Lyson W4022 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Automatyczny stół obrotowy mały do
urządzenia wielofunkcyjnego do
dozowania, kremowania i pompowania
miodu
Przedsiębiorstwo Pszczelarskie Tomasz Łysoń
Spółka z o.o. Spółka Komandytowa
34-125 Sułkowice, ul. Racławicka 162, Polska
www.lyson.com.pl, email: lyson@lyson.com.pl
tel.33/875-99-40, 33/870-64-02
Siedziba Firmy Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna
Instrukcja obejmuje urządzenie o kodzie: W204013Z
Instrukcja obsługi
1. Ogólne zasady bezpieczeństwa użytkowania urządzenia
1.1.Zasady użytkowania
1.2. Bezpieczeństwo elektryczne
1.3. Bezpieczeństwo użytkowania
2. Instrukcja użytkowania
2.1. Ogólne zasady przygotowania do pracy
2.2.Zasady użytkowania
3. Charakterystyka urządzenia
3.1. Opis urządzenia
3.2. Opis sterownika
3.3. Kody błędów
4. Dozownik do miodu-obsługa
4.1.Dane techniczne
4.2.Obsługa i Konfiguracja
4.3.Elementy sterowania
4.4.Dozowanie
4.5.Funkcje dodatkowe
4.6.Funkcje
4.7.Napełnianie
4.8.Kody błędów
5. Przechowywanie urządzenia
6. Konserwacja i czyszczenie
7. Utylizacja
8. Gwarancja
1. OGÓLNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
UŻYTKOWANIA URZĄDZENIA
Przed rozpoczęciem pracy z urządzeniem należy
dokładnie przeczytać instrukcję obsługi i postępow
według wskazówek w niej zawartych. Producent nie
odpowiada za szkody spowodowane użytkowaniem
urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem lub
niewłaściwą jego obsługą.
1.1. Zasady użytkowania
1. Stół przeznaczony jest do rozlewania miodu do
słoików.
2. Stół przed rozpoczęciem pracy należy dokładnie
umyć gorącą wodą z niewielką ilością preparatów
dopuszczonych do mycia urządzeń przeznaczonych
do kontaktu z żywnością.
1.2. Bezpieczeństwo elektryczne
1. Instalacja elektryczna zasilająca musi być
wyposażona w wyłącznik różnicowo-prądowy o
znamionowym prądzie zadziałania nie wyższym niż
30mA. Okresowo należy sprawdzać działanie
wyłącznika różnicowo-prądowego.
2.Nie używać stołu, gdy przewód zasilający lub
łączeniowy jest uszkodzony!
3. Przed włączeniem urządzenia do sieci należy
upewnić się, że sterowanie jest wyłączone. Wyłącznik
na panelu sterowania powinien znajdować się w
pozycji 0.(zd.2 poz.1)
4. Podczas podłączania do sieci należy zachow
ostrożność.
Ręce muszą być suche!
Podłoże, na którym stoi stół powinno być suche!
5. Nie należy przestawiać stołu podczas pracy.
6. Należy chronić silnik oraz sterowanie przed
wilgocią; (również podczas przechowywania).
7. Zabrania się ciągnąć za przewód zasilający.
Przewód zasilający należy trzymać z dala od źród
ciepła, ostrych krawędzi oraz dbać o jego dobry stan.
1.3. Bezpieczeństwo użytkowania
1. Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do
użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej lub osoby nie mające doświadczenia lub
znajomości sprzętu, chyba, że odbywa się to pod
nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania
sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za
ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się
urządzeniem.
2. W przypadku uszkodzenia stołu, w celu
uniknięcia zagrożenia, naprawę może przeprowadzić
tylko specjalistyczny zakład naprawczy albo
wykwalifikowana osoba.
3. Nie należy prowadzić jakichkolwiek prac
konserwacyjnych lub usuwania usterek podczas
pracy urządzenia lub wtedy, gdy stół jest podpięty do
sieci!
4. Urządzenia nie wolno włączać i przechowywać
przy temperaturze poniżej 0ºC. Przed uruchomieniem
stołu, w przypadku, gdy został on przeniesiony z
pomieszczenia o niższej temperaturze do
pomieszczenia o wyższej temperaturze, należy
odczekać aż osiągnie on temperaturę otoczenia.
Zakaz naprawiania urządzenia w ruchu
Zakaz zdejmowania osłon podczas pracy urządzenia
. 2.INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
2.1 Ogólne zasady przygotowania stołu
do pracy
1. Ustawić stół w miejscu do tego celu
wyznaczonym, utrzymanym w należytej
czystości.
2. Przy pomocy poziomicy ustawić stół
(talerz) w poziomie.
2.2 Zasady użytkowania
1. Stół przeznaczona jest do rozlewania miodu do
słoików.
2. Stół przed pierwszym użyciem i po zakończeniu
pracy myjemy zgodnie ze wskazówkami zawartymi w
punkcie Konserwacja i czyszczenie.
3. Przed przystąpieniem do uruchomienia stołu,
należy:
włączyć wtyczkę do gniazdka, a na skrzynce
sterowniczej przełączyć przycisk włączający
sterowanie, z pozycji „0” na „1”.
sprawdzić czy wyłącznik bezpieczeństwa
„STOP” jest odblokowany przekręcając nim w
prawo
3.CHARAKTERYSTYKA URZĄDZENIA
3.1. Opis urządzenia
Fot.1
1 2 3 4 5
Skład urządzenia:
1) sterownik stołu obrotowego
2) wyłącznik bezpieczeństwa „STOP”
3) podstawa stołu
4) talerz obrotowy Fi-600mm.
5) statyw do mocowania dozownika
Dane techniczne:
- zasilanie 230V
-moc 90W
-średnica talerza 600mm.
-szerokość podstawy 500mm.
-wysokość 635mm.
3.2. Opis sterownika
Sterownik kontroluje pracę stołu obrotowego.
Przeznaczony jest do współpracy z dozownikiem do
miodu. Sterownik daje możliwość precyzyjnego
doboru prędkości obrotowej stołu, a tryb serwisowy
umożliwia przeprowadzenie dokładnej regulacji
pozycjonowania.
Stół przód – Fot.2
1 2 3 4 5 6
Opis przycisków:
1-potencjometr regulacji obrotów stołu
2-przycisk START do trybu serwisowego
3-sygnalizacja procesu napełniania
4-przycisk STOP
5-sygnalizacja zasilania sterownika
6-przycisk START dla trybu roboczego
Stół tył – Fot.3
1 2 3 4 5 6
Opis przycisków
1-wyłącznik główny 0-1
2-gniazdo zasilania 230V
3-gniazdo bezpiecznika 10A
4-gniazdo łącznika krańcowego
5-gniazdo zasilania 230V
6-złacze komunikacyjne z dozownikiem
(DB9)
Tryb serwisowy
Tryb serwisowy (przycisk nr.2, zd.2) służy tylko do
regulacji łącznika krańcowego (zd.4)
ustalającego pozycję zatrzymania stołu pod
dozownikiem. Po naciśnięciu przycisku START trybu
serwisowego stół zacznie obracać się z prędkością
ustaloną za pomocą potencjometru (przycisk nr.1,
zd.2). Wykrycie słoika w pozycji do zatrzymania
(sygnał z łącznika krańcowego zd.4) wstrzymuje ruch
obrotowy stołu na czas około 1s. Po upływie
wspomnianego czasu ruch stołu zostaje wznowiony.
Zatrzymanie ruchu serwisowego następuje po
naciśnięciu przycisku STOP (przycisk nr.4, zd.2)
Fot.4
przycisk bezpieczeństwa „STOP”
łącznik krańcowy
3.3 Kody błędów
SERVICE STARTSTOP
2 Hz
E-000
PWR
USTERKA WEWNĘTRZNA STEROWNIKA
MIKROPROCESOROWEGO
SERVICE STARTSTOP
2 Hz
E-001
PWR
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY PRZYCISK
START TRYBU SERWISOWEGO
SERVICE STARTSTOP
2 Hz
E-002
PWR
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY PRZYCISK
STOP
SERVICE STARTSTOP
2 Hz
E-003
PWR
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY PRZYCISK
START TRYBU ROBOCZEGO
SERVICE STARTSTOP
2 Hz
E-004
PWR
BŁĄD PĘTLI ALARMOWEJ –
USZKODZONY KABEL, WTYK
SERWISOWY LUB WCIŚNIĘTY PRZYCISK
AWARYJNY
4. Dozownik do miodu-obsługa
UWAGA!
MIÓD PRZEZNACZONY DO DOZOWANIA
NALEŻY OGRZAĆ DO TEMPERATURY 30°C.
PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY Z
DOZOWNIKIEM NALEŻY WIRNIK ZALAC
MIODEM.
Wskazówki:
1. Podłączamy przewód do wirnika dozownika
za pomocą klamry, uważając na poprawne
osadzenie uszczelki.
2. Później do drugiego końca przewodu
wlewamy około 1 kg miodu (tj. słoik 0,95 kg.)
3. Należy trzymać przewód do góry dotąd
miód spłynie do wirnika (pompy).
Przewód jest przeźroczysty więc widać, kiedy miód
dopłynie do pompy.
4. Gdy miód dopłynie do pompy należy
nacisnąć przycisk „START
5. Należy pamiętać, aby pod pompę (dozownik)
podłożyć pojemnik lub słoik na miód.
6. W momencie, kiedy przepompuje się wlany
wcześniej do przewodu miód zatrzymujemy
pracę pompy naciskając przycisk
„STOP.
7. Po wykonaniu powyższych czynności
wkładamy przewód od pompy do beczki z
miodem i rozpoczynamy dozowanie lub
pompowanie.
8. Należy przepuścić niewielką ilość miodu, aby
usunąć powietrze, które pozostało w
przewodzie.
W tym celu naciskamy przycisk „START „po
odpowietrzeniu przewodu naciskamy „STOP”.
Tak przygotowany dozownik jest gotowy do pracy.
4.1. DANE TECHNICZNE:
Zasilanie 230 V
Moc 200 W
Zakres napełniania 50 g 45 kg
napełnia około 350 słoików 500 g/godz. (w
zależności od rodzaju i gęstości miodu).
urządzenie sterowane techniką komputerową
do użycia również jako pompa
samozasysająca, wolnoobrotowa pompa z
wirnikiem silikonowym
Wszystkie części, z którymi styka się miód są
wykonane ze stali nierdzewnej lub tworzywa
dopuszczonego do kontaktu z żywnością.
Małe wymiary umożliwiają różne ustawienie maszyny
nawet przy ograniczonej powierzchni.
Ze strony technicznej maszyna jest urządzeniem
najnowszej generacji. Urządzenie to zapewnia
wygodną, profesjonalną pracę z miodem.
4.2. OBSŁUGA I KONFIGURACJA
Przystępując do pracy z urządzeniem należy:
Podpiąć kabel zasilający (230V) dozownik
(Fot.5) do gniazda NR 1
Podpiąć pedał uruchamiający dozowanie lub
wtyczkę łącząstół obrotowy z dozownikiem
do gniazda NR 2 (Fot.5) w tylnej części
dozownika a drugi koniec kabla do gniazda 6 w
tylnej części sterownika stołu (Fot.3).
Krańcówkę stawić pod dozownikiem i wpiąć do
gniazda nr 4 (Fot.3)
Podpiąć kabel zasilający dozownika (230V) do
gniazda NR 5 stołu obrotowego (Fot.3)
Włączyć stół obrotowy do sieci o napięciu 230V.
Włączyć urządzenie przyciskiem nr 3 (Fot.3)
Fot.5
Po włączeniu dozownika wyświetlą się 2
komunikaty jeden po drugim jak na załączonych
zdjęciach:
Fot.6 Podczas uruchamiania urządzenia
Fot.7 Gdy urządzenie jest uruchomione
4.3. ELEMENTY STEROWANIA
Programowanie urządzenia daje możliwość
precyzyjnego ustawienia sekwencji dozowania.
Obsługę urządzenia ułatwia interaktywne oraz
intuicyjne menu ekranowe.
Rys.1. Elementy obsługi sterownika
dozownika
OPIS
ELEMENTU
FUNKCJA
1
Zmniejszanie wartości wybranego
parametru lub zerowanie parametru
2
Zwiększanie wartości wybranego
parametru lub zerowanie parametru
3
Poruszanie się po zmienianych
parametrach ustawienie kursora na
parametrze do modyfikacji Równoczesne
naciśnięcie przycisków 3 i 4 spowoduje
naprzemienne przełączanie trybów
ciągłego i doważania
4
5
Sygnalizacja naciśniętego przycisku STOP
6
Sygnalizacja pracy w kierunku cofania
7
Sygnalizacja pracy w kierunku
pompowania
8
LED świeci - praca w trybie ciągłym
LED nie świeci – praca w trybie doważania
1g
9
Przycisk STOP
10
Przycisk START dla trybu ciągłego lub
trybu doważania
STARTSTOP
1 2 3 4
5 6 7 8
910
4.4. DOZOWANIE
PARAMET
R
FUNKCJA
m1
Parametr regulujący ilość pompowanego
czynnika w jednym cyklu dozowania.
Zakres zmian to 50[g] -5000[g].
Wyświetlana wartość odpowiada masie
za dozowanego czynnika*
wyskalowanej dla konkretnej gęstości i
temperatury pompowanego czynnika*.
Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
v1
Parametr regulujący prędkość dozowania
czynnika. Zakres zmian to 70[%]
100[%]. Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
t1
Parametr regulujący czas ruchu
wstecznego wirnika pompy
odcinającego wyciekanie dozującego
czynnika. Zakres zmian to 10-990[ms].
Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
Fot.8
Przebieg procesu dozowania zadanej masy
czynnika
Ustawianie parametrów
Po włączeniu urządzenia na wyświetlaczu pojawią się
parametry, które kolejno ustawiamy.
Fot.9
Aby ustawić dany parametr strzałka kursora musi
znajdować się przy odpowiednim parametrze
jak na Fot. 7.
Położenie kursora zmienia się za pomocą
przycisków:
strzałki „W DÓŁ” i W GÓRĘ
Fot 10
Zwiększanie lub zmniejszanie wartości
danego parametru
Kiedy strzałka kursora znajduje się przy żądanym
parametrze ustawiamy jego właściwości poprzez
naciśnięcie przycisków strzałki W LEWO”
zmniejszając w ten sposób parametr lub poprzez
naciśnięcie strzałki
„W PRAWO” zwiększając dany parametr.
m1 Waga dozowanego miodu w gramach. Należy
wybrać dogodną opcję przyciskami W LEWO” lub
„W PRAWO”
zakres napełniania podany jest w gramach
(od 50 g do 5500g).
Dozowanie
prędkość = v1
masa = m1
kierunek (+)
prędkość
czas
Odsysanie
czas = t1
kierunek (-)
v1
t1
m1
Kierunek
pompowania Kierunek
odsysania
Tym parametrem ustawiamy potrzebną ilość miodu,
odpowiednią do podłożonego pojemnika.
v1 Prędkość dozowania miodu można wybrać
przyciskami W LEWO” lub „W PRAWO
zakres dozowania podany jest w procentach (od
70% do 100%)
Parametr ten służy do ustawienia tempa napełniania
słoików miodem lub prędkości przepompowywania.
t1 Szybkość cofania. Należy wybrać dogodną opcję
przyciskamiW LEWO” lub „W PRAWO
zakres cofania podany jest ms (10ms do 200ms)
Parametr ten zapobiega kapaniu miodu podczas
napełniania słoików miodem.
2. DOWAŻANIE 1[g]
PARAMETR
FUNKCJA
V2
Parametr regulujący prędkość
pracy pompy przy doważaniu
czynnika (jednokrotne
doważanie dawki 1[g]). Przy
zachowanym stałym czasie
pracy w kierunku pompowanie
zmiana prędkości powoduje
zmianę ilość za dozowanego
czynnika. Zwiększenie
prędkości zwiększa dozowaną
ilość. Zakres zmian to 40[%]
100[%]. Nastawa parametru nie
zanika po wyłączeniu zasilania.
Fot.11
Przebieg procesu doważania masy 1[g]
v2 W zależności od gęstości i temperatury miodu,
1g miodu może napełniać się w różnych okresach
czasowych. Dlatego napełnianie 1g można
kalibrować prędkością pracy pompy.
Parametr v2 zmieniamy za pomocą przycisków
W LEWO” lub „W PRAWO”
Aby doważyć 1 gram miodu należy nacisnąć przycisk
„START”.
Jeżeli nad przyciskiem „START” świeci się zielona
dioda oznacza to, że dozownik ustawiony jest w
trybie pompowania ciągłego.
Gdy zielona dioda nie świeci się oznacza to, że
dozownik ustawiony jest na doważanie.
Zakres ustawień parametru od 40% 100 % jest
to prędkość z jaką zostaje odmierzony 1 g miodu.
4.5. FUNKCJE DODATKOWE
Kremowanie, przepompowywanie
UWAGA!
Przed rozpoczęciem procesu kremowania lub
przepompowywania niezwłocznie wykręć
dyszę dozującą!!!
krok 1-odkręć dyszę dozującą
krok 2-na miejsce dyszy dozującej wkręcamy
dyszę do pompowania, kremowania
Tak przygotowana dysza jest gotowa do
pompowania lub kremowania.
Kremowanie odbywa się na zasadzie
przepompowywania.
Miód pobierany jest z jednego zbiornika i
przepompowywany do drugiego zbiornika. Gdy
całość zostanie przepompowana przekładamy
przewód do pełnego zbiornika i powtarzamy proces
przepompowywania. Między kremowaniem należy
zachować okres przestoju.
Kremowanie miodu jest efektem przepompowywania
to znaczy, że podczas wielokrotnego
przepompowywania miód nabiera konsystencji
kremowej
Dozowanie
prędkość = v2
kierunek (+)
prędkość
czas
Odsysanie
kierunek (-)
v2
Kierunek
pompowania Kierunek
odsysania
PARAMETR
FUNKCJA
p1
Licznik cykli dozowania zliczający
w górę. Istnieje możliwość wpisu
dowolnej wartości stanowiącej
bazę do naliczania. Zakres
wskazań licznika to 0-999.
p2
Wskaźnik postępu napełniania.
Wyświetlana wartość przedstawia
procent ukończenia napełniania w
stosunku do wartości zadanej
parametrem m1. Wskazania
zmieniają się w zakresie od 0[%]
do 100[%]. Raster wskazań to
5[%].
p3
Współczynnik korekcyjny dodatni.
Współczynnik umożliwiający
precyzyjne zwiększanie
dozowanej masy m1 w
przypadku, gdy za dozowana
masa jest mniejsza od wartości
zadanej a skok zmian 10g jest
zbyt duży by precyzyjnie ustawić
wymaganą dozę. Wzrost wartości
współczynnika zwiększa ilość za
dozowanego czynnika. Możliwy
zakres nastaw to 0-50.
Współczynnik nie jest odniesiony
do aktualnej nastawy masy tzn.
dodaje taką samą wartość (masę)
do nastawy 50[g] jak i 1500[g].
Nastawa parametru nie zanika po
wyłączeniu zasilania.
p4
Współczynnik korekcyjny ujemny.
Współczynnik umożliwiający
precyzyjne zmniejszenie
dozowanej masy m1 w
przypadku, gdy za dozowana
masa jest większa od wartości
zadanej a skok zmian 10g jest
zbyt duży by precyzyjnie ustawić
wymaganą dozę. Wzrost wartości
współczynnika zmniejsza ilość za
dozowanego czynnika. Możliwy
zakres nastaw to 0-20.
Współczynnik nie jest odniesiony
do aktualnej nastawy masy tzn.
odejmuje taką samą wartość
(masę) do nastawy 50[g] jak i
1500[g]. Nastawa parametru nie
zanika po wyłączeniu zasilania.
Po włączeniu sterownika funkcję CREAMING
wybieramy przyciskiem strzałka w „DÓŁ”
naciskając kilkakrotnie, aż na sterowniku pojawi się
CREAMING.
Aby włączyć kremowanie naciskamy „START”
KREMOWANIE MIODU:
Kremowanie (szczepienie) jest szybką i pros
metodą produkcji miodu kremowego. Polega na
dodaniu do świeżo odwirowanego, klarownego,
płynnego miodu (patoki) skrystalizowanego (krupca)
w celu zapoczątkowania kontrolowanej,
drobnoziarnistej (kremowej) krystalizacji. Proces
kremowania przy pomocy pompo-dozownika
przebiega na zasadzie przepompowania miodu z
jednego pojemnika do drugiego.
Urządzenie pozwala na przeprowadzenie procesu
rekrystalizacji, po którym miód uzyska konsystenc
podobną do kremów czekoladowych.
Proces ten polega na cyklicznym przepompowywaniu
miodu przez kilka dób, aż do osiągnięcia
odpowiedniej konsystencji. Miód ten przechowywany
w stałej temperaturze zachowuje tą konsystencję
przez wiele miesięcy.
Przepompowywanie (kremowanie) przeprowadza
się kilkukrotnie w ciągu doby.
Można na przykład na początku dodawać miód
skrystalizowany do patoki.
"Kremowanie" ma na celu wytworzenie wielu
drobnych zarodków krystalizacji i niedopuszczenie do
rozrostu już istniejących kryształków miodu.
Jest to mechaniczne "ucieranie kryształków" miodu.
DOZOWNIK MOŻE BYĆ UŻYWANY JAKO
POMPA.
Fot. 12 Fot. 13
Włączenie funkcji ciągłego pompowania następuje
poprzez jednoczesne naciśnięcie przycisków „W
GÓRĘ” i W DÓŁ” i krótkie przytrzymanie. Zapala
się wtedy zielona dioda. Dozownik ustawiony jest
wtedy w trybie ciągłego pompowania. Ponowne
naciśnięcie obu przycisków i krótkie przytrzymanie
przełącza urządzenie w tryb dozowania. Po
naciśnięciu przycisku „START” następuje
włączenie pompowania.
Po naciśnięciu przycisku „STOP” następuje
wyłączenie pompowania.
4.6. FUNKCJE
Parametry p3 i p4 - przeznaczone są do kalibracji
wagi pompowanego miodu. Jeżeli po zważeniu
napełnionego pojemnika z miodem okaże się, że
wystąpiło niedoważenie należy zwiększyć
parametr p3 o brakującą ilość miodu, aż do
uzyskania odpowiedniej wagi. Jeżeli po zważeniu
słoika z miodem okaże się, że jest on za ciężki należy
zmniejszyć parametr p4 do uzyskania odpowiedniej
wagi.
4.7. NAPEŁNIANIE
Po włączeniu urządzenia wyświetlacz pokazuje
wartości, które były ustawione przy ostatnim
napełnianiu.
Dozownik ustawiamy wg parametrów podanych w
instrukcji
Napełnianie słoików miodem odbywa się poprzez
najechanie słoika na krańcówkę umieszczoną pod
dyszą dozującą. Dozownik napełnia zadaną
wcześniej ilość miodu
Należy sprawdzić kilka słoików z rzędu, aby dobrze
skalibrować dozowanie.
4.8. KODY BŁĘDÓW
KOD
USTERK
I
OPIS USTERKI
E-100
USTERKA WEWNĘTRZNA
STEROWNIKA
MIKROPROCESOROWEGO
E-200
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „START
NAPEŁNIANIA
E-201
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STOP
E-202
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „START
E-203
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W DÓŁ
E-204
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W
GÓRĘ
E-205
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W
LEWO
E-206
WCIŚNIĘTY / ZABLOKOWANY
PRZYCISK „STRZAŁKA W
PRAWO
Jeżeli wyświetlą się powyższe błędy należy
skontaktować się z serwisem w firmie
„ŁYSOŃ”
5. Przechowywanie stołu obrotowego
Po zakończeniu pracy urządzenie należy dokładnie
wyczyścić i osuszyć.
Przed uruchomieniem stołu, w przypadku, gdy został
on przeniesiony z pomieszczenia o niższej
temperaturze do pomieszczenia o wyższej
temperaturze, należy odczekać osiągnie on
temperaturę otoczenia. Przechowywać w suchych
pomieszczeniach w temperaturze powyżej 0º C.
Stół nie należy ączać, gdy temperatura otoczenia
jest niższa niż 5ºC
Przed każdym sezonem należy dokonać
dodatkowego przeglądu pod względem technicznym
a w razie wykrycia usterki należy skontaktować się
z serwisem
6. Konserwacja i czyszczenie miodarki
Przed rozpoczęciem konserwacji należy
wyciągnąć wtyczkę sieciową!
Stół przed pierwszym uruchomieniem i po
zakończonej pracy należy dokładnie go umyć.
Podczas mycia zachować szczególną ostrożność,
aby nie dopuścić do zawilgocenia silnika i sterowania
(na czas mycia można je okryć nieprzemakalnym
materiałem).
Po umyciu należy dokładnie osuszyć urządzenie.
Przed każdym sezonem należy dokonać
dodatkowego przeglądu pod względem technicznym
a w razie wykrycia usterki należy skontaktować się z
serwisem.
Urządzenie myjemy na dwie fazy: wstępna i końcowa
(dezynfekująca).
Faza wstępna - służy do wypłukania miodu z dyszy i
modułu dozującego. Po zakończonym rozlewie nie
demontujemy urządzenia. Bezpośrednio po pracy
z urządzeniem przekładamy węża ssącego do
pojemnika z ciepłą wodą i przepompowujemy 40l
podgrzanej wody w celu wypłukania modułu pompy
lub dozownika. Do tej czynności należy przygotow
ok 40 l wody podgrzanej do temperatury od 50°C do
60°C. Proces ten chroni urządzenie przed
uszkodzeniami jakie może wywołać skrystalizowany
miód (tj.: rozerwanie uszczelnienia i wyciek miodu).
W przypadku niewłaściwego wypłukania urządzenia
nastąpi rozerwanie uszczelniacza na wałku modułu
pompującego. Uszkodzenia wynikające z
niewłaściwego czyszczenia modułu nie podlegają
gwarancji.
Faza końcowa dezynfekująca - należy rozebrać
dyszę i wirnik wg poniższych fotografii. Dokładnie
umyć osuszyć i ponownie skręcić.
Do mycia można używ ciepłej wody lub środków
przeznaczonych do dezynfekcji sprzętu, który jest
przeznaczony do kontaktu z żywnością, po czym
obficie wypłukać, osuszyć
i ponownie skręcić.
Krok 1-Odkręcić osłonę wirnika (4 nakrętki
plastikowe)
Krok 2-Zdjąć pokrywę wirnika
Krok 3- Wyjąć zębatkę lewą
Krok 4-Zdjąć moduł dozujący z obudowy
dozownika
Krok 5-Odkręcić dyszę (klucz płaski „22”)
A-Dysza do kremowania, B-Dysza dozująca
pompowania
7. Utylizacja
Zużyty produkt podlega obowiązkowi usuwania jako
odpady wyłącznie w selektywnej zbiórce odpadów
organizowanych przez Sieć Gminnych Punktów
Zbiórki Odpadów Elektrycznych i Elektronicznych.
Konsument ma prawo do zwrotu zużytego sprzętu w
sieci dystrybutora sprtu elektrycznego, co najmniej
nieodpłatnie i bezpośrednio, o ile zwracane
urządzenie jest właściwego rodzaju i pełni tę samą
funkcję, co nowo zakupione urządzenie.
8. Gwarancja
Produkty zakupione w firmie „Łysoń” objęte są
gwarancją producenta.
Okres gwarancji wynosi 2 lata
Na zakupione produkty wystawiany jest paragon lub
faktura VAT.
Szczegóły gwarancji dostępne w regulaminie
na:
www.lyson.com.pl
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Lyson W4022 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi