Aeg-Electrolux B4403-5-B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B4403-5
Instrukcja obsługi Piekarnik
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w bezpiecznym
miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w przyszłości. Ponadto
prosimy o przekazanie jej przyszłemu właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
SPIS TREŚCI
INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA 2
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych 3
Ogólne zasady bezpieczeństwa 3
Instalacja 3
Eksploatacja 4
Konserwacja i czyszczenie 4
Niebezpieczeństwo pożaru 5
Oświetlenie piekarnika 5
Serwis 5
Utylizacja starego urządzenia 6
OPIS URZĄDZENIA 6
Widok urządzenia 6
Akcesoria piekarnika 7
CODZIENNA EKSPLOATACJA 7
Czyszczenie wstępne 7
Ustawianie aktualnej godziny 7
Włączanie i wyłączanie piekarnika
7
Wentylator chłodzący 8
Funkcje piekarnika 8
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Wyświetlacz 9
Funkcja minutnika 9
Termosonda do mięsa 10
Blokada drzwi 10
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI 11
Wewnętrzna strona drzwi 11
Pieczenie ciasta 11
Pieczenie mięsa 17
Grillowanie 21
Pasteryzowanie 22
Suszenie 23
Rozmrażanie 24
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE 25
Sufit piekarnika 25
Prowadnice blach 26
Oświetlenie piekarnika 26
Drzwi piekarnika i szyby 27
CO ZROBIĆ, GDY… 28
DANE TECHNICZNE 29
OCHRONA ŚRODOWISKA 29
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia należy uważnie przeczytać tę in-
strukcję obsługi:
Ze względu na własne bezpieczeństwo oraz bezpieczeństwo mienia
2 Spis treści
Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urządzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urządzeniem – również w przypadku
jego sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane niepra-
widłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez dzieci w wieku 8 lat lub starsze
oraz osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą
one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie bezpiecznego ko-
rzystania z tego urządzenia i będą świadome związanych z tym zagrożeń.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza zasięgiem dzieci. Wystę-
puje ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta
domowe powinny znajdować się w bezpiecznej odległości od urządzenia,
ponieważ staje się ono gorące. Występuje zagrożenie odniesienia obrażeń
mogących skutkować
trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady uruchomienia lub blokady przycis-
ków (blokada sterowania), należy jej użyć. Zapobiega to przypadkowemu
włączeniu urządzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia. Istnieje ryzyko odniesie-
nia obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może przeprowadzić jedynie uprawniony
elektryk. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem serwisowym.
Pozwoli to uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zostało uszkodzone podczas trans-
portu. Uszkodzonego urządzenia nie należy podłączać. W razie koniecznoś-
ci należy skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia cały materiał opako-
waniowy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki znamionowej. Może to spowo-
dować utratę gwarancji.
Upewnić się, że podczas instalacji urządzenie jest odłączone od źródł
a zasi-
lania.
Zachować ostrożność podczas przenoszenia urządzenia. Urządzenie jest
ciężkie. Zawsze używać rękawic ochronnych. Nigdy nie podnosić urządzenia
za uchwyt.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącznik obwodu umożliwiają-
cy odłączenie urządzenia od zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik
obwodu musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania, takich jak: wyłączniki automatyczne, bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego - wyjmowane z oprawki), wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD)
oraz styczniki.
Przed montażem należy upewnić się, że wnęka w zabudowie kuchennej ma
odpowiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządzenia w meblach spełniających odpo-
wiednie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do zabudowy są łączone za pomocą
specjalnego systemu połączeniowego. Aby nie dopuścić do uszkodzenia
urządzenia, należy
łączyć je tylko z urządzeniami tego samego producenta.
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do użytku domowego. Nie należy uży-
wać urządzenia do celów komercyjnych ani przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygotowywania potraw w domu. Pozwoli
to uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzenia mienia.
Nie używać urządzenia jako powierzchni roboczej lub miejsca do przecho-
wywania przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia mocno się nagrzewa. Występuje zagro-
żenie poparzeniem. Nie dotykać elementów grzejnych w urządzeniu. Pod-
czas wkładania lub wyjmowania naczyń bądź akcesoriów należy używać rę-
kawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostrożność,
aby nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Może doj
ść do uwolnienia gorącej pary. Istnieje
ryzyko poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządzenia
ani przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet pod-
czas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą-
czyć je od źródła zasilania.
4 Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie jest
zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w drzwiach
urządzenia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub re-
sztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do-
brym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do pie-
czenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo-
ców.
Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urządze-
nie wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów lub
produktów powodujących korozję.
Nie czyścić urzą
dzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnienio-
wych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani odpla-
miaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in-
strukcji producenta.
Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia żarood-
pornej powierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko-
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol mo-
że spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą-
dzenia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu produktów łatwo-
palnych, przedmiotów nasączonych produktami łatwopalnymi i/lub przedmio-
tów z materiałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano specjalne żarówki przeznaczone
wyłącznie do urządzeń domowych. Nie można ich używać do pełnego ani
miejscowego oświetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarówki, należy wymienić ją na żarówkę o
takiej samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do urządzeń domowych.
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki oświetlenia piekarnika należy od-
łączyć urządzenie od zasilania. Istnieje ryzyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządzeniu może wykonywać tylko uprawnio-
ny pracownik serwisu. Należy skontaktować się z autoryzowanym punktem
serwisowym.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5
Do napraw należy używać wyłącznie oryginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasilania.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega to zatrzaśnięciu się wewnątrz urzą-
dzenia dziecka lub małego zwierzęcia. Istnieje ryzyko uduszenia.
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
2 63 4
1
5
5
4
3
2
1
7
8
9
10
11
12
13
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Gniazdo termosondy do mięsa
10 Wentylator i grzałka na tylnej ściance
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
13 Poziomy umieszczania potraw
6 Opis urządzenia
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Zapoznać się z rozdziałem „Informacje dotyczące bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
Patrz rozdział „Konserwacja i czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a także w przypadku przerwy w do-
stawie energii, zacznie automatycznie migać wskaźnik aktualnej godziny. Prze-
jść do kroku 2.
1. Aby zmienić wyświetlaną godzinę, nacisnąć jednocześnie przyciski „ +” i „
- ”, aż zacznie migać wskazanie czasu.
2. Ustawić aktualną godzinę za pomocą przycisku „ +” lub „ - ”.
3. Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na wyświetlaczu widoczna jest us-
tawiona godzina.
Gdy włączona jest funkcja czasowa, nie można zmienić aktualnej godziny.
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Kontrolka temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
Codzienna eksploatacja
7
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
oraz pokrętło temperatury do położenia wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby
chłodzić powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia wentylator chło-
dzący działa jeszcze przez pewien czas, dopóki urządzenie nie ostygnie.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
OŚWIETLENIE Funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
TERMOOBIEG Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod-
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su-
szenia potraw.
PIZZA Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają-
cych intensywnego przyrumienienia i kruchego spo-
du. Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niż-
szą od temperatury używanej podczas pieczenia
tradycyjnego.
GRZANIE GÓRA+DÓŁ Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
GRZANIE DOLNE Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo-
dzie oraz do robienia przetworów.
ROZMRAŻANIE Do rozmrażania potraw mrożonych.
GRILL Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
DUŻY GRILL Do grillowania płaskich potraw w dużych ilościach i
do opiekania pieczywa.
TURBOGRILL Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu
na jednym poziomie. Również do zapiekania i przy-
rumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj-
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akceso-
ria między prowadnice na jednym z poziomów.
8 Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt piekar-
nika posiadają wygięcia na bocznych kra-
wędziach. Krawędzie te oraz kształt pro-
wadnic zabezpieczają akcesoria piekarnika
przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadnice
na jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 Wskaźnik funkcji minutnika
2 Wskaźnik termosondy do mięsa
3 Wyświetlacz zegara
4 Wskaźnik zegara
5 Przycisk „ +"
6 Przycisk „ -"
Funkcja minutnika
Ta funkcja nie wpływa na działanie piekarnika.
Ustawianie minutnika
1. Nacisnąć przycisk + lub -.
2. Ustawić czas przy pomocy przycisku + lub - (maksymalny czas to 2 godziny
30 minut).
3. Po upływie 5 sekund zegar rozpocznie odliczanie czasu.
1 2 3
56
4
Codzienna eksploatacja 9
4. Po upływie ustawionego czasu nacisnąć dowolny przycisk, aby wyłączyć
sygnał dźwiękowy.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku mięsa.
Do ustawienia są dwie wartości temperatur:
Temperaturę piekarnika: patrz tabela pieczenia mięsa
Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz tabela termosondy do mięsa
Należy używać wyłącznie termosondy dostarczonej z urządzeniem lub orygi-
nalnych części zamiennych
OSTRZEŻENIE!
Termosonda do mięsa jest gorąca! Występuje ryzyko poparzenia! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania końcówki i wtyczki termosondy.
Korzystanie z termosondy do mięsa:
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy do gniazdka znajdującego się na
bocznej ściance piekarnika. Wskaźnik termosondy do mięsa
miga.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do środkowej części mięsa.
1
2
3. Ustawić temperaturę produktu za pomocą przycisku „+” lub „ -”. Można wy-
brać dowolną temperaturę w zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami podanymi w tabeli.
4. Ustawić funkcję piekarnika oraz temperaturę za pomocą pokręteł.
5. Gdy temperatura wewnątrz produktu osiągnie odpowiedni poziom, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy. Nacisnąć dowolny przycisk, aby go wyłą-
czyć.
6. Wyłączyć piekarnik i wyjąć termosondę do mięsa.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowalający, należy powtórzyć powyższe
czynności i ustawić wyższą temperaturę w środku potrawy.
Blokada drzwi
W chwili dostarczenia urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
10 Codzienna eksploatacja
Włączanie blokady drzwi: Pociągnąć blo-
kadę drzwi do siebie, aż zablokuje się w
miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Pchnąć blo-
kadę drzwi z powrotem w stronę panelu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę
drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi podczas
zamykania drzwi urządzenia!
Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio-
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji. Za-
leżą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych-
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe-
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączyć ok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciepła
resztkowego.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć
podczas pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
Przydatne rady i wskazówki 11
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się wska-
zówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w żnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przy-
rumieniony
Umieszczenie na nie-
właściwym poziomie pie-
karnika
Umieścić ciasto na niższym pozio-
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt wysoka temperatu-
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt krótki czas piecze-
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury
w celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalcowa-
te, wycieka z niego
woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś-
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szczegól-
nie w przypadku stosowania miksera
Ciasto jest zbyt su-
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie-
karniku
Ciasto jest zbyt su-
che
Zbyt długi czas piecze-
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów-
nomiernie przyru-
mienione
Zbyt wysoka temperatu-
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż-
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów-
nomiernie przyru-
mienione
Ciasto nie jest równo-
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta-
wionego czasu pie-
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
TERMOOBIEG 1 150 - 160 0:50 - 1:10
12 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka piaskowa/
Keks
TERMOOBIEG 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy TERMOOBIEG 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac-
ka
1)
TERMOOBIEG 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
TERMOOBIEG 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze-
kątnej)
TERMOOBIEG 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze-
kątnej)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo-
wy/wieniec droż-
dżowy
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro-
dzeniowa
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto-
wa
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon-
ką, suche
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Przydatne rady i wskazówki 13
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
TERMOOBIEG 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż-
dżowym/ukręca-
nym)
2)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
TERMOOBIEG 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do-
datkami (np. twaro-
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Przaśny chleb TERMOOBIEG 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis-
kane
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis-
kane
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
TERMOOBIEG 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki TERMOOBIEG 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka droż-
dżowe
TERMOOBIEG 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
TERMOOBIEG 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
TERMOOBIEG 3 160 0:20 - 0:35
14 Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku Funkcja piekarni-
ka
Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Bułki
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla-
sze)
1)
TERMOOBIEG 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla-
sze)
1)
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciska-
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżo-
we
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Przydatne rady i wskazówki 15
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom piekarnika Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś-
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa-
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Przaśny chleb
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela wypieków i zapiekanek
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatu-
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka maka-
ronowa
GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:45-1:00
Lazania GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:25-0:40
16 Przydatne rady i wskazówki
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
pie-
karni-
ka
Temperatu-
ra w °C
Czas (godz. :
min.
Zapiekanka wa-
rzywna
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane
serem
1)
TURBO GRILL 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami GRZANIE GÓ-
RA+DÓŁ
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy-
wa
TURBO GRILL 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom pie-
karnika
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
TURBO
GRILL
3 200-220 patrz instruk-
cje producen-
ta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki pro-
ducenta!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do piecze-
nia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia (tylko w wy-
branych modelach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel-
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy polewać
kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Przydatne rady i wskazówki
17
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia, po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru-
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru-
bości
TURBO
GRILL
1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru-
bości
TURBO
GRILL
1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru-
bości
TURBO
GRILL
1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Schab, żeberka 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g–1
kg
TURBO
GRILL
1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (podgotowa-
na)
750 g–1
kg
TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:30 -
2:00
18 Przydatne rady i wskazówki
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:00 -
2:30
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pie-
czeń jagnięca
1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, ud-
ko zająca
1)
do 1 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z sarny/jele-
nia
1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Udziec z sarny 1,5–2 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) rozgrzać piekarnik
Przydatne rady i wskazówki 19
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200–250 g
każda
TURBO
GRILL
1 200 - 220 0:35 -
0:50
Połówka kurczaka 400–500 g
każda
TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:35 -
0:50
Kurczak, pularda 1–1,5 kg TURBO
GRILL
1 190 - 210 0:45 -
1:15
Kaczka 1,5–2 kg TURBO
GRILL
1 180 - 200 1:15 -
1:45
Gęś 3,5–5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 2:30 -
3:30
Indyk 2,5–3,5 kg TURBO
GRILL
1 160 - 180 1:45 -
2:30
Indyk 4–6 kg TURBO
GRILL
1 140 - 160 2:30 -
4:00
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekar-
nika
Po-
zio
m
pie-
kar-
nika
Tempe-
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1–1,5 kg GRZANIE
GÓRA
+DÓŁ
1 210 - 220 0:45 -
1:15
Termosonda do mięsa
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika należy użyć, patrz lista funkcji piekarni-
ka w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wy-
pieczony
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wy-
pieczony
75 - 80
20 Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux B4403-5-B Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi