•Urządzenie jest ciężkie. Podczas jego
przesuwania należy zachować ostroż-
ność. Zawsze należy używać rękawic
ochronnych. Nigdy nie należy ciągnąć
urządzenia za uchwyt.
• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać rozłącznik, umożliwiający odcięcie
wszystkich faz od zasilania, o rozwarciu
styków wynoszącym minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich urządzeń odcinających zasila-
nie, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) i styczniki.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowiednie
wymogi bezpieczeństwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urz
ądzenie nie nadaje się do posadowie-
nia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzewcze przeznaczone
do zabudowy są wyposażone w specjalne
systemy połączeniowe. Ze względów bez-
pieczeństwa można je łączyć tylko z urzą-
dzeniami tego samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi być uziemione.
•Upewnić się, że parametry elektryczne
podane na tabliczce znamionowej są
zgodne z parametrami domowej instalacji
elektrycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Przy podłączaniu urządzeń elektrycznych
do gniazd sieciowych należy zwrócić uwa-
gę, aby ich przewody nie stykały się ani
znajdowały w pobliżu gorących drzwi
urządzenia.
•Nie używać rozga
łęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje niebezpieczeństwo
pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przygnieść
ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma zasto-
sowanie) oraz przewodu zasilającego, za
urządzeniem.
•Należy zadbać o to, aby po zainstalowaniu
urządzenia wtyczka przewodu zasilające-
go była łatwo dostępna.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Należy zawsze
ciągnąć za wtyczkę sieciową – jeśli doty-
czy.
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie
do użytku w gospodarstwie domowym.
Nie należy u
żywać tego urządzenia do ce-
lów komercyjnych lub przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania.
•Nie umieszczać łatwopalnych produktów
lub przedmiotów nasączonych łatwopal-
nymi produktami (wykonanych z tworzywa
sztucznego lub aluminium) w urządzeniu,
na nim lub w jego pobliżu. Istnieje niebez-
pieczeństwo wybuchu lub pożaru.
• W trakcie pracy wnętrze urządzenia silnie
się nagrzewa. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia. Do wkładania lub wyjmowania
akcesoriów lub naczyń należy stosować
rękawice.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas
jego pracy należy stać możliwie jak najdalej
od urządzenia. Z urządzenia może wydo-
bywać się
gorąca para. Istnieje ryzyko po-
parzenia skóry.
• Aby nie dopuścić do uszkodzenia lub od-
barwienia emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
• Odbarwienie emalii nie wpływa na pracę
urządzenia.
• Nie wolno korzystać z urządzenia, jeśli ma
ono kontakt z wodą. Nie wolno obsługiwać
urządzenia mokrymi rękoma.
electrolux 3