Zanussi ZOS865QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
Zanussi
_____________________
PIEKARNIK
do zabudowy
ZOS 865
_____________________
Instrukcja obs ugi
2
3
SPIS TRE#CI
Wskazówki dotycz'ce bezpiecze*stwa – piekarniki do zabudowy... 4
Wskazówki dotycz'ce utylizacji........................................................... 6
Pierwsze w 'czenie............................................................................... 7
Opis urz'dzenia .................................................................................... 8
Piekarnik elektryczny............................................................................ 9
Elektroniczny zegar steruj'cy............................................................ 11
Pieczenie - wskazówki praktyczne .................................................... 15
Tabele czasów pieczenia.................................................................... 18
Mycie i konserwacja ........................................................................... 21
Usuwanie usterek ............................................................................... 24
Autoryzowany serwis.......................................................................... 25
Dane techniczne.................................................................................. 26
Wskazówki dla instalatora.................................................................. 27
Instalacja piekarnika w zabudowie.................................................... 28
4
Wskazówki dotycz'ce bezpiecze*stwa – piekarniki
do zabudowy
Przed przyst'pieniem do pod 'czenia i eksploatacji urz'dzenia
prosimy o dok adne zapoznanie si9 z instrukcj' obs ugi. Instrukcj9 ob-
s ugi nale:y zachowa; i korzysta; z niej podczas u:ytkowania urz'dze-
nia. W przypadku sprzeda:y lub oddania urz'dzenia nale:y przekaza;
nowemu u:ytkownikowi tak:e instrukcj9 obs ugi.
W instrukcji obs ugi podano wa:ne wskazówki i porady dotycz'ce prawi-
d owej i bezpiecznej eksploatacji urz'dzenia. Wskazówki i zalecenia
podano z my<l' o bezpiecze*stwie u:ytkowników!
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami. Szczegóowe wskazów-
ki dotyczce instalacji urzdzenia znajduj si# w rozdziale „Instalacja”.
Instalacja urzdzenia musi by wykonana zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami.
Je)li zajdzie konieczno) wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej, wte-
dy wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Podczas otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia (lub po
jego zako*czeniu) nale:y zachowa; ostro:no<; i odsun'; si9 od urz'-
dzenia, poniewa: z jego wn9trza b9dzie uchodzi; strumie* gor'cego
powietrza.
W przypadku zastosowania folii aluminiowej do przygotowania potraw w pie-
karniku, nie wolno dopu)ci do bezpo)redniego kontaktu produktu owini#te-
go w foli# ze spodem piekarnika.
Podczas czyszczenia piekarnika naley zachowa szczególn ostrono),
aby nie spryska filtra tuszczowego (o ile znajduje si# na wyposaeniu pie-
karnika), grzaek i czujnika termostatu.
Wszelkie zmiany parametrów technicznych oraz modyfikacje urzdzenia
stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si# mocno podczas pracy i pozostaje gorce przez
duszy czas po zako2czeniu pieczenia. Naley zachowa ostrono) i nie
dotyka elementów grzejnych, rusztów i innych elementów wewntrz piekar-
nika.
Podczas pieczenia i grillowania potraw, drzwiczki piekarnika z szyb i inne
elementy mocno nagrzewaj si#. Nie zezwala dzieciom na przebywanie w
5
pobliu wczonego piekarnika. Zagroenie poparzeniem!
Pod 'czaj'c inne urz'dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj'cego w
pobli:u piekarnika, nale:y zwróci; uwag9, aby przewód zasilaj'cy nie
dotyka gor'cych pól grzejnych p yty do gotowania i nie zosta przy-
trza<ni9ty drzwiczkami piekarnika.
Naczynia aroodporne i garnki naley wyjmowa z piekarnika, uywajc r#-
kawic ochronnych.
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si# powierzchni piekarnika.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie, wyjmujc
wtyczk# przewodu z gniazdka i zaczeka, a piekarnik ostygnie.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze2 czyszcz-
cych pod ci)nieniem pary.
Po zako2czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr#to na pozycj# „O” (wy 'czony).
Piekarnik wyst#puje jako urzdzenie pojedyncze lub kombinowane do zabu-
dowy z pyt elektryczn i przeznaczony jest do podczenia do 1 fazy do
sieci zasilanej prdem o napi#ciu 230 V.
Bezpiecze*stwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw# urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si# podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu nagrzanego urzdzenia! Po wyczeniu piekarnika naley
pami#ta, e drzwiczki i obudowa piekarnika pozostaj jeszcze przez du-
szy czas gorce.
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych, wyznaczonych przez producenta. Do napraw
stosowane s wycznie oryginalne cz#)ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj' powa:ne zagro:enie dla u:ytkownika!
Producent
:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
6
Obja<nienie symboli wyst9puj'cych w instrukcji obs ugi
Wskazówki dotycz'ce bezpiecze*stwa
Kolejno<; czynno<ci podczas obs ugi urz'dzenia
Praktyczne wskazówki
Wskazówki dotycz'ce utylizacji
Utylizacja opakowania
Wszystkie materiay, z których wykonane jest opakowanie urzdzenia, s eko-
logiczne, nadaj si# do recyklingu i ponownego wykorzystania. Cz#)ci opako-
wania z tworzywa sztucznego oznaczono skrótami, np. ›PE‹, ›PS‹, itd. Prosz#
zutylizowa opakowanie zgodnie z oznaczeniami w wyznaczonych miejscach
zbiórki.
Utylizacja zu:ytego urz'dzenia
Urzdzenia elektryczne wymagaj specjalistycznej utylizacji ze wzgl#du na
ochron# )rodowiska.
Usuwanie zu:ytych urz'dze*
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa)ciwego
punktu skupu surowców wtórnych, zajmujcego si# zomowanym sprz#tem
elektrycznym i elektronicznym. Wa)ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na )rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo)ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si# z lokalnym urz#dem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
Ostrze:enie!
Stare urzdzenie przeznaczone do usuni#cia z gospodarstwa domowego na-
ley unieruchomi w taki sposób, aby nie mona go byo wczy. Wyj
wtyczk# z gniazdka i odci przewód zasilajcy.
7
Pierwsze w 'czenie
Piekarnik b9dzie gotowy do pracy dopiero po ustawieniu aktualnej
godziny.
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr#to termostatu ustawi na pozycj# MAX”,
b) pokr#to wyboru funkcji ustawi na funkcj# nagrzewania górn i doln
grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) otworzy okno i wywietrzy pomieszczenie, w którym znajduje si# pie-
karnik.
Powtórzy te czynno)ci take przy ustawionych funkcjach nagrzewania z na-
wiewem oraz pieczenia na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si# warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley zaczeka do momentu, a ostygnie, a nast#pnie
umy mi#kk )ciereczk nasczon agodnym )rodkiem do mycia.
Aby otworzy; drzwiczki piekarni-
ka, nale:y zawsze trzyma; uchwyt
na <rodku - jak pokazano na ry-
sunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz
pierwszy naley starannie umy
wszystkie akcesoria.
8
Opis urz'dzenia
1. Panel steruj'cy
2. Pokr9t o wyboru funkcji piekarnika
3. Pokr9t o regulatora temperatury piekarnika - termostat
4. Lampka kontrolna pracy piekarnika
5. Lampka kontrolna termostatu
6. Elektroniczny zegar steruj'cy
7. Grill
8. O<wietlenie piekarnika
9. Tabliczka znamionowa
9
Piekarnik elektryczny
Chowane pokr9t a
Niektóre modele piekarników s wyposao-
ne w chowane pokr#ta (rys. 1).
Pokr#ta mona cakowicie wsun do pane-
lu sterujcego, gdy urzdzenie jest wyczo-
ne.
Rys. 1
Pokr9t o wyboru funkcji (rys. 2)
i pokr9t o termostatu (rys. 3)
Aby ustawi wybran opcj# nagrzewania,
naley obróci i ustawi pokr#to wyboru
funkcji na odpowiedniej pozycji (rys. 2).
Aby ustawi wybrany poziom temperatury
pieczenia, naley obróci pokr#to termosta-
tu i ustawi na wybranej warto)ci temperatu-
ry (rys. 3).
dolna grza ka – nagrzewanie doln
grzak piekarnika. Przy ustawieniu tej
funkcji ciepo jest emitowane tylko z
dolnej grzaki piekarnika.
funkcja Pizza przy ustawieniu tej
funkcji dolna grzaka emituje ciepo
wprost do spodu pizzy, quiche lub cia-
sta, podczas gdy wentylator zapewnia
doprowadzenie powietrza do nadzie-
nia ciasta lub wierzchu pizzy.
du:y grill przy ustawieniu tej funkcji
cay grill b#dzie wczony.
ma y grill – przy ustawieniu tej funkcji
wczona jest tylko wewn#trzna cz#)
grilla. Funkcj# maego grilla naley
wczy do pieczenia maych kawa-
ków mi#sa lub maej ilo)ci potraw.
Rys. 2
Rys. 3
10
nagrzewanie z nawiewem gor'cego powietrza – przy ustawieniu tej
funkcji mona piec róne potrawy na rónych poziomach, bez przenika-
nia si# aromatów potraw.
nagrzewanie górn' i doln' grza k' przy ustawieniu tej funkcji ciepo
jest emitowane z dolnej i górnej grzaki, zapewniajc równomierne na-
grzewanie piekarnika.
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si# lampka kontrolna termostatu.
Lampka zga)nie po osigni#ciu ustawionej temperatury w piekarniku i ponow-
nie zapala si#, kiedy piekarnik nagrzewa si#, aby utrzyma odpowiedni poziom
temperatury.
Lampka kontrolna pracy
Pod)wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych lub wczona jest pyta).
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz#)ci elektrycznych, pokr#te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast#puje automatycznie po uruchomieniu
pokr#ta wyboru funkcji. Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po
wyczeniu piekarnika do momentu, a urzdzenie ostygnie.
Termostat bezpiecze*stwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze2stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu)ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego)
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast#puje automatycznie po spad-
ku poziomu temperatury.
Je)li termostat bezpiecze2stwa zadziaa wskutek nieprawidowej obsugi urz-
dzenia, naley odczeka, a piekarnik ostygnie. Po ostygni#ciu piekarnika
mona go ponownie uytkowa.
Je)li jednak termostat bezpiecze2stwa zadziaa wskutek uszkodzenie jakiej)
cz#)ci piekarnika, wtedy usterk# naley zgosi w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
11
Elektroniczny zegar steruj'cy
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus (–)
3. Przycisk plus (+)
4. Wy<wietlacz cyfrowy
5. Lampka kontrolna „Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika „timer”
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
Piekarnik b9dzie gotowy do pracy dopiero po ustawieniu aktualnej
godziny. Piekarnik mona uytkowa równie bez programowania.
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu urzdzenia do sieci zasilania elektrycznego lub po przerwie w
dopywie prdu, na wy)wietlaczu pulsuje lampka kontrolna „Aktualna godzina”
. Wtedy naley ustawi na zegarze aktualn godzin#.
Ustawienie aktualnej godziny
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzin#.
2. Zaczeka 5 sekund. Urzdzenie znajduje si# w
trybie pracy. Na wy)wietlaczu pojawi si# aktual-
na godzina i nie pulsuje adna lampka kontrolna.
Urzdzenie jest gotowe do pracy.
12
Zmiana ustawienia aktualnej godziny
1. Przycisk wyboru funkcji
naley naciska do
momentu, a zacznie pulsowa lampka kontrol-
na „Aktualna godzina”
. W celu zmiany usta-
wienia godziny naley wykona wyej opisane
czynno)ci. Ustawienie godziny mona zmieni
tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona adna
funkcja automatyczna (np. „Czas pieczenia”
lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako2czenia pracy
piekarnika.
Potraw# naley wstawi do piekarnika. Pokr#tem wyboru funkcji ustawi od-
powiedni funkcj# pieczenia i termostatem ustawi odpowiedni poziom tempe-
ratury.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa lamp-
ka kontrolna „Czas pieczenia”
.
Nast#pnie wykona kolejne czynno)ci:
Ustawienie czasu pieczenia
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
za)wieci si# i na wy)wietlaczu
ponownie wskazywana b#dzie aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Czas pieczenia”
, rozlega
si# sygna akustyczny i piekarnik wyczy si# au-
tomatycznie. Po zako2czeniu pieczenia naley
ustawi pokr#to wyboru funkcji i pokr#to termo-
statu na pozycj# O” (wy 'czony).
Aby wyczy sygna dMwi#kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu opcji „Czas pieczenia” piekarnik wczy si# ponownie po upywie
czasu pieczenia. Dlatego po zako2czeniu pieczenia naley zawsze pami#ta o
ustawieniu pokr#ta wyboru funkcji i termostatu na pozycj# O” (wy 'czony).
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy)wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako2czenia pieczenia.
13
2. Wcisn i przytrzyma wci)ni#ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy-
)wietlaczu pojawi si# wskazanie „0.00”. Po 5 sekundach zostanie wskazana
na wy)wietlaczu aktualna godzina i nie pulsuje adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatyczne-
go wyczenia pracujcego piekarnika po upywie
ustawionego czasu pieczenia.
Woy potraw# do piekarnika, ustawi pokr#tem
wyboru funkcji odpowiedni funkcj# i termostatem
wybran temperatur#.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
.
Nast#pnie wykona kolejne czynno)ci:
Ustawienie czasu wy 'czenia piekarnika
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi wybran godzin#,
o której ma si# wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji
„Koniec pieczenia”
za)wieci si# i ponownie
zostanie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia zacznie
pulsowa lampka kontrolna funkcji i rozbrzmiewa
sygna dMwi#kowy. Piekarnik wyczy si# automa-
tycznie. Pokr#to wyboru funkcji i pokr#to termo-
statu naley ustawi w pooeniu „O” (wy 'czo-
ny).
Aby wyczy sygna dMwi#kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga!
Po ustawieniu opcji „Koniec pieczenia” piekarnik wczy si# ponownie po upy-
wie czasu pieczenia. Dlatego po zako2czeniu pieczenia naley zawsze pami#-
ta o ustawieniu pokr#ta wyboru funkcji i termostatu na pozycj# O” (wy 'czo-
ny).
Anulowanie godziny wy 'czenia piekarnika
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy)wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si#.
2. Przytrzyma wci)ni#ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy)wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dMwi#ko-
wy. Nadna lampka kontrolna nie pulsuje.
14
Po 'czenie funkcji „Czas pieczenia” z funkcj'
„Koniec pieczenia”
Funkcj# „Czas pieczenia” mona uywa jednocze)nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je)li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póM-
niejszej godzinie.
1. Za pomoc funkcji „Czas pieczenia”
ustawi wybrany czas pieczenia
(jak opisano powyej). Nast#pnie nacisn przycisk
: na wy)wietlaczu
zostanie wskazany zaprogramowany czas pieczenia.
2. Za pomoc funkcji „Koniec pieczenia”
ustawi wybran godzin#, o któ-
rej piekarnik ma si# automatycznie wyczy (jak opisano powyej).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod)wietlone
i na wy)wietlaczu pojawia si# aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si#
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika „timer
„Timer” pracuje tak jak zwyky minutnik kuchenny i suy do odmierzania usta-
wionego czasu gotowania lub pieczenia. Po upywie czasu ustawionego minut-
nikiem rozlega si# sygna dMwi#kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego minutnikiem nie ma adnego wpywu na pra-
c# piekarnika.
Aby ustawi; czas na minutniku, nale:y wykona; nast9puj'ce czynno<ci:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momen-
tu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna mi-
nutnika „timer”
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutniku
(maksymalny czas moliwy do ustawienia na
minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Po upywie 5 sekund za)wieci si# lampka kon-
trolna
.
4. Po upywie ustawionego czasu zacznie pulso-
wa lampka kontrolna
i rozbrzmiewa sygna
dMwi#kowy. Aby wyczy sygna dMwi#kowy, na-
ley nacisn dowolny przycisk.
15
Anulowanie czasu ustawionego na minutniku
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna minutnika „timer”
. Na wy)wietlaczu zostanie wskazany
czas, jaki pozosta do ko2ca ustawienia.
2. Nacisn i przytrzyma wci)ni#ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy-
)wietlaczu pojawi si# wskazanie „0.00”. Po 5 sekundach zga)nie lampka
kontrolna i zostanie wskazana aktualna godzina.
Wy 'czenie wy<wietlacza
1. Wcisn i przytrzyma wci)ni#te przez 5 sekund
dwa lub trzy przyciski. Wy)wietlacz wyczy si#.
2. W celu wczenia wy)wietlacza, wystarczy naci-
sn dowolny przycisk.
Wy<wietlacz mo:e by; wy 'czony tylko w przypadku, kiedy nie jest usta-
wiona :adna funkcja automatyczna.
Pieczenie - wskazówki praktyczne
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz' by; zawsze zamkni9te.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. System ten umoliwia przygotowanie potraw delikatnych we-
wntrz, a chrupkich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarni-
ka. Dodatkowo dzi#ki temu systemowi czas pieczenia jest krótszy, a zuycie
energii nisze.
Podczas pieczenia w piekarniku powstaje para, która wydostaje si# na ze-
wntrz po otworzeniu drzwiczek urzdzenia. Jest to zjawisko normalne.
Podczas otwierania drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia (lub po jego
zako*czeniu) nale:y zachowa; ostro:no<; i odsun'; si9 od urz'dzenia,
poniewa: z jego wn9trza b9dzie uchodzi; strumie* gor'cego powietrza.
Pieczenie tradycyjne – nagrzewanie górn' i doln' grza k'
Przy ustawieniu tej funkcji nagrzewania pracuj obie grzaki: górna i dolna.
Dlatego naczynie z potraw najlepiej jest umie)ci na )rodkowym poziomie.
Je)li potrawa wymaga bardziej intensywnego nagrzewania od spodu, naley
ustawi naczynie na niszym poziomie.
Je)li potrawa wymaga bardziej intensywnego nagrzewania z wierzchu, naley
ustawi naczynie na wyszym poziomie.
16
Nagrzewanie z nawiewem gor'cego powietrza
Przy ustawieniu tej funkcji ciepo rozprowadzane
jest równomiernie przez wentylator znajdujcy si#
w tylnej )ciance piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozprowadzane
jest wewntrz piekarnika szybko i równomiernie
(tzw. konwekcja wymuszona).
Dzi#ki temu mona piec jednocze)nie kilka ró-
nych potraw na rónych poziomach (rys. 4).
Rys. 4
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi#ki cigej cyrkulacji powietrza wil-
go jest natychmiast odprowadzana. Zapobiega to przenoszeniu zapachów
oraz smaków z jednej potrawy na inn.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie zaleca si# wsuni#cie blachy na
najniszy poziom, poniewa uatwi to obserwowanie procesu pieczenia potra-
wy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno)ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa mi#so lub ry-
by maa ilo)ci oleju, a nast#pnie uoy je na ruszcie. Wybór poziomu, na któ-
ry zostanie wsuni#ty ruszt, jest uzaleniony od grubo)ci produktu.
Pod rusztem, na najniszy poziom, naley wsun tac# na )ciekajcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w )redniej temperaturze (150 - 200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si# wst#pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr#ynowej lub na blaszce przez 2/3
cakowitego czasu pieczenia, a nast#pnie przed cakowitym upieczeniem
ciasta naley udekorowa je lub uoy na nim dodatki. Czas pieczenia po
udekorowaniu ciasta zaley do rodzaju i ilo)ci dodatków (dem, owoce itp.).
Naley zwraca uwag#, aby ciasto ucierane miao odpowiedni konsysten-
cj#, poniewa ciasto zbyt wilgotne spowoduje wyduenie czasu pieczenia.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si# od yki.
W przypadku pieczenia ciast lub ciasteczek na trzech poziomach jednocze-
)nie zalecamy pozostawienie pustego poziomu pomi#dzy dwoma najni-
szymi blachami (rys. 4).
17
Pieczenie mi9sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowa kawaki mi#sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Je)li chc Pa2stwo upiec delikatne czerwone mi#so tak, aby byo dobrze
wypieczone z zewntrz i bardzo soczyste wewntrz, naley ustawi
temperatur# na poziomie 200
o
C - 220
o
C.
Biae mi#so, drób i ryby naley piec w )redniej temperaturze 150 - 175
o
C.
W przypadku krótkiego czasu pieczenia, sosy i inne dodatki naley doda-
wa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku pieczenia. Przy duszym
czasie pieczenia, sosy i inne dodatki naley dodawa w ostatnich 30 minu-
tach pieczenia.
Je)li chc Pa2stwo sprawdzi, czy mi#so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób# yki”. Je)li wyczuj Pa2stwo opór po naci)ni#ciu mi#sa
yk, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Je)li chc Pa2stwo przygotowa rostbef i pol#dwic# tak, aby wewntrz byy
owe, naley piec w wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Mi#so mona piec w brytfannie lub bezpo)rednio na ruszcie.
Piekc mi#so bezpo)rednio na ruszcie, naley wsun do poziomu znajdu-
jcego si# poniej rusztu brytfann#, do której b#dzie )cieka sos z mi#sa
podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem upieczonego mi#sa naley odczeka 15 minut, aby pod-
czas krojenia nie wypyn z niego sos.
Aby ograniczy tworzenie si# dymu w piekarniku podczas pieczenia, naley
wla troch# wody do brytfanny, do której )cieka tuszcz. Aby nie dopu)ci
do tworzenia si# pary wodnej, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfan-
ny podczas pieczenia.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do pie-
karnika i ustawiajc najniszy poziom temperatury.
Uwaga!
Na dnie piekarnika nie naley umieszcza adnych przedmiotów, ani
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe to spowo-
dowa kumulacj# ciepa i uszkodzenie emaliowanych powierzchni oraz
potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy2, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj#to-
)ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia potraw na pocztku uytkowania
piekarnika w celu zdobycia do)wiadczenia i ustalenie czasu pieczenia zgodne-
go z Pa2stwa upodobaniami dotyczcymi np. stopnia wypieczenia.
Warto)ci zamieszczone w tabelach maj jedynie charakter orientacyjny.
18
Tabele czasów pieczenia
Górna i dolna grza ka oraz nagrzewanie z nawiewem gor'cego powietrza
Nagrzewanie górn
i doln grzak
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto
ucierane
2 170 2 (1+3)* 160 45 – 60
Ciasto
francuskie
2 170 2 (1+3)* 160 20 – 30
Sernik 1 160 2 150 60 – 80
Jab ecznik 1 180 2 (1+3)* 170 40 – 60
Strudel 2 175 2 150 60 – 80
Ciastka
z d$emem
2 175 2 (1+3)* 160 30 – 40
W foremce
Ciasto
owocowe
1 175 1 160 45 - 60 Na blasze
Biszkopt 1 175 2 (1+3)* 160 30 – 40
Ciasto wigilijne 1 170 1 160 40 – 60
W foremce
Ciasto
ze .liwkami
1 170 1 160 50 - 60
Ma e
ciasteczka
2 175 2 (1+3)* 160 25 - 35
Herbatniki 2 160 2 (1+3)* 150 20 – 30
Bezy 2 100 2 (1+3)* 100 90 - 120
S odkie
bu eczki
2 190 2 (1+3)* 180 12 - 20
Eklerki 2 200 2 (1+3)* 190 15-25
Na blasze
Chleb i pizza
1000 Bia y chleb 1 190 2 180 40 – 60 1-2 bochenki
500 5ytni chleb 1 190 1 175 30 – 45 Foremka
500 Bu ki 2 200 2 (1+3)* 175 20 – 35 6-8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3)* 190 15 - 30 Na blasze
Zapiekanki
Makaronowa 2 200 2 (1+3)* 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3)* 175 45 – 60
Quiche 2 200 2 (1+3)* 180 35 – 45
Lasagne 2 180 2 160 45 – 60
Cannelloni 2 200 2 175 40 - 55
W foremce
19
Nagrzewanie górn
i doln grzak
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Mi%so i drób
1000
Piecze:
wo owa
2 190 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze:
wieprzowa
2 180 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000
Piecze:
ciel;ca
2 190 2 175 90 – 120 Na ruszcie
Rostbef
po angielsku
niedopieczony 2 210 2 200 50 – 60 Na ruszcie
upieczony 2 210 2 200 60 - 70 Na ruszcie
1500
mocno
wypieczony
2 210 2 200 70 - 80 Na ruszcie
2000
=opatka
wieprzowa
2 180 2 170 120 - 150 Ze skórk@
1200 Golonka 2 180 2 160 100 - 120 2 kawa ki
1200
Piecze:
z jagni;cia
2 190 2 175 110 – 130 Udziec
1000 Kurczak 2 190 2 175 60 – 80 W ca o.ci
4000 Indyk 2 180 2 160 210 – 240 W calo.ci
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 – 150 W ca osci
3000 G;. 2 175 2 160 150 - 200 W ca o.ci
1200 Królik 2 190 2 175 60 – 80 W kawa kach
1500 Zaj@c 2 190 2 175 150 – 200 W kawa kach
800 Ba$ant 2 190 2 175 90 -120 W ca o.ci
Pasztet 2 180 2 160 40 - 60 Foremka
Ryby
1200 Pstr@g 2 190 2 (1+3)* 175 30-40 3-4 filety
1500
Tu:czyk /
oso.
2 190 2 (1+3)* 175 25-35 4-6 filetów
*) W przypadku pieczenia jednocze.nie kilku potraw nale$y umie.ciG je na poziomach wskaza-
nych w nawiasach.
20
Grill (**)
Pieczenie na grillu – ma y grill lub du:y grill
Ilo)*
Czas pieczenia
(minuty)
Potrawa
Kawaki
Waga
Poziom rusztu
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety wo owe 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie baski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kotlety wieprzowe 4 600 3 Max 12-16 12-14
Kurczak (po ówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 Max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Hamburgery 6 600 3 Max 10-15 8-10
Ryby, filety 4 400 3 Max 12-14 10-12
Kanapki 4-6 --- 3 Max 5-7 ---
Tosty 4-6 --- 3 Max 2-4 2-3
Funkcja pizza (***)
Produkt
Poziom
Temperatura
(ºC)
Czas pieczenia
(minuty)
Uwagi
Pizza, du$a (700 gr)
1
200
15-25
w formie do
pieczenia
Pizza, ma
a (500 gr) 1
200
10-20
w formie
lub na ruszcie
Bu ki (500 gr)
1 200 15-25 w formie
Warto.ci temperatury podane w tabelach maj@ jedynie charakter orientacyjny. Poziom tempera-
tury pieczenia mo$na obni$aG lub podwy$szaG wed ug w asnego uznania.
Przed w o$eniem do piekarnika pizzy, ciasta lub chleba zalecamy nagrzewanie piekarnika przez
oko o 10 minut.
(**) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst;pnego nagrzewania piekarnika. Przed
w o$eniem potrawy zalecamy wst;pne nagrzewanie piekarnika przez oko o 5 minut.
(***) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst;pnego nagrzewania piekarnika. Przed
w o$eniem potrawy zalecamy wst;pne nagrzewanie piekarnika przez oko o 10 minut.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29

Zanussi ZOS865QX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi