Electrolux EON6701X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EON - 6701 X
INSTRUKCJA
OBS£UGI
K u c h n i a e l e k t r y c z n a d o z a b u d o w y
3
SPIS TRE&CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE.STWA ..........................................4
PIERWSZE W1,CZENIE..................................................................................6
OPIS PIEKARNIKA........................................................................................... 7
ZEGAR ELEKTRONICZNY...............................................................................9
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ..................................................13
TABELA CZASÓW PIECZENIA .....................................................................17
MYCIE I KONSERWACJA..............................................................................18
USUWANIE USTEREK ...................................................................................21
AUTORYZOWANY SERWIS...........................................................................21
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA ...........................................................22
NSTALACJA ................................................................................................... 23
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ,CE BEZPIECZE.STWA
Przed przyst?pieniem do pod?czenia i eksploatacji urz?dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie siA z instrukcj? obsugi.
W instrukcji obsugi podano waCne wskazówki i porady dotycz?ce
prawidowej i bezpiecznej eksploatacji urz?dzenia.
InstrukcjA obsugi naleCy zachowaF, aby podczas uCytkowania
urz?dzenia móc z niej skorzystaF w kaCdej chwili.
W przypadku sprzedaCy urz?dzenia naleCy przekazaF nowemu uCyt-
kownikowi takCe instrukcjA obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno$ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod?czaj?c inne urz?dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj?cego w
pobliCu piekarnika, naleCy zwróciF uwagA, aby przewód zasilaj?cy nie
dotyka gor?cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaHniAty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag(, aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego za-
koJczeniu) naleCy odsun?F siA od urz?dzenia – z wnAtrza wydostanie
siA gor?ca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si( w czasie pracy (i zatrzymuje ciepo na jaki$ czas
po zako-czeniu pieczenia). Zachowa szczególn ostrono$, zwaszcza
przy dotykaniu elementów wewn(trznych.
Po zako-czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr(ta w pooeniu „WY12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si( wewn(trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno$ci i tuszczu mog zapali si(.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je$li wyst(puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze- parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr(ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
5
Upewni si(, e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Pod?czenie do kilku faz bez przewodu zerowego (400V) doprowadzi
do uszkodzenia urz?dzenia.
BezpieczeJstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw( urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si( podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami(ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi(sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag(, aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza$ni(ty jego drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz($ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
ObjaHnienie symboli uCywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze-stwa
Kolejno$ czynno$ci
Praktyczne wskazówki
Urz?dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi();
89/336 (wytyczne dot. kompatybilno$ci elektromagnetycznej);
93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
6
Usuwanie zuCytych urz?dzeJ
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa$ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si( zomowanym sprz(tem
elektrycznym i elektronicznym. Wa$ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na $rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo$ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si( z lokalnym urz(dem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
PIERWSZE W1,CZENIE
Urzdzenie b(dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr(to termostatu ustawi na pozycj( MAX,
b) pokr(to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si( warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni(cia, a nast(pnie umy
mi(kk $ciereczk nasczon agodnym $rodkiem do mycia.
Aby otworzyF drzwiczki piekarnika, na-
leCy zawsze przytrzymaF uchwyt na
Hrodku - jak pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy naley starannie umy
wszystkie akcesoria i wnAtrze piekarnika.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj?cy
2. PokrAto pola grzejnego – przód, prawe
3. PokrAto pola grzejnego – ty, prawe
4. PokrAto pola grzejnego – ty, lewe
5. PokrAto pola grzejnego – przód, lewe
6. PokrAto wyboru funkcji
7. PokrAto termostatu
8. Lampka kontrolna piekarnika
9. Lampka kontrolna termostatu
10. Programator
11. Grill
12. OHwietlenie piekarnika
13. Tabliczka znamionowa
8
Piekarnik elektryczny
PokrAto wyboru funkcji (rys. 1) i termostatu (rys. 2)
Aby ustawi wybran opcj( nagrzewania i tempera-
tur(, naley obróci pokr(to i ustawi na symbolu
wa$ciwej funkcji / temperatury.
0 wy?czony
oHwietlenie wewn(trzne piekarnika
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dol-
nej i górnej grzaki, zapewniajc równomierne
nagrzewanie piekarnika.
górna grzaka – nagrzewanie górn grzak
piekarnika.
dolna grzaka – nagrzewanie doln grzak
piekarnika.
may grill do pieczenia na grillu mniejszych
ilo$ci produktów
duCy grill
grill+temperatura – inny sposób grillowania
potraw; wczona jest grzaka grilla i wentyla-
tor, który rozprowadza gorce powietrze we-
wntrz piekarnika. Maksymalna temperatura
pieczenia przy uCyciu tej funkcji wynosi
200°C.
nagrzewanie z nawiewem gor?cego powie-
trza – do pieczenia kilku potraw na kilku po-
ziomach, bez przenikania aromatów.
rozmraCanie produktów ywno$ciowych.
Rys. 1
Rys. 2
PokrAta pól grzejnych
Pokr(ta pól grzejnych (rys. 3) znajduj si( na pa-
nelu sterujcym kuchni. Kade z pokr(te posiada
siedem pozycji:
0 = wyczony
1 = minimalny stopie- mocy grzejnej
3 = maksymalny stopie- mocy grzejnej
Mona take wybra pozycje po$rednie.
Rys. 3
W czasie przyrz?dzania potraw na tuszczu naleCy zachowaF szcze-
góln? ostroCnoHF, gdyC moCe dojHF do ich zapalenia siA.
9
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si( lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga$nie, je$li ustawiona temperatura zostanie osigni(ta i ponownie
zapala si(, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod$wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Termostat bezpieczeJstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze-stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu$ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego$
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast(puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je$li termostat bezpiecze-stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni(ta przy-
czyna b(du.
Je$li jednak termostat bezpiecze-stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej$
cz($ci, wtedy usterk( naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz($ci elektrycznych, pokr(te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy?czeniu siA
piekarnika do momentu ostygniAcia urz?dzenia.
ZEGAR ELEKTRONICZNY
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna go-
dzina na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez
programowania czasu pieczenia (rozpocz(cia, zako-czenia itp.).
1.
Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyHwietlacz
5. Lampka kontrolna
„Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna
„Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna
minutnika
8. Lampka kontrolna zegara
„Aktualna godzina”
10
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w dopywie prdu, na wy$wietla-
czu pulsuje symbol zegara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin(.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzin(.
2. Zaczeka 5 sekund. Lampka zga$nie. Na wy$wietlaczu pojawi si( aktu-
alna godzina. Urzdzenie jest gotowe do pracy.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
1. Przyciskiem wyboru funkcji wybra funkcj(
„Aktualna godzina”
. Odpowiednia lampka
kontrolna b(dzie pulsowa. W celu zmiany
ustawienia godziny naley wykona wyej opi-
sane czynno$ci. Ustawienie godziny mona
zmieni tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona
adna funkcja automatyczna (np. „Czas piecze-
nia”
lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako-czenia pracy pie-
karnika.
Potraw( naley wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur(.
Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa lamp-
ka kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast(pnie wykona kolejne czynno$ci.
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
$wieci si( i ponownie wskazywa-
na jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka
kontrolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna i
piekarnik wycza si( automatycznie. Po zako--
czeniu pieczenia naley ustawi pokr(to wyboru
funkcji i pokr(to termostatu na pozycj( „Wy-
czony”.
11
Aby wyczy sygna dQwi(kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga: Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si( ponownie. Dlatego po za-
ko-czeniu pieczenia naley zawsze pami(ta o ustawieniu pokr(ta wyboru
funkcji i termostatu na pozycj( „Wyczony”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy$wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako-czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci$ni(ty do momentu, a na wy$wietlaczu
pojawi si( wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycz-
nego wyczenia pracujcego piekarnika o usta-
wionej godzinie.
Wstawi potraw( do piekarnika, ustawi wybrany
rodzaj nagrzewania i temperatur(.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
.
Nast(pnie wykona kolejne czynno$ci:
Ustawienie czasu wy?czenia piekarnika:
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin(,
o której ma si( wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za$wieci si( i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pulsu-
je lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna
dQwi(kowy i piekarnik wycza si( automatycz-
nie. Pokr(to wyboru funkcji i pokr(to termostatu
naley ustawi na pozycj( „Wyczony”.
Aby wyczy sygna dQwi(kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga:
Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si( ponownie. Dlatego po zako-czeniu
pieczenia naley zawsze pami(ta o ustawieniu pokr(ta wyboru funkcji i ter-
mostatu na pozycj( „Wyczony”.
12
Anulowanie godziny wy?czenia piekarnika:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy$wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si(.
2. Przytrzyma wci$ni(ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy$wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dQwi(ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po?czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj? „Koniec pieczenia”
Funkcj( „Czas pieczenia” mona uywa jednocze$nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je$li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póQ-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia” ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast(pnie nacisn przycisk
: na wy-
$wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia” ustawi wybran godzin(, o której
piekarnik ma si( automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim roz-
dziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod$wietlone
i na wy$wietlaczu pojawia si( aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si(
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyky minutnik, na którym ustawia si( krótki czas do od-
mierzania np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dQwi(kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma adnego wpywu na pra-
c( piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.
13
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minut-
niku (maksymalny czas moliwy do ustawienia
na minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za$wieci si( lampka
kontrolna
.
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka
kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dQwi(-
kowy. Aby wyczy sygna, naley nacisn
dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji
. Na wy$wietlaczu zostanie wskazany czas, jaki
pozosta do ko-ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci$ni(ty do momentu, a na wy-
$wietlaczu pojawi si( wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Wy?czenie wyHwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci$ni(te przez 5 sekund. Wy$wietlacz wy-
czy si(.
2. W celu wczenia wy$wietlacza, wystarczy na-
cisn dowolny przycisk.
WyHwietlacz moCe byF wy?czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz? byF zawsze zamkniAte.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b(d nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si( para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoJ-
czeniu) naleCy odsun?F siA od urz?dzenia – z wnAtrza wydostanie siA go-
r?ca para.
14
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie$ci na $rodkowym poziomie. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si( w tylnej $ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi(ki temu mona piec jednocze$nie kilka potraw na rónych poziomach
(rys. 4).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi(ki cigej cyrkulacji powietrza nie
zostaj przenoszone zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a wilgotne
powietrze jest natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si( wsuni(cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno$ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi(so
i ryby, a nast(pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu jest uzale-
niony od grubo$ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac( na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Grill z nawiewem gor?cego powietrza
UCywaj?c tej funkcji naleCy wybraF maksy-
malnie temperaturA 200°C.
Grzaka grilla i wentylator pracuj na zmian(,
rozprowadzajc gorce powietrze wokó po-
trawy. Nie ma potrzeby sprawdzania stanu
upieczenia i obracania potrawy. Funkcja nada-
je si( do pieczenia potraw tak, jak na normal-
nym grillu (z wyjtkiem przygotowywania to-
stów i krwistych steków).
Rys. 4
15
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si( wst(pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr(ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast(pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udeko-
rowa je lub uoy dodatki. Ko-cowy czas pieczenia po udekorowaniu cia-
sta zaley do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si( od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu.
Wtedy czas pieczenia wyduyby si( niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze$nie, zalecamy
pozostawienie pustego poziomu pomi(dzy dwoma najniszymi blachami
(rys. 5).
Pieczenie miAsa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi(sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka si( na zewntrz, ale w $rodku musi po-
zosta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-
250
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec w $redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym
czasie pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy mi(so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób( yki”. Je$li wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(ciu mi(sa y-
k, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann(, do której b(dzie $cieka sos z mi(sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze- jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si( dymu w piekarniku, naley wla troch( wody
do brytfanny, do której $cieka tuszcz. Aby nie dopu$ci do tworzenia si(
skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do
piekarnika i ustawiajc najnisz temperatur(.
16
Uwaga!
Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie przykrywa go
foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj$ do uszkodzenia emalio-
wanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy-, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga!
Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley uwaa,
aby nie uszkodzi emaliowanych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj(to-
$ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa-stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
17
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne, nagrzewanie z nawiewem gor?cego powietrza
Pieczenie
tradycyjne
Pieczenie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60 1-2 bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi"so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200
Zaj>c
2 190 2 175 60 – 80 W kawa!kach
Ryby
1200
Pstr>g 2 190 2 (1+3) 175 30-40 3-4 sztuki
1500
Tu4czyk/Aoso: 2 190 2 (1+3) 175 25-35 4-6 filetów
(*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz pieczenia na kilku poziomach.
18
Pieczenie na grillu (**) -
Ilo&'
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa)ki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak (po!ówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 Max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 Max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Pieczenie na grillu z nawiewem gor?cego powietrza (**)
Czas (w min.)
Potrawa
Ilo&'
(gr)
Poziom
(liczony od do)u)
Temperatura
(°C)
1 strona 2 strona
Roladki (indyk) 1000 3 200 30-40 20-30
Kurczak (po!ówka) 1000 3 200 25-30 20-0
Udka kurczaka --- 3 200 15-20 15-18
Zapiekane warzywa --- 3 200 20-25 ---
Szasz!yki 800 3 200 15 10
Ryba w ca!o:ci 800 3 200 12-15 8-10
Uwagi:
Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika. Przed w!oFeniem
pizzy / chleba / ciasta zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
(**) Podane czasy pieczenia nie zawieraj> wst5pnego nagrzewania. Zalecamy ogrzaH wst5pnie piekar-
nik przez 5 minut przed w!oFeniem potrawy. Piek/c potrawy na grillu z nawiewem, nale1y ustawi'
maksymalnie temperatur" 200
o
C.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst?pieniem do czyszczenia urz?dzenia naleCy je wy?czyF i
pozostawiF do ostygniAcia. Nie uCywaF pary lub urz?dzeJ parowych.
Przed przyst?pieniem do mycia i innych czynnoHci konserwacyjnych
naleCy urz?dzenie od?czyF od zasilania elektrycznego.
Po ostygni(ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc $rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono$, aby detergent nie dosta si( do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
19
Elementy stalowe naley oczy$ci i opuka wod, a nast(pnie wypolero-
wa.
Uywa $rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elemen-
tów ze stali nierdzewnej, dost(pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego $rodka czysz-
czcego.
Do mycia nie stosowa $rodków szorujcych.
Cz($ci ze stali szlachetnej i szyb( w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi(kk $ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie $rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, $liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emalio-
wanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy$ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj
si( podczas nast(pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów $ciernych, gdy mog
one uszkodzi powierzchni( urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy$ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj. W tym celu naley
wykona nast(pujce czynno$ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekarni-
ka; mae dQwignie, znajdujce si( na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 5)
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dQwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stro-
nie, a nast(pnie popchn w kierunku piekar-
nika i wyj na zewntrz;
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (po-
oy poziomo).
Rys. 5
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno$ci
w odwrotnej kolejno$ci.
Po spasowaniu dQwigni z zawiasami drzwi b(d prawidowo umocowane.
20
Wymiana Carówki w piekarniku
Przed przyst?pieniem do wymiany Carówki naleCy wy?czyF
urz?dzenie z sieci zasilaj?cej.
Varówka musi posiada nast(pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok? temperaturA
(do 300
o
C)
b) napiAcie / czAstotliwoHF: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk(, naley wcisn oson(
szklan i obróci (rys. 6).
Rys. 6
Wykr(ci spalon arówk(. Wkr(ci now arówk(. Ponownie zaoy oson(
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
Podwieszana grzaka grilla
Niektóre modele s wyposaone w opuszczan górn grzak( grilla.
Przed przyst?pieniem do prac konserwacyjnych naleCy wy?czyF
urz?dzenie z sieci zasilania elektrycznego!
W celu atwiejszego umycia komory piekarnika
mona opu$ci w dó grzak( grilla.
W tym celu naley wykr(ci $rub( (rys. 7), uy-
wajc np. $rubokr(ta.
Opu$ci grzak( w dó.
Umy górn $ciank( piekarnika.
Po umyciu naley grzak( ponownie podnie$ do
góry i przykr(ci $rub(. Sprawdzi, czy grzaki s
prawidowo zamocowane.
SprawdziF, czy grzaka jest prawidowo
zamocowana.
Rys. 7
21
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno$ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno$ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni"cia usterki
Piekarnik nie w!>
cza si5.
SprawdziH, czy pokr5t!a s> ustawione na okre:lon> funkcj5 i
temperatur5.
SprawdziH, czy urz>dzenie jest prawid!owo w!>czone, wtyczka
jest w gniazdku, czy nast>pi!a przerwa w dop!ywie pr> du, czy
prze!>cznik zasilania jest ustawiony na ON (WAJCZONY).
Lampka kontrolna termosta-
tu piekarnika nie :wieci si5.
Termostat ustawiH na wybran> temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiH na wybran> funkcj5.
-arówka piekarnika nie
:wieci si5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiH na wybran> funkcj5.
KupiH now> Farówk5 o odpowiednich parametrach w punkcie
serwisowym i wymieniH j> zgodnie ze wskazówkami podanymi w
instrukcji obs!ugi.
Czas pieczenia jest zbyt d!u-
gi lub zbyt krótki.
PrzeczytaH wskazówki dotycz>ce czasów pieczenia.
Wewn>trz piekarnika i na po-
trawach osadza si5 skroplo-
na woda.
Nie pozostawiaH potraw po upieczeniu w piekarniku d!uFej niF
15-20 minut.
Koszty usuni(cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa- serwisu pokrywa klient.
AUTORYZOWANY SERWIS
Je$li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale czynno$ci sprawdzaj-
cych, urzdzenie nadal nie funkcjonuje, usterk( naley zgosi w autoryzowa-
nym zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley
opisa objawy usterki, poda model,
numer produktu i numer seryjny urz-
dzenia. Dane te znajduj si( na tablicz-
ce znamionowej.
Do napraw stosuje si( wycznie orygi-
nalne cz($ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj( udokumentowan kart, która wydawana jest
wraz z instrukcj przy sprzeday urzdzenia.
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat( sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si( na ta-
bliczce znamionowej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Electrolux EON6701X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi