Aeg-Electrolux AU86050-4I Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi
PERFEKCJA FORMY I FUNKCJI
FromtheElectroluxGroup. Theworld'sNo.1choice.
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych urz¹dzeñ
przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz lasu i ogrodu. Ka¿dego roku sprzedaje ponad 55
milionów produktów (takich jak lodówki, kuchenki, pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki
³añcuchowe i kosiarki do trawy) o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
ELECTROLUXPOLANDSp.zo.o.
ul.Kolejowa5/7
01-217Warszawa
ARCTIS U 8 6050-4i
Zamra¿arka
3
SPIS TRE$CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE BEZPIECZE-STWA............................................ 4
UTYLIZACJA............................................................................................. 6
INSTALACJA.............................................................................................7
OPIS URZ+DZENIA.................................................................................... 9
PRZED PIERWSZYM W4+CZENIEM........................................................... 10
OBS4UGA URZ+DZENIA .......................................................................... 10
W4+CZENIE I REGULACJA TEMPERATURY...............................................12
WY4+CZENIE URZ+DZENIA ..................................................................... 12
ZAMRAANIE I PRZECHOWYWANIE MROONEK ....................................... 13
ODMRAANIE ......................................................................................... 15
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE .............................................................. 16
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE OSZCZ9DNO$CI W ZUYWANIU
ENERGII ELEKTRYCZNEJ ........................................................................ 17
CO ZROBI:, GDY.....................................................................................17
AUTORYZOWANY SERWIS....................................................................... 19
NORMY I DYREKTYWY............................................................................. 20
TERMINY SPECJALISTYCZNE .................................................................. 20
ZABUDOWA............................................................................................ 21
MONTA - RYSUNEK ............................................................................... 29
4
Szanowni Klienci
Przed przystpieniem do eksploatacji urzdzenia naley dokadnie zapozna si
z instrukcj obsugi. Instrukcj obsugi naley zachowa przez cay czas
eksploatacji urzdzenia, a w przypadku odstpienia urzdzenia innemu
uytkownikowi naley pamita równie o przekazaniu instrukcji obsugi.
Zalecenia i wskazówki opracowali&my z my&l o bezpiecznej i prawidowej
eksploatacji urzdzenia.
Kady uytkownik urzdzenia musi zapozna si ze wskazówkami dotyczcymi
bezpiecze(stwa przed instalacj i rozpoczciem korzystania z chodziarki.
Instrukcja dotyczy gamy urzdze(, poszczególne elementy wyposaenia mog
nie wystpowa w konkretnym modelu.
Prosimy o zwrócenie uwagi symbol trójkta ostrzegawczego i wyraenia
„Uwaga” „OstrzeAenie”. S to wskazówki o szczególnym znaczeniu dla
bezpiecze(stwa uytkownika i dla prawidowego funkcjonowania
urzdzenia.
Naley bezwzgldnie przestrzega podanych wskazówek i ostrzee(.
1. Obsuga urzdzenia, krok po kroku.
2.
Dodatkowe informacje dotyczce obsugi urzdzenia.
Wskazówki dotyczce ekonomicznej i przyjaznej &rodowisku naturalne-
mu obsugi chodziarki.
Wyja&nienia dotyczce technicznej terminologii uywanej w instrukcji
znajduj si w rozdziale „Terminy specjalistyczne”
Opis objawów usterek i propozycje ich usunicia znajduj si w rozdziale
„Co zrobi, gdy...”
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE BEZPIECZE-STWA
ZamraAarka spenia wymagania przepisów dotyczGcych bezpieczeIstwa
uAytkowania urzGdzeI elektrycznych. Prosimy o zapoznanie siJ z poniA-
szymi wskazówkami:
Obsuga
Urzdzenie przeznaczone jest wycznie do przechowywania artykuów
ywno&ciowych na uytek gospodarstwa domowego. Suy do zamraania
&wieych produktów oraz przechowywania mroonek. Uytkowanie urz-
dzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem moe by niebezpieczne i przy-
czyni si do uszkodzenia urzdzenia. Producent nie odpowiada za szkody
powstae w wyniku powyszych sytuacji.
5
Nie wolno dokonywa adnych zmian i modyfikacji urzdzenia, ze wzgl-
dów bezpiecze(stwa.
Przed uruchomieniem
Sprawdzi, czy urzdzenie zostao uszkodzone w czasie transportu. Nie
podcza do zasilania uszkodzonej zamraarki do zasilania. W razie wady
transportowej naley powiadomi sprzedawc urzdzenia.
Zamraarka nie moe sta na przewodzie zasilajcym. WaAne: jeeli prze-
wód zasilajcy jest zniszczony naley go wymieni w autoryzowanym za-
kadzie serwisowym.
Czynnik chodniczy
Czynnik chodniczy zastosowany w zamraarce (isobutan R600A) ma wa&ci-
wo&ci palne. Jest bezpiecznym gazem, nieszkodliwym dla &rodowiska natural-
nego.
Podczas transportu i instalacji naley zachowa szczególn ostrono&, aby
nie uszkodzi adnego elementu ukadu chodniczego.
Jeeli ukad chodniczy uleg uszkodzeniu naley:
- przechowa urzdzenie z dala od ?róde otwartego ognia oraz materia-
ów atwopalnych;
- dobrze wywietrzy pomieszczenie, w którym stoi urzdzenie.
BezpieczeIstwo dzieci
Elementy opakowania naley przechowywa poza zasigiem dzieci. Ryzyko
uduszenia si!
Stare, zuyte urzdzenia naley unieruchomi np. poprzez odcicie prze-
wodu zasilajcego oraz unieruchomienie zamka drzwi tak, aby dzieci nie
mogy zamkn si w &rodku zamraarki.
Dzieci czsto nie dostrzegaj niebezpiecze(stwa zwizanego z obsug
urzdze( elektrycznych. Nie zezwala dzieciom na obsug urzdzenia lub
zabaw elementami sterujcymi.
Codzienne korzystanie
W komorze zamraarki nie wolno przechowywa pojemników w palnymi
cieczami lub gazami (spray'e, gaz do zapalniczek itp.) oraz puszek / butelek
z napojami gazowanymi. Ryzyko eksplozji.
Nie przechowywa lemoniady, soków, piwa, wina, wina musujcego itp. (za
wyjtkiem napojów alkoholowych wysokoprocentowych.
Nie spoywa lodów bezpo&rednio po wyjciu z zamraarki, gdy mona
spowodowa odmroenia skóry.
Nie dotyka mroonek mokrymi rkoma (mog przymarzn do produktu
powodujc uszkodzenia skóry).
6
Uwaga - Wewntrz zamraarki nie uywa innych urzdze( elektrycznych,
np. maszynek do robienia lodów.
Uwaga - Nie przykrywa / zasania otworów wentylacyjnych, aby nie za-
kóca prawidowej pracy zamraarki.
Uwaga - Nie dopu&ci do uszkodzenia ukadu chodniczego.
Uwaga- Nie uywa adnych mechanicznych urzdze( i &rodków do przy-
spieszenia procesu odmraania urzdzenia (poza tymi, które zaleca produ-
cent).
Przed przystpieniem do prac konserwacyjnych lub mycia naley odczy
urzdzenie od ?róda zasilania elektrycznego wyjmujc wtyczk z gniazdka
lub wykrcajc zabezpieczenia.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie naley cign za przewód zasilajcy.
W przypadku usterki
W przypadku usterki naley najpierw zapozna si ze wskazówkami zawar-
tymi w rozdziale „Co robi, gdy....”, przed wezwaniem serwisu. Je&li nie ma
tam odpowiednich wskazówek, nie wolno przystpowa do samodzielnych
prób naprawy.
W przypadku wystpienia zakóce( w pracy sprztu nie wolno dokonywa
samodzielnie adnych napraw, lecz zwróci si do autoryzowanej placówki
serwisowej.
Uytkownikowi nie wolno dokonywa adnych przeróbek sprztu, gdy mo-
e to spowodowa uszkodzenie sprztu i cofnicie gwarancji.
UTYLIZACJA
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiay, z których wykonane jest opakowanie urzdzenia, s
ekologiczne, nadaj si do recyklingu i ponownego wykorzystania.
Elementy opakowanie urzdzenia naley posegregowa wedug podanych
niej symboli w celu prawidowej utylizacji.
Tworzywa sztuczne oznaczono nastpujcymi midzynarodowymi symbolami:
>PE< Polietylen – folia opakowaniowa.
>PS< Polistyren – podkadki zabezpieczajGce w kartonie.
Wskazówki dotyczGce utylizacji urzGdzenia
Urzdzenia elektryczne wymagaj specjalistycznej utylizacji ze wzgldu na
ochron &rodowiska.
OstrzeAenie!
Przed usuniciem starego urzdzenia naley je unieruchomi poprzez odcicie
przewodu zasilajcego (po odczeniu z zasilania).
7
Naley take uszkodzi zamek drzwi, co uniemoliwi niebezpieczn zabaw
dzieci (np. zamknicie wewntrz zamraarki).
Usuwanie zuAytych urzGdzeI
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wol-
no traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa&ci-
wego punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si zomowanym sprz-
tem elektrycznym i elektronicznym. Wa&ciwa utylizacja i zomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na &rodowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo&ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si z lokalnym urzdem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
ZdjJcie opakowania
Urzdzenie oraz jego wewntrzne elementy zostay zabezpieczone na czas
transportu.
1. Zdj ta&m samoprzylepn z lewej i prawej strony drzwi.
2. Zdj wszystkie nalepki i ta&my oraz wkadki zabezpieczajce elementy
wewntrzne zamraarki.
INSTALACJA
Ustawienie
Zamraark naley ustawi w suchym miejscu ze sprawn wentylacj.
Temperatura otoczenia wpywa na zuycie energii i efektywno& energetyczn
urzdzenia.
Urzdzenia nie naley ustawia:
- w miejscach naraonych na bezpo&rednie oddziaywanie promieni so-
necznych;
- w pobliu ?róde ciepa, np. grzejników, pieców, kuchenek;
- najbardziej optymaln prac urzdzenia zapewnia si w pomieszczeniu, w
którym panuje temperatura wa&ciwa dla klasy klimatycznej urzdzenia.
Oznaczenie klasy klimatycznej mona znale? na tabliczce znamionowej (po
lewej stronie, wewntrz komory zamraarki).
Oznaczenie:
od +10
0
C do +32
0
C (klasa SN)
od +16
0
C do +32
0
C (klasa N)
od +18
0
C do +38
0
C (klasa ST)
od +18
0
C do +43
0
C (klasa T)
8
Nie instalowa zamraarki bezpo&rednio pod pyt grzejn. Wysoka temperatu-
ra pyty moe uszkodzi zamraark. Je&li pyta znajduje si w pobliu zamra-
arki naley przestrzega zasad zabudowy i przepisów bezpiecze(stwa. Aby
unikn przegrzania urzdzenia naley zachowa odpowiednie odlego&ci od
?róde ciepa i zamocowa pyty izolujce. Zapewni take prawidow wenty-
lacj.
Zabudowa
Patrz szablon.
Po instalacji (a zwaszcza po przeoeniu drzwi) naley sprawdzi, czy
uszczelka przylega prawidowo. Niedokadne przyleganie uszczelki powoduje
nadmierny przyrost szronu i wiksze zuycie energii (patrz take „Co zrobi,
gdy...”.
PodGczenie do zasilania elektrycznego
Przed podczeniem urzdzenia do sieci elektrycznej naley sprawdzi,
czy warto&ci podane na tabliczce znamionowej odpowiadaj parametrom
elektrycznym instalacji elektrycznej w miejscu ustawienia urzdzenia.
Urzdzenie podczy do gniazdka z uziemieniem.
Napicie: 230 V
Zabezpieczenie: 10 A
Przewód zasilajcy naley wymieni w autoryzowanym serwisie.
9
OPIS URZ+DZENIA
Widok urzGdzenia
1. Szuflada do mroenia &wieych produktów i przechowywania mroonek
2. Szuflada do mroenia &wieych produktów i przechowywania mroonek
3. Szuflada do przechowywania mroonek
4. Szuflada do przechowywania mroonek
5. Wy&wietlacz temperatury
6. Panel sterujcy
7. Tabliczka znamionowa
8. Oprawka magnetyczna (dla alarmu „drzwi”)
Zamraarka posiada ograniczniki, które chroni szuflady przed wypadniciem
w przypadku penego wysunicia.
Aby wyj szuflady (np. do czyszczenia) naley je wysun a do oporu, pod-
nie& i wyj z zamraarki.
Akumulatory zimna
W zamraarce znajduj si dwa akumulatory zimna. Opis zamraania akumu-
latorów znajduje si w rozdziale „ Przed pierwszym wczeniem”.
10
Akumulatory zimna podtrzymuje zimno w produktach w przypadku przerwy
w zasilaniu (przedua moment rozmroenia si produktów).
Akumulator zimna oddziauje najbardziej efektywnie, je&li poo go Pa(stwo w
najwyszej szufladzie, z przodu, na mroonkach.
Akumulatory mona take wkada do przeno&nych toreb chodniczych.
PRZED PIERWSZYM W4+CZENIEM
1. Umy wntrze urzdzenia oraz wszystkie akcesoria przed pierwszym
wczeniem.
2. Wyj akumulatory zimna.
3. Akumulatory woy do najwyszej szuflady dopiero wtedy, gdy urzdze-
nie osignie temperatur -18°C.
4. Rozmroone akumulatory naley zamrozi w ten sam sposób (np. po
czyszczeniu urzdzenia).
OBS4UGA URZ+DZENIA
WaAne! Mona korzysta z zamraarki dopiero po jej zabudowaniu.
Panel sterujGcy
1. Przycisk funkcji „Szybkie mroenie” i wycznik alarmu akustycznego.
2. Lampka kontrolna funkcji „Szybkie mroenie” (óta)
3. Lampka ostrzegawcza (czerwona)
4. Lampka kontrolna zasilania (zielona)
5. Przycisk W./Wy.
6. Pokrto termostatu
Wtyczk przewodu zasilajcego woy do gniazdka elektrycznego.
Urzdzenie mona wczy/wyczy poprzez wci&nicie przycisku W./Wy.
(5).
11
Do zmiany pooenia pokrJta termostatu (6) bdzie potrzebna moneta.
Utrudnia to przypadkow zmian ustawie( (np. przez dzieci).
PokrJto termostatu (6) suy do ustawiania temperatury wewntrz zamraar-
ki.
Odpowiednia temperatura do przechowy-
wania mroonej wynosi -18°C i mona j
sprawdzi dziki termometrowi (patrz
rys.).
Zielona lampka kontrolna (4) jest pod&wietlona po wczeniu urzdzenia do
zasilania oraz wci&niciu przycisku W./Wy. Urzdzenie rozpoczyna prac.
Przycisk funkcji szybkiego mroAenia (1) posiada Aóty wskaTnik (2). Lamp-
ka zostanie pod&wietlona po wci&niciu przycisku (1). Urzdzenie pracuje sta-
le.
Czerwona lampka ostrzegawcza (3) jest pod&wietlona, gdy:
- urzdzenie zostao wczone, ale jeszcze nie osigno odpowiedniej tem-
peratury;
- nie mona utrzyma minimalnej temperatury odpowiedniej do przechowy-
wania ywno&ci (usterka);
- woono jednorazowo du ilo& produktów lub
- drzwi zamraarki s otwarte zbyt dugo.
System alarmowy
Skada si z optycznego czerwonego wska?nika ostrzegawczego oraz sygnau
alarmowego. Czerwony wska?nik i sygna pojawiaj si, gdy:
- drzwi urzdzenia s otwarte zbyt dugo;
- temperatura w zamraarce jest zbyt wysoka;
- nastpia usterka ukadu chodniczego.
Alarm „otwarte drzwi”
Sygna rozlega si, gdy drzwi s otwarte duej ni 60 sekund.
- Alarm mona wyczy zamykajc drzwi.
Alarm temperatury
Czerwony wska?nik ostrzegawczy jest pod&wietlony i rozlega si sygna aku-
styczny, je&li temperatura w zamraarce jest wysza ni -12°C. Wzrost tempe-
ratury w zamraarce moe by spowodowany przez:
- czste otwieranie drzwi (lub pozostawianie ich na duszy czas);
- przechowywanie duej ilo&ci &wieych produktów;
- wysoka temperatura otoczenia;
- usterka ukadu chodniczego.
12
1. Wyczy alarm wciskajc przycisk funkcji szybkiego mroenia. Móta
lampka zostanie pod&wietlona. Czerwony wska?nik ostrzegawczy pozo-
stanie pod&wietlony, a urzdzenie osignie ponownie zadan tempera-
tur.
2. Po osigniciu zadanej temperatury wcisn przycisk szybkiego mroe-
nia jeszcze raz, aby wyczy funkcj. Móta lampka zga&nie.
Uwaga: Po pierwszym wczeniu urzdzenia lampka ostrzegawcza zo-
stanie pod&wietlona i rozlegnie si alarm, gdy urzdzenie nie osigno
jeszcze temperatury odpowiedniej do przechowywania ywno&ci.
W4+CZENIE I REGULACJA TEMPERATURY
Wczy urzdzenie przyciskiem W./Wy. (5).
Na temperatur wewntrz urzdzenia ma wpyw:
- temperatura otoczenia;
- ilo& i temperatura przechowywanej ywno&ci;
- czstotliwo& otwierania drzwi (oraz pozostawianie ich otwartymi).
Pozycja

” oznacza: urzdzenie wyczone
Pozycja „ 1” oznacza: najwysza temperatura wewntrzna
Pozycja „ 4” oznacza: najnisza temperatura wewntrzna.
Zalecane ustawienie: 2-3.
1. Ustawi pokrto termostatu (6) w pozycji „1”. Zielona (3) i czerwona (4)
lampka ostrzegawcza zostan pod&wietlone, rozlegnie si sygna i urz-
dzenie rozpocznie prac.
2. Dodatkowo wcisn przycisk szybkiego mroenia (1). Móta lampka kon-
trolna zostanie pod&wietlona, alarm zostanie wyczony, a zamraarka
bdzie pracowaa w sposób cigy.
3. Gdy czerwona lampka ostrzegawcza (3) zga&nie naley wcisn przy-
cisk szybkiego mroenia (1). Móta lampka (2) zga&nie.
Pokrto termostatu suy do ustawiania temperatury w zamraarce, odpo-
wiedniej do przechowywania ywno&ci (-18°C lub mniej).
WaAne! Przed woeniem produktów naley odczeka, a w zamraarce
bdzie -18°C lub czerwona lampka kontrolna zga&nie.
WaAne: Sprawdza regularnie czerwon lampk kontroln (3) i termometr,
czy wewntrz urzdzenia jest prawidowa temperatura.
WY4+CZENIE URZ+DZENIA
Aby wyczy zamraark naley ustawi pokrto termostatu w pooeniu
” i wcisn przycisk W./Wy.
13
JeUli zamraAarka nie bJdzie uAywana przez duAszy czas:
1. Wyjc wszystkie mroonki oraz tace na kostki lodu.
2. Wyczy urzdzenie ustawiajc pokrto termostatu w pooeniu
lub
wcisn przycisk W./Wy.
3. Wyj wtyczk przewodu zasilajcego z gniazdka lub wykrci/wyczy
bezpieczniki.
4. Odmrozi zamraark i dokadnie oczy&ci (patrz dalsze rozdziay w in-
strukcji).
5. Pozostawi otwarte drzwi, aby unikn powstawania nieprzyjemnych za-
pachów.
ZAMRAANIE I PRZECHOWYWANIE MROONEK
Zamraarka suy do zamraania &wieych produktów oraz przechowywania
mroonek.
WaAne!
- Bezpieczna temperatura do przechowywania mroonek wynosi co najmniej
-18°C.
- Warto& maksymalnej ilo&ci produktów, która moe zosta zamroona w
cigu 24 godzin, jest wskazana na tabliczce znamionowej urzdzenia. Nie
przekracza tej warto&ci. Je&li zamierzacie Pa(stwo mrozi produkty przez
kilka dni pod rzd, naley wkada 2/3 do ¾ wskazanej warto&ci. Jako&
&wieego produktu bdzie wysoka, gdy zostanie on gboko zamroony na-
tychmiast.
- Przed woeniem produktów do zamraarki naley je ochodzi. Ciepo pro-
duktów przyspieszy powstawanie szronu i lodu oraz zwikszy zuycie
energii.
- Przestrzega czasu przechowywania mroonek, wskazanych przez produ-
centów.
- Rozmroone produkty (które nie bd nastpnie przetwarzane) nie powin-
ny by ponownie mroone.
1. Wcisn przycisk szybkiego mroenia przed woeniem &wieych pro-
duktów. Móta lampka kontrolna zostanie pod&wietlona.
Aby wykorzysta maksymaln zdolno& zamraania naley wcisn
przycisk szybkiego mroenia 24 godziny przed rozpoczciem procesu
(óta lampka kontrolna bdzie pod&wietlona). W przypadku mroenia
mniejszej ilo&ci produktów naley go wcisn 4-6 godzin przed woe-
niem produktów.
2. Wszystkie produkty naley szczelnie opakowa przed woeniem do za-
mraarki (nie wyschn i nie strac smaku oraz nie przyjm zapachu in-
nych produktów).
14
Uwaga! Nie dotyka mroonek mokrymi rkoma (mog przymarzn do
produktu i uszkodzi skór).
3. Woy opakowane produkty do szuflad. Qwie ywno& naley woy
do najwyszych szuflad zamraarki (1 i 2). Qwiee produkty nie powinny
dotyka do mroonek, gdy mog si rozmrozi. Szuflady (4 i 5) s
przeznaczone wycznie do przechowywania mroonek.
Sortowa produkty w szufladach (co uatwi ich wyjmowanie i skróci czas
pozostawienia otwartych drzwi).
4. Po zamroeniu produktów naley ponownie wcisn przycisk szybkiego
mroenia. Móta lampka kontrolna zga&nie.
Rady:
••
Do opakowania produktów nadaj si:
- torby i folie do zamraania;
- specjalne pojemniki do mroenia ywno&ci;
- gruba folia aluminiowa.
••
Do zamykania opakowa( naley uywa plastikowych klipsów, gu-
mek lub ta&m.
••
Przed zamkniciem opakowania wypu&ci powietrze (które przyspie-
sza wysychanie produktów).
••
Przygotowywa paskie opakowania, gdy szybciej ulegn zamroe-
niu.
••
Nie napenia pojemników pynami do wierzchu, gdy ciecze rozsze-
rzaj si w czasie zamarzania.
Symbole przechowywanej AywnoUci / Kalendarz zamraAania
- Symbole na frontach szuflad wskazuj
na rodzaj przechowywanej ywno&ci.
- Cyfry wskazuj ilo& miesicy przecho-
wywania dla kadego typu ywno&ci
(w zaleno&ci od jej jako&ci i przygotowania przed zamraaniem). Nisze
warto&ci dotycz produktów o wysokiej zawarto&ci tuszczu.
Przygotowywanie kostek lodu
Urzdzenie jest wyposaone w pojemnik na kostki lodu.
1. Pojemnik wypeni wod do ¾ wysoko&ci i woy do zamraarki.
2. Aby wyj kostki naley skrci pojemnik lub woy na chwil pod bie-
c wod.
Uwaga! W celu wyjcia zamroonego pojemnika nie naley uywa metalo-
wych, ostrych narzdzi.
15
ODMRAANIE
Wntrze komory zamraania z czasem pokrywa si szronem. Jeeli przekro-
czy on grubo& 4 mm, naley go usun plastikow opatk (doczon do
urzdzenia). Nie uywa twardych lub ostrych przedmiotów do usuwania szro-
nu.
Do wykonania tej operacji nie jest konieczne wyczenie urzdzenia z sieci, ani
wyjmowanie produktów.
Jednake, jeeli warstwa szronu jest ju znacznej grubo&ci, naley przeprowa-
dzi cakowite odmroenie (raz do roku bez wzgldu na ilo& zgromadzonego
szronu). Najlepiej odmrozi zamraark wtedy, gdy jest pusta lub znajduje si
w niej niewiele produktów.
Kady wzrost temperatury wpywa na obnienie jako&ci mroonek. 12
godzin przed przystpieniem do odmroenia urzdzenia naley wcisn
przycisk szybkiego mroenia, aby obniy temperatur mroonek.
Uwaga!
- Nie naley uywa innych, ni zalecone przez producenta, &rodków do
przyspieszenia odmraania. Nie uywa do tego celu elektrycznych urz-
dze(.
- Nie uywa aerozoli odmraajcych, gdy mog by szkodliwe dla zdrowia
uytkownika i / lub zawiera substancje uszkadzajce elementy plastikowe.
1. Wyj wszystkie produkty (owin np. w gazety i pozostawi w chodnym
miejscu);
2. Wyczy urzdzenie, wyj wtyczk z gniazdka / wykrci lub wyczy
bezpieczniki.
3. Wyj wszystkie szuflady, za wyjtkiem dolnej. Bdzie do niej spywaa
woda z odmraania.
Rada: Aby przyspieszy odmroenie mona wstawi do zamraarki gar-
nek z ciep wod i zamkn drzwi. Wyj kawaki lodu, które spady,
zanim si rozmro.
4. Wyj doln szuflad i dokadnie osuszy.
5. Po odmroeniu naley dokadnie oczy&ci zamraark i szuflady (patrz
rozdzia „Konserwacja i czyszczenia”).
6. Wczy zamraark, podczy do zasilania.
16
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
Naley regularnie my wntrze urzdzenia oraz wszystkie akcesoria, ze
wzgldów higienicznych.
Uwaga!
Przed przystpieniem do wszelkich prac konserwacyjnych naley wyczy
urzdzenie z sieci, wyjmujc wtyczk z gniazdka lub wykrcajc
bezpieczniki.
Nie czy&ci zamraarki urzdzeniami wysokoci&nieniowymi lub parowymi.
Wilgo moe osi& na elementach elektrycznych, co moe by przyczyn
zwarcia. Gorca para moe zniszczy elementy plastikowe.
WaAne!
Olejki eteryczne i rozpuszczalniki organiczne mog wej& w reakcj z
elementami plastikowymi, np.:
- sok z cytryny lub soki ze skórki pomara(czowej;
- kwas masowy;
- &rodki do czyszczenia zawierajce kwas octowy.
Nie dopuszcza do kontaktu powyszych substacji z elementami urzdzenia.
Nie uywa &rodków szorujcych i &ciernych do czyszczenia urzdzenia oraz
jego elementów.
1. Wyj wszystkie produkty, szczelnie opakowa w kilka warstw gazet.
Przechowywa w chodnym miejscu.
2. Odmrozi urzdzenie przed czyszczeniem (patrz rozdzia „Odmraanie”).
3. Wyczy zamraark i odczy od zasilania.
4. Oczy&ci wntrze zamraarki i akcesoria za pomoc mikkiej tkaniny i
letniej wody. Mona uy take pynu do mycia naczy(.
5. Po czyszczeniu naley dokadnie przetrze szmatk i czyst wod.
Dokadnie osuszy.
6. Po osuszeniu naley wcisn przycisk szybkiego mroenia. Po upywie 2-
3 godzin mona woy mroonki.
Gromadzenie kurzu moe wpyn na dziaanie urzdzenia i zwikszy
zuycie energii elektrycznej. Konstrukcja urzdzenia umoliwia czyszczenie
przestrzeni za zamraark, za pomoc odkurzacza.
17
1. Zdj cokó (1), a nastpnie kratk
wentylacyjn (2).
2. Ostronie wycign oson (3).
Magnetyczna uszczelka drzwi
Po otwarciu i zamkniciu drzwi zamraarki nie bdzie mona ich natychmiast
otworzy. Jest to zwizane z ci&nieniem wytworzonym wewntrz urzdzenia . Po
wyrównaniu poziomu ci&nie( wewntrz i na zewntrz urzdzenai bdzie mona
otworzy drzwi – po upywie kilku minut.
WSKAZÓWKI DOTYCZ+CE OSZCZ9DNO$CI
W ZUYWANIU ENERGII ELEKTRYCZNEJ
- Nie ustawia urzdzenia w pobliu grzejników, kuchenek i innych ?róde
ciepa. Wysze temperatury otoczenia powoduj wyduenie pracy sprar-
ki.
- Zapewni wa&ciw wentylacj urzdzenia (szczególnie poprzez podstaw i
tyln cz& urzdzenia). Nie zasania otworów wentylacyjnych.
- Nie wkada do zamraarki ciepych produktów. Ochodzi je wcze&niej.
- Nie otwiera niepotrzebnie drzwi (zamyka je tak szybko, jak to moliwe).
- Nie ustawia zbyt niskich temperatur wewntrz urzdzenia.
- Sprawdza temperatur przechowywania mroonek (wskazanie termome-
tru).
- Mroonki woy do chodziarki, aby si rozmroziy. Bd oddaway zimno,
które schodzi dodatkowo chodziark.
CO ZROBI:, GDY...
Jeeli urzdzenie pracuje nieprawidowo naley sprawdzi, czy zakócenia
mona usun samodzielnie, bez konieczno&ci wzywania serwisu.
Nie wykonywa adnych dodatkowych czynno&ci, poza wskazanymi w poni-
szej tabeli.
Uwaga! Naprawy urzdze( chodniczych mog wykonywa wycznie
monterzy z odpowiednimi uprawnieniami. Wskutek napraw wykonywanych
18
niewa&ciwie stwarza si powane zagroenie dla uytkownika. W razie awarii
naley zwróci si do autoryzowanego zakadu serwisowego.
Je&li urzdzenie nie pracuje (np. przerwa w zasilaniu elektrycznym), a za-
mraarka jest wypeniona, to produkty nie rozmro si w przecigu 29 godzin
(ze wzgldu na zgromadzone rezerwy i akumulatory zimna). Je&li w zamraar-
ce nie ma akumulatorów zimna i jest niewiele mroonek, ten czas bdzie skró-
cony do ok. 20 godzin.
Usterka
Prawdopodobna
przyczyna
Rozwizanie
Urzdzenie nie jest pod-
czone
Wczy zamraark.
Wtyczka nie znajduje si w
gniazdku.
Woy wtyczk przewodu zasila-
jcego do gniazdka.
Bezpiecznik si przepali. Wymieni bezpiecznik.
Urzdzenie nie dziaa,
wszystkie wska"niki s wy-
gaszone.
Brak napicia w gniazdku. Wezwa uprawnionego elektryka.
Zielona lampka kontrolna
jest wygaszona, óta lamp-
ka kontrolna jest pod%wietlo-
na, a funkcja szybkiego mro-
enia jest aktywna.
Usterka zielonego wska"ni-
ka.
Skontaktowa si z autoryzowa-
nym serwisem.
(óta lampka kontrolna jest
wygaszona, a funkcja szyb-
kiego mroenia jest aktywna,
zamraarka jest wczona.
Usterka ótego wska"nika. Skontaktowa si z autoryzowa-
nym serwisem.
Sprarka pracuje bez prze-
rwy.
Ustawiono zbyt nisk tempe-
ratur.
Ustawi czasowo wysz tempe-
ratur (obróci pokrto termosta
tu
w kierunku cieplejszych usta-
wie+).
Niewa%ciwie ustawiono
temperatur.
Prosz przeczyta rozdzia “Usta-
wienie i regulacja temperatury”.
Drzwi byy otwarte przez
duszy czas.
Nie pozostawia otwartych drzwi
przez duszy czas.
W cigu ostatnich 24 godzin
woono dua ilo% ciepych
produktów do zamraarki.
Wcisn przycisk szybkiego mro-
enia.
Temperatura w zamraarce
jest niewystarczajca, czer-
wona lampka jest pod%wie-
tlona, rozlega si sygna
akustyczny.
Urzdzenie jest ustawione
zbyt blisko np. grzejnika.
Prosz przeczyta rozdzia “Insta-
lacja”, “Ustawienie”.
19
Usterka
Prawdopodobna
przyczyna
Rozwizanie
Zgromadzia si zbyt dua
ilo% szronu, take na
uszczelce drzwi.
Uszczelka nie dolega prawi-
dowo (by moe niestaran-
nie zosta zmieniony kieru-
nek otwierania drzwi).
6agodnie ogrza odstajce partie
uszczelki za pomoc suszarki do
wosów (zimnym strumieniem po-
wietrza). W tym samym czasie
uksztatowa do+mi ogrzan
uszczelk tak, aby prawidowo do-
legaa.
Urzdzenie nie jest wypo-
ziomowane.
Wypoziomowa zamraark (re-
gulacja nóek).
Dziwne odgosy podczas
pracy urzdzenia.
Elementy, np. rurki w tylnej
cz%ci urzdzenia dotykaj
%ciany lub innych elementów
zamraarki.
Spróbowa zmieni pooenie ru-
rek przesuwajc je ostronie.
Sprarka nie rozpoczyna
pracy od razu po zmianie
temperatury.
Jest to normalne i nie %wiad-
czy o usterce.
Sprarka wczy si po upywie
okre%lonego czasu.
WaAne: regularnie sprawdza czerwon lampk ostrzegawcz i termometr
(czy jest utrzymywana odpowiednia temperatura dla przechowywanej ywno-
&ci).
AUTORYZOWANY SERWIS
Je&li po wykonaniu opisanych czynno&ci sprawdzajcych nadal wystpuj za-
kócenia, naley zwróci si do autoryzowanego punktu serwisowego.
Adresy i numery telefonów znajduj si we wkadce do karty gwarancyjnej.
W przypadku usunicia usterki samodzielnie unikn Pa(stwo zbdnych kosz-
tów dojazdu technika.
Je&li urzdzenie jest na gwarancji, naprawy wykonywane s bezpatnie, jed-
nake punkt serwisowy moe obciy klienta w przypadkach nieuzasadnio-
nego wezwania technika np.:
- bezzasadne reklamacje;
- obsuga niezgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsugi.
Przy zgoszeniu naley poda typ i numer seryjny sprztu. Dane te znajduj si
na tabliczce znamionowej (wewntrz zamraarki po lewej stronie na dole). In-
formacje te umoliwi szybsze zaatwienie Pa(stwa zgoszenia.
20
Prosimy o zapisanie ich poniej:
Model .............................................
Numer produktu .............................................
Numer seryjny .............................................
Koszty bezzasadnego wezwania serwisu ponosi klient.
Producent zastrzega moliwo& wprowadzania zmian (bez wcze&niejszego
powiadomienia), nie wpywajcych jednak ujemnie na uytkowanie urzdzenia.
Odgosy podczas pracy urzGdzenia
Urzdzenie w trakcie pracy wydaje róne odgosy. S one normalnym zjawi-
skiem, &wiadczcym o prawidowej pracy urzdzenia.
- „Klikanie” – przy wczeniu i wyczaniu si sprarki.
- Szum – w trakcie pracy sprarki.
- Odgos spadajGcych kropel, bulgotanie – przepyw czynnika chodnicze-
go w rurkach; nawet po wyczeniu si sprarki.
NORMY I DYREKTYWY
Zamraarka przeznaczona jest do uytku w gospodarstwie domowym i zostaa
wyprodukowana zgodnie z obowizujcymi normami. W procesie produkcyj-
nym uwzgldniono wszystkie wymogi w zakresie bezpiecze(stwa.
Ukad chodniczy sprawdzono fabrycznie pod wzgldem szczelno&ci.
Urzdzenie to spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
73/23/EWG z 19/02/73 (niskie napicia) ze zmianami;
89/336/EWG z 03/05/89 (tolerancja elektromagnetyczna ze zmianami
92/31/EWG);
94/2/EG z 21.01.1994 r. odno&nie etykiet efektywno&ci energetycznej;
96/57/EG z 03.09.1996 r. wymagania odno&nie efektywno&ci energetycznej
elektrycznych urzdze( chodniczych gospodarstwa domowego.
TERMINY SPECJALISTYCZNE
Czynnik chodniczy
Ciecze stosowane do wytwarzania zimna nazywane s czynnikiem chodni-
czym. Ciecze te maj stosunkowo nisk temperatur wrzenia, wskutek cze-
go ciepo pochodzce z przechowywanych w chodziarce lub zamraarce
produktów moe doprowadzi czynnik chodniczy do wrzenia lub wyparo-
wania.
21
Ukad chodniczy
Ukad chodniczy jest to zamknity obieg systemu chodniczego, w którym
znajduje si czynnik chodniczy. Ukad chodniczy skada si midzy innymi
z parownika, sprarki, skraplacza oraz rurek.
Parownik
W parowniku odparowuje czynnik chodniczy. Tak jak wszystkie ciecze,
równie czynnik chodniczy potrzebuje do odparowania ciepa. Ciepo to po-
bierane jest z wntrza urzdzenia, które wskutek tego schadza si. Dlatego
parownik umieszczony jest wewntrz urzdzenia lub bezpo&rednio za tyln
wewntrzn &ciank i jest niewidoczny.
ZABUDOWA
Kratka wentylacyjna
Wyj wtyczk przewodu zasilajcego przed zmian kierunku otwierania drzwi.
Drzwi otwierane na lewG stronJ
Zdj z kratki lew oson zawiasów
drzwi (A), obcinajc z tyu (patrz rysu-
nek).
Drzwi otwierane na prawG stronJ
Zdj z kratki praw oson zawiasów
drzwi (B), obcinajc z tyu (patrz rysu-
nek).
W celu wyrównania pooenia kratki na
urzdzeniu, naley nacisn kratk na ha-
czykach (a) tak, aby zostaa prawidowo za-
mocowana.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Aeg-Electrolux AU86050-4I Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi