Aeg-Electrolux SC81840-5I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
AEG
_______________________________
CHODZIARKO-ZAMRAARKA
SANTO C 8 18 40-5i
_______________________________
Instrukcja
obs&ugi i instalacji
2
3
Szanowni Klienci!
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia prosimy o do-
kadne zapoznanie si z instrukcj obsugi, w której podano wa!ne informacje
dotyczce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji urzdzenia.
Instrukcj obsugi nale!y zachowa& i korzysta& z niej podczas u!ytkowania
urzdzenia.
W przypadku sprzeda!y urzdzenia nale!y pamita& o przekazaniu instrukcji
obsugi nowemu u!ytkownikowi.
Niniejsza instrukcja obsugi przeznaczona jest dla kilku modeli urzdze) z !-
nym wyposa!eniem, które charakteryzuj si porównywalnymi parametrami
technicznymi. Prosz stosowa& si tylko do tych wskazówek, które dotycz
Pa)stwa modelu chodziarko-zamra!arki.
Prosimy o zwrócenie uwagi na trójkt ostrzegawczy oraz wyra!enia
„Ostrze.enie!” „Ostro.nie!” „Uwaga!. S to wskazówki o szczegól-
nym znaczeniu dla bezpiecze)stwa u!ytkownika i dla prawidowego
funkcjonowania urzdzenia. Nale!y bezwzgldnie przestrzega& poda-
nych wskazówek i ostrze!e).
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupeniajcy i doty-
cz obsugi oraz praktycznego u!ytkowania urzdzenia.
Ten symbol oznacza rady i wskazówki dotyczce ekonomicznego u!yt-
kowania urzdzenia z uwzgldnieniem czynników ekologicznych.
Obja-nienia terminów specjalistycznych, które wystpuj w instrukcji obsugi,
zamieszczone s w rozdziale „Terminy specjalistyczne”.
W rozdziale „Usuwanie usterek” podano wskazówki dotyczce postpowania
w przypadku wystpienia usterek i usuwania ich przez u!ytkownika. Je!eli nie
bd Pa)stwo w stanie usun& zakócenia samodzielnie wedug podanych
wskazówek, wtedy nale!y zgosi& usterk w autoryzowanym zakadzie serwi-
sowym. Pracownicy naszych placówek serwisowych s do dyspozycji i su!
Pa)stwu pomoc.
4
Spis tre4ci
Wskazówki dotycz8ce bezpiecze9stwa ......................................................... 5
Wskazówki dotycz8ce utylizacji ..................................................................... 7
Utylizacja opakowania ................................................................................................ 7
Utylizacja zu!ytego urzdzenia................................................................................... 7
Usuni<cie zabezpiecze9 i blokad transportowych ....................................... 8
Blokady transportowe ................................................................................................. 8
Przygotowanie urz8dzenia do eksploatacji................................................... 8
Miejsce ustawienia ..................................................................................................... 8
Wentylacja.................................................................................................................. 9
Wymiary wnki do zabudowy ..................................................................................... 9
Zabudowa ....................................................................................................... 10
Pod&8czenie do instalacji elektrycznej......................................................... 10
Przed w&8czeniem urz8dzenia ...................................................................... 10
Obs&uga komory ch&odziarki......................................................................... 11
W&8czenie – ustawienie temperatury ........................................................... 12
Wyposa.enie wewn<trzne............................................................................. 14
Wskazówki dotycz8ce prawid&owego przechowywania produktów
spo.ywczych .................................................................................................. 15
Obs&uga ch&odziarko-zamra.arki.................................................................. 16
W&8czenie – ustawienie temperatury ........................................................... 17
Zamra.anie produktów spo.ywczych i przechowywanie mro.onek ........ 20
Przygotowywanie kostek lodu...................................................................... 21
Symbole .ywno4ci / Kalendarz zamra.ania ................................................ 21
Odmra.anie urz8dzenia................................................................................. 21
Wy&8czanie ch&odziarko-zamra.arki............................................................. 23
Mycie i konserwacja ...................................................................................... 23
Wskazówki dotycz8ce oszcz<dnego zu.ycia energii elektrycznej............ 24
Usuwanie usterek .......................................................................................... 25
Pomoc przy usuwaniu awarii urzdzenia.................................................................. 25
Wymiana !arówki ..................................................................................................... 27
Przepisy, normy i dyrektywy......................................................................... 27
Autoryzowany serwis .................................................................................... 28
5
Wskazówki dotycz8ce bezpiecze9stwa
Produkty naszej marki speniaj wymogi techniczne zawarte w ustawie
o bezpiecze)stwie urzdze) elektrycznych.
Jeste-my zobowizani do zapoznania u!ytkowników ze wskazówkami
dotyczcymi bezpiecznej eksploatacji i obsugi urzdzenia.
Przeznaczenie urz8dzenia
Chodziarko-zamra!arka przeznaczona jest do u!ytku w warunkach gospo-
darstwa domowego i su!y do przechowywania -wie!ych i zamro!onych
produktów spo!ywczych oraz do przygotowywania kostek lodu. Je-li cho-
dziarko-zamra!arka bdzie u!ytkowana niezgodnie z przeznaczeniem lub
bdzie nieprawidowo obsugiwana, producent nie ponosi odpowiedzialno-ci
za ewentualne szkody.
Zmiany i modyfikacje parametrów technicznych urzdzenia s zabronione
ze wzgldów bezpiecze)stwa.
Je-li chodziarko-zamra!arka bdzie u!ytkowana do celów przemysowych
lub do innych celów ni! przechowywanie oraz zamra!anie produktów spo-
!ywczych, nale!y przestrzega& przepisów i wymogów obowizujcych dla
danego zakresu zastosowania urzdzenia.
Przed pierwszym w&8czeniem urz8dzenia
Po rozpakowaniu urzdzenia nale!y sprawdzi&, czy nie zostao ono uszko-
dzone podczas transportu. W !adnym wypadku nie wolno podcza&
uszkodzonego urzdzenia! Je-li chodziarko-zamra!arka jest uszkodzona,
nale!y zwróci& si do dostawcy.
Prosz sprawdzi&, czy przewód zasilajcy nie zosta przyci-nity tyln
-ciank urzdzenia i nie zosta uszkodzony. Uszkodzony przewód zasilaj-
cy mo!e si nadmiernie rozgrza& i spowodowa& zagro!enie po!arowe.
Wtyczki przewodu zasilajcego nie wolno podcza& do uszkodzonego lub
nieprawidowo zainstalowanego gniazdka sieciowego. Niebezpiecze)stwo
pora!enia prdem! Zagro!enie po!arem!
Czynnik ch&odniczy
Urzdzenie zawiera czynnik chodniczy izobutan (R600a), gaz naturalny
o wa-ciwo-ciach palnych, który jest przyjazny dla -rodowiska naturalnego.
Ostrze!enie! Podczas transportu i ustawiania urzdzenia nale!y zachowa&
szczególn ostro!no-&, aby nie uszkodzi& ukadu chodniczego.
W przypadku uszkodzenia ukadu chodniczego nale!y:
unika& otwartego pomienia i innych @róde mogcych spowodowa& po-
wstanie ognia,
pomieszczenie, w którym znajduje si urzdzenie, nale!y kilka minut
wietrzy&.
6
Bezpiecze9stwo dzieci
Elementy opakowania (np. folia, styropian) stwarzaj powa!ne zagro!enie
dla dzieci. Niebezpiecze)stwo uduszenia si! Elementy opakowania nale!y
przechowywa& w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Zu!yte urzdzenia nale!y przed usuniciem z gospodarstwa domowego
unieruchomi& w taki sposób, aby nie nadawao si do u!ytku. Wyj& prze-
wód zasilajcy z gniazdka, usun& lub unieruchomi& zatrzaskowy lub ry-
glowy zamek drzwi, odci& przewód zasilajcy i usun& wtyczk wraz z
resztkami przewodu. W ten sposób zapobiegn Pa)stwo zamkniciu si
dzieci podczas zabawy wewntrz urzdzenia i innym sytuacjom zagra!aj-
cym !yciu. Niebezpiecze)stwo uduszenia!
Zapewni& dzieciom wa-ciw opiek. Dzieci nie potrafi obiektywnie oceni&
potencjalnego zagro!enia, jakie stwarza zabawa urzdzeniami elektrycz-
nymi. Nie zezwala& dzieciom na zabaw i manipulowanie urzdzeniem! Po-
instruowa& dzieci o mo!liwych zagro!eniach i nauczy& je prawidowego
u!ytkowania urzdzenia.
Codzienne u.ytkowanie urz8dzenia
Pojemniki z palnymi gazami lub cieczami mog sta& si nieszczelne wsku-
tek oddziaywania zimna. Zagro!enie eksplozj! W chodziarko-zamra!arce
nie wolno przechowywa& pojemników z substancjami palnymi (np. -rodki w
aerozolu, zapalniczki, wkady zapasowe do zapalniczek itp.).
W zamra!arce nie wolno przechowywa& butelek i puszek z napojami. Za-
gro!enie eksplozj! Do zamra!arki nie wolno tak!e wkada& wody gazowa-
nej, soków, wina, piwa i szampana (wyjtek: alkohole wysokoprocentowe).
Nie spo!ywa& lodów oraz kostek lodu bezpo-rednio po wyjciu z zamra!ar-
ki. Bardzo zimne lody mog spowodowa& uszkodzenie (odmro!enie) ust
i jzyka.
Nie dotyka& zamro!onych produktów mokrymi rkami, poniewa! mro!onki
mog przymarzn& do skóry.
Nie wcza& urzdze) elektrycznych w chodziarce i zamra!arce (np. ma-
szynka do lodów, miksery).
Przed przystpieniem do mycia urzdzenia nale!y je cakowicie odczy&
od @róda zasilania, wyjmujc wtyczk z gniazdka lub wykrci& bezpieczniki.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka, nale!y trzyma& za wtyczk, a nie cign& za
przewód zasilajcy.
Awaria
W przypadku wystpienia awarii urzdzenia nale!y najpierw wykona& czyn-
no-ci sprawdzajce wedug wskazówek podanych w rozdziale „Usuwanie
usterek”. Je-li u!ytkownik nie bdzie w stanie samodzielnie usun& usterki
wedug podanych wskazówek, nie nale!y ponawia& prób naprawy urzdze-
nia. Awari zgosi& w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
7
Urzdzenie mog naprawia& wycznie wykwalifikowani pracownicy autory-
zowanych zakadów serwisowych. Naprawy wykonywane przez osoby bez
odpowiednich kwalifikacji i uprawnie) stwarzaj powa!ne zagro!enie dla
u!ytkownika urzdzenia. W przypadku wystpienia awarii nale!y skontak-
towa& si z personelem autoryzowanego zakadu serwisowego.
Wskazówki dotycz8ce utylizacji
Utylizacja opakowania
Opakowanie urzdzenia nale!y usun& zgodnie z obowizujcymi przepisami
o ochronie -rodowiska naturalnego.
Wszystkie materiay, z których wykonane jest opakowanie urzdzenia, s eko-
logiczne, nadaj si do recyklingu i ponownego wykorzystania. Cz-ci opako-
wania z tworzywa sztucznego oznaczono skrótami: np. ›PE‹, ›PS‹, itd. Prosz
zutylizowa& opakowanie zgodnie z oznaczeniami w wyznaczonym miejscu.
Obja-nienie symboli:
>PE< zewntrzna powoka i worki plastikowe we wntrzu wykonane z poli-
etylenu,
>PS< elementy zabezpieczenia wykonane z pianki polistyrenowej bez za-
warto-ci freonu.
Cz-ci kartonowe wyprodukowano z surowców wtórnych i po rozpakowaniu
urzdzenia nale!y je ponownie przekaza& do punktu zbiórki makulatury.
Utylizacja zu.ytego urz8dzenia
Ze wzgldu na ochron -rodowiska naturalnego urzdzenia chodnicze wyma-
gaj specjalistycznej utylizacji. Dotyczy to równie! tej chodziarko-zamra!arki,
któr w przyszo-ci zechc Pa)stwo usun& ze swojego gospodarstwa domo-
wego i zastpi& j nowym urzdzeniem.
Usuwanie zu.ytych urz8dze9
Symbol
na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, !e tego produktu nie wolno
traktowa& tak, jak innych odpadów domowych. Nale!y odda& go do wa-ciwego
punktu skupu surowców wtórnych, zajmujcego si zomowanym sprztem
elektrycznym i elektronicznym. Wa-ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na -rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska& szczegóowe informacje dotyczce mo!li-
wo-ci recyklingu tego urzdzenia, nale!y skontaktowa& si z lokalnym urz-
dem miasta, su!bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zo-
sta kupiony.
8
Ostrze.enie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domo-
wego nale!y unieruchomi& w taki sposób, aby nie mo!na go byo w-
czy&. Wyj& wtyczk z gniazdka, odci& przewód zasilajcy i usun&
lub unieruchomi& zamek zatrzaskowy (wzgl. ryglowy). W ten sposób
zapobiega si powstaniu zagro!enia dla bawicych si dzieci (np.
dzieci mog si zamkn& podczas zabawy wewntrz urzdzenia).
Zagro!enie uduszenia!
Usuni<cie zabezpiecze9 i blokad transportowych
Chodziarko-zamra!arka i wyposa!enie zostay zabezpieczone opakowaniem,
które chroni je podczas transportu.
Wszystkie elementy opakowania nale!y usun&.
Zdj& ta-m samoprzylepn, przyklejon po obu stronach drzwi chodziar-
ko-zamra!arki.
Zdj& wszystkie ta-my samoprzylepne i wyj& usztywnienia z wntrza cho-
dziarko-zamra!arki.
Blokady transportowe
Urzdzenie wyposa!one jest w blokady transporto-
we, które zabezpieczaj ki podczas transportu.
Blokady nale!y usun& w nastpujcy sposób:
podnie-& k z tyu,
przesun& j w kierunku strzaki tak, aby bya
swobodna,
usun& blokady.
Przygotowanie urz8dzenia do eksploatacji
Miejsce ustawienia
Chodziarko-zamra!ark nale!y ustawi& w suchym pomieszczeniu z dobr
wentylacj. Nale!y uwzgldni&, !e temperatura otoczenia wpywa na zu!ycie
energii elektrycznej i prawidowe funkcjonowanie urzdzenia.
Ch&odziarko-zamra.arki nie nale.y ustawiaF:
w miejscach nara!onych na bezpo-rednie oddziaywanie promieni sonecz-
nych,
w pobli!u @róde ciepa (np. piece, kaloryfery, inne grzejniki itp.).
9
Ch&odziarko-zamra.ark< nale.y ustawiF:
w miejscu, w którym temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatycznej,
do której nale!y urzdzenie.
Klasa urzdzenia podana jest na tabliczce znamionowej znajdujcej si po le-
wej stronie w komorze chodziarki.
W poni!szej tabeli podano zakresy temperatury otoczenia, przyporzdkowane
do odpowiednich klas klimatycznych urzdze) chodniczych.
Klasa klimatyczna Temperatura otoczenia
SN +10 do +32
o
C
N +16 do +32
o
C
ST +18 do +38
o
C
T +18 do +43
o
C
Je!eli zajdzie konieczno-& ustawienia chodziarko-zamra!arki obok @róda cie-
pa (np. grzejnik), nale!y zachowa& minimalne odstpy podane poni!ej:
od kuchenek i pieców elektrycznych 3 cm,
od kuchenek i pieców olejowych 30 cm.
Je-li ze wzgldu na brak miejsca nie bdzie mo!na zachowa& tych odstpów,
wtedy nale!y zamontowa& pyt termoizolacyjn pomidzy chodziarko-
zamra!ark a kuchenk lub piecem.
Ustawiajc urzdzenie obok innej chodziarki lub zamra!arki, zaleca si za-
chowanie odstpu 5 cm pomidzy nimi, aby na obudowach tych urzdze) nie
osadzaa si para wodna.
Wentylacja
Ze wzgldów bezpiecze)stwa nale!y zacho-
wa& odpowiednie odlego-ci w celu zapew-
nienia prawidowej wentylacji urzdzenia
(patrz rysunek).
Uwaga!
Otwory wentylacyjne utrzymywa& w czysto-
-ci. Aby zapewni& prawidow cyrkulacj po-
wietrza, nie zasania& otworów wentylacyj-
nych!
Wymiary wn<ki do zabudowy
Wysoko-& 1780 mm
Gboko-& 550 mm
Szeroko-& 560 mm
10
Zabudowa
Urzdzenie nale!y ustawi& w zabudowie zgodnie z zaczonym szablonem
monta!owym.
Po instalacji urzdzenia w zabudowie, a w szczególno-ci po przeo!eniu za-
wiasów w celu zmiany kierunku otwierania drzwi, nale!y sprawdzi&, czy
uszczelka przylega prawidowo na caym obwodzie drzwi.
Nieszczelna i niewa-ciwie zao!ona uszczelka drzwi mo!e by& przyczyn in-
tensywnego osadzania si szronu, co spowoduje zwikszone zu!ycie energii
elektrycznej.
Pod&8czenie do instalacji elektrycznej
Urzdzenie nale!y podczy& do gniazdka z uziemieniem wykonanym zgodnie
z obowizujcymi przepisami bezpiecze)stwa.
Gniazdko sieciowe musi mie& zabezpieczenie minimum 10/16 A (amperów).
Je-li po ustawieniu urzdzenia w zabudowie gniazdko jest niedostpne, nale!y
wykona& odpowiednie zmiany w instalacji elektrycznej, aby urzdzenie mo!na
byo odczy& od sieci zasilajcej (np. bezpiecznik, wcznik LS, wycznik ró!-
nicowo-prdowy lub wycznik z rozwarciem styków minimum 3 mm).
Przed podczeniem urzdzenia nale!y sprawdzi&, czy parametry elek-
tryczne (napicie, rodzaj prdu) urzdzenia podane na tabliczce znamio-
nowej, odpowiadaj warto-ciom elektrycznym sieci zasilajcej.
np. AC 220 ... 240 V 50 Hz lub
220 ... 240 V ~ 50 Hz
(tzn. 220 do 240 V, prd zmienny, 50 Hz)
Tabliczka znamionowa znajduje si wewntrz urzdzenia po lewej stronie.
Przed w&8czeniem urz8dzenia
Urzdzenie i wszystkie elementy wyposa!enia nale!y starannie umy& przed
przystpieniem do eksploatacji i wczeniem chodziarko-zamra!arki po raz
pierwszy (zob. „Mycie i konserwacja”).
11
Obs&uga komory ch&odziarki
Panel z elementami steruj8cymi i kontrolnymi – komora ch&odziarki
A. Lampka kontrolna ON/OFF (w&8czony/wy&8czony)
B. Przycisk ON/OFF (w&8czony/wy&8czony) dla komory ch&odziarki
C. Przycisk do ustawiania temperatury (+) wy.sza
D. WskaMnik temperatury w komorze ch&odziarki
E. Przycisk do ustawiania temperatury (-) ni.sza
F. Lampka kontrolna w&8czonej funkcji COOLMATIC
„intensywne ch&odzenie” (.ó&ta)
G. Przycisk funkcji COOLMATIC „intensywne ch&odzenie”
Przyciski do ustawiania temperatury
Do ustawiania temperatury w komorze chodziarki su! przyciski C i E.
Przyciski wspópracuj i s poczone ze wska@nikiem temperatury.
Po wci-niciu jednego z dwóch przycisków C lub E wska@nik temperatury
przeczy si z temperatury aktualnej (wska@nik temperatury jest pod-wie-
tlony) na temperatur zadan, czyli ustawion (wska@nik temperatury pulsu-
je).
Ka!dym nastpnym wci-niciem jednego z tych przycisków zostanie
zmieniona warto-& temperatury zadanej o 1
o
C. Temperatura zadana
(ustawiona) musi zosta& osignita w cigu 24 godzin.
Je-li nie zostanie wci-nity !aden przycisk, wtedy po krótkim czasie (ok. 5
sekund) wska@nik temperatury powróci automatycznie do wskazania tempe-
ratury aktualnej.
„Ustawiona temperatura” oznacza:
warto-& zadanej przez u!ytkownika temperatury, jaka ma by& wewntrz
chodziarki. Temperatura ustawiona, czyli zadana wskazywana jest w po-
staci pulsujcych liczb.
„Aktualna temperatura” oznacza:
warto-& temperatury, jaka w danym momencie panuje wewntrz chodziarki.
Aktualna temperatura wskazywana jest w postaci pod-wietlonych liczb.
12
WskaMnik temperatury
Na wska@niku temperatury mog by& wskazywane ró!ne informacje.
Podczas zwykego trybu pracy wskazywana jest temperatura, jaka w danym
momencie panuje w chodziarce (temperatura aktualna).
Podczas ustawiania temperatury pulsuje ustawiona w danym momencie
warto-& temperatury w komorze chodziarki (temperatura ustawiona, czyli
zadana).
W&8czenie – ustawienie temperatury
1. Wo!y& wtyczk przewodu zasilajcego chodziarko-zamra!arki do gniazdka
sieciowego. Przyciskiem B mo.na oddzielnie w&8czaF i wy&8czaF komo-
r< ch&odziarki, kiedy jest w&8czone ca&e urz8dzenie.
2. Nacisn& przycisk ON/OFF (wczony/wyczony) B. Za-wieci si zielona
lampka kontrolna pracy A. Wska@nik temperatury D wskazuje temperatur
aktualnie panujc w chodziarce.
3. Nacisn& jeden z przycisków C lub E. Wska@nik temperatury przecza si i
wskazuje pulsujc warto-& temperatury zadanej, która jest ustawiona w
danym momencie.
4. Ustawi& wybran temperatur, naciskajc przyciski C i E (zob. rozdzia
„Przyciski do ustawiania temperatury”). Wska@nik temperatury poka!e na-
tychmiast zmienione ustawienie. Ka!dym nastpnym naci-niciem przyci-
sku zostaje zmieniona temperatura o 1
o
C.
Temperatura na poziomie +5
o
C w komorze chodziarki jest odpowiedni
temperatur do przechowywania !ywno-ci wedug norm technologii !ywie-
nia.
5. Je-li po wykonanym ustawieniu temperatury przyciski nie zostan naci-ni-
te, wtedy wska@nik temperatury przeczy si po krótkim czasie (ok. 5 se-
kund) i wska!e ponownie aktualn temperatur, jaka panuje w danym mo-
mencie w komorze chodziarki. Wska@nik przestanie pulsowa& i bdzie pod-
-wietlony w sposób cigy. Spr!arka wczy si i bdzie pracowa& automa-
tycznie.
Wskazówka:
W przypadku zmiany ustawienia, spr!arka nie wczy si natychmiast, je-li w
danym momencie odbywa si faza automatycznego odmra!ania.
Temperatura konieczna do wa-ciwego przechowywania !ywno-ci zostaje bar-
dzo szybko osignita w komorze chodziarki, dlatego zaraz po wczeniu
mo!na do niej wkada& produkty.
13
Przycisk funkcji szybkiego ch&odzenia COOLMATIC
Funkcja COOLMATIC su!y do szybkiego schadzania wikszej ilo-ci produk-
tów w komorze chodziarki (np. napoje, saatki przygotowane z okazji przyj-
cia).
1. W celu wczenia funkcji szybkiego chodzenia COOLMATIC nale!y wci-
sn& przycisk COOLMATIC. Za-wieci si !óta lampka kontrolna.
Funkcja COOLMATIC zapewnia teraz intensywne chodzenie. Zostaje
wprowadzona automatycznie temperatura zadana na poziomie +2
o
C. Po
upywie 6 godzin funkcja COOLMATIC wycza si automatycznie. Po-
przednio ustawiona temperatura zadana jest teraz aktualn temperatur i
wska@nik wskazuje aktualn temperatur w komorze chodziarki.
2. Po ponownym naci-niciu przycisk COOLMATIC mo!na w ka!dej chwili
zako)czy& rcznie funkcj COOLMATIC. Po wyczeniu tej funkcji zga-nie
!óta lampka kontrolna.
Praca w trybie „urlopowym”
W przypadku pracy urzdzenia w trybie „urlopowym” zalecana temperatura dla
komory chodziarki wynosi +15
o
C.
Dziki takiej opcji istnieje mo!liwo-& (w przypadku du!szej nieobecno-ci do-
mowników np. wyjazd na urlop), !e pozostawi Pa)stwo pust chodziark
zamknit, bez zagro!enia powstania nieprzyjemnych zapachów lub ple-ni.
Zaleta: uniemo!liwienie niezamierzonego zatrza-nicia lub pomykowego za-
mknicia drzwi przez np. osoby opiekujce si mieszkaniem podczas nieobec-
no-ci wa-cicieli. Bez wczenia trybu urlopowego doszoby do powstania nie-
przyjemnych zapachów i ple-ni po zamkniciu drzwi urzdzenia.
1. W celu wczenia pracy w trybie „urlopowym” nale!y nacisn& przycisk C.
2. Przycisk C wciska& do momentu, a! na wska@niku temperatury pojawi si
H (praca w trybie „urlopowym” HOLIDAY). Na wska@niku temperatury b-
dzie si zmienia& wskazana temperatura do +8
o
C w odstpach 1
o
C. Po
osigniciu warto-ci +8
o
C nastpi warto-& +15
o
C, na wska@niku pojawi si
litera H. Teraz chodziarka znajduje si w energooszczdnym trybie pracy –
ustawienie „urlopowe”.
14
Wyposa.enie wewn<trzne
&ki w komorze ch&odziarki
Szklana póka nad pojemnikami na owoce i warzywa musi znajdowa& si zaw-
sze na swoim miejscu i nie wolno zmienia& jej poo!enia. Pozwala ona na
utrzymanie -wie!o-ci produktów przez du!szy czas.
Pozostae ki mo!na dowolnie przekada&, w
zale!no-ci od potrzeb u!ytkownika.
Wysun&k delikatnie do siebie, przechyli&
do góry lub do dou, a nastpnie wyj&.
Aby wo!y& wyjt k na inny poziom w cho-
dziarce, nale!y wykona& wy!ej opisane czynno-
-ci odwrotnej kolejno-ci.
Umieszczenie w ch&odziarce wysokiego
produktu
W chodziarce znajduje si tak!e ka dzielona.
Przedni poow dzielonej póki mo!na wyj& i
poo!y& na tylnej poowie lub wsun& na inny po-
ziomu. W ten sposób na póce poni!ej mo!na
ustawi& wy!sze naczynia.
&ki na drzwiach ch&odziarki
ki na drzwiach chodziarki mo!na wyj&, pocigajc do góry i umie-ci& w
innym poo!eniu, zgodnie z potrzebami.
Regulacja wilgotno4ci *)
(* dotyczy tylko niektórych modeli).
Nad pojemnikami na warzywa i owoce znajduje si ka, która posiada w
przedniej cz-ci regulowan kratk.
Do otwierania i zamykania otworów wentylacyjnych su!y zamek suwakowy.
Suwak z prawej strony:
otwory wentylacyjne otwarte.
Odkryte otwory zwikszaj obieg powie-
trza, co redukuje poziom wilgotno-ci w po-
jemnikach na warzywa i owoce.
Suwak z lewej strony:
otwory wentylacyjne zakryte.
Zasonite otwory pozwalaj na du!sze
utrzymanie naturalnej wilgotno-ci warzyw i
owoców w pojemnikach.
15
Uniwersalny pojemnik
Niektóre modele posiadaj dodatkowy pojemnik, który jest umocowany pod
k na drzwiach chodziarki. Mo!na go przesuwa& wzdu! ki.
Pojemnik mo!na zaczepi& pod dowoln
k na drzwiach chodziarki.
1. Aby zmieni& poo!enie pojemnika, na-
le!y podnie-&k wraz z pojemni-
kiem do góry i wyj& z zaczepów na
drzwiach chodziarki, a nastpnie wy-
j& pozostay wspornik z listwy pod
k.
2. Powtórzy& powy!sze czynno-ci w od-
wrotnej kolejno-ci, aby zmieni& poo-
!enie pojemnika.
Wskazówki dotycz8ce prawid&owego
przechowywania produktów spo.ywczych
Chodziarka przeznaczona jest wycznie do przechowywania produktów spo-
!ywczych.
Aby osign& optymaln wydajno-& chodziarki, nale!y przestrzega& nastpu-
jcych wskazówek:
Nie wstawia& gorcych i parujcych potraw lub pynów do chodziarki.
Produkty spo!ywcze o intensywnym zapachu musz by& przykryte lub
zapakowane.
Produkty spo!ywcze nale!y umieszcza& w taki sposób, aby zapewni&
swobodn cyrkulacj powietrza.
Wskazówki praktyczne
Mi<so (wszystkie rodzaje): zapakowa& w foli plastikow i ukada& na póce
szklanej znajdujcej si nad pojemnikiem na warzywa. W takim po&o.eniu
mi<so mo.na przechowywaF 1-2 dni.
Gotowane potrawy i w<dliny: owija& i przechowywa& na dowolnej póce.
Owoce i warzywa: po umyciu przechowywa& w pojemniku na owoce i warzy-
wa.
Mas&o i ser: przechowywa& w specjalnych pojemnikach lub w folii aluminiowej
bd@ plastikowej, aby nie dopu-ci& do kontaktu z powietrzem.
Mleko: przechowywa& na póce w drzwiach wewntrznych (w zamknitych po-
jemnikach lub butelkach).
Nie zalecamy przechowywania w ch&odziarce bananów, ziemniaków, ce-
buli i czosnku bez opakowania.
16
Obs&uga ch&odziarko-zamra.arki
Panel z elementami steruj8cymi i kontrolnymi ch&odziarko-zamra.arki
H. Lampka kontrolna pracy urz8dzenia (zielona)
I. Przycisk ON/OFF (w&8czony/wy&8czony) urz8dzenia
J. Przycisk do ustawiania temperatury (+) wy.sza
K. WskaMnik temperatury w komorze zamra.arki
L. Przycisk do ustawiania temperatury (-) ni.sza
M. Lampka kontrolna w&8czonej funkcji FROSTMATIC
„szybkie zamra.anie” (.ó&ta)
N. Przycisk do w&8czania funkcji FROSTMATIC
O. Lampka kontrolna alarmu (czerwona)
P. Przycisk do wy&8czania alarmu ALARM OFF
Przyciski do ustawiania temperatury
Do ustawiania temperatury w zamra!arce su! przyciski J i L.
Przyciski s poczone i wspópracuj ze wska@nikiem temperatury.
Po wci-niciu jednego z dwóch przycisków J lub L wska@nik temperatury
przeczy si z temperatury aktualnej (wska@nik temperatury jest pod-wie-
tlony) na temperatur zadan, czyli ustawion (wska@nik temperatury pulsu-
je).
Ka!dym nastpnym wci-niciem jednego z tych przycisków zostanie
zmieniona warto-& temperatury zadanej o 1
o
C. Temperatura zadana
(ustawiona) w zamra!arce musi zosta& osignita w cigu 24 godzin.
Je-li nie zostanie wci-nity !aden przycisk z tych przycisków, wtedy po krót-
kim czasie (ok. 5 sekund) wska@nik temperatury powróci automatycznie do
wskazania temperatury aktualnej.
„Ustawiona temperatura” oznacza:
warto-& zadanej przez u!ytkownika temperatury, jaka ma by& wewntrz
zamra!arki. Temperatura ustawiona, czyli zadana wskazywana jest w po-
staci pulsujcych liczb.
17
„Aktualna temperatura” oznacza:
warto-& temperatury, jaka w danym momencie panuje wewntrz zamra!ar-
ki. Aktualna temperatura wskazywana jest w postaci pod-wietlonych liczb.
WskaMnik temperatury
Na wska@niku temperatury mog by& wskazywane ró!ne informacje.
Podczas zwykego trybu pracy wskazywana jest temperatura, jaka w danym
momencie panuje w zamra!arce (temperatura aktualna).
Podczas ustawiania temperatury pulsuje ustawiona w danym momencie
warto-& temperatury w komorze zamra!arki (temperatura ustawiona, czyli
zadana).
W&8czenie – ustawienie temperatury
1. Wo!y& wtyczk przewodu zasilajcego chodziarko-zamra!arki do gniazdka
sieciowego. Przyciskiem I mo.na w&8czaF i wy&8czaF ca&e urz8dzenie.
2. Nacisn& przycisk ON/OFF (wczony/wyczony) I. Za-wieci si zielona
lampka kontrolna pracy H. Wska@nik temperatury K wskazuje panujc w
danym momencie temperatur w zamra!arce. Czerwona lampka kontrolna
alarmu O pulsuje, sygnalizujc, !e wymagana temperatura nie zostaa jesz-
cze osignita w zamra!arce. Rozlega si d@wikowy sygna alarmu.
3. Nacisn& jeden z przycisków J lub L. Wska@nik temperatury przecza si i
wskazuje pulsujc warto-& temperatury zadanej, która jest ustawiona w
danym momencie w zamra!arce.
4. Ustawi& wybran temperatur, naciskajc przyciski J i L (zob. rozdzia
„Przyciski do ustawiania temperatury”). Wska@nik temperatury poka!e na-
tychmiast zmienione ustawienie. Ka!dym nastpnym naci-niciem przyci-
sku zostaje zmieniona temperatura o 1
o
C.
Temperatura -18
o
C w komorze zamra!arki jest odpowiedni temperatur do
przechowywania mro!onek wedug norm technologii !ywienia.
5. D@wikowy sygna alarmu wyczy si, kiedy w zamra!arce zostanie osi-
gnita ustawiona temperatura. Czerwona lampka kontrolna alarmu pulsuje
nadal. Aby wyczy& czerwon lampk kontroln alarmu, nale!y nacisn&
przycisk ALARM OFF.
Akumulator zimna
Na wyposa!eniu chodziarko-zamra!arki znajduje si jeden akumulator zimna
(lub kilka – w zale!no-ci od modelu).
18
W przypadku przerwy w dopywie prdu lub wystpienia awarii urzdze-
nia, akumulator zimna przedu!a o kilka godzin czas do momentu ogrza-
nia si mro!onek, co zapobiega ich rozmro!eniu.
Akumulator zimna nale!y umie-ci& na mro!onkach z przodu w górnej
szufladzie zamra!arki. Jest to najbardziej optymalne miejsce. Je-li za-
mra!arka jest tylko cz-ciowo wypeniona mro!onkami, wtedy nale!y je
szczelnie ukada& obok siebie, aby w przypadku przerwy w dopywie pr-
du zimno pozostao du!ej w mro!onkach.
W przypadku zamra!ania -wie!ej !ywno-ci nale!y poo!y& akumulator
zimna na zamro!onych produktach, aby zapobiec ich rozmro!eniu si
wskutek oddziaywania ciepa pochodzcego ze -wie!ych produktów,
przeznaczonych dopiero do zamro!enia.
Podczas odmra!ania urzdzenia nale!y poo!y& akumulator zimna na mro!on-
kach i pozostawi& tam przez cay czas, kiedy znajduj si one poza zamra!ar-
k.
Akumulator zimna mo!na równie! wykorzystywa& w torbach termoizolacyjnych.
Przycisk funkcji szybkiego zamra.ania FROSTMATIC
Funkcja FROSTMATIC su!y do przyspieszenia zamra!ania -wie!ych produk-
tów spo!ywczych i jednocze-nie zabezpiecza mro!onki wcze-niej zamro!one
przed ogrzaniem.
1. W celu wczenia funkcji szybkiego zamra!ania FROSTMATIC nale!y wci-
sn& przycisk FROSTMATIC. Za-wieci si !óta lampka kontrolna M. Je-li
funkcja szybkiego zamra!ania FROSTMATIC nie zostanie wyczona rcz-
nie, wtedy elektroniczny ukad sterujcy urzdzenia wyczy funkcj
FROSTMATIC po upywie 52 godzin. Tóta lampka kontrolna zga-nie.
2. Po ponownym naci-niciu przycisk FROSTMATIC mo!na w ka!dej chwili
zako)czy& rcznie funkcj FROSTMATIC. Po wyczeniu tej funkcji zga-nie
!óta lampka kontrolna.
Przycisk do wy&8czania alarmu ALARM OFF
Je!eli temperatura w zamra!arce wzrasta (np. przerwa w dostawie energii),
wtedy zacznie pulsowa& lampka kontrolna O i rozlega si d@wikowy sygna
alarmu.
D@wikowy sygna alarmu wyczy si automatycznie, kiedy zostanie osigni-
ta w zamra!arce ustawiona temperatura. Czerwona lampka kontrolna alarmu
pulsuje nadal. Przyciskiem ALARM OFF mo!na wyczy& sygna d@wikowy i
czerwon lampk kontroln alarmu. Na wska@niku temperatury pojawi si na
kilka sekund najwy!sza temperatura (najcieplejsza), jaka wystpia w zamra-
!arce.
19
Uwaga!
W przypadku wzrostu temperatury w zamra!arce nale!y sprawdzi& stan mro-
!onek.
Wy&8czenie urz8dzenia
Komor< ch&odziarki mo.na wy&8czaF oddzielnie i niezale.nie od zamra-
.arki. Natomiast zamra.arki nie mo.na wy&8czyF oddzielnie. Zamra.ark<
wy&8cza si< z ca&ym urz8dzeniem.
1. W celu wyczenia caego urzdzenia nale!y wcisn& i przytrzyma& przez
okoo 5 sekund przycisk ON/OFF (wczony/wyczony) I. Na wska@nikach
temperatury nastpuje tzw. „odliczanie malejce” tj. od „3” do „1”. Po osi-
gniciu warto-ci „1” urzdzenie wyczy si. Wska@nik temperatury zga-nie.
Wskazówka
Nie mo!na zmienia& ustawie) urzdzenia po wyjciu wtyczki z gniazdka lub
w przypadku przerwy w zasilaniu prdem. Po ponownym podczeniu do
sieci zasilania elektrycznego, urzdzenia wznowi ono prac z ustawieniami,
jakie byy dokonane przed odczeniem od sieci zasilajcej.
D&u.sza przerwa w eksploatacji urz8dzenia
Je-li nastpi du!sza przerwa w eksploatacji chodziarko-zamra!arki (np. wy-
jazd na urlop), nale!y wykona& nastpujce czynno-ci:
1. Wyczy& urzdzenie, przytrzymujc wci-nity przycisk ON/OFF (wczo-
ny/wyczony) I do momentu, a! wska@nik H zga-nie.
2. Wyj& wtyczk z gniazdka lub wyczy&/wykrci& bezpieczniki.
3. Odmrozi& komor zamra!arki i dokadnie umy& (patrz rozdzia „Mycie i kon-
serwacja”).
Pozostawi& otwarte drzwi obu komór, aby zapobiec tworzeniu si nieprzyjem-
nych zapachów.
Wy&8czenie tylko komory ch&odziarki
W celu wyczenia tylko komory chodziarki nale!y wcisn& i przytrzyma& przez
okoo 5 sekund przycisk ON/OFF (wczony/wyczony) B. Na wska@niku tem-
peratury D komory chodziarki nastpuje tzw. „odliczanie malejce” tj. od „3” do
„1”. Po osigniciu warto-ci „1” chodziarka wyczy si. Wska@nik temperatury
D zga-nie.
20
Zamra.anie produktów spo.ywczych
i przechowywanie mro.onek
Zamra.anie produktów spo. ywczych
Komora zamra!arki przeznaczona jest do przechowywania mro!onek oraz
zamra!ania -wie!ych artykuów spo!ywczych.
Uwaga!
Przed zamro!eniem produktów spo!ywczych aktualna temperatura w komo-
rze zamra!arki musi wynosi& przynajmniej –18
o
C.
Przestrzega& parametrów zdolno-ci zamra!ania, podanej na tabliczce zna-
mionowej urzdzenia. Zdolno-& zamra!ania jest to maksymalna ilo-& -wie-
!ych produktów, które mo!na zamrozi& w cigu 24 godzin. Je-li przeprowa-
dzaj Pa)stwo zamra!anie w kilku kolejnych, nastpujcych po sobie
dniach, nale!y dokada& tylko 2/3 do 3/4 ilo-ci produktów, które podano na
tabliczce znamionowej. Produkty zachowaj lepsz jako-&, je-li zostan
szybko zamro!one.
Ciepe produkty nale!y schodzi& przed zamro!eniem. Wo!enie produktów
o temperaturze pokojowej spowoduje nadmierne osadzanie si szronu i
wiksze zu!ycie energii elektrycznej.
Nale!y przestrzega& terminów przydatno-ci do spo!ycia, wskazanych przez
producentów mro!onek.
Rozmro!one produkty bez dalszej obróbki termicznej tj. gotowania lub sma-
!enia, nie mog by& ponownie zamra!ane.
Pojemniki z gazami lub cieczami palnymi mog sta& si nieszczelne wsku-
tek oddziaywania zimna. Zagro!enie eksplozj! Dlatego w chodziarko-
zamra!arce nie wolno przechowywa& palnych gazów i cieczy (spray’e, gaz
do zapalniczek).
Do zamra!arki nie nale!y wkada& butelek i puszek z napojami gazowanymi
i musujcymi, gdy! mog eksplodowa&, powodujc uszkodzenie zamra!arki
(wyjtek: wysokoprocentowy alkohol). W zamra!arce nie wolno
przechowywa& lemoniady, soków, piwa, wina, szampanów itp. Wyjtek: w
zamra!arce wolno przechowywa& wysokoprocentowy alkohol.
Wszystkie produkty spo!ywcze nale!y przed zamro!eniem szczelnie opa-
kowa& (wypu-ci& powietrze z opakowania), aby nie wysychay, nie straciy
smaku i nie powodoway przenoszenia smaku na inne mro!onki.
Ostro.nie! Nie dotyka& mro!onek mokrymi rkami, gdy! mog one
przymarzn& do skóry.
Produkty przeznaczone do zamro!enia nale!y wo!y& do górnej szuflady.
Vwie!a !ywno-& nie mo!e styka& si z mro!onkami, gdy! te mog si roz-
mrozi&.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux SC81840-5I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi