Electrolux EOB64201X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do zabudowy
EOB64201
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
2
Opis urządzenia 3
Przed pierwszym użyciem 4
Codzienna eksploatacja 4
Przydatne rady i wskazówki 8
Konserwacja i czyszczenie 20
Co zrobić, gdy… 23
Utylizacja 24
Serwis i części zamienne 24
Może ulec zmianie bez powiadomienia
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku przez osoby (w tym dzieci) o og-
raniczonej sprawności fizycznej, senso-
rycznej czy umysłowej, a także nieposia-
dające wiedzy lub doświadczenia w użyt-
kowaniu tego typu urządzeń, chyba, że
będą one nadzorowane lub zostaną poin-
struowane w zakresie obsługi urządzenia
przez osobę odpowiedzialną za ich bez-
pieczeństwo.
Gdy w pobliżu są dzieci, należy włączyć
zabezpieczenie przed uruchomieniem
przez dzieci. Zabezpieczenie to uniemoż-
liwia przypadkowe włączenie urządzenia
przez dzieci.
Zasady bezpieczeństwa podczas
instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić upraw-
nionemu elektrykowi. Uszkodzenia wyni-
kające z nieprawidłowego montażu nie są
objęte gwarancją.
Informacje dotycz
ące bezpieczeństwa
znajdują się rozdziale "Instalacja".
Bezpieczeństwo elektryczne
•Podłączenie elektryczne urządzenia należy
zlecić uprawnionemu elektrykowi.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
znajdują się rozdziale "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Użycie składni-
ków zawierających alkohol, może spowo-
dować powstanie mieszaniny alkoholu z
powietrzem. Istnieje ryzyko pożaru.
•Należy uważać, aby podczas otwierania
drzwi w pobliżu urządzenia nie było źródła
iskier lub otwartego płomienia. Istnieje ry-
zyko pożaru.
Nie przechowywać w urządzeniu łatwo-
palnych materiałów. Istnieje ryzyko poża-
ru.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania
Zmiana koloru emaliowanych powłok nie
ma wpływu na prawidłowe działanie
urządzenia. Gwarancja nie obejmuje ta-
kiego uszkodzenia.
•Urządzenia należy używać wyłącznie do
gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzeń elek-
trycznych do gniazdka, należy uważać,
aby ich przewody nie stykały się z gorący-
mi drzwiami piekarnika, ani nie były zbyt
blisko nich poprowadzone.
•Wewnętrzne powierzchnie urządzenia na-
grzewają się podczas pracy do wysokich
temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo
poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią alu-
miniową, aby nie uszkodzić emalii piekar-
nika.
•Nie umieszczać blach do pieczenia, garn-
ków itp. na dnie piekarnika, aby nie usz-
kodzić emalii piekarnika.
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia, aby nie uszkodzić
ani nie odbarwić emalii piekarnika.
2 electrolux
W przypadku bardzo wilgotnych ciast uży-
wać głębokiej blachy do pieczenia. W
przeciwnym razie, soki owocowe mogą
spowodować trwałe plamy.
•Nie naciskać na otwarte drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb na-
leży zachować ostrożność.
Aby nie uszkodzić emalii piekarnika, w
urządzeniu nie należy pozostawiać wilgot-
nych potraw.
Nie pozostawiać w urządzeniu nieprzykry-
tych potraw po wyłączeniu wentylatora
chłodzącego. Wilgoć może skraplać się
wewnątrz urządzenia lub na szklanych
drzwiach.
Konserwacja i czyszczenie
•Przed przystąpieniem do konserwacji, na-
leży wyłączyć urządzenie i sprawdzić, czy
jest chłodne.
•Urządzenia nie wolno czyścić przy użyciu
parowych urządzeń czyszczą
cych ani myj-
ki wysokociśnieniowej.
Do czyszczenia szkła w drzwiach piekar-
nika nie stosować żadnych płynów ścier-
nych ani skrobaków metalowych, ponie-
waż mogą one porysować powierzchnię.
Mogłoby to spowodować pęknięcie szkła.
Opis urządzenia
Widok urządzenia
9
12
10
11
13
14
16 5
4
3
2
1
15
2
1
23 4 5 6 7
8
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Wskaźnik zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wyświetlacz
6 Pokrętło regulacji temperatury
7 Wskaźnik temperatury
8 Pokrętła pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Gniazdo termosondy do mięsa
12 Oświetlenie piekarnika
electrolux 3
13 Wentylator i filtr tłuszczowy
14 Dolna grzałka
15 Prowadnice blach piekarnika, wyjmowa-
ne
16 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do piecze-
nia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Służy do pomiaru stopnia upieczenia mię-
sa.
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Uwaga! Nie stosować ściernych
środków czyszczących! Może to
uszkodzić powierzchnię. Zapoznać się z
rozdziałem "Konserwacja i
czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu
aktualnej godziny.
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie ener-
gii, zacznie automatycznie migać wskaźnik
aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " + " lub " - ".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Nie można jednocześnie ustawiać aktu-
alnej godziny i funkcji automatycznej
("Czas pieczenia"
lub "Czas zakoń-
czenia pieczenia"
).
Codzienna eksploatacja
Aby skorzystać z piekarnika należy wcis-
nąć chowane pokrętło. Pokrętło wysu-
nie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło funkcji piekarnika na żą-
daną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury na
żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Wskaźnik temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło funkcji piekarnika oraz pokrętło
temperatury na pozycję wyłączenia.
4 electrolux
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automa-
tycznie, aby utrzymać niską temperaturę po-
wierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urzą-
dzenia, wentylator nadal działa, do czasu
schłodzenia urządzenia.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Oświetlenie Ta funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Gorące powietrze z okrąglym
elementem grzejnym
Służy do pieczenia na maksymalnie trzech poziomach rów-
nocześnie. Ustawić temperaturę niższą o 20-40 °C w porów-
naniu z pieczeniem tradycyjnym. Służy również do suszenia
żywności.
Funkcja Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywniejszego przyrumienienia i potraw na kruchym spodzie.
Ustawić temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od tempe-
ratury używanej podczas pieczenia tradycyjnego.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa albo ciasta na jednym poziomie.
Grzejnik dolny Służy do pieczenia ciast na kruchym spodzie i konserwowania
żywności.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grill Do grillowania potraw płaskich na środku grilla i do opiekania
pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do opiekania
pieczywa.
Grillowanie z goracym po-
wietrzem
Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały się
z tyłu piekarnika i były skierowane w dół. Wło-
żyć wsuwane akcesoria między prowadnice
na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt pie-
karnika posiadają wygięcia na bocznych
krawędziach. Krawędzie te oraz kształt
prowadnic zabezpieczają akcesoria pie-
karnika przed przechyleniem.
electrolux 5
Wkładanie rusztu wraz z blachą do
pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego
Filtra tłuszczowego należy używać wyłącznie
podczas pieczenia mięsa w celu ochrony tyl-
nych elementów grzejnych przed zachlapa-
niem tłuszczem.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt
wsunąć dwa elementy montażowe skiero-
wane w dół w otwór na tylnej ściance pie-
karnika (otwór wentylatora).
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt, od-
czepić go i wyjąć.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku
mięsa. Gdy mięso osiągnie ustawioną tem-
peraturę, piekarnik wyłącza się automatycz-
nie.
Należy zwrócić uwagę na dwie wartości
temperatur:
•Temperaturę piekarnika: patrz tabela pie-
czenia mięsa
•Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz
tabela termosondy do mię
sa
Ważne! Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej z piekarnikiem lub
oryginalnych części zamiennych.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Ryzyko doznania poparzeń! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania
końcówki i wtyczki termosondy.
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy
do gniazdka znajdującego się na bocznej
ściance piekarnika.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do
środkowej części mięsa.
3.
Naciskać przycisk wyboru
, dopóki
wskaźnik termosondy
nie zacznie mi-
gać.
4. Ustawić żądaną temperaturę wewnątrz
produktu przy pomocy przycisków " + " /
" - ". Można wybrać dowolną temperatu-
rę w zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami
podanymi w tabeli.
5. Ustawić żądaną funkcję piekarnika oraz
temperaturę za pomocą pokręteł.
6. Gdy wnętrze mięsa osiągnie ustawioną
temperaturę, piekarnik wyłączy się auto-
matycznie.
7. Wyjąć termosondę.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowala-
jący, należy powtórzyć powyższe czynności
i ustawić wyższą temperaturę
w środku po-
trawy.
6 electrolux
Wyświetlacz
1 2
456
3
1 Wskaźnik termosondy
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " + "
5 Przycisk wybierania
6 Przycisk " - "
Ustawianie funkcji zegara
1.
Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas pie-
czenia"
lub "Czas zakończenia pie-
czenia"
, należy nacisnąć przycisk "
+ " lub " - ".
Włączy się odpowiedni wskaźnik funkcji.
Po upływie ustawionego czasu miga
wskaźnik funkcji i przez 2 minuty rozlega
się sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia"
i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, należy
nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania godziny.
Minutnik Służy do ustawiania minutnika.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał akustyczny.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas pieczenia Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika
Czas zakończenia
pieczenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas za-
kończenia pieczenia"
można stoso-
wać jednocześnie programując piekar-
nik, aby automatycznie włączył i wyłączył
się w późniejszym czasie. W takim przy-
padku należy najpierw ustawić "Czas
electrolux 7
pieczenia" , a następnie "Czas za-
kończenia pieczenia"
.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie za-
cznie migać wskaźnik żądanej funkcji.
2.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Blokada drzwi
Urządzenie dostarczone jest z wyłączoną
blokadą drzwi.
Włączanie blokady drzwi: Ciągnąć bloka-
dę drzwi do przodu, aż zaskoczy na miejscu.
Wyłączanie blokady drzwi: Wepchnąć z
powrotem blokadę drzwi w panel.
Otwieranie drzwi urządzenia:
1.
Popchnąć i przytrzymać blokadę drzwi.
2. Otworzyć drzwi.
Nie popychać blokady drzwi podczas zamy-
kania drzwi urządzenia!
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie
powoduje zwolnienia mechanicznej blokady
drzwi.
Przydatne rady i wskazówki
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi piekarnika
znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych
funkcji piekarnika, zalecanych poziomów
oraz temperatur dla najbardziej popular-
nych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w
tabelach służą jedynie orientacji. Zależą
one od przepisu, jakości i ilości stoso-
wanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec inaczej
niż urządzenie używane dotychczas. Z te-
go powodu zaleca się dostosowanie us-
tawień (temperatura, czas pieczenia) i po-
ziomów pieczenia zgodnie z wartościami
podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
W przypadku wykorzystania mrożonych
produktów blachy mogą się odkształcić
podczas pieczenia. Po wychłodzeniu
blachy wrócą do pierwotnego kształtu.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczą
cymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury.żnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
8 electrolux
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie w blachach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka droż-
dżowa
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Ukręcany spód tortu -
kruche ciasto
1)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 170-180 0:10 - 0:25
Ukręcany spód tortu -
ciasto biszkoptowe
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy o
średnicy 20 cm, usta-
wione po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Plecionka drożdżowa/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- na początku
1)
230 0:25
- później 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
electrolux 9
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasto z kruszonką,
suche
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cukro-
we
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placek owocowy (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 0:35 - 0:50
Placek owocowy (na
cieście drożdżowym/
biszkoptowym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasto drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim cieś-
cie)
1)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 200 - 220 0:10 - 0:25
Podpłomyk Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 200 - 200 0:08 - 0:15
Tarty (CH) Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie - Ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka muszelki Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka muszelki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek,
bezy
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 80 - 100 2:00 - 2:30
10 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Makaroniki Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Gorące powietrze
z okrąglym ele-
mentem grzejnym
3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj wypieku
Gorące powie-
trze z okrą-
glym elemen-
tem grzejnym
2 poziomy
Gorące powie-
trze z okrąglym
elementem
grzejnym
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Babka marmurkowa 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Ciasta/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Gorące powie-
trze z okrą-
glym elemen-
tem grzejnym
2 poziomy
Gorące powie-
trze z okrąglym
elementem
grzejnym
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka muszelki 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
electrolux 11
Rodzaj produktu
Gorące powie-
trze z okrą-
glym elemen-
tem grzejnym
2 poziomy
Gorące powie-
trze z okrąglym
elementem
grzejnym
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto nie jest wystar-
czająco wypieczone od
spodu
Nieodpowiedni poziom pie-
czenia
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Czasu pieczenia nie można skracać us-
tawiając wyższą temperaturę
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wycie-
ka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Sprawdzić czas mie-
szania, szczególnie w przypadku używania
miksera
Ciasto jest zbyt suche
Zbyt niska temperatura pie-
czenia
Ustawić wyższą temperaturę piekarnika
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się
nierównomiernie
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę piekarnika i wy-
dłużyć czas pieczenia
Ciasto przyrumienia się
nierównomiernie
Nierównomiernie rozprowa-
dzone ciasto
Rozprowadzić ciasto równomiernie na bla-
sze
Ciasto nie jest gotowe
po upływie ustawione-
go czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piekar-
nika
Tabela upieczenia pizzy
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Rodzaj produktu Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min.)
Pizza (na cienkim cieś-
cie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą ilością do-
datków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka szpinako-
wa
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
12 electrolux
Rodzaj produktu Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (min.)
Sernik na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami, przy-
kryte
1 150 - 170 50 - 70
Tarta warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekane ciasteczko
na cieście francuskim
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (alzac-
ka potrawa podobna
do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas (godz. :
min.)
Zapiekanka z makaro-
nem
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Gorące powietrze z
okrąglym elemen-
tem grzejnym
1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym se-
rem
1)
Gorące powietrze z
okrąglym elemen-
tem grzejnym
1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Gorące powietrze z
okrąglym elemen-
tem grzejnym
1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Typ pieczo-
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Mrożona pizza Grzanie Góra
+Dół
3 Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
electrolux 13
Typ pieczo-
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura w
°C
Czas
Frytki
1)
Gorące powie-
trze z okrąglym
elementem
grzejnym
3 200-220 Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
Ciasto z owo-
cami
Grzanie Góra
+Dół
3 Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
Zapoznać się z
instrukcjami pro-
ducenta
1) Uwagi: Frytki należy obracać od czasu do czasu, 2 - 3 razy
Pieczenie mięsa
Ważne! Podczas pieczenia mięs należy
założyć filtr tłuszczowy!
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!)
•Duże pieczenie można układać bezpo-
średnio na blasze do pieczenia lub na rusz-
cie umieszczonym nad blachą do piecze-
nia. (Jeśli obecna)
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z tabeli
pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej iloś-
ci płynu do naczynia, w którym się piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
W celu uzyskania lepszych rezultatów du-
że pieczenie i drób należy polewać kilka-
krotnie podczas pieczenia powstałym so-
sem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń w sosie porto 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gruboś-
ci
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 190 - 200 0:05 - 0:06
14 electrolux
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karczek, szynka 1 -1,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Kotlet, żeberka 1 -1,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (wcześniej ugo-
towana)
750 g - 1 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 2:00 - 2:30
electrolux 15
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń jagnięca, udziec
jagnięcy
1 - 1,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber zajęczy, udziec
zajęczy
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec z dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Kawałki drobiu 200 - 250 g
każdy
Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 180 - 200 1:15 - 1:45
16 electrolux
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Gęś 3,5 - 5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grillowanie z
goracym po-
wietrzem
1 140 - 160 2:30 - 4:00
Ryba (duszona na parze)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, w całości 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
W przypadku funkcji grillowanie należy
wybrać maksymalną temperaturę
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania należy
zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się pła-
skie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Grillowana potrawa Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas
1-sza strona 2-ga strona
Hamburgery 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Filet wieprzowy 4 10 - 12 min. 6 - 10 min.
Kiełbaski 4 8 - 10 min. 6 - 8 min.
Steki wołowe, steki cie-
lęce
4 6 - 7 min. 5 - 6 min.
Filet wołowy, rostbef
(około 1 kg)
3 10 - 12 min. 10 - 12 min.
electrolux 17
Grillowana potrawa Poziom umieszcze-
nia potrawy
Czas
1-sza strona 2-ga strona
Tosty
1)
3 4 - 6 min. 3 - 5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6 - 8 min. -------
1) Nie nagrzewać wstępnie piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknięciem
typu Twist-Off, zamknięciem bagnetowym
ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
•Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze tak,
aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
•Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Jagody
Pasteryzacja Temperatura w °C Czas aż do zago-
towania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
w temp. 100°C w
minutach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Pasteryzacja Temperatura w °C Czas aż do zago-
towania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
w temp. 100°C w
minutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Pasteryzacja Temperatura w °C Czas aż do zago-
towania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
w temp. 100°C w
minutach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Pikle 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Zostawić w piekarniku po wyłączeniu
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
18 electrolux
Warzywa
Produkt przeznaczony
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom umieszczenia po-
trawy
Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkt przeznaczony
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom umieszczenia po-
trawy
Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrażanie
•Wyjąć produkt z opakowania i położyć na
talerzu na ruszcie.
•Nie przykrywać innym talerzem lub miską.
Może to spowodować znaczne przedłu-
żenie czasu rozmrażania.
•Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od dołu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawa Czas rozmrażania
(min.)
Dodatkowy czas roz-
mrażania (min.)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na od-
wróconej podstawce
pod filiżankę na dużym
talerzu. Obrócić po
upływie połowy czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie po-
łowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmrożona
śmietana da się dobrze
ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
electrolux 19
Termosonda do mięsa
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika
należy użyć, patrz lista funkcji piekarnika
w rozdziale "Eksploatacja".
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Befsztyk lub filet - krwisty 45 - 50
Befsztyk lub filet - średnio wypieczony 60 - 65
Befsztyk lub filet - dobrze wypieczony 75 - 80
Wieprzowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Łopatka wieprzowa, szynka, karkówka 80 - 82
Kotlet (karczek), lekko wędzona wieprzowina 75 - 80
Pieczeń rzymska 75 - 80
Cielęcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Pieczeń cielęca 75 - 80
Golonka cielęca 85 - 90
Baranina / Jagnięcina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Udziec barani 80 - 85
Comber barani 80 - 85
Pieczeń jagnięca, udziec jagnięcy 75 - 80
Dziczyzna
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Comber zajęczy 70 - 75
Udziec zajęczy 70 - 75
Zając cały 70 - 75
Comber z dziczyzny 70 - 75
Udziec dziczyzny 70 - 75
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Przed przystąpieniem do
czyszczenia należy wyłączyć
urządzenie. Upewnić się, że urządzenie
jest chłodne.
Ostrzeżenie! Zabrania się czyszczenia
urządzenia myjkami parowymi i myjkami
wysokociśnieniowymi.
Uwaga! Nie należy stosować żadnych
żrących ani ściernych środków
czyszczących, ostrych przedmiotów,
odplamiaczy ani szorstkich gąbek.
Ostrzeżenie! Nie czyścić drzwi
piekarnika ściernymi środkami
czyszczącymi ani skrobakami
metalowymi. Może dojść do
uszkodzenia termoodpornej
powierzchni szyby wewnętrznej.
Uwaga! W przypadku stosowania
aerozolu do piekarników, należy
przestrzegać instrukcji producenta.
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB64201X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi