączanie piekarnika
6
Pola grzejne 7
Moc grzania 7
Wentylator chłodzący 7
Funkcje piekarnika 7
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego 9
Wyświetlacz 9
Funkcja minutnika 9
Termosonda do mięsa 10
Blokada drzwi 10
Przydatne rady i wskazówki 11
Wewnętrzna strona drzwi 12
Pieczenie ciasta 12
Pieczenie mięsa 18
Grillowanie 23
Pasteryzowanie 23
Suszenie 24
Rozmrażanie 25
Konserwacja i czyszczenie 26
Sufit piekarnika 27
Prowadnice blach 27
Oświetlenie piekarnika 28
Drzwi piekarnika i szyby 28
Co zrobić, gdy… 30
Utylizacja 30
Serwis i części zamienne 31
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
Gdy w pobliżu są dzieci, należy włączyć zabezpieczenie przed uruchomie‐
niem przez dzieci. Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie
urządzenia przez dzieci.
Zasady bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Użycie składników zawierających alkohol, może
spowodować powstanie mieszaniny alkoholu z powietrzem. Istnieje ryzyko
pożaru.
Należy uważać, aby podczas otwierania drzwi w pobliżu urządzenia nie było
źródła iskier lub otwartego płomienia. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie przechowywać w urządzeniu łatwopalnych materiałów. Istnieje ryzyko
pożaru.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Zmiana koloru emaliowanych powłok nie ma wpływu na prawidłowe działanie
urządzenia. Gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzelektrycznych do gniazdka, należy uwa‐
żać, aby ich przewody nie stykały się z gorącymi drzwiami piekarnika, ani
nie były zbyt blisko nich poprowadzone.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast używać głębokiej blachy do pieczenia.
W przeciwnym razie, soki owocowe mogą spowodować trwałe plamy.
Nie naciskać na otwarte drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Aby nie uszkodzić emalii piekarnika, w urządzeniu nie należy pozostawiać
wilgotnych potraw.
Nie pozostawiać w urządzeniu nieprzykrytych potraw po wyłączeniu wenty‐
latora chłodzącego. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji, należy wyłączyć urządzenie i spraw‐
dzić, czy jest chłodne.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu parowych urządzeń czyszczących
ani myjki wysokociśnieniowej.
Do czyszczenia szkła w drzwiach piekarnika nie stosować żadnych płynów
ściernych ani skrobaków metalowych, ponieważ mogą one porysować po‐
wierzchnię. Mogłoby to spowodować pęknięcie szkła.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
10
11
12
13
15 5
4
3
2
1
14
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Wskaźnik zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wyświetlacz
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Wskaźnik temperatury
8 Pokrętła pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Gniazdo termosondy do mięsa
12 Wentylator i filtr tłuszczowy
13 Dolna grzałka
14 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
15 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Opis urządzenia
5
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do pomiaru stopnia upieczenia mięsa.
Otwór wylotu pary
Para z piekarnika wydostaje się przez otwór w lewym tylnym rogu płyty do
gotowania (patrz "Opis urządzenia" w instrukcji użytkownika płyty kuchennej).
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w przypadku przerwy w do‐
stawie energii, zacznie automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny.
Przejść do kroku 2.
1. Aby zmienić wyświetlaną godzinę, nacisnąć jednocześnie przyciski „ + ” i
- ”, aż zacznie migać wskazanie czasu.
2. Ustawić aktualną godzinę za pomocą przycisku „ + ” lub „ - ”.
3. Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wyświetlaczu widoczna jest
ustawiona godzina.
Gdy włączona jest funkcja czasowa, nie można zmienić aktualnej godziny.
Codzienna eksploatacja
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
6
Przed pierwszym użyciem
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz po‐
krętło temperatury na pozycję wyłączenia.
Pola grzejne
Pokrętła pól grzejnych służą do sterowania płytą kuchenną zainstalowaną z
piekarnikiem. W celu uzyskania dalszych informacji na temat płyty kuchennej,
patrz instrukcja użytkownika płyty kuchennej.
Moc grzania
Wskaźniki pól grzejnych (patrz "Widok urządzenia") wskazują, które pole jest
włączone.
Pokrętło Funkcja
Podtrzymywanie temperatury
1-9 Moc grzania
(1 = najmniejsza moc grzania; 9 = największa moc grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Funkcja automatycznego podgrzewania
Poniższe informacje obowiązują wyłącznie w przypadku zainstalowania płyty
kuchennej z funkcją automatycznego podgrzewania!
Funkcja automatycznego podgrzewania zasila pole grzejne przy pełnej mocy
przez pewien czas.
1. Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło pola grzejnego zgodnie z ru‐
chem wskazówek zegara do oporu (mijając ustawienie najwyższej mocy
grzania).
2. Aby kontynuować proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji
żądanej mocy grzania.
3. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby
chłodzić powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia wentylator chło‐
dzący działa jeszcze przez pewien czas, dopóki urządzenie nie ostygnie.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Codzienna eksploatacja
7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
TERMOOBIEG Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod‐
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su‐
szenia potraw.
PIZZA Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego
spodu. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C
niższą od temperatury używanej podczas piecze‐
nia tradycyjnego.
PIECZENIE TRADY‐
CYJNE
Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
DOLNA GRZAŁKA Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo‐
dzie oraz do robienia przetworów.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw mrożonych.
GRILL Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
DUŻY GRILL Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach
i do opiekania pieczywa.
GRILL TURBO Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania i
przyrumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
Ruszt posiada wygięcia na bocznych kra‐
wędziach. Krawędzie te oraz kształt pro‐
wadnic zabezpieczają akcesoria piekarni‐
ka przed przechyleniem.
8
Codzienna eksploatacja
Zakładanie/wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa, aby zapobiec pryska
niu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt i wsunąć dwa elementy montażowe
skierowane w dół w otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, odczepić go i wyjąć.
Wyświetlacz
1 Wskaźnik funkcji minutnika
2 Wskaźnik termosondy do mięsa
3 Wyświetlacz zegara
4 Wskaźnik zegara
5 Przycisk „ + "
6 Przycisk „ - "
Funkcja minutnika
Ta funkcja nie wpływa na działanie piekarnika.
Ustawianie minutnika
1. Nacisnąć przycisk + lub -.
2. Ustawić czas przy pomocy przycisku + lub - (maksymalny czas to 2 godziny
30 minut).
3. Po upływie 5 sekund zegar rozpocznie odliczanie czasu.
4. Po upływie ustawionego czasu nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
1 2 3
56
4
Codzienna eksploatacja
9
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa.
Należy zwrócić uwagę na dwie wartości temperatur:
Temperaturę piekarnika: patrz tabela pieczenia mięsa
Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz tabela termosondy do mięsa
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z piekarnikiem lub orygi‐
nalnych części zamiennych.
OSTRZEŻENIE!
Termosonda jest gorąca! Ryzyko doznania poparzeń! Zachować ostrożność
podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
Sposób użycia termosondy do mięsa:
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy do gniazdka znajdującego się na
bocznej ściance piekarnika. Wskaźnik termosondy
zacznie migać.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do środkowej części mięsa.
3. Ustawić żądaną temperaturę wewnątrz potrawy przy pomocy przycisków "
+ " lub " - ". Można wybrać dowolną temperaturę w zakresie od 30°C do
99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami podanymi w tabeli.
4. Ustawić żądaną funkcję piekarnika oraz temperaturę za pomocą pokręteł.
5. Gdy mięso osiągnie ustawioną temperaturę, rozlegnie się sygnał elektro‐
niczny. Aby go wyłączyć, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk.
6. Wyłączyć piekarnik i wyjąć termosondę do mięsa.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowalający, należy powtórzyć powyższe
czynności i ustawić wyższą temperaturę w środku potrawy.
Blokada drzwi
W chwili dostarczenia urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
Włączanie blokady drzwi: Pociągnąć blo‐
kadę drzwi do siebie, aż zablokuje się w
miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Pchnąć bloka
dę drzwi z powrotem w stronę panelu.
10
Codzienna eksploatacja
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę
drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi podczas
zamykania drzwi urządzenia!
Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
Przydatne rady i wskazówki
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1
Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
min
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: Puszyste omlety, jajka
smażone
10-40
min
Gotować pod przykryciem
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
min
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: sznycli, cor‐
don bleu, kotletów, bryzoli, kiełba‐
sek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
Przydatne rady i wskazówki
11
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
7-8 Intensywne smażenie np. placków
ziemniaczanych, kawałków polęd‐
wicy, steków
5-15
min
Obrócić po upływie połowy
czasu
9 Zagotowywanie większych ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie
mięsa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej żywności może spowodować odkształ‐
cenie blach podczas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie - pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
12
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra
+Dół
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra
+Dół
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Grzanie Góra
+Dół
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
Grzanie Góra
+Dół
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra
+Dół
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Przydatne rady i wskazówki
13
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Skorzystać z głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie - ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż‐
dżowe
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
14
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Bułki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo‐
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Przydatne rady i wskazówki
15
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Niewłaściwy poziom
umieszczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.)
Zapiekanka maka‐
ronowa
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lazania Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Przydatne rady i wskazówki
17
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz. :
min.)
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po‐
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 patrz instruk‐
cje producen
ta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Podczas pieczenia mięs należy założyć filtr tłuszczowy!
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!)
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub na
ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (Jeśli obecna)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy polewać
kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
18
Przydatne rady i wskazówki
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Turbo Grill 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (podgoto‐
wana)
750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Przydatne rady i wskazówki
19
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pie‐
czeń jagnięca
1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, ud
ko zająca
1)
do 1 kg Grzanie
Góra+Dół
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z sarny/jele‐
nia
1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 1:15 -
1:45
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux E4403-7-A Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla