kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
Nigdy nie podnosić urządzenia za uchwyt.
• W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający od-
łączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
• Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki różni-
cowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma odpo-
wiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
• Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do us-
tawienia na cokole.
• Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są łączone za pomocą specjal-
nego systemu połączeniowego. Aby nie
dopuścić do uszkodzenia urządzenia, na-
leży łączyć je tylko z urządzeniami tego sa-
mego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
• Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamiono-
wej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samodziel-
nie przewodu zasilającego. Należy skon-
taktować się z punktem serwisowym.
•Nale
ży zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnieść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie ciąg-
nąć za przewód zasilający. Zawsze ciąg-
nąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
• W trakcie pracy wnętrze urządzenia oraz
akcesoria stają się gorące. Istnieje ryzyko
poparzenia. Podczas wkł
adania i wyjmo-
wania naczyń lub akcesoriów należy uży-
wać rękawic ochronnych.
• Podczas wyjmowania i wkładania akceso-
riów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
• Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
• Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
–nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
– nie wolno wlewać gorącej wody bezpo-
średnio do urządzenia;
–nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
• Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
dział
anie urządzenia.
• Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
Konserwacja i czyszczenie
• Przed przeprowadzeniem konserwacji na-
leży wyłączyć urządzenie i odłączyć je od
źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
electrolux 3