Parametry p3 i p4 - przeznaczone są do kalibracji wagi
pompowanego miodu. Jeżeli po zważeniu napełnionego
pojemnika z miodem okaże się, że wystąpiło
niedoważenie należy zwiększyć parametr p3 o brakującą ilość
miodu, aż do uzyskania odpowiedniej wagi. Jeżeli po zważeniu
słoika z miodem okaże się, że jest on za ciężki należy
zmniejszyć parametr p4 do uzyskania odpowiedniej wagi.
3.6.NAPEŁNIANIE
Po włączeniu urządzenia wyświetlacz pokazuje wartości, które
były ustawione przy ostatnim napełnianiu.
Dozownik ustawiamy wg parametrów podanych w
instrukcji
Napełnianie słoików miodem odbywa się poprzez naciśnięcie
pedału po każdorazowej wymianie słoika. Dozownik napełnia
zadaną wcześniej ilość miodu
(fot. 1, 2, 3)
Dozownik po włączeniu do prądu wyświetla dwa pierwsze
parametry m1 i v1, które
ustawiamy poprzez naciśnięcie przycisku strzałki w „W
LEWO” lub „W PRAWO” w zależności od tego jakie
potrzebujemy wartości
Aby przejść do następnego parametru naciskamy przycisk
strzałka „W DÓŁ” a powracamy przyciskiem strzałka „W
GÓRĘ”.
Sterownik zaraz po włączeniu jest gotowy do wprowadzania
zmian w parametrach – to znaczy, że nie trzeba wchodzić w
menu, aby dokonać potrzebnych korekt parametrów.
Po ustawieniu dozownik zapamiętuje automatycznie zmienione
parametry.
- m1 - ilość gramów które ustawiamy od 50g - 45000g
- v1 - prędkość nalewania - np. 100%, jeżeli miód jest za
szybko pompowany i zbytnio się napowietrza to wtedy
zmniejszamy prędkość napełniania od 70 % do 100%
- t1 - czas cofania podany w ms (0-990ms) - parametr ten
najlepiej ustawić dopiero po pierwszej próbie nalania miodu do
słoików, ponieważ okaże się czy po zakończonym procesie
dozownik wystarczająco cofa miód, aby nie kapał.
- v2 - prędkość doważania 1g (opcja ręczna wykorzystywana
podczas napełniania słoików za pomocą pedału)
- p1 - nie ustawiamy tego parametru – jest to licznik nalanych
słoików
- p2 - nie ustawiamy tego parametru, określa stopień
napełnienia słoika w %
- p3 - Współczynnik korekcyjny dodatni (1g) Współczynnik
umożliwiający precyzyjne zwiększanie dozowanej masy m1 –
w przypadku, gdy ustawiona masa m1=np. 500g nie jest
wystarczająca to znaczy dozownik nalewa 480g zamiast 500g.
Należy ustawić wymaganą dozę parametrem p3 to znaczy
dodajemy 20g. Po powtórnym włączeniu dozownika sumują
się ustawienia wagowe i w słoiku odmierzone jest dokładnie
500g miodu. Możliwy zakres nastaw to 0-50.
Nastawa parametru nie zanika po wyłączeniu zasilania.
- p4 - Współczynnik korekcyjny ujemny (1g)
Współczynnik umożliwiający precyzyjne zmniejszenie
dozowanej masy m1 – w przypadku,
gdy za dozowana masa m1=np. 500g jest zbyt duża niż
wartość zadana np. dozownik nalewa 505g zamiast 500g.
Należy ustawić wymaganą dozę parametrem p4 pomniejszając
o - 5g ustawienia. Po powtórnym uruchomieniu dozownika
sumują się ustawienia wagowe i słoik napełniany jest
precyzyjnie masą 500 g miodu.
Możliwy zakres nastaw to 0-20. Nastawa parametru nie zanika
po wyłączeniu zasilania
d) Po wykonaniu powyższych czynności należy zalać wirnik
miodem i ustawić dozownik na funkcję
pompowania, naciskając równocześnie dwa przyciski
oznaczone strzałki „W GÓRĘ” i „W DÓŁ”
Ta procedura pozwala na wypełnienie całkowicie węża
doprowadzającego miód do wirnika i równocześnie unikniemy
nierównego wypełniania pierwszych słoików.
W momencie, gdy wąż będzie całkowicie zalany miodem
wyłączamy dozownik przyciskiem „STOP”.
4.KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową.
Ważne!
Dozownik po zakończonej pracy należy dokładnie
umyć.
Urządzenie myjemy na dwie fazy: wstępna i końcowa
(dezynfekująca).
Faza wstępna - służy do wypłukania miodu z dyszy i modułu
dozującego. Po zakończonym rozlewie nie demontujemy
urządzenia. Bezpośrednio po pracy z urządzeniem
przekładamy węża ssącego do pojemnika z ciepłą wodą i
przepompowujemy 40l podgrzanej wody w celu wypłukania
modułu pompy lub dozownika.
Do tej czynności należy przygotować ok 40 l wody podgrzanej
do temperatury od 50°C do 60°C. Proces ten chroni
urządzenie przed uszkodzeniami jakie może wywołać
skrystalizowany miód (tj.: rozerwanie uszczelnienia i wyciek
miodu). W przypadku niewłaściwego wypłukania urządzenia
nastąpi rozerwanie uszczelniacza na wałku modułu
pompującego. Uszkodzenia wynikające z niewłaściwego
czyszczenia modułu nie podlegają gwarancji.
Faza końcowa dezynfekująca - należy rozebrać dyszę i
wirnik wg poniższych fotografii. Dokładnie umyć osuszyć i
ponownie skręcić.
Do mycia można używać środków przeznaczonych do
dezynfekcji sprzętu, który jest przeznaczony do kontaktu z
żywnością, po czym obficie wypłukać, osuszyć
i ponownie skręcić.