Aeg-Electrolux SK81840-5I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
AEG
_______________________________
CHODZIARKA
SANTO K 8 18 40-5 i
_______________________________
Instrukcja
obs$ugi i instalacji
2
3
Szanowni Klienci!
Dzikujemy, e zdecydowali si Pastwo na wybór produktu naszej marki, wy-
niaj!cego si wysok! jako#ci!.
Urz!dzenie prezentuje perfekcyjne po'!czenie funkcjonalnego wzornictwa z
najnowocze#niejsz! technologi!.
Jeste#my pewni, e podczas eksploatacji urz!dzenia przekonaj! si Pastwo
sami o ogromnym postpie w rozwoju technologicznym naszych produktów,
które pod wzgldem wydajno#ci i komfortu obs'ugi zajmuj! absolutnie czo'ow!
pozycj na rynku sprztu gospodarstwa domowego.
Szczególny nacisk po'oyli#my na takie wane aspekty jak: eksploatacja przy-
jazna dla #rodowiska naturalnego i oszczdne zuycie energii elektrycznej,
które to aspekty stanowi! integralny sk'adnik konstrukcyjny wszystkich na-
szych produktów.
Prosz uwanie przeczyta, niniejsz! instrukcj obs'ugi, aby zapozna, si z
obs'ug! i konserwacj! nowego sprztu i optymalnie wykorzysta, wszystkie je-
go moliwo#ci techniczne, a urz!dzenie bdzie z pewno#ci! s'uy, Pastwu
niezawodnie przez d'ugi czas!
Instrukcj obs'ugi prosz przechowywa, w bezpiecznym miejscu i korzysta, z
niej podczas eksploatacji urz!dzenia. W przypadku sprzeday urz!dzenia na-
ley pamita, o przekazaniu instrukcji obs'ugi nowemu uytkownikowi.
0yczymy Pastwu zadowolenia z uytkowania nowego urz!dzenia!
W instrukcji obs'ugi znajduj! si wskazówki i informacje, które opatrzono sym-
bolami oznaczaj!cymi okre#lon! tematyk.
Wane informacje dotycz!ce bezpieczestwa uytkownika oraz wska-
zówki jak unikn!, uszkodzenia urz!dzenia.
Wskazówki i praktyczne rady.
Informacje dotycz!ce ochrony #rodowiska naturalnego.
4
Spis tre,ci
Bezpiecze.stwo ............................................................................................... 5
Wskazówki dotycz4ce utylizacji ..................................................................... 7
Utylizacja opakowania ................................................................................................ 7
Utylizacja zuytego urz!dzenia................................................................................... 7
Usuni7cie zabezpiecze. i blokad transportowych ....................................... 8
Blokady transportowe ................................................................................................. 8
Ustawienie ........................................................................................................ 8
Miejsce ustawienia ..................................................................................................... 8
Wentylacja.................................................................................................................. 9
Wymiary wnki do zabudowy ..................................................................................... 9
Prze'oenie zawiasów drzwi ..................................................................................... 10
Wskazówki dotycz!ce zintegrowanej zabudowy urz!dzenia.................................... 10
Zmiana kierunku otwierania drzwi zamraalnika ...................................................... 14
Pod$4czenie do instalacji elektrycznej......................................................... 14
Przed w$4czeniem urz4dzenia ...................................................................... 15
W$4czanie urz4dzenia i ustawianie temperatury......................................... 15
Wyposa;enie wewn7trzne............................................................................. 16
'ki w komorze ch'odziarki...................................................................................... 16
'ki na drzwiach ch'odziarki.................................................................................... 16
Wskazówki dotycz4ce prawid$owego przechowywania produktów
spo;ywczych w ch$odziarce ......................................................................... 16
Zamra;anie produktów ;ywno,ciowych i przechowywanie mro;onek.... 17
Przygotowanie kostek lodu .......................................................................... 18
Odmra;anie urz4dzenia................................................................................. 18
Wy$4czenie urz4dzenia .................................................................................. 19
Czyszczenie i konserwacja ........................................................................... 20
Wskazówki dotycz4ce oszcz7dnego zu;ycia energii elektrycznej............ 21
Usuwanie usterek .......................................................................................... 21
Pomoc przy usuwaniu awarii urz!dzenia.................................................................. 21
Wymiana ;arówki........................................................................................... 23
Autoryzowany serwis .................................................................................... 24
Przepisy, normy i dyrektywy......................................................................... 25
5
Bezpiecze.stwo
Urz!dzenia ch'odnicze naszej marki spe'niaj! normy techniczne i wymogi
zawarte w ustawie o bezpieczestwie urz!dze elektrycznych.
Jeste#my zobowi!zani do zapoznania uytkowników ze wskazówkami
dotycz!cymi bezpiecznej eksploatacji i obs'ugi urz!dzenia.
U;ytkowanie urz4dzenia zgodnie z przeznaczeniem
Ch'odziarka przeznaczona jest do uytku w warunkach gospodarstwa do-
mowego i s'uy do przechowywania #wieych i zamroonych produktów
spoywczych oraz do przygotowywania kostek lodu. Je#li ch'odziarka b-
dzie uytkowana niezgodnie z przeznaczeniem lub bdzie nieprawid'owo
obs'ugiwana, producent nie ponosi odpowiedzialno#ci za ewentualne szko-
dy.
Zmiany i modyfikacje parametrów technicznych urz!dzenia s! zabronione
ze wzgldów bezpieczestwa.
Je#li ch'odziarka bdzie uytkowana do celów przemys'owych lub do innych
celów ni przechowywanie oraz zamraanie produktów spoywczych, nale-
y przestrzega, przepisów i wymogów obowi!zuj!cych dla danego zakresu
zastosowania urz!dzenia.
Przed pierwszym w$4czeniem urz4dzenia
Po rozpakowaniu urz!dzenia naley sprawdzi,, czy nie zosta'o ono uszko-
dzone podczas transportu. W adnym wypadku nie wolno pod'!cza,
uszkodzonego urz!dzenia! Je#li ch'odziarka jest uszkodzona, naley zwró-
ci, si do dostawcy.
Czynnik ch$odniczy
Urz!dzenie zawiera czynnik ch'odniczy izobutan (R600a) - gaz naturalny
o w'a#ciwo#ciach palnych, który jest przyjazny dla #rodowiska naturalnego.
Podczas transportu i ustawiania urz!dzenia naley zachowa, szczególn!
ostrono#,, aby nie uszkodzi, uk'adu ch'odniczego.
W przypadku uszkodzenia uk'adu ch'odniczego naley:
unika, otwartego p'omienia i innych ?róde' mog!cych spowodowa, po-
wstanie ognia,
wietrzy, przez kilka minut pomieszczenie, w którym znajduje si urz!-
dzenie.
Bezpiecze.stwo dzieci
Elementy opakowania (np. folia, styropian) stwarzaj! powane zagroenie
dla dzieci. Niebezpieczestwo uduszenia! Elementy opakowania naley
przechowywa, w miejscu niedostpnym dla dzieci.
Zuyte urz!dzenie naley przed usuniciem z gospodarstwa domowego
unieruchomi, w taki sposób, aby nie nadawa'o si do uytku. Wyj!, prze-
6
wód zasilaj!cy z gniazdka, usun!, lub unieruchomi, zatrzaskowy lub ry-
glowy zamek drzwi, odci!, przewód zasilaj!cy i usun!, wtyczk wraz z
resztkami przewodu. W ten sposób zapobiegn! Pastwo zamkniciu si
dzieci podczas zabawy wewn!trz urz!dzenia i innym sytuacjom zagraaj!-
cym yciu. Niebezpieczestwo uduszenia!
Dzieci nie potrafi! obiektywnie oceni, potencjalnego zagroenia, jakie stwa-
rza zabawa urz!dzeniami elektrycznymi. Dlatego naley zapewni, dzieciom
w'a#ciw! opiek. Nie zezwala, dzieciom na zabaw i manipulowanie urz!-
dzeniem!
Codzienne u;ytkowanie urz4dzenia
Pojemniki z palnymi gazami lub cieczami mog! sta, si nieszczelne wsku-
tek oddzia'ywania zimna. Zagroenie eksplozj!! W ch'odziarce nie wolno
przechowywa, pojemników z substancjami palnymi (np. #rodki w aerozolu,
zapalniczki, wk'ady zapasowe do zapalniczek itp.).
W zamraarce nie wolno przechowywa, butelek i puszek z napojami. Bu-
telki i puszki mog! popka,, kiedy ich zawarto#, zamarznie – a w przypad-
ku napojów gazowanych, mog! nawet eksplodowa,! Do zamraarki nie
wolno take wk'ada, wody gazowanej, soków, wina, piwa i szampana. Wy-
j!tek: w zamraarce mona przechowywa, alkohole wysokoprocentowe.
Nie spoywa, lodów oraz kostek lodu bezpo#rednio po wyjciu z zamraar-
ki. Bardzo zimne lody mog! spowodowa, odmroenie ust i jzyka.
Nie dotyka, zamroonych produktów mokrymi rkami, poniewa mroonki
mog! przymarzn!, do skóry.
Nie w'!cza, urz!dze elektrycznych w ch'odziarce i zamraarce (np. ma-
szynka do lodów, miksery).
Przed przyst!pieniem do mycia urz!dzenia naley je ca'kowicie od'!czy,
od ?ród'a zasilania, wyjmuj!c wtyczk z gniazdka lub wykrci, bezpieczniki.
Wyjmuj!c wtyczk z gniazdka, naley uchwyci, wtyczk, a nie ci!gn!, za
przewód zasilaj!cy.
Awaria
W przypadku wyst!pienia awarii urz!dzenia naley najpierw wykona, czyn-
no#ci sprawdzaj!ce wed'ug wskazówek podanych w rozdziale „Usuwanie
usterek”. Je#li uytkownik nie bdzie w stanie samodzielnie usun!, usterki
wed'ug podanych wskazówek, nie naley ponawia, prób naprawy urz!dze-
nia. Awari zg'osi, w autoryzowanym zak'adzie serwisowym.
Urz!dzenia ch'odnicze mog! naprawia, wy'!cznie wykwalifikowani technicy
z autoryzowanych zak'adów serwisowych. Naprawy wykonywane przez
osoby bez odpowiednich kwalifikacji i uprawnie stwarzaj! powane zagro-
enie dla uytkownika urz!dzenia. W przypadku wyst!pienia awarii naley
skontaktowa, si z dostawc! sprztu lub personelem autoryzowanego za-
k'adu serwisowego.
7
Wskazówki dotycz4ce utylizacji
Utylizacja opakowania
Opakowanie urz!dzenia naley usun!, zgodnie z obowi!zuj!cymi przepisami
o ochronie #rodowiska naturalnego.
Wszystkie materia'y, z których wykonane jest opakowanie urz!dzenia, s! eko-
logiczne, nadaj! si do recyklingu i ponownego wykorzystania. Cz#ci opako-
wania z tworzywa sztucznego oznaczono skrótami: np. ›PE‹, ›PS‹, itd. Prosz
zutylizowa, opakowanie zgodnie z oznaczeniami w wyznaczonym miejscu.
Obja#nienie symboli:
>PE< zewntrzna pow'oka i worki plastikowe we wntrzu wykonane z poli-
etylenu,
>PS< elementy zabezpieczenia wykonane z pianki polistyrenowej bez za-
warto#ci freonu.
Cz#ci kartonowe wyprodukowano z surowców wtórnych i po rozpakowaniu
urz!dzenia naley je ponownie przekaza, do punktu zbiórki makulatury.
Utylizacja zu;ytego urz4dzenia
Ze wzgldu na ochron #rodowiska naturalnego urz!dzenia ch'odnicze wyma-
gaj! specjalistycznej utylizacji. Dotyczy to równie tej ch'odziarki, któr! w przy-
sz'o#ci zechc! Pastwo usun!, ze swojego gospodarstwa domowego i zast!-
pi, j! nowym urz!dzeniem.
Ostrze;enie!
Stare urz!dzenie przeznaczone do usunicia z gospodarstwa domowe-
go naley unieruchomi, w taki sposób, aby nie mona go by'o w'!czy,.
Wyj!, wtyczk z gniazdka, odci!, przewód zasilaj!cy i usun!, lub unie-
ruchomi, zamek zatrzaskowy (wzgl. ryglowy). W ten sposób zapobiega
si powstaniu zagroenia dla bawi!cych si dzieci (np. dzieci mog! si
zamkn!, podczas zabawy wewn!trz urz!dzenia). Zagroenie udusze-
niem!
Usuwanie zu;ytych urz4dze.
Symbol
na urz!dzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa, tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda, go do w'a#ciwego
punktu skupu surowców wtórnych, zajmuj!cego si z'omowanym sprztem
elektrycznym i elektronicznym. W'a#ciwa utylizacja i z'omowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wp'ywu z'omowanych produktów na #rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska, szczegó'owe informacje dotycz!ce moli-
wo#ci recyklingu tego urz!dzenia, naley skontaktowa, si z lokalnym urz-
dem miasta, s'ubami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zo-
sta' kupiony.
8
Usuni7cie zabezpiecze. i blokad transportowych
Ch'odziarka i wyposaenie zosta'y zabezpieczone opakowaniem, które chroni
je podczas transportu.
Przed w'!czeniem urz!dzenia naley usun!, wszystkie elementy opakowania.
Usun!, ta#my samoprzylepne, przyklejone na drzwiach ch'odziarki po lewej
i prawej stronie.
Usun!, wszystkie ta#my samoprzylepne i wyj!, inne elementy zabezpie-
czenia (podk'adki, usztywnienia) z wntrza ch'odziarki.
Blokady transportowe
Urz!dzenie wyposaone jest w specjaln!
blokad, która zabezpiecza pó'ki we-
wntrzne podczas transportu.
Blokad7 $ek nale;y usun4C
w nast7puj4cy sposób:
'k naley podnie#, do góry w tylnej
cz#ci.
'k przesun!, zgodnie ze wskazaniem
strza'ek w celu jej odblokowania, a na-
stpnie wyj!, element zabezpieczaj!cy.
Ustawienie
Miejsce ustawienia
Urz!dzenie naley ustawi, w suchym pomieszczeniu z dobr! wentylacj!. Na-
ley uwzgldni,, e temperatura otoczenia wp'ywa na zuycie energii elek-
trycznej i prawid'owe funkcjonowanie urz!dzenia.
Ch$odziarki nie nale;y ustawiaC:
w miejscach naraonych na bezpo#rednie oddzia'ywanie promieni s'onecz-
nych,
w pobliu ?róde' emituj!cych ciep'o (np. piece, kaloryfery, inne grzejniki
itp.).
Ch$odziark7 nale;y ustawiC:
w miejscu, w którym temperatura otoczenia odpowiada klasie klimatycznej,
do której naley urz!dzenie.
Klasa urz!dzenia podana jest na tabliczce znamionowej znajduj!cej si po le-
wej stronie w komorze ch'odziarki.
9
W poniszej tabeli podano zakresy temperatury otoczenia, przyporz!dkowane
do odpowiednich klas klimatycznych urz!dze ch'odniczych.
Klasa klimatyczna Zakres temperatury otoczenia
SN +10 do +32
o
C
N +16 do +32
o
C
ST +18 do +38
o
C
T +18 do +43
o
C
Jeeli zajdzie jednak konieczno#, ustawienia ch'odziarki obok ?ród'a emituj!-
cego ciep'o (np. grzejnik), wtedy naley zachowa, nastpuj!ce minimalne od-
stpy:
minimalny odstp pomidzy ch'odziark! a kuchenk! elektryczn! i piecem
elektrycznym 3 cm,
minimalny odstp pomidzy ch'odziark! a piecem olejowym i wglowym
30 cm.
Je#li ze wzgldu na brak miejsca nie bdzie mona zachowa, tych odstpów,
wtedy naley zamontowa, p'yt termoizolacyjn! pomidzy ch'odziark! a ku-
chenk! lub piecem.
Wentylacja
Z uwagi na bezpieczne funkcjonowanie
urz!dzenia naley zachowa, odpowiednie
odleg'o#ci, aby zapewni, prawid'ow! wen-
tylacj wokó' urz!dzenia, jak pokazano na
rysunku.
Uwaga!
Otwory wentylacyjne naley utrzymywa, w
czysto#ci, aby zapewni, prawid'owe funk-
cjonowanie urz!dzenia.
Nie wolno zas'ania, i zastawia, otworów
wentylacyjnych.
Wymiary wn7ki do zabudowy
Wysoko#, 1780 mm
G'boko#, 550 mm
Szeroko#, 560 mm
10
Prze$o;enie zawiasów drzwi
Urz4dzenie jest dostarczone fabrycz-
nie z drzwiami przymocowanymi po
prawej stronie.
Aby zmieni, kierunek otwierania drzwi
ch'odziarki i prze'oy, zawiasy na prze-
ciwleg'! stron drzwi, naley przed insta-
lacj! urz!dzenia wykona, nastpuj!ce
czynno#ci.
1. Odkrci, górny bolec i usun!, element
dystansowy.
2. Zdj!, drzwi urz!dzenia.
3. Odkrci, dolny bolec i usun!, element
dystansowy, a nastpnie zamontowa,
go po przeciwnej stronie.
4. Za'oy, z powrotem drzwi urz!dzenia i
przykrci, po przeciwnej stronie górny
bolec oraz element dystansowy.
Ostrze;enie! Podczas przek'adania
zawiasów w celu zmiany kierunku
otwierania drzwi urz!dzenie musi
by, od'!czone od zasilania elek-
trycznego. Przed przyst!pieniem do
prze'oenia zawiasów drzwi naley
wyj!, wtyczk przewodu zasilaj!ce-
go z gniazdka.
Wskazówki dotycz4ce zintegrowanej zabudowy urz4dzenia
Ta#m zas'aniaj!c! fug naley przyklei,
do urz!dzenia, jak pokazano na rysunku.
11
W szafce do zabudowy nawierci, otwory
wiert'em o #rednicy 2,5 (maksymalna
g'boko#, 10 mm).
Zamocowa, k!towniki na urz!dzeniu i za-
'oy, gumow! uszczelk.
Wsun!, urz!dzenie do wnki.
Wsun!, urz!dzenie do wnki tak, aby li-
stwa (1) przylega'a u góry do szafki i
przednia krawd? zawiasu zrówna'a si
ze #ciank! boczn! wnki po stronie
otwierania drzwi (2).
Urz!dzenie zamocowa, 4 #rubami bd!-
cymi na wyposaeniu.
(I = krótkie) (P = d'ugie)
12
Do otworów mocuj!cych i otworów za-
wiasów w'oy, nak'adki zas'aniaj!ce
(C-D), które s! na wyposaeniu.
Za'oy, kratk wentylacyjn! (B) i os'on
zawiasu (E).
Elementy Ha, Hb, Hc, Hd oddzieli,, jak
pokazano na rysunku.
Prowadnic (Ha) na'oy, na wewntrzn!
stron drzwi szafki (zob. rys.) i zaznaczy,
miejsca nawiercenia otworów. Po wy-
wierceniu otworów naley zamocowa,
prowadnic #rubami bd!cymi na wypo-
saeniu.
13
Os'on (Hc) wcisn!, do prowadnicy (Ha)
tak, aby zosta'a zamocowana.
Otworzy, drzwi urz!dzenia i szafki pod
k!tem ok. 90°. W'oy, k!townik (Hb) do
prowadnicy (Ha). Przytrzyma, razem
drzwi urz!dzenia i szafki, a nastpnie za-
znaczy, miejsca na otwory.
Zdj!, k!townik i nawierci, otwory wier-
t'em o #rednicy 2 mm w odleg'o#ci 8 mm
od zewntrznej krawdzi drzwi. Ponownie
na'oy, k!townik na prowadnic i zamo-
cowa, #rubami bd!cymi na wyposae-
niu.
W celu ustawienia i wyrównania drzwi
szafki mona wykorzysta, przestrze
otworów pod'unych.
Po wykonaniu tych czynno#ci naley
sprawdzi,, czy drzwi urz!dzenia zamyka-
j! si prawid'owo.
14
Os'on (Hd) wcisn!, do prowadnicy (Hb)
tak, aby zosta'a zamocowana.
Zmiana kierunku otwierania drzwi zamra;alnika
Pod$4czenie do instalacji elektrycznej
Urz!dzenie naley pod'!czy, do gniazdka z uziemieniem, zainstalowanego
zgodnie z obowi!zuj!cymi przepisami bezpieczestwa. Gniazdko sieciowe
musi by, zainstalowane w dostpnym miejscu tak, aby moliwe by'o wyjmo-
wanie wtyczki z gniazdka.
Gniazdko sieciowe musi mie, zabezpieczenie minimum 10/16 A (amperów).
Je#li po ustawieniu urz!dzenia w zabudowie gniazdko jest niedostpne, naley
wykona, odpowiednie zmiany w instalacji elektrycznej, aby urz!dzenie mona
by'o od'!czy, od sieci zasilaj!cej (np. bezpiecznik, w'!cznik LS, wy'!cznik ró-
nicowo-pr!dowy lub wy'!cznik z rozwarciem styków minimum 3 mm).
15
Przed pod'!czeniem urz!dzenia naley sprawdzi,, czy parametry elektryczne
urz!dzenia (napicie, rodzaj pr!du) podane na tabliczce znamionowej, odpo-
wiadaj! warto#ciom w sieci zasilania elektrycznego.
np. AC 220 ... 240 V 50 Hz lub
220 ... 240 V ~ 50 Hz
(tzn. 220 do 240 V, pr!d zmienny, 50 Hz)
Tabliczka znamionowa znajduje si wewn!trz ch'odziarki po lewej stronie.
Przed w$4czeniem urz4dzenia
Przed przyst!pieniem do eksploatacji i w'!czeniem urz!dzenia po raz
pierwszy komor wewntrzn! i wszystkie elementy wyposaenia naley
starannie umy, (zob. „Czyszczenie i konserwacja”).
W$4czanie urz4dzenia i ustawianie temperatury
Wtyczk przewodu zasilaj!cego w'oy, do gniazdka sieciowego z uziemieniem.
Po otworzeniu drzwi ch'odziarki w'!czy si o#wietlenie wewntrzne.
Pokrt'o do regulacji temperatury (termostat) znajduje si w komorze ch'odziarki
po prawej stronie.
Pozycje pokr7t$a termostatu
Pozycja „0” wy'!czony
Pozycja „1” najwysza temperatura wewntrzna
(najniszy stopie ch'odzenia)
Pozycja „6” (pozycja kocowa)
najnisza temperatura wewntrzna
(najwyszy stopie ch'odzenia)
Na temperatur wewn!trz ch'odziarki maj! wp'yw nastpuj!ce czynniki:
temperatura otoczenia,
ilo#, i temperatura produktów przechowywanych w ch'odziarce,
czstotliwo#, otwierania drzwi ch'odziarki.
Nie ma moliwo#ci oddzielnej regulacji temperatury w ch'odziarce i zamraal-
niku.
Je#li #wiee produkty maj! zosta, szybko zamroone, naley termostat usta-
wi, na pozycj „6”.
Zwróci, uwag, aby temperatura w ch'odziarce nie spad'a poniej 0
o
C
i przestawi, z powrotem termostat w odpowiednim czasie na pozycj „3” lub
„4”.
16
Wa;ne!
Wysoka temperatura otoczenia (np. upalne dni) i ustawienie niskiej temperatury
w ch'odziarce (pozycja „5” lub „6”) moe spowodowa, ci!g'! prac sprarki.
W takim przypadku naley ustawi, pokrt'o termostatu na wysz! temperatur
(pozycja „3” lub „4”). Przy takim ustawieniu termostatu praca sprarki zosta-
nie uregulowana (sprarka bdzie si wtedy w'!cza'a i wy'!cza'a), co uak-
tywni tryb automatycznego odmraania.
Wyposa;enie wewn7trzne
$ki w komorze ch$odziarki
Szklana pó'ka nad pojemnikami na owoce
i warzywa musi znajdowa, si na swoim
miejscu i nie wolno zmienia, jej po'oenia.
Pozwala ona na utrzymanie owoców i wa-
rzyw przez d'uszy czas w optymalnych
warunkach.
Pozosta'e 'ki mona dowolnie przek'a-
da,, odpowiednio do indywidualnych po-
trzeb.
Aby zmieni, po'oenie pó'ki, naley j! wy-
sun!, do przodu, przechyli, do góry lub w
', a nastpnie wyj!,.
Aby w'oy, 'k na inny poziom w ch'o-
dziarce, naley wykona, te same czynno-
#ci, ale w odwrotnej kolejno#ci.
$ki na drzwiach ch$odziarki
'ki na drzwiach ch'odziarki mona wyjmowa,, poci!gaj!c do góry i umiesz-
cza, w uchwycie na innym poziomie, zgodnie z indywidualnymi potrzebami.
Wskazówki dotycz4ce prawid$owego przechowywania
produktów spo;ywczych w ch$odziarce
Aby produkty spo;ywcze zachowa$y d$ugo ,wie;o,C, nale;y przestrzegaC
nast7puj4cych wskazówek:
Nie wk'ada, gor!cych potraw i napojów do ch'odziarki.
Produkty spoywcze o intensywnym zapachu naley przykry, lub zawin!,.
Produkty spoywcze naley rozmieszcza, w taki sposób, aby zapewni,
swobodn! cyrkulacj powietrza w ch'odziarce.
17
Wskazówki praktyczne
Mi7so (wszystkie rodzaje): zapakowa, w foli plastikow! i uk'ada, na pó'ce
szklanej znajduj!cej si nad pojemnikiem (nad pojemnikami) na warzywa.
W takim po$o;eniu mi7so mo;na przechowywaC maksymalnie 1-2 dni.
Gotowane potrawy i w7dliny: owija, i przechowywa, na dowolnej pó'ce.
Owoce i warzywa: po umyciu przechowywa, w pojemniku na owoce i warzy-
wa.
Mas$o i ser: przechowywa, w specjalnych pojemnikach lub w folii aluminiowej
b!d? plastikowej, aby nie dopu#ci, do kontaktu z powietrzem.
Mleko w butelkach: szczelnie zamknite butelki przechowywa, na pó'ce w
drzwiach wewntrznych.
W ch$odziarce nie nale;y przechowywaC bananów, ziemniaków, cebuli i
czosnku bez opakowania.
Zamra;anie produktów ;ywno,ciowych
i przechowywanie mro;onek
W komorze zamraalnika mona przechowywa, mroonki i zamraa, #wiee
produkty spoywcze.
Uwaga!
Minimalna temperatura w komorze zamraalnika musi osi!gn!, poziom
-18°C przed w'oeniem produktów do zamroenia.
Nie wolno przekracza, maksymalnej zdolno#ci zamraania, któr! podano
na tabliczce znamionowej. Maksymalna zdolno#, zamraania jest to ilo#,
#wieych produktów, jak! mona jednorazowo zamrozi, w ci!gu 24 godzin.
Je#li zamraaj! Pastwo ywno#, w kilku nastpuj!cych po sobie dniach,
naley wk'ada, tylko 2/3 do 3/4 maksymalnej ilo#ci podanej na tabliczce
znamionowej. Dziki temu produkty zostan! szybko zamroone i ich jako#,
bdzie lepsza.
Przed zamroeniem naley sch'odzi, produkty. W'oenie produktów o tem-
peraturze pokojowej spowoduje osadzanie si szronu i zwikszone zuycie
energii elektrycznej.
Naley przestrzega, okresu przydatno#ci do spoycia danego produktu,
zgodnie z informacj! producenta ywno#ci.
Rozmroonych produktów nie wolno ponownie zamraa,. Przed powtórnym
zamroeniem naley produkt ugotowa, lub usmay,.
Pojemniki z gazami i cieczami palnymi mog! sta, si nieszczelne wskutek
oddzia'ywania zimna. Zagroenie eksplozj!! W ch'odziarce nie wolno prze-
18
chowywa, pojemników z palnymi substancjami (aerozole, gaz do zapalni-
czek), gdy mog! eksplodowa,.
Do zamraalnika nie wolno wk'ada, butelek i puszek z napojami gazowa-
nymi i musuj!cymi (oranada, soki, piwo, wino, szampan), gdy mog! eks-
plodowa,, powoduj!c uszkodzenie zamraalnika. Wyj!tek stanowi alkohol
wysokoprocentowy, który mona przechowywa, w zamraalniku.
Zamraan! ywno#, naley szczelnie opakowa, w foli aluminiow! lub pla-
stikow!. W ten sposób zapobiega si wysychaniu mroonek i przenoszeniu
si smaku na inne mroonki.
Ostro;nie!
Nie wolno dotyka, mroonek mokrymi rkami, gdy skóra na d'oniach moe
przymarzn!, do produktu.
1. Rwiee produkty przeznaczone do zamroenia nie mog! si styka, z ju
zamroonymi, gdy mroonki mog! si rozmrozi,.
2. Aby szybko zamrozi, #wiee produkty lub wykorzysta, ca'kowicie maksy-
maln! zdolno#, zamraania, naley ustawi, termostat na najwyszy stopie
ch'odzenia (najnisza temperatura).
Przygotowanie kostek lodu
1. Pojemnik naley nape'ni, wod! do 3/4 wysoko#ci i w'oy, do zamraalnika.
2. Aby u'atwi, wyjcie gotowych kostek lodu, naley pojemnik lekko wygi!,
lub umie#ci, pod strumieniem bie!cej wody.
Uwaga!
Zamroonych kostek lodu nie wolno w adnym wypadku wyjmowa, za pomoc!
ostrych przedmiotów (np. noy), gdy mona uszkodzi, uk'ad ch'odniczy.
Odmra;anie urz4dzenia
Ch$odziarka
Tylna #cianka ch'odziarki pokrywa si warstw! szronu podczas pracy sprar-
ki. Rcianka jest odmraana automatycznie podczas przerw w pracy sprarki.
Woda odp'ywa przez rynienk #ciekow! do pojemnika znajduj!cego si na tyl-
nej #ciance urz!dzenia (nad sprark!) i stamt!d odparowuje.
Komora zamra;alnika
W komorze zamraalnika osadza si podczas pracy i otwierania drzwi wilgo,
w postaci szronu.
Szron naley regularnie usuwa, plastikow! 'opatk!.
Gruba warstwa szronu w komorze zamraalnika spowoduje zwikszone zuy-
cie energii elektrycznej.
19
Je#li grubo#, warstwy szronu przekroczy 4 mm, naley zamraalnik ca'kowicie
odmrozi,. Zaleca si odmraanie zamraalnika przynajmniej jeden raz w roku
szczególnie, kiedy jest pusty lub jest w nim ma'a ilo#, mroonek.
Aby ca'kowicie odmrozi, komor zamraalnika, naley wykona, nastpuj!ce
czynno#ci:
1. Wyj!, mroonki, opakowa, je w kilka warstw papieru gazetowego i umie-
#ci, w ch'odnym miejscu.
2. Wy'!czy, urz!dzenie i wyj!, wtyczk przewodu zasilaj!cego z gniazdka
(wy'!czy, b!d? wykrci, bezpieczniki).
3. Pozostawi, otwarte drzwi zamraalnika.
4. Po zakoczeniu odmraania w'oy, wtyczk do gniazdka sieciowego
i ustawi, termostat na wybrany stopie ch'odzenia.
Uwaga!
Do usuwania szronu nie wolno u;ywaC twardych i ostrych narz7dzi
metalowych.
Nie wolno u;ywaC ;adnych elektrycznych urz4dze. grzewczych i innych
mechanicznych oraz sztucznych ,rodków, aby przyspieszyC odmra;anie
ch$odziarki, z wyj4tkiem ,rodków zaleconych w niniejszej instrukcji.
Wzrastaj4ca temperatura mro;onek podczas odmra;ania urz4dzenia mo;e
skróciC okres bezpiecznego przechowywania produktów.
Wy$4czenie urz4dzenia
Aby wy'!czy, urz!dzenie, naley ustawi, pokrt'o termostatu w po'oeniu
„0” = wy'!czony.
W przypadku d$u;szej przerwy w pracy urz4dzenia (np. wyjazd na urlop),
nale;y wykonaC nast7puj4ce czynno,ci:
1. Wyj!, z ch'odziarki i zamraalnika produkty oraz pojemnik na lód.
2. Wy'!czy, urz!dzenie, ustawiaj!c termostat w pozycji „0” = wy'!czony.
3. Wyj!, wtyczk z gniazdka lub wykrci, bezpieczniki.
4. Odmrozi, urz!dzenie i dok'adnie umy,.
5. Pozostawi, otwarte drzwi ch'odziarki i zamraalnika, aby zapobiec
tworzeniu si nieprzyjemnego zapachu.
20
Czyszczenie i konserwacja
Ze wzgldów higienicznych naley regularnie my, wntrze urz!dzenia '!cznie
z ca'ym wyposaeniem.
Ostrze;enie!
Przed przyst!pieniem do mycia oraz wszelkich prac konserwacyjnych
naley wy'!czy, urz!dzenie z sieci, wyjmuj!c wtyczk z gniazdka lub
wy'!czy, bezpieczniki. Niebezpieczestwo poraenia pr!dem!
Ch'odziarki nie wolno czy#ci, urz!dzeniami parowymi. Wilgo, moe
przenikn!, do elementów elektrycznych, co zagraa bezpieczestwu
uytkownika! Niebezpieczestwo poraenia pr!dem! Gor!ca para
moe uszkodzi, plastikowe elementy wyposaenia.
Po umyciu urz!dzenia naley je dok'adnie wytrze, do sucha, a dopiero
potem w'!czy,.
Uwaga!
Cz#ci z tworzywa sztucznego mog! zosta, uszkodzone przez olejki
eteryczne i rozpuszczalniki organiczne, tj. na przyk'ad:
sok z cytryny lub ze skórki pomaraczy,
kwas mas'owy,
#rodki czyszcz!ce z zawarto#ci! kwasu octowego.
Nie wolno dopu#ci, do kontaktu tych substancji z urz!dzeniem.
Nie uywa, do czyszczenia szoruj!cych #rodków chemicznych.
1. Wyj!, wszystkie produkty z ch'odziarki i zamraalnika, opakowa, je w
papier gazetowy. Przechowa, szczelnie przykryte w ch'odnym miejscu.
2. Przed przyst!pieniem do mycia naley odmrozi, zmaraalnik.
3. Wy'!czy, urz!dzenie i wyj!, wtyczk z gniazdka sieciowego lub wy'!czy,
(wykrci,) bezpieczniki.
4. Urz!dzenie i ca'e wyposaenie umy, #ciereczk! i ciep'! wod! z dodatkiem
'agodnego #rodka czyszcz!cego.
5. Przemy, czyst! wod! i dok'adnie wytrze, do sucha.
Gromadzenie si kurzu obnia sprawno#, urz!dzenia. Dlatego przynajm-
niej raz w roku naley wyczy#ci, skraplacz (znajduj!cy si na tylnej #cian-
ce) urz!dzenia mikk! szczotk! lub odkurzaczem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Aeg-Electrolux SK81840-5I Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi