16
Funkcja „Pizza”
Potrawa jest nagrzewana doln grzak, a wentylator rozprowadza ciepe po-
wietrze, umoliwiajc upieczenie farszu i wierzchu pizzy lub quiche (
).
Praktyczne rady
Pieczenie mi@sa i ryb
• Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
• Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi
pozosta róowe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-
250
o
C).
• Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
• Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym
czasie pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
• Je#li chc Pa+stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa+stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa y-
k, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
• Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
• Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
• Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze+ jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
• Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody
do brytfanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si'
skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
• Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do pie-
karnika i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy+, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych #cianek piekarnika.