Aeg-Electrolux E5745-7-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
E 5745-7
Instrukcja obsługi Piekarnik do
zabudowy pod
blatem
Dziękujemy za wybranie jednego z naszych produktów o wysokiej
jakości.
Aby zapewnić optymalne i prawidłowe działanie Państwa urządzenia
prosimy o dokładne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi. Pozwoli to
Państwu na doskonałe i najbardziej wydajne kierowanie wszystkimi
procesami. Zalecamy przechowywanie instrukcji obsługi w
bezpiecznym miejscu, co pozwoli na korzystanie z niej również w
przyszłości. Ponadto prosimy o przekazanie jej przyszłemu
właścicielowi urządzenia.
Życzymy Państwu wiele radości z używania nowego urządzenia.
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Bezpieczeństwo dzieci i osób
niesamodzielnych 3
Wskazówki dotyczące
bezpieczeństwa podczas instalacji
3
Bezpieczeństwo elektryczne 3
Wskazówki dotyczące bezpiecznej
obsługi 3
Opis urządzenia 5
Widok urządzenia 5
Akcesoria piekarnika 5
Otwór wylotu pary 6
Przed pierwszym użyciem 6
Czyszczenie wstępne 6
Ustawianie aktualnej godziny 6
Codzienna eksploatacja 7
Włączanie piekarnika 7
Zmiana temperatury piekarnika 7
Sprawdzanie temperatury 7
Wyłączanie piekarnika 7
Wentylator chłodzący 7
Wskaźnik nagrzewania 7
Szybkie nagrzewanie 7
Pola grzejne 8
Moc grzania 8
Funkcje piekarnika 8
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
9
Zestaw akcesoriów do grillowania
10
Zakładanie/wyjmowanie filtra
tłuszczowego 11
Funkcje zegara 12
Ustawianie funkcji zegara 12
Pozostałe funkcje 13
Blokada włączenia 13
Samoczynne wyłączenie piekarnika
13
Przydatne rady i wskazówki 14
Wewnętrzna część drzwi 14
Pieczenie ciasta 15
Pieczenie mięsa 21
Grillowanie 25
Pasteryzowanie 26
Suszenie 27
Rozmrażanie 27
Konserwacja i czyszczenie 28
Czyszczenie pirolityczne 29
Oświetlenie piekarnika 29
Wysuwane drzwi piekarnika 30
Co zrobić, gdy… 31
Utylizacja 32
Serwis i części zamienne 33
Może ulec zmianie bez powiadomienia
2
Spis treści
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Bezpieczeństwo dzieci i osób niesamodzielnych
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej czy umysłowej, a
także nieposiadające wiedzy lub doświadczenia w użytkowaniu tego typu
urządzeń, chyba, że będą one nadzorowane lub zostaną poinstruowane w
zakresie obsługi urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich bezpie‐
czeństwo.
W przypadku obecności dzieci należy włączyć zabezpieczenie przed uru‐
chomieniem przez dzieci. Zabezpieczenie przed uruchomieniem przez dzie‐
ci uniemożliwia dzieciom przypadkowe włączenie urządzenia.
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa podczas instalacji
Instalację urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektrykowi. Uszkodze‐
nia wynikające z nieprawidłowego montażu nie są objęte gwarancją.
W celu uzyskania informacji dotyczących bezpieczeństwa podczas instala
cji, patrz rozdział "Instalacja"
Bezpieczeństwo elektryczne
Podłączenie elektryczne urządzenia należy zlecić uprawnionemu elektry‐
kowi.
W celu uzyskania informacji dotyczących bezpieczeństwa podczas instala
cji, patrz rozdział "Instalacja".
Niebezpieczeństwo pożaru
Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie składników zawierających alkohol
może spowodować mieszankę alkoholu i powietrza. Istnieje niebezpieczeń‐
stwo pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmiotów lub otwartego płomienia do urzą‐
dzenia podczas otwierania drzwi. Istnieje niebezpieczeństwo pożaru.
Nie wolno trzymać łatwopalnych materiałów w urządzeniu. Istnieje niebez‐
pieczeństwo pożaru.
Wskazówki dotyczące bezpiecznej obsługi
Odbarwienie emalii piekarnika nie wpływa na wydajność urządzenia. Gwaran‐
cja nie obejmuje takiego uszkodzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie do gotowania i pieczenia potraw
W przypadku podłączania urządzeń elektrycznych do gniazd zasilających
nie wolno pozwolić, aby ich przewody dotykały lub znajdowały się w pobliżu
gorących drzwi piekarnika.
Wewnętrzne powierzchnie urządzenia nagrzewają się podczas pracy do
bardzo wysokich temperatur. Istnieje niebezpieczeństwo poparzenia.
Nie wolno pokrywać urządzenia folią aluminiową, aby nie uszkodzić emalii
piekarnika.
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
3
Nie umieszczać blach do pieczenia, garnków itp. na dnie piekarnika, aby nie
uszkodzić emalii piekarnika.
Nie wolno wlewać gorącej wody bezpośrednio do urządzenia, aby nie usz
kodzić ani nie odbarwić emalii piekarnika.
W przypadku pieczenia bardzo mokrych ciast należy stosować głęboką bla‐
chę do pieczenia. W innym przypadku soki z owoców mogą spowodow
trwałe zaplamienia.
Nie wolno naciskać lub obciążać otwartych drzwi urządzenia.
Podczas instalacji i wyjmowania szyb należy zachować ostrożność.
Nie wolno w urządzeniu przechowywać wilgotnych potraw, aby nie uszko‐
dzić emalii piekarnika.
Po wyłączeniu wentylatora chłodzącego nie wolno pozostawiać nie przy‐
krytych potraw w urządzeniu. Wilgoć może skraplać się wewnątrz urządze‐
nia lub na szybie drzwi.
Konserwacja i czyszczenie
Przed przystąpieniem do konserwacji należy wyłączyć urządzenie i upewnić
się, że ostygło.
Zabrania się czyszczenia urządzenia myjkami parowymi i myjkami wysoko‐
ciśnieniowymi.
Nie wolno czyścić szyby drzwi piekarnika ściernymi środkami czyszczącymi
lub metalowymi skrobakami, które mogą spowodować zadrapanie powierz‐
chni. Mogłoby to spowodować uszkodzenie i pęknięcie szyby.
4
Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Opis urządzenia
Widok urządzenia
2
1
23 4 5 6 7
9
10
12
11
13
8
1 Panel sterowania
2 Wskaźniki pól grzejnych
3 Wskaźnik zasilania
4 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
5 Wyświetlacz
6 Pokrętło regulacji temperatury
7
8 Pokrętła pól grzejnych
9 Grzałka
10 Oświetlenie piekarnika
11 Wentylator
12 Filtr tłuszczowy
13 Dolna grzałka
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Opis urządzenia
5
Wskaźnik zasilania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia mięsa
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do zbierania tłuszczu.
Ruszt do zawieszania
Do ustawiania naczyń lub form do ciast oraz do pieczenia mięsa i grillowania
Ramka do zawieszania
Do umieszczania płaskiej lub głębokiej blachy do pieczenia.
Otwór wylotu pary
Para z piekarnika wydostaje się przez otwór w lewym tylnym rogu płyty do
gotowania (patrz "Opis urządzenia" w instrukcji użytkownika płyty kuchennej).
Przed pierwszym użyciem
Czyszczenie wstępne
Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyścić urządzenie.
UWAGA!
Nie stosować ściernych środków czyszczących! Może to uszkodzić powierz‐
chnię. Zapoznać się z rozdziałem "Konserwacja i czyszczenie".
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawieniu aktualnej godziny.
1. Naciskać przycisk wyboru (patrz
rozdział "Funkcja zegara"), dopóki
nie zacznie migać wskaźnik funkcji
godziny
.
2. Ustawić godzinę przy pomocy po‐
krętła + / -.
Po około 5 sekundach miganie us‐
taje, a na wyświetlaczu widoczna
jest ustawiona godzina. Urządzenie
jest teraz gotowe do pracy.
Aby zmienić aktualną godzinę, nie należy równocześnie ustawiać funkcji ze‐
gara (Minutnik, Czas pieczenia lub Czas zakończenia pieczenia), ani funkcji
piekarnika. Upewnić się, że nie jest ustawione zabezpieczenie przed urucho‐
mieniem przez dzieci.
6
Przed pierwszym użyciem
Codzienna eksploatacja
W celu korzystania z piekarnika należy wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika na żądaną funkcję. Zaświeci się
wskaźnik zasilania. Wskaźnik temperatury wskazuje temperaturę proponowa‐
ną przez urządzenie dla wybranej funkcji piekarnika. Piekarnik zaczyna się
nagrzewać. Po osiągnięciu żądanej temperatury rozlegnie się sygnał dźwię‐
kowy.
Zmiana temperatury piekarnika
Zwiększyć lub zmniejszyć temperaturę za pomocą pokrętła + / -. Wartość tem‐
peratury można zmieniać stopniowo co 5 °C.
Sprawdzanie temperatury
Jednocześnie nacisnąć przyciski "Szybkie nagrzewanie" oraz przycisk wybo‐
ru. Wskaźnik temperatury wskazuje aktualną temperaturę piekarnika.
Wyłączanie piekarnika
Ustawić pokrętło wyboru funkcji piekarnika
w położeniu wyłączonym ("OFF").
Wentylator chłodzący
Wentylator chłodzący włącza się automatycznie, aby utrzymać niską tempe‐
raturę powierzchni urządzenia. Po wyłączeniu urządzenia, wentylator nadal
działa, do czasu schłodzenia urządzenia.
Wskaźnik nagrzewania
Po włączeniu funkcji piekarnika, paski na wyświetlaczu pojawiają się kolejno,
sygnalizując wzrost temperatury piekarnika.
Szybkie nagrzewanie
Dodatkowa funkcja szybkiego nagrzewania pozwala skrócić czas wstępnego
rozgrzewania.
Nie wkładać potraw do piekarnika do czasu wyłączenia funkcji szybkiego na‐
grzewania i przełączenia piekarnika na żądaną funkcję.
Codzienna eksploatacja
7
1. Wybrać funkcję piekarnika.
2. Nacisnąć przycisk szybkiego nagrzewania. Podświetlą się paski obok sym
bolu
.
Podświetlające się po kolei paski wskazują, że funkcja szybkiego nagrze‐
wania jest włączona.
Po zakończeniu szybkiego nagrzewania:
paski wskaźnika rozgrzania zapalają się,
paski obok symbolu
gasną,
rozlega się sygnał dźwiękowy.
Piekarnik kontynuuje pracę zgodnie z ustawioną funkcją i temperaturą. Te‐
raz można włożyć do niego potrawę.
Funkcja szybkiego nagrzewania dostępna jest z następującymi funkcjami pie‐
karnika: Termoobieg
, Pizza , Grzanie Góra+Dół oraz Grill turbo .
Pola grzejne
Pokrętła pól grzejnych służą do sterowania płytą kuchenną zainstalowaną z
piekarnikiem. W celu uzyskania dalszych informacji na temat płyty kuchennej,
patrz instrukcja użytkownika płyty kuchennej.
Moc grzania
Wskaźniki pól grzejnych (patrz "Widok urządzenia") wskazują, które pole jest
włączone.
Pokrętło Funkcja
Podtrzymywanie temperatury
1-9 Moc grzania
(1 = najniższa moc grzania; 9 = najwyższa moc grzania)
1. Obrócić pokrętło do pozycji żądanej mocy grzania.
2. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Funkcja automatycznego podgrzewania
Poniższe informacje obowiązują wyłącznie w przypadku zainstalowania płyty
kuchennej z funkcją automatycznego podgrzewania!
Funkcja automatycznego podgrzewania zasila pole grzejne przy pełnej mocy
przez pewien czas.
1. Aby włączyć funkcję, należy obrócić pokrętło pola grzejnego zgodnie z ru‐
chem wskazówek zegara do oporu (mijając ustawienie najwyższej mocy
grzania).
2. Aby kontynuować proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji
żądanej mocy grzania.
3. Aby zakończyć proces gotowania, należy obrócić pokrętło do pozycji "0".
Funkcje piekarnika
Piekarnik posiada następujące funkcje:
8
Codzienna eksploatacja
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Termoobieg Do równoczesnego pieczenia na
maksymalnie trzech poziomach. Us‐
tawić temperaturę piekarnika o
20-40°C poniżej temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań
wymagających intensywnego przyru‐
mienienia, na kruchym spodzie.
Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C poniżej temperatury używa‐
nej podczas pieczenia tradycyjnego.
Grzanie Góra+Dól Do pieczenia mięsa albo ciasta na
jednym poziomie.
Turbo Grill Do pieczenia większych kawałków
mięsa lub drobiu na jednym poziomie.
Również do zapiekania i przyrumie‐
niania.
Duzy Grill Do grillowania potraw płaskich w du‐
żych ilościach i do opiekania pieczy‐
wa.
Grill Do grillowania potraw płaskich na
środku grilla i opiekania pieczywa.
Rozmrazanie Do rozmrażania potraw mrożonych.
Grzanie Dolne Do pieczenia ciast na kruchym lub
chrupkim spodzie oraz do robienia
przetworów.
Pyroliza Do samoczynnego czyszczenia piro‐
litycznego piekarnika. Wypala pozos‐
tałości potraw znajdujące się w komo‐
rze piekarnika. Piekarnik nagrzewa
się do temperatury około 500°C.
Wkładanie akcesoriów do piekarnika
Po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajduje się pięć poziomów (licząc
od dołu do góry), na które wkładać można poszczególne akcesoria.
Codzienna eksploatacja
9
Wkładanie rusztu: Wsunąć ruszt do zawie‐
szania (1) na odpowiedni poziom piekarni‐
ka. Wciskać ruszt do dołu (2), dopóki nie
zaskoczy na miejscu.
Wkładanie płaskiej lub głębokiej blachy do
pieczenia na ramkę: Umieścić na zawie‐
szonej ramce płaską lub głęboką blachę do
pieczenia.
Ramki należy używać tylko do umieszcza‐
nia na niej płaskiej lub głębokiej blachy do
pieczenia.
Równoczesne wkładanie rusztu do zawie‐
szania z głęboką blachą do pieczenia: Aby
równocześnie użyć rusztu do zawieszania
i głębokiej blachy, najpierw należy umieś‐
cić głęboką blachę na ramce do zawiesza‐
nia, a następnie zawiesić ruszt na wyższym poziomie.
Zestaw akcesoriów do grillowania
Zestaw akcesoriów do grillowania obejmuje ruszt wewnętrzny oraz głęboką
blachę do pieczenia. Rusztu wewnętrznego można używać dwustronnie.
OSTRZEŻENIE!
Istnieje ryzyko poparzenia podczas wyjmowania akcesoriów z gorącego pie‐
karnika.
10
Codzienna eksploatacja
Zestawu akcesoriów do grillowania można użyć do pieczenia większych
kawałków mięsa lub drobiu na jednym poziomie:
Umieścić ruszt wewnętrzny w głębo‐
kiej blasze do pieczenia w taki sposób,
aby wsporniki rusztu były skierowane
do góry.
Umieścić głęboką blachę do pieczenia
na odpowiednim poziomie w komorze
piekarnika.
Zestawu akcesoriów do grillowania można używać do grillowania większych
ilości potraw płaskich oraz do opiekania pieczywa:
Umieścić ruszt wewnętrzny w głębo‐
kiej blasze do pieczenia w taki sposób,
aby wsporniki rusztu były skierowane
do dołu.
Ruszt wewnętrzny przylega do brzegu
głębokiej blachy do pieczenia.
Zakładanie/wyjmowanie filtra tłuszczowego
Filtr tłuszczowy należy wkładać wyłącznie
do pieczenia mięsa, aby zapobiec pryska‐
niu tłuszczu na tylną grzałkę piekarnika.
Zakładanie filtra tłuszczowego
Przytrzymując filtr tłuszczowy za uchwyt i wsunąć dwa elementy montażowe
skierowane w dół w otwór na tylnej ściance piekarnika (otwór wentylatora).
Codzienna eksploatacja
11
Wyjmowanie filtra tłuszczowego
Chwycić filtr tłuszczowy za uchwyt, odczepić go i wyjąć.
Funkcje zegara
1 2
4
3
56
1 Wyświetlacz temperatury/czasu
2 Wskaźnik rozgrzania
3 Wskaźniki funkcji zegara
4 Przycisk wyboru
5 Zmiany na wyświetlaczu
6 Przycisk szybkiego nagrzewania
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru dopóki nie zacznie migać wskaźnik żądanej
funkcji.
2. Czas dla Minutnika
, Czasu trwania lub Czasu zakończenia us
tawia się za pomocą pokrętła + / -. Zaświeci się wskaźnik odpowiedniej
funkcji.
Po upływie ustawionego czasu odpowiedni wskaźnik zacznie migać, na
wyświetlaczu pojawi się "0.00" i rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
3. Aby wyłączyć ten sygnał oraz zatrzymać miganie:
- w przypadku ustawienia Minutnika - nacisnąć przycisk
- w przypadku ustawienia Czasu trwania i Czasu zakończenia - ustawić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika w położeniu "Wył.".
W przypadku ustawienia funkcji Minutnik, sygnał dźwiękowy jest również emi‐
towany po upływie 90% ustawionego czasu.
W przypadku ustawienia funkcji Czas trwania i Czas zakończenia pie
karnik wyłączy się automatycznie.
12
Codzienna eksploatacja
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna
godzina
Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i
sprawdzania godziny.
Minutnik Służy do ustawiania minutnika. Po upływie ustawionego czasu
rozlega się sygnał dźwiękowy. Funkcja nie ma wpływu na pra‐
cę piekarnika.
Czas trwa‐
nia
Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas za‐
kończenia
Ustawianie godziny wyłączenia dla funkcji piekarnika.
Funkcje Czas trwania i Czas zakończenia mogą być włączone jedno‐
cześnie, jeśli piekarnik ma zostać automatycznie włączony lub wyłączony w
późniejszym czasie. Najpierw należy ustawić Czas trwania
, a następnie
Czas zakończenia
.
Pozostałe funkcje
Blokada włączenia
Gdy blokada włączenia jest włączona, nie ma można uruchomić urządzenia.
Zabezpieczenie to uniemożliwia przypadkowe włączenie urządzenia przez
dzieci.
Nie ustawiać funkcji piekarnika.
Włączanie blokady włączenia:
1. Obrócić pokrętło regulacji + / - w lewo i przytrzymać je.
2. Wciskać przycisk wyboru dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się komunikat
"SAFE".
Blokada włączenia została włączona.
Powtórzyć tę samą procedurę, aby wyłączyć blokadę włączenia.
Samoczynne wyłączenie piekarnika
Urządzenie wyłącza się po upływie określonego czasu:
jeżeli urządzenie nie zostanie wyłączone.
jeżeli nie zostanie zmieniona temperatura piekarnika.
Temperatura piekarnika Czas wyłączenia piekarnika
30 - 120 °C 12,5 godz.
120 - 200 °C 8,5 godz.
200 - 250 °C 5,5 godz.
250 - maks. °C 3,0 godz.
Po samoczynnym wyłączeniu należy całkowicie wyłączyć piekarnik. Następnie
można ponownie go włączyć.
Codzienna eksploatacja
13
Samoczynne wyłączenie nie działa w przypadku ustawienia funkcji Czas trwa‐
nia lub Czas zakończenia.
Przydatne rady i wskazówki
Przykłady zastosowania w gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli mają wyłącznie charakter orientacyjny.
Moc
grza‐
nia
Zastosowanie: Czas Wskazówki
1
Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Przykryć
1-2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny
5-25
min.
Od czasu do czasu zamieszać
1-2 Ścinanie: Puszyste omlety, jajka
smażone
10-40
min.
Gotować pod pokrywką
2-3 Gotowanie ryżu lub potraw mlecz‐
nych, podgrzewanie gotowych po‐
traw
25-50
min.
Wlać przynajmniej dwukrotnie
więcej wody niż ryżu, potrawy
mleczne mieszać od czasu do
czasu
3-4 Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mięsa
20-45
min.
Dodać kilka łyżek wody
4-5 Gotowanie ziemniaków na parze 20-60
min.
Użyć maksymalnie 0,25 litra
wody na 750 g ziemniaków
4-5 Gotowanie większej ilości potraw,
dań duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + składniki
6-7 Delikatne smażenie: sznycli, cor‐
don bleu, kotletów, bryzoli, kiełba‐
sek, wątróbki, zasmażek, jajek,
naleśników, pączków
w za‐
leżnoś‐
ci od
po‐
trzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu
7-8 Intensywne smażenie np. placków
ziemniaczanych, kawałków polęd‐
wicy, steków
5-15
min.
Obrócić po upływie połowy
czasu
9 Zagotowywanie większych ilości wody, gotowanie makaronu, obsmażanie
mięsa (gulasz, mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek
Wewnętrzna część drzwi
Po wewnętrznej stronie drzwi piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
14
Przydatne rady i wskazówki
Informacje o funkcjach piekarnika, zalecane poziomy i temperatury dla po‐
pularnych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane w tabelach są jedynie orientacyjne.
Zależą od przepisu, jakości i ilości używanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
Państwa nowy piekarnik może inaczej piec niż urządzenie używane dotych‐
czas. Należy przystosować używane ustawienia (temperatury, czasy pie‐
czenia) i poziomy do wartości w tabelach.
W przypadku dłuższych czasów pieczenia piekarnik można wyłączyć około
10 minut przed zakończeniem czasu pieczenia, aby wykorzystać ciepło
resztkowe.
W przypadku potraw mrożonych blachy w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształcenia blach znikną.
Jak korzystać z tabel pieczenia ciast
Zaleca się stosowanie niższej temperatury za pierwszym razem.
Jeżeli nie można odnaleźć ustawień dla danego przepisu, należy skorzystać
z najbardziej podobnego.
Czas pieczenia można wydłużyć o 10-15 minut w przypadku pieczenia ciast
na więcej niż jednym poziomie.
Ciasta i ciastka na różnych poziomach nie zawsze przyrumieniają się rów‐
nomiernie. W takim przypadku nie należy zmieniać ustawienia temperatury.
Różnice wyrównają się podczas pieczenia.
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie w blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/
Keks
Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Biszkopt Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Biszkopt Grzanie Góra
+Dół
1 160 0:25 - 0:40
Ukręcany spód tor‐
tu - kruche ciasto
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Ukręcany spód tor‐
tu - ciasto biszkop‐
towe
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra
+Dół
1 170 - 190 0:50 - 1:00
Przydatne rady i wskazówki
15
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy
o średnicy 20 cm,
ustawione po prze‐
kątnej)
Grzanie Góra
+Dół
1 180 1:10 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Plecionka droż‐
dżowa/wieniec
drożdżowy
Grzanie Góra
+Dół
3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonaro‐
dzeniowa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (żytni) Grzanie Góra
+Dół
1
- na początku
1)
230 0:25
- później 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/
eklerki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkopto‐
wa
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszon
ką, suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/
cukrowe
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placek owocowy
(na cieście droż‐
dżowym/biszkop‐
towym)
2)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy
na kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
16
Przydatne rady i wskazówki
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasto drożdżowe
z delikatnymi do‐
datkami (np. twaro‐
giem, kremem,
słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 - 180 0:40 - 1:20
Podpłomyk Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie na jednym poziomie - Ciasteczka
Rodzaj produktu Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka mu‐
szelki
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka mu‐
szelki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z bia‐
łek, bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułeczki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułeczki
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka
(20 sztuk na bla‐
sze)
1)
Grzanie Góra
+Dół
3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Przydatne rady i wskazówki
17
Pieczenie na kilku poziomach - Pieczenie ciast/ciastek/chleba na blachach
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas
(g:min)
Ptysie z kremem/ek‐
lerki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Babka marmurkowa 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na kilku poziomach - Ciasta/ciastka/bułki
Rodzaj produktu
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka muszelki 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
biszkoptowego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
Ciasteczka z białek,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka z ciasta
drożdżowego
1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco
przyrumieniony
Niewłaściwy poziom
umieszczenia potrawy
Umieścić ciasto na niższym pozio‐
mie
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt krótki czas piecze‐
nia
Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
18
Przydatne rady i wskazówki
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Ciasto zapada się
(robi się zakalco‐
wate, wycieka z
niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieś‐
cie
Dodawać mniej płynu. Należy
sprawdzić czas mieszania, szcze‐
gólnie w przypadku stosowania mik‐
sera
Ciasto jest zbyt su‐
che
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w pie‐
karniku
Ciasto jest zbyt su‐
che
Zbyt długi czas piecze‐
nia
Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Zbyt wysoka temperatu‐
ra pieczenia i zbyt krótki
czas pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuż‐
szy czas pieczenia
Ciasto nie jest rów‐
nomiernie przyru‐
mienione
Ciasto nie jest równo‐
miernie rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na
blasze do pieczenia
Ciasto nie wypieka
się w ciągu usta‐
wionego czasu pie‐
czenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę
pieczenia
Tabela pieczenia z termoobiegiem
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika należy użyć, patrz lista funkcji piekar‐
nika w rozdziale "Eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Pizza (na cienkim
spodzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą iloś‐
cią dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze
szpinaku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Szarlotka, przykry‐
ta
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka wa‐
rzywna
1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Przydatne rady i wskazówki
19
Rodzaj wypieku Poziom umie‐
szczenia potrawy
Temperatura w °C Czas (Minuty)
Zapiekanka z cias‐
ta francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen
(potrawa z Alzacji
podobna do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska
wersja calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po‐
ziom
umie‐
szcze‐
nia
po‐
trawy
Temperatu‐
ra w °C
Czas (godz.:
min.)
Zapiekanka z ma‐
karonem
Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:45-1:00
Lasagne Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka wa‐
rzywna
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki z topionym
serem
1)
Turbo Grill 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra
+Dół
1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzy‐
wa
Turbo Grill 1 160-170 0:30-1:00
1) Wstępnie rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Typ pieczo‐
nej potrawy
Funkcja piekarnika Poziom umie‐
szczenia po‐
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Frytki
1)
Turbo Grill 3 200-220 Zapoznać się
z instrukcjami
producenta
1) Uwagi: Frytki obracać od czasu do czasu, 2 - 3 razy
20
Przydatne rady i wskazówki
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Aeg-Electrolux E5745-7-M Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi