Lyson w204001Z Dozownik do miodu z modułem zębatym z blatem-CLASIC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenie wielofunkcyjne do dozowania,
kremowania i pompowania miodu z blatem
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
1
Instrukcja obejmuje urządzenie o kodzie:
W204001Z
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
urządzenia
1.1.Zasady użytkowania
1.2. Bezpieczeństwo elektryczne
1.3. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Instrukcja użytkowania
2.1. Wskazówki
2.2. Opis przycisków
3. Obsługa i konfiguracja
3.1.Elementy sterowania
3.2.Dozowanie
3.3.Doważanie
3.4.Funkcje dodatkowe
3.5.Funkcje sterowania
3.6.Napełnianie
4. Konserwacja
5. Dane techniczne
6. Kody błędów
7. Utylizacja
8. Gwarancja
2
1.OGÓLNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
UŻYTKOWANIA URZĄDZENIA
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia naly
dokładnie przeczytać instrukcję obsługi i postępować
według wskazówek w niej zawartych. Producent nie
odpowiada za szkody spowodowane użytkowaniem
urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub
niewłaści jego obsługą.
1.1.ZASADY UŻYTKOWANIA
1.Urządzenie przeznaczone do rozlewania,
przepompowywania i kremowania miodu.
2.Urządzenie przed rozpoczęciem pracy należy dokładnie
umyć gorącą wodą z niewielką ilością preparatów
dopuszczonych do mycia urządzeń przeznaczonych do
kontaktu z żywnością.
1.2.BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
b) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika różnicowo-pdowy.
c) Okresowo sprawdzaj stan przewodów zasilających. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia.
d) Nie używać urządzenia, gdy przewód zasilający jest
uszkodzony.
e) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający odłączalny ulegnie uszkodzeniu to
należy go wymienić na przewód tego samego typu. Nie
używać urządzenia, gdy przewód zasilający jest
uszkodzony.
1.3.BEZPIECZEŃSTWO UŻYTKOWANIA
a) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo. Należy zwracać uwana dzieci, aby
nie bawiły się urządzeniem.
b) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba.
c) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
d) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
e) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie wyłączyć urządzenie.
f) Ponowne uruchomienie urządzenia może nastąpić po
wyeliminowaniu zagrożenia.
g) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
h) Należy chronić sterowanie przed wilgocią; (również
podczas przechowywania)
i) Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
j) Przewód zasilający należy trzymać z dala od źród
ciepła, ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
k) Każdorazowo przed przystąpieniem do mycia
2.INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
UWAGA!
MIÓD PRZEZNACZONY DO DOZOWANIA NALEŻY
OGRZAĆ DO TEMPERATURY OK 30°C.
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY Z DOZOWNIKIEM
NALEŻY WIRNIK ZALAC MIODEM.
Fot.1
2.1.WSKAZÓWKI:
1. Podłączamy przewód do wirnika dozownika (Fot..1)
wstępnie zalanego miodem za pomocą klamry,
uważając na poprawne osadzenie uszczelki.
2. Później do drugiego końca przewodu wlewamy około 1
kg miodu (tj. słoik 0,95 kg.)
3. Należy trzymać przewód do góry dotąd miód
spłynie do wirnika (pompy).
3
Przewód jest przeźroczysty więc widać, kiedy miód dopłynie
do pompy.
4. Gdy miód dopłynie do pompy należy nacisnąć
przycisk „START”
5. Należy pamiętać, aby pod pompę (dozownik) podłożyć
pojemnik lub słoik na miód.
6. W momencie, kiedy przepompuje się wlany wcześniej
do przewodu miód zatrzymujemy pracę pompy
naciskając przycisk „STOP.
7. Po wykonaniu powyższych czynności wkładamy
przewód od dozownika do beczki z miodem,
odstojnika i rozpoczynamy dozowanie lub
pompowanie.
8. Należy przepuścić niewielką ilość miodu, aby usunąć
powietrze, które pozostało w przewodzie.
W tym celu naciskamy przycisk „START po odpowietrzeniu
przewodu naciskamy „STOP”.
9. Tak przygotowany dozownik jest gotowy do pracy.
PRZEWÓD DO POMPY
(zestaw nie zawiera dodatkowego
przewodu i dodatkowych złączek).
Sterownik urządzenia posiada w opcji funkcję kremowania.
Kremowanie odbywa się poprzez przepompowywanie
zaszczepionego miodu.
2.2.OPIS PRZYCISKÓW
Za pomocą poniżej zilustrowanych przycisków ustawimy
pożądane parametry:
W LEWO W PRAWO
W DÓŁ W GÓRĘ
STOP START
3.OBSŁUGA I KONFIGURACJA
Przystępując do pracy z urządzeniem należy:
Podpiąć kabel zasilający (230V) dozownik do gniazda nr
1
Podpiąć pedał uruchamiający dozowanie (Fot.2) lub
krańcówkę znajdującą się na widełkach dokręconych do
blatu dozownika (Fot.3)
Fot.2 Fot.3
Włączyć dozownik do sieci o napięciu 230V.
Włączyć urządzenie przyciskiem nr 3
Po włączeniu dozownika wyświetlą się 2 komunikaty
jeden po drugim jak na załączonych zdjęciach:
Fot.1. Podczas uruchamiania urządzenia
Gniazdo nr1
Gniazdo nr2
Gniazdo nr3
4
Fot.2. Gdy urządzenie jest uruchomione
3.1.ELEMENTY STEROWANIA
Programowanie urządzenia daje możliwość precyzyjnego
ustawienia sekwencji dozowania. Obsługę urządzenia ułatwia
interaktywne oraz intuicyjne menu ekranowe.
Rys.1. Elementy obsługi sterownika dozownika
OPIS
ELEMENTU
FUNKCJA
1
Zmniejszanie wartości wybranego
parametru lub zerowanie parametru
2
Zwiększanie wartości wybranego
parametru lub zerowanie parametru
3
Poruszanie się po zmienianych
parametrach ustawienie kursora na
parametrze do modyfikacji Równoczesne
naciśnięcie przycisków 3 i 4 spowoduje
naprzemienne przełączanie trybów
ciągłego i doważania
4
5
Sygnalizacja naciśniętego przycisku STOP
6
Sygnalizacja pracy w kierunku cofania
7
Sygnalizacja pracy w kierunku
pompowania
8
LED świeci - praca w trybie ciągłym
LED nie świeci – praca w trybie doważania
1g
9
Przycisk STOP
10
Przycisk START dla trybu ciągłego lub
trybu doważania
3.2.DOZOWANIE
FUNKCJA
Parametr regulujący ilość pompowanego
czynnika w jednym cyklu dozowania.
Zakres zmian to 50[g] -5000[g].
Wyświetlana wartość odpowiada masie za
dozowanego czynnika* wyskalowanej dla
konkretnej gęstości i temperatury
pompowanego czynnika*. Nastawa
parametru nie zanika po wyłączeniu
zasilania.
Parametr regulujący prędkość dozowania
czynnika. Zakres zmian to 70[%] 100[%].
Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
Parametr regulujący czas ruchu
wstecznego wirnika pompy odcinającego
wyciekanie dozującego czynnika. Zakres
zmian to 10-990[ms]. Nastawa parametru
nie zanika po wyłączeniu zasilania.
Rys 2. Przebieg procesu dozowania zadanej masy
czynnika
STARTSTOP
1 2 3 4
5 6 7 8
910
Dozowanie
prędkość = v1
masa = m1
kierunek (+)
prędkość
czas
Odsysanie
czas = t1
kierunek (-)
v1
t1
m1
Kierunek
pompowania Kierunek
odsysania
5
Ustawianie parametrów
Po włączeniu urządzenia na wyświetlaczu pojawią się
Fot 3
parametry, które kolejno ustawiamy.
Aby ustawić dany parametr strzałka kursora musi
znajdować się przy odpowiednim parametrze
jak na Fot. 3.
Położenie kursora zmienia się za pomocą przycisków:
strzałki „W DÓŁ” i „W GÓRĘ
Fot 4
Zwiększanie lub zmniejszanie wartości danego
parametru
Kiedy strzałka kursora znajduje się przy żądanym
parametrze ustawiamy jego właściwości poprzez
naciśnięcie przycisków strzałki W LEWO” zmniejszając w ten
sposób parametr lub poprzez naciśnięcie strzałki
„W PRAWO” zwiększając dany parametr.
m1 Waga dozowanego miodu w gramach. Należy wybrać
dogodną opcję przyciskami W LEWO” lub „W PRAWO”
zakres napełniania podany jest w gramach
(od 50 g do 5500g).
Tym parametrem ustawiamy potrzebną ilość miodu,
odpowiednią do podłożonego pojemnika.
v1 Prędkość dozowania miodu można wybrać przyciskami
W LEWO” lub „W PRAWO”
zakres dozowania podany jest w procentach (od 70% do
100%)
Parametr ten służy do ustawienia tempa napełniania słoików
miodem lub prędkości przepompowywania.
t1 Szybkość cofania. Należy wybrać dogodną opc
przyciskami W LEWO” lub „W PRAWO”
zakres cofania podany jest ms (10ms do 200ms)
Parametr ten zapobiega kapaniu miodu podczas napełniania
słoików miodem.
3.3.DOWAŻANIE 1[g]
PARAMETR
FUNKCJA
V2
Parametr regulujący prędkość pracy
pompy przy doważaniu czynnika
(jednokrotne doważanie dawki 1[g]).
Przy zachowanym stałym czasie pracy
w kierunku pompowanie zmiana
prędkości powoduje zmianę ilość za
dozowanego czynnika. Zwiększenie
prędkości zwiększa dozowaną ilość.
Zakres zmian to 40[%] 100[%].
Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
Rys 3. Przebieg procesu doważania masy 1[g]
v2 W zależności od gęstości i temperatury miodu, 1g miodu
może napełniać się w różnych okresach czasowych. Dlatego
napełnianie 1g można kalibrować prędkością pracy pompy.
Parametr v2 zmieniamy za pomocą przycisków
W LEWO” lub „W PRAWO”
Aby doważyć 1 gram miodu należy nacisnąć przycisk
„START”.
Jeżeli nad przyciskiem „START” świeci się zielona dioda
oznacza to, że dozownik ustawiony jest w trybie pompowania
ciągłego.
Gdy zielona dioda nie świeci się oznacza to, że dozownik
ustawiony jest na doważanie.
Zakres ustawień parametru od 40% 100 % jest to
prędkość z jaką zostaje odmierzony 1 g miodu.
3.4.FUNKCJE DODATKOWE
Kremowanie, przepompowywanie
UWAGA!
Przed rozpoczęciem procesu kremowania lub
przepompowywania niezwłocznie wymień dyszę
dozującą!!!
Dozowanie
prędkość = v2
kierunek (+)
prędkość
czas
Odsysanie
kierunek (-)
v2
Kierunek
pompowania Kierunek
odsysania
6
krok 1-odkręć dyszę dozującą
krok 2-na miejsce dyszy dozującej wkręcamy dyszę
do pompowania, kremowania
Tak przygotowana dysza jest gotowa do pompowania
lub kremowania.
Kremowanie odbywa się na zasadzie przepompowywania.
Miód pobierany jest z jednego zbiornika i przepompowywany
do drugiego zbiornika. Gdy całość zostanie przepompowana
przekładamy przewód do pełnego zbiornika i powtarzamy
proces przepompowywania. Między kremowaniem należy
zachować okres przestoju.
Kremowanie miodu jest efektem przepompowywania to
znaczy, że podczas wielokrotnego przepompowywania miód
nabiera konsystencji kremowej.
Po włączeniu sterownika funkcję CREAMING wybieramy
przyciskiem strzałka w „DÓŁ” naciskając kilkakrotnie, aż
na sterowniku pojawi się CREAMING.
Aby włączyć kremowanie naciskamy „START”
KREMOWANIE MIODU:
Kremowanie (szczepienie) jest szybką i prostą metodą
produkcji miodu kremowego. Polega na dodaniu do świeżo
odwirowanego, klarownego, płynnego miodu (patoki)
skrystalizowanego (krupca) w celu zapoczątkowania
kontrolowanej, drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji.
Proces kremowania przy pomocy pompo-dozownika
przebiega na zasadzie przepompowania miodu.
Proces ten polega na cyklicznym przepompowywaniu miodu
przez kilka dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji.
Miód ten przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą
konsystencję przez wiele miesięcy.
Przepompowywanie (kremowanie) przeprowadza się
kilkukrotnie w ciągu doby.
Można na przykład na początku dodawać miód
skrystalizowany do patoki.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych
zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już
istniejących kryształków miodu.
Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu
DOZOWNIK MOŻE BYĆ UŻYWANY JAKO POMPA.
Fot. 5 Fot. 6
Włączenie funkcji ciągłego pompowania następuje poprzez
jednoczesne naciśnięcie przycisków „W GÓRĘ” i „W DÓŁ” i
krótkie przytrzymanie. Zapala się wtedy zielona dioda.
Dozownik ustawiony jest wtedy w trybie ciągłego pompowania.
Ponowne naciśnięcie obu przycisków i krótkie przytrzymanie
przełącza urządzenie w tryb dozowania. Po naciśnięciu
przycisku „START” naspuje włączenie pompowania.
Po naciśnięciu przycisku „STOP” następuje wyłączenie
pompowania.
3.5.FUNKCJE STEROWANIA
PARAMETR
FUNKCJA
p1
Licznik cykli dozowania zliczający w górę.
Istnieje możliwość wpisu dowolnej
wartości stanowiącej bazę do naliczania.
Zakres wskazań licznika to 0-999.
p2
Wskaźnik postępu napełniania.
Wyświetlana wartość przedstawia procent
ukończenia napełniania w stosunku do
wartości zadanej parametrem m1.
Wskazania zmieniają się w zakresie od
0[%] do 100[%]. Raster wskazań to 5[%].
p3
Współczynnik korekcyjny dodatni.
Współczynnik umożliwiający precyzyjne
zwiększanie dozowanej masy m1 w
przypadku, gdy za dozowana masa jest
mniejsza od wartości zadanej a skok
zmian 10g jest zbyt duży by precyzyjnie
ustawić wymaganą dozę. Wzrost wartości
współczynnika zwiększa ilość za
dozowanego czynnika. Możliwy zakres
nastaw to 0-50. Współczynnik nie jest
odniesiony do aktualnej nastawy masy
tzn. dodaje taką samą wartość (masę) do
nastawy 50[g] jak i 1500[g]. Nastawa
parametru nie zanika po wyłączeniu
zasilania.
p4
Współczynnik korekcyjny ujemny.
Współczynnik umożliwiający precyzyjne
zmniejszenie dozowanej masy m1 w
przypadku, gdy za dozowana masa jest
większa od wartości zadanej a skok
zmian 10g jest zbyt duży by precyzyjnie
ustawić wymaganą dozę. Wzrost wartości
współczynnika zmniejsza ilość za
dozowanego czynnika. Możliwy zakres
nastaw to 0-20. Współczynnik nie jest
odniesiony do aktualnej nastawy masy
tzn. odejmuje taką samą wartość (masę)
do nastawy 50[g] jak i 1500[g]. Nastawa
7
parametru nie zanika po wyłączeniu
zasilania.
Parametry p3 i p4 - przeznaczone są do kalibracji wagi
pompowanego miodu. Jeżeli po zważeniu napełnionego
pojemnika z miodem okaże się, że wystąpiło
niedoważenie należy zwiększyć parametr p3 o brakującą ilość
miodu, aż do uzyskania odpowiedniej wagi. Jeżeli po zważeniu
słoika z miodem okaże się, że jest on za ciężki należy
zmniejszyć parametr p4 do uzyskania odpowiedniej wagi.
3.6.NAPEŁNIANIE
Po włączeniu urządzenia wyświetlacz pokazuje wartości, które
były ustawione przy ostatnim napełnianiu.
Dozownik ustawiamy wg parametrów podanych w
instrukcji
Napełnianie słoików miodem odbywa się poprzez naciśnięcie
pedału po każdorazowej wymianie słoika. Dozownik napełnia
zadaną wcześniej ilość miodu
(fot. 1, 2, 3)
Dozownik po włączeniu do prądu wyświetla dwa pierwsze
parametry m1 i v1, które
ustawiamy poprzez naciśnięcie przycisku strzałki w W
LEWO” lub „W PRAWO” w zależności od tego jakie
potrzebujemy wartości
Aby przejść do następnego parametru naciskamy przycisk
strzałka W DÓŁ” a powracamy przyciskiem strzałka „W
GÓRĘ”.
Sterownik zaraz po włączeniu jest gotowy do wprowadzania
zmian w parametrach to znaczy, że nie trzeba wchodzić w
menu, aby dokonać potrzebnych korekt parametrów.
Po ustawieniu dozownik zapamiętuje automatycznie zmienione
parametry.
- m1 - ilość gramów które ustawiamy od 50g - 45000g
- v1 - prędkość nalewania - np. 100%, jeżeli miód jest za
szybko pompowany i zbytnio się napowietrza to wtedy
zmniejszamy prędkość napełniania od 70 % do 100%
- t1 - czas cofania podany w ms (0-990ms) - parametr ten
najlepiej ustawić dopiero po pierwszej próbie nalania miodu do
słoików, ponieważ okaże się czy po zakończonym procesie
dozownik wystarczająco cofa miód, aby nie kapał.
- v2 - prędkość doważania 1g (opcja ręczna wykorzystywana
podczas napełniania słoików za pomocą pedału)
- p1 - nie ustawiamy tego parametru jest to licznik nalanych
słoików
- p2 - nie ustawiamy tego parametru, określa stopi
napełnienia słoika w %
- p3 - Współczynnik korekcyjny dodatni (1g) Współczynnik
umożliwiający precyzyjne zwiększanie dozowanej masy m1 –
w przypadku, gdy ustawiona masa m1=np. 500g nie jest
wystarczająca to znaczy dozownik nalewa 480g zamiast 500g.
Należy ustawić wymaganą dozę parametrem p3 to znaczy
dodajemy 20g. Po powtórnym włączeniu dozownika sumują
się ustawienia wagowe i w słoiku odmierzone jest dokładnie
500g miodu. Możliwy zakres nastaw to 0-50.
Nastawa parametru nie zanika po wyłączeniu zasilania.
- p4 - Współczynnik korekcyjny ujemny (1g)
Współczynnik umożliwiający precyzyjne zmniejszenie
dozowanej masy m1 w przypadku,
gdy za dozowana masa m1=np. 500g jest zbyt duża niż
wartość zadana np. dozownik nalewa 505g zamiast 500g.
Należy ustawić wymaganą dozę parametrem p4 pomniejszając
o - 5g ustawienia. Po powtórnym uruchomieniu dozownika
sumują się ustawienia wagowe i słoik napełniany jest
precyzyjnie masą 500 g miodu.
Możliwy zakres nastaw to 0-20. Nastawa parametru nie zanika
po wyłączeniu zasilania
d) Po wykonaniu powyższych czynności należy zalać wirnik
miodem i ustawić dozownik na funkcję
pompowania, naciskając równocześnie dwa przyciski
oznaczone strzałki „W GÓRĘ” i W DÓŁ”
Ta procedura pozwala na wypełnienie całkowicie węża
doprowadzającego miód do wirnika i równocześnie unikniemy
nierównego wypniania pierwszych słoików.
W momencie, gdy wąż będzie całkowicie zalany miodem
wyłączamy dozownik przyciskiem STOP”.
4.KONSERWACJA
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową.
Ważne!
Dozownik po zakończonej pracy należy dokładnie
umyć.
Urządzenie myjemy na dwie fazy: wstępna i końcowa
(dezynfekująca).
Faza wstępna - służy do wypłukania miodu z dyszy i modułu
dozującego. Po zakończonym rozlewie nie demontujemy
urządzenia. Bezpośrednio po pracy z urządzeniem
przekładamy węża ssącego do pojemnika z ciepłą wodą i
przepompowujemy 40l podgrzanej wody w celu wypłukania
modułu pompy lub dozownika.
Do tej czynności należy przygotować ok 40 l wody podgrzanej
do temperatury od 50°C do 60°C. Proces ten chroni
urządzenie przed uszkodzeniami jakie może wywołać
skrystalizowany miód (tj.: rozerwanie uszczelnienia i wyciek
miodu). W przypadku niewłaściwego wypłukania urządzenia
nastąpi rozerwanie uszczelniacza na wałku modułu
pompującego. Uszkodzenia wynikające z niewłaściwego
czyszczenia modułu nie podlegają gwarancji.
Faza końcowa dezynfekująca - należy rozebrać dyszę i
wirnik wg poniższych fotografii. Dokładnie umyć osuszyć i
ponownie skręcić.
Do mycia można używ środków przeznaczonych do
dezynfekcji sprzętu, który jest przeznaczony do kontaktu z
żywnością, po czym obficie wypłukać, osuszyć
i ponownie skręcić.
8
Krok 1-Odkręcić osłonę wirnika (4 nakrętki plastikowe)
Krok 2-Zdjąć pokrywę wirnika
Krok 3- Wyjąć zębatkę lewą
Krok 4-Zdjąć moduł dozujący z obudowy dozownika
Krok 5-Odkręcić dyszę (klucz płaski „22”)
A-Dysza do kremowania, B-Dysza dozująca
pompowania
5.DANE TECHNICZNE:
Zasilanie 230 V
Moc 180 W
Zakres napełniania 50 g – 45 kg
napełnia około 350 słoików 500 g/godz. (w zależności
od rodzaju i gęstości miodu).
dokładność napełniania:
do 1200g. +/- 1%, powyżej 1200g. +/- 1,5%
urządzenie sterowane techniką komputerową
do użycia również jako pompa, kremownica
samozasysająca, wolnoobrotowa pompa z wirnikiem
silikonowym
Wszystkie części, z którymi styka się miód są wykonane ze
stali nierdzewnej lub tworzywa dopuszczonego do kontaktu z
żywnością.
Małe wymiary umożliwiają różne ustawienie maszyny nawet
przy ograniczonej powierzchni.
Urządzenie to zapewnia wygodną, profesjonalną pracę z
miodem.
6.KODY BŁĘDÓW
KOD
USTERKI
OPIS USTERKI
E-100
USTERKA WEWNĘTRZNA
STEROWNIKA
MIKROPROCESOROWEGO
E-200
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „START NAPEŁNIANIA
E-201
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STOP
E-202
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „START
E-203
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W DÓŁ
E-204
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W GÓRĘ
E-205
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W LEWO
E-206
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W PRAWO
Jeżeli wyświetlą się powyższe błędy należy
skontaktować się z serwisem w firmie „ŁYS
9
7.UTYLIZACJA
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
8.GWARANCJA
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są gwarancją
producenta.
Okres gwarancji wynosi 2 lata
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji dostępne w regulaminie na:
www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Lyson w204001Z Dozownik do miodu z modułem zębatym z blatem-CLASIC Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi