Stand 21.2.2020
87 von 92
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
Ciastka wyciskane
230 g mąki pszennej, 150 g zimnego masła po-
krojonego w plastry, 100 g cukru, 1 szczypta soli
Formować pałeczki, literki S lub kółeczka i
układać na blasze do pieczenia. Piec w 180°C
przez ok. 10 minut. Zaczekać do ochłodzenia i
udekorować kuwerturą. Migdały można zastąpić
drobno mielonymi orzechami laskowymi lub
włoskimi.
Przepisy dla nasadki masarskiej
Prosimy zwrócić uwagę na to, że ze względów
technicznych w zbiorniku na ciasto zawsze po-
zostaje trochę masy.
Podczas obróbki świeżego mięsa urządzenie na-
leży ze względów higienicznych zaraz po użyciu
dokładnie wyczyścić.
Kiełbasa grillowa o smaku pizzy
500 g mielonej wieprzowiny lub 500 g przypra-
wionego tatara wieprzowego, sól i pieprz do sma-
ku, cienkie jelito (owcze) na kiełbasę grillową,
50 g startego sera ementalskiego, 1 czubata
łyżeczka oregano
Mięso mielone, przyprawy i ser włożyć do zbi-
ornika na ciasto i mieszać przez ok. 5 minut,
aż wszystkie składniki będą dobrze zmieszane.
Namoczyć jelito w ciepłej wodzie, nasunąć na
nasadkę masarską, zrobić na końcu supełek.
Ustawić urządzenie na EXT i napełnić jelito
farszem. Po napełnieniu uformować kiełbaski o
żądanej długości.
Porada: farsz można zmodyfikować przez do-
danie do farszu podstawowego (mielona wie-
przowina, sól i pieprz) np. 50 g smażonej cebu-
li, 4 bardzo drobno posiekanych papryczek chilli
lub 50 g bardzo drobno posiekanych pieczarek.
Pałki serowe
350 g mąki pełnoziarnistej pszennej, 120 ml
ciepłej wody, 1 szczypta cukru, 20 g świeżych
drożdży, 200 g startego sera ementalskiego,
1 jajko, 3 szczypty soli, 2 łyżeczki kminku
Rozpuścić drożdże i cukier w wodzie. Dodać
do zbiornika na ciasto najpierw mąkę, a potem
pozostałe składniki i zagnieść. Przy pomocy na-
sadki masarskiej uformować pałki o długości
ok. 20 cm, ułożyć je na natłuszczonej blasze do
pieczenia i włożyć na 30 minut do piekarnika
podgrzanego do temperatury 50°C. Potem piec
przez ok. 20-25 minut w piekarniku z obiegiem
w temperaturze 190°C.
Porada: pałki można przed upieczeniem posy-
pać makiem lub sezamem.
Do ciasta można dodać 50 g smażonej cebuli
lub 50 g surowej, drobno pokrojonej szynki lub
3 łyżki stołowe drobno posiekanej pietruszki.
Przepisy podane w tej instrukcji obsługi zostały starannie opracowane i sprawdzone przez autorów i
firmę UNOLD AG, ale bez gwarancji. Wyklucza się odpowiedzialność autorów lub firmy UNOLD AG i
jej pełnomocników za szkody osobowe, rzeczowe i majątkowe.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de