Aeg-Electrolux B5941-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
B5941-5
Instrukcja obsługi Piekarnik elektryczny
do zabudowy
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Zasady bezpieczeństwa podczas
instalacji 3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Bezpieczeństwo podczas
użytkowania 3
Opis urządzenia 4
Widok urządzenia 4
Akcesoria piekarnika 5
Przed pierwszym użyciem 5
Czyszczenie wstępne 5
Ustawianie aktualnej godziny 5
Codzienna eksploatacja 6
Włączanie piekarnika 6
Zmiana temperatury piekarnika 6
Sprawdzanie temperatury 6
Wyłączanie piekarnika 7
Wentylator chłodzący 7
Wskaźnik nagrzewania 7
Szybkie nagrzewanie 7
Funkcje piekarnika 7
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego 9
Funkcje zegara 10
Ustawianie funkcji zegara 10
Pozostałe funkcje 11
Blokada włączenia 11
Samoczynne wyłączenie piekarnika
11
Blokada drzwi 12
Zsynchronizowane prowadnice
teleskopowe 12
Przydatne rady i wskazówki 13
Wewnętrzna strona drzwi 13
Pieczenie ciasta 13
Pieczenie mięsa 19
Grillowanie 23
Pasteryzowanie 24
Suszenie 25
Rozmrażanie 26
Konserwacja i czyszczenie 27
Czyszczenie pirolityczne 27
Prowadnice blach 28
Teleskopowe prowadnice blach
29
Oświetlenie piekarnika 29
Drzwi piekarnika i szyby 30
Co zrobić, gdy… 31
Utylizacja 32
Serwis i części zamienne 33
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
Gdy w pobliżu są dzieci, należy włączyć zabezpieczenie przed uruchomie‐
niem przez dzieci. Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie
urządzenia przez dzieci.
Zasady bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa znajdują się rozdziale "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Użycie składników zawierających alkohol, może
spowodować powstanie mieszaniny alkoholu z powietrzem. Istnieje ryzyko
pożaru.
Należy uważać, aby podczas otwierania drzwi w pobliżu urządzenia nie było
źródła iskier lub otwartego płomienia. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie przechowywać w urządzeniu łatwopalnych materiałów. Istnieje ryzyko
pożaru.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Zmiana koloru emaliowanych powłok nie ma wpływu na prawidłowe działanie
urządzenia. Gwarancja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzelektrycznych do gniazdka, należy uwa‐
żać, aby ich przewody nie stykały się z gorącymi drzwiami piekarnika, ani
nie były zbyt blisko nich poprowadzone.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast używać głębokiej blachy do pieczenia.
W przeciwnym razie, soki owocowe mogą spowodować trwałe plamy.
Nie naciskać na otwarte drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Aby nie uszkodzić emalii piekarnika, w urządzeniu nie należy pozostawiać
wilgotnych potraw.
Nie pozostawiać w urządzeniu nieprzykrytych potraw po wyłączeniu wenty‐
latora chłodzącego. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządzenia lub na
szklanych drzwiach.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji, należy wyłączyć urządzenie i spraw‐
dzić, czy jest chłodne.
Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu parowych urządzeń czyszczących
ani myjki wysokociśnieniowej.
Do czyszczenia szkła w drzwiach piekarnika nie stosować żadnych płynów
ściernych ani skrobaków metalowych, ponieważ mogą one porysować po‐
wierzchnię. Mogłoby to spowodować pęknięcie szkła.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
11
12
2 63 4
7
8
9
10
1
5
1 Panel sterowania
4
Opis urządzenia
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Wskaźnik temperatury
7 Grzałka
8 Oświetlenie piekarnika
9 Wentylator i filtr tłuszczowy
10 Dolna grzałka
11 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
12 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Zsynchronizowane prowadnice teleskopowe
Zaciski mocujące z poprzeczką łączącą. W celu łatwiejszego wysuwania te‐
leskopowych prowadnic blach.
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa tylko po ustawieniu godziny.
Przed pierwszym użyciem
5
1. Naciskać przycisk wyboru (patrz
rozdział "Funkcje zegara") dopóki
nie zacznie migać kontrolka "Aktu‐
alna godzina"
.
2. Ustawić czas za pomocą pokrętła + /
-.
Po upływie ok. 5 sekund kontrolka
przestanie migać i na wyświetlaczu
pojawi się aktualna godzina. Urzą‐
dzenie jest teraz gotowe do pracy.
W celu zmiany czasu, nie wolno jednocześnie ustawiać funkcji zegara (Minut‐
nika, Czasu trwania lub Czasu zakończenia) lub funkcji piekarnika. Należy
sprawdzić, czy nie zostało włączone zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci.
Codzienna eksploatacja
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję. Zaświeci się
wskaźnik zasilania. Wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę proponowa‐
ną przez urządzenie dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik zaczyna się
nagrzewać. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwię‐
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła + / -. Wartość tem‐
peratury można zmieniać stopniowo co 5 °C.
Sprawdzanie temperatury
Jednocześnie nacisnąć przyciski "Szybkie nagrzewanie" oraz przycisk wybo‐
ru. Wskaźnik temperatury wskazuje aktualną temperaturę piekarnika.
6
Codzienna eksploatacja
Wyłączanie piekarnika
Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położenie "WYŁ.".
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać niską tempe‐
raturę powierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator nadal
działa, do czasu schłodzenia urządzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wyświetlaczu pojawiają się kolejno,
sygnalizując wzrost temperatury piekarnika.
Szybkie nagrzewanie
Funkcja "Szybkie nagrzewanie" umożliwia skrócenie czasu wstępnego na‐
grzewania.
Nie wkładać potraw do piekarnika, dopóki szybkie nagrzewanie nie zostanie
zakończone i dopóki nie zostanie włączona żądana funkcja.
1. Wybrać funkcję piekarnika.
2. Nacisnąć przycisk "Szybkie nagrzewanie". Zaświecą się paski obok sym‐
bolu
.
Gdy paski migają jeden po drugim, oznacza to, że funkcja "Szybkie na‐
grzewanie" jest włączona.
Po zakończeniu szybkiego nagrzewania:
zapalają się paski wskaźnika nagrzewania,
gasną paski obok symbolu
,
słychać sygnał dźwiękowy.
Piekarnik nadal się nagrzewa zgodnie z ustawioną funkcją i temperaturą.
Teraz można do piekarnika włożyć potrawę.
"Szybkie nagrzewanie" jest dostępne z następującymi funkcjami piekarnika:
Termoobieg
, Pizza , Pieczenie tradycyjne oraz Grill turbo .
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
Codzienna eksploatacja
7
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na
maksymalnie trzech poziomach. Us‐
tawić temperaturę piekarnika o
20-40°C poniżej temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań
wymagających intensywnego przyru‐
mienienia, na kruchym spodzie.
Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C poniżej temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Grzanie Góra+Dól Do pieczenia mięsa albo ciasta na
jednym poziomie.
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym poziomie.
Również do zapiekania i przyrumie‐
niania.
Duzy Grill Do grillowania potraw płaskich w du‐
żych ilościach i do opiekania pieczy‐
wa.
Grill Do grillowania potraw płaskich na
środku grilla i opiekania pieczywa.
Rozmrazanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub
chrupkim spodzie oraz do robienia
przetworów.
Pyroliza Do samoczynnego czyszczenia piro‐
litycznego piekarnika. Wypala pozos‐
tałości potraw znajdujące się w komo‐
rze piekarnika. Piekarnik nagrzewa
się do temperatury około 500°C.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
8
Codzienna eksploatacja
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu wraz z blachą do piecze‐
nia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Zakładanie/wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa, aby zapobiec pryska
niu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt i wsunąć dwa elementy montażowe
skierowane w dół w otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, odczepić go i wyjąć.
Codzienna eksploatacja
9
Funkcje zegara
1 2
4
3
56
1 Wyświetlacz temperatury / czasu
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiana wyświetlacza
6 Przycisk "Szybkie nagrzewanie"
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Czas dla Minutnika
, Czasu trwania lub Czasu zakończenia us‐
tawia się za pomocą pokrętła + / -. Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu odpowiedni wskaźnik zacznie migać, na
wyświetlaczu pojawi się "0.00" i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
3. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika - nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania i Czasu zakończenia - ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika w położeniu "Wył.".
W przypadku ustawienia funkcji Minutnik, sygnał dźwiękowy jest również emi‐
towany po upływie 90% ustawionego czasu.
W przypadku ustawienia funkcji Czas trwania i Czas zakończenia pie
karnik wyłączy się automatycznie.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna
godzina
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i
sprawdzania godziny.
10
Codzienna eksploatacja
Funkcja zegara Zastosowanie
Minutnik Służy do ustawiania minutnika. Po upływie ustawionego czasu
rozlega się sygndźwiękowy. Funkcja nie ma wpływu na pra‐
cę piekarnika.
Czas trwa‐
nia
Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas za‐
kończenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje Czas trwania i Czas zakończenia mogą być włączone jedno‐
cześnie, jeśli piekarnik ma zostać automatycznie włączony lub wyłączony w
późniejszym czasie. Najpierw należy ustawić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Pozostałe funkcje
Blokada włączenia
Gdy blokada włączenia jest włączona, nie ma można uruchomić urządzenia.
Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia przez
dzieci.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
Włączanie blokady włączenia:
1. Obrócić pokrętło regulacji + / - w lewo i przytrzymać je.
2. Wciskać przycisk wyboru dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się komunikat
"SAFE".
Blokada włączenia została włączona.
Powtórzyć tę samą procedurę, aby wyłączyć blokadę włączenia.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie określonego czasu:
jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
jeżeli nie zostanie zmieniona temperatura piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30 - 120 °C 12,5 godz.
120 - 200 °C 8,5 godz.
200 - 250 °C 5,5 godz.
250 - maks. °C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całkowicie wyłączyć piekarnik. Następnie
można ponownie go włączyć.
Samoczynne wyłączenie nie działa w przypadku ustawienia funkcji Czas trwa‐
nia lub Czas zakończenia.
Codzienna eksploatacja
11
Blokada drzwi
W chwili dostarczenia urządzenia blokada drzwi jest wyłączona.
Włączanie blokady drzwi: Pociągnąć blo‐
kadę drzwi do siebie, aż zablokuje się w
miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Pchnąć bloka
dę drzwi z powrotem w stronę panelu.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1. Nacisnąć i przytrzymać blokadę
drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie naciskać blokady drzwi podczas
zamykania drzwi urządzenia!
Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
Zsynchronizowane prowadnice teleskopowe
W celu łatwiejszego wyjmowania teleskopowych prowadnic blach należy za‐
łożyć elementy synchronizujące.
UWAGA!
Aby zaczepić zaciski mocujące, wsporniki poprzeczki łączącej muszą być
skierowane do tyłu.
1. Zamontować zaciski mocujące na
teleskopowych prowadnicach
blach. Górne rowki zacisków muszą
być prawidłowo zamontowane na
tylnych ogranicznikach prowadnic.
2. Mocno wepchnąć zaciski mocujące.
12
Codzienna eksploatacja
3. Zamocować poprzeczkę łączącą w
tylnych wspornikach zacisków mo‐
cujących na teleskopowych pro‐
wadnicach blach (1).
4. Obrócić równocześnie końce po‐
przeczki łączącej do góry, aby je za‐
blokować w zaciskach mocujących
(2).
5. Aby wyjąć zsynchronizowane pro‐
wadnice teleskopowe, należy wyko‐
nać te same czynności w odwrotnej
kolejności.
Przydatne rady i wskazówki
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych funkcji piekarnika, zalecanych pozio‐
mów oraz temperatur dla najbardziej popularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach służą jedynie orientacji.
Zależą one od przepisu, jakości i ilości stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może piec inaczej niż urządzenie używane dotych‐
czas. Z tego powodu zaleca się dostosowanie ustawień (temperatura, czas
pieczenia) i poziomów pieczenia zgodnie z wartościami podanymi w tabe‐
lach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej, piekarnik można wyłączok. 10
minut przed upływem czasu pieczenia, co pozwoli to na wykorzystanie ciep‐
ła resztkowego.
1
2
1
2
Przydatne rady i wskazówki
13
W przypadku wykorzystania mrożonych produktów blachy mogą się odkształ‐
cić podczas pieczenia. Po wychłodzeniu blachy wrócą do pierwotnego kształ‐
tu.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego przepisu należy kierować się
wskazówkami dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach lub w formach na kilku poziomach
czas pieczenia może się wydłużyć o 10-15 minut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na różnych poziomach mogą początkowo
przyrumieniać się w różnym tempie. W takim przypadku nie należy zmieniać
ustawienia temperatury. Różnice wyrównują wraz z przebiegiem procesu
pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie w blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt Grzanie Góra
+Dół
1 160 0:25 - 0:40
Ukręcany spód tor‐
tu - kruche ciasto
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Ukręcany spód tor‐
tu - ciasto biszkop‐
towe
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra
+Dół
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Grzanie Góra
+Dół
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
14
Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Grzanie Góra
+Dół
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (żytni) Grzanie Góra
+Dół
1
- na początku
1)
230 0:25
- później 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasto drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
15
Pieczenie na jednym poziomie - Ciasteczka
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka mu‐
szelki
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka mu‐
szelki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z bia‐
łek, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Babka marmurkowa 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Ciasta/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka muszelki 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Drobne pieczywo
drożdżowe
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest wy‐
starczająco wypie‐
czone od spodu
Nieodpowiedni poziom
pieczenia
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Czasu pieczenia nie można skracać
ustawiając wyższą temperaturę
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przy‐
padku używania miksera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt niska temperatura
pieczenia
Ustawić wyższą temperaturę piekar‐
nika
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę piekar‐
nika i wydłużyć czas pieczenia
Ciasto przyrumie‐
nia się nierówno‐
miernie
Nierównomiernie roz‐
prowadzone ciasto
Rozprowadzić ciasto równomiernie
na blasze
Przydatne rady i wskazówki
17
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest goto
we po upływie usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
piekarnika
Tabela pieczenia z nawiewem powietrza
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika należy użyć, należy zapoznać się z opi‐
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Codzienna eksploatacja".
Rodzaj produktu Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (min.)
Pizza (na cienkim
cieście)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka szpina‐
kowa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami,
przykryte
1 150 - 170 50 - 70
Ciasto warzywne 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekane cias‐
teczko na cieście
francuskim
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (al‐
zacka potrawa pod‐
obna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
18
Przydatne rady i wskazówki
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz.:
min.)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Typ pieczo‐
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 Zapoznać się
z instrukcjami
producenta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu, 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Podczas pieczenia mięs należy założyć filtr tłuszczowy!
Naczynia do pieczenia mięsa
Mięsa należy piec w naczyniach żaroodpornych (uwzględnić wskazówki
producenta!)
Duże pieczenie można układać bezpośrednio na blasze do pieczenia lub na
ruszcie umieszczonym nad blachą do pieczenia. (Jeśli obecna)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy stosowanie brytfanny z pokrywą.
Sprawi to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Przydatne rady i wskazówki
19
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej 1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub tłuszczu, zaleca się nalanie niewiel‐
kiej ilości płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso (po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów duże pieczenie i drób należy polewać
kilkakrotnie podczas pieczenia powstałym sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut przed upływem czasu pieczenia,
pozwoli to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń w sosie por‐
to
1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux B5941-5-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi