20
Poziom wilgotno,ci powietrza w szufladach jest uzale"niony od wilgotno,ci
przechowywanych produktów, owoców, warzyw oraz czstotliwo,ci
otwierania drzwi.
Komora ,wie"o,ci 0°C pozwala tak"e na wolniejsze rozmra"anie produktów
(mo"na je wtedy przechowywa' w tej komorze przez dwa dni).
• Zwraca' uwag na ,wie"o,' produktów (zwaszcza okres przydatno,ci do
spo"ycia). Tak"e jako,' produktu wpywa na okres jego przechowywania.
• Produkty bogate w biako psuj si szybciej. Pywno,' przechowywana w
komorze ,wie"o,ci bdzie przydatna do spo"ycia 3 razy du"ej, nie tracc
na jako,ci.
• Produkty nale"y wyj' z komory ,wie"o,ci na 15-30 minut przed spo"y-
ciem, zwaszcza owoce i warzywa, które bd spo"ywane bez obróbki
cieplnej.
ZAMRA7ANIE PRODUKTÓW 7YWNO(CIOWYCH
Komora zamra"alnika jest przeznaczona do przechowywania mro"onek oraz
zamra"ania ,wie"ych artykuów konsumpcyjnych.
• Minimalna temperatura w komorze zamra"alnika musi wynosi' co najmniej
-18°C (przed wo"eniem produktów do zamro"enia).
• Warto,' maksymalnej ilo,ci produktów, która mo"e zosta' zamro"ona w
cigu 24 godzin, jest pokazana na tabliczce znamionowej urzdzenia. Pro-
ces zamra"ania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie nale"y dokada'
dodatkowych produktów do zamro"enia.
• Przed zamro"eniem nale"y schodzi' produkty. Wo"enie produktów o tem-
peraturze pokojowej spowoduje nadmierny przyrost szronu i wiksze zu"y-
cie energii elektrycznej.
• Nale"y przestrzega' okresu przydatno,ci do spo"ycia wskazanych przez
producenta.
• Rozmro"onych produktów nie wolno powtórnie zamra"a'.
1. Aby zamrozi' jednorazowo maksymaln ilo,' produktów (wskazan
na tabliczce znamionowej) nale"y wcisn' przycisk FROSTMATIC 24
godziny przed zamra"aniem (lub 4-6 godzin wcze,niej przy mro"eniu
mniejszych ilo,ci "ywno,ci). Póta lampka kontrolna zostanie pod,wie-
tlona.
W przypadku mro"enia bardzo maych ilo,ci produktów nie ma
konieczno,ci wczania funkcji FROSTMATIC.
2. Zamra"an "ywno,' nale"y szczelnie opakowa' w foli aluminiow
lub plastikow oraz pojemniki przeznaczone do mro"enia. Produkty
zachowaj wtedy swój aromat, a zapachy nie bd si przenikay.