• W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz akcesoria stają się gorące. Istnie‐
je ryzyko poparzenia. Podczas wkładania i wyjmowania naczyń lub akce‐
soriów należy używać rękawic ochronnych.
• Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów należy zachować ostroż‐
ność, aby nie uszkodzić emalii.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia podczas jego pracy należy stać możliwie
jak najdalej od urządzenia. Może dojść do uwolnienia gorącej pary. Istnie‐
je ryzyko poparzenia skóry.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwieniu się emalii:
– nie należy kłaść żadnych przedmiotów bezpośrednio na dnie urządze‐
nia ani przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia;
– nie należy pozostawiać wilgotnych naczyń ani potraw w urządzeniu po
zakończeniu pieczenia.
• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na działanie urządzenia.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach urządzenia.
• Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać podczas pieczenia, nawet pod‐
czas grillowania..
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji należy wyłączyć urządzenie i odłą‐
czyć je od źródła zasilania.
• Przed przystąpieniem do konserwacji należy upewnić się, że urządzenie
jest zimne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ryzyko pęknięcia szyb w
drzwiach urządzenia.
• Urządzenie należy zawsze utrzymywać w czystości. Osad z tłuszczu lub
resztek potraw może stać się przyczyną pożaru.
• Regularne czyszczenie pozwala utrzymać powierzchnie urządzenia w do‐
brym stanie.
• W przypadku bardzo wilgotnych ciast należy używać głębokiej blachy do
pieczenia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu urządzenia przez sok z owo‐
ców.
• Ze względu na bezpieczeństwo własne oraz mienia należy czyścić urzą‐
dzenie wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować łatwopalnych produktów
lub produktów powodujących korozję.
• Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych, myjek wysokociśnie‐
niowych, ostrych przedmiotów, środków ściernych, szorstkich gąbek ani od‐
plamiaczy.
• W przypadku stosowania aerozolu do piekarników, należy przestrzegać in‐
strukcji producenta.
• Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika ściernymi środkami czyszczący‐
mi ani metalowymi skrobakami. Może dojść do uszkodzenia i pęknięcia ża‐
roodpornej powierzchni szyby wewnętrznej.
• Uszkodzenia szyb powodują osłabienie szkła grożące jego pęknięciem. Ko‐
nieczna jest ich wymiana. Należy skontaktować się z punktem serwisowym.
• Zachować ostrożność przy demontażu drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
• Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w wyposażeniu).
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
5