Aeg-Electrolux SZ91240-4I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
SANTO Z 9 12 40 - 4i
Ch³odziarka
Instrukcja obs³ugi
AUS ERFAHRUNG GUT
3
SPIS TRE(CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE.STWA.................................5
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE UTYLIZACJI.............................................7
PRZYGOTOWANIE URZ,DZENIA DO EKSPLOATACJI.....................8
OBSUGA I EKSPLOATACJA URZ,DZENIA.....................................10
KOMORA (WIE7O(CI LONGFRESH 0°C...........................................17
PRAWIDOWE PRZECHOWYWANIE PRODUKTÓW
SPO7YWCZYCH ..................................................................................18
ZAMRA7ANIE PRODUKTÓW 7YWNO(CIOWYCH ............................20
ODMRA7ANIE URZ,DZENIA..............................................................22
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ......................................................23
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE OSZCZ:DNO(CI
W ZU7YCIU ENERGII ELEKTRYCZNEJ .............................................24
OBJAWY I PRZYCZYNY USTEREK....................................................24
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................26
TERMINY SPECJALISTYCZNE...........................................................27
MONTA7...............................................................................................28
INSTALACJA I ZABUDOWA................................................................29
4
Szanowni Klienci!
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji chodziarki prosimy o
dokadne zapoznanie si z instrukcj obsugi, w której podano wa"ne infor-
macje dotyczce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji urz-
dzenia.
Instrukcj obsugi nale"y zachowa', aby korzysta' z niej podczas eksplo-
atacji urzdzenia.
W przypadku sprzeda"y urzdzenia nale"y pamita' o przekazaniu instruk-
cji obsugi nowemu u"ytkownikowi.
Instrukcja obsugi zostaa opracowana dla kilku technicznie porównywal-
nych modeli z ró"nym wyposa"eniem. Prosimy o zwrócenie uwagi na model
posiadanej przez Pa)stwa chodziarki.
Prosimy o zwrócenie uwagi na symbol trójkta ostrzegawczego i wyra"e-
nia „Uwaga” „OstrzeAenie”. S to wskazówki o szczególnym znaczeniu
dla bezpiecze)stwa u"ytkownika i dla prawidowego funkcjonowania urz-
dzenia.
NaleAy bezwzglCdnie przestrzegaF podanych wskazówek i ostrzeAeI.
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupeniajcy i dotycz
obsugi oraz praktycznego u"ytkowania urzdzenia.
Tym znakiem opatrzone s rady i wskazówki dotyczce ekonomicznego
u"ytkowania urzdzenia w sposób przyjazny dla ,rodowiska naturalnego.
Instrukcja obsugi zawiera wskazówki dotyczce postpowania w przypadku
wystpienia zakóce) i usuwania ich przez u"ytkownika w rozdziale „Objawy i
przyczyny usterek”.
Je"eli nie bd Pa)stwo w stanie usun' zakócenia samodzielnie zgodnie z
podanymi wskazówkami, to nale"y zgosi' usterk w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE.STWA
Produkty naszej marki speniaj wymogi techniczne zawarte w ustawie o
bezpiecze)stwie urzdze) elektrycznych.
Jako producent zakupionego przez Pa)stwa urzdzenia jeste,my zobo-
wizani do podania wskazówek dotyczcych bezpiecznego u"ytkowania
urzdzenia.
Przeznaczenie urzJdzenia
Chodziarka jest przeznaczona do u"ytku w warunkach gospodarstwa do-
mowego i su"y do przechowywania ,wie"ych produktów spo"ywczych,
mro"enia i przechowywania mro"onek oraz przygotowywania kostek lodu.
Je,li bdzie u"ytkowana niezgodnie z przeznaczeniem lub bdzie nieprawi-
dowo obsugiwana, producent nie odpowiada za ewentualne szkody.
Ze wzgldów bezpiecze)stwa nie wolno dokonywa' przeróbek lub zmian
parametrów urzdzenia.
W przypadku zastosowania chodziarki do celów przemysowych lub innych
(ni" do przechowywania produktów spo"ywczych), gwarancja zostaje anu-
lowana.
Przed pierwszym w$Jczeniem
Po rozpakowaniu urzdzenia nale"y sprawdzi', czy nie zostao ono uszko-
dzone podczas transportu. W Aadnym wypadku nie wolno pod$JczaF
uszkodzonego urzJdzenia. Je,li urzdzenie jest uszkodzone, nale"y
zwróci' si do sklepu, w którym dokonano zakupu.
Zwróci' uwag, aby chodziarka nie staa na przewodzie zasilajcym. Uwa-
ga: Wymiany uszkodzonego przewodu na nowy mo"e dokona' jedynie
technik z autoryzowanego zakadu serwisowego.
Czynnik ch$ odniczy
Urzdzenie zawiera czynnik chodniczy izobutan (R 600a), gaz naturalny o
wa,ciwo,ciach palnych, który jest przyjazny dla ,rodowiska naturalnego.
Podczas transportu i ustawiania urzdzenia nale"y zachowa' szczególn
ostro"no,', aby nie uszkodzi' ukadu chodniczego.
W przypadku uszkodzenia ukadu chodniczego nale"y unika' otwartego
pomienia lub innych ;róde ognia, a pomieszczenie, w którym znajduje si
urzdzenie, nale"y wywietrzy'.
6
BezpieczeIstwo dzieci
Elementy opakowania (np. folia, styropian) stwarzaj powa"ne zagro"enie
dla dzieci. NiebezpieczeIstwo uduszenia siC. Elementy opakowania na-
le"y przechowywa' w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Je"eli urzdzenie ma zosta' usunite z gospodarstwa domowego, nale"y
wyj' przewód zasilajcy z gniazdka, unieruchomi' zamek drzwi, odci'
przewód zasilajcy i usun' wtyczk wraz z resztkami przewodu. Uniemo"-
liwi to zamknicie si dzieci w trakcie zabawy we wntrzu urzdzenia. Nie-
bezpieczeIstwo uduszenia siC.
Zwróci' uwag na dzieci, które bawic si urzdzeniami elektrycznymi, nie
potrafi obiektywnie oceni' potencjalnego niebezpiecze)stwa. Podczas
pracy urzdzenia nale"y zapewni' dzieciom opiek. Nie zezwalaF dzie-
ciom na zabawC urzJdzeniem.
Codzienne uAytkowanie
Pojemniki z palnymi gazami lub cieczami mog sta' si nieszczelne wsku-
tek oddziaywania zimna. ZagroAenie eksplozjJ. W chodziarce nie wolno
przechowywa' pojemników z substancjami palnymi (np. ,rodki w aerozolu,
zapalniczki itp.).
Nie wcza' urzdze) elektrycznych w chodziarce (np. maszynka do lo-
dów, miksery).
W zamra"alniku nie przechowywa' butelek i puszek. Ich zawarto,' mo"e
zamarzn' i rozsadzi' pojemnik. W zamra"alniku nie przechowywa' lemo-
niady, soków, piwa, wina, wina musujcego itp.
Nie spo"ywa' lodów lub kostek lodu bezpo,rednio po wyjciu z zamra"alni-
ka. Mog przymarzn' do jzyka lub warg.
Nie dotyka' mro"onek mokrymi rkoma (mog przymarzn' do produktu).
Nie zasania' otworów wentylacyjnych, gdy" mo"e to wpyn' ujemnie na
prac urzdzenia.
Nie u"ywa' urzdze) lub ,rodków do przyspieszania odmra"ania.
Nie dopu,ci' do uszkodzenia ukadu chodniczego.
Przed przystpieniem do mycia, urzdzenie nale"y cakowicie odczy' od
;róda zasilania, wyjmujc wtyczk z gniazdka lub wykrci' bezpieczniki.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka, nale"y trzyma' za wtyczk, a nie cign' za
przewód zasilajcy.
Usterki
W przypadku wystpienia awarii nale"y najpierw wykona' czynno,ci
sprawdzajce wedug wskazówek podanych w rozdziale „Objawy i przyczy-
ny usterek”.
7
Je,li u"ytkownik nie bdzie w stanie samodzielnie usun' usterki wedug
podanych wskazówek, nie nale"y ponawia' prób naprawy urzdzenia.
Urzdzenie mog naprawia' wycznie wykwalifikowani pracownicy autory-
zowanych zakadów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich kwalifikacji i uprawnie) stwarzaj powa"ne zagro"enie dla
u"ytkownika. W przypadku wystpienia awarii nale"y skontaktowa' si z
personelem autoryzowanego zakadu serwisowego.
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE UTYLIZACJI
Opakowanie urzJdzenia
Opakowanie urzdzenia nale"y usun' zgodnie z obowizujcymi przepisami
o ochronie ,rodowiska naturalnego.
Wszystkie materiay zastosowane do produkcji opakowania s przyjazne dla
,rodowiska naturalnego i s przystosowane do bezpiecznego skadowania
oraz spalania w specjalistycznych urzdzeniach.
Elementy z tworzywa sztucznego s oznaczone nastpujcymi symbolami i
nadaj si do przetworzenia - recyklingu:
>PE< ZewnCtrzna pow$oka i worki plastikowe we wnCtrzu wykonane sJ z
polietylenu.
>PS< Elementy zabezpieczenia wykonane sJ z pianki polistyrenowej bez
zawartoOci freonu.
Utylizacja zuAytego urzJdzenia
Ze wzgldu na ochron ,rodowiska naturalnego urzdzenia chodnicze wyma-
gaj specjalistycznej utylizacji. Dotyczy to równie" tej chodziarki, któr w przy-
szo,ci zechc Pa)stwo usun' ze swojego gospodarstwa domowego i zast-
pi' j nowym urzdzeniem.
OstrzeAenie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowego na-
le"y unieruchomi' w taki sposób, aby nie mo"na go byo wczy'. Wyj'
wtyczk z gniazdka, odci' przewód zasilajcy i usun', bd; unieruchomi'
zamek zatrzaskowy lub ryglowy. W ten sposób zapobiega si powstaniu za-
gro"enia dla bawicych si dzieci (np. dzieci mog si zamkn' podczas za-
bawy wewntrz urzdzenia). Zagro"enie uduszenia si.
Wskazówki dotyczJce utylizacji
Urzdzenia nie wolno usuwa' razem z odpadami z gospodarstwa domowe-
go.
Zachowa' szczególn ostro"no,'! Nie wolno uszkodzi' ukadu chodnicze-
go, a w szczególno,ci skraplacza na tylnej ,ciance urzdzenia.
8
Informacji o miejscu zbiórki urzdze) przeznaczonych do utylizacji udzielaj
odpowiednie su"by miejskie.
UsuniCcie elementów opakowania transportowego
Urzdzenie oraz elementy wyposa"enia wewntrznego zostay zabezpie-
czone na czas transportu specjalnymi elementami.
Wszystkie ta,my oraz elementy opakowania nale"y usun' z zewntrznej
lewej i prawej strony drzwi.
Usun' wszystkie ta,my i podkadki z wntrza urzdzenia.
PRZYGOTOWANIE URZ,DZENIA
DO EKSPLOATACJI
Miejsce ustawienia
Chodziark nale"y ustawi' w suchym pomieszczeniu z dobr wentylacj. Na-
le"y uwzgldni', "e temperatura otoczenia wpywa na zu"ycie energii elek-
trycznej.
UrzJdzenia nie naleAy ustawiaF:
w miejscach nara"onych na bezpo,rednie oddziaywanie promieni sonecz-
nych,
w pobli"u ;róde ciepa (np. piece, kaloryfery, inne grzejniki itp.).
UrzJdzenie naleAy ustawiF:
w miejscu, w którym temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatycznej,
do której nale"y urzdzenie.
Klasa urzdzenia podana jest na tabliczce znamionowej znajdujcej si po le-
wej stronie wewntrz urzdzenia.
W poni"szej tabeli podano temperatury otoczenia przyporzdkowane do od-
powiednich klas klimatycznych urzdze) chodniczych.
Klasa klimatyczna Temperatura otoczenia
SN
+10 do +32
o
C
N
+16 do +32
o
C
ST
+18 do +38
o
C
T
+18 do +43
o
C
Nale"y zapewni' prawidow wentylacj urzdzenia.
Nie instalowa' chodziarki pod pyt grzejn. Wysoka temperatura pyty mo"e
uszkodzi' urzdzenie.
9
Wentylacja
Modele do zabudowy (zintegrowane)
Zabudowane drzwi szafki uszczelniaj
wnk, w której znajduje si urzdzenia.
Dlatego urzdzenia zintegrowane musz
mie' zagwarantowan prawidow wenty-
lacj poprzez otwory w cokole mebli.
Ogrzane powietrze musi uchodzi' do gó-
ry bez przeszkód przez przestrze) wenty-
lacyjn na tylnej ,ciance szafki. Przekrój
otworu wentylacyjnego musi wynosi'
przynajmniej 200cm
2
.
Uwaga!
Aby zapewni' prawidowe dziaanie urz-
dzenia nale"y utrzymywa' otwory wenty-
lacyjne w czysto,ci. Nie wolno zasania' i
zastawia' otworów wentylacyjnych.
Zabudowa urzJdzenia
Patrz: szablon monta"owy.
Po zamontowaniu urzdzenia sprawdzi', czy uszczelka drzwi przylega prawi-
dowo. Inaczej mo"e doj,' do nadmiernego przyrostu szronu i wy"szego zu"y-
cia energii elektrycznej.
Pod$Jczenie do instalacji elektrycznej
Urzdzenie nale"y podczy' do gniazdka z uziemieniem wykonanym zgodnie
z obowizujcymi przepisami bezpiecze)stwa.
Gniazdko musi mie' zabezpieczenie 10 A.
Je,li po ustawieniu urzdzenia w zabudowie, gniazdko jest niedostpne, nale-
"y wykona' odpowiednie zmiany w instalacji elektrycznej, aby urzdzenie
mo"na byo odczy' od sieci zasilajcej (np. bezpiecznik, wcznik LS, wy-
cznik ró"nicowo-prdowy lub wycznik z rozwarciem styków minimum
3 mm).
Przed podczeniem urzdzenia nale"y sprawdzi', czy parametry elek-
tryczne (napicie, rodzaj prdu) urzdzenia podane na tabliczce znamio-
nowej, odpowiadaj warto,ciom elektrycznym sieci zasilajcej.
np. AC 220 ... 240 V 50 Hz lub
220 ... 240 V ~ 50 Hz
tzn. 220 do 240 V, prd zmienny, 50 Hz.
Tabliczka znamionowa znajduje si w chodziarce po lewej stronie.
10
OBSUGA I EKSPLOATACJA URZ,DZENIA
W zalenoci od modelu
1. Panel sterujJcy
2. Zamykany pojemnik na mas$o i sery
3. Pó$ka na drzwiach
4. Pó$ka na butelki
5. Komora OwieAoOci LONGFRESH 0°C z regulacjJ poziomu wilgotnoOci
6. Pó$ka (odpowiednia dla butelek i puszek)
7. Pó$ki
8. Filtr powietrza
9. Komora zamraAalnika
10. Tabliczka znamionowa
11. Magnes (dla oOwietlenia wewnCtrznego i alarmu drzwi)
11
Panel sterujJcy
1. Lampka kontrolna zasilania (zielona)
2. Przycisk W$Jczony/Wy$Jczony (On/Off)
3. Przycisk regulacji temperatury (zwiCkszanie)
4. WyOwietlacz temperatury
5. Przycisk regulacji temperatury (zmniejszanie)
6. Lampka kontrolna FROSTMATIC (Aó$ta) – do intensywnego mroAenia
7. Przycisk funkcji FROSTMATIC
8. Lampka kontrolna funkcji TURBO COOLMATIC (Aó$ta) – do intensyw-
nego ch$odzenia
9. Przycisk funkcji TURBO COOLMATIC
Przyciski regulacji temperatury
Regulacji temperatury wewntrz chodziarki i za-
mra"arki mo"na dokona' za pomoc przycisków „+”
(wy"sza temperatura) i „-” (ni"sza temperatura).
Przyciski wspópracuj z wy,wietlaczem temperatury.
Po wci,niciu jednego z dwóch przycisków („+” lub „-”) wy,wietlacz zamiast
aktualnej temperatury (pod,wietlone wskazanie) bdzie wskazywa zadan
temperatur (wskazanie pulsuje).
Ka"de wci,nicie przycisku powoduje zmian warto,ci temperatury w od-
stpach 1°C.
Je"eli "aden z przycisków nie zostanie wci,nity, na wy,wietlaczu po upy-
wie 5 sekund pojawia si warto,' temperatury, która panuje wewntrz
urzdzenia.
Ustawiona temperatura:
- Warto,' zadanej przez u"ytkownika temperatury wewntrznej urzdzenia
(pojawia si jako pulsujce wskazanie).
Aktualna temperatura:
- Aktualna temperatura wewntrz urzdzenia (pojawia si jako pod,wietlone
wskazanie).
12
WyOwietlacz temperatury
Na wy,wietlaczu pojawiaj si "ne informacje dla
u"ytkownika.
Aktualna temperatura panujca w chodziarce.
W trakcie regulacji temperatury pulsuje wybrana warto,' temperatury.
Symbol kwadratu w razie usterki mogcej wpywa' na aktualn temperatur
wewntrz chodziarki. Nale"y zgosi' usterk urzdzenia w autoryzowanym
serwisie. Do czasu naprawy urzdzenie bdzie chodzio zgodnie z dokona-
nymi wcze,niej ustawieniami.
Alarmy
W przypadku pozostawienia otwartych drzwi na du"ej ni" 3 minuty rozlegnie
si sygna akustyczny. Mo"na go wyczy' zamykajc drzwi chodziarki.
Filtr powietrza
Urzdzenie posiada filtr wglowy (w tylnej ,ciance
chodziarki).
Filtr oczyszcza powietrze wewntrz komory cho-
dziarki i komory ,wie"o,ci LONGFRESH, co sprzyja
zachowaniu dobrych warunków do przechowywania
"ywno,ci.
Uwaga! Pokrywa filtra musi by' stale zamknita.
Wk$adanie filtra wCglowego
Filtr wglowy jest dostarczony w foliowym opakowaniu, aby przedu"y' jego
"ywotno,'. Filtr nale"y wsun' za klapk przed wczeniem urzdzenia.
1. Uchyli' pokryw (1).
2. Wo"y' filtr w rowki na pokrywie (2).
3. Zamkn' pokryw.
Uwaga! Pokrywa filtra musi by' zamknita w czasie pracy urzdzenia.
Nale"y ostro"nie obchodzi' si z filtrem, aby si nie postrzpi.
13
Wymiana filtra wCglowego
Filtr wglowy nale"y wymienia' raz w roku. Nowe filtry mo"na kupi' u
sprzedawcy urzdzenia lub w autoryzowanych serwisach.
1. Filtr nale"y umie,ci' za pokryw (mo"-
na go wyj' po uchyleniu pokrywy) (1).
2. Wysun' filtr z rowków.
3. Wo"y' nowy filtr w rowki (2). Zamkn'
pokryw.
Czyszczenie elementów wewnCtrznych
Przed przystpieniem do eksploatacji nale"y umy' urzdzenie i wszystkie
elementy wyposa"enia, aby usun' charakterystyczny „zapach fabrycz-
ny”.
Urzdzenie nale"y my' letni wod i neutralnym ,rodkiem do mycia, a po
umyciu starannie wytrze' do sucha.
Do mycia nie wolno stosowa' ,rodków szorujcych, gdy" mo"na uszkodzi'
urzdzenie.
OdczekaF po przewiezieniu urzJdzenia
Po przewiezieniu urzdzenia nale"y je ustawi' w pozycji pionowej i odczeka'
przynajmniej 1 godzin przed podczeniem do zasilania elektrycznego. W
czasie transportu (np. przy pochyleniu lub poo"eniu urzdzenia) olej móg
przedosta' si do ukadu chodniczego i nale"y odczeka', a" spynie do spr-
"arki.
W$Jczenie ch$odziarki i ustawienie temperatury
1. Wo"y' wtyczk do gniazdka. Po otwarciu drzwi chodziarki wcza si
o,wietlenie wewntrzne.
2. Wcisn' przycisk gówny ON/OFF (wczony/wyczony). Zielona
lampka kontrolna i wy,wietlacz zostan pod,wietlone.
3. Wcisn' przycisk „+” lub „-”. Na wy,wietlaczu pulsuje wskazanie
ustawionej temperatury.
4. Wciskajc przycisk „+” lub „-” ustawi' warto,' temperatury. Na
wy,wietlaczu pojawi si wybrana warto,'. Ka"de wci,nicie przycisku
zmienia temperatur o 1°C. Zakres ustawie): od +3°C do +8°C.
14
Z punktu widzenia nauk o "ywieniu, wa,ciw temperatur dla komory
chodziarki jest +5°C, a dla zamra"alnika -18°C.
5. Po upywie ok. 5 sekund na wy,wietlaczu temperatury pojawia si ak-
tualnie panujca w chodziarce temperatura. Wy,wietlacz przecza
si z pulsowania na stae pod,wietlenie. Wcza si spr"arka.
Uwaga! Podczas zmiany temperatury spr"arka nie rozpocznie pracy natych-
miast (je,li odbywa si wa,nie proces odmra"ania).
Tylna ,cianka urzdzenia mo"e si nagrzewa' w czasie pracy.
Do chodziarki mo"na wo"y' produkty bezpo,rednio po wczeniu urz-
dzenia, gdy" temperatura stabilizuje si szybko.
Temperatura w komorze ,wie"o,ci LONGFRESH 0°C jest regulowana auto-
matycznie. Pozostaje na poziomie ok. 0°C, bez konieczno,ci dodatkowego
ustawiania.
Uwaga! Chodziarka jest wyposa"ona w wentylator, który zapewnia szybkie
chodzenie produktów oraz optymalne utrzymywanie temperatury midzy
chodziark, a komor ,wie"o,ci LONGFRESH. Dzieje si tak dziki zmiennej
prdko,ci pracy wentylatora w ró"nych odstpach czasu – jest to zjawisko
normalne i nie ,wiadczy o usterce urzdzenia.
Produkty mo"na wkada' do zamra"alnika dopiero wtedy, gdy bdzie w nim
panowaa temperatura -18°C.
Funkcja szybkiego ch$odzenia / mroAenia - TURBO COOLMATIC /
FROSTMATIC
Uwaga! Nie mo"na wczy' jednocze,nie funkcji COOLMATIC i FROSTMA-
TIC.
Przycisk funkcji TURBO COOLMATIC
Funkcja szybkiego chodzenia jest przydatna w przypadku
chodzenia jednorazowo du"ej ilo,ci ,wie"ych produktów (np.
napojów i saatek na przyjcia).
1. Wcisn' przycisk TURBO COOLMATIC, "óta lampka kontrolna zo-
stanie pod,wietlona.
2. Urzdzenie przeczy si automatycznie na temperatur +3 °C. Je"eli
funkcja nie zostanie wyczona rcznie, urzdzenie wyczy j auto-
matycznie po upywie 6 godzin. Póta lampka kontrolna zga,nie. Na
wy,wietlaczu pojawi si aktualna temperatura, a urzdzenie powróci
do ustawionej wcze,niej warto,ci.
3. Funkcj szybkiego chodzenia mo"na zako)czy' wcze,niej wciskajc
przycisk TURBO COOLMATIC ponownie. Póta lampka kontrolna zga-
,nie.
15
Przycisk funkcji FROSTMATIC
Funkcja szybkiego mro"enia jest przydatna w przypadku za-
mra"ania ,wie"ych produktów i ukadania ich obok mro"onek
(i chroni je przed wzrostem temperatury po wo"eniu ,wie"ej
"ywno,ci).
1. Wcisn' przycisk FROSTMATIC, "óta lampka kontrolna zostanie
pod,wietlona.
Je"eli funkcja nie zostanie wyczona rcznie, urzdzenie wyczy j
automatycznie po upywie 48 godzin. Póta lampka kontrolna zga,nie.
2. Funkcj szybkiego mro"enia mo"na zako)czy' wcze,niej wciskajc
przycisk FROSTMATIC ponownie. Póta lampka kontrolna zga,nie.
Po wczeniu funkcji FROSTMATIC temperatura w chodziarce mo"e si
nieco obni"y'. Po wyczeniu szybkiego mro"enia urzdzenie powróci do
ustawionej wcze,niej warto,ci.
Wy$Jczanie urzJdzenia
Aby wyczy' urzdzenie nale"y wcisn' i przytrzyma' przycisk
ON/OFF(wczony/wyczony) przez 5 sekund. Na wy,wietlaczu roz-
pocznie si „odliczanie” od „3” do „1”. Po pojawieniu si na wy,wietlaczu
warto,ci „1” chodziarka wyczy si, a wy,wietlacz temperatury zga,nie.
Uwaga! Urzdzenia nie mo"na wczy' / wyczy', je,li nie jest podczone do
zasilania lub nastpia przerwa w dopywie energii elektrycznej (np. awaria).
Nale"y wo"y' wtyczk przewodu zasilajcego do gniazdka, a urzdzenie b-
dzie kontynuowao prac po przywróceniu zasilania (powróci do wcze,niej-
szych ustawie)).
JeAeli urzJdzenie nie bCdzie uAywane przez d$uAszy okres czasu:
3. Wyj' wszystkie produkty z chodziarki i zamra"alnika.
4. Wyczy' urzdzenie przytrzymujc wci,nity przycisk ON/OFF (w-
czony/wyczony) przez 5 sekund, a" zga,nie wy,wietlacz.
5. Wyj' wtyczk przewodu zasilajcego z gniazdka (lub wykrci' bez-
pieczniki).
6. Odmrozi' zamra"alnik i dokadnie oczy,ci' urzdzenie (patrz rozdzia
„Konserwacja i czyszczenie”).
7. Pozostawi' otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu si nieprzyjemnego
zapachu.
16
WyposaAenie wewnCtrzne
$ki w komorze ch$odziarki
Na szklana póce nad komor ,wie"o,ci LONGFRESH 0°C mo"na przecho-
wywa' puszki i butelki, w poo"eniu poziomym. Konstrukcja póki chroni butelki
i puszki przed przesuwaniem si.
ki mo"na dowolnie przekada', w zale"no,ci od potrzeb u"ytkownika.
1. Aby zmieni' poo"enie póki, na-
le"y j pocign' do siebie i
przechyli' do góry lub do dou, a
nastpnie wyj'.
2. Aby wo"y' k na inny poziom
w chodziarce, nale"y wykona' te
same czynno,ci, ale w odwrotnej
kolejno,ci.
W$oAenie wysokiego naczynia
Aby wo"y' wysokie naczynie mo"-
na wyj' przedni cz,'ki (po-
o"y' na tylnej poowie). W ten spo-
sób na ni"sz k mo"na wstawi'
wy"sze naczynie.
Pojemniki na drzwiach
Pojemniki na drzwiach chodziarki mo"na ukada' w dowolnym poo"eniu na
drzwiach.
Uchwyt na butelki
Niektóre modele s wyposa"one w uchwyt na butelki (w
pojemniku na butelki). Zabezpiecza on pojedyncze bu-
telki przed przewróceniem si. Uchwyt mo"na przesu-
n' w dowolne poo"enie w pojemniku.
17
KOMORA (WIE7O(CI LONGFRESH 0°C
Temperatura w komorze ,wie"o,ci jest ustawiana automatycznie i utrzy-
mywana na poziomie ok. 0°C. Nie ma konieczno,ci dodatkowej regulacji.
Staa temperatura na poziomie ok. 0°C oraz wilgotno,' w zakresie 45-90 %
zapewniaj doskonae warunku do przechowywania "ywno,ci.
Produkty przechowywane w komorze ,wie"o,ci mo"na przechowywa'
prawie 3 razy du"ej, ni" w komorze chodziarki. Przechowywanie produk-
tów w komorze ,wie"o,ci utrzymuje wa,ciwy smak, ,wie"o,', jako,' i
warto,ci od"ywcze (witaminy i mineray) "ywno,ci.
W komorze ,wie"o,ci LONGFRESH 0°C mo"na tak"e rozmra"a' mro-
"onki. Produkty mog by' przechowywane do dwóch dni.
Kontrola wilgotnoOci
Poziom wilgotno,ci w ka"dej z szuflad mo"na
ustawia' oddzielnie (suwakiem z przodu szu-
flady).
„Sucho”: niski poziom wilgotno,ci do 50%. Oba suwaki s ustawione w
poo"eniu
, otwory wentylacyjne s odsonite.
„Wilgotno”: wysoka wilgotno,' – do 90%. Oba suwaki s ustawione w poo-
"eniu
, a otwory wentylacyjne s zamknite.
Akcesoria w komorze OwieAoOci
Górna szuflada z listwJ dzielJcJ.
Listw mo"na podzieli' komor na dwie strefy
(w ró"nym poo"eniu). Uatwia to rozo"enie i
oddzielenie ró"nych produktów. Warunki prze-
chowywania w obu strefach s takie same. Li-
stwa nie su"y do utrzymania ró"nych pozio-
mów wilgotno,ci w obu strefach.
Listw mo"na wyj', aby oczy,ci' szufla-
d.
Komora posiada ograniczniki, które zatrzymuj
szuflad przed wypadniciem (przy cakowitym
wysuniciu). Je,li szuflada bdzie czyszczona
nale"y j wysun', a" do zatrzymania, pod-
nie,' i wycign'.
18
PRAWIDOWE PRZECHOWYWANIE
PRODUKTÓW SPO7YWCZYCH
Chodziarka jest wyposa"ona w wentylator, który zapewnia szybkie chodzenie
produktów oraz optymalne utrzymywanie temperatury midzy chodziark, a
komor ,wie"o,ci LONGFRESH.
W chodziarce mo"na przechowywa':
- napoje, konserwy, soiki, butelki;
- pieczenie, gotowe dania;
- produkty o krótkim okresie przydatno,ci do spo"ycia;
- produkty, które nie nadaj si do przechowywania w komorze ,wie"o,ci
LONGFRESH 0°C.
Wskazówki
Wszystkie produkty "ywno,ciowe musz by' szczelnie opakowane lub
przykryte, aby nie wysychay i nie traciy smaku oraz aromatu.
Ukada' produkty tak, aby powietrze mogo swobodnie przepywa' midzy
nimi.
Maso i ser nale"y przechowywa' w specjalnym pojemniku, aby zachowa'
ich konsystencj i aromat.
Produkty spo"ywcze, zwaszcza saatki, nale"y przechowywa' w komorze
,wie"o,ci szczelnie opakowane, aby nie wyschy i nie straciy smaku oraz
swoich wa,ciwo,ci.
Produkty mo"na opakowa' w:
- szczelne foliowe torby (z klipsami zamykajcymi);
- plastikowe pojemniki z pokrywkami;
- specjalne plastikowe folie spo"ywcze;
- foli aluminiow.
Nie wolno przechowywa' produktów atwopalnych lub wybuchowych w ko-
morze chodziarki.
Przechowywanie AywnoOci w komorze OwieAoOci 0°C
Produkt
Regulacja poziomu
wilgotnoci powietrza
Okres
przechowywania
Cebula
sucho
do 5 miesicy
Maso
sucho
do 1 miesica
Due kawaki wieprzowiny
sucho
do 10 dni
19
Produkt
Regulacja poziomu
wilgotnoci powietrza
Okres
przechowywania
Woowina, dziczyzna, niewielkie kawaki
wieprzowiny, drób
sucho
do 7 dni
Sos pomidorowy
sucho
do 4 dni
Ryby, mae, gotowane produkty misne
sucho
do 3 dni
Gotowane owoce morza
sucho
do 2 dni
Marchew, zioa, brukselka, seler
wilgotno
do 1 miesica
Karczochy, kalafior, cykoria, saata lodo-
wa, endywia, saata, pory, radicchio
wilgotno
do 21 dni
Brokuy, kapusta woska, kapusta, rzod-
kiewki
wilgotno
do 14 dni
Groch, kalarepa
wilgotno
do 10 dni
Szalotki, szparagi, szpinak
wilgotno
do 7 dni
Gruszki, 2wiee daktyle, truskawki, brzo-
skwinie*
wilgotno
do 1 miesica
4liwki*, rabarbar, agrest
wilgotno
do 21 dni
Jabka (odmiany niewraliwe na zimno),
pigwa
wilgotno
do 20 dni
Morele, wi2nie
wilgotno
do 14 dni
Winogrona
wilgotno
do 10 dni
Jeyny, porzeczki
wilgotno
do 8 dni
4wiee figi
wilgotno
do 7 dni
Jagody, maliny
wilgotno
do 5 dni
*) Okres przechowywania dojrzaych owoców bdzie krótszy.
Delikatne ciasta z kremami mo"na przechowywa' w komorze ,wie"o,ci 0°C
przez 2-3 dni.
Uwaga! W komorze ,wie"o,ci 0°C nie nale"y przechowywa':
Owoców wra"liwych na nisk temperatur, które powinny by' przechowy-
wane w temperaturze pokojowej (lub spi"arni): ananasów, bananów, grejp-
frutów, melonów, mango, papai, pomara)czy, cytryn, kiwi itp.
Owoce, które nie s wymienione powy"ej nale"y przechowywa' w komorze
chodziarki.
20
Poziom wilgotno,ci powietrza w szufladach jest uzale"niony od wilgotno,ci
przechowywanych produktów, owoców, warzyw oraz czstotliwo,ci
otwierania drzwi.
Komora ,wie"o,ci 0°C pozwala tak"e na wolniejsze rozmra"anie produktów
(mo"na je wtedy przechowywa' w tej komorze przez dwa dni).
Zwraca' uwag na ,wie"o,' produktów (zwaszcza okres przydatno,ci do
spo"ycia). Tak"e jako,' produktu wpywa na okres jego przechowywania.
Produkty bogate w biako psuj si szybciej. Pywno,' przechowywana w
komorze ,wie"o,ci bdzie przydatna do spo"ycia 3 razy du"ej, nie tracc
na jako,ci.
Produkty nale"y wyj' z komory ,wie"o,ci na 15-30 minut przed spo"y-
ciem, zwaszcza owoce i warzywa, które bd spo"ywane bez obróbki
cieplnej.
ZAMRA7ANIE PRODUKTÓW 7YWNO(CIOWYCH
Komora zamra"alnika jest przeznaczona do przechowywania mro"onek oraz
zamra"ania ,wie"ych artykuów konsumpcyjnych.
Minimalna temperatura w komorze zamra"alnika musi wynosi' co najmniej
-18°C (przed wo"eniem produktów do zamro"enia).
Warto,' maksymalnej ilo,ci produktów, która mo"e zosta' zamro"ona w
cigu 24 godzin, jest pokazana na tabliczce znamionowej urzdzenia. Pro-
ces zamra"ania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie nale"y dokada'
dodatkowych produktów do zamro"enia.
Przed zamro"eniem nale"y schodzi' produkty. Wo"enie produktów o tem-
peraturze pokojowej spowoduje nadmierny przyrost szronu i wiksze zu"y-
cie energii elektrycznej.
Nale"y przestrzega' okresu przydatno,ci do spo"ycia wskazanych przez
producenta.
Rozmro"onych produktów nie wolno powtórnie zamra"a'.
1. Aby zamrozi' jednorazowo maksymaln ilo,' produktów (wskazan
na tabliczce znamionowej) nale"y wcisn' przycisk FROSTMATIC 24
godziny przed zamra"aniem (lub 4-6 godzin wcze,niej przy mro"eniu
mniejszych ilo,ci "ywno,ci). Póta lampka kontrolna zostanie pod,wie-
tlona.
W przypadku mro"enia bardzo maych ilo,ci produktów nie ma
konieczno,ci wczania funkcji FROSTMATIC.
2. Zamra"an "ywno,' nale"y szczelnie opakowa' w foli aluminiow
lub plastikow oraz pojemniki przeznaczone do mro"enia. Produkty
zachowaj wtedy swój aromat, a zapachy nie bd si przenikay.
21
Uwaga! Nie dotyka' mro"onek mokrymi rkoma, gdy" mog przymarzn' do
produktu.
3. Szczelnie zapakowane produkty wo"y' na spód zamra"alnika. Swie-
"e produkty nie powinny dotyka' do mro"onek (mog si rozmrozi').
Funkcja FROSTMATIC bdzie wyczona automatycznie po upywie 48
godzin. Póta lampka kontrolna zga,nie. Mo"na tak"e wyczy' funkcj
rcznie wcze,niej, wciskajc przycisk FROSTMATIC ponownie.
Po wczeniu funkcji FROSTMATIC temperatura w chodziarce mo"e si
nieco obni"y'. Po wyczeniu szybkiego mro"enia urzdzenie powróci do
ustawionej wcze,niej warto,ci.
Wskazówki
Produkty mo"na opakowa' w:
- szczelne foliowe torby (z klipsami zamykajcymi);
- plastikowe pojemniki z pokrywkami;
- specjalne plastikowe folie spo"ywcze;
- foli aluminiow.
Przed zamkniciem toreb z "ywno,ci, nale"y wypu,ci' z nich powietrze
(powietrze wysuszy produkty).
Przygotowa' paskie opakowania, gdy" wtedy produkty szybciej si zamro-
".
Nie wolno przechowywa' produktów atwopalnych lub wybuchowych w ko-
morze zamra"alnika.
Do zamra"alnika nie nale"y wkada' napojów gazowanych i musujcych,
gdy" mog rozsadzi' butelki i puszki, powodujc uszkodzenie urzdzenia.
Przygotowywanie kostek lodu
Urzdzenie jest wyposa"one w pojemnik na kostki lodu.
1. Pojemnik wypeni' wod do ¾ wysoko,ci i wo"y' do zamra"alnika.
2. Aby wycign' zamro"one kostki lodu z pojemnika, nale"y wygi'
pojemnik lub wo"y' go pod bie"c wod i wygi'.
W celu wyjcia zamro"onego pojemnika z komory zamra"alnika, nie
nale"y u"ywa' metalowych lub ostrych narzdzi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31

Aeg-Electrolux SZ91240-4I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi