Lyson C-05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Urządzenia do kremowania miodu
ze sterowaniem automatycznym C-05
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email; [email protected]
tel. 33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
INSTRUKCJA OBSŁUGI
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
ZE STEROWANIEM AUTOMATYCZNYM C-05
Instrukcja obejmuje urządzenia o kodach:
ZASILANIE 230V:
W20088_Z, W20088A_Z, W20080NT_Z, W20080B_Z, W20080C_Z
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania urządzenia do kremowania
1.1. Bezpieczeństwo elektryczne
1.2. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Charakterystyka urządzenia do kremowania
2.1. Kremowanie miodu
2.2.Schemat urządzenia do kremowania miodu
2.3. Parametry techniczne urządzenia
3. Obsługa kremownicy
4. Sterownik kremownicy C-05_zasilanie 230v
4.1. Konfiguracja sterownika
4.2. Ustawienie kontrastu wyświetlacza
4.3. Kody błędów
4.4. Parametry techniczne
5. Przechowywanie urządzenia do kremowania miodu
6. Czyszczenie i konserwacja
7. Utylizacja
8. Gwarancja
URZĄDZENIA DO KREMOWANIA
NA ODSTOJNIKU
ZE STEROWANIEM AUTOMATYCZNYM C-02
ZASILANIE 230V
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia przeczytać
instrukcję użytkowania i postępować według wskazówek w niej
zawartych. Producent nie odpowiada za szkody spowodowane
użytkowaniem urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem
lub niewłaściwą jego obsługą.
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania
urządzenia do kremowania
1.1. BEZPIECZEŃSTWO ELEKTRYCZNE
a) Urządzenie należy podłączyć do gniazda z uziemieniem o
napięciu określonym na tabliczce znamionowej wyrobu.
b) Instalacja elektryczna zasilająca musi być wyposażona w
wyłącznik różnicowo-prądowy o znamionowym prądzie
zadziałania In nie wyższym niż 30mA. Okresowo należy
sprawdzać działanie wyłącznika nadprądowego.
c) Okresowo sprawdzaj stan przewodu zasilającego. Jeżeli
przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu i
trzeba go wymienić, to czynność ta powinna być
wykonana u gwaranta lub przez specjalistyczny zakład
naprawczy albo przez wykwalifikowaną osobę w celu
uniknięcia zagrożenia. Nie używać urządzenia, gdy
przewód zasilający jest uszkodzony.
d) W przypadku uszkodzenia urządzenia, w celu uniknięcia
zagrożenia, naprawę może przeprowadzić tylko
specjalistyczny zakład naprawczy albo wykwalifikowana
osoba.
e) Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źródeł ciepła,
ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
1.2. BEZPIECZEŃSTWO UZYTKOWANIA
a) Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonej zdolności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby nie mające
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba, że odbywa
się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
b) Podłoże, na którym stoi urządzenie powinno być suche!
c) Przed przystąpieniem do pacy z urządzeniem
przycisk „STOP awaryjny” nie może być wciśnięty (należy
przekręcić tak aby wyskoczył).
d) Wciśnięcie przycisku „STOP awaryjny” umożliwia
natychmiastowe zatrzymanie pracy urządzenia do
kremowania.
e) Pokrywa urządzenia do kremowania podczas pracy
mieszadła powinna być zamknięta!
f) Nie należy przestawiać urządzenia do kremowania
podczas jej pracy.
g) Należy chronić silnik oraz sterowanie przed wilgocią;
(również podczas przechowywania]
h) Nie korzystaj z urządzenia w pobliżu materiałów
łatwopalnych.
i) Zabrania się prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych podczas pracy urządzenia.
j) Wszystkie osłony podczas pracy muszą być trwale
przymocowane do urządzenia.
k) W przypadku jakiegokolwiek zagrożenia należy
bezzwłocznie użyć wyłącznika bezpieczeństwa. Ponowne
uruchomienie urządzenia może nastąpić po
wyeliminowaniu zagrożenia.
l) Urządzenie może być uruchamiane tylko wewnątrz
pomieszczeń. Urządzenie nie jest przystosowane do
pracy na zewnątrz pomieszczeń.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
2. Charakterystyka urządzenia do
kremowania na odstojniku
Opis:
1. wyłącznik bezpieczeństwa
2. bezpiecznik
3. wyłącznik główny 0-1
Odpowiednia konstrukcja śmigła mieszającego wykonanego
ze stali nierdzewnej kwasoodpornej pozwala na dokładne
skremowanie miodu.
2.1. KREMOWANIE MIODU:
Świeży miód jest gęsty i przeźroczysty. Po pewnym czasie
ulega naturalnej krystalizacji. Właściwa temperatura
krystalizacji to 16-18ºC. W wyższych temperaturach proces
krystalizacji zachodzi wolniej a kryształki osiągają większe
rozmiary.
Podgrzanie miodu do temperatury 40ºC i utrzymywanie jej
przez kilka dób, powoduje przejście miodu ze stanu
skrystalizowanego (krupiec) do płynnego (patoka).
Kremowanie (szczepienie) jest szybką i prostą metodą
produkcji miodu kremowego. Polega na dodaniu do świeżo
odwirowanego, klarownego, płynnego miodu (patoki)
skrystalizowanego (krupca) w celu zapoczątkowania
kontrolowanej, drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji.
Proces kremowania powinien przebiegać w powtarzalnych
cyklach:
praca mieszadła: 5-15 min; postój mieszadła 45-480 min.
Proces ten polega na cyklicznym mieszaniu miodu przez kilka
dób, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Miód ten
przechowywany w stałej temperaturze zachowuje tą
konsystencję przez wiele miesięcy.
Mieszanie przeprowadza się kilkukrotnie w ciągu doby
przez okres około 5-15 minut.
Można na przykład na początku dodawać miód
skrystalizowany do patoki.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu drobnych
zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do rozrostu j
istniejących kryształków miodu. Jest to mechaniczne
"ucieranie kryształków" miodu.
2.2. Schemat urządzenia do kremowania miodu
na odstojniku
Legenda
1. zbiornik
2. mieszadło
3. silnik z przekładnią
4. zawór
5. uchwyt
6. opaska
7. pokrywy
2.3. Parametry techniczne urządzenia:
zbiornik wykonany jest z blachy nierdzewnej,
kwasoodpornej
zasilanie silnika przekładni 230 V
sterowanie automatyczne C-05
prędkość obrotowa mieszadła 36 obr./min
zawór nierdzewny 6/4” ,2”
3. OBSŁUGA KREMOWNICY
Przed włączeniem urządzenia do sieci należy upewnić się, że
sterowanie jest wyłączone.
Wyłącznik (0/1) na panelu sterowania powinien znajdować się
w pozycji „0”
Po włączeniu urządzenia do sieci Wyłącznik (0/1) na panelu
sterowania przełączamy z pozycji „0” w pozycje”1”
4. STEROWNIK KREMOWNICY C-05 -
ZASILANIE 230V
Praca sterownika sprowadza się do cyklicznego
włączania i wyłączenia silnika urządzenia do kremowania,
pracującego według wybranego przez użytkownika programu.
Cykliczne włączanie mieszadła oznacza, że na każde np. 15
minut pracy mieszadła przypada 1 godzina postoju (to
optymalne parametry dla procesu kremowania).
Po włączeniu kremownicy na wyświetlaczu sterownika
wyświetlane zostają informacje o nazwie urządzenia i wersji
oprogramowania, oraz po kilku sekundach pokazuje się druga
informacja o ilości przepracowanych godzin pracy mieszadła.
4.1. Konfiguracja sterownika
Sterownik umożliwia wprowadzenie własnego cyklu
technologicznego kremowania. Pozwala zaprogramow
całkowity czas kremowania, czas pracy i przerwy mieszadła,
prędkość mieszania oraz gdy zajdzie potrzeba jest możliwość
regulacji kontrastu wyświetlacza.
Ustawienie czasu całego cyklu kremowania
Przy zamkniętej pokrywie kremownicy, cykl kremowania
wyłączony (stan STOP). Nastawa łącznego czasu kremowania
odbywa sza pomocą przycisków strzałka góra / strzałka dół.
48h STOP
00:00
START
STOP
Ustawienie czasu kremowania i przerwy
Przy zamkniętej pokrywie kremownicy, naciskamy przycisk
STOP na czas dłuższy niż 5 sekund, po wyświetleniu ekranu
nastaw, puszczamy STOP. Na ekranie nastaw wyświetla się
czas pracy mieszadła (górny wiersz) oraz czas postoju
mieszadła (dolny wiersz).
=480m
> =5m
START
STOP
Przyciskiem góra / dół wybieramy parametr do modyfikacji, a
po zatwierdzeniu wyboru przyciskiem START, modyfikujemy
wartość wybranego parametru przyciskiem góra / dół. Po
nastawieniu czasu pracy i przerwy mieszadła, naciskamy
kilkukrotnie przycisku STO P, aby wyjść z ustawień.
Ustawienie prędkości mieszadła
Przy zamkniętej pokrywie kremownicy naciskamy przycisk
START, cykl kremowania włączony. Nastawę prędkości
mieszadła wykonujemy za pomocą przycisków, strzałka
góra / strzałka dół.
48h 100%
01:26
START
STOP
Uruchomienie i zatrzymanie kremownicy
Przy zamkniętej pokrywie kremownicy, naciskamy przycisk
START włącza, a przycisku STOP wyłącza cykl kremowania.
Naciśnięcie przycisku STOP przy wyłączonym cyklu
kremowania spowoduje wyzerowanie czasu jaki upłynął od
uruchomienia cyklu kremowania.
48h STOP
00:00
START
STOP
48h 100%
01:26
START
STOP
Wartość nastawionego całkowitego czasu kremowania
wyświetlana jest w lewej górnej części wyświetlacza. Czas jaki
upłynął od chwili włączenia cyklu wyświetlany jest w lewej
dolnej części wyświetlacza.
Wartość nastawionej prędkości mieszadła wyświetlana jest na
przemian z napisem STOP, w prawej górnej części
wyświetlacza. Grafika mieszadła w prawej dolnej części
wyświetlacza sygnalizuje stan włączenia obrotów mieszadła.
Zatrzymanie kremownicy automatycznie po
ukończeniu cyklu lub przez podniesienie
pokrywy
Zatrzymanie automatyczne
Po upływie zadanego czasu cykl kremowania zostanie
automatycznie wyłączony. Na ekranie wyświetli się czas zadany
i czas jaki upłynął podczas wykonywania cyklu. Obie wartości
powinny być identyczne, oznacza to wykonanie pełnego cyklu.
48h STOP
48:00
START
STOP
Zatrzymanie przez otwarcie pokrywy
Otwarcie pokrywy kremownicy przerwie cyklu kremowania.
Jeżeli mieszadło urządzenia było w ruchu to zostanie ono
zatrzymane. Na ekranie wyświetli się czas jaki upłynął od chwili
włączenia cyklu kremowania. Zamknięcie pokrywy wznowi
pracę cyklu kremowania.
E-STOP
01:26
START
STOP
W przypadku naciśnięcia przycisku STOP przy otwartej
pokrywie wyłączy się cykl kremowania (po zamknięciu pokrywy
kremownica nie wznowi pracy).
Czas kremowania zostanie wyzerowany.
4.2. Ustawienie kontrastu wyświetlacza
W celu regulacji kontrastu wyświetlacza sterownika należy:
- ustawić długość czasu kremowania na 1h,
- nacisnąć i przytrzymać przycisk STOP, oraz strzałkę w górę
lub strzałkę w dół.
4.3. Kody błędów
Wykrycie zakłócenia / błędu uniemożliwiającego dalszą pracę
sterownika sygnalizowane jest wyświetleniem komunikatu
ERR STOP” oraz wskazaniem kodu błędu. Ponowny start
sterownika możliwy jest po: wyłączeniu zasilania, usunięciu
usterki i ponownym włączeniu zasilania kremownicy.
START
STOP
ERR STOP
E:---4--
OPIS KODU BŁĘDU:
1 usterka wewnętrzna sterownika
2 wciśnięty / zablokowany przycisk strzałka w dół
3 wciśnięty / zablokowany przycisk strzałka w górę
4 wciśnięty / zablokowany przycisk start
5 wciśnięty / zablokowany przycisk stop
6 błąd falownika lub błąd komunikacji z falownikiem
4.4. Parametry techniczne sterownika C-05
Zakres nastawy czasu pracy mieszadła:
5 ÷ 15 minut
Zakres nastawy czasu postoju mieszadła:
45 ÷ 480 minut
Zakres nastawy czasu trwania cyklu kremowania:
1 ÷ 99 godzin
Zakres nastawy prędkości mieszadła:
50 ÷ 100 % (18 ÷ 36 RPM)
Zasilanie kremownicy:
230V
5. Przechowywanie urządzenia do kremowania
miodu
Po zakończeniu czynności związanych z pracą urządzenia
należy je dokładnie wyczyścić i osuszyć.
. Przed uruchomieniem urządzenia, w przypadku, gdy zostało
ono przeniesiona z pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy odczekać aż
osiągnie ona temperaturę otoczenia. Przechowywać w
suchych pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C
Przed każdym sezonem należy dokonać dodatkowego
przeglądu pod względem technicznym a w razie wykrycia
usterki należy skontaktować się z serwisem.
6. Czyszczenie i konserwacja
WAŻNE!
Przed rozpoczęciem konserwacji należy wyciągnąć
wtyczkę sieciową.
Przed pierwszym użyciem urządzenie do kremowania należy
dokładnie umyć i wysuszyć.
W celu dokładnego umycia poleca się zdemontowanie belki
wraz ze sterowaniem, silnikiem, przekładnią i mieszadłem.
Należy odkręcić śruby mocujące belkę do zbiornika i ściągnąć
mechanizm.
Urządzenie myjemy gorącą wodą z dodatkiem preparatów
dopuszczonych do kontaktu ze sprzętem używanym w
przemyśle spożywczym.
Urządzenie myjemy miękką flanelową tkaniną, pamiętając o
zabezpieczeniu elementów elektrycznych.
Po umyciu dokładnie spłukujemy czystą wodą i osuszamy.
Po zakończonym procesie kremowania miodu urządzenie
należy umyć i osuszyć.
Kremownicę przechowujemy w suchym pomieszczeniu.
Żadnych elementów urządzenia nie konserwujemy środkami
chemicznymi.
7. Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako odpady
wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów organizowanych
przez Sieć Gminnych Punktów Zbiórki Odpadów Elektrycznych
i Elektronicznych. Konsument ma prawo do zwrotu zużytego
sprzętu w sieci dystrybutora sprzętu elektrycznego, co
najmniej nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą funkcję, co
nowo zakupione urządzenie.
8.Gwarancja
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są gwarancją
producenta.
Okres gwarancji wynosi 24 miesiące
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub faktura
VAT.
Szczegóły gwarancji na www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6

Lyson C-05 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi