Electrolux EOB42100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik
EOB42100
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 10
Konserwacja i czyszczenie 18
Co zrobić, gdy… 20
Ochrona środowiska 21
Instalacja 21
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z urzą-
dzeniem – również w przypadku jego sprze-
daży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub doświad-
czenia, jeśli będą one nadzorowane lub
zostaną poinstruowane w zakresie bez-
piecznego korzystania z tego urządzenia i
będą świadome związanych z tym zagro-
żeń. Dzieci nie mogą bawić się urządze-
niem.
Wszystkie opakowania należy przechowy-
wać poza zasięgiem dzieci. Występuje ry-
zyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta domo-
we powinny znajdować się w bezpiecznej
odległości od urządzenia. Istnieje ryzyko
odniesienia obrażeń mogących skutko-
wać trwałym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków (blo-
kada sterowania), należy jej u
żyć. Zapo-
biega to przypadkowemu włączeniu urzą-
dzenia przez dzieci lub zwierzęta domowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia ob-
rażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, że urządzenie nie zos-
tało uszkodzone podczas transportu. Usz-
kodzonego urządzenia nie należy podłą-
cza
ć. W razie konieczności należy skon-
taktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować utra-
tę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
2 electrolux
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma odpo-
wiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do us-
tawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą specjal-
nego systemu połączeniowego. Aby nie
dopuścić do uszkodzenia urządzenia, na-
leży łączyć je tylko z urządzeniami tego sa-
mego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
•Nale
ży zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkł
adania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
dział
anie urządzenia.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
electrolux 3
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek po-
traw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym stanie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urządzenie wy-
łącznie wodą z mydłem. Nie stosować łat-
wopalnych produktów lub produktów po-
wodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków
ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do pie-
karników, należy przestrzegać instrukcji
producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani me-
talowymi skrobakami. Może dojść do usz-
kodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierają
cych alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i powie-
trza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
•Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z materia-
łów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
Przed wymianą żarówki piekarnika należy
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Istnieje ryzyko porażenia prądem!
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
Aby unikn
ąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urządzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
12
13
7
9
8
11
1
2 63 4 5
10
1 Panel sterowania
2 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
3 Wskaźnik zasilania
4 Wyświetlacz
5 Wskaźnik temperatury
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Gniazdo termosondy
10 Wentylator
11 Dolna grzałka
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie czasu
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie-
niu bieżącej godziny.
electrolux 5
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie ener-
gii, zacznie automatycznie migać wskaźnik
bieżącej godziny. Przejść do punktu 2.
1. Aby zmienić bieżącą godzinę, należy na-
cisnąć jednocześnie przyciski „ + ” i
- ”, aż zacznie migać wskaźnik bieżą-
cej godziny.
2. Ustawić godzinę za pomocą przycisków
+ ” lub „ - ”.
3. Po około pięciu sekundach miganie us-
taje, a na wyświetlaczu widoczna jest us-
tawiona godzina.
Gdy funkcja godziny jest włączona, nie
można zmienić bieżącej godziny.
Aby użyć piekarnika, należy nacisnąć pokręt-
ło sterujące. Pokrętło wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Kontrolka temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury do położenia wyłą-
czenia.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chłodzą-
cy włącza się automatycznie, aby chłodzić
powierzchnie urządzenia. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący działa je-
szcze przez pewien czas, dopóki urządze-
nie nie ostygnie.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Światło Funkcja służy do oświetlania wnętrza piekarnika.
Pieczenie z nawiewem
gorącego powietrza
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie dwóch pozio-
mach. Ustawić temperaturę piekarnika o 20°C–40°C niższą
od temperatury dla pieczenia tradycyjnego. Do suszenia po-
traw.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz do
robienia przetworów.
Duży Grill Do grillowania większej ilości płaskich potraw i do opiekania
pieczywa.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Służy również do zapiekania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między prowad-
nice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
6 electrolux
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Wyświetlacz
1 2 3
56
4
1 Wskaźnik funkcji minutnika
2 Wskaźnik termosondy do mięsa
3 Wyświetlacz zegara
4 Wskaźnik zegara
5 Przycisk „ + "
6 Przycisk „ - "
Funkcja minutnika
Ta funkcja nie wpływa na działanie pie-
karnika.
Ustawianie minutnika
1. Nacisnąć przycisk + lub -.
2. Ustawić czas przy pomocy przycisku +
lub - (maksymalny czas to 2 godziny 30
minut).
electrolux 7
3. Po upływie 5 sekund zegar rozpocznie
odliczanie czasu.
4. Po upływie ustawionego czasu nacisnąć
dowolny przycisk, aby wyłączyć sygnał
dźwiękowy.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku
mięsa.
Do ustawienia są dwie wartości
temperatur:
•Temperaturę piekarnika: patrz tabela pie-
czenia mięsa
•Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz
tabela termosondy do mięsa
Ważne! Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej z urządzeniem
lub oryginalnych części zamiennych
Ostrzeżenie! Termosonda do mięsa
jest gorąca! Występuje ryzyko
poparzenia! Zachować ostrożność
podczas wyjmowania końcówki i
wtyczki termosondy.
Korzystanie z termosondy do mięsa:
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy
do gniazdka znajdującego się na bocz-
nej ściance piekarnika. Wskaźnik termo-
sondy do mięsa
miga.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do
środkowej części mięsa.
1
2
3. Ustawić temperaturę produktu za pomo-
cą przycisku „ + ” lub „ - ”. Można wy-
brać dowolną temperaturę w zakresie
od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami
podanymi w tabeli.
4. Ustawić funkcję piekarnika oraz tempe-
raturę za pomocą pokręteł.
5. Gdy temperatura wewnątrz produktu
osiągnie odpowiedni poziom, zostanie
wyemitowany sygnał dźwiękowy. Nacis-
nąć dowolny przycisk, aby go wyłączyć.
6. Wyłączyć piekarnik i wyjąć termosondę
do mięsa.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowala-
jący, należy powtórzyć powyższe czynności
i ustawić wyższą temperaturę w ś
rodku po-
trawy.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi
jest wyłączona.
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski. Następnie zdjąć listwę drzwi, po-
ciągając ją ku górze.
2
B
1
2. Włączanie blokady – patrz punkt a. Wy-
łączanie blokady – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi: Wysunąć
dźwignię (1), przesunąć ją o 4 mm w
lewo (2) i wsunąć na miejsce (3).
3
1
2
b)
Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wysunąć dźwig-
nię (1).
1
8 electrolux
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej części li-
stwy drzwi (B) i wcisnąć ją (3).
3
2
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony kra-
wędzi drzwi, a następnie wcisnąć listwę
drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
Ważne! Na wewnętrznej stronie listwy
drzwi (B), znajduje się prowadnica (C).
Należy ją wsunąć między zewnętrzną szybę
drzwi a narożnik prowadnicy (D). Konieczne
jest zaskoczenie zatrzasku (E).
D
E
C
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać wciśniętą dźwignię.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez naciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy ponow-
nie przesunąć dźwignię w prawo. W tym ce-
lu należy wykonać czynności opisane powy-
żej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
electrolux 9
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Informacja na temat akrylamidów
Ważne! Zgodnie ze stanem najnowszej
wiedzy naukowej przyrumienianie potraw
(zwłaszcza zawierających skrobię)
powoduje powstawanie szkodliwych dla
zdrowia akrylamidów. Z tego powodu
zaleca się zawsze gotowanie i smażenie
potraw w jak najniższych temperaturach
oraz unikanie ich nadmiernego
przyrumieniania.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartościa-
mi podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierowa
ć się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Pieczenie z nawie-
wem gorącego
powietrza
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
10 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Grzanie Góra+Dół 1 180 - 200 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
250 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukro-
we
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim so-
sem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Grzanie Góra+Dół 1 190 - 210 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Grzanie Góra+Dół 1 230 - 250 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Grzanie Góra+Dół 1 250 - 270 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Grzanie Góra+Dół 1 200- 220 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
electrolux 11
Kruche ciastka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka kruche Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 140 0:25 - 0:40
Ciasteczka wyciska-
ne
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżowe Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Pieczenie z na-
wiewem gorące-
go powietrza
1/4 140 0:25 - 0:40
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
12 electrolux
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest wy-
starczająco przyrumie-
niony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką bla-
chą do pieczenia (tylko w wybranych mo-
delach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
electrolux 13
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
14 electrolux
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 15
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Termosonda do mięsa
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika
należy użyć, patrz lista funkcji piekarni-
ka w rozdziale "Codzienna eksploata-
cja".
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wypieczo-
ny
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wypieczony 75 - 80
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Schab (karczek), peklowana i lekko wędzona wie-
przowina
75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina/jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 75 - 80
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z sarny/jelenia 70 - 75
Udziec z sarny/jelenia 70 - 75
16 electrolux
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się pła-
skie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknię-
ciem typu Twist-Off, zamknięciem bagne-
towym ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
•Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze
tak, aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
•Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
electrolux 17
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w minu-
tach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (pocięta na paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
•Przód urządzenia należy myć miękką
szmatką zwilżoną ciepłą wodą z dodat-
kiem środka do czyszczenia.
18 electrolux
Powierzchnie metalowe należy czyścić
przy użyciu standardowego środka do
czyszczenia.
•Wnętrze piekarnika należy czyścić po każ-
dym użyciu. Ułatwi to usuwanie brudu i
pozwoli zapobiec przypaleniu resztek po-
traw.
Trudne do usunięcia zabrudzenia usunąć
specjalnym środkiem do czyszczenia pie-
karników.
Wszystkie akcesoria piekarnika należy
myć miękką szmatką zwilżoną ciepłą wo-
dą z dodatkiem środka do czyszczenia,
po każdym użyciu i pozostawić je, aż wy-
schną.
Akcesoriów pokrytych powłoką zapobie-
gającą przywieraniu nie wolno czyścić ich
agresywnymi środkami, ostrymi przed-
miotami ani myć w zmywarce. Może to
spowodować uszkodzenie powłoki zapo-
biegaj
ącej przywieraniu!
Oświetlenie piekarnika
Ostrzeżenie! Uwaga! Istnieje ryzyko
porażenia prądem!
Przed wymianą żarówki piekarnika:
•Wyłączyć piekarnik.
•Wykręcić bezpieczniki ze skrzynki bez-
pieczników lub wyłączyć wyłącznik obwo-
du.
Na dnie piekarnika umieścić szmatkę,
aby chronić żarówkę piekarnika i szkla-
ny klosz.
1. Obrócić szklany klosz w kierunku prze-
ciwnym do ruchu wskazówek zegara,
aby go zdjąć.
2. Wyczyścić klosz.
3. Wymienić żarówkę na nową, odpowied-
nią do piekarnika, odporną na działanie
wysokich temperatur do 300°C.
Użyć żarówki tego samego typu.
4. Zamontować klosz.
Sufit piekarnika
Grzałkę w górnej części piekarnika można
odchylić w celu łatwego wyczyszczenia sufi-
tu piekarnika.
Ostrzeżenie! Przed odchyleniem
grzałki należy wyłączyć urządzenie.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia!
Odchylanie grzałki
1. Zdjąć prowadnice blach.
2. Chwycić grzałkę z przodu obiema ręka-
mi.
3. Pokonując opór sprężyny, pociągnąć ją
do przodu i wzdłuż wsporników po obu
stronach.
4. Grzałka odchyli się teraz w dół.
Można teraz wyczyścić górnej ściance
piekarnika.
Montowanie grzałki
1. Zamontować grzałkę w odwrotnej kolej-
ności.
Ważne! Zamontować grzałkę prawidłowo
po obu stronach nad wspornikami na
bocznych ściankach piekarnika.
2. Założyć prowadnice.
Drzwi piekarnika i szyby
Aby wyczyścić drzwi piekarnika, należy je
zdjąć.
Uwaga! Zachować ostrożność przy
demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są
ciężkie!
Zdejmowanie drzwi piekarnika
1. Otworzyć całkowicie drzwi piekarnika.
2. Całkowicie podnieść dźwignie zacisko-
we (A) przy obu zawiasach drzwi.
electrolux 19
A
A
3. Przymknąć drzwi piekarnika do pierw-
szej pozycji (kąt ok. 45°).
45°
4. Chwycić drzwi po bokach i odciągnąć je
pod kątem do góry.
Umieścić drzwi zewnętrzną stroną w
ł na miękkim i równym podłożu, aby
uniknąć zarysowań.
5. Można teraz wyjąć wewnętrzne szyby i
wyczyścić je.
Aby zamontować drzwi, należy wykonać
powyższe czynności w odwrotnej kolej-
ności.
Drzwi piekarnika są wyposażone w 2, 3
lub 4 szyby (zależnie od modelu)
Wyjmowanie i czyszczenie szyb drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić za-
trzaski.
2
B
1
2. Pociągnąć listwę drzwi do przodu, aby
ją zdjąć.
3. Przytrzymując pojedynczo szyby drzwi
przy górnej krawędzi i wyciągnąć je do
góry wzdłuż prowadnicy.
4. Wyczyścić szyby drzwi.
Aby zamontować szyby drzwi, należy wy-
konać powyższe czynności w odwrotnej
kolejności. Zamontować najpierw mniej-
szą szybę, a następnie większą.
CO ZROBIĆ, GDY…
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Problem Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Piekarnik nie nagrzewa się Piekarnik nie jest włączony Włączyć piekarnik
Piekarnik nie nagrzewa się Nie ustawiono aktualnej godziny Ustawić aktualną godzinę
Piekarnik nie nagrzewa się Nie wprowadzono niezbędnych
ustawień
Sprawdzić ustawienia
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Electrolux EOB42100X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi