RADWAG MUYA 2.4Y Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Wagi serii 4Y
Moduł ultra-mikrowagi MUYA 4Y
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IMMU-22-01-08-16-PL
www.radwag.pl
- 2 -
Dziękujemy Państwu za wybór i zakup wagi firmy RADWAG.
Waga została zaprojektowana i wyprodukowana tak, aby służyć Wam przez wiele lat.
Prosimy o zapoznanie się z niniejszą Instrukcją w celu zapewnienia jej niezawodnej pracy.
SIERPIEŃ 2016
- 3 -
Spis treści
1. INFORMACJE PODSTAWOWE ............................................................ 8
1.1. Wymiary gabarytowe .............................................................................. 8
1.2. Opis złącz .............................................................................................. 9
1.3. Przeznaczenie ........................................................................................ 9
1.4. Środki ostrożności ................................................................................ 10
1.5. Warunki gwarancji ................................................................................ 10
1.6. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi ..................................... 11
1.7. Informacje zawarte w instrukcji obsługi................................................... 11
1.8. Szkolenie obsługi ................................................................................. 11
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE ......................................................... 11
2.1. Sprawdzenie dostawy ........................................................................... 11
2.2. Opakowanie ......................................................................................... 11
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ ............................................................ 12
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania ................................................... 12
3.2. Rozpakowanie ...................................................................................... 12
3.3. Lista standardowych elementów dostawy ................................................ 12
3.4. Czyszczenie wagi ................................................................................... 13
3.5. Podłączenie do sieci .............................................................................. 15
3.6. Czas stabilizacji temperaturowej wagi. .................................................... 15
3.7. Podłączenie wyposażenia dodatkowego ................................................... 15
3.7.1. Ustawienia wagi ................................................................................... 15
4. URUCHOMIENIE WAGI: ................................................................... 15
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW ................................ 16
6. STRUKTURA PROGRAMU ................................................................. 16
7. OKNO WAGOWE PROGRAMU ........................................................... 17
8. LOGOWANIE ................................................................................... 18
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU WAGI .................................................... 19
9.1. Klawiatura wagi ................................................................................... 19
9.2. Powrót do funkcji ważenia ..................................................................... 20
10. KALIBRACJA ................................................................................... 20
10.1. Kalibracja wewnętrzna .......................................................................... 20
10.2. Kalibracja zewnętrzna ........................................................................... 20
10.3. Kalibracja użytkownika ......................................................................... 21
10.4. Test kalibracji ...................................................................................... 21
10.5. Kalibracja automatyczna ....................................................................... 21
10.6. Czas kalibracji automatycznej ................................................................ 21
10.7. Zaplanowane kalibracje ......................................................................... 21
10.8. Wydruk raportu .................................................................................... 23
10.9. Projekt GLP ......................................................................................... 24
10.10. Historia kalibracji ............................................................................. 24
11. UŻYTKOWNICY ............................................................................... 25
12. UPRAWNIENIA ................................................................................ 25
13. PROFILE .......................................................................................... 27
- 4 -
13.1. Tworzenie profilu .................................................................................. 28
13.2. Konstrukcja profilu ............................................................................... 28
13.2.1. Ustawienia ........................................................................................... 29
13.2.2. Mody pracy .......................................................................................... 29
13.2.3. Odczyt ................................................................................................ 29
13.2.4. Jednostki ............................................................................................. 31
14. MODY PRACY informacje ogólne .................................................. 31
14.1. Wybór modu pracy ............................................................................... 32
14.2. Parametry związane z modem pracy ....................................................... 33
14.3. Przyciski szybkiego dostępu, czujniki zbliżeniowe ..................................... 33
14.3.1. Czujniki zbliżeniowe .............................................................................. 33
14.4. Informacje .......................................................................................... 34
14.5. Wydruki .............................................................................................. 34
14.6. Profile ................................................................................................. 36
15. WAŻENIE ........................................................................................ 36
15.1. Wybór jednostki ważenia ....................................................................... 36
15.2. Zasady poprawnego ważenia ................................................................. 37
15.3. Wypoziomowanie wagi .......................................................................... 37
15.4. Zerowanie wagi .................................................................................... 38
15.5. Tarowanie wagi .................................................................................... 38
15.6. Wykorzystanie współczynnika kompensacji wyporności powietrza ............... 39
15.7. Dodatkowe parametry związane z ważeniem ........................................... 41
15.8. Minimalna naważka. ............................................................................. 43
15.9. Współpraca z TITRATORAMI .................................................................. 45
16. LICZENIE SZTUK ............................................................................. 46
16.1. Ustawienia dodatkowe związane z liczeniem detali .................................... 46
16.2. Liczenie detali przyciski szybkiego dostępu ........................................... 47
16.3. Ustawienie masy wzorca przez wpisanie znanej masy detalu ...................... 47
16.4. Ustawienie masy wzorca przez wyznaczenie masy detalu .......................... 48
16
.5. Pobranie masy detalu z bazy danych ...................................................... 48
16.6. Aktualizacja masy detalu w bazie danych ................................................ 49
16.7. Procedura liczenia detali ........................................................................ 49
16.8. Doważanie w funkcji liczenia detali ......................................................... 49
16.9. Dozowanie w funkcji liczenia detali ......................................................... 50
17. DOWAŻANIE ................................................................................... 51
17.1. Wykorzystanie progów doważania .......................................................... 51
17.2. Ustawienia dodatkowe związane z doważaniem ........................................ 51
18. DOZOWANIE ................................................................................... 52
18.1. Wykorzystanie bazy towarów w dozowaniu .............................................. 52
18.2. Ustawienia dodatkowe związane z dozowaniem ........................................ 53
19. ODCHYŁKI WZGLĘDEM MASY WZORCA ........................................... 53
19.1. Porównywanie próbki z masą wzorca ...................................................... 54
19.2. Doważanie, dozowanie w funkcji odchyłek procentowych ........................... 54
19.3. Interpretacja funkcji poprzez bargraf ...................................................... 55
19.4. Ustawienia dodatkowe związane z odchyłkami ......................................... 56
20. GĘSTOŚĆ ......................................................................................... 56
20.1. Wyznaczanie gęstości ciała stałego ......................................................... 56
- 5 -
20.2. Wyznaczanie gęstości cieczy .................................................................. 57
20.3. Gęstość powietrza ................................................................................ 58
20.4. Wyznaczanie gęstości substancji z wykorzystaniem piknometru ................. 59
20.5. Ustawienia dodatkowe związane z funkcją gęstości ................................... 61
20.6. Wydruki .............................................................................................. 61
20.7. Raport ze zrealizowanych procesów wyznaczania gęstości ......................... 62
21. WAŻENIE ZWIERZĄT ....................................................................... 63
21.1. Ustawienia dla Ważenia zwierząt ............................................................ 63
21.2. Ustawienia dodatkowe dla Ważenia zwierząt ............................................ 64
22. RECEPTURY ..................................................................................... 64
22.1. Ustawienia dodatkowe związane z recepturami ........................................ 65
22.2. Receptury przyciski szybkiego dostępu ................................................. 66
22.3. Wprowadzanie receptury do Bazy Receptur ............................................. 66
22.4. Wykorzystanie receptur w ważeniu ......................................................... 67
22.5. Wydruki .............................................................................................. 69
23. STATYSTYKA ................................................................................... 70
23.1. Ustawienia przycisków i informacji dla Statystyki ..................................... 71
23.2. Ustawienia dodatkowe dla Statystyki ...................................................... 71
23.3. Parametry związane z serią pomiarów ..................................................... 71
24. KALIBRACJA PIPET ......................................................................... 73
24.1. Ustawienia dodatkowe związane z kalibracją pipet .................................... 74
24.2. Kalibracja pipet przyciski szybkiego dostępu ......................................... 75
24.3. Dodanie pipety do Bazy Pipet ................................................................. 75
24.4. Wydruki .............................................................................................. 76
24.5. Aktywacja funkcji ................................................................................. 76
24.6. Raport ze zrealizowanych procesów kalibracji .......................................... 78
25. WAŻENIE RÓŻNICOWE .................................................................... 79
25.1. Ustawienia dodatkowe związane z ważeniem różnicowym .......................... 79
25.2. Ważenie różnicowe przyciski szybkiego dostępu .................................... 80
25.3. Wprowadzanie serii do Bazy Serii ........................................................... 81
25
.4. Przykład realizacji procesu ważenia różnicowego ...................................... 81
25.5. Kopiowanie tary ................................................................................... 86
25.6. Użycie opcji WYBÓR PRÓBKI .................................................................. 87
25.7. Usuwanie wartości ................................................................................ 87
25.8. Wydruki .............................................................................................. 88
26. STATYSTYCZNA KONTROLA JAKOŚCI - SQC .................................... 89
26.1. Procedura uruchomienia modu pracy ...................................................... 89
26.2. Ustawienia dodatkowe związane z SQC ................................................... 91
26.3. Przeprowadzanie kontroli ...................................................................... 91
26.4. Raport z kontroli towaru ........................................................................ 93
27. ZATRZASK MAKSYMALNEGO WYNIKU ............................................. 93
27.1. Ustawienia dodatkowe związane z modem Zatrzask Max ........................... 93
27.2. Sposób działania .................................................................................. 94
28. BAZY DANYCH ................................................................................. 94
28.1. Operacje możliwe do wykonania w bazach danych .................................... 95
28.2. Towary ............................................................................................... 96
- 6 -
28.3. Ważenia .............................................................................................. 98
28.4. Klienci ................................................................................................. 99
28.5. Receptury............................................................................................ 99
28.6. Raporty receptur .................................................................................. 99
28.7. Raporty gęstości .................................................................................100
28.8. Kontrole .............................................................................................101
28.9. Pipety ................................................................................................101
28.10. Raporty kalibracji pipet ....................................................................102
28.11. Serie .............................................................................................103
28.12. Raporty SQC...................................................................................103
28.13. Minimalne naważki ..........................................................................105
28.14. Warunki środowiskowe ....................................................................106
28.15. Opakowania ...................................................................................106
28.16. Magazyny .......................................................................................107
28.17. Wydruki .........................................................................................107
28.18. Zmienne uniwersalne .......................................................................109
28.19. Zarządzanie bazami danych ..............................................................110
28.19.1. Eksportuj bazę ważeń do pliku ............................................................ 110
28.19.2. Usuń bazy danych ............................................................................. 111
28.19.3. Usuń ważenia i raporty ....................................................................... 112
29. KOMUNIKACJA .............................................................................. 113
29.1. Ustawienia portów RS 232 ....................................................................113
29.2. Ustawienia portu ETHERNET .................................................................113
29.3. Ustawienia portu Wi-Fi .........................................................................113
29.4. Ustawienia protokołu TCP .....................................................................115
30. URZĄDZENIA ................................................................................ 115
30.1. Komputer ...........................................................................................115
30.2. Drukarka ............................................................................................116
30.3. Czytnik kodów kreskowych ...................................................................117
30.3.1. Port czytnika kodów kreskowych .......................................................... 118
30.3.2. Prefiks / Sufiks ................................................................................... 118
30.3.3. Wybór pola ........................................................................................ 118
30.3.4. Test .................................................................................................. 120
30.4. Czytnik kart transponderowych .............................................................120
30.5. Wyświetlacz dodatkowy........................................................................121
30.6. Moduł środowiskowy ............................................................................121
30.7. Dozownik tabletek ...............................................................................121
31. WEJŚCIA/WYJŚCIA ....................................................................... 122
32. INNE PARAMETRY ......................................................................... 123
32.1. Wybór języka interfejsu .......................................................................123
32.2. Ustawienie daty i czasu ........................................................................123
32.3. Sygnał dźwiękowy „Beep” .....................................................................125
32.4. Głośność ............................................................................................125
32.5. Usypianie wyświetlacza ........................................................................125
32.6. Jasność wyświetlacza ...........................................................................125
32.7. Kalibracja ekranu dotykowego ..............................................................126
32.8. Kontrola poziomu ................................................................................126
32.9. Czułość czujników ...............................................................................126
- 7 -
32.10. Opóźnienie czujników zbliżeniowych ..................................................127
32.11. Autotest .........................................................................................127
32.12. Logo startowe .................................................................................131
32.13. Eksport zdarzeń systemu .................................................................131
33. AKTUALIZACJA ............................................................................. 131
34. INFORMACJE O SYSTEMIE ............................................................. 132
35. FILMY ........................................................................................... 132
36. PROTOKÓŁ KOMUNIKACYJNY ........................................................ 133
36.1. Zestaw rozkazów.................................................................................133
36.2. Format odpowiedzi na pytanie z komputera ............................................135
36.3. Wydruk ręczny / wydruk automatyczny ..................................................149
37. PODŁĄCZENIE URZĄDZEŃ PERYFERYJNYCH .................................. 149
38. KOMUNIKATY O BŁĘDACH ............................................................. 150
39. WYPOSAŻENIE DODATKOWE ........................................................ 150
40. DODATEK A - Zmienne dla wydruków ........................................... 150
40.1. Wykaz zmiennych................................................................................150
40.2. Formatowanie zmiennych .....................................................................159
41. DODATEK B Lista przycisków programowalnych ........................ 161
42. DODATEK C - Ustawienie drukarki CITIZEN .................................. 163
43. DODATEK D - Ustawienie drukarki ZEBRA ..................................... 163
44. DODATEK E - Ustawienie czytnika kodów kreskowych .................. 163
45. DODATEK F Struktura menu ....................................................... 164
- 8 -
1. INFORMACJE PODSTAWOWE
1.1. Wymiary gabarytowe
- 9 -
1.2. Opis złącz
Opis gniazd wagi:
1 złącze Ethernetu RJ45
2 złącze RS232 (COM1)
3 złącze USB
4 złącze WE/WY, RS232 (COM2)
Uwaga:
Przewód „wagaEthernet” jest standardowym kablem sieciowym, zakończonym
obustronnie złączem RJ45.
wagakomputer
(RS232)
wagadrukarka
(CITIZEN, EPSON)
1.3. Przeznaczenie
Wagi serii 4Y są przeznaczone do dokładnych pomiarów masy ważonych ładunków,
realizowanych w warunkach laboratoryjnych.
- 10 -
1.4. Środki ostrożności
Przed użyciem prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą Instrukcją Obsługi i
używanie urządzenia zgodnie z jego przeznaczeniem.
Do obsługi panelu dotykowego nie używać ostrych narzędzi (np. nóż, wkrętak itp.).
Wone ładunki należy starać się umieszczać w centralnej części
szalki wagi.
Szalkę należy obciążać towarami o masie brutto mniejszej niż maksymalny udźwig wagi.
Nie należy na dłuższy czas pozostawiać dużych obciążeń na szalce.
W przypadku awarii należy natychmiast odłączyć zasilanie wagi.
Urządzenie przewidziane do wycofania z eksploatacji zutylizować zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami prawa.
Nie używać wagi w środowisku zagrożonym wybuchem. Waga nie jest przeznaczona do
pracy w strefach zagrożonych.
1.5. Warunki gwarancji
A. RADWAG zobowiązuje się naprawić lub wymienić te elementy, które okażą się wadliwe
produkcyjnie lub konstrukcyjnie.
B. Określenie wad niejasnego pochodzenia i ustalenie sposobów
ich wyeliminowania może być dokonane tylko z udziałem przedstawicieli producenta i
użytkownika.
C. RADWAG nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności związanej
z uszkodzeniami lub stratami pochodzącymi z nieupoważnionego lub nieprawidłowego
wykonywania procesów produkcyjnych lub serwisowych.
D. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych spowodowanych niewłaściwą eksploatacją wagi oraz
uszkodzeń termicznych, chemicznych, uszkodzeń spowodowanych wyładowaniem
atmosferycznym, przepięciem w sieci energetycznej lub innym zdarzeniem losowym,
uszkodzeń wagi, gdy używana była niezgodnie z przeznaczeniem,
uszkodzeń wagi, gdy serwis stwierdzi naruszenie lub uszkodzenie znaku
zabezpieczającego konstrukcję wagi przed otwarciem,
uszkodzeń spowodowanych przez płyny oraz naturalne zużycie,
uszkodzeń wagi z powodu nieodpowiedniego przystosowania lub wady instalacji
elektrycznej,
uszkodzeń będących wynikiem przeciążenia mechanizmu pomiarowego,
czynności konserwacyjnych (czyszczenie wagi).
E. Utrata gwarancji następuje wówczas, gdy:
naprawa zostanie dokonana poza autoryzowanym punktem serwisowym,
serwis stwierdzi ingerencję osób nieupoważnionych w konstrukcję mechaniczną lub
elektroniczną wagi,
zostanie zainstalowana inna wersja systemu operacyjnego,
waga nie posiada firmowych znaków zabezpieczających.
F. Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w karcie serwisowej.
- 11 -
1.6. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi
Właściwości metrologiczne wagi powinny być sprawdzane przez użytkownika w
określonych, ustalonych odstępach czasowych. Częstotliwość sprawdzania
uwarunkowana jest czynnikami środowiska, w jakim pracuje waga,
rodzajami prowadzonych procesów ważenia oraz przyjętego systemu nadzoru nad
jakością.
1.7. Informacje zawarte w instrukcji obsługi
Należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi przed włączeniem
i uruchomieniem wagi, nawet gdy użytkownik ma doświadczenie w pracy z wagami tego
typu. Instrukcja zawiera wszelkie niezbędne do właściwego użytkowania urządzenia
informacje; przestrzeganie zawartych w niej wytycznych stanowi gwarancję prawidłowej i
niezawodnej pracy wagi.
1.8. Szkolenie obsługi
Waga powinna być obsługiwana i nadzorowana tylko przez osoby przeszkolone do jej
obsługi i posiadające praktykę w użytkowaniu tego typu urządzeń.
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE
2.1. Sprawdzenie dostawy
Należy sprawdzić dostarczone opakowanie oraz urządzenie bezpośrednio po dostawie i
ocenić, czy nie ma zewnętrznych śladów uszkodzenia. W takim przypadku należy
skontaktować się z przedstawicielem producenta.
2.2. Opakowanie
Należy zachow wszystkie elementy opakowania w celu użycia ich do ewentualnego
transportu wagi w przyszłości. Tylko oryginalne opakowanie wagi może być zastosowane do
przesyłania wagi. Przed zapakowaniem należy odłączyć przewody oraz wyjąć ruchome
części (szalkę, osłony, wkładki). Elementy wagi należy umieścić w oryginalnym opakowaniu,
zabezpieczając przed uszkodzeniem w czasie transportu.
- 12 -
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania
wagę należy przechowywać i użytkować w pomieszczeniach wolnych od drgań i
wstrząsów, pozbawionych przeciągów i niezapylonych,
temperatura powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić: +10 °C ÷ +40 °C,
wilgotność względna nie powinna przekraczać 80%,
w czasie użytkowania wagi ewentualne zmiany temperatury pomieszczenia powinny
następować stopniowo i bardzo powoli,
waga powinna być ustawiona na konsoli ściennej lub stabilnym stole,
niepodlegającym drganiom, daleko od źródeł ciepła,
należy szczególną uwagę zwrócić na ważenie materiałów magnetycznych, ponieważ
częścią wagi jest silny magnes. Jeżeli zachodzi potrzeba ważenia takich substancji,
należy skorzystać z możliwości ważenia ładunków podwieszonych, aby uniknąć
wpływu magnesu na ważony materiał podwieszenie umieszczone jest w podstawie
wagi, jeżeli elektryczność statyczna będzie miała wpływ na wskazania wagi, należy
uziemić jej podstawę śruba uziemiająca znajduje się w tylnej części podstawy
wagi.
3.2. Rozpakowanie
Rozciąć taśmę zabezpieczającą. Wyjąć wagę z opakowania fabrycznego. Z pudełka
na akcesoria wyjąć wszystkie elementy urządzenia.
3.3. Lista standardowych elementów dostawy
Waga
Pierścień dolny
Szalka
Osłona szalki
Zasilacz
Instrukcja obsługi na płycie CD
- 13 -
3.4. Czyszczenie wagi
Uwaga:
Czyszczenie szalki w momencie, gdy jest założona, może spowodować uszkodzenie wagi.
1. Zdemontować szalkę i inne ruchome elementy wagi, w zależności od typu wagi (patrz:
opis w punkcie: ROZPAKOWANIE I MONTAŻ). Czynności należy wykonywać bardzo
ostrożnie, aby nie uszkodzić mechanizmu wagi. Zalecane jest, aby szalki w mikrowagach
wyjmować przy pomocy pincety.
2. W miarę możliwości odessać za pomocą mini odkurzacza do klawiatury pył z komory
wagowej (zalecane szczególnie dla mikrowag).
3. Możliwe jest zdemontowane szklanych szafek wag serii XA w celu dokładnego
wyczyszczenia opis demontażu znajduje się poniżej.
Czyszczenie elementów szklanych:
W zależności od rodzaju zabrudzenia powinien być wybrany odpowiedni rozpuszczalnik.
Nigdy nie należy namacz szkła w silnych roztworach alkalicznych, gdyż szkło może być
uszkodzone przez te roztwory. Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje
ścierne.
W przypadku pozostałości organicznych używamy acetonu, dopiero w kolejnym kroku
używamy wody i detergentu. W przypadku pozostałości nieorganicznych używamy
rozcieńczonych roztworów kwasów (rozpuszczalne sole kwasu solnego lub azotowego)
lub zasad (przeważnie sodowej, amonowej).
KWASY usuwamy rozpuszczalnikami zasadowymi (węglan sodu), ZASADY usuwamy
rozpuszczalnikami kwasowymi (kwasy mineralne o różnym stężeniu).
W przypadku ciężkich zabrudznależy użyć szczotki oraz detergentu. Powinniśmy unikać
używania takich detergentów, których rozmiary drobin są duże i twarde, przez co mogę
rysować szkło.
Na koniec procesu mycia należy przepłukać starannie szkło wodą destylowaną.
Zawsze należy używać miękkich szczotek z drewnianym lub plastikowym uchwytem, aby
uniknąć zarysowań. Nie stosować szczotek drucianych ani szczotek z rdzeniem z drutu.
Etap płukania jest konieczny, aby wszystkie resztki mydła, detergentów i innych płynów
czyszczących były usunięte z wyrobów szklanych przed ich powtórnym zamontowaniu w
wadze.
Po wstępnym oczyszczeniu, elementy szklane płucze się pod bieżącą wodą, a na koniec
wodą destylowaną.
Nie zaleca się suszenia szkła ręcznikiem papierowym lub pod strumieniem wymuszonego
obiegu powietrza, ponieważ może to wprowadzić do elementów szklanych, włókna lub inne
zanieczyszczenia, co może spowodować błędy podczas wenia.
Do szkła miarowego nie powinno się używać suszarek elektrycznych.
Zazwyczaj po umyciu, elementy szklane umieszcza się na półce do swobodnego
wyschnięcia.
- 14 -
Czyszczenie elementów malowanych proszkowo:
Pierwszym etapem powinno być wstępne czyszczenie bieżącą wodą lub gąbką o dużych
porach z dużą ilością wody, celem usunięcia luźniejszych i większych zabrudzeń.
Nie stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Następnie, przy pomocy odpowiedniej ściereczki oraz roztworu wody i środka czyszczącego
(mydło, płyn do mycia naczyń) należy czyścić powierzchnię zachowując normalny docisk
ściereczki do powierzchni elementów.
Nigdy nie powinno się czyścić samym detergentem na sucho, gdyż może to spowodować
uszkodzenie powłoki należy użyć dużej ilości wody bądź roztworu wody ze środkiem
czyszccym.
Czyszczenie elementów aluminiowych
Do czyszczenia aluminium należy używać produktów mających naturalne kwasy.
Doskonałymi środkami będą zatem: ocet spirytusowy, cytryna. Nie wolno stosować
preparatów zawierających substancje ścierne. Należy unikać stosowania do czyszczenia
szorstkich szczotek które mogą łatwo porysować powierzchnię aluminium. Miękka szmatka z
mikrofibry będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem.
Powierzchnie polerowane czyścimy za pomocą okrężnych ruchów. Po usunięciu zabrudz
z powierzchni należy wypolerować powierzchnię suchą szmatką, aby osuszyć powierzchnię i
nadać jej połysk.
Czyszczenie elementów ze stali nierdzewnej:
W trakcie czyszczenia stali nierdzewnej należy przede wszystkim unikać używania środków
czyszczących zawierających jakiekolwiek żrące substancje chemiczne, np. wybielacze
(zawierający chlor). Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Zawsze należy usuwać brud za pomocą szmatki z mikrofibry dzięki czemu nie zostaną
uszkodzone powłoki ochronne czyszczonych.
W przypadku codziennej pielęgnacji i usuwania niewielkich plam, należy wykonać
następujące czynności:
1. Usunąć zanieczyszczenia ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie.
2. Dla uzyskania lepszych rezultatów, mna dodać odrobinę płynu do mycia naczyń.
Czyszczenie elementów z tworzywa ABS:
Czyszczenie suchych powierzchni odbywa się za pomocą czystych ściereczek z celulozy lub
bawełny, nie pozostawiających smug i nie barwiących, można użyć także roztworu wody i
środka czyszczącego (mydło, płyn do mycia naczyń, płynu do mycia szyb) należy czyścić
powierzchnię zachowując normalny docisk ściereczki do podłoża, czyszczoną powierzchnię
należy przetrzeć, a następnie osuszyć. Czyszczenie można powtórzyć w razie konieczności.
W przypadku wystąpienia trudno usuwalnych zabrudzeń takich jak: resztki kleju, gumy,
smoły, pianki poliuretanowej itp. można użyć specjalnych środków czyszczących na bazie
mieszanki węglowodorów alifatycznych nie rozpuszczający tworzywa. Przed zastosowaniem
środka czyszczącego przy wszystkich powierzchniach zalecamy wykonanie prób
przydatności. Nie stosować preparatów zawierających substancje ścierne
- 15 -
3.5. Podłączenie do sieci
Waga może być podłączona do sieci tylko przy użyciu oryginalnego zasilacza, znajdującego
się w jej wyposażeniu. Napięcie znamionowe zasilacza (podane na jego tabliczce
znamionowej) powinno być zgodne z napięciem znamionowym sieci.
Aby załączyć zasilanie wagi, należy włączyć zasilacz do gniazda sieciowego, a następnie
wtyk zasilacza podłączyć do gniazda znajdującego się z tyłu obudowy wagi.
3.6. Czas stabilizacji temperaturowej wagi.
Przed przystąpieniem do pomiarów należy odczekać, aż waga osiągnie stabilizację cieplną.
W przypadku wag, które przed załączeniem do sieci były przechowywane w znacznie niższej
temperaturze (np. porą zimową), czas aklimatyzacji i nagrzewania wynosi około 12 godzin.
W czasie stabilizacji cieplnej wagi, wskazania wyświetlacza mogą uleg zmianie. Zaleca
się, aby w miejscu użytkowania wagi ewentualne zmiany temperatury otoczenia były
niewielkie i następowały bardzo powoli.
3.7. Podłączenie wyposażenia dodatkowego
Tylko zalecane przez producenta wagi wyposażenie dodatkowe może być do niej
podłączone. Przed podłączeniem dodatkowego wyposażenia lub jego zmianą (drukarka,
komputer PC, klawiatura komputerowa typu USB lub dodatkowy wyświetlacz) należy
odłączyć wagę od zasilania. Po podłączeniu urządzponownie podłączyć wagę do
zasilania.
3.7.1. Ustawienia wagi
W celu zapewnienia odpowiedniej długości pracy przy zasilaniu z akumulatorów należy
pamiętać, aby ustawić odpowiednio parametry <Usypianie wyświetlacza> i <Jasność
wyświetlacza> w grupie parametrów INNE. Opis ustawień znajduje się w dalszej części
instrukcji (patrz: pkt. 34 INNE PARAMETRY).
4. URUCHOMIENIE WAGI:
Po podłączeniu zasilania do wagi podświetli się dioda ON/LOAD
na obudowie miernika wagowego.
Należy nacisnąć przycisk , znajdujący się w prawej górnej części
elewacji miernika wagowego, po chwili rozpocznie się procedura ładowania
systemu operacyjnego wraz z oprogramowaniem RADWAG, sygnalizowana
miganiem czerwonej diody ON/LOAD.
Po zakończonej procedurze startowej zostanie automatycznie uruchomione okno
główne programu.
Waga uruchamia się w stanie niezalogowanym (brak użytkownika), aby rozpocząć
pracę, należy się zalogować (procedura logowania jest opisana w dalszej części
instrukcji).
Uwaga: Wagę należy uruchamiać bez obciążenia z pustą szalką.
- 16 -
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW
Przycisk
Opis
Włączenie lub wyłączenie zasilania wagi
Zerowanie wagi
Tarowanie wagi
Wysyłanie wyniku do drukarki lub komputera
Przycisk funkcyjny, wejście do menu wagi
Wybór modu pracy, przycisk programowalny
Wybór profilu, przycisk programowalny
Kalibracja wewnętrzna, przycisk programowalny
6. STRUKTURA PROGRAMU
Struktura menu głównego programu została podzielona na grupy funkcyjne. W każdej grupie
znajdują się parametry pogrupowane tematycznie. Opis każdej z grup znajduje się w dalszej
części instrukcji.
Wykaz grup menu Parametry
Dostęp do menu głównego uzyskuje się po naciśnięciu przycisku SETUP lub przycisku w
dolnym pasku wyświetlacza - . W menu znajdują się parametry związane z ustawieniami
wagi oraz funkcjami i profilami.
KALIBRACJA
UŻYTKOWNICY
PROFILE
- 17 -
BAZY DANYCH
KOMUNIKACJA
URZĄDZENIA
WEJŚCIA/WYJŚCIA
UPRAWNIENIA
INNE
AKTUALIZACJE
INFORMACJE
O SYSTEMIE
FILMY
7. OKNO WAGOWE PROGRAMU
Główne okno aplikacji można podzielić na 4 obszary:
W górnej części ekranu wyświetlacza znajduje się informacja o aktualnie używanym
modzie pracy, zalogowanym użytkowniku, dacie, czasie, aktywnym połączeniu z
komputerem oraz stanie wypoziomowania wagi.
Poniżej znajduje się okno pokazujące wynik ważenia.
Szare pole zawiera dodatkowe informacje, związane z aktualnie wykonywanymi
czynnościami.
- 18 -
Uwaga:
Informacje zawarte w tym obszarze są dowolnie programowalne. Sposób definiowania
jest opisany w pkt. 14.4 instrukcji.
Poniżej znajdują się ekranowe przyciski funkcyjne:
Uwaga:
Użytkownik wagi ma możliwość definiowania ekranowych przycisków funkcyjnych.
Sposób definiowania jest opisany w pkt. 14.3 instrukcji.
8. LOGOWANIE
W celu pełnego dostępu do parametrów użytkownika oraz edycji baz danych osoba
obsługująca wagę, po każdorazowym jej włączeniu, powinna dokonać procedury logowania
z uprawnieniami <Administrator>.
Procedura pierwszego logowania:
Znajdując się w oknie głównym aplikacji, należy nacisnąć napis <Zaloguj>,
umieszczony na górnej belce ekranu, po czym zostanie otwarte okno bazy
operatorów z pozycją < Admin>.
Po wejściu w pozycję < Admin> zostanie uruchomiona klawiatura ekranowa z
oknem edycyjnym hasła operatora.
Należy wpisać hasło „1111” i potwierdzić przyciskiem .
Program powróci do okna głównego, a na górnej belce ekranu, w miejscu napisu
<Zaloguj>, pojawi się nazwa <Admin>.
Po zalogowaniu należy w pierwszej kolejności wprowadzić użytkowników
i nadać im odpowiednie poziomy uprawnień (procedury opisano w dalszej części
instrukcji, patrz: pkt. 11 i 12).
Podczas kolejnego logowania należy wybrać użytkownika z listy i po wpisaniu hasła program
rozpocznie pracę z uprawnieniami dla wybranego użytkownika.
Procedura wylogowania:
Znajdując się w oknie głównym aplikacji, wcisnąć nazwę zalogowanego operatora
na górnej belce ekranu, po czym zostanie otwarte okno bazy operatorów.
Należy wcisnąć opcję <Wyloguj> (znajdującą się na pierwszej pozycji listy
operatorów).
Program powróci do okna głównego, a na rnej belce ekranu,
w miejscu nazwy zalogowanego operatora, pojawi się napis <Zaloguj>.
- 19 -
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU WAGI
Poruszanie się w menu programu wagowego jest intuicyjne i proste. Dzięki wyświetlaczowi z
panelem dotykowym obsługa programu jest bardzo prosta. Naciśnięcie przycisku
ekranowego lub pola na wyświetlaczu powoduje uruchomienie przypisanej do niego operacji
lub funkcji.
9.1. Klawiatura wagi
lub
Wejście go menu głównego
Przewinięcie menu do góry
Przewinięcie menu do dołu
Szybkie przewijanie menu góra-dół
Zatwierdzenie zmiany
Opuszczenie funkcji bez zmian
Dodanie pozycji w bazie danych
Wyszukiwanie pozycji w bazie ważeń po dacie
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po nazwie
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po kodzie
Wydruk pozycji z bazy danych
Czyszczenie pola edycyjnego
Włączenie/wyłączenie klawiatury ekranowej
Odczytanie wzorca wydruku z pliku w formacie *.lb (przycisk
aktywny po podłączeniu urządzenia pamięci masowej pendrive)
Wybór zmiennych dla wzoru wydruku z listy
Powrót do poprzedniego poziomu menu
- 20 -
9.2. Powrót do funkcji ważenia
Wprowadzone w pamięci wagi zmiany są zapisane automatycznie w menu po powrocie do
ważenia.
Procedura:
Nacisnąć kilkakrotnie przycisk , aż waga wróci do wyświetlania okna głównego.
Nacisnąć pole w pasku górnym, nastąpi natychmiastowy powrót do wyświetlania
okna głównego.
10. KALIBRACJA
Wagi wyposażone są w system automatycznej kalibracji (adjustacji), dzięki czemu
gwarantowana jest odpowiednia dokładność pomiarowa. Dostęp do funkcji sterujących
pracą kalibracji zawiera menu <KALIBRACJA>.
10.1. Kalibracja wewnętrzna
Kalibracja wewnętrzna wykorzystuje masę zabudowaną wewnątrz wagi. Przycisk
<Kalibracja wewnętrzna> powoduje automatyczne uruchomienie procesu kalibracji. Po
jego zakończeniu na ekranie wagi zostanie wyświetlony komunikat o zakończeniu
procesu i jego statusie.
Uwaga:
Kalibracja wagi wymaga stabilnych warunków (bez podmuchów powietrza, drgań
podłoża), proces kalibracji powinien być wykonany przy pustej szalce.
10.2. Kalibracja zewnętrzna
Kalibracja zewnętrzna wykonywana jest za pomocą wzorca zewnętrznego o odpowiedniej
dokładności i masie zależnej od typu i udźwigu wagi. Proces przebiega półautomatycznie,
a kolejne etapy są sygnalizowane komunikatami na wyświetlaczu.
Uwaga:
Kalibracja zewnętrzna jest możliwa jedynie w przypadku wag, które nie podlegają ocenie
zgodności (legalizacji).
Przebieg procesu:
Należy wejść do podmenu <Kalibracja>, a następnie nacisnąć przycisk:
< Kalibracja zewnętrzna>.
Na wyświetlaczu wagi pojawi się odpowiedni komunikat, należy zdjąć obciążenie z
szalki i nacisnąć przycisk . Podczas wyznaczania masy startowej zostanie
wyświetlony komunikat: Wyznaczanie masy startowej.
Po zakończonej procedurze wyznaczania masy startowej na wyświetlaczu wagi
pojawi się następny komunikat; zgodnie z nim należy umieścić na szalce żądaną
masę, po czym nacisnąć przycisk .
Po zakończonej procedurze należy zdjąć wzorzec z szalki i po potwierdzeniu
czynności przyciskiem waga wróci do ważenia.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169

RADWAG MUYA 2.4Y Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi