Lyson Urządzenia do kremowania na odstojniku PREMIUM 50,70,100,150,200L Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenia do kremowania miodu
na odstojniku
PREMIUM
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
PREMIUM
Instrukcja obejmuje urządzenia o kodach:
ZASILANIE 230V:
W20088_ZP, W20088A_ZP, W20080NT_ZP,
W20080B_ZP, W20080C_ZP
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa
użytkowania urządzenia do kremowania
1.1. Bezpieczeństwo elektryczne
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Charakterystyka urządzenia do
kremowania
2.1. Kremowanie miodu
2.2.Schemat urządzenia do kremowania miodu
2.3. Parametry techniczne urządzenia
3. OBSŁUGA KREMOWNICY
4. STEROWNIK KREMOWNICY C-03
ZASILANIE 230V
4.1 Obsługa sterownika, kody błędów
4.2. Menu serwisowe
4.3. Parametry techniczne sterownika
5. Przechowywanie urządzenia do
kremowania miodu
6. Czyszczenie i konserwacja
7. Utylizacja
8. Gwarancja
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
ZE STEROWANIEM PREMIUM C-03
ZASILANIE 230V
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek w niej
zawartych. Producent nie odpowiada za szkody spowodowane
użytkowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą.
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
urządzenia do kremowania
1.1. BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
b) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik nadmiarowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania In nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika nad prądowego.
c) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączany ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
d) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba. Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła,
ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
1.2. BEZPIECZEŃSTWO UZYTKOWANIA
a) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
b) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
c) Przed przystąpieniem do pacy z urządzeniem
przycisk „STOP awaryjny” nie może być wciśnięty (należy
przekręcić tak aby wyskoczył).
d) Wciśnięcie przycisku „STOP awaryjny” umożliwia
natychmiastowe zatrzymanie pracy urządzenia do
kremowania.
e) Pokrywa urządzenia do kremowania podczas pracy
mieszadła powinna być zamknięta!
f) Nie należy przestawiać urządzenia do kremowania
podczas jej pracy.
g) Należy chronić silnik oraz sterowanie przed wilgocią;
(również podczas przechowywania]
h) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
i) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
j) Wszystkie osłony podczas pracy muszą być trwale
przymocowane do urządzenia.
k) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie użyć wyłącznika bezpieczeństwa. Ponowne
uruchomienie urządzenia może nastąpić po
wyeliminowaniu zagrożenia.
l) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
2. Charakterystyka urządzenia do
kremowania na odstojniku
2.1. KREMOWANIE MIODU:
Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego
wykonanego ze stali nierdzewnej kwasoodpornej pozwala
na dokładne skremowanie miodu.
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie
ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura
krystalizacji to 16-18ºC. W wyższych temperaturach proces
krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe
rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40ºC i utrzymywanie jej
przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu
skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Wyłącznik bezpieczeństwa
Kremowanie (szczepienie) jest szybką i prostą metodą
produkcji miodu kremowego. Polega na dodaniu do świeżo
odwirowanego, klarownego, płynnego miodu (patoki)
skrystalizowanego (krupca) w celu zapoczątkowania
kontrolowanej, drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji.
Proces kremowania powinien przebiegać w powtarzalnych
cyklach:
praca mieszadła - 15 min; postój mieszadła 1 h.
Proces ten polega na cyklicznym napowietrzaniu i
intensywnym mieszaniu miodu przez kilka dób, aż do
osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Miód ten
przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą
konsystencję przez wiele miesięcy.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby
przez okres około 10-15 minut.
Można na przykład na początku dodawać miód
skrystalizowany do patoki.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych
zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu już
istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne
"ucieranie kryształków" miodu.
2.2. Schemat urządzenia do kremowania miodu
na odstojniku
Legenda
1. Zbiornik
2. Mieszadło
3. Silnik z przekładnią
4. Zawór
5. Uchwyt
6. Opaska
7. Pokrywy
2.3. Parametry techniczne urządzenia:
zbiornik wykonany jest z blachy nierdzewnej,
kwasoodpornej
zasilanie 230 V
prędkość obrotowa mieszadła 36 obr./min.
zawór nierdzewny 5/4”, 6/4” ,2
3. OBSŁUGA KREMOWNICY
Przed włączeniem urządzenia do sieci należy upewnić się, że
sterowanie jest wyłączone.
Wyłącznik (0/1) na panelu sterowania powinien znajdować się
w pozycji „0”
Po włączeniu urządzenia do sieci Wyłącznik (0/1) na panelu
sterowania przełączamy z pozycji „0” w pozycje „1”.
STEROWNIK KREMOWNICY C-03ZASILANIE
230V
Sterownik C-03 to urządzenie kontrolujące pracę kremownicy
realizujące cykle kremowania. Praca sterownika sprowadza
się do cyklicznego włączenia silnika mieszadła kremownicy.
Ilość cykli włączenia silnika zależy od wybranego łącznego
czasu pracy oraz konfiguracji sterownika jednak zawsze
naliczana jest tak, iż na każdy krótszy okres pracy mieszadła
przypada dłuższy okres postoju.
----- 00:00:30
- +
STARTSTOP
- +
S=90% 24:00:00
1 2 3
4
6 7
11 12
98 10
5
Rys 1. Elementy panelu obsługi sterownika kremownicy.
ELEMENT
FUNKCJA
1
Pole wyświetlacza, sygnalizacja stanu
START (poruszająca się strzałka) lub stanu
STOP (napis STOP).
2
Pole wyświetlacza, grafika sygnalizująca
pracę mieszadła.
3
Pole wyświetlacza, wskazujące czas jaki
upłynął od chwili włączenia cyklu
kremowania.
4
Pole wyświetlacza, wskazujące aktualną
nastawę prędkości obrotowej mieszadła.
5
Pole wyświetlacza, wskazujące zadany czas
cyklu kremowania.
6
Przyciski nastawy prędkości obrotowej
mieszadła.
7
Przyciski nastawy zadanego czasu
kremowania.
8
Dioda sygnalizacyjna wykryty ąd lub stan
E-STOP.
9
Diody sygnalizacyjne obroty mieszadła
włączone.
10
Dioda sygnalizacyjna stan START (cykl
włączony).
11
Przycisk zatrzymania cyklu STOP.
12
Przycisk uruchomienia cyklu START.
4.1. Obsługa sterownika, kody błędów
Po włączeniu zasilania, sterownik wykonuje sekwencję
startową przeprowadzając kilka podstawowych testów
diagnostycznych potwierdzających poprawność pracy
urządzenia. Wykrycie błędów sygnalizowane jest poprzez
wyświetlenie odpowiedniego kodu na ekranie wyświetlacza
ciekłokrystalicznego.
Dalsza praca z urządzeniem możliwa jest dopiero po
usunięciu przyczyny błędu i ponownym włączeniu zasilania.
Jeżeli błędów nie wykryto ekran wyświetlacza wyglądbędzie
jak na rysunku 1.
Obsługa sterownika sprowadza się do ustawienia zadanego
czasu oraz nastawy prędkości obrotowej mieszadła.
Uruchomienie tak skonfigurowanego cyklu kremowania
następuje po naciśnięciem przycisku START. Przycisk STOP
umożliwia wyłączenie wykonywanego cyklu.
Ponownie uruchomiony cykl rozpocznie prace naliczając od
początku, czyli pracując przez pełen podany czas. Prawidłowe
zakończenie cyklu kremowania sygnalizowane jest napisem OK,
wyświetlanym na ekranie wyświetlacza.
Wykrycie stanu zadziałania pętli bezpieczeństwa (zadziałanie
opcjonalnego zabezpieczenia silnika, wykrycie przekroczenia
temperatury lub otwarcie pokrywy kremownicy) spowoduje
zatrzymanie realizacji cyklu kremowania (jeżeli takowy był
aktywny). Na ekranie wyświetlacza pojawi się napis E-STOP
a naliczanie czasu zostanie wstrzymane. Tuż pod napisem E-
STOP wyświetlony zostanie czas, jaki upłynął od chwili
wystartowania cyklu. Jeżeli w chwili zadziałania pętli
bezpieczeństwa sterownik znajdował się w stanie STOP pole
czasu będzie wskazywało wartość 00:00:00”. Zwolnienie
zabezpieczenia (np. ponowne zamknięcie pokrywy) oznacza
powrót do stanu w jakim sterownik znajdował się przed
zadziałaniem pętli bezpieczeństwa, czyli np. kontynuację
realizacji cyklu
E-STOP
12:05:03
Rys 2. Stan zadziałania pętli bezpieczeństwa
KOD
USTERKI
OPIS USTERKI
E-100
USTERKA WEWNĘTRZNA
STEROWNIKA
MIKROPROCESOROWEGO
E-201
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STOP
E-202
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „START
E-203
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „- CZAS PRACY
E-204
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „+ CZAS PRACY
E-205
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „- PRĘDKOŚĆ OBROTOWA
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „+ PRĘDKOŚĆ
OBROTOWA
4.2. Menu serwisowe
Menu serwisowe umożliwia konfigurację sterownika, czyli
ustawienie czasu włączenia (ruchu obrotowego) i wyłączenia
(postoju) mieszadła. Celem wejścia w menu serwisowe
sterownika należy, w trakcie startu sterownika (wyświetlania
wskaźnika postępu uruchamiania urządzenia) nacisnąć i
przytrzymać oba przyciski zmiany pdkości obrotowej
mieszadła.
ŁYSOŃ C-03
+
- + - +
STOP
11
6 7
Rys 3. Wejście w menu serwisowe sterownik
Po wejściu w menu serwisowe na ekranie wyświetlacza
wyświetlone zostaną aktualne nastawy pracy mieszadła.
Zmiana parametrów możliwa zgodnie z opisami w tabeli.
ELEMENT
FUNKCJA
6
Zmiana czasu trwania ruchu obrotowego
mieszadła.
7
Zmiana czasu trwania postoju mieszadła.
11
Zatwierdzenie nastaw, restart sterownika.
4.3. Parametry techniczne sterownika
CECHY FUNKCJONALNE
Zakres nastaw czasu pracy
mieszadła:
5 -15 minut
Raster nastaw czasu pracy
mieszadła:
1 minuta
Zakres nastaw czasu postoju
mieszadła:
45 -90 minut
Raster nastaw czasu postoju
mieszadła:
5 minuta
Minimalny czas trwania cyklu
kremowania:
24h00m
Maksymalny czas trwania cyklu
kremowania:
99h00m
Raster nastaw czasu trwania
cyklu:
1h
PARAMETRY TECHNICZNE
Zasilanie:
5VDC, max 50mA
Komunikacja:
RS485
Wyświetlacz:
LCD-2x16, 4 x LED
Klawiatura:
6 x mikroprzełącznik
Wejście łącznika kontroli
pokrywy:
Bez potencjałowe, NC
WARUNKI ŚRODOWISKOWE
Temperatura otoczenia
pracującego regulatora:
0oC…45oC
Temperatura otoczenia
składowanego regulatora:
0oC…55oC
Wilgotność powietrza dla
pracującego regulatora:
Max 75% dla 25oC
Wilgotność powietrza dla
składowanego regulatora:
niedopuszczalna
5. Przechowywanie urządzenia do kremowania
miodu
Po zakończeniu czynności związanych z pracą urządzenia
należy je dokładnie wyczyścić i osuszyć.
. Przed uruchomieniem urządzenia, w przypadku, gdy zostało
ono przeniesiona z pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy odczekać aż
osiągnie ona temperaturę otoczenia. Przechowywać w
suchych pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy skontaktować się z serwisem.
6. Czyszczenie i konserwacja
WAŻNE!!!
Pokrywy urządzenia myć wodą z mydłem w temp.25°C.
UWAGA!!!
Do mycia nie stosować środków z zawartością ALKOHOLU
(powoduje pęknięcia i mikropęknięcia plexi)
WAŻNE!!!
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć wtyczkę
sieciową.
Przed pierwszym użyciem urządzenie do kremowania należy
dokładnie umyć i wysuszyć.
W celu dokładnego umycia poleca się zdemontowanie belki
wraz ze sterowaniem, silnikiem, przekładnią i mieszadłem.
Należy odkręcić śruby mocujące belkę do zbiornika i ścgnąć
mechanizm.
Urządzenie myjemy gorącą wodą z dodatkiem preparatów
dopuszczonych do kontaktu ze sprzętem używanym w
przemyśle spożywczym.
Urządzenie myjemy miękką flanelową tkaniną, pamiętając o
zabezpieczeniu elementów elektrycznych.
Po umyciu dokładnie spłukujemy czystą wodą i osuszamy.
Po zakończonym procesie kremowania miodu urządzenie
należy umyć i osuszyć.
Kremownicę przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
7. Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
8.Gwarancja
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są gwaranc
producenta.
Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Lyson Urządzenia do kremowania na odstojniku PREMIUM 50,70,100,150,200L Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi