Aeg-Electrolux E4101-7-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
E4101-7
Instrukcja obsługi Piekarnik do
zabudowy pod
blatem
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa podczas instalacji
3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Wskazówki dotyczące bezpiecznej
obsługi 3
Opis urządzenia 5
Widok urządzenia 5
Akcesoria piekarnika 6
Otwór wylotu pary 6
Przed pierwszym użyciem 6
Czyszczenie wstępne 6
Ustawianie aktualnej godziny 6
Codzienna eksploatacja 6
Włączanie i wyłączanie piekarnika
7
Wentylator chłodzący 7
Pola grzejne 7
Moc grzania 7
Funkcje piekarnika 8
Wkładanie akcesoriów piekarnika
8
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego 9
Wyświetlacz 9
Ustawianie funkcji zegara 10
Anulowanie funkcji zegara 10
Przydatne rady i wskazówki 10
Wewnętrzna część drzwi 11
Pieczenie ciasta 12
Pieczenie mięsa 17
Grillowanie 21
Pasteryzowanie 22
Suszenie 23
Rozmrażanie 24
Konserwacja i czyszczenie 25
Sufit piekarnika 25
Prowadnice blach 26
Oświetlenie piekarnika 27
Drzwi piekarnika i szyby 27
Co zrobić, gdy… 28
Utylizacja 29
Serwis i części zamienne 30
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
W przypadku obecności dzieci należy włączyć zabezpieczenie przed uru‐
chomieniem przez dzieci. Zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzie‐
ci uniemożliwia dzieciom przypadkowe włączenie urządzenia.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
W celu uzyskania informacji dotyczących bezpieczeństwa podczas instala
cji, patrz rozdział "Instalacja"
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
W celu uzyskania informacji dotyczących bezpieczeństwa podczas instala
cji, patrz rozdział "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje niebezpieczeń‐
stwo pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą‐
dzenia podczas otwierania drzwi. Istnieje niebezpieczeństwo pożaru.
Nie wolno trzymać łatwopalnych materiałów w urządzeniu. Istnieje niebez‐
pieczeństwo pożaru.
Wskazówki dotyczące bezpiecznej obsługi
Odbarwienie emalii piekarnika nie wpływa na wydajność urządzenia. Gwaran‐
cja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzeń elektrycznych do gniazd zasilających
nie wolno pozwolić, aby ich przewody dotykały lub znajdowały się w pobliżu
gorących drzwi piekarnika.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
bardzo wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku pieczenia bardzo mokrych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. W innym przypadku soki z owoców mogą spowodow
trwałe zaplamienia.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Nie wolno w urządzeniu przechowywać wilgotnych potraw, aby nie uszko‐
dzić emalii piekarnika.
Po wyłączeniu wentylatora chłodzącego nie wolno pozostawiać nie przy‐
krytych potraw w urządzeniu. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządze‐
nia lub na szybie drzwi.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłączyć urządzenie i upewnić
się, że ostygło.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myjkami parowymi i myjkami wysoko‐
ciśnieniowymi.
Nie wolno czyścić szyby drzwi piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
lub metalowymi skrobakami, które mogą spowodować zadrapanie powierz‐
chni. Mogłoby to spowodować uszkodzenie i pęknięcie szyby.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Widok urządzenia
2
1
23 4 5 6 7
9
10
11
12
14 5
4
3
2
1
13
8
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Wskaźnik zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wyświetlacz
6 Pokrętło regulacji temperatury
7
8 Pokrętła pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Wentylator i filtr tłuszczowy
12 Dolna grzałka
13 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowane
14 Poziomy umieszczania potraw
Opis urządzenia
5
Wskaźnik zasilania
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Otwór wylotu pary
Para z piekarnika wydostaje się przez otwór w lewym tylnym rogu płyty do
gotowania (patrz "Opis urządzenia" w instrukcji użytkownika płyty kuchennej).
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go‐
dzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktual‐
nej godziny i funkcji automatycznej ("Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończenia pieczenia" ).
Codzienna eksploatacja
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
6
Przed pierwszym użyciem
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić pokrętło funkcji piekarnika oraz po‐
krętło temperatury na pozycję wyłączenia.
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać niską tempe‐
raturę powierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator nadal
działa, do czasu schłodzenia urządzenia.
Pola grzejne
Pokrętła pól grzejnych służą do sterowania płytą kuchenną zainstalowaną z
piekarnikiem. W celu uzyskania dalszych informacji na temat płyty kuchennej,
patrz instrukcja użytkownika płyty kuchennej.
Moc grzania
Wskaźniki pól grzejnych (patrz "Widok urządzenia") wskazują, które pole jest
włączone.
Pokrętło Funkcja
Podtrzymywanie temperatury
1-9 Moc grzania
(1 = najniższa moc grzania; 9 = najwyższa moc grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Funkcja automatycznego podgrzewania
Poniższe informacje obowiązują wyłącznie w przypadku zainstalowania płyty
kuchennej z funkcją automatycznego podgrzewania!
Funkcja automatycznego podgrzewania zasila pole grzejne przy pełnej mocy
przez pewien czas.
1. Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło pola grzejnego zgodnie z ru‐
chem wskazówek zegara do oporu (mijając ustawienie najwyższej mocy
grzania).
2. Aby kontynuować proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji
żądanej mocy grzania.
3. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Codzienna eksploatacja
7
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Ta funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie
trzech poziomach. Ustawić temperaturę piekarnika
o 20-40°C niższą od temperatury używanej pod‐
czas pieczenia tradycyjnego. Służy również do su‐
szenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagają‐
cych intensywniejszego przyrumienienia i potraw
na kruchym spodzie. Ustawić temperaturę piekar‐
nika o 20-40°C niższą od temperatury używanej
podczas pieczenia tradycyjnego
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym pozio‐
mie.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spo‐
dzie oraz do robienia przetworów.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania potraw płaskich na środku grilla i do
opiekania pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do
opiekania pieczywa.
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub dro‐
biu na jednym poziomie. Również do zapiekania i
przyrumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygięcia na bocznych krawędziach znaj‐
dowały się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Włożyć wsuwane akce‐
soria między prowadnice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie‐
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie‐
karnika przed przechyleniem.
8
Codzienna eksploatacja
Wkładanie rusztu wraz z blachą do piecze‐
nia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia.
Wsunąć blachę do pieczenia w prowadni‐
ce na jednym poziomie.
Zakładanie/wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa, aby zapobiec pryska‐
niu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt i wsunąć dwa elementy montażowe
skierowane w dół w otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, odczepić go i wyjąć.
Wyświetlacz
1 2 3
456
1 Wskaźniki funkcji
2 Zegar
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " + "
5 Przycisk wybierania
6 Przycisk " - "
Codzienna eksploatacja
9
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki
nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas
pieczenia"
lub "Czas zakończe‐
nia pieczenia"
, należy nacisnąć
przycisk " + " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik
funkcji.
Po upłynięciu ustawionego czasu
miga wskaźnik funkcji i przez 2 mi‐
nuty emitowany jest sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia" i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzi‐
na
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmienia‐
nia i sprawdzania godziny.
Minutnik Służy do ustawiania minutnika.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał
akustyczny.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika
Czas zakończe‐
nia pieczenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas zakczenia pieczenia" można stoso‐
wać jednocześnie programując piekarnik, aby automatycznie włączył i wyłą‐
czył się w późniejszym czasie. W takim przypadku należy najpierw ustaw
"Czas pieczenia"
, a następnie "Czas zakończenia pieczenia" .
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zostanie wyłączona.
Przydatne rady i wskazówki
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
10
Przydatne rady i wskazówki
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1
Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: Puszyste omlety, jajka
smażone
10-40
min.
Gotować pod pokrywką
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: sznycli, cor‐
don bleu, kotletów, bryzoli, kiełba‐
sek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
7-8 Intensywne smażenie np. placków
ziemniaczanych, kawałków polęd‐
wicy, steków
5-15
min.
Obrócić po upływie połowy
czasu
9 Zagotowywanie większych ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie
mięsa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna część drzwi
Po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
Informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla po‐
pularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach są jedynie orientacyjne.
Zależą od przepisu, jakości i ilości używanych składników.
Przydatne rady i wskazówki
11
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może inaczej piec niż urządzenie używane dotych‐
czas. Należy przystosować używane ustawienia (temperatury, czasy pie‐
czenia) i poziomy do wartości w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około
10 minut przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło
resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać
z najbardziej podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast
na więcej niż jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się rów‐
nomiernie. W takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury.
Różnice wyrównają się podczas pieczenia.
Pieczenia na jednym poziomie - pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt Pieczenie tra‐
dycyjne
1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód plac‐
ka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Pieczenie tra‐
dycyjne
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy,
Ø 20 cm, umie‐
szczone po prze‐
kątnej)
Pieczenie tra‐
dycyjne
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
12
Przydatne rady i wskazówki
Pieczenie na jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżo‐
wy/wieniec droż‐
dżowy
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Pieczenie tra‐
dycyjne
1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe
(na cieście droż‐
dżowym/ukręca‐
nym)
2)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Skorzystać z głębokiej blachy do pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
13
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie - ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wycis‐
kane
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wycis‐
kane
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Pieczenie tra‐
dycyjne
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 Poziomy
Termoobieg
3 Poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie - ciasteczka/małe ciasta/
ciastka/bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 Poziomy
Termoobieg
3 Poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
14
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 Poziomy
Termoobieg
3 Poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka wyciska‐
ne
1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek
jaj, bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułeczki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Niewłaściwy poziom
umieszczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Przydatne rady i wskazówki
15
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Tabela pieczenia z termoobiegiem
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika należy użyć, patrz lista funkcji piekar‐
nika w rozdziale "Eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykry‐
ta
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
16
Przydatne rady i wskazówki
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz.:
min.)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Typ pieczo‐
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 Zapoznać się
z instrukcjami
producenta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu, 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Na czas pieczenia mięsa należy zamontować filtr tłuszczowy!
Pieczenie mięsne
Do pieczenia stosować naczynia żaroodporne (przeczytać instrukcje pro‐
ducenta).
Duże kawałki mięs można piec bezpośrednio w głębokiej blasze do piecze‐
nia lub na ruszcie piekarnika nad głęboką blachą do pieczenia. (Jeżeli wy‐
stępuje)
Chude mięsa należy piec w brytfannie pod przykryciem. Dzięki temu mięso
będzie bardziej soczyste.
Przydatne rady i wskazówki
17
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się przyrumienić lub mieć chrupiącą
skórkę, można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące tabeli pieczenia mięsa.
Należy piec mięsa i ryby, które ważą ponad 1 kg.
Wlać trochę wody do blachy do pieczenia, aby zapobiec przypalaniu się so‐
ków lub tłuszczu.
W razie potrzeby pieczeń należy obrócić na drugą stronę (po upływie 1/2 -
2/3 czasu pieczenia).
Aby uzyskać lepsze wyniki, należy kilkakrotnie podczas pieczenia polewać
duże porcje mięs i drobiu powstałym sosem.
Wyłączyć piekarnik około 10 minut przed zakończeniem czasu pieczenia,
aby wykorzystać ciepło resztkowe.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń w sosie por‐
to
1 - 1,5 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 250 2:00 -
2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru‐
bości
- krwisty
1)
na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 190 - 200 0:05 -
0:06
- średnio wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 180 - 190 0:06 -
0:08
- dobrze wypieczony na każdy
cm gru‐
bości
Turbo Grill 1 170 - 180 0:08 -
0:10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
18
Przydatne rady i wskazówki
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempera‐
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karczek,
szynka
1 -1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Kotlet, żeberka 1 -1,5 kg Turbo Grill 1 170 - 180 1:00 -
1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 160 - 170 0:45 -
1:00
Golonka (wcześniej
ugotowana)
750 g - 1
kg
Turbo Grill 1 150 - 170 1:30 -
2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:30 -
2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Turbo Grill 1 160 - 180 2:00 -
2:30
Przydatne rady i wskazówki
19
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Pieczeń jagnięca,
udziec jagnięcy
1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 150 - 170 1:15 -
2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Turbo Grill 1 160 - 180 1:00 -
1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Comber zajęczy,
udziec zajęczy
1)
do 1 kg Grzanie
Góra+Dół
3 220 - 250 0:25 -
0:40
Comber z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 210 - 220 1:15 -
1:45
Udziec z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie
Góra+Dół
1 200 - 210 1:30 -
2:15
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni‐
ka
Po‐
zio
m
umi
esz
cze‐
nia
po‐
tra‐
wy
Tempe‐
ratura w
°C
Czas
(g:min)
Kawałki drobiu 200 - 250 g
każdy
Turbo Grill 1 200 - 220 0:35 -
0:50
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Aeg-Electrolux E4101-7-W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi