Stand 21.2.2020
101 von 104
DE
EN
FR
NL
IT
ES
PL
PRZEPISY NA WKŁADKI DO FONDUE
Kuleczki z krewetek
Na około 25 sztuk
30 krewetek, bez głowy, z usuniętymi jelitami
i skorupami, 1 łyżka poszalowanego sezamu,
1 cebula wiosenna, 1 łyżka oleju sezamowego,
1 łyżeczka skrobi jadalnej, sól, pieprz, starta
skórka z jednej cytryny
Krewetki drobno posiekać, sezam bez dodatku
tłuszczu uprażyć na patelni na kolor złoto-
brązowy. Cebulę wiosenną wymyć i również
drobno posiekać. Wymieszać wszystkie składniki
i doprawić do smaku przyprawami. Uformować
kulki. Odstawić aż ochłodzą się. Przygotować
fondue i dodać do rosołu. Czas gotowania około
3 minuty.
l rosołu z kury, 4 łyżki wytrawnego sherry lub
białego wina, 2 jaja
Mięso, wymyte wnętrzności i rybę pociąć na
cienkie plastry. Kraby ewentualnie rozmrozić.
Makaron ryżowy namoczyć przez ok. 10 min. w
ciepłej wodzie. Wymyć szpinak, usunąć twarde
ogonki. Marchew i selery oczyścić i pociąć na
plastry. Jaja rozbełtać. Składniki przygotować
w oddzielnych miskach. Rosół z kury z sherry
podgrzać na najwyższym stopniu na fondue.
Gdy rosół będzie gorący, przełączyć na mniejszy
stopień tak, aby rosół gotował się tylko słabo.
Mięso, rybę, wnętrzności i warzywa gotować w
rosole. Podczas gotowania dolać trochę rosołu
w razie potrzeby. Podawać wraz z sosami do
fondue, np. sosem curry lub sosem koktajlowym
lub ze słodko-kwaśnym sosem chińskim. Na
koniec dodać do rosołu zmiękczony makaron
ryżowy, pozostałe warzywa i rozbełtane jajka.
Azjatycki rosół z kury
Dla 4 do 6 osób
1 kura na zupę, ok. 2,5 kg, 1 pęczek zieleniny do
zupy, 50 g imbiru, 5 do 6 lasek trawy cytrynowej,
1 cebula, liście laurowe, białe ziarnka pieprzu,
ok. 150 ml wina ryżowego, zielona kolendra, sól,
Kurę wypłukać zimną wodą i w dużym garnku
zalać ok. 5 l wody. Zagotować, zbierać pianę
łyżką do piany. Zieleninę do zupy wymyć i
pociąć na kawałki, imbir obrać i kostkować.
Trawę cytrynową również wymyć i pociąć na
kawałki. Obrać cebulę i pociąć na połówki
pierścieni. Odłożyć trochę zielonej kolendry,
trawy cytrynowej i liści laurowych, resztę wraz
z przyprawami, cebulą i winem ryżowym dodać
do garnka i krótko zagotować. Garnek zdjąć z
kuchenki i pozostawić na noc do ochłodzenia.
Następnego dnia wyjąć kurę z rosołu, rosół
przelać przez sito i wlać do garnka do fondue.
Dodać pozostałą trawę cytrynową, zieloną
kolendrę i 1 do 2 liści laurowych i zagotować.
Jeśli podczas przygotowywania fondue rosół
gotuje się zbyt mocno, można dolać trochę
gorącej wody.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de