Electrolux EOB64100W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
instrukcja obsługi
Piekarnik elektryczny do zabudowy
EOB64100
Electrolux. Thinking of you.
Aby dowiedzieć się więcej o naszej filozofii, odwiedź naszą
stronę internetową www.electrolux.com
SPIS TREŚCI
Informacje dotyczące bezpieczeństwa 2
Opis urządzenia 5
Codzienna eksploatacja 5
Przydatne rady i wskazówki 10
Konserwacja i czyszczenie 21
Co zrobić, gdy… 24
Dane techniczne 25
Ochrona środowiska 25
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia
INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i eksploatacją urządzenia
należy uważnie przeczytać tę instrukcję ob-
sługi:
•Ze względu na własne bezpieczeństwo
oraz bezpieczeństwo mienia
•Ze względu na dbałość o środowisko
Aby zapewnić prawidłowe działanie urzą-
dzenia.
Instrukcję należy przechowywać wraz z
urządzeniem – również w przypadku jego
sprzedaży lub przeprowadzki.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia spowodowane nieprawidłową
instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Bezpieczeństwo dzieci i osób o
ograniczonych zdolnościach
ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
•Urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci w wieku 8 lat lub starsze oraz oso-
by o ograniczonych zdolnościach fizycz-
nych, sensorycznych lub umysłowych, a
także nieposiadające wiedzy lub do-
świadczenia, jeśli będą one nadzorowane
lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z tego urzą-
dzenia i będą świadome związanych z
tym zagrożeń. Dzieci nie mogą bawić się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przecho-
wywać poza zasięgiem dzieci. Występuje
ryzyko uduszenia lub urazów ciała.
Podczas pracy urządzenia lub gdy jego
drzwi są otwarte, dzieci i zwierzęta do-
mowe powinny znajdować się w bez-
piecznej odległości od urządzenia, ponie-
waż staje się ono gorące. Występuje za-
grożenie odniesienia obrażeń mogących
skutkować trwa
łym kalectwem.
•Jeśli urządzenie posiada funkcję blokady
uruchomienia lub blokady przycisków
(blokada sterowania), należy jej użyć. Za-
pobiega to przypadkowemu włączeniu
urządzenia przez dzieci lub zwierzęta do-
mowe.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Nie zmieniać parametrów technicznych
urządzenia. Istnieje ryzyko odniesienia
obrażeń i uszkodzenia urządzenia.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia
bez nadzoru.
•Wyłączać urządzenie po każdym użyciu.
Instalacja
Instalację i podłączenie urządzenia może
przeprowadzić jedynie uprawniony elek-
tryk. Należy skontaktować się z autoryzo-
wanym punktem serwisowym. Pozwoli to
uniknąć ryzyka istotnych uszkodzeń lub
obrażeń ciała.
•Należy upewnić się, ż
e urządzenie nie
zostało uszkodzone podczas transportu.
Uszkodzonego urządzenia nie należy
podłączać. W razie konieczności należy
skontaktować się z dostawcą.
Przed pierwszym użyciem należy usunąć
z urządzenia cały materiał opakowanio-
wy, naklejki i folię. Nie usuwać tabliczki
znamionowej. Może to spowodować
utratę gwarancji.
•Upewnić się, że podczas instalacji urzą-
dzenie jest odłączone od źródła zasilania.
Zachować ostrożność podczas przeno-
szenia urządzenia. Urządzenie jest cięż-
kie. Zawsze używać rękawic ochronnych.
2 electrolux
Nigdy nie podnosić urządzenia za uch-
wyt.
W instalacji elektrycznej należy zastoso-
wać wyłącznik obwodu umożliwiający
odłączenie urządzenia od zasilania na
wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszą-
ce minimum 3 mm.
Konieczne jest również zastosowanie od-
powiednich wyłączników obwodu zasila-
nia, takich jak: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego
- wyjmowane z oprawki), wyłączniki róż-
nicowo-prądowe (RCD) oraz styczniki.
•Przed montażem należy upewnić się, że
wnęka w zabudowie kuchennej ma od-
powiednie wymiary.
•Należy zadbać o zainstalowanie urządze-
nia w meblach spełniających odpowied-
nie wymogi bezpieczeństwa.
Zachować minimalne odstępy od innych
urządzeń i mebli.
•Urządzenie nie jest przystosowane do
ustawienia na cokole.
Piekarniki i płyty grzejne przeznaczone do
zabudowy są
łączone za pomocą spe-
cjalnego systemu połączeniowego. Aby
nie dopuścić do uszkodzenia urządzenia,
należy łączyć je tylko z urządzeniami tego
samego producenta.
Podłączenie do sieci elektrycznej
•Urządzenie musi zostać uziemione.
•Należy sprawdzić, czy parametry elek-
tryczne podane na tabliczce znamiono-
wej są zgodnie z parametrami sieci elek-
trycznej.
Informacja dotycząca wymaganego na-
pięcia znajduje się na tabliczce znamio-
nowej.
•Należy zawsze używać prawidłowo za-
montowanych gniazd sieciowych z uzie-
mieniem.
•Nie używać rozgałęziaczy, łączników ani
przedłużaczy. Istnieje ryzyko pożaru.
•Nie zmieniać ani nie wymieniać samo-
dzielnie przewodu zasilającego. Należy
skontaktować się z punktem serwiso-
wym.
•Należy zwrócić uwagę, aby nie przy-
gnie
ść ani nie uszkodzić wtyczki (jeśli ma
zastosowanie) oraz przewodu zasilające-
go, za urządzeniem.
•Przy odłączaniu urządzenia nigdy nie
ciągnąć za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę (jeśli dotyczy).
Eksploatacja
•Urządzenie jest przeznaczone tylko do
użytku domowego. Nie należy używać
urządzenia do celów komercyjnych ani
przemysłowych.
•Używać urządzenia wyłącznie do przygo-
towywania potraw w domu. Pozwoli to
uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń lub
uszkodzenia mienia.
•Nie używać urządzenia jako powierzchni
roboczej lub miejsca do przechowywania
przedmiotów.
Podczas pracy wnętrze urządzenia moc-
no się nagrzewa. Występuje zagrożenie
poparzeniem. Nie dotykać elementów
grzejnych w urządzeniu. Podczas wkła-
dania lub wyjmowania naczyń
bądź akce-
soriów należy używać rękawic ochron-
nych.
Podczas wyjmowania i wkładania akce-
soriów należy zachować ostrożność, aby
nie uszkodzić emalii.
Przy otwieraniu drzwi urządzenia pod-
czas jego pracy należy stać możliwie jak
najdalej od urządzenia. Może dojść do
uwolnienia gorącej pary. Istnieje ryzyko
poparzenia skóry.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub odbarwie-
niu się emalii:
nie należy kłaść żadnych przedmiotów
bezpośrednio na dnie urządzenia ani
przykrywać go folią aluminiową;
nie wolno wlewać gorącej wody bez-
pośrednio do urządzenia;
nie należy pozostawiać wilgotnych na-
czyń ani potraw w urządzeniu po za-
kończeniu pieczenia.
Odbarwienie emalii nie ma wp
ływu na
działanie urządzenia, nie stanowi więc
wady w rozumieniu warunków gwarancji.
Nie opierać się na otwartych drzwiach
urządzenia.
•Drzwi urządzenia należy zawsze zamykać
podczas pieczenia, nawet podczas grillo-
wania..
electrolux 3
Konserwacja i czyszczenie
Przed przeprowadzeniem konserwacji
należy wyłączyć urządzenie i odłączyć je
od źródła zasilania.
•Przed przystąpieniem do konserwacji na-
leży upewnić się, że urządzenie jest zim-
ne. Istnieje ryzyko poparzenia. Istnieje ry-
zyko pęknięcia szyb w drzwiach urządze-
nia.
•Urządzenie należy zawsze utrzymywać w
czystości. Osad z tłuszczu lub resztek
potraw może stać się przyczyną pożaru.
Regularne czyszczenie pozwala utrzymać
powierzchnie urządzenia w dobrym sta-
nie.
W przypadku bardzo wilgotnych ciast na-
leży używać głębokiej blachy do piecze-
nia, aby zapobiec trwałemu zabrudzeniu
urządzenia przez sok z owoców.
•Ze względu na bezpieczeństwo własne
oraz mienia należy czyścić urz
ądzenie
wyłącznie wodą z mydłem. Nie stosować
łatwopalnych produktów lub produktów
powodujących korozję.
•Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek
parowych, myjek wysokociśnieniowych,
ostrych przedmiotów, środków ścier-
nych, szorstkich gąbek ani odplamiaczy.
W przypadku stosowania aerozolu do
piekarników, należy przestrzegać instruk-
cji producenta.
•Nie czyścić szyby w drzwiach piekarnika
ściernymi środkami czyszczącymi ani
metalowymi skrobakami. Może dojść do
uszkodzenia i pęknięcia żaroodpornej po-
wierzchni szyby wewnętrznej.
Uszkodzenia szyb powodują osłabienie
szkła grożące jego pęknięciem. Koniecz-
na jest ich wymiana. Należy skontakto-
wać się z punktem serwisowym.
Zachować ostrożność przy demontażu
drzwi urządzenia. Drzwi są ciężkie!
•Nie czyścić emalii katalitycznej (jeśli jest w
wyposażeniu).
Niebezpieczeństwo pożaru
•Ostrożnie otwierać drzwi. Stosowanie
składników zawierających alkohol może
spowodować mieszankę alkoholu i po-
wietrza. Istnieje ryzyko pożaru.
Nie wolno zbliżać iskrzących przedmio-
tów lub otwartego płomienia do urządze-
nia podczas otwierania drzwi.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim lub
w jego pobliżu produktów łatwopalnych,
przedmiotów nasączonych produktami
łatwopalnymi i/lub przedmiotów z mate-
riałów topliwych (plastiku lub aluminium).
Oświetlenie piekarnika
•Do oświetlenia urządzenia zastosowano
specjalne żarówki przeznaczone wyłącz-
nie do urządzeń domowych. Nie można
ich używać do pełnego ani miejscowego
o
świetlania pomieszczeń.
•Jeżeli konieczna będzie wymiana żarów-
ki, należy wymienić ją na żarówkę o takiej
samej mocy i przeznaczoną wyłącznie do
urządzeń domowych.
•Przed przystąpieniem do wymiany ża-
rówki oświetlenia piekarnika należy odłą-
czyć urządzenie od zasilania. Istnieje ry-
zyko porażenia prądem.
Serwis
Wszelkie naprawy i prace przy urządze-
niu może wykonywać tylko uprawniony
pracownik serwisu. Należy skontaktować
się z autoryzowanym punktem serwiso-
wym.
Do napraw należy używać wyłącznie ory-
ginalnych części zamiennych.
Utylizacja starego urządzenia
•Aby uniknąć ryzyka odniesienia obrażeń
lub uszkodzeń:
–Odłączyć urzą
dzenia od źródła zasila-
nia.
–Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
–Usunąć zamek w drzwiach. Zapobiega
to zatrzaśnięciu się wewnątrz urządze-
nia dziecka lub małego zwierzęcia. Ist-
nieje ryzyko uduszenia.
4 electrolux
OPIS URZĄDZENIA
Widok urządzenia
12
13
7
8
10
11
1
2 63 4 5
9
1 Panel sterowania
2 Wskaźnik zasilania
3 Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4 Wyświetlacz
5 Pokrętło regulacji temperatury
6 Kontrolka temperatury
7 Grzałka
8 Gniazdo termosondy do mięsa
9 Oświetlenie piekarnika
10 Wentylator
11 Dolna grzałka
12 Prowadnice blach piekarnika, wyjmo-
wane
13 Poziomy umieszczania potraw
Akcesoria piekarnika
Ruszt piekarnika
Do naczyń, form do ciast, oraz do pie-
czenia mięsa i grillowania
Płytka blacha do pieczenia
Do pieczenia ciast i ciastek.
Głęboka blacha do pieczenia
Do pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania tłuszczu.
Termosonda do mięsa
Do mierzenia stopnia upieczenia potrawy.
CODZIENNA EKSPLOATACJA
Ostrzeżenie! Zapoznać się z
rozdziałem „Informacje dotyczące
bezpieczeństwa”.
Czyszczenie wstępne
•Wyjąć wszystkie akcesoria z urządzenia.
Przed pierwszym użyciem należy wyczyś-
cić urządzenie.
Ważne! Patrz rozdział „Konserwacja i
czyszczenie”.
Ustawianie aktualnej godziny
Piekarnik działa wyłącznie po ustawie-
niu aktualnej godziny.
electrolux 5
Po podłączeniu urządzenia do zasilania, a
także w przypadku przerwy w dostawie
energii, zacznie automatycznie migać
wskaźnik aktualnej godziny.
Aby ustawić aktualną godzinę, należy użyć
przycisku " +" lub " -".
Po około 5 sekundach miganie ustaje, a na
wyświetlaczu widoczna jest ustawiona go-
dzina.
Nie można jednocześnie ustawiać ak-
tualnej godziny i funkcji automatycznej
("Czas pieczenia"
lub "Czas zakoń-
czenia pieczenia"
).
W celu korzystania z piekarnika należy
wcisnąć chowane pokrętło. Pokrętło
wysunie się.
Włączanie i wyłączanie piekarnika
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji piekar-
nika na żądaną funkcję.
2. Obrócić pokrętło regulacji temperatury
na żądaną temperaturę.
Wskaźnik zasilania włącza się podczas
pracy piekarnika.
Kontrolka temperatury włącza się gdy
wzrasta temperatura piekarnika.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy obrócić
pokrętło wyboru funkcji piekarnika oraz
pokrętło temperatury do położenia wy-
łączenia.
Wentylator chłodzący
Gdy urządzenie pracuje, wentylator chło-
dzący włą
cza się automatycznie, aby chło-
dzić powierzchnie urządzenia. Po wyłącze-
niu urządzenia wentylator chłodzący działa
jeszcze przez pewien czas, dopóki urzą-
dzenie nie ostygnie.
Funkcje piekarnika
Funkcja piekarnika Zastosowanie
Światło Funkcja służy do oświetlenia wnętrza piekarnika.
Termoobieg Pieczenie potraw na maksymalnie trzech poziomach piekar-
nika jednocześnie. Ustawić temperaturę piekarnika o
20-40°C niższą od temperatury używanej podczas piecze-
nia tradycyjnego. Służy również do suszenia potraw.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymagających inten-
sywnego przyrumienienia, na kruchym spodzie. Ustawić
temperaturę piekarnika o 20-40°C niższą od temperatury
używanej podczas pieczenia tradycyjnego.
Grzanie Góra+Dół Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym poziomie.
Dolna grzałka Do pieczenia ciast na kruchym lub chrupkim spodzie oraz
do robienia przetworów.
Rozmrażanie Rozmrażanie potraw mrożonych.
Grill Do grillowania płaskich potraw na środku grilla i do opieka-
nia pieczywa.
Duży Grill Do grillowania większej ilości potraw płaskich i do opiekania
pieczywa.
Grill turbo Do pieczenia większych kawałków mięsa lub drobiu na jed-
nym poziomie. Również do zapiekania i przyrumieniania.
6 electrolux
Wkładanie akcesoriów piekarnika
Włożyć wsuwane akcesoria tak, aby wygię-
cia na bocznych krawędziach znajdowały
się z tyłu piekarnika i były skierowane w dół.
Włożyć wsuwane akcesoria między pro-
wadnice na jednym z poziomów.
Głęboka blacha do pieczenia i ruszt
piekarnika posiadają wygięcia na bocz-
nych krawędziach. Krawędzie te oraz
kształt prowadnic zabezpieczają akce-
soria piekarnika przed przechyleniem.
Wkładanie rusztu piekarnika razem z
głęboką blachą do pieczenia
Położyć ruszt na blachę do pieczenia. Wsu-
nąć blachę do pieczenia w prowadnice na
jednym poziomie.
Termosonda do mięsa
Termosonda mierzy temperaturę w środku
mięsa. Gdy mięso osiągnie ustawioną tem-
peraturę, piekarnik wyłącza się automatycz-
nie.
Należy zwrócić uwagę na dwie
wartości temperatur:
•Temperaturę piekarnika: patrz tabela pie-
czenia mięsa
•Temperaturę wewnątrz produktu: Patrz
tabela termosondy do mięsa
Ważne! Należy używać wyłącznie
termosondy dostarczonej z piekarnikiem lub
oryginalnych części zamiennych.
Ostrzeżenie! Termosonda jest gorąca!
Ryzyko doznania poparzeń! Zachować
ostrożność podczas wyjmowania
końcówki i wtyczki termosondy.
1. Włożyć do oporu wtyczkę termosondy
do gniazdka znajdującego się na bocz-
nej ściance piekarnika.
2. Włożyć do oporu końcówkę sondy do
środkowej części mięsa.
1
2
3.
Naciskać przycisk wyboru
, do-
póki wskaźnik termosondy
nie za-
cznie migać.
4. Ustawić żądaną temperaturę wewnątrz
produktu przy pomocy przycisków "
+" / " -". Można wybrać dowolną tem-
peraturę w zakresie od 30°C do 99°C.
Zapoznać się z zalecanymi wartościami
podanymi w tabeli.
5. Ustawić żądaną funkcję piekarnika oraz
temperaturę za pomocą pokręteł.
6. Gdy wnętrze mięsa osiągnie ustawioną
temperaturę, piekarnik wyłączy się au-
tomatycznie.
7. Wyjąć termosondę.
Jeżeli stopień upieczenia nie jest zadowala-
jący, należy powtórzyć powyższe czynności
i ustawić wyższą temperaturę w ś
rodku po-
trawy.
electrolux 7
Wyświetlacz
1 2
456
3
1 Wskaźnik termosondy
2 Wyświetlacz zegara
3 Wskaźniki funkcji
4 Przycisk " +"
5 Przycisk wybierania
6 Przycisk " -"
Ustawianie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funk-
cji.
2.
Aby ustawić "Minutnik"
, "Czas pie-
czenia"
lub "Czas zakończenia pie-
czenia"
, należy nacisnąć przycisk "
+" lub " -".
Włączy się odpowiedni wskaźnik funk-
cji.
Po upływie ustawionego czasu miga
wskaźnik funkcji i przez 2 minuty rozle-
ga się sygnał akustyczny.
W przypadku funkcji "Czas pieczenia"
i "Czas zakończenie pieczenia"
piekarnik wyłącza się automatycznie.
3. Aby wyłączyć sygnał akustyczny, nale-
ży nacisnąć dowolny przycisk.
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualna godzina Pokazuje aktualną godzinę. Służy do ustawiania, zmieniania i spraw-
dzania aktualnej godziny.
Minutnik Służy do odliczania ustawionego czasu.
Po upłynięciu ustawionego czasu emitowany jest sygnał dźwiękowy.
Funkcja nie ma wpływu na pracę piekarnika.
Czas trwania Służy do ustawiania czasu pracy piekarnika.
Czas zakończenia
pieczenia
Służy do ustawiania godziny wyłączenia funkcji piekarnika.
Funkcje "Czas pieczenia" i "Czas
zakończenia pieczenia"
można sto-
sować jednocześnie programując pie-
karnik, aby automatycznie włączył i wy-
łączył się w późniejszym czasie. W ta-
kim przypadku należy najpierw ustawić
8 electrolux
"Czas pieczenia" , a następnie
"Czas zakończenia pieczenia"
.
Anulowanie funkcji zegara
1. Naciskać przycisk wyboru, dopóki nie
zacznie migać wskaźnik żądanej funk-
cji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk " - ".
Po kilku sekundach funkcja zegara zos-
tanie wyłączona.
Mechaniczna blokada drzwi
Po dostarczeniu urządzenia blokada drzwi
jest wyłączona.
Włączanie i wyłączanie blokady drzwi
1. Chwycić z obu stron górną listwę drzwi
(B) i nacisnąć do środka, aby zwolnić
zatrzaski. Następnie zdjąć listwę drzwi,
pociągając ją ku górze.
2
B
1
2. Włączanie blokady – patrz punkt a. Wy-
łączanie blokady – patrz punkt b.
a) Włączanie blokady drzwi: Wysu-
nąć dźwignię (1), przesunąć ją o 4
mm w lewo (2) i wsunąć na miejsce
(3).
3
1
2
b) Wyłączanie blokady drzwi:
Demontaż dźwigni: Wysunąć
dźwignię (1).
1
Wyjąć osłonę (2) ze spodniej części
listwy drzwi (B) i wcisnąć ją (3).
3
2
electrolux 9
3. Chwycić z obu stron listwę drzwi (B),
przyłożyć ją do wewnętrznej strony kra-
wędzi drzwi, a następnie wcisnąć listwę
drzwi (B) na ich górną krawędź.
B
Ważne! Na wewnętrznej stronie listwy
drzwi (B), znajduje się prowadnica (C).
Należy ją wsunąć między zewnętrzną szybę
drzwi a narożnik prowadnicy (D). Konieczne
jest zaskoczenie zatrzasku (E).
D
E
C
Aby otworzyć drzwi piekarnika:
1. Trzymać wciśniętą dźwignię.
2. Otworzyć drzwi.
Aby zamknąć drzwi piekarnika:
Zamknąć drzwi bez naciskania dźwigni.
Wyłączanie blokady drzwi
Aby wyłączyć blokadę drzwi, należy po-
nownie przesunąć dźwignię w prawo. W
tym celu należy wykonać czynności opisane
powyżej.
Ważne! Wyłączenie urządzenia nie wyłącza
mechanicznej blokady drzwi.
PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI
Wewnętrzna strona drzwi
Na wewnętrznej stronie drzwi
piekarnika znajdują się:
numery poziomów umieszczania potraw
informacje dotyczące poszczególnych
funkcji piekarnika, zalecanych poziomów
oraz temperatur dla najbardziej popular-
nych potraw.
Temperatury i czasy pieczenia podane
w tabelach służą jedynie orientacji. Za-
leżą one od przepisu, jakości i ilości
stosowanych składników.
Pieczenie ciasta
Wskazówki ogólne
•Państwa nowy piekarnik może piec ina-
czej niż urządzenie używane dotychczas.
Z tego powodu zaleca się dostosowanie
ustawień (temperatura, czas pieczenia) i
poziomów pieczenia zgodnie z wartoś-
ciami podanymi w tabelach.
W przypadku, gdy pieczenie trwa dłużej,
piekarnik można wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, co po-
zwoli to na wykorzystanie ciepła resztko-
wego.
10 electrolux
W przypadku potraw mrożonych blachy
w piekarniku mogą się wygiąć podczas
pieczenia. Po ostygnięciu zniekształce-
nia blach znikną.
Wskazówki dotyczące tabel pieczenia
Zalecane jest, aby za pierwszym razem
ustawić niższą temperaturę.
W przypadku braku ustawień dla danego
przepisu należy kierować się wskazówka-
mi dotyczącymi podobnego przepisu.
W przypadku pieczenia ciast na blachach
lub w formach na kilku poziomach czas
pieczenia może się wydłużyć o 10-15 mi-
nut.
Ciasta i paszteciki umieszczone na róż-
nych poziomach mogą początkowo przy-
rumieniać się w różnym tempie. W takim
przypadku nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównują wraz z
przebiegiem procesu pieczenia.
Wskazówki dotyczące pieczenia ciasta
Efekt pieczenia Możliwa przyczyna Środek zaradczy
Spód ciasta nie jest
wystarczająco przyru-
mieniony
Umieszczenie na niewłaści-
wym poziomie piekarnika
Umieścić ciasto na niższym poziomie
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia
Użyć niższego ustawienia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt krótki czas pieczenia Ustawić dłuższy czas pieczenia
Nie ustawiać wyższej temperatury w
celu skrócenia czasu pieczenia
Ciasto zapada się (robi
się zakalcowate, wy-
cieka z niego woda)
Zbyt dużo cieczy w cieście Dodawać mniej płynu. Należy sprawdzić
czas mieszania, szczególnie w przypadku
stosowania miksera
Ciasto jest zbyt suche
Temperatura piekarnika jest
zbyt niska
Ustawić wyższą temperaturę w piekarniku
Ciasto jest zbyt suche Zbyt długi czas pieczenia Ustawić krótszy czas pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Zbyt wysoka temperatura
pieczenia i zbyt krótki czas
pieczenia
Ustawić niższą temperaturę i dłuższy czas
pieczenia
Ciasto nie jest równo-
miernie przyrumienione
Ciasto nie jest równomiernie
rozmieszczone
Rozłożyć ciasto równomiernie na blasze
do pieczenia
Ciasto nie wypieka się
w ciągu ustawionego
czasu pieczenia
Zbyt niska temperatura Ustawić nieco wyższą temperaturę piecze-
nia
Pieczenia na jednym poziomie – pieczenie w formach
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Babka lub babka
drożdżowa
Termoobieg 1 150 - 160 0:50 - 1:10
Babka piaskowa/Keks Termoobieg 1 140 - 160 1:10 - 1:30
Tort biszkoptowy Termoobieg 1 140 0:25 - 0:40
Tort biszkoptowy Grzanie Góra+Dół 1 160 0:25 - 0:40
Kruchy spód placka
1)
Termoobieg 3 170-180 0:10 - 0:25
Biszkoptowy spód
placka
Termoobieg 3 150 - 170 0:20 - 0:25
Szarlotka Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 0:50 - 1:00
electrolux 11
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Termoobieg 1 160 1:10 - 1:30
Szarlotka (2 formy, Ø
20 cm, umieszczone
po przekątnej)
Grzanie Góra+Dół 1 180 1:10 - 1:30
Tarta pikantna (np.
Quiche Lorraine)
Termoobieg 1 160 - 180 0:30 - 1:10
Sernik Grzanie Góra+Dół 1 170 - 190 1:00 - 1:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie na jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Warkocz drożdżowy/
wieniec drożdżowy
Grzanie Góra+Dół 3 170 - 190 0:30 - 0:40
Strucla bożonarodze-
niowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:00
Chleb (chleb żytni) Grzanie Góra+Dół 1
- najpierw
1)
230 0:25
- następnie 160 - 180 0:30 - 1:00
Ptysie z kremem/ek-
lerki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 170 0:15 - 0:30
Rolada biszkoptowa
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 - 200 0:10 - 0:20
Ciasto z kruszonką,
suche
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasto maślane/cu-
krowe
1)
Grzanie Góra+Dół 3 190 - 210 0:15 - 0:30
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Termoobieg 3 150 0:35 - 0:50
Placki owocowe (na
cieście drożdżowym/
ukręcanym)
2)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:35 - 0:50
Placek owocowy na
kruchym cieście
Termoobieg 3 160 - 170 0:40 - 1:20
Ciasta drożdżowe z
delikatnymi dodatkami
(np. twarogiem, kre-
mem, słodkim sosem)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 - 180 0:40 - 1:20
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1)2)
Termoobieg 1 180 - 200 0:30 - 1:00
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
Termoobieg 1 200 - 220 0:10 - 0:25
Przaśny chleb Termoobieg 1 200 - 200 0:08 - 0:15
12 electrolux
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Tarty (CH) Termoobieg 1 180 - 200 0:35 - 0:50
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
2) Użyć głębokiej blachy do pieczenia
Pieczenie ciast umieszczonych na jednym poziomie – ciasteczka
Rodzaj wypieku Funkcja piekarnika Poziom Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche Termoobieg 3 150 - 160 0:06 - 0:20
Ciasteczka wyciskane Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Ciasteczka wyciskane
1)
Grzanie Góra+Dół 3 160 0:20 - 0:30
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
Termoobieg 3 150 - 160 0:15 - 0:20
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
Termoobieg 3 80 - 100 2:00 - 2:30
Makaroniki Termoobieg 3 100 - 120 0:30 - 0:60
Ciasteczka drożdżo-
we
Termoobieg 3 150 - 160 0:20 - 0:40
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
Termoobieg 3 170 - 180 0:20 - 0:30
Bułki
1)
Termoobieg 3 160 0:20 - 0:35
Bułki
1)
Grzanie Góra+Dół 3 180 0:20 - 0:35
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Termoobieg 3 140 0:20 - 0:30
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
Grzanie Góra+Dół 3 170 0:20 - 0:30
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasta/ciastka/chleb na
blachach do pieczenia
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ptysie z kremem/ekler-
ki
1)
1 / 4 --- 160 - 180 0:35 - 0:60
Strucla, sucha 1 / 3 --- 140 - 160 0:30 - 0:60
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Pieczenie ciasta na więcej niż jednym poziomie – ciasteczka/małe ciasta/ciastka/
bułeczki
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka kruche 1 / 3 1 / 3 /5 150 - 160 0:15 - 0:35
Ciasteczka wyciskane 1 / 3 1 / 3 /5 140 0:20 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
ukręcanego
1 / 3 --- 160 - 170 0:25 - 0:40
electrolux 13
Rodzaj wypieku
Termoobieg
2 poziomy
Termoobieg
3 poziomy
Temperatura
(°C)
Czas (g:min)
Ciasteczka z białek jaj,
bezy
1 / 3 --- 80 - 100 2:10 - 2:50
Makaroniki 1 / 3 --- 100 - 120 0:40 - 1:20
Ciasteczka drożdżowe 1 / 3 --- 160 - 170 0:30 - 0:60
Ciasteczka z ciasta
francuskiego
1)
1 / 3 --- 170 - 180 0:30 - 0:50
Bułki 1 /4 --- 160 0:30 - 0:45
Małe ciasteczka (20
sztuk na blasze)
1)
1 /4 --- 140 0:25 - 0:40
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
Tabela upieczenia pizzy
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Rodzaj wypieku Poziom umieszcze-
nia potrawy
Temperatura w °C Czas (minuty)
Pizza (na cienkim spo-
dzie)
1)
1 180 - 200 20 - 30
Pizza (z dużą ilością
dodatków)
1 180 - 200 20 - 30
Placek kruchy 1 180 - 200 45 - 60
Zapiekanka ze szpina-
ku
1 160 - 180 45 - 60
Quiche Lorraine 1 170 - 190 40 - 50
Sernik, okrągły 1 140 - 160 60 - 90
Sernik, na blasze 1 140 - 160 50 - 60
Ciasto z jabłkami, przy-
kryte
1 150 - 170 50 - 70
Zapiekanka warzywna 1 160 - 180 50 - 60
Podpłomyk
1)
1 250 - 270 10 - 20
Zapiekanka z ciasta
francuskiego
1)
1 160 - 180 40 - 50
Flammekuchen (potra-
wa z Alzacji podobna
do pizzy)
1)
1 250 - 270 12 - 20
Pierogi (rosyjska wersja
calzone)
1)
1 180 - 200 15 - 25
1) Rozgrzać wstępnie piekarnik
14 electrolux
Tabela pieczenia i zapiekania
Potrawa Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie-
szcze-
nia
potra-
wy
Temperatura
w °C
Czas godz. :
min.
Zapiekanka makarono-
wa
Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:45-1:00
Lazania Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:25-0:40
Zapiekanka warzywna
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Bagietki posypane se-
rem
1)
Termoobieg 1 160-170 0:15-0:30
Słodkie suflety Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:40-0:60
Suflety z rybami Grzanie Góra+Dół 1 180-200 0:30-1:00
Nadziewane warzywa Termoobieg 1 160-170 0:30-1:00
1) rozgrzać piekarnik
Dania gotowe
Rodzaj po-
trawy
Funkcja piekarnika Poziom umie-
szczenia po-
trawy
Temperatura
w °C
Czas
Pizza mrożona Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Frytki
1)
Termoobieg 3 200-220 patrz instrukcje
producenta
Bagietki Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
Tarty owoco-
we
Grzanie Góra
+Dół
3 patrz instrukcje
producenta
patrz instrukcje
producenta
1) Uwagi: Obrócić frytki 2-3-krotnie podczas pieczenia
Pieczenie mięsa
Naczynia do pieczenia mięsa
•Mięsa należy piec w naczyniach żarood-
pornych (uwzględnić wskazówki produ-
centa!).
•Duże kawałki mięs można piec bezpo-
średnio w głębokiej blasze do pieczenia
lub na ruszcie piekarnika nad głęboką
blachą do pieczenia (tylko w wybranych
modelach).
Do pieczenia chudego mięsa zalecamy
stosowanie brytfanny z pokrywą. Sprawi
to, że mięso będzie bardziej soczyste.
Wszystkie rodzaje mięsa, które mają się
przyrumienić lub mieć chrupiącą skórkę,
można piec w brytfannie bez przykrycia.
Dane przedstawione w tabeli mają wy-
łącznie orientacyjny charakter.
Wskazówki dotyczące korzystania z
tabeli pieczenia mięsa.
Piec kawałki mięsa i ryb o wadze powyżej
1 kg.
Aby zapobiec przypalaniu się sosu lub
tłuszczu, zaleca się nalanie niewielkiej
ilości płynu do naczynia, w którym się
piecze.
W razie potrzeby obrócić pieczone mięso
(po 1/2 - 2/3 czasu pieczenia).
electrolux 15
W celu uzyskania lepszych rezultatów
duże pieczenie i drób należy polewać kil-
kakrotnie podczas pieczenia powstałym
sosem.
Piekarnik należy wyłączyć ok. 10 minut
przed upływem czasu pieczenia, pozwoli
to na wykorzystanie ciepła resztkowego.
Wołowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 250 2:00 - 2:30
Rostbef lub filet na każdy
cm gru-
bości
- krwisty
1)
na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 190 - 200 0:05 - 0:06
- średnio wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 180 - 190 0:06 - 0:08
- dobrze wypieczony na każdy cm
grubości
Grill turbo 1 170 - 180 0:08 - 0:10
1) rozgrzać piekarnik
Wieprzowina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Łopatka, karkówka,
szynka
1 -1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Schab, żeberka 1 -1,5 kg Grill turbo 1 170 - 180 1:00 - 1:30
Pieczeń rzymska 750 g - 1 kg Grill turbo 1 160 - 170 0:45 - 1:00
Golonka (podgotowana) 750 g - 1 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:30 - 2:00
Cielęcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Pieczeń cielęca 1 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:30 - 2:00
Golonka cielęca 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:00 - 2:30
16 electrolux
Jagnięcina
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Udziec jagnięcy, pieczeń
jagnięca
1 - 1,5 kg Grill turbo 1 150 - 170 1:15 - 2:00
Comber jagnięcy 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:00 - 1:30
Dziczyzna
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarni-
ka
Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Comber z zająca, udko
zająca
1)
do 1 kg Grzanie Góra
+Dół
3 220 - 250 0:25 - 0:40
Comber z sarny/jelenia 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 1:15 - 1:45
Udziec dziczyzny 1,5 - 2 kg Grzanie Góra
+Dół
1 200 - 210 1:30 - 2:15
1) rozgrzać piekarnik
Drób
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Drób, porcje 200 - 250 g
każda
Grill turbo 1 200 - 220 0:35 - 0:50
Połówka kurczaka 400 - 500 g
każda
Grill turbo 1 190 - 210 0:35 - 0:50
Kurczak, pularda 1 - 1,5 kg Grill turbo 1 190 - 210 0:45 - 1:15
Kaczka 1,5 - 2 kg Grill turbo 1 180 - 200 1:15 - 1:45
Gęś 3,5 - 5 kg Grill turbo 1 160 - 180 2:30 - 3:30
Indyk 2,5 - 3,5 kg Grill turbo 1 160 - 180 1:45 - 2:30
Indyk 4 -6 kg Grill turbo 1 140 - 160 2:30 - 4:00
electrolux 17
Ryba (duszona)
Rodzaj mięsa Ilość Funkcja piekarnika Po-
ziom
umie
szcz
enia
po-
tra-
wy
Tempera-
tura w °C
Czas
(g:min)
Ryba, cała 1 - 1,5 kg Grzanie Góra
+Dół
1 210 - 220 0:45 - 1:15
Grillowanie
Funkcji grilla należy zawsze używać
przy maksymalnym ustawieniu tempe-
ratury
Ważne! Podczas grillowania drzwi
piekarnika muszą być zawsze zamknięte
Przed użyciem funkcji grillowania nale-
ży zawsze nagrzewać pusty piekarnik
przez 5 minut.
Ruszt należy umieścić na poziomie
zalecanym w tabeli grillowania.
Blachę do zbierania tłuszczu zawsze
umieszczać na pierwszym poziomie.
Do grillowania najlepiej nadają się
płaskie kawałki mięsa lub ryby.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawy do grillowa-
nia
Poziom piekarnika Czas
1. strona 2. strona
Hamburgery 4 8–10 min. 6–8 min
Filet wieprzowy 4 10–12 min. 6–10 min.
Kiełbaski 4 8–10 min. 6–8 min
Steki wołowe, steki
cielęce
4 6–7 min. 5–6 min.
Filety wołowe, rostbefy
(około 1 kg)
3 10–12 min. 10–12 min.
Tosty
1)
3 4–6 min. 3–5 min.
Grzanki z dodatkami 3 6–8 min. -------
1) Nie rozgrzewać piekarnika
Pasteryzowanie
Do pasteryzowania używać tylko standar-
dowych słoików o jednakowej wielkości.
•Nie należy używać słoików z zamknię-
ciem typu Twist-Off, zamknięciem bagne-
towym ani puszek metalowych.
•Używać pierwszego poziomu licząc od
dołu.
•Używać blachy do pieczenia. Maksymal-
nie można włożyć sześć 1-litrowych słoi-
ków.
Wszystkie słoiki powinny być napełnione
do tej samej wysokości i zamknięte.
Naczynia należy tak ustawić na blasze
tak, aby się nie dotykały.
•Wlać na blachę ok. 1/2 litra wody, aby w
piekarniku wytworzyło się wystarczająco
dużo wilgoci.
Gdy zawartość pierwszego słoika zacznie
lekko bulgotać (w przypadku 1-litrowych
s
łoików po około 35-60 minutach), należy
wyłączyć piekarnik lub zmniejszyć tempe-
raturę do 100°C (patrz tabela).
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
18 electrolux
Miękkie owoce
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Truskawki, jagody leśne, maliny,
dojrzały agrest
160 - 170 35 - 45 ---
Niedojrzały agrest 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Owoce pestkowe
Produkty do wekowania Temperatura w
°C
Czas do zagoto-
wania w minutach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Gruszki, pigwy, śliwki 160 - 170 35 - 45 10 - 15
Warzywa
Produkty do wekowania Temperatura w °C Czas do zagoto-
wania w minu-
tach
Dalsze gotowanie
przy temperatu-
rze 100°C w mi-
nutach
Marchew
1)
160 - 170 50 -60 5 - 10
Ogórki 160 - 170 50 - 60 ---
Ogórki kiszone 160 - 170 50 - 60 15
Kalarepa, groch, szparagi 160 - 170 50 - 60 15 - 20
1) Pozostawić w wyłączonym piekarniku
Suszenie
•Przykryć ruszt i blachy piekarnika specjal-
nym papierem do pieczenia.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Warzywa
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Fasola 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Papryka (pocięta na paski) 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Warzywa na zupę 60 - 70 3 1 / 4 5 - 6
Grzyby 50 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Zioła 40 - 50 3 1 / 4 2 - 3
Owoce
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Śliwki 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
electrolux 19
Produkty przeznaczone
do suszenia
Temperatura
w °C
Poziom piekarnika Czas w godzinach
(wartość orientacyj-
na)
1 poziom 2 poziomy
Morele 60 - 70 3 1 / 4 8 - 10
Krojone jabłka 60 - 70 3 1 / 4 6 - 8
Gruszki 60 - 70 3 1 / 4 6 - 9
Rozmrażanie
•Wyjąć produkt z opakowania i położyć na
talerzu na ruszcie.
Nie przykrywać innym talerzem lub mi-
ską. Może to spowodować znaczne
przedłużenie czasu rozmrażania.
Wsunąć ruszt na pierwszy poziom od do-
łu.
Aby ustalić, której z funkcji piekarnika
należy użyć, należy zapoznać się z opi-
sem funkcji piekarnika w rozdziale "Co-
dzienna eksploatacja".
Potrawa Czas rozmrażania (w
minutach)
Dalszy czas rozmra-
żania (w minutach)
Uwagi
Kurczak, 1000 g 100-140 20-30 Ułożyć kurczaka na
odwróconej podstaw-
ce pod filiżankę na du-
żym talerzu. Obrócić
po upływie połowy
czasu
Mięso, 1000 g 100-140 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Mięso, 500 g 90-120 20-30 Obrócić po upływie
połowy czasu
Pstrąg, 150 g 25-35 10-15 -------
Truskawki, 300 g 30-40 10-20 -------
Masło, 250 g 30-40 10-15 -------
Śmietana, 2 x 200 g 80-100 10-15 Także lekko zmrożona
śmietana da się do-
brze ubić
Tort, 1400 g 60 60 -------
Termosonda do mięsa
Aby sprawdzić, której funkcji piekarnika
należy użyć, patrz lista funkcji piekarni-
ka w rozdziale "Codzienna eksploata-
cja".
Wołowina
Rodzaj potrawy Temperatura wewnątrz mięsa w °C
Stek z rostbefu lub polędwicy, krwisty 45 - 50
Stek z rostbefu lub polędwicy, średnio wypie-
czony
60 - 65
Stek z rostbefu lub polędwicy, dobrze wypieczo-
ny
75 - 80
20 electrolux
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Electrolux EOB64100W Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi