Samsung M1618N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Code No.: DE68-01700F
KUCHENKA MIKROFALOWA
Instrukcja obsługi Książka kucharska
M1618N
Skrócona instrukcja obsługi ......................................................2
Kuchenka ..................................................................................2
Akcesoria...................................................................................3
Panel sterowania.......................................................................3
O instrukcji obsługi ....................................................................4
Warunki bezpiecznej eksploatacji .............................................4
Instalacja kuchenki mikrofalowej...............................................5
Zasady działania kuchenki mikrofalowej...................................6
Sprawdzenie prawidłowości pracy kuchni.................................6
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości lub
problemów.................................................................................7
Gotowanie/Odgrzewanie...........................................................7
Poziomy mocy...........................................................................7
Zatrzymanie gotowania .............................................................8
Zmiana czasu gotowania .........................................................8
Rozmrażanie żywności .............................................................8
Używanie funkcji szybkiego odgrzewania.................................8
Ustawianie funkcji szybkiego odgrzewania...............................8
Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence
mikrofalowej ..............................................................................9
Książka kucharska ..................................................................10
Czyszczenie kuchenki.............................................................14
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej.......................15
Dane techniczne .....................................................................15
2
PL
Skrócona instrukcja obsługi
Chcesz coś ugotować
Chcesz coś rozmrozić
Chcesz zmienić czas gotowania
Kuchenka
1.
Włóż żywność do kuchenki.
Wybierz poziom mocy obracając pokrętłem
pokrętłem
regulacji mocy.
2.
Wybierz czas gotowania obracając
pokrętłem timera.
1.
Obracając
pokrętłem regulacji mocy
wybierz
symbol( ).
2.
Obracaj
pokrętłem timera
aby wybrać żądany czas
rozmrażania.
Pozostaw żywność w kuchence.
Obracając pokrętłem
timera
zmień czas gotowania.
OTWORY
ZATRZASKÓW
DRZWICZKI
ZATRZASKI
DRZWICZEK
TALERZ
SZKLANY
ŁĄCZNIK
PIERŚCIEŃ
OBROTOWY
OTWORY
ZATRZASKÓW
DRZWIOWYCH
PRZYCISK
OTWIERANIA
DRZWI
POKRĘTŁO
TIMERA
OŚWIETLENIE
POKRĘTŁO
REGULACJI MOCY
3
PL
Akcesoria
W zależności od wybranego modelu, otrzymacie Państwo w zestawie z
kuchenkążnego rodzaju akcesoria.
NIE WŁĄCZAJ
kuchenki mikrofalowej bez pierścienia obrotowego
i talerza szklanego.
Panel sterowania
1. Łącznik
,umieszczony na osi silnika znajdującego się w
podstawie kuchenki.
Przeznaczenie:
Łącznik obraca talerz szklany.
2. Pierścień obrotowy
,umieszczany w centralnej części
podstawy kuchni.
Przeznaczenie:
Pierścień obrotowy podtrzymuje talerz
szklany.
3. Talerz szklany
umieszczany na pierścieniu obrotowym,
w środkowej części pasujący do łącznika
Przeznaczenie:
Talerz szklany służy jako główna
powierzchnia do umieszczania
artykułów żywnościowych. Może być
łatwo wyjęty w celu oczyszczenia.
1.
ROZMRAŻANIE
2.
POKRĘTŁO REGULACJI MOCY
3.
POKRĘTŁO TIMERA
4.
FUNKCJA SZYBKIEGO PODGRZEWANIA
5.
PRZYCISK OTWIERANIA DRZWICZEK
1
4
5
2
3
4
PL
O instrukcji obsługi
Właśnie zakupiliście Państwo kuchenkę mikrofalową marki
SAMSUNG. Ta instrukcja obsługi zawiera wiele cennych informacji
na temat użytkowania Waszej kuchenki,a w szczególności:
Zasady bezpiecznej eksploatacji
Odpowiednie akcesoria i naczynia
Pożyteczne rady na temat gotowania
Na wewnętrznej stronie okładki znajdziesz krótki opis trzech
podstawowych rodzajów pracy kuchenki:
Gotowania
Rozmrażania
Przedłużania gotowania
Na pierwszych stronach instrukcji opisane są:wygląd kuchenki oraz
panel stero ania odpowiadający Twojej kuchence. Dzięki temu łatwiej
Ci będzie odnaleźć odpowiednie przyciski.
Opisując krok po kroku procedury postępowania wykorzystano
następujące symbole:
Środki ostrożności pozwalające uniknąć narażenia na nadmierne
działanie energii mikrofalowej.
Nieprzestrzeganie poniższych środków ostrożności może doprowadzić do
szkodliwego dla zdrowia narażenia się na nadmierne działanie energii
mikrofalowej:
(a) Bez względu na okoliczności nie próbuj włączać kuchni z otwartymi
drzwiczkami,nie manipuluj przy zatrzaskach drzwiczek i nie wkładaj żadnych
przedmiotów do otworów zatrzasków drzwiowych.
(b) Nie wkładaj żadnych przedmiotów pomiędzy drzwi kuchni a ścianę
przednią,nie dopuszczaj do gromadzenia się resztek żywności na
powierzchniach uszczelniających. Aby zapewnić utrzymanie czystości
drzwiczek i powierzchni uszczelniających wycieraj je po użyciu kuchenki
najpierw wilgotną,a następnie suchą miękką szmatką.
(c) Nie włączaj kuchni gdy jest uszkodzona do czasu aż zostanie naprawiona
przez wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację producenta
kuchni mikrofalowych.
Szczególnie ważne jest by drzwiczki kuchni zamykały się prawidłowo i aby nie
były uszkodzone:
(1) Drzwiczki,uszczelki drzwiczek i powierzchnie uszczelniające.
(2) Zawiasy drzwiowe (wygięte lub złamane).
(3) Przewód zasilający.
(d) Kuchnia mikrofalowa może być regulowana lub naprawiana wyłącznie przez
odpowiednio wykwalifikowanego specjalistę posiadającego autoryzację
producenta kuchni mikrofalowych.
Warunki bezpiecznej eksploatacji
Ważne instrukcje bezpieczeństwa.
Prosimy o uważne przeczytanie i zachowanie doźniejszego wglądu.
Przed rozpoczęciem przygotowywania żywności lub napojów w s ojej
kuchni mikrofalowej prosimy sprawdzić,czy zachowane są podane
niżej warunki bezpieczeństwa.
1. NIE UŻYWAJ
w kuchni mikrofalowej naczyń metalowych:
Metalowych pojemników.
Zastawy stołowej ze złotymi lub srebrnymi ozdobami
Szpikulców,widelców itp.
Powód:
Wystąpią wyładowania elektryczne i iskrzenia,które mogą
uszkodzić kuchenkę.
2. NIE PODGRZEWAJ:
Hermetycznie lub podciśnieniowo zamkniętych butelek,słoików i
pojemników,np. słoików z odżywkami dla dzieci.
Żywności w szczelnych skorupach,np. jaj,orzechów w
skorupach,pomidorów itp.
Powód:
Wzrost ciśnienia na skutek podgrzania może spowodować ich
wybuch.
Rada:
Zdejmij skorupę,przebij skórkę,otwórz opakowanie itp.
3. NIE WŁĄCZAJ
kuchni mikrofalowej gdy jest pusta.
Powód:
Może to spowodować uszkodzenie kuchni.
Rada:
Umieść w kuchence na stałe szklankę z wodą. Woda będzie
pochłaniała mikrofale jeśli przypadkowo włączysz kuchenkę.
4. NIE ZASŁANIAJ
znajdujących się z tyłu kuchni otworów wentylacyjnych
papierem lub metalem.
Powód:
Materiał lub papier mogą się zapalić od gorącego powietrza
wydostającego się z kuchenki.
5. ZAWSZE
używaj rękawic gdy wyjmujesz naczynia z kuchenki mikrofalowej.
Rada:
Niektóre naczynia pochłaniają mikrofale,a ciepło z żywności
zawsze jest przenoszone na naczynie,dlatego naczynia są zawsze
gorące.
6. NIE DOTYKAJ
elementów grzewczych ani wewnętrznych ścian kuchni.
Powód:
Ściany mogą być wystarczająco gorące aby poparzyć nawet po
zakończeniu gotowania. Nie dopuszczaj do kontaktu palnych
materiałów z żadnymi elementami wewnątrz kuchni. Pozwól jej się
najpierw ochłodzić.
7.
Aby zmniejszyć ryzyko pojawienia się ognia w komorze kuchni mikrofalowej:
Nie przechowuj w kuchence materiałów palnych.
Zdejmij wszystkie metalowe opaski zamykające papierowe lub plastykowe
opakowania.
Nie używaj swojej kuchni mikrofalowej do suszenia gazet.
•Jeżeli zauważysz dym,nie otwierając kuchni wyłącz ją lub odłącz przewód
zasilający od gniazdka.

Ważne Uwaga
5
PL
Warunki bezpiecznej eksploatacji (ciąg dalszy)
8.
Zwróć szczególną uwagę gdy podgrzewasz płyny i odżywki dla dzieci.
Zawsze odczekaj co najmniej 20 sekund od momentu wyłączenia się
kuchenki,aby temperatura potrawy mogła się wyrównać.
•Jeżeli to konieczne,mieszaj je w trakcie podgrzewania i
ZAWSZE
po
podgrzaniu.
•Aby uniknąć oparzenia się przez wylewający się wrzący płyn,powinno się
mieszać go przed,w trakcie i po podgrzaniu.
W przypadku oparzenia się postępuj zgodnie z podanymi niżej
ZASADAMI PIERWSZEJ POMOCY:
* Zanurz oparzone miejsce w zimnej wodzie na co najmniej 10 minut.
*Załóż czysty,suchy opatrunek.
* Nie stosuj żadnych kremów,olejków ani płynów do przemywania ran.
NIGDY
nie wypełniaj naczynia po brzegi i wybieraj naczynie,które jest
szersze u góry niż na dole. Butelki z wąską szyjką mogą eksplodować po
przegrzaniu.
ZAWSZE
sprawdź temperaturę odżywki lub mleka zanim podasz je
dziecku.
NIGDY
nie podgrzewaj dziecięcych butelek z założonym smoczkiem,
ponieważ w przypadku przegrzania butelka może wybuchnąć.
9.
Zwracaj uwagę,aby nie uszkodzić przewodu zasilającego.
Nie zanurzaj w wodzie przewodu zasilającego ani wtyczki sieciowej;
przewód sieciowy trzymaj z dala od gorących powierzchni.
•Nie włączaj urządzenia,jeżeli przewód zasilający lub wtyczka sieciowa są
uszkodzone.
10.
W trakcie otwierania drzwiczek kuchni stój w odległości wyciągniętego
ramienia.
Powód: Gorące powietrze lub para wydostające się z kuchenki mogą
poparzyć.
11.
Utrzymuj w czystości wnętrze kuchenki.
Powód: Resztki żywności lub rozpryskany olej przywierające do ścianek
kuchenki mogą spowodować uszkodzenie powłok lakierniczych
oraz zmniejszają sprawność kuchenki mikrofalowej.
12.
W trakcie pracy kuchenki mogą być słyszalne „kliknięcia ”,szczególnie
podczas rozmrażania.
Powód: Takie dźwięki są spowodowane elektrycznymi zmianami mocy
wyjściowej. Jest to zjawisko normalne.
13.
Jeżeli kuchenka mikrofalowa pracuje bez obciążenia (jest pusta),dla
bezpieczeństwa moc mikrofal zostanie automatycznie wyłączona. Po odstaniu
co najmniej 30 minut można kuchenkę uruchomić ponownie.
WAŻNA INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA
W trakcie przygotowania potraw w pojemnikach jednorazowych wykonanych z
tworzyw sztucznych,papieru lub innych palnych materiałów musisz od czasu do
czasu zaglądać do kuchenki.
WAŻNE
NIGDY
nie zezwalaj małym dzieciom samodzielnie włączać kuchenki mikrofalowej
lub bawić się nią.
Dzieci nie powinny również przebywać same w pobliżu pracującej kuchenki
mikrofalowej. Przedmioty,które interesują dzieci nie powinny być przechowywane
lub ukrywane bezpośrednio nad kuchenką mikrofalową.
Instalacja kuchenki mikrofalowej
Umieść kuchenkę na płaskiej,poziomej po ierzchni,odpowiednio
wytrzymałej do utrzymania masy kuchenki
Nie blokuj
przepływu powietrza wokół kuchenki,gdyż może to
spowodować jej przegrzanie i automatyczne wyłączenie się.
Pozostanie ona w takim stanie do czasu,aż się dostatecznie
ochłodzi.
Dla Twojego osobistego bezpieczeństwa to urządzenie musi być
podłączone do standardowego zasilania o napięciu 230 V,50 Hz
za pośrednictwem gniazdka ze stykiem uziemiającym. Jeśli
przewód zasilający jest uszkodzony,musi być wymieniony na
przewód ściśle odpowiadający wymaganiom producenta. Gdy
zajdzie konieczność wymiany przewodu zasilającego,zleć tę
czynność wykwalifikowanemu specjaliście w autoryzowanym
punkcie serwisowym.
NIE INSTALUJ
kuchenki mikrofalowej w gorącym lub wilgotnym
otoczeniu jak np. sąsiedztwie tradycyjnego pieca lub kaloryfera.
Należy ściśle przestrzegać wymagań kuchenki mikrofalowej
dotyczących napięcia zasilającego. W przypadku użycia kabla
przedłużającego muszą być spełnione te same wymagania jak
przy kablu zasilającym, w który wyposażona jest kuchenka.
Zanim po raz pierwszy włączysz kuchnię mikrofalową wytrzyj
wilgotną szmatką jej wnętrze i uszczelnienia drzwiczek.
1.
W trakcie instalacji sprawdź,czy w miejscu ustawienia
kuchenka ma zapewnioną odpowiednią wentylację (co
najmniej 10 cm wolnej przestrzeni po bokach i 20 cm
powyżej).
2.
Usuń wszystkie elementy opakowania z wewnątrz
kuchenki. Załóż pierścień obrotowy i talerz szklany.
Sprawdź,czy talerz obraca się swobodnie.
3.
Kuchenkę należy ustawić w sposób umożliwiający łatwy
dostęp do wtyczki w gnieździe zasilania.
20 cm
ponad
10 cm
poza
10 cm
z boku
6
PL
Zasady działania kuchenki mikrofalowej
Mikrofale to fale elektromagnetyczne o wysokiej częstotliwości.
Uwalniana energia pozwala na gotowanie lub odgrzewanie żywności
bez zmiany zarówno jej kształtu jak i barwy.
Swojej kuchni mikrofalowej możesz używać do:
Rozmrażania
Odgrzewania
Gotowania
Zasady gotowania
Ponieważ środkowe części żywności są gotowane przez ciepło
rozpraszane,proces gotowania trwa jeszcze jakiś czas po nawet
po wyjęciu produktu z kuchni. W związku z tym czas odstania
podany w przepisie lub w tej instrukcji musi być przestrzegany
aby zapewnić:
Równomierne i prawidłowe ugotowanie potrawy aż do
środka.
Jednakową temperaturę w całej potrawie.
Sprawdzenie prawidłowości pracy kuchni
Przedstawiona poniżej prosta procedura pozwoli Ci w dowolnym
momencie sprawdzić,czy T oja kuchnia pracuje prawidłowo.
Najpierw umieść na szklanym talerzu szklankę z wodą.
Kuchnia musi być podłączona do odpowiedniego gniazdka
zasilającego. Talerz szklany musi znajdować się w
przeznaczonym dla niego miejscu. Jeżeli jest używany mniejszy
poziom mocy niż maksymalny,woda będzie potrzebowała więcej
czasu do zagotowania się.
1.
Mikrofale generowane przez magnetron są jednolicie
rozdzielane, ponieważ żywność na talerzu szklanym
jest obracana i dzięki temu równomiernie ugotowana.
2.
Mikrofale docierają do żywności aż do głębokości
około 2,5 cm. Dalsze gotowanie odbywa się na
zasadzie rozpraszania dostarczanego ciepła
wewnątrz produktu.
3.
Czas gotowania zmienia się w zależności od
wykorzystywanego przepisu oraz od cech gotowanej
żywności:
•Ilości i gęstości.
Zawartości wody.
Temperatury początkowej (zamrożona lub nie).
1.
Ustaw poziom mocy
pokrętłem regulacji mocy
.
2.
Ustaw czas na 4 do 5 minut
pokrętłem timera
.
7
PL
Postępowanie w razie pojawienia się wątpliwości
lub problemów
Jeżeli spotkałeś się z którymś z wymienionych poniżej problemów,
spróbuj go usunąć korzystając z podanych rozwiązań.
X
To są zjawiska normalne
Kondensacja wilgoci wewnątrz kuchenki.
•Przepływ powietrza w okolicy drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
Odbicia światła wokół drzwiczek i obudowy zewnętrznej.
Para wodna wydobywająca się z okolicy drzwiczek i z otworów
wentylacyjnych.
X
Kuchenka nie działa po obróceniu
pokrętła timera
.
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
X
Żywność nie jest w ogóle ugotowana
Czy ustawiłeś dokładnie czas?
Czy drzwiczki są dokładnie zamknięte?
Czy bezpiecznik w układzie zasilania nie jest przepalony lub czy nie
zadziałał odłącznik elektryczny?
X
Żywność jest zbyt mocno ugotowana lub niedogotowana.
Czy czas gotowania został dobrany odpowiednio do rodzaju gotowanej
żywności ?
Czy został dobrany prawidłowy poziom mocy mikrofal?
X
Z wnętrza kuchni słychać trzaski i widać iskrzenie.
Czy nie używasz naczyń z metalowymi ozdobami?
Czy nie zostawiłeś wewnątrz kuchni widelca lub innego podobnego
przedmiotu?
Czy użyta folia aluminiowa nie znajduje się zbyt blisko wewnętrznych
ścianek kuchni?
X
Pracująca kuchnia powoduje zakłócenia w pracy odbiorników radiowych i
telewizyjnych.
Nieznaczne zakłócenia mogą być obserwowane na ekranie telewizora lub
w odbiorze audycji radiowej podczas pracy kuchenki. Jest to zjawisko
normalne. Aby rozwiązać ten problem,ustaw kuchenkę z dala od
odbiorników i przewodów antenowych.
Jeżeli powyższe wskazówki nie pomogły Ci rozwiązać
problemów, skontaktuj się ze sprzedawcą lub autoryzowanym
punktem serwisowym firmy SAMSUNG.
Gotowanie/Odgrzewanie
Poniżej przedstawiono w jaki sposób gotować lub odgrzewać żywność
ZAWSZE sprawdź nastawy gotowania zanim pozostawisz kuchenkę
bez nadzoru.
Najpierw umieść żywność na środku szklanego talerza. Zamknij
drzwiczki.
NIGDY
nie włączaj kuchenki, gdy jest pusta.
Moýesz zmienić poziom mocy w trakcie gotowania obracając
pokrętłem regulacji mocy.
Poziomy mocy
Można wybrać jeden z pośród poziomów mocy zamieszczonych poniżej.
Jeżeli zwiększysz poziom mocy,czas gotowania ulegnie
skróceniu.
Jeżeli zmniejszysz poziom mocy,czas gotowania ulegnie
wydłużeniu.
1.
Ustaw poziom mocy na maksymalny za pomocą
pokrętła
kontroli mocy
.
(Maksymalna moc:750 W)
2.
Ustaw czas na 4 do 5 minut
pokrętłem timera.
Rezultat :
Światło kuchenki zaświeci się i talerz zacznie
się obracać.
Poziom mocy Mopc wyjściowa
WYSOKI
ŚREDNIO WYSOKI
ŚREDNI
ŚREDNIO NISKI
ROZMRAŻANIE
()
NISKI/UTRZYMANIE CIEPŁA
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
8
PL
Zatrzymanie gotowania
Można zatrzymać gotowanie dla sprawdzenia potrawy.
Zmiana czasu gotowania
Rozmrażanie żywności
Funkcja pozwala na rozmrożenie mięsa,drobiu i ryb. Najpierw umieść
zamrożoną żywność w kuchence na środku talerza obrotowego i
zamknij drzwiczki.
Stosuj tylko przepisy, które są bezpieczne dla kuchenki
mikrofalowej.
Używanie funkcji szybkiego odgrzewania
Najpierw umieść żywność na środku talerza obrotowego i zamknij
drzwiczki.
Stosuj tylko przepisy,które są przeznaczone dla kuchenki
mikrofalowej.
Ustawianie funkcji szybkiego odgrzewania
Poniżej znajdują się podpowiedzi i zalecenia jak korzysta“ z funkcji
szybkiego podgrzewania.
1.
Aby zatrzymać na chwilę;
Otwórz drzwiczki.
Rezultat : Gotowanie zatrzymane. Aby powrócić do
gotowania,zamknij drzwiczki.
2.
Aby zatrzymać całkowicie;
Obróć
pokrętło timera
do pozycji „0".
Ustaw czas gotowania obracając
pokrętłem timera.
1.
Ustaw
pokrętło kontroli mocy
w pozycji 180W ( ).
2. Pokrętłem timera
ustaw czas rozmrażania.
Rezultat :
Rozmrażanie rozpoczęte.
1.
Ustaw
pokrętło regulacji mocy
na maksymalną moc.
2.
Obróć
pokrętło timera
do jednej z pozycji funkcji
szybkiego podgrzewania.
(napoje lub zupy/sos,świeże warzywa).
Przycisk Rodzaj potrawy Wielkość porcji Czas gotowania Czas odstania
Napoje 150 ml 1 min 10 s 1 - 2 min
zupy/sos
(schłodzony)
200 - 250 ml 3 min 2 - 3 min
Świeże
warzywa
300 - 350 g 6 min 40 s 3 min
9
PL
Naczynia, które mogą być stosowane w kuchence mikrofalowej
Mikrofale, by móc gotować w kuchence mikrofalowej,powinny
swobodnie docierać do żywności. Nie mogą być odbijane lub
pochłaniane przez stosowane naczynia.
W związku z tym należy uważnie dobierać naczynia. Jeśli naczynie jest
oznaczone jako nadające się do gotowania w kuchence mikrofalowej,
nie musisz się niczego obawiać.
W poniższej tabeli przedstawione zostały różne rodzaje naczyń oraz
wskazówki na temat ich stosowania w kuchniach mikrofalowych.
Rodzaj naczynia Stoso-
wanie
Uwagi
Folia aluminiowa

Może być stosowana w małych ilościach
w celu zabezpieczenia niektórych
fragmentów przed przypaleniem. Jeśli
folia znajduje się zbyt blisko ścianek
kuchni lub została użyta w zbyt dużych
ilościach mogą wystąpić iskrzenia.
Talerz do smażenia
Nie podgrzewaj go wstępnie dłużej niż 8
min.
Naczynia porcelanowe i
gliniane
Porcelana,wyroby garncarskie
emaliowane naczynia gliniane itp. Są
odpowiednie pod warunkiem,że nie są
zdobione metalem.
Tekturowe półmiski
jednorazowego użytku
Mrożonki są czasem pakowane do
takich półmisków.
Opakowania produktów
gotowych do spożycia
(fast-food)
Kubki i pojemniki
poliestyrenowe
Torebki papierowe
Papier z makulatury
lub opaski metalowe
Mogą być użyte do podgrzania
żywności. Przegrzanie może
doprowadzić do stopienia poliestyrenu.
Mogą się zapalić.
Mogą spowodować iskrzenie.
Naczynia szklane
Naczynia, w których
potrawy są
przygotowywane w
kuchni mikrofalowej a
następnie podawane
na stół
Naczynia z cienkiego
szkła
•Słoiki szklane
Mogą być używane pod warunkiem,że
nie posiadają metalowych ozdób.
Mogą być używane do podgrzania
żywności lub płynów. Delikatne szkło
może pęknąć jeżeli zostanie gwałtownie
rozgrzane.
Musisz zdjąć pokrywkę. Nadają się
wyłącznie do podgrzewania.
Metalowe
•Półmiski
Opaski zaciskowe do
torebek
Mogą powodować iskrzenia i
doprowadzić do pojawienia się ognia.
Papierowe
Talerze,kubki,serwet
ki i ręczniki
Papier z makulatury
Mogą być używane przy krótkich
czasach gotowania lub pieczenia. Także
do pochłaniania nadmiaru wilgoci.
Może spowodować iskrzenie.
Plastikowe
Pojemniki
Cienka,przezroczysta
folia
Torebki do mrożonek

Szczególnie gdy są wykonane z
tworzywa termoodpornego. Niektóre
inne rodzaje tworzyw mogą ulec
odkształceniu lub odbarwieniu w
wysokiej temperaturze.
Można ją stosować w celu utrzymania
wilgotności w żywności. Nie powinna
dotykać żywności. Zachowaj ostrożność
podczas zdejmowania
folii,ponieważ wydobywać się będzie
spod niej gorąca para.
Można stosować tylko gdy są to
torebki,w których można żywność
gotować gdy są one przeznaczone do
gotowania w kuchenkach mikrofalowych.
Nie powinny by
hermetyczne. W razie konieczności
przebij torebkę widelcem.
Papier woskowy lub
tłuszczo odporny
Można go stosować do utrzymania
poziomu wilgotności w żywności oraz w
celu zapobieżenia rozpryskiwaniu
potrawy.
10
PL
Książka kucharska
MIKROFALE
Energia mikrofalowa dokładnie penetruje żywność,zatrzymana i pochłonięta przez
zawartą w niej wodę,tłuszcz i składniki cukrowe.
Mikrofale wprowadzają cząstki molekularne żywności w silne drgania. Gwałtowne
ruch molekuł powodują tarcie i objawiają się w postaci gorąca gotującego
żywność.
GOTOWANIE
Naczynia do gotowania w kuchence mikrofalowej:
Naczynia muszą przepuszczać energię mikrofalową dla maksymalnie
efektywnego oddziaływania na żywność. Mikrofale są odbijane przez metale,jak
stal nierdzewna,aluminium,miedź ale przechodzą przez ceramikę,szkło,
porcelanę,plastik tak dobrze jak przez papier czy drewno. Nie wolno więc używać
do gotowania w kuchenkach mikrofalowych naczyń czy pojemników z metalu.
Żywność,która może być gotowana w kuchenkach mikrofalowych:
Jest dużo rodzajów takiej żywności;świeże lub zamrożone warzywa,owoce,
makaron,ryż,ziarna,fasola,ryby,mięso. Również sosy, polewy, zupy, puddingi,
łprodukty,musy owocowe mogą być gotowane w kuchenkach. Ogólnie mówiąc
w kuchence mikrofalowej można przygotować wszystko to co na konwencjonalnej
kuchni. Na przykład rozpuszczone masło czy czekolada (patrz rozdział „specjalne
przepisy ”).
Przykrywanie naczyń podczas gotowania
Przykrycie gotowanej żywności jest bardzo ważną czynnością,gdyż parująca
woda w postaci pary wpływa w istotny sposób na proces gotowania. Żywność
może być przykryta na kilka sposobów: ceramicznym talerzem,plastikową
przykrywką lub cienką folią przeznaczoną do gotowania w kuchenkach
mikrofalowych.
Czasy odstania
Kiedy gotowanie jest zakończone,ważne jest aby odczekać aż temperatura
wydostanie się z gotowanej w kuchence żywności.
Przewodnik kucharski dla mrożonych warzyw
Używaj miski ze szkła żaroodpornego z pokrywką. Gotuj pod przykryciem przez
minimalnie krótki czas -patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia
pożądanego efektu. Dwukrotnie zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj
soli,ziół lub masła po gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem.
Przewodnik gotowania ryżu i makaronu
Ryż:
Użyj dużej,żaroodpornej miski szklanej z pokrywkąryż dwukrotnie
zwiększa objętość podczas gotowania. Gotuj pod przykryciem. Po
gotowaniu dokładnie zamieszaj przed odstaniem,dodaj sól,zioła lub
masło. Pamiętaj:ryż może nie wchłonąć całej wody użytej do
gotowania.
Makaron:
Użyj dużej,żaroodpornej miski szklanej z pokrywką. Dodaj wrzącą
wodę,szczyptę soli i dobrze zamieszaj. Gotuj bez przykrycia.
Mieszaj od czasu do czasu podczas i po gotowaniu. Przykryj na
czas odstania i dokładnie odsącz przed podaniem.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Szpinak 150g 600 W 5 - 6 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Brokuły 300g 600 W 9½ - 1 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Groszek 300g 600 W 8 - 9 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Zielona
fasola
300g 600 W 10 - 11 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Mieszanka
warzywna
300g 600 W 8½ - 9½ 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Mieszanka
warzywna
(chińska)
300g 600 W 8 - 9 2 - 3 Dodaj 15 ml (1 łyżka
stołowa) zimnej wody.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Ryż biały
(paraboliczny)
250g 750 W 17 - 18 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Ryż brązowy
(paraboliczny)
250g 750 W 22 - 23 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Ryż brązowy 250g 750 W 22 - 23 10 Dodaj 600 ml
zimnej wody
Ryż mieszany
(biały +dziki)
250g 750 W 18 - 19 5 Dodaj 500 ml
zimnej wody
Mieszanka
(ryż +ziarno)
250g 750 W 19 - 20 5 Dodaj 600 ml
zimnej wody
Makaron 250g 750 W 11 - 12 5 Dodaj 1000 ml
gorącej wody
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
11
PL
Książka kucharska(ciąg dalszy)
Przewodnik kucharski dla świeżych warzyw
Użyj żaroodpornego naczynia ze szkła z pokrywką. Dodaj 30-45 ml zimnej wody
(2-3 łyżki stołowe) na każde 250 g warzyw,chyba że są podane inne zalecane
ilości (patrz tabela poniżej). Gotuj pod przykryciem przez minimalnie krótki czas -
patrz tabela. Kontynuuj gotowanie do osiągnięcia pożądanego efektu.
Raz zamieszaj podczas i raz po gotowaniu. Dodaj soli,ziół lub masła po
gotowaniu. Pozostaw do odstania pod przykryciem na 3 minuty.
Wskazówka:Potnij warzywa na mniej więcej równe części. Im mniejsze,tym
szybciej się ugotują.
Wszystkie warzywa świeże powinny być ugotowane z użyciem pełnej mocy
kuchenki (750W).
ODGRZEWANIE
Twoja kuchenka mikrofalowa odgrzeje żywność w takim samym czasie jak
konwencjonalna kuchnia gazowa czy elektryczna.
Używaj poziomów mocy i czasów gotowania według zamieszczonych w
przewodniku zaleceń. Czasy uwzględniają temperaturę wyjściową np. pokojową
+18
º
C do +20
º
C lub schłodzonej w lodówce żywności +5
º
C do +7
º
C.
Przygotowanie i przykrycie
Unikaj odgrzewania dużych porcji mięsa-może dojść do przypalenia,wysuszenia
zewnętrznych części zanim środek uzyska odpowiednia do podania temperaturę.
Odgrzewanie mniejszych porcji jest bardziej skuteczne.
Poziomy mocy i mieszanie
Niektóre pokarmy należy odgrzewać z poziomem mocy 750 W, a inne z 600 W,
450 W czy300 W.
Sprawdź zawarte w tabeli zalecane poziomy mocy dla różnych produktów. Lepiej
jest w większości używać mniejszych poziomów mocy kuchenki jeżeli potrawa jest
delikatna, w dużych ilościach czy lepiej jest ją podgrzać szybko.
Dobrze wymieszaj lub obracaj żywność w trakcie odgrzewania aby osiągnąć
najlepsze rezultaty. Jeżeli to możliwe,zamieszaj ją również przed samym
podaniem.
Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i jedzenie dla niemowląt. Aby uniknąć
wykipienia lub wrzenia mieszaj je często przed,w trakcie i po podgrzewaniu.
Pozostaw płyny w kuchence na czas odstania. Zalecane jest włożenie do szklanki
z płynem plastikowej łyżki lub szklanego mieszadełka. Unikaj przegrzania
jedzenia. Zalecane jest ustawienie krótszego czasu i jeżeli to będzie konieczne -
dodanie jeszcze.
Ogrzewanie i czas odstania
Jeżeli odgrzewasz żywność po raz pierwszy zanotuj ustawienie,może być
pomocne przy następnych próbach.
Zawsze upewnij się,że odgrzewana żywność jest w całości gorąca. Pozostaw
jedzenie na krótki czas po podgrzaniu,aby oddało temperaturę do otoczenia.
Zalecany czas odstania wynosi 2 -4 minuty,chyba że inny jest podany w tabeli
poniżej. Szczególną uwagę zwracaj na gorące płyny i jedzenie dla niemowląt.
Zobacz też rozdział “Instrukcje bezpieczeństwa ”.
ODGRZEWANIE PŁYNÓW
Zawsze pozostaw do odstania płyny na co najmniej 20 sekund po wyłączeniu się
kuchenki dla oddania temperatury. Jeżeli to konieczne,mieszaj podczas
podgrzewania,ZAWSZE mieszaj płyny po podgrzaniu. Aby uniknąć zagotowania
czy wykipienia płynów,zalecane jest włożenie do szklanki z płynem plastikowej
łyżki lub szklanego mieszadełka oraz zamieszanie przed,w trakcie i po
podgrzaniu.
Rodzaj
żywności
Porcja Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Brokuły 250g
500 g
4½ - 5
8 - 8½
3 Przygotuj równej wielkości kwiaty.
Ułóż je łodyżkami do środka.
Brukselka 250g 6 - 7 3 Dodaj 60-75 ml (5-6 łyż. st. )wody.
Marchew 250g 4½ - 5 3 Potnij na równe kawałki.
Kalafior 250g
500 g
5 - 5½
8½ - 9
3 Przygotuj równej wielkości kwiaty.
Duże potnij na połowy. Ułóż je
łodyżkami do środka.
Cukinie 250g 3½ - 4 3 Potnij na plasterki. Dodaj 30 ml
(2 łyż. )wody lub masła. Gotuj aż
zmięknie.
Bakłażany 250g 4½ - 5 3 Potnij na drobne plasterki i pokrop
sokiem z cytryny (1 łyż. )
Pory 250g 5 - 5½ 3 Potnij w krążki.
Grzyby 125g
250g
1½ - 2
3½ - 4
3 Przygotuj małe lub pokrojone.
Nie dodawaj wody. Skrop sokiem
z cytryny. Dodaj pieprz i sól. Osusz
przed podaniem.
Cebula 250g 5½ - 6 3 Potnij na plasterki lub na połówki.
Dodaj 15 ml (1 łyż. )wody.
Papryka 250g 4½- 5 3 Potnij na drobne plasterki.
Ziemniaki 250g
500 g
4½- 5½
8 - 9
3Zważ obrane i pokrój na równe
połówki lub ćwiartki.
Rzepa 250g 5 - 5½ 3 Potnij w drobna kostkę.
12
PL
Książka kucharska(ciąg dalszy)
PODGRZEWANIE POKARMÓW DLA NIEMOWLĄT
Pokarmy stałe:
Włóż pokarm do ceramicznego naczynia. Przykryj plastikowa
pokrywką. Dobrze zamieszaj po podgrzaniu!Odstaw na 2-3 minuty przed
podaniem. Ponownie zamieszaj i sprawdź temperaturę:między 30
º -
40
º
C.
Mleko:
Wlej mleko do sterylnej butelki szklanej. Podgrzewaj odkryte. Nigdy nie
podgrzewaj mleka w butelce ze smoczkiem, gdyż może ona wybuchnąć z
przegrzania. Dobrze wstrząśnij przed odstaniem jak i przed podaniem !Zawsze
starannie sprawdź temperaturę przed podaniem mleka dziecku. Zalecana
temperatura podania wynosi ok. 37
º
C.
ZAPAMIĘTAJ:
Aby zapobiec oparzeniom należy dokładnie sprawdzać temperaturę pokarmów
dla niemowląt. Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w
ustawianiu czasów i poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie pokarmów i mleka dla niemowląt
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i
poziomów mocy kuchenki.
Podgrzewanie płynów i potraw
Korzystaj z zamieszczonej poniżej tabeli jako przewodnika w ustawianiu czasów i
poziomów mocy kuchenki.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Pokarm
stały
(warzywa
+mięso)
190g 600 W 30 s 2 - 3 Nałóż do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod
przykryciem. Zamieszaj po
podgrzaniu. Odstaw na 2-3
min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdź
dokładnie temperaturę.
Owsianka
(ziarno
+mleko
+owoce)
190g 600 W 20 s. 2 - 3 Nałóż do ceramicznego
talerza. Pogrzej pod
przykryciem. Zamieszaj po
podgrzaniu. Odstaw na 2-3
min. Przed podaniem
zamieszaj i sprawdź
dokładnie temperaturę.
Mleko
niemowlęce
100ml
200ml
300 W 30 - 40 s.
1 min. do
1 min.
10 s.
2 - 3 Wlej mleko do sterylnej
butelki szklanej. Dobrze
zamieszaj i wstrząśnij
przed podgrzaniem.
Podgrzewaj odkryte.
Dobrze wstrząśnij przed
odstaniem jak i przed
podaniem. Zawsze
starannie sprawdź
temperaturę przed
podaniem mleka dziecku.
Rodzaj
żywności
Porcja Moc Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Napoje
(Kawa,
mleko,herbata,
woda o
temperaturze
pokojowej)
150 ml
(1filiżanka)
250 ml
(1kubek)
750 W 1 - 1½
1½ - 2
1 - 2 Postaw filiżankę (150
ml) lub kubek (250 ml)
na środku talerza
szklanego. Starannie
zamieszaj przed i po
odstaniu
Zupa
(schłodzona)
250g
450g
750 W 3 - 3½
4 - 4½
2 - 3 Wlej do ceramicznego
talerza. Przykryj
plastikową pokrywką.
Zamieszaj po
podgrzaniu. Zamieszaj
przed podaniem.
Gulasz
(schłodzony)
350g 600 W 5 - 6 2 - 3 Nałóż gulasz do
ceramicznego talerza.
Przykryj plastikową
pokrywką. Mieszaj od
czasu do czasu w
trakcie podgrzewania
oraz przed i po
odstaniu.
Spaghetti
(schłodzony)
350g 600 W 4 - 5 3 Nałóż spaghetti (lub
inny makaron
jajeczny)na płaski,
ceramiczny talerz.
Przykryj folią do
kuchenek. Zamieszaj
przed podaniem.
Makaron z
sosem
(schłodzony)
350g 600 W 4½ - 5½ 3 Nałóż do głębokiego,
ceramicznego talerza
makaron (ravioli,
tortellini). Przykryj
pokrywką plastikową.
Mieszaj od czasu do
czasu w trakcie
podgrzewania oraz
przed i po odstaniu.
Gotowe danie
(schłodzony)
350g
450g
600 W 5 - 6
6 - 7
3 Przygotuj danie
składające się z 2-3
składników na talerzu
ceramicznym. Przykryj
specjalną folią do
mikrofali.
13
PL
Książka kucharska(ciąg dalszy)
ROZMRAŻANIE
Mikrofale są doskonałym sposobem na rozmrażanie żywności. Rozmrażają
delikatnie i w krótkim czasie zamrożone produkty. Może to być pomocne w
przypadku niespodziewanych gości.
Zamrożony drób musi być starannie rozmrożony przed ugotowaniem. Usuń
wszystkie metalowe części opakowania, obrączki itp. by pozwolić na odparowanie
powstałego po rozmrożeniu płynu.
Włóż zamrożone mięso do naczynia bez przykrycia. Obróć na drugą stronę w
połowie czasu,odlej płyn i usuń tak szybko jak to możliwe wszystkie podroby.
Od czasu do czasu sprawdź temperaturę mięsa aby upewnić się,że mięso nie
stało się ciepłe.
Najmniejsze części mogą szybciej się ogrzewać i aby tego uniknąć można owinąć
je małymi paskami folii aluminiowej w czasie rozmrażania.
Jeżeli jednak mięso podgrzeje się z jednej strony,odstaw je na 20 minut przed
ponownym rozpoczęciem rozmrażania po obróceniu. Pozostaw rozmrażaną
rybę,mięso lub drób do całkowitego rozmrożenia. Czas potrzebny do rozmrożenia
mięsa zależy głównie od jego masy. Skorzystaj z tabeli zamieszczonej poniżej.
Wskazówka:Płaskie kawałki rozmrażają się lepiej niż cienkie,a małe kawałki
szybciej niż duże. Należy o tym pamiętać w czasie zamrażania
jak i rozmrażania żywności.
Dla rozmrażania żywności zamrożonej w temperaturze około -18
º
do -20
º
C
skorzystaj z tabeli zamieszczonej poniżej jako przewodnika.
Wszystkie zamrożone produkty powinny być rozmrażane z mocą na
poziomie rozmrażania (180 W, ).
Rodzaj żywności Porcja Czas
(w min. )
Czas
odstania
(w min. )
Zalecenia
Mięso
Kotlety wołowe
Steki
wieprzowe
500g
250g
14 - 15
7 - 7½
5 - 20
Umieść mięso na
płaskim, ceramicznym
talerzu. Cieńsze końce
owiń folią aluminiową.
Obróć na drugą stronę
po upływie połowy
czasu!
Drób
Porcjowany
kurczak
Cały kurczak
500g
(2 kawałki)
900g
15 - 16
32 - 34
15 - 40
Po pierwsze,włóż
kawałki kurczaka skórą
do dołu,a całego
kurczaka piersią do
dołu na płaskim,
ceramicznym talerzu.
Cieńsze końce jak
skrzydełka owiń folią
aluminiową. Obróć na
drugą stronę po upływie
połowy czasu!
Ryby
Filety rybne
250g
(2 filety.)
400g
(4 filety.)
7 - 8
12 - 13
5 - 20
Połóż r yby na
płaskim,ceramicznym
talerzu. Ułóż cieńsze
końce pod gr ubsze.
Cieńsze końce owiń
folią aluminiową. Obróć
na drugą stronę po
upływie połowy czasu!
Owoce
Jagody
250g 7 - 8 5 - 10
Rozłóż owoce na
płaskim,szklanym
naczyniu (o dużej
średnicy).
Chleb
Bułki
(po 50 g szt. )
Tostowy/
Sandwich
Pieczywo
ciemne
(wieloziarniste)
2 szt.
4 szt.
250g
500g
1½ - 2
3 - 4
4 - 5
8 - 10
5 - 10
Rozłóż bułki naokoło
talerza lub chleb na
papierze kuchennym i
połóż na talerzu
obrotowym. Obć na
drugą stronę po upływie
połowy czasu!
14
PL
Książka kucharska(ciąg dalszy)
WSKAZÓWKI SPECJALNE
MASŁO ROZPUSZCZANE
Włóż 50 g masła do małej,szklanej miski. Przykryj plastikową pokrywką.
Podgrzewaj przez 30-40 sekund z mocą 750 W,aż masło się rozpuści.
ROZPUSZCZANA CZEKOLADA
Włóż 100 g czekolady do małej,szklanej miski.
Podgrzewaj przez 4-6 minut, aż do rozpuszczenia.
Zamieszaj raz lub dwa w trakcie podgrzewania. Użyj rękawic do wyjmowania!
ROZPUSZCZANY MIÓD KRYSTALICZNY
Włóż 20 g miodu do małej,szklanej miski. Podgrzewaj przez 20 30 sekund z mocą
300 W, aż miód się rozpuści.
ROZPUSZCZONA ŻELATYNA
Wsyp 10 g żelatyny do zimnej wody i pozostaw na 5 minut. Osuszoną włóż do
małej, żaroodpornej miski.
Podgrzewaj przez 1 minutę z mocą 300 W. Zamieszaj po rozpuszczeniu.
GOTOWANIE LUKRU/POLEWY (DO CIASTA I TORTU)
Wymieszaj lukier w proszku (ok. 14 g)z 40 g cukru i 250 ml zimnej wody.
Gotuj bez przykrycia w misce żaroodpornej z mocą 750 W przez 3 ½ do 4 ½
minuty aż lukier/ polewa będzie gotowy. Dwukrotnie zmieszaj po zagotowaniu.
GOTOWANY DŻEM
Włóż 600 g owoców w odpowiedniej wielkości naczynie żaroodporne z
przykryciem dodaj 300 g cukru żelującego i dobrze wymieszaj.
Gotuj pod przykryciem przez 10-12 minut z maksymalną mocą kuchenki.
Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie gotowania. Wylej bezpośrednio do małych
słoików twist-off,połóż je na zakrętkach i odczekaj przez 5 minut.
PUDDING (budyń)
Zmieszaj budyń z cukrem i mlekiem wg przepisu na opakowaniu (na 500 ml).
Użyj odpowiedniej wielkości naczynia żaroodpornego z przykryciem.
Gotuj przez 6 ½ do 7 ½ minuty z mocą 750 W. Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie
gotowania.
PODPIEKANE PŁATKI MIGDAŁOWE
Rozłóż 30 g migdałów na talerzu ceramicznym.
Kilkakrotnie zamieszaj w trakcie 3 ½ - 4 ½ minutowego podgrzewania z mocą
600 W. Pozostaw do odstaniaprzez 2 -3 minuty. Użyj rękawic ochronnych do
wyjmowania naczynia z kuchenki!
Czyszczenie kuchenki
W celu uniknięcia gromadzenia się resztek żywności i osadzania się
tłuszczu należy regularnie czyścić niżej wymienione części kuchenki
mikrofalowej;
Wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie
Drzwi i ich uszczelki
Talerz szklany i pierścień obrotowy
ZAWSZE
sprawdzaj,czy uszczelki drzwiowe są czyste i czy
drzwiczki zamykają się prawidłowo.
1.
Zmywaj powierzchnie zewnętrzne delikatną szmatką zamoczoną w ciepłej
wodzie z mydłem,opłucz i osusz.
2.
Usuwaj wszystkie plamy i zabrudzenia z wewnętrznych powierzchni przy
pomocy namydlonej szmatki,a następnie opłucz i osusz.
3.
Aby usunąć stwardniałe resztki żywności i pozbyć się nieprzyjemnych
zapachów, umieść na szklanym talerzu kubek z rozcieńczonym sokiem
cytrynowym i podgrzewaj go przez 10 min przy maksymalnym poziomie mocy.
4.
Jeżeli to konieczne,umyj szklany talerz po każdorazowym użyciu.
NIE
wlewaj wody do otworów wentylacyjnych.
NIGDY
nie używaj
materiałów ściernych lub rozpuszczalników chemicznych. Myjąc
uszczelki drzwiowe zwróć szczególną uwagę,aby upewnić się,że
nie ma w nich cząstek:
Osadów
Przeszkadzających w szczelnym zamknięciu drzwiczek.
15
PL
Konserwacja i naprawa kuchenki mikrofalowej
Konserwując lub oddając do naprawy kuchenkę mikrofalową musisz
zachować kilka prostych środków ostrożności. Kuchenki mikrofalowej
nie można używać w następujących przypadkach:
Są złamane zawiasy drzwiowe.
Są uszkodzone uszczelki drzwiowe.
Jest pokrzywiona lub wgięta obudowa.
Naprawy może przeprowadzać wyłącznie pracownik serwisu
posiadającego autoryzację producenta kuchenki mikrofalowej.
NIGDY
nie zdejmuj osłony zewnętrznej z kuchni mikrofalowej.
Jeżeli kuchenka mikrofalowa jest niesprawna i wymaga naprawy
lub masz wątpliwości co do poprawności jej działania,wykonaj
następujące czynności:
Wyjmij wtyczkę z gniazdka sieciowego.
Skontaktuj się z najbliższym autoryzowanym centrum
serwisowym.
Jeżeli przez jakiś czas nie zamierzasz używać kuchenki
mikrofalowej, vpostaw ją w suchym,pozbawionym kurzu miejscu.
Powód:
Kurz i wilgoć mogą niekorzystnie oddziaływać na robocze
części kuchenki mikrofalowej.
Kuchenka nie jest przeznaczona do użytkowania w celach
komercyjnych.
Dane techniczne
SAMSUNG nieustannie dąży do ulepszania jakości woich wyrobów.
Dlatego zastrzega się moýliwość wprowadzenia zmian
zarówno w danych technicznych jak i w niniejszej instrukcja obsługi.
Model : M1618N
Źródło zasilania
230 V ~ 50 Hz
Pobór mocy
Mikrofale
1150 W
Moc wyjściowa mikrofal
100 W / 750 W (IEC - 705)
Częstotliwość pracy
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
System chłodzenia
wentylator
Wymiary (
szer
×
wys
×
głęb
)
Zewnętrzne
Komory
489 x 275 x 365 mm
306 x 181 x 320 mm
Objętość
17
l
Waga netto
około. 12,5 kg
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Samsung M1618N Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi