Electrolux EON33000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Instrukcja obsugi
Kuchnia do zabudowy
EON 33000
2
Ten produkt stworzyli my
z my l" o Tobie
3
Witamy w wiecie urz"dze$ marki Electrolux!
Witamy serdecznie w wiecie urzdze marki Electrolux i gratulujemy wy-
boru produktu najwy szej jakoci. Mamy nadziej#, e b#d Pastwo czerpa&
satysfakcj# z u ytkowania nowego sprz#tu. G)ównym celem i ambicj firmy
Electrolux jest oferowanie Klientom szerokiej gamy produktów, dzi#ki którym
ycie stanie si# )atwiejsze i bardziej komfortowe.
Prosimy o zapoznanie si# z instrukcj obs)ugi, aby nauczy& si# prawid)owej
obs)ugi nowego urzdzenia i w pe)ni wykorzysta& jego zalety oraz mo liwoci
techniczne.
Jestemy przekonani, e u ytkowanie urzdzenia marki Electrolux zapewni
Pastwu komfort i sprawi wiele przyjemnoci podczas przyrzdzania posi)ków.
.yczymy powodzenia!
4
Spis tre ci
Wa ne informacje dotyczce bezpieczestwa.......................................... 5
Pierwsza instalacja.................................................................................... 7
Opis urzdzenia........................................................................................ 8
Funkcje piekarnika.................................................................................... 9
Zegar elektroniczny................................................................................... 12
Wskazówki praktyczne.............................................................................. 17
Tabela czasów pieczenia.......................................................................... 19
Mycie i konserwacja.................................................................................. 22
Co zrobi&, jeli urzdzenie nie dzia)a prawid)owo..................................... 26
Dane techniczne....................................................................................... 27
Wskazówki dla instalatora......................................................................... 28
Wskazówki dotyczce zabudowy.............................................................. 30
Autoryzowany serwis................................................................................. 31
Warunki gwarancji..................................................................................... 32
Gwarancja Europejska.............................................................................. 33
Obja nienie symboli
Wskazówki dotyczce bezpieczestwa
Instrukcja „krok po kroku”
Porady i wskazówki
Niniejsze urzdzenie spe)nia wymogi nast#pujcych dyrektyw
Unii Europejskiej:
- 2006/95 (dyrektywa dotyczca niskich napi#&);
- 89/336 (dyrektywa dotyczca zgodnoci elektromagnetycznej);
- 93/68 (dyrektywa ogólna) )cznie ze zmianami.
5
Wa/ne informacje dotycz"ce bezpiecze$stwa
Niniejsz" instrukcj1 obsugi nale/y zawsze przechowywa2 w pobli/u
urz"dzenia. W razie sprzeda/y lub przekazania urz"dzenia innemu u/yt-
kownikowi b"d5 w razie przeprowadzki i pozostawienia go na miejscu,
nale/y pami1ta2 o przekazaniu nowemu u/ytkownikowi niniejszej in-
strukcji, aby umo/liwi2 mu zapoznanie si1 funkcjonowaniem urz"dzenia
jak te/ zawartymi w niej ostrze/eniami.
Ostrze/enia zawarte w instrukcji maj" na celu zapewnienie bezpiecze$-
stwa u/ytkownikowi i jego domownikom. Nale/y je uwa/nie przeczyta2,
przed instalacj" lub u/yciem urz"dzenia.
Monta/
Monta urzdzenia mo e wyko-
na& wy)cznie personel z odpo-
wiednimi uprawnieniami, zgodnie
z obowizujcymi przepisami.
Poszczególne prace monta owe
sopisane w rozdziale dotycz-
cym wskazówek dla instalatora.
Monta urzdzenia oraz pod)-
czenie do instalacji elektrycznej
nale y koniecznie zleci& upraw-
nionemu technikowi, który wyko-
na je zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
Przeróbki domowej instalacji zasi-
lajcej wymagane w celu instala-
cji urzdzenia mog by& wykony-
wane wy)cznie przez wykwalifi-
kowanych elektryków.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wy-
)cznie do przygotowywania po-
traw; nie wolno u ywa& go do in-
nych celów.
Podczas otwierania drzwi pie-
karnika w trakcie pieczenia lub
po jego zako$czeniu nale/y za-
chowa2 ostro/no 2. Nale/y
zawsze cofn"2 si1 tak, aby para
i gor"ce powietrze mogy swo-
bodnie wydosta2 si1 na ze-
wn"trz.
Podczas obs)ugi piekarnika nale-
y zachowa& szczególnostro -
no& ze wzgl#du na wysok tem-
peratur# nych elementów pie-
karnika. Bardzo gorce s nie tyl-
ko grza)ki, ale równie ruszt, bla-
chy do pieczenia oraz inne cz#ci
urzdzenia.
W przypadku u ycia folii alumi-
niowej do przygotowywania po-
traw w piekarniku, prosz# nie
k)a& jej bezporednio na dnie
piekarnika.
Prosz# zachowa& ostro no&
podczas czyszczenia piekarnika:
nie wolno rozpyla& rodków
czyszczcych bezporednio na
filtr t)uszczowy, (jeli znajduje si#
na wyposa eniu), grza)ki oraz na
czujnik termostatu.
Wszelkie zmiany urzdzenia lub
modyfikacje jego cech stwarzaj
powa ne zagro enie.
Nie wolno w adnym wypadku
u ywa& szorujcych rodków do
czyszczenia, ani metalowych
skrobaków o ostrych kraw#-
dziach. Mog one porysowa& po-
wierzchni# szyby drzwi piekarni-
ka, co mo e spowodowa& jej
p#kni#cie.
Podczas pieczenia potraw w pie-
karniku lub mi#sa na grillu,
drzwiczki piekarnika i pozosta)e
cz#ci urzdzenia s bardzo go-
rce, dlatego nie nale y zezwala&
6
dzieciom na przebywanie w po-
bli u urzdzenia.
Pod)czajc inne urzdzenia
elektryczne do gniazdka zasilaj-
cego w pobli u piekarnika, nale y
zwróci& uwag#, aby przewód za-
silajcy nie dotyka) gorcych
elementów piekarnika i nie zosta)
przytrzani#ty jego gorcymi
drzwiczkami.
Wk)adajc i wyjmujc naczynia z
piekarnika nale y zawsze korzy-
sta& z r#kawic do pieczenia.
Regularne czyszczenie pozwala
utrzyma& wewn#trzne powierzch-
nie piekarnika w dobrym stanie.
Przed przystpieniem do czysz-
czenia nale y wy)czy& urzdze-
nie lub wyj& wtyczk# z gniazdka.
Do czyszczenia piekarnika nie
wolno u ywa& pary ani parowych
wysokocinieniowych urzdze
czyszczcych.
Po zakoczeniu pieczenia nale y
sprawdzi&, czy pokr#t)a znajduj
si# w pozycji «0» (wy)czony).
Piekarnik (nawet jeli wspó)pracu-
je z p)ytelektryczn) jest przy-
stosowany do pod)czenia do
jednej, dwóch lub trzech faz z
przewodem neutralnym, gdzie
napi#cie robocze wynosi 230 V.
Wielofazowe pod)czenie bez
przewodu neutralnego (400 V)
mo e spowodowa& uszkodzenie
piekarnika i p)yty do gotowania.
Bezpiecze$stwo u/ytkowników
Urzdzenie przeznaczone jest do
obs)ugi wy)cznie przez osoby
doros)e. Nie nale y zezwala&
dzieciom na obs)ug# i zabaw#
urzdzeniem.
Niniejsze urzdzenie nie jest
przeznaczone do obs)ugi przez
dzieci ani inne osoby, których
zdolnoci fizyczne, sensoryczne
lub mentalne, bdM brak do-
wiadczenia i wiedzy, nie pozwa-
laj na bezpieczne z niego korzy-
stanie bez nadzoru lub przeszko-
lenia osoby odpowiedzialnej.
Nie nale y zezwala& dzieciom na
przebywanie w pobli u w)czone-
go piekarnika. Nale y pami#ta&,
e po wy)czeniu piekarnika jego
drzwiczki pozostaj jeszcze przez
d)u szy czas gorce.
Serwis
Wszelkie czynnoci kontrolne
oraz naprawy urzdzenia nale y
powierza& wy)cznie personelowi
autoryzowanych placówek serwi-
sowych, wskazanych przez pro-
ducenta. Do napraw nale y sto-
sowa& wy)cznie oryginalne cz#-
ci zamienne.
Usterek ani uszkodze urzdze-
nia nie nale y usuwa& we w)a-
snym zakresie. Naprawy wyko-
nywane przez osoby nieupraw-
nione mog spowodowa& obra-
enia cia)a lub powa ne uszko-
dzenie urzdzenia.
Symbol na urzdzeniu lub opako-
waniu oznacza, e tego produktu nie
wolno traktowa& jak inne odpady do-
mowe. Produkt ten nale y odda& do
w)aciwego punktu skupu surowców
wtórnych zajmujcego si# z)omowa-
nym sprz#tem elektrycznym i elektro-
nicznym. W)aciwa utylizacja i z)o-
mowanie pomaga w eliminacji nieko-
rzystnego wp)ywu z)omowanych pro-
duktów na rodowisko naturalne oraz
zdrowie. Niew)aciwa utylizacja i
z)omowanie zagra a rodowisku na-
turalnemu oraz zdrowiu. Aby uzyska&
szczegó)owe dane dotyczce mo li-
woci recyklingu tego urzdzenia,
nale y skontaktowa& si# z lokalnym
urz#dem miasta, s)u bami oczysz-
czania miasta lub sklepem, w którym
produkt zosta) kupiony.
7
Pierwsza instalacja
Przed uruchomieniem urz"dzenia na-
le/y usun"2 cae opakowanie zarów-
no z zewn"trz jak i ze rodka piekar-
nika oraz wszystkie naklejki i folie
ochronne.
Piekarnik b1dzie dziaa tylko pod
warunkiem ustawienia aktualnej go-
dziny.
Przed pierwszym u yciem, piekarnik
nale y rozgrza& bez wk)adania do rod-
ka adnych potraw. Nast#pnie nale y
starannie umy& wszystkie jego akceso-
ria.
Po zainstalowaniu piekarnika nale y:
1. ustawi& pokr#t)o
regulacji temperatury
w
pozycji 250;
2.
pokr#t)o wyboru funkcji ustawi& na nagrze-
wanie górn i doln grza)k (
);
3. w)czy& pusty piekarnik na ok. 45 minut;
4. wywietrzy& pomieszczenie (np. otworzy&
okno).
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika
mo e by& wyczuwalny nieprzyjemny zapach.
Powodem jest wypalanie si# pozosta)oci z
procesu produkcyjnego. Jest to ca)kowicie nor-
malne zjawisko.
Zalecane jest powtórzenie wy ej opisanych
czynnoci z pieczeniem na podwójnym grillu
oraz z funkcj nagrzewania z nawiewem
przez oko)o 5-10 minut. Po nagrzaniu pu-
stego piekarnika nale y pozostawi& go do
ostygni#cia, a nast#pnie umy& mi#kk cie-
reczk, nasczon )agodnym rodkiem do my-
cia.
Aby otworzy2 drzwiczki piekarnika,
nale/y zawsze trzyma2 uchwyt po-
rodku.
Przed pierwszym pieczeniem nale/y
dokadnie umy2 akcesoria piekarni-
ka.
Rys. 1
8
Opis urz"dzenia
Rys. 2
1. Panel sterowania
2. Pokr#t)o pola przedniego prawego
3. Pokr#t)o pola tylnego prawego
4. Pokr#t)o wyboru funkcji piekarnika
5. Lampka kontrolna pracy
6. Zegar elektroniczny
7. Lampka kontrolna termostatu
8. Pokr#t)o regulacji temperatury
9. Pokr#t)o pola tylnego lewego
10. Pokr#t)o pola przedniego lewego
11. Grza)ka Grilla
12. Owietlenie wn#trza
13. Tabliczka znamionowa
9
Funkcje piekarnika
Pokr1ta wyboru funkcji oraz regulacji
temperatury
Pokr#t)a umo liwiajwybór funkcji nagrze-
wania (rys.3) jak te ustalenie poziomu
temperatury (rys.4) najbardziej odpowied-
nich dla przygotowywanej potrawy.
Piekarnik wy)czony
Owietlenie wewn#trzne piekarnika
Pieczenie górn i doln grza)k
Nagrzewanie górn grza)k
Nagrzewanie doln grza)k
Grill
Du y grill
Grill turbo
Pieczenie z termoobiegiem
Rozmra anie
Lampka kontrolna pracy
Lampka ta wskazuje, e jest w)czona jed-
na z funkcji piekarnika lub jedno z pól grzej-
nych p)yty do gotowania.
Lampka kontrolna termostatu
Lampka kontrolna termostatu ganie, jeli
ustawiona temperatura piekarnika zostanie
osigni#ta i ponownie zapala si#, kiedy pie-
karnik jest nagrzewany.
Rys. 3
Rys. 4
10
Opis funkcji piekarnika
W piekarniku mo/na piec
wy"cznie przy zamkni1-
tych drzwiach.
Pieczenie górn" i doln" grzak"
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
, nast#pnie ustawi& po-
kr#t)o regulacji temperatury na od-
powiedni temperatur#.
Nagrzewanie górn" grzak"
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
, nast#pnie ustawi& pokr#-
t)o regulacji temperatury na odpo-
wiedni temperatur#.
Nagrzewanie doln" grzak"
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
, nast#pnie ustawi& po-
kr#t)o regulacji temperatury na od-
powiedni temperatur#.
Grillowanie
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
(Grill) lub (Du y grill),
nast#pnie ustawi& pokr#t)o regulacji
temperatury na odpowiedni tempe-
ratur#. Du y grill jest zalecany do
opiekania wi#kszych porcji mi#sa.
Grill turbo
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji , nast#pnie ustawi& po-
kr#t)o regulacji temperatury na od-
powiedni temperatur#.
Funkcja ta oferuje mo liwo& alter-
natywnego opiekania potraw zwy-
czajowo przygotowywanych na
konwencjonalnym grillu. Grza)ka
grilla pracuje na zmian# z wentyla-
torem. Gorce powietrze kry wo-
) potrawy.
Maksymalna temperatura
w tej funkcji wynosi 200ºC
Pieczenie z termoobiegiem
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
, nast#pnie ustawi& po-
kr#t)o regulacji temperatury na od-
powiedni temperatur#.
.ywno& pieczona jest przy u yciu
powietrza podgrzanego przez okr-
g) grza)k# po)o on na tylnej cia-
nie piekarnika i rozprowadzanego
równomiernie za pomoc wentylato-
ra. Dzi#ki tej funkcji mo na jedno-
czenie piec ró ne rodzaje potraw
na ró nych poziomach.
Rozmra/anie
Obróci& pokr#t)o wyboru funkcji do
pozycji
, nast#pnie ustawi& pokr#-
t)o regulacji temperatury na pozycj#
„wy)czone”.
Na tej funkcji wentylator wywo)uje
cyrkulacj# powietrza o temperaturze
pokojowej wspomagajc rozmra a-
nie zamro onych produktów.
Termostat bezpiecze$stwa
Urzdzenie wyposa one jest w ter-
mostat bezpieczestwa, który od)-
cza dop)yw energii elektrycznej, aby
nie dopuci& do nadmiernego na-
grzania piekarnika (wskutek niepra-
wid)owej obs)ugi urzdzenia lub
uszkodzenia jakiego elementu).
Ponowne w)czenie urzdzenia na-
st#puje automatycznie po spadku
temperatury.
Jeli termostat bezpieczestwa za-
dzia)a wskutek nieprawid)owego
ustawienia urzdzenia, wystarczy,
e po och)odzeniu piekarnika zosta-
nie usuni#ta przyczyna b)#du.
Jeli jednak termostat bezpiecze-
stwa zadzia)a wskutek uszkodzenia
jakiej cz#ci, wtedy usterk# nale y
zg)osi& w autoryzowanym zak)adzie
serwisowym.
11
Wentylator chodz"cy
Wentylator przeznaczony jest do
sch)adzania panelu sterowania, po-
kr#te) i uchwytu drzwiczek piekarni-
ka. W)czenie wentylatora nast#pu-
je automatycznie po kilku minutach
od rozpocz#cia pieczenia. Ciep)e
powietrze jest wydmuchiwane przez
szczelin# nad uchwytem drzwi.
Wentylator ch)odzcy pracuje po
wy)czeniu piekarnika do momentu
osigni#cia bezpiecznej temperatu-
ry.
Pokr1ta pól grzewczych
Pokr#t)a pól grzewczych znajduj si#
na panelu sterowania piekarnika. Moc
pól grzewczych mo na ustawi& za
pomoc pokr#t)a posiadajcego 9 po-
zycji:
0 = Wy)czone
1 = Minimum
9 = Maksimum
Pozycje porednie umo liwiaj wybór
mocy grzewczej narastajco (rys.5).
Podwójne pola grzewcze
Aby w)czy& jednoczenie oba zakre-
sy podwójnego pola grzewczego, na-
le y przekr#ci& pokr#t)o do pozycji
maksymalnej (9), a nast#pnie dalej w
stron# symbolu „0”. B#dzie s)yszalne
klikni#cie. Od tej chwili oba zakresy
pola b#d pracowa)y jednoczenie.
Nast#pnie nale y przekr#ci& pokr#t)o
w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do pozycji odpo-
wiadajcej potrzebnej mocy grzew-
czej (rys.6).
Rys. 5
Rys. 6
Nale/y uwa/nie nadzorowa2
pieczenie z u/yciem oleju
lub tuszczy, poniewa/ arty-
kuy te mog" spowodowa2
po/ar w razie przegrzania.
12
Zegar elektroniczny
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus „-
3. Przycisk plus „+
4. Wywietlacz
5. Lampka kontrolna
„Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna
„Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna
8. „Minutnik”
9. Lampka kontrolna zegara
„Aktualna godzina”
Piekarnik mo/e pracowa2 wy"cznie
po ustawieniu aktualnej godziny. Po-
za tym piekarnik mo e by& u ywany bez
zaprogramowania funkcji czasowych.
W przypadku awarii zasilania elektrycz-
nego, wszystkie dane zegara zostan
skasowane i nale y je ponownie wpro-
wadzi&. Po usuni#ciu awarii pulsuje
wskazanie zegara i trzeba ponownie
ustawi& aktualn godzin#.
Ustawienie aktualnej godziny
Po pod)czeniu do zasilania lub przerwie w
dop)ywie prdu na wywietlaczu pulsuje lamp-
ka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Ustawi& aktualn godzin# za pomoc przy-
cisków „+” lub „-”.
2. Zaczeka& 5 sekund. Wywietlana jest ak-
tualna godzina i nie pulsuje adna lampka
kontrolna. Urzdzenie jest gotowe do pra-
cy.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
1. Przycisk wyboru funkcji
nale y naci-
ska& do momentu, a zacznie pulsowa&
lampka kontrolna „Aktualna godzina”
.
Aby zmieni& godzin#, nale y wykona& wy-
ej opisane czynnoci.
Ustawienie aktualnej godziny mo na zmie-
ni& tylko wtedy, kiedy nie s ustawione
adne funkcje czasowe (np. „Czas piecze-
nia”
lub „Koniec pieczenia” ).
13
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” s)u y do ustawienia
czasu pracy piekarnika. Potraw# nale y wsta-
wi& do piekarnika, ustawi& wybrany rodzaj na-
grzewania i temperatur#. Naciska& przycisk
wyboru funkcji
do momentu, a zacznie
pulsowa& lampka kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast#pnie wykona& kolejne czynnoci:
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami „+lub „-ustawi& wybrany
czas pieczenia.
2. Zaczeka& 5 sekund: lampka kontrolna
„Czas pieczenia”
wieci si# i ponownie
wskazywana jest aktualna godzina.
3. Po up)ywie czasu pieczenia, piekarnik wy-
)cza si# automatycznie oraz zacznie pul-
sowa& lampka kontrolna i rozbrzmiewa sy-
gna). Po zakoczeniu pieczenia nale y
ustawi& pokr#t)o wyboru funkcji i pokr#t)o
regulacji temperatury w po)o eniu „wy)-
czony”.
Aby wy)czy& sygna) dMwi#kowy, nale y
nacisn& dowolny przycisk.
Uwaga: Po wy)czeniu sygna)u dMwi#ko-
wego piekarnik w)czy si# ponownie. Dla-
tego po zakoczeniu pieczenia nale y zaw-
sze pami#ta& o ustawieniu pokr#t)a wyboru
funkcji i regulacji temperatury w po)o eniu
„wy)czony”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska& do
momentu, a zacznie pulsowa& lampka
kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na
wywietlaczu zostanie wskazany czas po-
zosta)y do zakoczenia pieczenia.
2. Przycisk minus „-przytrzyma& wcini#ty do
momentu, a na wywietlaczu pojawi si#
wskazanie „0.00”. Po 5 sekundach zostanie
wskazana aktualna godzina. Nie pulsuje
wtedy adna lampka kontrolna.
14
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” s)u y do automa-
tycznego wy)czenia pracujcego piekarnika o
ustawionej godzinie. Wstawi& potraw# do pie-
karnika, ustawi& wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur#.
Naciska& przycisk wyboru funkcji
do mo-
mentu, a zacznie pulsowa& lampka kontrolna
funkcji „Koniec pieczenia”
.
Nast#pnie wykona& kolejne czynnoci:
Ustawienie czasu wy"czenia piekarnika:
1. Przyciskiem „+” lub „-”ustawi& wybran go-
dzin#, o której ma si# wy)czy& piekarnik.
2. Zaczeka& 5 sekund: lampka kontrolna
funkcji „Koniec pieczenia”
zawieci si# i
ponownie zostanie wskazana aktualna go-
dzina.
3. W momencie osigni#cia ustawionej godzi-
ny wy)czenia piekarnik wy)cza si# auto-
matycznie oraz zacznie pulsowa& lampka
kontrolna i rozbrzmiewa sygna). Po zako-
czeniu pieczenia nale y ustawi& pokr#t)o
wyboru funkcji i pokr#t)o regulacji tempera-
tury w po)o eniu „wy)czony”.
Aby wy)czy& sygna) dMwi#kowy, nale y
nacisn& dowolny przycisk.
Uwaga: Po wy)czeniu sygna)u dMwi#ko-
wego piekarnik w)czy si# ponownie. Dla-
tego po zakoczeniu pieczenia nale y zaw-
sze pami#ta& o ustawieniu pokr#t)a wyboru
funkcji i regulacji temperatury w po)o eniu
„wy)czony”.
Anulowanie godziny wy"czenia
piekarnika:
1. Naciska& przycisk wyboru funkcji
do
momentu, a zacznie pulsowa& lampka
kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy-
wietlaczu zostanie wskazana ustawiona
godzina, o której piekarnik wy)czy si#.
2. Przytrzyma& wcini#ty przycisk minus „-do
momentu, a na wywietlaczu zostanie
wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa
krótki sygna) dMwi#kowy. Nie pulsuje wtedy
adna lampka kontrolna.
15
Po"czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj" „Koniec pieczenia”
Funkcj# „Czas pieczenia” mo na u ywa& jed-
noczenie z funkcj „Koniec pieczenia”, jeli
piekarnik ma zosta& automatycznie w)czony i
wy)czony o póMniejszej godzinie.
1. U ywajc funkcji „Czas pieczenia”
,
ustawi& wybrany czas pieczenia (jak opisa-
no w odpowiednim rozdziale). Nast#pnie
nacisn& przycisk
: na wywietlaczu zo-
stanie wskazany zaprogramowany czas.
2. U ywajc funkcji „Koniec pieczenia”
,
ustawi& wybran godzin#, o której piekarnik
ma si# automatycznie wy)czy& (jak opisa-
no w odpowiednim rozdziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i
„Koniec pieczenia” s podwietlone i na
wywietlaczu pojawia si# aktualna godzina.
Piekarnik w)czy i wy)czy si# automatycz-
nie zgodnie z ustawieniami.
Funkcja „Minutnik”
Zegar ten funkcjonuje jak zwyk)y minutnik, któ-
ry oznajmia sygna)em dMwi#kowym up)yw
ustawionego czasu.
UWAGA: Odmierzanie czasu ustawionego na
minutniku nie ma adnego wp)ywu na prac#
piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska& przycisk wyboru funkcji
do
momentu, a zacznie pulsowa& lampka
kontrolna „Minutnik”
.
2. Przyciskiem „+lub „-ustawi& czas na mi-
nutniku (maksymalny czas mo liwy do
ustawienia na minutniku wynosi 2 godziny
30 minut).
3. Zaczeka& 5 sekund: zawieci si# lampka
kontrolna „Minutnik”
.
4. Po up)ywie ustawionego czasu pulsuje
lampka kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sy-
gna) dMwi#kowy. Aby wy)czy& sygna), na-
le y nacisn& dowolny przycisk.
16
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska& przycisk wyboru funkcji
do
momentu, a zacznie pulsowa& lampka
kontrolna funkcji
. Na wywietlaczu zosta-
nie wskazany czas, jaki pozosta) do koca
ustawienia.
2. Nacisn& przycisk „-” i przytrzyma& wcini#-
ty do momentu, a na wywietlaczu pojawi
si# wskazanie „0.00”. Po 5 sekundach zo-
stanie wskazana aktualna godzina. Nie pul-
suje wtedy adna lampka kontrolna.
Wy"czenie wy wietlacza
1. Wcisn& dwa przyciski i przytrzyma& wci-
ni#te przez 5 sekund. Wywietlacz wy)-
czy si#.
2. W celu w)czenia wywietlacza wystarczy
nacisn& dowolny przycisk.
Wy wietlacz mo/e by2 wy"czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona /adna
funkcja.
17
Wskazówki praktyczne
Podczas pieczenia
drzwiczki piekarnika musz"
by2 zawsze zamkni1te.
Piekarnik posiada unikalny system,
który powoduje naturaln cyrkulacj#
powietrza oraz sta)y obieg pary.
System ten umo liwia przygotowa-
nie potraw delikatnych wewntrz a
chrupkich z wierzchu, mimo wilgot-
nego powietrza wewntrz piekarni-
ka. Dodatkowo, do minimum ogra-
niczony zostaje czas pieczenia oraz
zu ycie energii. Jeli w trakcie pie-
czenia zostan otwarte drzwiczki z
piekarnika wydostanie si# para.
Jest to zjawisko normalne.
Podczas otwierania drzwi-
czek piekarnika w trakcie
pieczenia lub po jego za-
ko$czeniu nale/y zacho-
wa2 szczególn" ostro/-
no 2, poniewa/ z komory
piekarnika uchodzi gor"ce
powietrze.
Podczas nagrzewania po-
traw powstaje para, tak jak w
czajniku. Po zetkni#ciu si#
pary z szyb w drzwiczkach
piekarnika nast#puje kon-
densacja pary i formowanie
si# kropel wody. Aby ograni-
czy& proces skraplania, na-
le y nagrzewa& pusty pie-
karnik przez 10 minut przed
rozpocz#ciem pieczenia.
Zalecamy, aby po ka dym
pieczeniu wyciera& krople
wody.
Prowadnice blach
W piekarniku znajduj si# prowad-
nice z czterema poziomami piecze-
nia, które liczy si# od do)u zgodnie z
opisem na rysunku (rys.7).
Rys. 7
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasta zazwyczaj piecze si# w red-
niej temperaturze (150
o
C -200
o
C).
Dodatkowo przed w)o eniem ciasta
konieczne jest wst#pne
nagrzewanie piekarnika przez oko)o
10 minut.
Nie nale y otwiera& drzwiczek pie-
karnika przed up)ywem 3/4 ustawio-
nego czasu pieczenia.
Ciasto kruche powinno by& pieczo-
ne w foremce lub na blaszce przez
2/3 )cznego czasu, a nast#pnie
odpowiednio przybrane przed ca)-
kowitym upieczeniem. Dalszy czas
pieczenia zale y do rodzaju i iloci
przybrania lub nadzienia.
Nale y zwraca& uwag# na konsy-
stencj# ciasta gdy nadmierna ilo&
p)ynu spowoduje niepotrzebne wy-
d)u enie czasu pieczenia. Prawi-
d)owo przygotowane surowe ciasto
powinno z trudem odrywa& si# od
)y ki.
18
W przypadku pieczenia ciast na
trzech blachach jednoczenie, nale-
y pozostawi& pusty poziom pomi#-
dzy dolnymi blachami.
Pieczenie mi1sa i ryb
Do pieczenia nale y przygotowywa&
kawa)ki mi#sa o wadze nie mniej-
szej ni 1 kg, gdy mniejsze kawa)ki
mog podczas pieczenia wyschn&.
Delikatne ciemne mi#so, które do-
brze opieka si# na zewntrz, ale w
rodku musi pozosta& owe lub
czerwone, nale y piec w wy szej
temperaturze (200
o
C -250
o
C).
Jasne mi#so, drób i ryby nale y piec
w ni szej temperaturze (150
o
C -
175
o
C). Sosy nale y dodawa& do
brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku w przypadku krótkiego czasu
pieczenia, natomiast przy d)u szym
czasie pieczenia, dodawa& w ostat-
nich 30 minutach pieczenia. Jeli
chc Pastwo sprawdzi&, czy mi#so
jest ju upieczone, nale y u y& )y -
ki: jeli wyczuj Pastwo opór po
nacini#ciu mi#sa )y k, oznacza to,
e jest ono ju upieczone. Rostbef i
pol#dwica, które maj wewntrz po-
zosta& owe, nale y piec w wy -
szej temperaturze przez krótszy
czas. Mi#so mo e by& pieczone w
brytfannie lub bezporednio na
ruszcie. Piekc mi#so bezporednio
na ruszcie, nale y wsun& pod ruszt
g)#bok blach#, do której b#dzie
cieka) sos z mi#sa podczas pie-
czenia. Przed pokrojeniem nale y
pozostawi& piecze jeszcze na 15
minut, aby nie wyp)yn) sos. Aby
ograniczy& tworzenie si# dymu w
piekarniku, nale y wla& troch# wody
do g)#bokiej blachy, do której cieka
t)uszcz. Aby nie dopuci& do two-
rzenia si# nadmiaru pary, wod# na-
le y dolewa& po trochu kilka razy
podczas pieczenia. Przyrzdzone
dania mo na utrzyma& w stanie cie-
p)ym, wk)adajc je do piekarnika i
ustawiajc najni sz temperatur#.
Uwaga!
Nie umieszcza& adnych
naczy, brytfann ani blach
do pieczenia na dnie pie-
karnika. Nie wolno te przy-
krywa& go foli aluminiow,
gdy wskutek kumulacji cie-
p)a podczas pieczenia mo e
doj& do uszkodzenia ema-
liowanej powierzchni dna.
Uwaga!
Podczas wsuwania i wyj-
mowania akcesoriów (rusztu
oraz blachy na t)uszcz itd.),
nale y uwa a&, aby nie
uszkodzi& emaliowanych
cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia mo e by& ny w
zale noci od rodzaju potrawy, jej
konsystencji i obj#toci. Zalecamy
obserwowanie czasu pieczenia na
pocztku korzystania z piekarnika,
aby nabra& dowiadczenia do póM-
niejszego przygotowywania tych
samych potraw. Na podstawie w)a-
snych dowiadcze mo na indywi-
dualnie zmienia& podane wartoci.
19
Tabela czasów pieczenia
Dane dotycz"ce czasu nie obejmuj" fazy wst1pnego nagrzewania
piekarnika przed rozpocz1ciem pieczenia.
Pusty piekarnik nale/y zawsze nagrzewa2 przez 10 minut przed
rozpocz1ciem pieczenia!
Pieczenie górn" i doln" grzak" oraz pieczenie z termoobiegiem
Pieczenie górn
i doln grzak
Pieczenie z
termoobiegiem
Waga (gramy)
RODZAJ
POTRAWY
poziom
Temp.
w
o
C
poziom
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
w
minutach
UWAGI
CIASTA
Ciasto ucierane
1 170 2 (1 i 3)* 160 45-60 foremka
Ciasto kruche
2
170
2 (1 i 3)* 160 20-30 foremka
Sernik
1
160
2 150 60-80 foremka
Jab#ecznik
1
180
2 (1 i 3)* 170 40-60 foremka
Szarlotka
2
175
2 150 60-80 foremka
Tort marmoladowy
2
175
2 (1 i 3)* 160 30-40 foremka
Keks
175
2 160 45-60 foremka
Biszkopt
1
175
2 (1 i 3)* 160 30-40 foremka
Pod#u,ny placek
1
170
1 160 40-60 foremka
Ciasto z formy
1
170
2 160 50-60 foremka
Ciasteczka
2
175
2 (1 i 3)* 160 25-35 blacha
Biszkopty
3
160
2 (1 i 3)* 150 20-30 blacha
Beza
2
100
2 (1 i 3)* 100 90-120 blacha
Drobne wypieki
dro,d,owe
2 190 2 (1 i 3)* 180 12-20 blacha
Ptysie / eklerki
2 200 2 (1 i 3)* 190 15-25 blacha
CHLEB I PIZZA
1000
Chleb bia#y 1 190 2 180 40-60 1-2 sztuk
500
Chleb ,ytni 2 190 2 180 30-45 brytfanna
500
Bu#ki 2 200 2 (1 i 3)* 175 20-35 6-8 bu#ek
250
Pizza 1 210 2 (1 i 3)* 190 15-30
ZAPIEKANKI
Makaronowa 2 200 2 (1 i 3)* 175 40-50 foremka
Warzywna 2 200 2 (1 i 3)* 175 45-60 foremka
Quiches 2 200 2 (1 i 3)* 180 35-45 foremka
Lasagne 2 180 2 160 45-60 foremka
Canneloni 2 200 2 175 40-55 foremka
20
Pieczenie górn
i doln grzak
Pieczenie z
termoobiegiem
Waga (gramy)
RODZAJ
POTRAWY
poziom
Temp.
w
o
C
poziom
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
w
minutach
UWAGI
MI3SO
1000
Wo#owina 2 190 2 175 50-70 ruszt
1200
Wieprzowina 2 180 2 175 100-130 ruszt
1000
Ciel5cina 2 190 2 175 90-120 ruszt
1500
Rostbef czerwony 2 210 2 200 50-60 ruszt
1500
Rostbef ró,owy 2 210 2 200 60-70 ruszt
1500
Rostbef
mocno wypieczony
2 180 2 200 70-80 ruszt
2000
8opatki wieprzowe 2 190 2 175 120-150 ze skór9
1200
Jagni5cina 2 190 2 175 110-130 udziec
1000
Kurczak 2 180 2 175 60-80 w ca#o:ci
5000
Indyk 2 175 2 160 210-240 w ca#o:ci
1500
Kaczka 2 175 2 160 120-150 w ca#o:ci
3000
G5: 2 190 2 160 150-200 w ca#o:ci
1200
Zaj9c 2 180 2 175 60-80
w kawa#kach
1200
Golonka 2 180 2 160 100-120 2 sztuki
Kotlet siekany 2 180 2 160 40-60 brytfanna
DZICZYZNA
1500
8opatka zaj9ca 2 190 2 175 150-200
w kawa#kach
800
Ba,ant 2 190 2 175 90-120 w ca#o:ci
RYBY
1200
Pstr9g / Leszcz 2 190 2 (1 i 3)* 175 30-4 3-4 ryb
1500
Tu?czyk / 8oso: 2 190 2 (1 i 3)* 175 25-535 4-6 sztuk
(*) Piek9c jednocze:nie kilka potraw, zalecamy ustawienie potraw na poziomach podanych w nawia-
sach.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34

Electrolux EON33000X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi