RADWAG PM 60.1.4Y Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Wagi serii 4Y
Wagi Precyzyjne PM 4Y
INSTRUKCJA OBSŁUGI
IMMU-24-03-05-18-PL
www.radwag.pl
- 2 -
Dziękujemy Państwu za wybór i zakup wagi firmy RADWAG.
Waga została zaprojektowana i wyprodukowana tak, aby służyć Wam przez wiele lat.
Prosimy o zapoznanie się z niniejszą Instrukcją w celu zapewnienia jej niezawodnej pracy.
Wagi serii PM używają technologii:
Maj 2018
- 3 -
Spis treści
1. INFORMACJE PODSTAWOWE ..................................................................................... 8
1.1. Wymiary gabarytowe wag ...................................................................... 8
1.2. Opis złącz ............................................................................................ 9
1.3. Przeznaczenie ..................................................................................... 10
1.4. Środki ostrożności ............................................................................... 10
1.5. Warunki gwarancji .............................................................................. 10
1.6. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi .................................... 11
1.7. Informacje zawarte w instrukcji obsługi .................................................. 11
1.8. Szkolenie obsługi ................................................................................ 11
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE .................................................................................. 11
2.1. Sprawdzenie dostawy .......................................................................... 11
2.2. Opakowanie ....................................................................................... 11
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ ...................................................................................... 12
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania .................................................. 12
3.2. Rozpakowanie .................................................................................... 12
3.3. Lista standardowych elementów dostawy ............................................... 12
3.4. Czyszczenie wagi ................................................................................ 13
3.5. Podłączenie do sieci ............................................................................. 15
3.6. Czas stabilizacji temperaturowej wagi. ................................................... 15
3.7. Podłączenie wyposażenia dodatkowego .................................................. 15
3.8. Wagi z bezprzewodowym połączeniem głowicy z modułem wagowym ......... 15
3.8.1. Uruchomienie wagi ................................................................................. 16
3.8.2. Opis ikon dla wykonania bezprzewodowego ................................................... 16
3.8.3. Ustawienia wagi .................................................................................... 17
4. URUCHOMIENIE WAGI ................................................................................................ 17
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW ...................................................... 18
6. STRUKTURA PROGRAMU .......................................................................................... 18
7. OKNO WAGOWE PROGRAMU ................................................................................... 19
8. LOGOWANIE ................................................................................................................ 19
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU WAGI .............................................................................. 20
9.1. Klawiatura wagi .................................................................................. 20
9.2. Powrót do funkcji ważenia .................................................................... 21
10. KALIBRACJA ............................................................................................................... 21
10.1. Kalibracja wewnętrzna ......................................................................... 21
10.2. Kalibracja zewnętrzna .......................................................................... 21
10.3. Kalibracja użytkownika ........................................................................ 22
10.4. Test kalibracji ..................................................................................... 22
10.5. Kalibracja automatyczna ...................................................................... 22
10.6. Czas kalibracji automatycznej ............................................................... 22
10.7. Zaplanowane kalibracje ....................................................................... 23
10.8. Wydruk raportu .................................................................................. 25
10.9. Projekt GLP ........................................................................................ 25
10.10. Historia kalibracji ............................................................................ 25
11. UŻYTKOWNICY ............................................................................................................ 26
- 4 -
12. UPRAWNIENIA ............................................................................................................. 26
13. PROFILE ....................................................................................................................... 28
13.1. Tworzenie profilu ................................................................................ 29
13.2. Konstrukcja Profilu .............................................................................. 29
13.2.1. Ustawienia ....................................................................................... 30
13.2.2. Mody pracy ....................................................................................... 30
13.2.3. Odczyt ............................................................................................ 30
13.2.4. Jednostki ......................................................................................... 32
14. MODY PRACY informacje ogólne ........................................................................... 32
14.1. Wybór modu pracy .............................................................................. 34
14.2. Parametry związane z modem pracy ...................................................... 34
14.3. Przyciski szybkiego dostępu, czujniki zbliżeniowe ..................................... 35
14.3.1. Czujniki zbliżeniowe ............................................................................ 35
14.4. Informacje ......................................................................................... 36
14.5. Wydruki ............................................................................................. 36
14.6. Profile ............................................................................................... 37
15. WAŻENIE ...................................................................................................................... 37
15.1. Wybór jednostki ważenia ..................................................................... 37
15.2. Zasady poprawnego ważenia ................................................................ 38
15.3. Wypoziomowanie wagi ......................................................................... 38
15.4. Zerowanie wagi .................................................................................. 39
15.5. Tarowanie wagi .................................................................................. 39
15.6. Wykorzystanie współczynnika kompensacji wyporności powietrza .............. 40
15.7. Dodatkowe parametry związane z ważeniem ........................................... 43
15.8. Minimalna naważka ............................................................................. 45
15.9. Współpraca z TITRATORAMI ................................................................. 47
16. LICZENIE SZTUK ......................................................................................................... 47
16.1. Ustawienia dodatkowe związane z liczeniem detali ................................... 48
16.2. Ustawienie masy wzorca przez wpisanie znanej masy detalu ..................... 49
16.3. Us
tawienie masy wzorca przez wyznaczenie masy detalu .......................... 49
16.4. Pobranie masy detalu z bazy danych...................................................... 50
16.5. Aktualizacja masy detalu w bazie danych ............................................... 50
16.6. Procedura liczenia detali ...................................................................... 51
16.7. Doważanie funkcji liczenia detali ........................................................... 51
16.8. Dozowanie w funkcji liczenia detali ........................................................ 52
17. DOWAŻANIE ................................................................................................................ 52
17.1. Wykorzystanie progów doważania ......................................................... 53
17.2. Ustawienia dodatkowe związane z doważaniem ....................................... 53
18. DOZOWANIE ................................................................................................................ 53
18.1. Wykorzystanie bazy towarów w dozowaniu ............................................. 54
18.2. Ustawienia dodatkowe związane z dozowaniem ....................................... 55
19. ODCHYŁKI WZGLĘDEM MASY WZORCA .................................................................. 55
19.1. Porównywanie próbki z masą wzorca ..................................................... 55
19.2. Doważanie, dozowanie w funkcji odchyłek procentowych .......................... 56
19.3. Interpretacja funkcji poprzez bargraf ..................................................... 57
19.4. Ustawienia dodatkowe związane z odchyłkami ......................................... 58
20. GĘSTOŚĆ ..................................................................................................................... 58
- 5 -
20.1. Zestaw do wyznaczania gęstości ciał stałych i cieczy ................................ 58
20.2. Wyznaczanie gęstości ciała stałego ........................................................ 58
20.3. Wyznaczanie gęstości cieczy ................................................................. 59
20.4. Gęstość powietrza ............................................................................... 60
20.5. Wyznaczanie gęstości substancji z wykorzystaniem piknometru ................. 61
20.6. Ustawienia dodatkowe związane z funkcją gęstości .................................. 63
20.7. Wydruki ............................................................................................. 63
20.8. Raport ze zrealizowanych procesów wyznaczania gęstości ......................... 64
21. WAŻENIE ZWIERZĄT .................................................................................................. 65
21.1. Ustawienia dla Ważenia zwierząt ........................................................... 65
21.2. Ustawienia dodatkowe dla Ważenia zwierząt ........................................... 66
22. RECEPTURY ................................................................................................................ 66
22.1. Ustawienia dodatkowe związane z recepturami ........................................ 66
22.2. Wprowadzanie receptury do Bazy Receptur ............................................. 68
22.3. Wykorzystanie receptur w ważeniu ........................................................ 68
22.4. Wydruki ............................................................................................. 71
23. STATYSTYKA ............................................................................................................... 72
23.1. Ustawienia przycisków i informacji dla Statystyki ..................................... 72
23.2. Ustawienia dodatkowe dla Statystyki ..................................................... 73
23.3. Parametry związane z serią pomiarów .................................................... 73
24. WAŻENIE RÓŻNICOWE ............................................................................................... 75
24.1. Ustawienia dodatkowe związane z ważeniem różnicowym ......................... 75
24.2. Ważenie różnicowe – przyciski szybkiego dostępu .................................... 76
24.3. Wprowadzanie serii do Bazy Serii .......................................................... 77
24.4. Przykład realizacji procesu ważenia różnicowego ..................................... 77
24.5. Kopiowanie tary .................................................................................. 82
24.6. Użycie opcji WYBÓR PRÓBKI ................................................................. 83
24.7. Usuwanie wartości .............................................................................. 83
24.8. Wydruki ............................................................................................. 83
25. STATYSTYCZNA KONTROLA JAKOŚCI - SQC ......................................................... 85
25.1. Procedura uruchomienia modu pracy ..................................................... 85
25.2. Ustawienia dodatkowe związane z SQC .................................................. 87
25.3. Przeprowadzanie kontroli ..................................................................... 87
25.4. Raport z kontroli towaru ...................................................................... 89
26. ZATRZASK MAKSYMALNEGO WYNIKU .................................................................... 89
26.1. Ustawienia dodatkowe związane z modem Zatrzask Max .......................... 89
26.2. Sposób działania ................................................................................. 89
27. KONTROLA TOWARÓW PACZKOWANYCH ............................................................. 90
27.1. Procedura uruchomienia modu pracy ..................................................... 91
27.2. Okno ustawień kontroli ........................................................................ 91
27.3. Ustawienia lokalne modu pracy KTP ....................................................... 92
27.4. Edycja towaru dla kontroli .................................................................... 92
27.5. Procedura rozpoczęcia kontroli .............................................................. 94
27.6. Procedura przerwania kontroli ............................................................... 95
27.7. Procedura przywracania przerwanej kontroli w chwili zaniku zasilania wagi .. 95
27.8. Przeprowadzanie kontroli Nieniszczącej w trybie ze średnią tarą ................ 96
27.9. Przeprowadzanie kontroli Nieniszczącej w trybie puste-pełne .................... 100
- 6 -
27.10. Przeprowadzanie kontroli Niszczącej w trybie puste-pełne, pełne-puste 101
27.11. Przeprowadzanie kontroli według kryteriów wewnętrznych ................... 101
27.12. Raporty ........................................................................................ 103
28. KONTROLA MASY ..................................................................................................... 104
28.1. Ustawienia globalne dla kontroli masy ................................................... 104
28.2. Przebieg procesu kontroli masy ............................................................ 104
28.3. Wydruki ............................................................................................ 105
28.4. Raport ze zrealizowanych procesów kontroli ........................................... 106
29. BAZY DANYCH .......................................................................................................... 107
29.1. Operacje możliwe do wykonania w bazach danych .................................. 108
29.2. Towary ............................................................................................. 109
29.3. Ważenia ........................................................................................... 111
29.4. Klienci .............................................................................................. 111
29.5. Receptury ......................................................................................... 112
29.6. Raporty receptur ................................................................................ 112
29.7. Raporty gęstości ................................................................................ 112
29.8. Kontrole ........................................................................................... 113
29.9. Średnie tary ...................................................................................... 114
29.10. Serie ............................................................................................ 115
29.11. Raporty SQC ................................................................................. 116
29.12. Minimalne naważki ......................................................................... 117
29.13. Kontrole masy ............................................................................... 119
29.14. Warunki środowiskowe ................................................................... 120
29.15. Opakowania .................................................................................. 120
29.16. Magazyny ..................................................................................... 120
29.17. Wydruki ....................................................................................... 121
29.18. Zmienne uniwersalne ..................................................................... 122
29.19. Zarządzanie bazami danych ............................................................ 123
29.19.1. Eksportuj bazę ważeń do pliku .............................................................. 123
29.19.2. Usuń bazy danych ............................................................................ 124
29.19.3. Usuń ważenia i raporty ....................................................................... 125
30. KOMUNIKACJA .......................................................................................................... 126
30.1. Ustawienia portów RS 232 ................................................................... 126
30.2. Ustawienia portu ETHERNET ................................................................ 126
30.3. Ustawienia portu Wi-Fi ........................................................................ 127
30.4. Ustawienia protokołu TCP .................................................................... 128
31. URZĄDZENIA ............................................................................................................. 128
31.1. Komputer ......................................................................................... 128
31.2. Drukarka .......................................................................................... 129
31.3. Czytnik kodów kreskowych .................................................................. 130
31.3.1. Port czytnika kodów kreskowych ............................................................ 131
31.3.2. Prefiks / Sufiks ................................................................................. 131
31.3.3. Wybór pola ..................................................................................... 132
31.3.4. Test .............................................................................................. 133
31.4. Czytnik kart transponderowych ............................................................ 133
31.5. Wyświetlacz dodatkowy ...................................................................... 134
31.6. Moduł środowiskowy ........................................................................... 134
31.7. Dozownik tabletek .............................................................................. 134
- 7 -
32. WEJŚCIA/WYJŚCIA ................................................................................................... 135
33. INNE PARAMETRY .................................................................................................... 136
33.1. Wybór języka interfejsu ...................................................................... 136
33.2. Ustawienie daty i czasu ....................................................................... 136
33.3. Sygnał dźwiękowy „Beep” ................................................................... 138
33.4. Głośność ........................................................................................... 138
33.5. Usypianie wyświetlacza ....................................................................... 138
33.6. Jasność wyświetlacza ......................................................................... 139
33.7. Kalibracja ekranu dotykowego ............................................................. 139
33.8. Kontrola poziomu ............................................................................... 139
33.9. Czułość czujników .............................................................................. 140
33.10. Opóźnienie czujników zbliżeniowych ................................................. 140
33.11. Autotest ....................................................................................... 140
33.12. Logo startowe ............................................................................... 144
33.13. Eksport zdarzeń systemu ................................................................ 144
34. AKTUALIZACJA ......................................................................................................... 145
35. INFORMACJE O SYSTEMIE ...................................................................................... 145
36. FILMY .......................................................................................................................... 146
37. PROTOKÓŁ KOMUNIKACYJNY ................................................................................ 147
37.1. Zestaw rozkazów ............................................................................... 147
37.2. Format odpowiedzi na pytanie z komputera ........................................... 148
37.3. Wydruk ręczny/wydruk automatyczny ................................................... 165
38. PODŁĄCZENIE URZĄDZEŃ PERYFERYJNYCH ...................................................... 166
39. KOMUNIKATY O BŁĘDACH ...................................................................................... 166
40. WYPOSAŻENIE DODATKOWE ................................................................................. 166
41. DODATEK A - Zmienne dla wydruków ..................................................................... 167
41.1. Wykaz zmiennych .............................................................................. 167
41.2. Formatowanie zmiennych .................................................................... 176
42. DODATEK B Lista przycisków programowalnych ............................................... 177
43. DODATEK D - Ustawienie drukarki ZEBRA ............................................................. 179
44. DODATEK E - Ustawienie czytnika kodów kreskowych ......................................... 179
45. DODATEK F Struktura menu ................................................................................. 181
- 8 -
1. INFORMACJE PODSTAWOWE
1.1. Wymiary gabarytowe wag
PM xx.4Y, d=0.01g
PM xx.4Y, d=0.1g
- 9 -
PM xx.4Y, d=0.5g, d=1g
Głowica odczytowa
1.2. Opis złącz
1 złącze Ethernetu RJ45
2 złącze RS232 (COM1)
3 złącze USB
4 złącze WE/WY, RS232 (COM2)
Uwaga:
Przewód „wagaEthernet” jest standardowym kablem sieciowym, zakończonym
obustronnie złączem RJ45.
- 10 -
Przewód
wagakomputer
(RS232)
Przewód
wagadrukarka
(EPSON)
Przewód WE/WY
1.3. Przeznaczenie
Wagi są przeznaczone do dokładnych pomiarów masy ważonych ładunków,
realizowanych w warunkach laboratoryjnych.
1.4. Środki ostrożności
Przed użyciem prosimy o dokładne zapoznanie się z niniejszą Instrukcją Obsługi i
używanie urządzenia zgodnie z jego przeznaczeniem.
Do obsługi panelu dotykowego nie używać ostrych narzędzi (np. nóż, wkrętak itp.).
Ważone ładunki należy starać się umieszczać w centralnej części szalki wagi.
Szalkę należy obciążać towarami o masie brutto mniejszej niż maksymalny udźwig
wagi.
Nie należy na dłuższy czas pozostawiać dużych obciążeń na szalce.
W przypadku awarii należy natychmiast odłączyć zasilanie wagi.
Urządzenie przewidziane do wycofania z eksploatacji zutylizować zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami prawa.
Nie używać wagi w środowisku zagrożonym wybuchem. Waga nie jest przeznaczona
do pracy w strefach zagrożonych.
1.5. Warunki gwarancji
A. RADWAG zobowiązuje się naprawić lub wymienić te elementy, które okażą się
wadliwe produkcyjnie lub konstrukcyjnie.
B. Określenie wad niejasnego pochodzenia i ustalenie sposobów
ich wyeliminowania może być dokonane tylko z udziałem przedstawicieli producenta
i użytkownika.
- 11 -
C. RADWAG nie bierze na siebie jakiejkolwiek odpowiedzialności związanej
z uszkodzeniami lub stratami pochodzącymi z nieupoważnionego lub
nieprawidłowego wykonywania procesów produkcyjnych lub serwisowych.
D. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych spowodowanych niewłaściwą eksploatacją wagi oraz
uszkodzeń termicznych, chemicznych, uszkodzeń spowodowanych
wyładowaniem atmosferycznym, przepięciem w sieci energetycznej lub innym
zdarzeniem losowym,
uszkodzeń wagi, gdy używana była niezgodnie z przeznaczeniem,
uszkodzeń wagi, gdy serwis stwierdzi naruszenie lub uszkodzenie znaku
zabezpieczającego konstrukcję wagi przed otwarciem,
uszkodzeń spowodowanych przez płyny oraz naturalne zużycie,
uszkodzeń wagi z powodu nieodpowiedniego przystosowania lub wady instalacji
elektrycznej,
uszkodzeń będących wynikiem przeciążenia mechanizmu pomiarowego,
czynności konserwacyjnych (czyszczenie wagi).
E. Utrata gwarancji następuje wówczas, gdy:
naprawa zostanie dokonana poza autoryzowanym punktem serwisowym,
serwis stwierdzi ingerencję osób nieupoważnionych w konstrukcję mechaniczną
lub elektroniczną wagi,
zostanie zainstalowana inna wersja systemu operacyjnego,
waga nie posiada firmowych znaków zabezpieczających.
F. Szczegółowe warunki gwarancji znajdują się w karcie serwisowej.
1.6. Nadzorowanie parametrów metrologicznych wagi
Właściwości metrologiczne wagi powinny być sprawdzane przez użytkownika w
określonych, ustalonych odstępach czasowych. Częstotliwość sprawdzania
uwarunkowana jest czynnikami środowiska, w jakim pracuje waga, rodzajami
prowadzonych procesów ważenia oraz przyjętego systemu nadzoru nad jakością.
1.7. Informacje zawarte w instrukcji obsługi
Należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi przed włączeniem i uruchomieniem wagi,
nawet gdy użytkownik ma doświadczenie w pracy z wagami tego typu. Instrukcja zawiera
wszelkie niezbędne do właściwego użytkowania urządzenia informacje; przestrzeganie
zawartych w niej wytycznych stanowi gwarancję prawidłowej i niezawodnej pracy wagi.
1.8. Szkolenie obsługi
Waga powinna być obsługiwana i nadzorowana tylko przez osoby przeszkolone do jej
obsługi i posiadające praktykę w użytkowaniu tego typu urządzeń.
2. TRANSPORT I SKŁADOWANIE
2.1. Sprawdzenie dostawy
Należy sprawdzić dostarczone opakowanie oraz urządzenie bezpośrednio po dostawie i
ocenić, czy nie ma zewnętrznych śladów uszkodzenia. W takim przypadku należy
skontaktować się z przedstawicielem producenta.
2.2. Opakowanie
- 12 -
Należy zachować wszystkie elementy opakowania w celu użycia ich do ewentualnego
transportu wagi w przyszłości. Tylko oryginalne opakowanie wagi może być zastosowane
do przesyłania wagi. Przed zapakowaniem należy odłączyć przewody oraz wyjąć ruchome
części (szalkę, osłony, wkładki). Elementy wagi należy umieścić w oryginalnym
opakowaniu, zabezpieczając przed uszkodzeniem w czasie transportu.
3. ROZPAKOWANIE I MONTAŻ
3.1. Miejsce instalacji, miejsce użytkowania
wagę należy przechowywać i ytkować w pomieszczeniach wolnych od drgań i
wstrząsów, pozbawionych przeciągów i niezapylonych,
temperatura powietrza w pomieszczeniu powinna wynosić: +10 °C ÷ +40 °C,
wilgotność względna nie powinna przekraczać 80%,
w czasie użytkowania wagi ewentualne zmiany temperatury pomieszczenia powinny
następować stopniowo i bardzo powoli,
waga musi być ustawiona na konsoli ściennej lub stabilnym stole, niepodlegającym
drganiom, daleko od źródeł ciepła,
należy szczególną uwagę zwrócić na ważenie materiałów magnetycznych, ponieważ
częścią wagi jest silny magnes. Jeżeli zachodzi potrzeba ważenia takich substancji,
należy skorzystać z możliwości ważenia ładunków podwieszonych, aby uniknąć
wpływu magnesu na ważony materiał podwieszenie umieszczone jest w podstawie
wagi.
3.2. Rozpakowanie
Rozciąć taśmę zabezpieczającą. Wyjąć wagę z opakowania fabrycznego. Z pudełka na
akcesoria wyjąć wszystkie elementy urządzenia.
3.3. Lista standardowych elementów dostawy
Waga
Szalka
Zasilacz
Instrukcja obsługi na płycie CD
Wagi serii wag PM 4Y
Założyć szalkę 1 dla wag PM 4Y z
d=0.01g lub szalkę 2 dla pozostałych wag
PM 4Y.
Zwrócić uwagę na prawidłowe ułożenie
szalki na amortyzatorach: szalka nie może
dotykać obudowy wagi i powinna być
umieszczona stabilnie.
Podłączyć głowicę odczytową do gniazda
znajdującego się z tyłu obudowy wagi,
następnie podłączyć wszystkie urządzenia
dodatkowe.
Włączyć wagę do sieci (gniazdo zasilania
znajduje się z boku głowicy pomiarowej).
- 13 -
3.4. Czyszczenie wagi
Uwaga: Czyszczenie szalki w momencie, gdy jest założona, może spowodować
uszkodzenie wagi.
W celu bezpiecznego czyszczenia wagi należy w opisanej kolejności:
1. Zdemontować szalkę i inne ruchome elementy wagi; w zależności od typu wagi
(patrz: opis w punkcie: ROZPAKOWANIE I MONTAŻ). Czynności należy
wykonywać bardzo ostrożnie, aby nie uszkodzić mechanizmu wagi.
Czyszczenie elementów szklanych:
W zależności od rodzaju zabrudzenia powinien być wybrany odpowiedni rozpuszczalnik.
Nigdy nie należy namaczać szkła w silnych roztworach alkalicznych, gdyż szkło może być
uszkodzone przez te roztwory. Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje
ścierne.
W przypadku pozostałości organicznych używamy acetonu, dopiero w kolejnym kroku
używamy wody i detergentu. W przypadku pozostałości nieorganicznych używamy
rozcieńczonych roztworów kwasów (rozpuszczalne sole kwasu solnego lub azotowego)
lub zasad (przeważnie sodowej, amonowej).
KWASY usuwamy rozpuszczalnikami zasadowymi (węglan sodu), ZASADY usuwamy
rozpuszczalnikami kwasowymi (kwasy mineralne o różnym stężeniu).
W przypadku ciężkich zabrudzeń należy użyć szczotki oraz detergentu. Powinniśmy
unikać używania takich detergentów, których rozmiary drobin są duże i twarde, przez co
mogę rysować szkło.
Na koniec procesu mycia należy przepłukać starannie szkło wodą destylowaną.
Zawsze należy używać miękkich szczotek z drewnianym lub plastikowym uchwytem, aby
uniknąć zarysowań. Nie stosować szczotek drucianych ani szczotek z rdzeniem z drutu.
Etap płukania jest konieczny, aby wszystkie resztki mydła, detergentów i innych płynów
czyszczących były usunięte z wyrobów szklanych przed ich powtórnym zamontowaniu w
wadze.
Po wstępnym oczyszczeniu, elementy szklane płucze się pod bieżącą wodą, a na koniec
wodą destylowaną.
Nie zaleca się suszenia szkła ręcznikiem papierowym lub pod strumieniem wymuszonego
obiegu powietrza, ponieważ może to wprowadzić do elementów szklanych, włókna lub
inne zanieczyszczenia, co może spowodować błędy podczas ważenia.
Do szkła miarowego nie powinno się używać suszarek elektrycznych.
Zazwyczaj po umyciu, elementy szklane umieszcza się na półce do swobodnego
wyschnięcia.
Czyszczenie elementów malowanych proszkowo:
- 14 -
Pierwszym etapem powinno być wstępne czyszczenie bieżącą wodą lub gąbką o dużych
porach z dużą ilością wody, celem usunięcia luźniejszych i większych zabrudzeń.
Nie stosować preparatów zawierających substancje ścierne.
Następnie, przy pomocy odpowiedniej ściereczki oraz roztworu wody i środka
czyszczącego (mydło, płyn do mycia naczyń) należy czyścić powierzchnię zachowując
normalny docisk ściereczki do powierzchni elementów.
Nigdy nie powinno się czyścić samym detergentem na sucho, gdyż może to spowodować
uszkodzenie powłoki należy użyć dużej ilości wody bądź roztworu wody ze środkiem
czyszczącym.
Czyszczenie elementów aluminiowych
Do czyszczenia aluminium należy używać produktów mających naturalne kwasy.
Doskonałymi środkami będą zatem: ocet spirytusowy, cytryna. Nie wolno stosować
preparatów zawierających substancje ścierne. Należy unikać stosowania do czyszczenia
szorstkich szczotek które mogą łatwo porysować powierzchnię aluminium. Miękka
szmatka z mikrofibry będzie tutaj najlepszym rozwiązaniem.
Powierzchnie polerowane czyścimy za pomocą okrężnych ruchów. Po usunięciu
zabrudzeń z powierzchni należy wypolerować powierzchnię suchą szmatką, aby osuszyć
powierzchnię i nadać jej połysk.
Czyszczenie elementów z tworzywa ABS:
Czyszczenie suchych powierzchni odbywa się za pomocą czystych ściereczek z celulozy
lub bawełny, nie pozostawiających smug i nie barwiących, można użyć także roztworu
wody i środka czyszczącego (mydło, płyn do mycia naczyń, płynu do mycia szyb) należy
czyścić powierzchnię zachowując normalny docisk ściereczki do podłoża, czyszczoną
powierzchnię należy przetrzeć, a następnie osuszyć. Czyszczenie można powtórzyć w
razie konieczności.
W przypadku wystąpienia trudno usuwalnych zabrudzeń takich jak: resztki kleju, gumy,
smoły, pianki poliuretanowej itp. można użyć specjalnych środków czyszczących na bazie
mieszanki węglowodorów alifatycznych nie rozpuszczający tworzywa. Przed
zastosowaniem środka czyszczącego przy wszystkich powierzchniach zalecamy
wykonanie prób przydatności. Nie stosować preparatów zawierających substancje
ścierne.
Czyszczenie elementów ze stali nierdzewnej:
W trakcie czyszczenia stali nierdzewnej należy przede wszystkim unikać używania
środków czyszczących zawierających jakiekolwiek żrące substancje chemiczne, np.
wybielacze (zawierający chlor). Nie wolno stosować preparatów zawierających substancje
ścierne. Zawsze należy usuwać brud za pomocą szmatki z mikrofibry dzięki czemu nie
zostaną uszkodzone powłoki ochronne czyszczonych.
W przypadku codziennej pielęgnacji i usuwania niewielkich plam, należy wykonać
następujące czynności:
1. Usunąć zanieczyszczenia ściereczką zamoczoną w ciepłej wodzie.
2. Dla uzyskania lepszych rezultatów, można dodać odrobinę płynu do mycia naczyń.
- 15 -
3.5. Podłączenie do sieci
Waga może być podłączona do sieci tylko przy użyciu oryginalnego zasilacza,
znajdującego się w jej wyposażeniu. Wtyk zasilacza należy podłączyć do gniazda
znajdującego się z tyłu obudowy wagi.
3.6. Czas stabilizacji temperaturowej wagi.
Przed przystąpieniem do pomiarów należy odczekać, waga osiągnie stabilizację
cieplną.
W przypadku wag, które przed załączeniem do sieci były przechowywane w znacznie
niższej temperaturze (np. porą zimową), czas aklimatyzacji i nagrzewania wynosi: około 8
godzin dla wag typu PM. W czasie stabilizacji cieplnej wagi wskazania wyświetlacza mogą
ulegać zmianie. Zaleca się, aby w miejscu użytkowania wagi ewentualne zmiany
temperatury otoczenia były niewielkie i następowały bardzo powoli.
3.7. Podłączenie wyposażenia dodatkowego
Tylko zalecane przez producenta wagi wyposażenie dodatkowe może być do niej
podłączone. Przed podłączeniem dodatkowego wyposażenia lub jego zmianą (drukarka,
komputer PC, klawiatura komputerowa typu USB lub dodatkowy wyświetlacz) należy
odłączyć wagę od zasilania. Po podłączeniu urządzeń ponownie włączyć wagę do
zasilania.
3.8. Wagi z bezprzewodowym połączeniem głowicy z modułem
wagowym
(wykonanie opcjonalne)
Głowica pomiarowa jest wyposażona w akumulatory i współpracuje z modułem wagowym,
wykorzystując wewnętrzny moduł bezprzewodowy (brak przewodu łączącego głowicę z
modułem jak przy wersji standardowej). Dla tego typu wagi w jej oznaczeniu występuje
dodatkowo litera <B>, np. PM 10.4Y.B.
Cechy:
Maksymalny zasięg: 10 m.
Maksymalny czas pracy głowicy bez konieczności ładowania akumulatorów: 8 h.
Zalety:
1. Eliminacja dodatkowych źródeł wibracji
Umieszczenie terminala poza stołem wagowym eliminuje drgania i wibracje
wynikające z jego obsługi. Pozwala to na stabilną pracę wag o najwyższych
rozdzielczościach, ograniczając konieczność stosowania specjalistycznych
stanowisk wagowych.
2. Wygoda i komfort ważenia w dygestoriach i komorach laminarnych
Dzięki bezprzewodowej komunikacji terminala z modułem ważącym używanie wagi
- 16 -
laboratoryjnej w dygestorium zapewnia wygodniejszą pracę i zwiększa
bezpieczeństwo.
3. Bezpieczeństwo przy ważeniu substancji toksycznych
Bezprzewodowa komunikacja umożliwia umieszczenie modułu wagowego w
szafkach przeciwpodmuchowych lub jego całkowitą izolację od operatora. Dzięki
temu możliwe jest ważenie substancji skażonych lub toksycznych bez narażania
zdrowia i życia użytkownika.
4. Zwiększona ergonomia pipetowania
Proces kalibracji pipet wymaga od operatora zarówno precyzji pomiarów, jak
również szybkości obsługi. Bezprzewodowa komunikacja terminala z wagą
zapewnia wyjątkowy komfort obsługi urządzenia, gwarantując jednocześnie wysoką
dokładność pomiarów.
Ta wersja wagi wyposażona jest w zasilacze sieciowe. Jeden wykorzystywany jest do
zasilania modułu wagowego, a drugi do ładowania akumulatorów głowicy pomiarowej.
3.8.1. Uruchomienie wagi
Po wyjęciu wagi z opakowania i ustawieniu jej w miejscu użytkowania należy podłączyć
zasilanie modułu wagowego i zasilanie głowicy pomiarowej do sieci. Następnie
postępować tak, jak przy uruchamianiu standardowej wagi (patrz: opisy w dalszej części
instrukcji). Poniżej znajduje się wygląd okna głównego wagi w wersji bezprzewodowej.
W stosunku do wykonania standardowego na wyświetlaczu pojawiają się dwie dodatkowe
ikony:
1. Ikona stanu naładowania akumulatora.
2. Ikona połączenia bezprzewodowego.
Działanie i pozostałe funkcje wagowe są identyczne jak wag w wykonaniu standardowym.
3.8.2. Opis ikon dla wykonania bezprzewodowego
Ikona stanu naładowania akumulatora:
Lp.
Ikona
Opis
1
Ładowanie akumulatora.
2
Akumulator naładowany całkowicie, głowica podłączona do zasilania.
3
Akumulator naładowany, głowica niepodłączona do zasilania.
4
Stan naładowania akumulatora (około 50%), głowica niepodłączona do
zasilania.
1
2
- 17 -
5
Minimalny stan naładowania głowicy, konieczność podłączenia głowicy
do zasilania celem naładowania akumulatora.
Ikona połączenia bezprzewodowego:
Lp.
Ikona
Opis
1
Prawidłowe połączenie modułów bezprzewodowych w głowicy i części
wagowej współpraca poprawna.
2
Zerwane połączenie modułów bezprzewodowych w głowicy i części
wagowej brak połączenia.
3.8.3. Ustawienia wagi
W celu zapewnienia odpowiedniej długości pracy przy zasilaniu z akumulatorów należy
pamiętać, aby ustawić odpowiednio parametry <Usypianie wyświetlacza> i <Jasność
wyświetlacza> w grupie parametrów INNE. Opis ustawień znajduje się w dalszej części
instrukcji (patrz: pkt. 34 INNE PARAMETRY).
4. URUCHOMIENIE WAGI
Po podłączeniu zasilania do wagi podświetli się dioda ON/LOAD
na obudowie miernika wagowego.
Należy nacisnąć przycisk , znajdujący się w prawej górnej części elewacji
miernika wagowego, po chwili rozpocznie się procedura ładowania systemu
operacyjnego wraz z programowaniem RADWAG, sygnalizowana miganiem
czerwonej diody ON/LOAD.
Po zakończonej procedurze startowej zostanie automatycznie uruchomione okno
główne programu.
Waga uruchamia się w stanie niezalogowanym (brak użytkownika), aby
rozpocząć pracę, należy się zalogować (procedura logowania jest opisana w
dalszej części instrukcji).
Uwaga:
Wagę należy uruchamiać bez obciążenia z pustą szalką.
- 18 -
5. KLAWIATURA WAGI - FUNKCJE PRZYCISKÓW
Przycisk
Opis
Włączenie lub wyłączenie zasilania
wagi
Zerowanie wagi
Tarowanie wagi
Wysyłanie wyniku do drukarki lub
komputera
Przycisk funkcyjny, wejście do menu
wagi
Wybór modu pracy, przycisk
programowalny
Wybór profilu, przycisk programowalny
Kalibracja wewnętrzna, przycisk
programowalny
6. STRUKTURA PROGRAMU
Struktura menu głównego programu została podzielona na grupy funkcyjne. W każdej
grupie znajdują się parametry pogrupowane tematycznie. Opis każdej z grup znajduje się
w dalszej części instrukcji.
Wykaz grup menuParametry
Dostęp do menu głównego uzyskuje się po naciśnięciu przycisku SETUP lub przycisku w
dolnym pasku wyświetlacza . W menu znajdują się parametry związane z
ustawieniami wagi oraz funkcjami i profilami.
KALIBRACJA
UŻYTKOWNICY
PROFILE
BAZY DANYCH
KOMUNIKACJA
URZĄDZENIA
WEJŚCIA/WYJŚCIA
UPRAWNIENIA
INNE
AKTUALIZACJE
INFORMACJE
O SYSTEMIE
FILMY
- 19 -
7. OKNO WAGOWE PROGRAMU
Główne okno aplikacji można podzielić na 4 obszary:
W górnej części ekranu wyświetlacza znajduje się informacja o aktualnie
używanym modzie pracy, zalogowanym użytkowniku, dacie, czasie, aktywnym
połączeniu z komputerem oraz stanie wypoziomowania wagi.
Poniżej znajduje się okno pokazujące wynik ważenia.
Szare pole zawiera dodatkowe informacje, związane z aktualnie wykonywanymi
czynnościami.
Uwaga:
Informacje zawarte w tym obszarze są dowolnie programowalne. Sposób definiowania
jest opisany w pkt. 14.4 instrukcji.
Poniżej znajdują się ekranowe przyciski funkcyjne:
Uwaga:
Użytkownik wagi ma możliwość definiowania ekranowych przycisków funkcyjnych.
Sposób definiowania jest opisany w pkt. 14.3 instrukcji.
8. LOGOWANIE
W celu pełnego dostępu do parametrów użytkownika oraz edycji baz danych, osoba
obsługująca wagę, po każdorazowym jej włączeniu powinna dokonać procedury
logowania z uprawnieniami <Administrator>.
Procedura pierwszego logowania
Znajdując się w oknie głównym aplikacji, należy nacisnąć napis <Zaloguj>,
umieszczony na górnej belce ekranu, po czym zostanie otwarte okno bazy
operatorów z pozyc< Admin>.
- 20 -
Po wejściu w pozycję < Admin> zostanie uruchomiona klawiatura ekranowa z
oknem edycyjnym hasła operatora.
Należy wpisać hasło „1111” i potwierdzić przyciskiem .
Program powróci do okna głównego, a na górnej belce ekranu, w miejscu napisu
<Zaloguj>, pojawi się nazwa <Admin>.
Po zalogowaniu należy w pierwszej kolejności wprowadzić użytkowników
i nadać im odpowiednie poziomy uprawnień (procedury opisano w dalszej części
instrukcji, patrz: pkt. 11 i 12).
Podczas kolejnego logowania należy wybrać użytkownika z listy i po wpisaniu hasła
program rozpocznie pracę z uprawnieniami dla wybranego użytkownika.
Procedura wylogowania:
Znajdując się w oknie głównym aplikacji, wcisnąć nazwę zalogowanego operatora
na górnej belce ekranu, po czym zostanie otwarte okno bazy operatorów.
Wcisnąć opcję <Wyloguj> (znajdującą się na pierwszej pozycji listy operatorów).
Program powróci do okna głównego, a na górnej belce ekranu,
w miejscu nazwy zalogowanego operatora, pojawi się napis <Zaloguj>.
9. PORUSZANIE SIĘ W MENU WAGI
Poruszanie się w menu programu wagowego jest intuicyjne i łatwe. Dzięki wyświetlaczowi
z panelem dotykowym obsługa programu jest bardzo prosta. Naciśnięcie przycisku
ekranowego lub pola na wyświetlaczu powoduje uruchomienie przypisanej do niego
operacji lub funkcji.
9.1. Klawiatura wagi
lub
Wejście go menu głównego
Przewinięcie menu do góry
Przewinięcie menu do dołu
Szybkie przewijanie menu góradół
Zatwierdzenie zmiany
Opuszczenie funkcji bez zmian
Dodanie pozycji w bazie danych
Wyszukiwanie pozycji w bazie ważeń po dacie
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po nazwie
Wyszukiwanie pozycji w bazie danych po kodzie
Wydruk pozycji z bazy danych
Czyszczenie pola edycyjnego
Włączenie/wyłączenie klawiatury ekranowej
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158
  • Page 159 159
  • Page 160 160
  • Page 161 161
  • Page 162 162
  • Page 163 163
  • Page 164 164
  • Page 165 165
  • Page 166 166
  • Page 167 167
  • Page 168 168
  • Page 169 169
  • Page 170 170
  • Page 171 171
  • Page 172 172
  • Page 173 173
  • Page 174 174
  • Page 175 175
  • Page 176 176
  • Page 177 177
  • Page 178 178
  • Page 179 179
  • Page 180 180
  • Page 181 181
  • Page 182 182
  • Page 183 183
  • Page 184 184
  • Page 185 185

RADWAG PM 60.1.4Y Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi