Aeg-Electrolux SK81840-4I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
AEG
_________________________________
CHODZIARKO-ZAMRAARKA
SANTO
K 8 18 40 – 4 i
_________________________________
Instrukcja obs&ugi
2
3
SPIS TRE)CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE BEZPIECZE/STWA.................................................... 5
OCHRONA )RODOWISKA NATURALNEGO........................................................... 6
ZDJ6CIE BLOKAD TRANSPORTOWYCH................................................................ 7
INSTALACJA ............................................................................................................. 7
POD-CZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO ............................................. 11
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW WEWN6TRZNYCH................................................. 12
URUCHOMIENIE I REGULACJA TEMPERATURY................................................. 12
ELEMENTY WEWN6TRZNE ................................................................................... 13
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE PRAWIDOWEGO PRZECHOWYWANIA
PRODUKTÓW SPOYWCZYCH W CHODZIARCE.............................................. 13
ZAMRAANIE PRODUKTÓW YWNO)CIOWYCH I PRZECHOWYWANIE
MROONEK............................................................................................................. 14
PRZYGOTOWYWANIE KOSTEK LODU ................................................................. 14
ODMRAANIE.......................................................................................................... 15
WY-CZANIE CHODZIARKO-ZAMRAARKI ...................................................... 15
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.......................................................................... 16
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE OSZCZ6DNO)CI W ZUYWANIU
ENERGII ELEKTRYCZNEJ...................................................................................... 17
OBJAWY I PRZYCZYNY USTEREK........................................................................ 17
SERWIS I CZ6)CI ZAMIENNE................................................................................ 19
4
Szanowni Klienci
Przed przyst@pieniem do eksploatacji urz@dzenia naleCy dok&adnie
zapoznaD siE z instrukcj@ obs&ugi. InstrukcjE obs&ugi naleCy zachowaD
przez ca&y czas eksploatacji urz@dzenia, a w przypadku odst@pienia
urz@dzenia innemu uCytkownikowi naleCy pamiEtaD równieC o przekazaniu
instrukcji obs&ugi.
Zalecenia i wskazówki opracowaliJmy z myJl@ o bezpiecznej i prawid&owej
eksploatacji urz@dzenia.
KaCdy uCytkownik urz@dzenia musi zapoznaD siE ze wskazówkami
dotycz@cymi bezpieczeKstwa.
Prosimy o zwrócenie uwagi symbol trójkta ostrzegawczego i wyraenia
„Uwaga” „OstrzeCenie”. S to wskazówki o szczególnym znaczeniu dla
bezpieczestwa uytkownika i dla prawid owego funkcjonowania
urzdzenia.
Naley bezwzgl$dnie przestrzega% podanych wskazówek i ostrzee.
i
Dodatkowe informacje dotyczce obs ugi urzdzenia.
Wskazówki dotyczce ekonomicznej i przyjaznej )rodowisku naturalnemu
obs ugi ch odziarko-zamraarki.
5
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE BEZPIECZE/STWA
Urzdzenie spe nia wymagania obowizujcych norm w zakresie bezpiecze-
stwa. Podajemy poniej najwaniejsze wskazówki dotyczce bezpieczestwa
obs ugi ch odziarko-zamraarki
Obs&uga
Urzdzenie przeznaczone jest wycznie do przechowywania artyku ów
ywno)ciowych na uytek gospodarstwa domowego. Uytkowanie urz-
dzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem moe by% niebezpieczne i przy-
czyni% si$ do uszkodzenia urzdzenia.
Uytkownikowi nie wolno dokonywa% adnych przeróbek sprz$tu, gdy mo-
e to spowodowa% uszkodzenie sprz$tu i cofni$cie gwarancji.
Urzdzenie przeznaczone jest do uytkowania i obs ugi wycznie przez
osoby doros e. Dzieciom nie naley zezwala% na obs ug$ urzdzenia i ma-
nipulowanie elementami sterujcymi.
Przed pierwszym w&@czeniem
Sprawdzi%, czy ch odziarko-zamraarka nie zosta a uszkodzona w trans-
porcie. Nie wolno podcza% do zasilania uszkodzonego urzdzenia. W
przypadku usterek naley skontaktowa% si$ ze sprzedawc.
Czynnik ch&odniczy
Czynnik ch odniczy zastosowany w ch odziarko-zamraarce (isobutan R600A)
ma w a)ciwo)ci palne. Jest bezpiecznym gazem, nieszkodliwym dla )rodowi-
ska naturalnego.
Podczas transportu i instalacji naley zachowa% szczególn ostrono)%,
aby nie uszkodzi% adnego elementu uk adu ch odniczego.
Jeeli uk ad ch odniczy uleg uszkodzeniu naley:
- przechowa% urzdzenie z dala od 7róde otwartego ognia oraz materia ów
atwopalnych;
- dobrze wywietrzy% pomieszczenie, w którym stoi urzdzenie.
BezpieczeKstwo dzieci
Elementy opakowania naley przechowywa% poza zasi$giem dzieci. Ryzy-
ko uduszenia si$.
Zuyte urzdzenie naley unieruchomi% poprzez odci$cie przewodu
zasilajcego oraz usuni$cie zamka drzwi. W ten sposób dzieci nie b$d
mog y si$ zamkn% wewntrz urzdzenia np. podczas zabawy. Dzieci
cz$sto nie dostrzegaj niebezpieczestwa zwizanego z urzdzeniami
elektrycznymi. Dlatego nie naley zezwala% dzieciom na obs ug$ lub
zabaw$ elektrycznymi urzdzeniami gospodarstwa domowego.
6
Codzienna obs&uga
W komorze ch odziarki i zamraarki nie wolno przechowywa% pojemników z
palnymi cieczami lub gazami (spray’e, gaz do zapalniczek itp.). Ryzyko
eksplozji! Nie uywa% adnych mechanicznych urzdze i )rodków do
przyspieszania odmraania urzdzenia. Nie uywa% metalowych elemen-
tów do czyszczenia zamraarki.
W komorze zamraarki nie przechowywa% butelek i puszek. Ich zawarto)%
moe zamarzn% i eksplodowa%! Wyjtek: w zamraarce mona przecho-
wywa% wysokoprocentowy alkohol.
Nie spoywa% lodów bezpo)rednio po wyj$ciu z zamraarki, gdy mona
spowodowa% odmroenia skóry.
Nie dotyka% mroonek mokrymi d omi, gdy mog przymarzn% do pro-
duktów.
Wewntrz ch odziarko-zamraarki nie uywa% innych urzdze elektrycz-
nych, np. maszynek do robienia lodów.
Przed czyszczeniem urzdzenia naley odczy% je od zasilania i wyj%
wtyczk$ przewodu z gniazdka elektrycznego.
Przy odczaniu urzdzenia od zasilania nie wolno cign% za przewód za-
silajcy.
W przypadku usterki
Wszelkie prace zwizane z instalacj elektryczn urzdzenia musz by%
wykonane przez uprawnionego elektryka.
W przypadku wystpienia zak óce w pracy sprz$tu nie wolno dokonywa%
samodzielnie adnych napraw, lecz zwróci% si$ do autoryzowanej placówki
serwisowej.
OCHRONA )RODOWISKA NATURALNEGO
Urzdzenie nie zawiera gazów, które mog uszkodzi% pow ok$ ozonow -
zarówno w uk adzie ch odniczym, jak i w materia ach izolacyjnych. Urzdzenia
nie naley usuwa% z odpadami z gospodarstwa domowego. Unika% uszkodzenia
uk adu ch odniczego, zw aszcza w tylnej cz$)ci urzdzenia w pobliu
skraplacza.
Informacji o lokalnych punktach zbiórki zuytych urzdze udzielaj w adze
lokalne.
Wi$kszo)% materia ów uytych do produkcji tego urzdzenia nadaje si$ do re-
cyklingu.
Urzdzenie zawiera zwizki w$glowodorowe w uk adzie ch odniczym. Uzupe -
nienie (wymian$) czynnika ch odniczego naley powierzy% autoryzowanemu
zak adowi serwisowemu.
Elementy opakowania naley przechowywa% poza zasi$giem dzieci. Ryzyko
uduszenia si$!
Stare, zuyte urzdzenia naley unieruchomi% np. poprzez odci$cie przewodu
zasilajcego, unieruchomienie zamka drzwi tak, aby dzieci nie mog y zamkn%
si$ w )rodku ch odziarki.
7
ZDJ6CIE BLOKAD TRANSPORTOWYCH
Ch odziarko-zamraarka i jej wyposaenie zosta y zabezpieczone na czas
transportu.
Zdj% samoprzylepn ta)m$ przytrzymujc z obu stron drzwi.
Zdj% samoprzylepn ta)m$ i usztywnienia z wewn$trznych elementów
ch odziarko-zamraarki.
INSTALACJA
Naley zapewni% w a)ciw wentylacj$ urzdzenia (oraz uniemoliwi% uszko-
dzenie uk adu ch odniczego) poprzez zachowanie odst$pów w trakcie zabu-
dowy.
Urzdzenie powinno by% ustawione z dala od 7róde ciep a (piece, grzejniki)
oraz bezpo)redniego oddzia ywania promieni s onecznych.
Jeeli ustawienie urzdzenia z dala od 7róde ciep a jest niemoliwe naley za-
chowa% odpowiednie odst$pny po obu stronach ch odziarko-zamraarki:
- od kuchni elektrycznych po 3 cm;
- od kuchni w$glowych i innych po 30 cm.
Urzdzenie naley umie)ci% w pomieszczeniu, w którym panuje temperatura
+16°C +32°C, zgodnie z klas klimatyczn N.
Jeeli ch odziarko-zamraarka b$dzie sta a obok innego urzdzenia ch odni-
czego naley zachowa% odleg o)% 5 cm z kadej strony urzdzenia, aby nie
dopu)ci% do kondensacji wody wewntrz ch odziarko-zamraarki.
Ze wzgl$dów bezpieczestwa naley zachowa%
odpowiednie odleg o)ci dla prawid owej wentylacji
urzdzenia (patrz rysunek).
Uwaga: otwory wentylacyjne nie mog@ byD za-
s&oniEte.
Zmiana kierunku otwierania drzwi
Jeeli ustawienie fabryczne kierunku otwierania drzwi jest dla Pastwa nieod-
powiednie mona je zmieni%.
Uwaga! Podczas zmiany kierunku otwierania drzwi urzdzenie musi by%
odczone od zasilania. Wyj% wtyczk$ przewodu zasilajcego z gniazd-
ka.
Drzwi zosta y zablokowane bolcami (po obu stronach). Wyj% górny i dolny bo-
lec z jednej strony (w zaleno)ci od kierunku otwierania drzwi).
8
Wymiary wnEki
Wysoko)% 1780 mm
G $boko)% 550 mm
Szeroko)% 560 mm
Wskazówki dotycz@ce zabudowy urz@dzenia
W oy% ta)m$ uszczelniajc w sposób pokazany
na rysunku.
Nawierci% urzdzenie (wiert o 2,5 mm –
otwory:max. 10 mm g $boko)ci). Przymocowa%
ktownik.
Wsun% urzdzenie do wn$ki.
Wsun% urzdzenie dopasowujc je do wn$ki, a
do element (A) zrówna si$ z szafk.
9
Upewnic si$, e odleglo)c mi$dzy urzdzeniem,
a szafk wynosi 44 mm.
Otworzyc drzwi i wsun% urzdzenie.
Przymocowa% ch odziarko-zamraark$ 4 )rubami
(wyposaenie urzdzenia). Wsun% kratk$
wentylacyjn (C) i os on$ zawiasu (D) na ich
miejsce.
W oy% os ony (B) na czniki i do otworów w
zawiasach.
Oddzieli% elementy A, B, C i D tak, jak pokazano na
rysunku.
10
Prowadnic$ (A) przy oy% w odpowiednim miejscu
wewntrznego frontu meblowego. Zaznaczy%
wewn$trzne otwory.
Po nawierceniu otworów zamocowa% uchwyt za
pomoc )rub do drzwi mebli.
Za oy% os on$ (C) na prowadnic$ (A), do
zatrza)ni$cia.
Otworzy% drzwi urzdzenia i mebli na ok. 90°.
W oy% ktownik (B) do prowadnicy (A).
Przytrzyma% razem drzwi urzdzenia i mebli, a
nast$pnie zaznaczy% otwory.
Zdj% ktownik i nawierci% otwory wiert em o
)rednicy 2 mm w odleg o)ci 8 mm od zewn$trznej
kraw$dzi drzwi. Ponownie na oy% ktownik na
prowadnic$ i zamocowa% )rubami b$dcymi na
wyposaeniu.
W celu ustawienia i wyrównania drzwi mebli mona
wykorzysta% przestrze otworów pod unych.
Po wykonaniu tych czynno)ci sprawdzi%, czy drzwi
zamykaj si$ prawid owo.
11
Na oy% os on$ (D) na prowadnic$ (B) do
zatrza)ni$cia.
Zmiana kierunku otwierania drzwi zamraCalnika
POD-CZENIE DO ZASILANIA ELEKTRYCZNEGO
Uwaga! Urz@dzenie musi byD uziemione zgodnie z przepisami!
W tym celu wtyczk$ przewodu zasilajcego wyposaono w specjalny kontakt
uziemiajcy. W przypadku kiedy sie% w mieszkaniu nie posiada instalacji uzie-
miajcej, naley tak instalacj$ wykona% i dopiero wtedy podczy% urzdzenie.
Instalacj$ z uziemieniem moe wykona% osoba z odpowiednimi kwalifikacjami,
zgodnie z obowizujcymi przepisami bezpieczestwa. Przed podczeniem
urzdzenia do sieci elektrycznej naley sprawdzi%, czy warto)ci podane na ta-
bliczce znamionowej odpowiadaj parametrom elektrycznym instalacji elek-
trycznej w miejscu ustawienia urzdzenia. Dopuszcza si$ odchylenia w napi$-
ciu w granicach +/- 6%. W celu dopasowania urzdzenia do innego napi$cia
naley podczy% transformator o odpowiedniej mocy.
12
W przypadku nieprzestrzegania przepisów bezpieczeKstwa przez
uCytkownika, producent nie ponosi odpowiedzialnoJci za ewentual-
ne wypadki.
Uwaga! Naley uwzgl$dni% konieczno)% atwego odczenia urzdzenia od
zasilania elektrycznego. Wtyczka przewodu zasilajcego musi by% wobec
tego atwo dost$pna.
Przewód zasilajcy moe by% wymieniony wycznie przez uprawnionego
technika. Skontaktowa% si$ z autoryzowanym zak adem serwisowym.
CZYSZCZENIE ELEMENTÓW WEWN6TRZNYCH
Przed przystpieniem do eksploatacji naley umy% urzdzenie, aby
usun% charakterystyczny „zapach fabryczny”. Urzdzenie naley my% letni
wod i neutralnym )rodkiem do mycia, a po umyciu starannie wytrze% do sucha.
Do mycia nie stosowaD Jrodków szoruj@cych, gdyC moCna uszkodziD
urz@dzenie.
URUCHOMIENIE I REGULACJA TEMPERATURY
Wtyczk$ przewodu zasilajcego w oy% do gniazdka elektrycznego z
uziemieniem. Przy otwartych drzwiach ch odziarki zostaje wczone wewn$trzne
o)wietlenie. Pokr$t o termostatu znajduje si$ w komorze ch odziarki po prawej
stonie.
Pozycja “0”: wyczony;
Pozycja “1”: najwysza temperatura (s abe ch odzenie);
Pozycja “6”: najnisza temperatura (mocne ch odzenie).
Ustawiajc temperatur$ wewntrz ch odziarko-zamraarki naley wzi% pod
uwag$, e jest ona take uzaleniona od:
- temperatury otoczenia;
- cz$stotliwo)ci otwierania drzwi;
- ilo)ci przechowywanych produktów;
- miejsca ustawienia urzdzenia.
Nie mona ustawia% niezalenie temperatury wewntrz komory ch odziarki i
zamraarki.
Jeeli chcecie Pastwo zamrozi% ywno)% w szybszym czasie naley wybra%
pozycj$ „6”, zwracajc uwag$ aby temperatura w komorze ch odziarki nie spa-
d a poniej 0°C. Jeeli tak si$ stanie naley natychmiast ustawi% pokr$t o ter-
mostatu w pozycji „3” lub „4”.
Uwaga! Ustawienie niskiej temperatury w ch odziarce (pozycja „5” lub „6”)
podczas wysokich temperatur otoczenia (latem) moe spowodowa% cig pra-
c$ spr$arki.
13
Jeeli dojdzie do tego, naley ustawi% pokr$t o termostatu ponownie w po oe-
niu „3” lub „4”. Spr$arka b$dzie wtedy wcza a si$ i wycza a (automatyczne
rozmraanie b$dzie aktywne).
ELEMENTY WEWN6TRZNE
&ki w komorze ch&odziarki
Szklana pó ka nad pojemnikami na owoce i wa-
rzywa musi znajdowa% si$ na swoim miejscu i nie
wolno zmienia% jej po oenia. Pozwala ona na
utrzymanie )wieo)ci produktów przez d uszy
czas.
Pozosta e szklane pó ki mona dowolnie przek a-
da%, w zaleno)ci od potrzeb uytkownika. Po-
cign% k$ delikatnie do siebie, przechyla% do
góry i do do u, a nast$pnie wyj%.
W ch odziarce znajduje si$ take ka dzielona.
Jej przedni po ówk$ mona wyj%. W ten spo-
sób na pó ce poniej mona ustawi% wysze na-
czynia.
&ki na drzwiach ch&odziarki
ki na drzwiach mona wyj% i ustawi% w innym po oeniu, zgodnie z potrze-
bami uytkownika.
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE PRAWIDOWEGO
PRZECHOWYWANIA PRODUKTÓW SPOYWCZYCH
W CHODZIARCE
Ch odziarka przeznaczona jest wycznie do przechowywania produktów
spoywczych.
W celu prawid owego wykorzystania urzdzenia naley przestrzega%
nast$pujcych wskazówek:
nie wstawia% gorcych potraw lub p ynów do ch odziarki;
produkty spozywcze o intensywnym zapachu powinny by% przykryte lub
owini$te;
produkty spoywcze naley umieszcza% w taki sposób, aby zapewni%
swobodny obieg powietrza.
MiEso (wszystkie rodzaje): zapakowa% w foli$ plastikow i uk ada% na pó ce
szklanej znajdujcej si$ nad pojemnikiem na warzywa. W takim po&oCeniu
miEso moCna przechowywaD 1-2 dni.
Gotowane potrawy i wEdliny: owija% i przechowywa% na dowolnej pó ce.
14
Owoce i warzywa: po umyciu przechowywa% w pojemniku na owoce i warzywa.
Mas&o i ser: przechowywa% w specjalnych pojemnikach lub w folii aluminiowej
bd7 plastikowej, aby nie dopu)ci% do kontaktu z powietrzem.
Mleko: przechowywa% na pó ce w drzwiach wewn$trznych (w zamkni$tych
pojemnikach lub butelkach).
Nie zalecamy przechowywania w ch&odziarce bananów, ziemniaków,
cebuli i czosnku bez opakowania.
ZAMRAANIE PRODUKTÓW YWNO)CIOWYCH
I PRZECHOWYWANIE MROONEK
Komora zamraalnika jest przeznaczona do przechowywania mroonek oraz
zamraania )wieych artyku ów konsumpcyjnych.
Minimalna temperatura w komorze zamraarki musi wynosi% -18°C (przed
w oeniem produktów do zamroenia).
Warto)% maksymalnej ilo)ci produktów, która moe zosta% zamroona w
cigu 24 godzin, jest pokazana na tabliczce znamionowej urzdzenia. Pro-
ces zamraania trwa 24 godziny i w czasie jego trwania nie naley dok a-
da% dodatkowych produktów do zamroenia.
Przed zamroeniem naley sch odzi% produkty. W oenie produktów o tem-
peraturze pokojowej spowoduje nadmierny przyrost szronu i wi$ksze zuy-
cie energii elektrycznej.
Naley przestrzega% okresu przydatno)ci do spoycia wskazanych przez
producenta.
Rozmroonych produktów nie wolno powtórnie zamraa%.
Do zamraarki nie naley wk ada% napojów gazowanych i musujcych,
gdy mog eksplodowa% powodujc uszkodzenie zamraarki (wyjtek: wy-
sokoprocentowy alkohol).
W ch odziarko-zamraarce nie wolno przechowywa% palnych gazów i cie-
czy (spray’e, gaz do zapalniczek), gdy mog eksplodowa%.
Zamraan ywno)% naley szczelnie opakowa% w foli$ aluminiow lub
plastikow.
Uwaga! Nie dotyka% mroonek mokrymi r$koma, gdy mog przymarzn%
do produktu.
PRZYGOTOWYWANIE KOSTEK LODU
Urzdzenie jest wyposaone w pojemnik na kostki lodu.
Pojemnik wype ni% wod do ¾ wysoko)ci i w oy% do zamraarki.
W celu wyj$cia zamroonego pojemnika nie naley uywa% metalowych,
ostrych narz$dzi.
15
ODMRAANIE
Komora ch&odziarki
Tworzca si$ na parowniku warstwa szronu usuwana jest podczas przerw w
pracy spr$arki. Woda odp ywa przez rynienk$ )ciekow do plastikowego po-
jemnika znajdujcego si$ na tylnej )ciance urzdzenia (nad spr$ark) i stam-
td odparowuje.
Komora zamraCarki
Komora zamraarki pokrywa si$ z czasem szronem. Mona go usun% za po-
moc specjalnej plastikowej opatki, doczonej do urzdzenia, wtedy gdy gru-
bo)% warstwy szronu przekroczy 4 mm. Podczas tej czynno)ci nie ma ko-
nieczno)ci odczenia urzdzenia od zasilania lub wyjmowania produktów.
Kiedy warstwa szronu b$dzie ju dua naley przeprowadzi% ca kowite odmro-
enie post$pujc w nast$pujcy sposób:
1. Wyj% mroonki, opakowa% je w gazety i odstawi% w ch odne i suche miej-
sce.
2. Wyczy% urzdzenie i wyj% wtyczk$ przewodu zasilajcego z gniazdka lub
wykr$ci% bezpieczniki).
3. Otworzy% drzwi zamraarki.
4. Obróci% pokr$t o termostatu do wymaganego po oenia i w oy% wtyczk$
przewodu zasilajcego do gniazdka.
Uwaga: Nie uywa% metalowych narz$dzi do usuwania szronu.
Nie uywa% adnych mechanicznych urzdze ani )rodków do przyspie-
szenia odmraania.
Wzrastajca temperatura mroonek podczas odmraania urzdzenia mo-
e skróci% okres bezpiecznego przechowywania produktów.
WY-CZANIE CHODZIARKO-ZAMRAARKI
Aby wyczy% urzdzenie naley ustawi% pokr$t o termostatu w po oeniu „0”.
W przypadku d&uCszej przerwy w pracy urz@dzenia np. urlopu, naleCy wy-
konaD nastEpuj@ce czynnoJci:
1. Wyj% produkty z ch odziarki i zamraarki (take wk ady).
2. Wyczy% urzdzenie ustawiajc pokr$t o termostatu w po oeniu “0”.
3. Wyj% wtyczk$ z gniazdka lub wykr$ci% bezpieczniki.
4. Odmrozi% zamaark$ i dok adnie wyczy)ci%.
5. Pozostawi% otwarte drzwi, aby zapobiec tworzeniu si$ nieprzyjemnego
zapachu.
16
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Wn$trze urzdzenia naley regularnie my% letni wod i agodnym )rodkiem do
mycia (np. roztworem z sody oczyszczonej), a po umyciu wytrze% do sucha.
Przed przystpieniem do wszelkich prac konserwacyjnych naley wyczy%
urzdzenie z sieci wyjmujc wtyczk$ z gniazdka.
Nie czy)ci% urzdzenia za pomoc urzdze parowych. Wilgo% moe
przenikn% do elementów elektrycznych, co zagraa bezpieczestwu
uytkownika! Gorca para moe uszkodzi% plastikowe elementy
wyposaenia.
Po wyczyszczeniu urzdzenie naley dok adnie osuszy%.
Do czyszczenia nie uywa% )ciernych )rodków i materia ów, preparatów
zawierajcych kwasy itp.
Nie uywa% do czyszczenia metalowych przyrzdów.
1. Wyj% wszystkie produkty z ch odziarki i zamraarki. Opakowa% w gazety.
Przechowa% szczelnie przykryte w suchym miejscu.
2. Odmrozi% komor$ zamraarki przed czyszczeniem.
3. Wyczy% urzdzenie wyjmujc wtyczk$ z gniazdka lub wykr$cajc
bezpieczniki.
4. Umy% wn$trze urzdzenia i elementy
wyposaenia ciep wod i agodnym
detergentem.
5. Przetrze% wilgotn szmatk i dok adnie
osuszy%.
6. Sprawdzi% otwór odp ywowy w komorze
ch odziarki. Przetka% za pomoc zielonej
zatyczki.
7. Po dok adym umyciu i osuszeniu wczy% do
zasilania.
Na spr$arce i skraplaczu w tylnej cz$)ci urzdzenia gromadzi si$ kurz,
którzy zwi$ksza zuycie energii elektrycznej. Raz w roku ostronie
oczy)ci% skraplacz i spreark$ z kurzu za pomoc agodnej szczotki lub
odkurzacza.
17
WSKAZÓWKI DOTYCZ-CE OSZCZ6DNO)CI
W ZUYWANIU ENERGII ELEKTRYCZNEJ
Nie ustawia% urzdzenia w pobliu grzejników, kuchenek i innych 7róde
ciep a. Wysze temperatury otoczenia powoduj wyd uenie pracy spr$ar-
ki.
Zapewni% w a)ciw wentylacj$ urzdzenia (szczególnie poprzez podstaw$ i
tyln cz$)% urzdzenia). Nie zas ania% otworów wentylacyjnych.
Nie wk ada% do ch odziarko-zamraarki ciep ych produktów. Och odzi% je
wcze)niej.
Nie otwiera% niepotrzebnie drzwi (zamyka% je tak szybko, jak to moliwe).
Nie ustawia% zbyt niskich temperatur wewntrz urzdzenia.
Mroonki w oy% do ch odziarki, aby si$ rozmrozi y.
Skraplacz, umieszczony w tylnej cz$)ci urzdzenia, naley utrzymywa% w
czysto)ci.
OBJAWY I PRZYCZYNY USTEREK
Zanim zwróc si$ Pastwo do punktu serwisowego, prosimy sprawdzi%, czy
zak ócenia mona usun% we w asnym zakresie. Jeeli podane poniej
wskazówki nie dotyczzaistnia ej usterki, nie naley naprawia% urzdzenia
samodzielnie.
Je)li po wykonaniu opisanych czynno)ci sprawdzajcych nadal wyst$puj
zak ócenia, naley zwróci% si$ do autoryzowanego punktu serwisowego.
Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich uprawnie i kwalifikacji s
niebezpieczne dla uytkownika i urzdzenia.
Usterka Prawdopodobna przyczyna Rozwizanie
Urzdzenie nie jest podczone Wczy chodziarko-zamraark.
Wtyczka nie znajduje si
w gniazdku.
Woy wtyczk przewodu
zasilajcego do gniazdka.
Bezpiecznik si przepali. Wymieni bezpiecznik.
Urzdzenie nie dziaa
Brak napicia w gniazdku. Wezwa uprawnionego elektryka.
Urzdzenie zbyt mocno chodzi. Ustawiono zbyt nisk temperatur. Zmieni ustawienie temperatury.
Niewa$ciwie ustawiono
temperatur.
Prosz przeczyta rozdzia
“Ustawienie i regulacja
temperatury”.
Drzwi byy otwarte przez duszy
czas.
Nie pozostawia drzwi przez
duszy okres czasu.
W cigu ostatnich 24 godzin
woono dua ilo$ ciepych
produktów do
chodziarko-zamraarki.
Ustawi pokrto termostatu na
nisz temperatur (do czasu
schodzenia produktów).
Produkty s ciepe.
Urzdzenie jest ustawione zbyt
blisko np. grzejnika.
Prosz przeczyta rozdzia
“Instalacja”, “Ustawienie”.
18
Usterka Prawdopodobna przyczyna Rozwizanie
O$wietlenie wewntrzne nie
dziaa.
Uszkodzona arówka
Prosz przeczyta rozdzia
“Wymiana arówki”.
Zgromadzia si zbyt dua ilo$
szronu, take na uszczelce
drzwi.
Uszczelka nie dolega prawidowo
(by moe niestarannie zosta
zmieniony kierunek otwierania
drzwi.
1agodnie ogrza odstajce partie
uszczelki za pomoc suszarki do
wosów (temperatura nie powinna
przekracza 50°C). Wtym samym
czasie uksztatowa do5mi
ogrzanej uszczelki tak,
aby prawidowo dolegaa.
Urzdzenie nie jest
wypoziomowane
Chodziarko-zamraarka dotyka
innych mebli, urzdze5 lub jest
ustawiona zbyt blisko $ciany.
Przesun urzdzenie. Ustawi
zgodnie ze wskazówkami
zawartymi w instrukcji obsugi.
Dziwne odgosy podczas pracy
urzdzenia.
Elementy, np. rurki w tylnej cz$ ci
urzdzenia dotykaj $ciany lub
innych elementów
chodziarko-zamraarki.
Spróbowa zmieni pooenie
rurek przesuwajc je ostronie.
Sprarka nie rozpoczyna
pracy od razu po zmianie
temperatury.
Jest to normalne i nie $wiadczy
o adnej usterce.
Sprarka wczy si po upywie
okre$lonego czasu.
Woda na pododze lub pókach
w chodziarko-zamraarce.
Otwór odpywowy jest zatkany.
Przeczyta rozdzia “Czyszczenie
i konserwacja”.
Wymiana Carówki
Przed przystpieniem do wymiany arówki naley wyczy% ch odziarko-
zamraark$ i wyj% wtyczk$ przewodu zasilajcego z gniazdka.
Oarówka: 220-240 V, max. 15W
1. Wyczy% ch odziarko-zamraark$ ustawiajc
regulator temperatury w po oeniu „0”.
2. Odczy% urzdzenie od zasilania.
3. Poluzowa% )rub$.
4. Wcisn% delikatnie os on$ arówki i przesun%
j w bok tak, jak pokazano na rysunku.
5. Wymieni% uszkodzon / przepalon arówk$.
6. Za oy% os on$ i przykr$ci% )rub$.
7. Podczy% urzdzenie do zasilania i ustawi%
temperatur$.
19
SERWIS I CZ6)CI ZAMIENNE
Przy zg oszeniu naley poda% model, numer produktu i numer seryjny sprz$tu.
Dane te znajduj si$ na tabliczce znamionowej (wewntrz ch odziarki po lewej
stronie na dole). Informacje te umoliwi szybsze za atwienie Pastwa zg o-
szenia.
Koszty bezzasadnego wezwania serwisu ponosi klient.
Producent zastrzega moliwo)% wprowadzania zmian (bez wcze)niejszego
powiadomienia), nie wp ywajcych jednak ujemnie na uytkowanie urzdzenia.
Urzdzenie to spe nia wymogi norm Unii Europejskiej:
73/23 EWG z 19/02/73 (niskie napi$cia) ze zmianami;
89/336 EWG z 03/05/89 (tolerancja elektromagnetyczna ze zmia-
nami).
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Aeg-Electrolux SK81840-4I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi