Bosch B1EIT00020(00) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

Robert Bosch Hausgeräte GmbH 57
Dla własnego bezpieczeństwa
To wyposażenie jest przeznaczone do przystawki
do mielenia mięsa MUZ8FW1.
Przestrzegać instrukcji obsługi przystawki do mie-
lenia mięsa MUZ8FW1 oraz robota kuchennego
MUM8.../MUMXL.. .
To wyposażenie nadaje się do formowania płatów
makaronu i innych rodzajów makaronów ze wstęp-
nie przygotowanego ciasta. Inne zastosowanie jest
niedozwolone.
, Wskazówki bezpieczeństwa dla pracy
z niniejszym urządzeniem
Wyposażenie można używać tylko wtedy gdy jest
kompletnie zmontowane.
Wyposażenie nakładać i zdejmować tylko wtedy,
gdy napęd jest nieruchomy.
Opis urządzenia
Proszę otworzyć składane
kartki z rysunkami.
1
Przystawka do formowania
płatów makaronu (lasagne,
pierogi niemieckie)
2
Przystawki do makaronu
(szerokich wstążek, rurek
rigatoni, rurek makaro-
nowych, itp.)
3
Przedłużacz ślimaka
4
Stożek dla przystawki
do makaronu
5
Nakrętka dla przystawki
do makaronu
Przygotowanie
Przed pierwszym użyciem
dokładnie umyć poszczegól-
ne części, patrz „Czysz-
czenie i pielęgnacja“.
pl
58 Robert Bosch Hausgeräte GmbH
Uwaga!
Osłonić nie używane napędy
pokrywami ochronnymi.
Odkręcić nakrętkę od przy-
stawki do mielenia mięsa
MUZ8FW1.
Wyjąć nóż i sitko.
Przystawki do makaronu
Przepisy na ciasto
makaronu
Ciasto na makaron
z kaszą pszeniczną
Przepis podstawowy:
500 g kaszy z pszenicy twardej,
bardzo drobno zmielonej
150–200 ml wrzącej wody
1 jajko
Wszystkie składniki krótko
zmiksować na stopniu
M
(5x po 3 sekundy).
Maksymalna ilość:
1 raz przepis podstawowy
Ciasto na makaron
jajeczny
Przepis podstawowy:
130 g mąki pszennej typu 405
albo najdrobniej zmielonej mąki
pszennej
1 jajko
Wszystkie składniki krótko
zmiksować na stopniu
M
(5x po 3 sekundy).
Na zielony makaron: dodać
trochę puree ze szpinaku.
Na czerwony makaron:
dodać trochę puree z pomi-
dorów.
W razie potrzeby dodać
jeszcze trochę mąki.
Maksymalna ilość:
2x razy przepis podstawowy
Ciasto na makaron
z mąką gryczaną
Przepis podstawowy:
150 g najdrobniej zmielonej
mąki gryczanej
150 g najdrobniej zmielonej
mąki pszennej
2 jajka
50 ml wrzącej wody
Wszystkie składniki krótko
zmiksować na stopniu
M
(5x po 3 sekundy).
Maksymalna ilość:
1,5x razy przepis podstawowy
pl
Ważna wskazówka
Zalecane wartości orienta-
cyjne dla prędkości roboczej
zawarte w niniejszej instrukcji
obsługi odnoszą się do urzą-
dzeń z siedmiostopniowym
przełącznikiem obrotowym.
Dla urządzeń z 4-stopniowym
przełącznikiem obrotowym
podano wartości orientacyjne
w poniższej tabeli:
7-stopniowy przełącznik:
1..2..3..4..5..6..7
4-stopniowy przełącznik:
1......2......3......4
Robert Bosch Hausgeräte GmbH 59
Wskazówka:
Dla otrzymania
wysokiej jakości makaronu,
samemu zmielić różne gatunki
zbóż i natychmiast dalej
je przetwarzać.
Wskazówka odnośnie
wytwarzania ciasta
Ciasto na makaron jest gotowe,
gdy się kruszy!
Okruszki ciasta na makaron
jajeczny powinny mieć wielkość
mniej więcej ziarna kawy, nato-
miast w przypadku ciasta
z kaszy z pszenicy twardej -
niemal podwójną wielkość.
Ciasto na rurki makaronowe
i rurki rigatoni powinno być
trochę bardziej wilgotne niż
zazwyczaj (większe okruszki).
Jeśli zajdzie potrzeba skorygo-
wania konsystencji, dodawać
mąkę lub wodę tylko łyżeczkami,
żeby otrzymać prawidłową
konsystencję.
Ciasto do formowania w prasie
do makaronu powinno być
zasadniczo bardziej suche niż
ciasto do wałkowania makaronu.
Zamontowanie przystawki
do makaronu
Przedłużacz ślimaka tak
nałożyć na ślimak przystawki
do mielenia mięsa, żeby
zachować ciągłość zwoju
ślimaka.
Włożyć wymaganą przy-
stawkę do stożka i przymo-
cować nakrętką przystawki
do makaronu.
Wskazówka:
Szczeliny przy-
stawki do szerokich wstążek
makaronu muszą stać pionowo,
żeby makaron nie uległ sklejeniu.
Stożek włożyć do przystawki
do mielenia mięsa i przymo-
cować ją nakrętką przy-
stawki.
Włożyć wtyczkę
do gniazdka.
Formowanie ciasta
Włączyć urządzenie:
Makaron do zup - stopień
7
,
ciąć na krótkie odcinki
Inny makaron - stopień
5
Powoli dodawać ciasto.
Makaron przycinać ostrym
nożem bezpośrednio przy
przystawce do makaronu.
Wskazówka:
Jeżeli wychodzący
z przystawki makaron będzie
lekko posypywany mąką,
to nie będzie się sklejać!
Gotowanie makaronu
Czas gotowania w dużej ilości
słonej wody z dodatkiem małej
ilości oleju jest najkrótszy zaraz
po wytworzeniu makaronu.
Drobny makaron (np. tagliatelle):
1 minuta
Duży makaron (np.: rurki
rigatoni): 6–7 minut
Zawsze kontrolować, czy
makaron jest już gotowy
(lekko twardy – „al dente“).
Następnie spłukać gorącą
lub zimną wodą.
pl
60 Robert Bosch Hausgeräte GmbH
Przystawka do formo-
wania płatów makaronu
(lasagne, pierogi
niemieckie)
Ciasto na lasagne
Przepis podstawowy:
500 g mąki pszennej typu
405 albo najdrobniej
zmielonej mąki pszennej
5 jajek
Wszystkie dodatki wstępnie
zagniatać ok. 3–5 minut
na stopniu
3
.
Ciasto musi być gładkie
i mocne.
Maksymalna ilość:
1,5x przepis
podstawowy (ok. 1150 g ciasta)
lub 1000 g mąki
Zamontowanie przystawki
do makaronu
Przystawkę do formowania
płatów ciasta (lasagne)
włożyć do przystawki do mie-
lenia mięsa i przymocować
ją nakrętką przystawki
do mielenia mięsa.
Formowanie ciasta
Pod otwór wylotowy
podłożyć tkaninę
bawełnianą, deskę
drewnianą lub papier
pergaminowy, ponieważ
makaron ulega przyklejaniu
do podkładu porcelanowego
lub z tworzywa sztucznego.
Włączyć urządzenie
(zakres
5
).
Makaron udaje się najlepiej,
gdy przystawka do maka-
ronu jest ciepła: W tym celu
pierwsze 30 cm makaronu
ponownie przepuścić przez
przystawkę do makaronu
i potem ciasto w miarę
szybko dalej formować.
Po pracy
Wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę z gniazdka
sieciowego.
Przed przystąpieniem do
demontowania przystawek
do mielenia mięsa i do maka-
ronu poczekać, aż ulegną
ochłodzeniu.
Przystawki do makaronu
demontować w odwrotnej
kolejności w stosunku
do powyższego opisu.
Wyczyścić pojedyncze
części, patrz rozdział „Czysz-
czenie i pielęgnacja“.
Czyszczenie i pielęgnacja
Uwaga!
Przystawki do mielenia mięsa
i pojedynczych części nie można
myć w zmywarce do naczyń.
Pojedyncze części należy
umyć ręcznie i natychmiast
wysuszyć.
Do usuwania pozostałości
nie używać żadnych metalo-
wych przedmiotów (gwoździ,
sztućców, itp.).
pl
Zastrzega się prawo
wprowadzania zmian.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Bosch B1EIT00020(00) Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla