Lyson Urządzenie do kremowania miodu C-02 50, 70, 100, 150, 200L. Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenia do kremowania miodu
ze sterowaniem automatycznym C-02
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Raawicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
ZE STEROWANIEM AUTOMATYCZNYM C-02
Instrukcja obejmuje urządzenia o kodach:
ZASILANIE 230V: W20088_Z, W20088A_Z, W20080NT_Z, W20080B_Z, W20080C_Z
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania urządzenia do kremowania
1.1. Bezpieczeństwo elektryczne
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Charakterystyka urządzenia do kremowania
2.1. Kremowanie miodu
2.2.Schemat urządzenia do kremowania miodu
2.3. Parametry techniczne urządzenia
3. OBSŁUGA KREMOWNICY
4. STEROWNIK KREMOWNICY C-02 ZASILANIE 230V
4.1. Opis przycisków – funkcji sterownika
4.2. Obsługa sterownika
4.3. Sygnalizacja błędów
5. Przechowywanie urządzenia do kremowania miodu
6. Czyszczenie i konserwacja
7. Utylizacja
8. Gwarancja
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
ZE STEROWANIEM AUTOMATYCZNYM C-02
ZASILANIE 230V
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek w niej
zawartych. Producent nie odpowiada za szkody spowodowane
użytkowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą.
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
urządzenia do kremowania
1.1. BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
b) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania In nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika nadprądowego.
c) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
d) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba.
e) Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła,
ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
1.2. BEZPIECZEŃSTWO UZYTKOWANIA
a) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
b) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
c) Przed przystąpieniem do pacy z urządzeniem
przycisk „STOP awaryjny” nie może być wciśnięty (należy
przekręcić tak aby wyskoczył).
d) Wciśnięcie przycisku „STOP awaryjny” umożliwia
natychmiastowe zatrzymanie pracy urządzenia do
kremowania.
e) Pokrywa urządzenia do kremowania podczas pracy
mieszadła powinna być zamknięta!
f) Nie należy przestawiać urządzenia do kremowania
podczas jej pracy.
g) Należy chronić silnik oraz sterowanie przed wilgocią;
(również podczas przechowywania]
h) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
i) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
j) Wszystkie osłony podczas pracy muszą być trwale
przymocowane do urządzenia.
k) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie użyć wyłącznika bezpieczeństwa. Ponowne
uruchomienie urządzenia może nastąpić po
wyeliminowaniu zagrożenia.
l) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
2. Charakterystyka urządzenia do
kremowania na odstojniku
Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego wykonanego
ze stali nierdzewnej kwasoodpornej pozwala na dokładne
skremowanie miodu.
2.1. KREMOWANIE MIODU:
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie
ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura
krystalizacji to 16-18ºC. W wyższych temperaturach proces
krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe
rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40ºC i utrzymywanie jej
przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu
skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Wyłącznik bezpieczeństwa
Kremowanie (szczepienie) jest szybką i prostą metodą
produkcji miodu kremowego. Polega na dodaniu do świeżo
odwirowanego, klarownego, płynnego miodu (patoki)
skrystalizowanego (krupca) w celu zapoczątkowania
kontrolowanej, drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji.
Proces kremowania powinien przebiegać w powtarzalnych
cyklach:
praca mieszadła - 15 min; postój mieszadła 1 h.
Proces ten polega na cyklicznym napowietrzaniu i
intensywnym mieszaniu miodu przez kilka dób, aż do
osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Miód ten
przechowywany w stałej temperaturze zachowuje
konsystencję przez wiele miesięcy.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby
przez okres około 10-15 minut.
Można na przykład na początku dodawać miód
skrystalizowany do patoki.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych
zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już
istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne
"ucieranie kryształków" miodu.
2.2. Schemat urządzenia do kremowania miodu
na odstojniku
Legenda
1. Zbiornik
2. Mieszadło
3. Silnik z przekładnią
4. Zawór
5. Uchwyt
6. Opaska
7. Pokrywy
2.3. Parametry techniczne urządzenia:
zbiornik wykonany jest z blachy nierdzewnej,
kwasoodpornej
zasilanie silnika przekładni – 230 V
wyświetlacz cyfrowy w regulatorze temp.
prędkość obrotowa mieszadła – 36 obr./min
zawór nierdzewny 6/4” ,2”
3. OBSŁUGA KREMOWNICY
Przed włączeniem urządzenia do sieci należy upewnić się, że
sterowanie jest wyłączone.
Wyłącznik (0/1) na panelu sterowania powinien znajdować się
w pozycji „0”
Po włączeniu urządzenia do sieci Wyłącznik (0/1) na panelu
sterowania przełączamy z pozycji „0” w pozycje”1”
4. STEROWNIK KREMOWNICY C-02
ZASILANIE 230V
Praca sterownika sprowadza się do cyklicznego
włączania i wyłączenia silnika urządzenia do kremowania,
pracującego według wybranego przez użytkownika programu.
Cykliczne włączanie mieszadła oznacza, że na każde 15 minut
pracy mieszadła przypada 1 godzina postoju (to optymalne
parametry dla procesu kremowania).
Sterownik umożliwia również włączenie mieszadła w trybie 24
lub 48 h
Rys 1. Panel obsługi sterownika urządzenia do kremowania
4.1. Opis przycisków – funkcji sterownika
Element
Funkcja
1
Przycisk START CYKLU KREMOWANIA.
Naciśnięcie przycisku
uruchomi cykl kremowania. Mieszadło
rozpoczyna pracę w cyklu 15
minut obrotów / 60 minut postoju. Łączny
czas trwania cyklu to
około 24 godzin. Po upłynięciu tego czasu
urządzenie przechodzi w
tryb stop.
2
Przycisk zatrzymania pracy STOP.
Naciśnięcie przycisku
wprowadza sterownik w tryb stop.
3
Przycisk START CYKLU KREMOWANIA.
Naciśnięcie przycisku
uruchomi cykl kremowania. Mieszadło
rozpoczyna pracę w cyklu 15
minut obrotów / 60 minut postoju. Łączny
czas trwania cyklu to
około 48 godzin. Po upłynięciu tego czasu
urządzenie przechodzi w
tryb stop.
4
Dioda sygnalizująca ączenie cyklu
kremowania 24h.
5
Dioda sygnalizująca stan stop urządzenia.
Miganie diody oznacza
stan zadziałania pętli bezpieczeństwa.
6
Dioda sygnalizująca ączenie cyklu
kremowania 48h.
7
Pokrętło regulacji prędkości obrotowej
mieszadła (nastawa
prędkości w zakresie 0 max). Ustawienie
prędkości na poziomie 0
nie wyłącza pracy urządzenia oraz nie
wstrzymuje naliczania czasu
podczas pracy w cyklu kremowania.
4.2. Obsługa sterownika
Po włączeniu zasilania, sterownik wykonuje sekwencję
startową przeprowadzając kilka podstawowych testów
diagnostycznych potwierdzających poprawność pracy
urządzenia. Wykrycie błędów sygnalizowane jest poprzez
migotanie diody 4 oraz zapalanie odpowiedniej kombinacji diod
5 i 6. Jeżeli błędów nie wykryto sterownik przejdzie w stan stop
oczekując na polecenia użytkownika.
Obsługa sterownika sprowadza się do uruchomienia
urządzenia do kremowania w cyklu oraz do ustawienia
wymaganej prędkości obrotowej mieszadła. Przycisk STOP
umożliwia zatrzymanie pracy mieszadła i wyłączenie
wykonywanego cyklu. Ponownie uruchomiony cykl rozpocznie
prace naliczając od początku, czyli pracując przez pełne 24 lub
48 godzin.
Wykrycie stanu zadziałania pętli bezpieczeństwa (otwarcie
pokrywy urządzenia do kremowania) spowoduje
natychmiastowe wyłączenie obrotów silnika oraz zatrzymanie
realizacji cyklu kremowania (wraz z wstrzymanie naliczania
czasu).
Zwolnienie zabezpieczenia (ponowne zamknięcie pokrywy)
oznacza powrót do stanu w jakim sterownik znajdował się
przed zadziałaniem pętli bezpieczeństwa, czyli kontynuację
realizacji cyklu kremowania.
Jeżeli w trakcie zadziałania pętli bezpieczeństwa
(sygnalizowanej migotaniem diody 5) naciśnięty zostanie
przycisk stop to po zwolnieniu zabezpieczenia sterownik nie
będzie kontynuował pracy w przerwanym trybie, lecz przejdzie
w stan stop.
Potwierdzenie naciśnięcia przycisku stop, w trakcie zadziałania
pętli bezpieczeństwa, sygnalizowane jest krótkotrwałym
zaświeceniem wszystkich diod.
4.3. Sygnalizacja błędów
Kody błędów
Sterownik C-02 wyposażono w procedury diagnostyczne
podnoszące
bezpieczeństwo oraz komfort pracy z urządzeniem.
Sygnalizacja błęw
· ędy sygnalizowane są odpowiednią kombinacją diod 4, 5, 6
· wykrycie błędu powoduje natychmiastowe zatrzymanie
mieszadła
· ponowny start sterownika możliwy po: wyłączeniu zasilania,
usunięciu usterki i
ponownym włączeniu zasilania układu
· wyłączenie zasilania sterownika kasuje pamięć ędów
Rys 2. Błąd - usterka wewnętrzna sterownika.
Rys 3. Błąd - wciśnięty lub zablokowany przycisk
start cyklu kremowania 24h.
Rys 4. Błąd - wciśnięty lub zablokowany przycisk
stop.
Rys 5. Błąd - wciśnięty lub zablokowany przycisk
start cyklu kremowania 48h.
Rys 6. Komunikat diagnostyczny - wstrzymanie
sekwencji startowej sterownika
spowodowane otwarciem pokrywy.
5. Przechowywanie urządzenia do kremowania
miodu
Po zakończeniu czynności związanych z pracą urządzenia
należy je dokładnie wyczyścić i osuszyć.
. Przed uruchomieniem urządzenia, w przypadku, gdy zostało
ono przeniesiona z pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy odczekać aż
osiągnie ona temperaturę otoczenia. Przechowywać w
suchych pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy skontaktować się z serwisem.
6. Czyszczenie i konserwacja
WAŻNE!
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową.
Przed pierwszym użyciem urządzenie do kremowania należy
dokładnie umyć i wysuszyć.
W celu dokładnego umycia poleca się zdemontowanie belki
wraz ze sterowaniem, silnikiem, przekładnią i mieszadłem.
Należy odkręcić śruby mocujące belkę do zbiornika i ściągnąć
mechanizm.
Urządzenie myjemy gorącą wodą z dodatkiem preparatów
dopuszczonych do kontaktu ze sprzętem używanym w
przemyśle spożywczym.
Urządzenie myjemy miękką flanelową tkaniną, pamiętając o
zabezpieczeniu elementów elektrycznych.
Po umyciu dokładnie spłukujemy czystą wodą i osuszamy.
Po zakończonym procesie kremowania miodu urządzenie
należy umyć i osuszyć.
Kremownicę przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
7. Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
8.Gwarancja
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są gwaranc
producenta.
Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Lyson Urządzenie do kremowania miodu C-02 50, 70, 100, 150, 200L. Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi