92
Ciasto na gofry
Mieszadło
50 g roztopionego masła, 1 jajko, 50 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego, 1 łyżeczka
rumu, 100 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pie-
czenia
Masło, jajko, cukier, cukier waniliowy i rum wy-
mieszać mieszadłem. Dodać mąkę i proszek do
pieczenia, wymieszać impulsowo. Porcjować do
gofrownicy, upiec na kolor złocisto brązowy.
Bita śmietana
Mieszadło
200 ml śmietany kremówki, 1 opakowanie cukru
waniliowego
Ochłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem
waniliowym przy pomocy mieszadła. Często za-
trzymywać i kontrolować stopień ubicia.
Zapiekanka ziemniaczana
Tarka do cięcia w plastry
2 ziemniaki
100 ml słodkiej śmietany, 1/2 cebuli, 1 jajko,
50 g startego sera ementalera, sól, pieprz, gałka
muszkatołowa
Obrać ziemniaki, pociąć na plastry tarką do cię-
cia. Cebulę również obrać i pociąć.
W formie do zapiekanki układać warstwami na
zmianę ziemniaki i cebulę.
Roztrzepać śmietanę z jajkiem i przyprawami,
wylać na ziemniaki, posypać serem. Piec w pie-
karniku w 160 °C przez około 30 minut.
Surówka z marchwi
Tarka średnia
1 marchew, 1 jabłko, 1 łyżka orzechów włoskich,
2 łyżki soku pomarańczowego, 1 łyżeczka oleju
Obrać marchew, usunąć pestki z jabłka i podzie-
lić na ćwiartki.
Jabłko i marchew zetrzeć tarką średnią, posy-
pać orzechami, dodać sok pomarańczowy, olej
i wymieszać.
Chipsy ziemniaczane
Tarka do cięcia cienkiego
2 mączyste ziemniaki, 1 łyżka oleju, 1 łyżka pa-
pryki w proszku
Ziemniaki umyć i obrać. Pociąć tarką na cienkie
plastry. Zamarynować w oleju z papryką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Plastry
ziemniaków rozłożyć i upiec na brązowo w pie-
karniku w 180 °C.
Befsztyk tatarski z mięsa wieprzowego
Nóż do rozdrabniania
150 g mięsa wieprzowego na sznycel, 1/2 cebuli
1 żółtko, sól, pieprz
Wszystkie składniki dokładnie rozdrobnić no-
żem.
Tym nożem można również rozdrabniać czeko-
ladę, zioła, orzechy, suche kromki chleba, ser,
chrzan, imbir itd.
Klopsiki z wątroby jako wkładka do zupy
Nóż do rozdrabniania
150 g wątroby wołowej, 1/2 cebuli, 1 namoczo-
na, wyciśnięta bułka, 2 łyżki tartej bułki, 1 jajko,
sól, pieprz, gałka muszkatołow
Wszystkie składniki dokładnie rozdrobnić no-
żem. Zagotować 1 litr rosołu wołowego. Małą
łyżeczką wrzucać małe porcje masy na wrzący
rosół, czekać do wypłynięcia.
Copyright UNOLD AG | www.unold.de