Aeg-Electrolux B4101-5-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

B4101-5
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Zasady bezpieczeństwa podczas
instalacji 3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Bezpieczeństwo podczas
użytkowania 3
Opis urządzenia 4
Widok urządzenia 4
Akcesoria piekarnika 5
Przed pierwszym użyciem 5
Czyszczenie wstępne 5
Ustawianie aktualnej godziny 5
Codzienna eksploatacja 6
Włączanie i wyłączanie piekarnika
6
Wentylator chłodzący 6
Funkcje piekarnika 6
Wkładanie akcesoriów piekarnika
7
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego 8
Wyświetlacz 8
Ustawianie funkcji zegara 8
Anulowanie funkcji zegara 9
Przydatne rady i wskazówki 9
Wewnętrzna strona drzwi 9
Pieczenie ciasta 10
Pieczenie mięsa 15
Grillowanie 19
Pasteryzowanie 20
Suszenie 21
Rozmrażanie 22
Konserwacja i czyszczenie 23
Sufit piekarnika 23
Prowadnice blach 24
Oświetlenie piekarnika 25
Drzwi piekarnika i szyby 25
Co zrobić, gdy… 26
Utylizacja 27
Serwis i części zamienne 28
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
Gdy w pobliżu są dzieci, należy włączyć zabezpieczenie przed uruchomie‐
niem przez dzieci. Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie
urządzenia przez dzieci.
Zasady bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Użycie składników zawierających alkohol, może
spowodować powstanie mieszaniny alkoholu z powietrzem. Istnieje ryzyko
pożaru.
Należy uważać, aby podczas otwierania drzwi w pobliżu urządzenia nie było
źródła iskier lub otwartego płomienia. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie przechowywać w urządzeniu łatwopalnych materiałów. Istnieje ryzyko
pożaru.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Zmiana koloru emaliowanych powłok nie ma wpływu na prawidłowe działanie
urządzenia. Gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzelektrycznych do gniazdka, należy uwa‐
żać, aby ich przewody nie stykały się z gorącymi drzwiami piekarnika, ani
nie były zbyt blisko nich poprowadzone.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast używać głębokiej blachy do pieczenia.
W przeciwnym razie, soki owocowe mogą spowodować trwałe plamy.
Nie naciskać na otwarte drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Aby nie uszkodzić emalii piekarnika, w urządzeniu nie należy pozostawiać
wilgotnych potraw.
Nie pozostawiać w urządzeniu nieprzykrytych potraw po wyłączeniu wenty‐
latora chłodzącego. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji, należy wyłączyć urządzenie i spraw‐
dzić, czy jest chłodne.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu parowych urządzeń czyszczących
ani myjki wysokociśnieniowej.
Do czyszczenia szkła w drzwiach piekarnika nie stosować żadnych płynów
ściernych ani skrobaków metalowych, ponieważ mogą one porysować po‐
wierzchnię. Mogłoby to spowodować pęknięcie szkła.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
11
12
2 63 4
7
8
9
10
1
5
1 Panel sterowania
4
Opis urządzenia
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator i filtr tłuszczowy
10 Dolna grzałka
11 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go‐
dzina.
Przed pierwszym użyciem
5
Nie można jednocześnie ustawiać aktualnej godziny i funkcji automatycznej
("Czas pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
Codzienna eksploatacja
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz po‐
krętło temperatury na pozycję wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać niską tempe‐
raturę powierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator nadal
działa, do czasu schłodzenia urządzenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Ta funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod‐
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su‐
szenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywniejszego przyrumienienia i potraw
na kruchym spodzie. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatury używanej
podczas pieczenia tradycyjnego
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym pozio‐
mie.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo
dzie oraz do robienia przetworów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania potraw płaskich na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do
opiekania pieczywa.
6
Codzienna eksploatacja
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania i
przyrumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z blachą do piecze‐
nia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Codzienna eksploatacja
7
Zakładanie/wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa, aby zapobiec pryska
niu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt i wsunąć dwa elementy montażowe
skierowane w dół w otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, odczepić go i wyjąć.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Zegar
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " + "
5 Przycisk wybierania
6 Przycisk " - "
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończe‐
nia pieczenia"
, należy nacisnąć
przycisk " + " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik
funkcji.
8
Codzienna eksploatacja
Po upłynięciu ustawionego czasu
miga wskaźnik funkcji i przez 2 mi‐
nuty emitowany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzi‐
na
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmienia‐
nia i sprawdzania godziny.
Minutnik Służy do ustawiania minutnika.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał
akustyczny.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika
Czas zakończe‐
nia pieczenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakczenia pieczenia" można stoso‐
wać jednocześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłą‐
czył się w późniejszym czasie. W takim przypadku należy najpierw ustaw
"Czas pieczenia"
, a następnie "Czas zakończenia pieczenia" .
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
Przydatne rady i wskazówki
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Przydatne rady i wskazówki
9
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
W przypadku wykorzystania mrożonych produktów blachy mogą się odkształ‐
cić podczas pieczenia. Po wychłodzeniu blachy wrócą do pierwotnego kształ‐
tu.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie w blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt Grzanie Góra
+Dół
1 160 0:25 - 0:40
Ukręcany spód tor‐
tu - kruche ciasto
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Ukręcany spód tor‐
tu - ciasto biszkop‐
towe
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra
+Dół
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
10
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Grzanie Góra
+Dół
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Grzanie Góra
+Dół
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (żytni) Grzanie Góra
+Dół
1
- na początku
1)
230 0:25
- później 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasto drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przydatne rady i wskazówki
11
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie - Ciasteczka
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka mu‐
szelki
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka mu‐
szelki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z bia‐
łek, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Babka marmurkowa 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
12
Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie na kilku poziomach - Ciasta/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka muszelki 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Drobne pieczywo
drożdżowe
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest wy‐
starczająco wypie‐
czone od spodu
Nieodpowiedni poziom
pieczenia
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Czasu pieczenia nie można skracać
ustawiając wyższą temperaturę
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przy‐
padku używania miksera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt niska temperatura
pieczenia
Ustawić wyższą temperaturę piekar‐
nika
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę piekar‐
nika i wydłużyć czas pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
13
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Nierównomiernie roz‐
prowadzone ciasto
Rozprowadzić ciasto równomiernie
na blasze
Ciasto nie jest goto
we po upływie usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
piekarnika
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj produktu Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (min.)
Pizza (na cienkim
cieście)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka szpina‐
kowa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekane cias‐
teczko na cieście
francuskim
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (al‐
zacka potrawa pod‐
obna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
14
Przydatne rady i wskazówki
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz.:
min.)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Typ pieczo‐
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 Zapoznać się
z instrukcjami
producenta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu, 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Podczas pieczenia mięs należy założyć filtr tłuszczowy!
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!)
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub na
ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (Jeśli obecna)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Przydatne rady i wskazówki
15
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy polewać
kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń w sosie por‐
to
1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
16
Przydatne rady i wskazówki
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karczek,
szynka
1 -1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Kotlet, żeberka 1 -1,5 kg Turbo Grill 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (wcześniej
ugotowana)
750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Przydatne rady i wskazówki
17
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń jagnięca,
udziec jagnięcy
1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber zajęczy,
udziec zajęczy
1)
do 1 kg Grzanie
Góra+Dół
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Udziec z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Kawałki drobiu 200 - 250 g
każdy
Turbo Grill 1 200 - 220 0:35 -
0:50
18
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Turbo Grill 1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 180 - 200 1:15 -
1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:30 -
3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:45 -
2:30
Indyk 4 -6 kg Turbo Grill 1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (gotowanie na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Ryba, w całości 1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Grillowanie
W przypadku funkcji grillowanie należy wybrać maksymalną temperaturę
Podczas grillowania drzwi piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania należy zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się płaskie kawałki mięsa lub ryby.
Przydatne rady i wskazówki
19
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Grillowana potrawa Poziom umieszcze‐
nia potrawy
Czas
1-sza strona 2-ga strona
Hamburgery 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filet wieprzowy 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Kiełbaski 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Filet wołowy, rost‐
bef (około 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
Tosty
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Grzanki z dodatka‐
mi
3 6 - 8 min. -------
1) Nie nagrzewać wstępnie piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standardowych słoików o jednakowej wiel‐
kości.
Nie należy używać słoików z zamknięciem typu Twist-Off, zamknięciem
bagnetowym ani puszek metalowych.
Używać pierwszego poziomu licząc od dołu.
Używać blachy do pieczenia. Maksymalnie można włożyć sześć 1-litrowych
słoików.
Wszystkie słoiki powinny być napełnione do tej samej wysokości i zamknię
te.
Naczynia należy tak ustawić na blasze tak, aby się nie dotykały.
Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w piekarniku wytworzyło się wystar
czająco dużo wilgoci.
Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie lekko bulgotać (w przypadku 1-
litrowych słoików po około 35-60 minutach), należy wyłączyć piekarnik lub
zmniejszyć temperaturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Jagody
Pasteryzacja Temperatura w
°C
Czas aż do za‐
gotowania w mi‐
nutach
Dalsze gotowa‐
nie w temp.
100°C w minu‐
tach
Truskawki, jagody leśne,
maliny, dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B4101-5-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla