Aeg-Electrolux AU86050-5I Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi
AEG
ZAMRAARKA
Arctis U 8 6050-5i
Instrukcja obsugi i instalacji
2
3
Szanowni Klienci!
Przed przystpieniem do podczenia i eksploatacji urzdzenia prosimy o do-
kadne zapoznanie si z instrukcj obsugi, w której podano wa ne informacje
dotyczce bezpiecznej eksploatacji, instalacji oraz konserwacji urzdzenia.
Instrukcjobsugi nale y zachowa% i korzysta% z niej podczas u ytkowania
urzdzenia.
W przypadku sprzeda y urzdzenia nale y pamita% o przekazaniu instrukcji
obsugi nowemu u ytkownikowi.
Niniejsza instrukcja obsugi przeznaczona jest dla kilku modeli urzdze( z -
nym wyposa eniem, które charakteryzuj si porównywalnymi parametrami
technicznymi. Prosz stosowa% sitylko do tych wskazówek, które dotycz
Pa(stwa modelu chodziarko-zamra arki.
Prosimy o zwrócenie uwagi na trójkt ostrzegawczy oraz wyra enia
„Ostrze'enie!” „Ostro'nie!” „Uwaga!”. S to wskazówki o szczegól-
nym znaczeniu dla bezpiecze(stwa u ytkownika i dla prawidowego funk-
cjonowania urzdzenia. Nale y bezwzgldnie przestrzega% podanych
wskazówek i ostrze e(.
1.
Numeracja wskazuje kolejno*% czynno*ci podczas obsugi urzdzenia.
2. …
Informacje opatrzone tym znakiem maj charakter uzupeniajcy i doty-
cz obsugi oraz praktycznego u ytkowania urzdzenia.
Ten symbol oznacza rady i wskazówki dotyczce ekonomicznego u ytkowania
urzdzenia z uwzgldnieniem czynników ekologicznych.
Obja*nienia terminów specjalistycznych, które wystpuj w instrukcji obsugi,
zamieszczone s w rozdziale „Terminy specjalistyczne”.
W rozdziale „Usuwanie usterek” podano wskazówki dotyczce postpowania w
przypadku wystpienia usterek i usuwania ich przez u ytkownika. Je eli nie
bd Pa(stwo w stanie usun% zakócenia samodzielnie wedug podanych
wskazówek, wtedy nale y zgosi% usterk w autoryzowanym zakadzie serwi-
sowym. Pracownicy naszych placówek serwisowych s do dyspozycji i su
Pa(stwu pomoc.
4
SPIS TRE/CI
Wskazówki dotycz5ce bezpiecze7stwa ......................................................... 5
Wskazówki dotycz5ce utylizacji ..................................................................... 7
Utylizacja opakowania ............................................................................................. 7
Utylizacja zu'ytego urz5dzenia ............................................................................... 7
Zdj9cie opakowania......................................................................................... 8
Zabudowa ......................................................................................................... 8
Pod5czenie do zasilania elektrycznego................................................................. 8
Instalacja .......................................................................................................... 9
Ustawienie................................................................................................................. 9
Opis urz5dzenia ............................................................................................. 10
Widok urz5 dzenia ................................................................................................... 10
Przed pierwszym w5czeniem....................................................................... 10
Obsuga urz5dzenia i panel steruj5cy.......................................................... 11
W5czenie urz5dzenia i regulacja temperatury ........................................... 13
Akumulatory zimna........................................................................................ 13
Wy5czenie urz5dzenia.................................................................................. 13
Zamra'anie i przechowywanie mro'onek ................................................... 14
Symbole przechowywanej 'ywno?ci / Kalendarz zamra'ania................... 15
Przygotowywanie kostek lodu...................................................................... 16
Odmra'anie .................................................................................................... 16
Mycie i konserwacja ...................................................................................... 17
Magnetyczna uszczelka drzwi ...................................................................... 18
Wskazówki dotycz5ce oszcz9dno?ci w zu'ywaniu energii elektrycznej.. 18
Usuwanie usterek .......................................................................................... 19
Odgosy podczas pracy urz5dzenia ............................................................. 20
Autoryzowany serwis .................................................................................... 21
Normy i dyrektywy ......................................................................................... 21
Terminy specjalistyczne................................................................................ 22
5
Wskazówki dotycz5ce bezpiecze7 stwa
Bezpiecze(stwo naszych klientów jest dla nas spraw najwa niejsz. Je-
ste*my zobowizani do zapoznania u ytkowników ze wskazówkami do-
tyczcymi bezpiecznej eksploatacji i obsugi urzdzenia. Przed instalacj
i podczeniem urzdzenia nale y przeczyta% poni sze wskazówki doty-
czce bezpiecze(stwa. Je*li maj Pa(stwo wtpliwo*ci, co do znaczenia
poni szych wskazówek prosimy o kontakt z naszym dziaem obsugi
Klienta.
Przeznaczenie urz5dzenia
Zamra arka przeznaczona jest do u ytku w warunkach gospodarstwa do-
mowego i su y do zamra ania *wie ych produktów, przechowywania pro-
duktów ju zamro onych oraz do wytwarzania kostek lodu. Je*li zamra arka
bdzie u ytkowana niezgodnie z przeznaczeniem lub bdzie nieprawidowo
obsugiwana, producent nie ponosi odpowiedzialno*ci za ewentualne szko-
dy.
Zmiany i modyfikacje parametrów technicznych urzdzenia s zabronione
ze wzgldów bezpiecze(stwa.
Je*li zamra arka bdzie u ytkowana do celów przemysowych lub do in-
nych celów ni przechowywanie oraz zamra anie produktów spo ywczych,
gwarancja zostanie anulowana.
Przed pierwszym w5czeniem urz5dzenia
Po rozpakowaniu urzdzenia nale y sprawdzi%, czy nie zostao ono uszko-
dzone podczas transportu. W 'adnym wypadku nie wolno pod5czaB
uszkodzonego urz5dzenia! Je*li zamra arka jest uszkodzona, nale y
zwróci% si do dostawcy.
Zamra arka nie mo e sta% na przewodzie zasilajcym. Uszkodzony prze-
wód zasilajcy mo e si nadmiernie rozgrza% i spowodowa% zagro enie po-
arowe. Uwaga!: uszkodzony przewód zasilajcy mo e by% wymieniony
wycznie przez pracownika autoryzowanego zakadu serwisowego na ka-
bel tego samego typu.
Wtyczki przewodu zasilajcego nie wolno podcza% do uszkodzonego lub
nieprawidowo zainstalowanego gniazdka sieciowego. Niebezpiecze7stwo
pora'enia pr5dem! Zagro'enie po'arem!
Czynnik chodniczy
Urzdzenie zawiera czynnik chodniczy izobutan (R600a), gaz naturalny
o wa*ciwo*ciach palnych, który jest przyjazny dla *rodowiska naturalnego.
Ostrze'enie! Podczas transportu i ustawiania urzdzenia nale y zachowa%
szczególn ostro no*%, aby nie uszkodzi% ukadu chodniczego.
W przypadku uszkodzenia ukadu chodniczego nale y:
6
- unika% otwartego pomienia i innych <róde mogcych spowodowa% po-
wstanie ognia,
- pomieszczenie, w którym znajduje si urzdzenie, nale y kilka minut
wietrzy%.
Bezpiecze7stwo dzieci
Elementy opakowania (np. folia, styropian) stwarzaj powa ne zagro enie
dla dzieci. Niebezpiecze7stwo uduszenia si9! Elementy opakowania na-
le y przechowywa% w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Zu yte urzdzenia nale y przed usuniciem z gospodarstwa domowego
unieruchomi% w taki sposób, aby nie nadawao si do u ytku. Wyj% prze-
wód zasilajcy z gniazdka, usun% lub unieruchomi% zatrzaskowy lub ryglo-
wy zamek drzwi, odci% przewód zasilajcy i usun% wtyczk wraz z reszt-
kami przewodu. W ten sposób zapobiegn Pa(stwo zamkniciu si dzieci
podczas zabawy wewntrz urzdzenia i innym sytuacjom zagra ajcym y-
ciu. Niebezpiecze7stwo uduszenia si9!
Zapewni% dzieciom wa*ciw opiek. Dzieci nie potrafi obiektywnie oceni%
potencjalnego zagro enia, jakie stwarza zabawa urzdzeniami elektrycz-
nymi. Nie zezwalaB dzieciom na zabaw9 i manipulowanie urz5dzeniem!
Poinstruowa% dzieci o mo liwych zagro eniach i nauczy% je prawidowego
u ytkowania urzdzenia.
Codzienne u'ytkowanie urz5dzenia
Pojemniki z palnymi gazami lub cieczami mog sta% si nieszczelne wsku-
tek oddziaywania zimna. Zagro'enie eksplozj5! W zamra arce nie wolno
przechowywa% pojemników z substancjami palnymi (np. *rodki w aerozolu,
zapalniczki, wkady zapasowe do zapalniczek itp.).
W zamra arce nie wolno przechowywa% butelek i puszek z napojami. Za-
gro'enie eksplozj5! Do zamra arki nie wolno tak e wkada% wody gazo-
wanej, soków, wina, piwa i szampana (wyjtek: alkohole wysokoprocento-
we).
Nie spo ywa% lodów oraz kostek lodu bezpo*rednio po wyjciu z zamra ar-
ki. Bardzo zimne lody mog spowodowa% uszkodzenie (odmro enie) ust
i jzyka. Prosz pouczy% dzieci o takim zagro eniu!
Nie dotyka% zamro onych produktów mokrymi rkami, poniewa mro onki
mog przymarzn% do skóry.
Ostrze'enie! Nie wcza% urzdze( elektrycznych w zamra arce (np. ma-
szynka do lodów, miksery), o ile nie zezwoli na to producent.
Ostrze'enie! Nie wolno zasania% i zastawia% otworów wentylacyjnych w
obudowie urzdzenia lub meblach, w których zostaa zabudowana zamra-
arka, poniewa wpynie to ujemnie na prawidow wentylacj i zakóci wa-
*ciwe funkcjonowanie urzdzenia.
Ostrze'enie! Nie dopu*ci% do uszkodzenia ukadu chodniczego!
7
Ostrze'enie! Nie wolno u ywa% urzdze( mechanicznych i innych sztucz-
nych *rodków pomocniczych do przyspieszenia odmro enia zamra arki, z
wyjtkiem tych, które wyra<nie zaleci producent urzdzenia.
Przed przystpieniem do mycia urzdzenia nale y je cakowicie odczy% od
<róda zasilania, wyjmujc wtyczk z gniazdka lub wykrcajc bezpieczniki.
Wyjmujc wtyczk z gniazdka nie nale y cign% za przewód zasilajcy.
Awaria
W przypadku wystpienia awarii urzdzenia nale y najpierw wykona% czyn-
no*ci sprawdzajce wedug wskazówek podanych w rozdziale „Usuwanie
usterek”. Je*li u ytkownik nie bdzie w stanie samodzielnie usun% usterki
wedug podanych wskazówek, nie nale y ponawia% prób naprawy urzdze-
nia. Awari zgosi% w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Urzdzenie mog naprawia% wycznie wykwalifikowani pracownicy autory-
zowanych zakadów serwisowych. Nale y stosowa% wycznie oryginalne
cz*ci zamienne.
Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich kwalifikacji i upraw-
nie( stwarzaj powa ne zagro enie dla u ytkownika urzdzenia. W przy-
padku wystpienia awarii nale y skontaktowa% si z personelem autoryzo-
wanego zakadu serwisowego.
Wskazówki dotycz5ce utylizacji
Utylizacja opakowania
Opakowanie urzdzenia nale y usun% zgodnie z obowizujcymi przepisami
o ochronie *rodowiska naturalnego.
Wszystkie materiay, z których wykonane jest opakowanie urzdzenia, s eko-
logiczne, nadaj si do recyklingu i ponownego wykorzystania. Cz*ci opako-
wania z tworzywa sztucznego oznaczono skrótami: np. ›PE‹, ›PS‹, itd. Prosz
zutylizowa% opakowanie zgodnie z oznaczeniami w wyznaczonym miejscu
zbiórki.
Obja*nienie symboli:
>PE< zewntrzna powoka i worki plastikowe we wntrzu wykonane z
polietylenu,
>PS< elementy zabezpieczenia wykonane z pianki polistyrenowej bez
zawarto*ci freonu.
Cz9?ci kartonowe wyprodukowano z surowców wtórnych i po rozpakowa-
niu urzdzenia nale y je ponownie przekaza% do punktu zbiórki makulatury.
Utylizacja zu'ytego urz5dzenia
Ze wzgldu na ochron *rodowiska naturalnego urzdzenia chodnicze wyma-
gaj specjalistycznej utylizacji. Dotyczy to równie tej zamra arki, któr w przy-
szo*ci zechc Pa(stwo usun% ze swojego gospodarstwa domowego i zast-
pi% j nowym urzdzeniem.
8
Usuwanie zu'ytych urz5dze7
Symbol
na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa% tak, jak innych odpadów domowych. Nale y odda% go do wa*ciwego
punktu skupu surowców wtórnych, zajmujcego si zomowanym sprztem
elektrycznym i elektronicznym. Wa*ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na *rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska% szczegóowe informacje dotyczce mo li-
wo*ci recyklingu tego urzdzenia, nale y skontaktowa% si z lokalnym urz-
dem miasta, su bami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zo-
sta kupiony.
Ostrze'enie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowego
nale y unieruchomi% w taki sposób, aby nie mo na go byo wczy%. Wy-
j% wtyczk z gniazdka, odci% przewód zasilajcy i usun% lub unieru-
chomi% zamek zatrzaskowy(wzgl. ryglowy). W ten sposób zapobiega si
powstaniu zagro enia dla bawicych si dzieci (np. dzieci mog si
zamkn% podczas zabawy wewntrz urzdzenia). Zagro'enie
uduszenia si9!
Zdj9cie opakowania
Urzdzenie oraz jego wewntrzne elementy zostay zabezpieczone na czas
transportu.
1. Zdj% ta*m samoprzylepn z lewej i prawej strony drzwi.
2. Zdj% wszystkie nalepki i ta*my oraz wkadki zabezpieczajce elementy
wewntrzne zamra arki.
Zabudowa
Wskazówki dotyczce zabudowy znajduj si w doczonym szablonie monta-
owym.
Po instalacji (a zwaszcza po przeo eniu drzwi) nale y sprawdzi%, czy
uszczelka przylega prawidowo. Niedokadne przyleganie uszczelki powoduje
nadmierny przyrost szronu i wiksze zu ycie energii elektrycznej (patrz tak e
„Usuwanie usterek”).
Pod5czenie do zasilania elektrycznego
Urzdzenie nale y podczy% do gniazdka z uziemieniem wykonanym zgodnie
z obowizujcymi przepisami bezpiecze(stwa.
Gniazdko sieciowe musi mie% zabezpieczenie minimum 10 A.
Je*li po ustawieniu urzdzenia w zabudowie, gniazdko jest niedostpne, nale-
y wykona% odpowiednie zmiany w instalacji elektrycznej, aby urzdzenie
9
mo na byo odczy% od sieci zasilajcej (np. bezpiecznik, wcznik LS, wy-
cznik ró nicowo-prdowy lub wycznik z rozwarciem styków minimum 3mm).
Przed podczeniem urzdzenia nale y sprawdzi%, czy parametry elektryczne
(napicie, rodzaj prdu) urzdzenia podane na tabliczce znamionowej, odpo-
wiadaj warto*ciom elektrycznym sieci zasilajcej.
np. AC 220 ... 240 V 50 Hz lub
220 ... 240 V ~ 50 Hz
tzn. 220 do 240 V, prd zmienny, 50 Hz.
Tabliczka znamionowa znajduje si wewntrz urzdzenia po lewej stronie.
Instalacja
Ustawienie
Zamra ark nale y ustawi% w suchym miejscu, w którym zapewniona jest od-
powiednia wentylacja.
Temperatura otoczenia wpywa na poziom zu ycie energii i efektywno*% ener-
getyczn urzdzenia.
Urzdzenia nie nale y ustawia%:
- w miejscach nara onych na bezpo*rednie oddziaywanie promieni so-
necznych;
- w pobli u <róde ciepa, np. grzejników, pieców, kuchenek;
- najbardziej optymalne warunki pracy urzdzenia s zapewnione w po-
mieszczeniu, w którym panuje temperatura wa*ciwa dla klasy klimatycznej
urzdzenia.
Oznaczenie klasy klimatycznej mo na znale<% na tabliczce znamionowej (po
lewej stronie, wewntrz komory zamra arki).
Oznaczenie:
od +10
0
C do +32
0
C (klasa SN)
od +16
0
C do +32
0
C (klasa N)
od +18
0
C do +38
0
C (klasa ST)
od +18
0
C do +43
0
C (klasa T)
Nie nale y instalowa% zamra arki bezpo*rednio pod pytgrzejn. Wysoka
temperatura emitowana przez pyt mo e doprowadzi% do uszkodzenia zamra-
arki. Je*li pyta znajduje si w pobli u zamra arki nale y przestrzega% zasad
dotyczcych instalacji i przepisów bezpiecze(stwa. Aby unikn% przegrzania
urzdzenia nale y zachowa% odpowiednie odlego*ci od <róde ciepa i zamo-
cowa% pyty izolujce. Nale y równie zapewni% odpowiedni wentylacj w
miejscu ustawienia urzdzenia.
10
Opis urz5dzenia
Widok urz5dzenia
1. Szuflada do mro enia *wie ych produktów i przechowywania mro onek
2. Szuflada do mro enia *wie ych produktów i przechowywania mro onek
3. Szuflada do przechowywania mro onek
4. Szuflada do przechowywania mro onek
5. Termometr
6. Wy*wietlacz temperatury
7. Tabliczka znamionowa
8. Oprawka magnetyczna (dla alarmu „drzwi”)
Przed pierwszym w5czeniem
1. Umy% wntrze urzdzenia oraz wszystkie akcesoria przed pierwszym w-
czeniem (zob. rozdzia „Mycie i konserwacja”).
2. Wyj% akumulatory zimna.
3. Akumulatory wo y% do najwy szej szuflady dopiero wtedy, gdy poziom
temperatury w urzdzeniu osignie warto*% -18°C.
4. Rozmro one akumulatory nale y zamrozi% w ten sam sposób (np. po
czyszczeniu urzdzenia).
11
Obsuga urz5dzenia i panel steruj5cy
Wa'ne! Mo na korzysta% z zamra arki dopiero po jej zabudowaniu!
Panel steruj5cy
A Lampka kontrolna obsugi (zielona)
B Pokrto regulacji temperatury
C Lampka kontrolna funkcji szybkiego zamra ania ( óta)
D Przycisk funkcji szybkiego zamra ania/wycznik sygnau alarmu
E Lampka alarmu (czerwona)
Pokr9to regulatora temperatury (B) su y do ustawiania poziomu temperatu-
ry przechowywania mro onek.
Odpowiedni poziom temperatury do prze-
chowywania mro onek wynosi -18°C. Po-
ziom temperatury mo na sprawdzi% na
termometrze (patrz rys.).
Zielona lampka kontrolna (A) zapala si po ustawieniu pokrta regulatora
temperatury na pozycj oznaczon numerem 1 lub wy sz. Sprarka auto-
matycznie rozpoczyna prace. Przez 2 sekund rozbrzmiewa sygna d<wikowy.
Przycisk funkcji szybkiego mro'enia (D) posiada 'ót5 lampk9 kontroln5
(C). Lampka zostanie pod*wietlona po wci*niciu przycisku (D). Po wci*niciu
przycisku sprarka pracuje bez przerwy.
Czerwona lampka ostrzegawcza (E) pulsuje, gdy:
- urzdzenie zostao wczone, ale warto*% temperatury nie osigna jesz-
cze poziomu odpowiedniego dla przechowywania mro onek;
- urzdzenie nie utrzymuje minimalnego poziomu temperatury odpowiednie-
go do przechowywania ywno*ci;
- do zamra arki wo ono jednorazowo du ilo*% produktów lub
12
- drzwi zamra arki s otwarte zbyt dugo.
1. Ustawi% pokrto regulatora temperatury na wybran pozycj.
2. Sprarka wcza si automatycznie. Zielona lampka kontrolna jest zapa-
lona.
Wa'ne! Przed wo eniem mro onek do zamra arki, nale y poczeka%, a po-
ziom temperatury w zamra arce spadnie do poziomu -18°C lub zga*nie czer-
wona lampka ostrzegawcza.
System alarmowy
System alarmowy skada si z czerwonej lampki ostrzegawczej oraz sygnau
alarmowego. Czerwona lampka zapala si a sygna alarmu rozbrzmiewa, gdy:
- drzwi urzdzenia s otwarte zbyt dugo;
- poziom temperatury w zamra arce jest zbyt wysoki.
Alarm „otwarte drzwi”
Sygna rozlega si, gdy drzwi s otwarte du ej ni 60 sekund.
- Alarm mo na wyczy% zamykajc drzwi.
Alarm temperatury
Czerwony lampka ostrzegawcza pulsuje i rozlega si sygna akustyczny, je*li
poziom temperatury w zamra arce jest wy sza ni -12°C. Wzrost poziomu
temperatury w zamra arce mo e by% spowodowany przez:
- czste otwieranie drzwi (lub pozostawianie ich otwartych na du szy czas);
- wo enie do zamra arki du ej ilo*ci ciepych produktów;
- wysoki poziom temperatury otoczenia;
- usterk ukadu chodniczego.
1. Wyczy% alarm wciskajc przycisk funkcji szybkiego mro enia. Qóta
lampka zostanie pod*wietlona. Czerwona lampka ostrzegawcza pulsuje do
momentu, a temperatura w zamra arce osignie ponownie ustawiony po-
ziom.
2. Po osigniciu ustawionego poziomu temperatury przechowywania mro o-
nek, nale y ponownie wcisn% przycisk szybkiego mro enia, aby wyczy%
funkcj szybkiego mro enia. Qóta lampka zga*nie.
Uwaga: Po pierwszym wczeniu urzdzenia, czerwona lampka ostrze-
gawcza zostanie pod*wietlona i rozlegnie si sygna alarmu, co oznacza, i
temperatura w zamra arce nie osigna jeszcze poziomu odpowiedniego
do przechowywania ywno*ci.
13
W5czenie urz5dzenia i regulacja temperatury
W5czenie zamra'arki
1. Ustawi% pokrto regulatora temperatury (B) na pozycj „1” lub wy sz.
Przez 2 sekundy rozbrzmiewa sygna d<wikowy. Sprarka automatycz-
nie rozpocznie prac.
2. Czerwona lampka (E) pulsuje i rozbrzmiewa sygna alarmu. Wyczy% sy-
gna alarmu poprzez wci*nicie przycisku funkcji szybkiego zamra ania
(D). Czerwona lampka pulsuje nieprzerwanie. Wcisn% ponownie przycisk
funkcji szybkiego zamra ania (D). Zapala si óta lampka (C).
3. Gdy czerwona lampka ostrzegawcza (E) zga*nie, wtedy nale y wcisn%
przycisk szybkiego mro enia (D). Qóta lampka (C) zga*nie i wcza si
ponownie sygna alarmu.
Pokrto regulacji temperatury (B) su y do ustawiania poziomu temperatu-
ry w zamra arce, odpowiedniego do przechowywania ywno*ci (tempera-
tura -18°C lub ni sza).
Pozycja „1” oznacza: najwy sza temperatura wewntrzna
Pozycja „4” oznacza: najni sza temperatura wewntrzna.
Zalecane ustawienie: 1.5-2
Wa'ne: Nale y regularnie sprawdza% czerwon lampk kontroln (E) i ter-
mometr, które informuj nas, czy poziom temperatury w zamra arce jest
odpowiedni dla przechowywania ywno*ci.
Akumulatory zimna
W zamra arce znajduj si dwa akumulatory zimna. Opis zamra ania akumu-
latorów znajduje si w rozdziale „Przed pierwszym wczeniem”.
Akumulator zimna podtrzymuje zimno w produktach w przypadku prze-
rwy w zasilaniu lub usterki (wydu a czas rozmra ania si produktów o
kilka godzin).
Akumulator zimna oddziauje najbardziej efektywnie, je*li poo go
Pa(stwo w najwy szej szufladzie, z przodu, na mro onkach.
Akumulatory mo na tak e wkada% do przeno*nych toreb chodniczych.
Wy5czenie urz5dzenia
Aby wyczy% zamra ark nale y ustawi% pokrto regulatora temperatura na
pozycj „0”.
Je?li zamra'arka nie b9dzie u'ywana przez du'szy czas:
1. Wyjc wszystkie mro onki oraz tace na kostki lodu.
2. Wyczy% urzdzenie ustawiajc pokrto regulacji temperatury na pozycj
„0”.
14
3. Wyj% wtyczk przewodu zasilajcego z gniazdka lub wykrci%/wyczy%
bezpieczniki.
4. Odmrozi% zamra ark i dokadnie umy% (zob. rozdzia „Mycie i konserwa-
cja”).
5. Pozostawi% otwarte drzwi, aby unikn% powstawania nieprzyjemnych zapa-
chów.
Zamra'anie i przechowywanie mro'onek
Zamra arka su y do zamra ania *wie ych produktów oraz przechowywania
mro onek.
Wa'ne!
- Przed wo eniem do zamra arki produktów przeznaczonych do zamro enia
temperatura w zamra arce powinna spa*% do poziomu -18°C lub ni szej.
- Maksymalna zdolno*% zamra ania to maksymalna ilo*% produktów, jak
mo na zamrozi% w czasie 24 godzin Warto*% maksymalnej ilo*ci produk-
tów jest wskazana na tabliczce znamionowej urzdzenia. Nie nale y prze-
kracza% tej warto*ci. Je*li zamierzacie Pa(stwo mrozi% produkty przez kilka
dni pod rzd, nale y wkada% 2/3 do 3/4 wskazanej warto*ci ilo*ci produk-
tów. Jako*% *wie ego produktu zostanie zachowana, gdy zostanie on g-
boko zamro ony natychmiast.
- Przed wo eniem ciepych produktów do zamra arki nale y poczeka% a
ostygn. Ciepo produktów przyspieszy proces powstawania szronu i lodu
oraz spowoduje zwikszone zu ycie energii elektrycznej.
- Przestrzega% czasu przechowywania mro onek, wskazanych przez
producentów.
- Rozmro one produkty, (które nie bd nastpnie ugotowane lub usma o-
ne) nie powinny by% ponownie zamra ane.
- Pojemniki z palnymi gazami lub cieczami mog sta% si nieszczelne wsku-
tek oddziaywania zimna. Zagro'enie eksplozj5! W zamra arce nie wolno
przechowywa% pojemników z substancjami palnymi (np. *rodki w aerozolu,
zapalniczki, wkady zapasowe do zapalniczek itp.).
- W zamra arce nie wolno przechowywa% butelek i puszek z napojami. Za-
gro'enie eksplozj5! Do zamra arki nie wolno tak e wkada% wody gazo-
wanej, soków, wina, piwa i szampana (wyjtek: alkohole wysokoprocento-
we).
1. Wcisn% przycisk szybkiego mro enia przed wo eniem *wie ych produk-
tów do zamra arki. Qóta lampka kontrolna zapali si.
Aby wykorzysta% maksymaln zdolno*% zamra ania nale y uruchomi%
funkcj szybkiego zamra ania poprzez wci*nicie przycisku szybkiego za-
mra ania 24 godziny przed rozpoczciem procesu ( óta lampka kontrolna
bdzie pod*wietlona). W przypadku zamra ania mniejszej ilo*ci produktów
nale y wcisn% przycisk szybkiego zamra ania na 4-6 godzin przed wo e-
niem produktów. Je*li funkcja szybkiego zamra ania nie zostanie wyczo-
15
na rcznie, urzdzenie wycza t funkcj automatycznie po 52 godzinach.
Qóta lampka ga*nie.
2. Wszystkie produkty nale y szczelnie opakowa% przed wo eniem do za-
mra arki. Dziki szczelnemu opakowaniu produkty nie wyschn i nie strac
smaku oraz nie przyjm zapachu innych produktów.
Uwaga! Nie dotyka% mro onek mokrymi do(mi. Mokre donie mog przy-
marzn% do produktu, co spowoduje uszkodzenie skóry.
3. Wo y% opakowane produkty do szuflad. Rwie ywno*% nale y wo y% do
2 najwy szych szuflad zamra arki (4), które s wyposa one w póki cho-
dzce. Rwie e niezamro one produkty nie powinny dotyka% produktów
zamro onych, gdy mo e to doprowadzi% do ich rozmro enia. Szuflady (3)
s przeznaczone wycznie do przechowywania mro onek.
Produkty nale y ukada% w szufladach wedug ich rodzaju.
4. Gdy temperatura w zamra arce osignie poziom odpowiedni dla przecho-
wywania zamro onych produktów nale y ponownie wcisn% przycisk funk-
cji szybkiego zamra ania. Qóta lampka kontrolna zga*nie.
Rady:
Do opakowania produktów nadaj si:
- torby i folie do zamra ania;
- specjalne pojemniki do mro enia ywno*ci;
- gruba folia aluminiowa.
Do zamykania opakowa( nale y u ywa% plastikowych klipsów, gumek
lub ta*m.
Przed zamkniciem opakowania nale y wypu*ci% powietrze (przyspiesza
ono wysychanie produktów).
Przygotowywa% paskie opakowania, gdy szybciej ulegaj one zamro-
eniu.
Nie napenia% maksymalnie pojemników pynami, gdy ciecze powik-
szaj swoj objto*% w czasie zamarzania.
Symbole przechowywanej 'ywno?ci / Kalendarz
zamra'ania
- Symbole na frontach szuflad wskazu-
j na rodzaj przechowywanej ywno-
*ci.
- Cyfry wskazuj ilo*% czasu (w mie-
sicach), przez jaki dany typ ywno-
*ci mo e by% przechowywany.
Czas ten zale y od jako*ci produktów i sposobu ich przygotowania przed
zamra aniem.
Ni sze warto*ci dotycz produktów o wysokiej zawarto*ci tuszczu.
16
Przygotowywanie kostek lodu
Urzdzenie jest wyposa one w pojemnik na kostki lodu.
1. Pojemnik wypeni% w ¾ zimn wod, wo y% do zamra arki i pozostawi% do
zamarznicia.
2. Aby wyj% kostki nale y przechyli% pojemnik lub wo y% na chwil pod bie-
c wod.
Uwaga! W celu wyjcia pojemnika, który jest przymarznity do komory zamra-
arki nie nale y u ywa% metalowych, ostrych narzdzi. Do wyjmowania przy-
marznitego pojemnika nale y u ywa% skrobaczki do lodu, znajdujcej si na
wyposa eniu.
Odmra'anie
Podczas pracy urzdzenia i w czasie, gdy otwarte s drzwi we wntrzu urz-
dzenia tworzy si warstwa szronu. Warstw t nale y usuwa% od czasu do
czasu przy u yciu mikkiej plastikowej skrobaczki znajdujcej si na wyposa-
eniu. Do usuwania warstwy szronu nie wolno u ywa% twardych i zaostrzonych
przedmiotów.
Urzdzenie nale y odmrozi%, kiedy grubo*% warstwy szronu przekroczy 4 mm.
Bez wzgldu na grubo*% warstwy szronu, urzdzenie nale y odmra a% przy-
najmniej raz w roku.
Najlepiej odmrozi% zamra ark wtedy, gdy jest pusta lub znajduje si w niej
niewiele produktów.
Ka dy wzrost poziomu temperatury w zamra arce wpywa na obni enie jako*ci
mro onek. Okoo 12 godzin przed przystpieniem do odmra ania urzdzenia
nale y wcisn% przycisk szybkiego mro enia, aby obni y% temperatur mro o-
nek.
Uwaga!
- Nie nale y u ywa% elektrycznych urzdze( grzejcych lub innych urzdze(
mechanicznych w celu przyspieszenia procesu rozmra ania
- Nie nale y u ywa% *rodków do rozmra ania w aerozolu, gdy mog one
by% szkodliwe dla zdrowia u ytkownika i / lub zawiera% substancje uszka-
dzajce elementy plastikowe.
Uwaga! Nie dotyka% mro onek mokrymi do(mi. Mokre donie mog przymarz-
n% do produktu, co spowoduje uszkodzenie skóry.
Aby odmroziB zamra'ark9 nale'y wykonaB nast9puj5ce czynno?ci:
1. Wyj% wszystkie produkty, owin% je w kilka warstw gazet i pozostawi%
przykryte w chodnym miejscu.
2. Wyczy% urzdzenie, wyj% wtyczk z gniazdka / wykrci% lub wyczy%
bezpieczniki.
17
3. Wyj% wszystkie szuflady, za wyjtkiem dolnej. Bdzie do niej spywaa
woda z odmra ania.
Wskazówka: Aby przyspieszy% odmro enie mo na wstawi% do zamra arki
garnek z ciep wod i zamkn% drzwi. Wyj% kawaki lodu, które spady,
zanim si rozmro.
4. Wyj% doln szuflad i dokadnie wytrze% do sucha wntrze dolnej komory
zamra arki.
5. Po odmro eniu nale y dokadnie oczy*ci% zamra ark i szuflady (patrz roz-
dzia „Mycie i konserwacja”).
Mycie i konserwacja
Ze wzgldów higienicznych nale y regularnie my% wntrze urzdzenia oraz
wszystkie akcesoria.
Uwaga!
Podczas mycia urzdzenia musi ono by% odczone z sieci elektrycznej.
Niebezpiecze(*two pora enia prdem elektrycznym! Przed przystpieniem
do mycia urzdzenia, nale y wyczy% je z sieci, wyjmujc wtyczk z
gniazdka lub wykrcajc bezpieczniki.
Nie nale y czy*ci% zamra arki urzdzeniami czyszczcymi pod ci*nieniem
par wodn. Wilgo% mo e osi*% na elementach elektrycznych, co mo e
by% przyczyn pora enia prdem elektrycznym. Gorca para mo e
zniszczy% elementy plastikowe.
Urzdzenie musi by% suche przed ponownym podczeniem.
Uwaga!
Olejki eteryczne i rozpuszczalniki organiczne mog wej*% w reakcj z
elementami plastikowymi, np.:
- sok z cytryny lub soki ze skórki pomara(czowej;
- kwas masowy;
- *rodki do czyszczenia zawierajce kwas octowy.
Nie dopuszcza% do kontaktu powy szych substacji z elementami urzdzenia.
Nie u ywa% *rodków szorujcych i *ciernych do czyszczenia urzdzenia
oraz jego elementów.
1. Wyj% wszystkie produkty, szczelnie opakowa% w kilka warstw gazet.
Przechowywa% je przykryte w chodnym miejscu.
2. Urzdzenie nale y odmrozi% przed czyszczeniem (patrz rozdzia
„Odmra anie”).
3. Wyczy% zamra ark i wyczyc wtyczke z gniazdka.
4. Umy% wntrze zamra arki i akcesoria za pomoc *ciereczki i letniej wody.
5. Po czyszczeniu nale y dokadnie przetrze% urzdzenie i jego akcesoria
szmatk i czyst wod. Nastpnie dokadnie wytrze% do sucha.
18
6. Po osuszeniu nale y wcisn% przycisk szybkiego zamra ania. Po upywie 2-
3 godzin mo na ponownie wo y% mro onki.
Naromadzenie kurzu mo e wpyn% negatywnie na dziaanie urzdzenia i
spowodowa% zwikszone zu ycie energii elektrycznej. Konstrukcja
urzdzenia umo liwia czyszczenie za pomoc odkurzacza przestr
zeni za
zamra ark w pobli u *ciany.
1. Zdj% cokó (1), a nastpnie kratk
wentylacyjn (2).
2. Ostro nie wycign% owiewk (3).
Magnetyczna uszczelka drzwi
Po otwarciu i zamkniciu drzwi zamra arki nie bdzie mo na ich natychmiast
otworzy%. Jest to spowodowane podci*nieniem, które wytwarza si wewntrz
urzdzenia. Sprawia ono, e drzwi nie mog by% otwierane dopóki ci*nienie
wewntrz i ci*nienie na zewntrz urzdzenia nie wyrównaj si. Trwa to kilka
minut, po którym to czasie mo na ponownie otworzy% drzwi zamra arki.
Wskazówki dotycz5ce oszcz9dno?ci w zu'ywaniu
energii elektrycznej
- Nie nale y ustawia% urzdzenia w pobli u grzejników, kuchenek i in-
nych <róde ciepa. Wy sze temperatury otoczenia powoduj wydu e-
nie pracy sprarki.
- Nale y zapewni% wa*ciw wentylacj urzdzenia (szczególnie po-
przez podstaw i tyln cz*% urzdzenia). Nie zasania% otworów wen-
tylacyjnych.
- Nie wkada% do zamra arki ciepych produktów. Ciepe produkty przed
wo eniem do zamra arki powinny by% pozostawione do ostygnicia.
- Nie otwiera% niepotrzebnie drzwi urzdzenia (zamyka% je tak szybko,
jak to mo liwe).
- Nie ustawia% zbyt niskich temperatur wewntrz urzdzenia.
- Sprawdza% na termometrze poziom temperatury przechowywania
mro onek.
- Mro onki przeznaczone do rozmro enia nale y umieszcza% w cho-
dziarce. Zimno z mro onek bdzie wykorzystywane do schadzania
produktów znajdujcych si w chodziarce.
19
Usuwanie usterek
Je eli urzdzenie pracuje nieprawidowo nale y sprawdzi%, czy zakócenia
mo na usun% samodzielnie, bez konieczno*ci wzywania pracowników autory-
zowanego zakadu serwisowego.
Je*li przy pomocy wskazówek podanych w tabeli nie uda si pa(stwu samo-
dzielnie usun% usterki, nie nale y wykonywa% adnych dodatkowych czynno-
*ci.
Uwaga! Naprawy urzdze( chodniczych mog wykonywa% wycznie
technicy z odpowiednimi uprawnieniami. Naprawy wykonywane niewa-
*ciwie stwarzaj bardzo powa ne zagro enie dla u ytkownika urzdze-
nia. W razie awarii nale y zwróci% si do autoryzowanego zakadu ser-
wisowego.
Je*li urzdzenie nie pracuje (np. przerwa w zasilaniu elektrycznym), a
zamra arka jest wypeniona produktami, to produkty nie rozmro si w
przecigu 29 godzin (ze wzgldu na akumulatory zimna i rezerwy zgro-
madzone w zamro onych produktach). Je*li w zamra arce nie ma aku-
mulatorów zimna ten czas bdzie skrócony do ok. 20 godzin.
Usterka
Prawdopodobna
przyczyna
Rozwizanie
Urzdzenie nie jest wczone Wczy zamraark.
Wtyczka nie znajduje si w
gniazdku lub jest nieprawi-
dowo woona do gniazdka.
Woy wtyczk przewodu zasila-
jcego do gniazdka.
Bezpiecznik si przepali. Wymieni bezpiecznik.
Urzdzenie nie dziaa,
wszystkie wska"niki s zga-
szone.
Gniazdko jest zepsute. Wezwa uprawnionego elektryka.
Zielona lampka kontrolna
jest zgaszona, óta lampka
kontrolna jest zapalona.
Funkcja szybkiego mroenia
jest aktywna.
Usterka zielonej lampki. Skontaktowa si z autoryzowa-
nym serwisem.
(óta lampka kontrolna jest
zgaszona, funkcja szybkiego
mroenia jest aktywna. Za-
mraarka jest wczona.
Usterka ótej lampki kontro-
lnej.
Skontaktowa si z autoryzowa-
nym zakadem serwisowym.
Nie ustawiono odpowiednie-
go poziomu temperatury.
Prosz przeczyta rozdzia “W-
czenie urzdzenia i regulacja
temperatury”.
Poziom temperatury w za-
mraarce nie jest wystarcza-
jco niski, czerwona lampka
jest pod.wietlona, rozlega
si sygna akustyczny.
Drzwi byy otwarte przez
duszy czas.
Nie pozostawia otwartych drzwi
przez duszy czas. Wcisn
przycisk szybkiego mroenia.
20
Usterka
Prawdopodobna
przyczyna
Rozwizanie
W cigu ostatnich 24 godzin
woono du ilo. ciepych
produktów do zamraarki.
Wcisn przycisk szybkiego mro-
enia.
Poziom temperatury w za-
mraarce nie jest wystarcza-
jco niski, czerwona lampka
jest pod.wietlona, rozlega
si sygna akustyczny.
Urzdzenie jest ustawione
zbyt blisko "róda ciepa np.
grzejnika.
Prosz przeczyta rozdzia “Insta-
lacja”.
Zgromadzia si zbyt dua
ilo. szronu, take na
uszczelce drzwi.
Uszczelka nie jest szczelna
(by moe niestarannie zo-
sta zmieniony kierunek
otwierania drzwi).
6agodnie ogrza odstajce partie
uszczelki za pomoc suszarki do
wosów (zimnym strumieniem po-
wietrza). W tym samym czasie
uksztatowa do7mi ogrzan
uszczelk tak, aby prawidowo
przylegaa.
Sprarka pracuje bez prze-
rwy.
Ustawiono zbyt niski poziom
temperatury.
Ustawi czasowo pokrtem wy-
boru temperatury wyszy poziom
temperatury.
Sprarka nie rozpoczyna
pracy od razu po zmianie
temperatury.
Jest to normalne i nie .wiad-
czy o usterce.
Sprarka wczy si po upywie
okre.lonego czasu.
Zamraarka jest wczona,
pulsuje zielona lampka kon-
trolna.
Usterka techniczna Skontaktowa si z pracownikami
autoryzowanego zakadu serwi-
sowego.
Wa'ne: regularnie sprawdza% czerwon lampk ostrzegawcz i termometr,
które informuj nas, czy jest utrzymywany odpowiedni poziom temperatury dla
przechowywanej ywno*ci.
Odgosy podczas pracy urz5dzenia
Podczas pracy zamra arki syszalne s charakterystyczne szumy i odgosy.
„Klikni9cie”
Zawsze, kiedy sprarka wcza si lub wycza, syszalne jest „kliknicie”.
„Szum”
Po rozpoczciu pracy sprarki syszalny jest szum.
„Bulgot”
Kiedy czynnik chodniczy wpywa do wskich rurek, syszalny jest „bulgot”
przypominajcy wrzenie wody. Równie po wyczeniu sprarki odgos ten
jest jeszcze przez krótki czas syszalny.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Aeg-Electrolux AU86050-5I Instrukcja obsługi

Kategoria
Zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi