Electrolux EOB6712X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
EOB - 6712
INSTRUKCJA
OBS£UGI
P i e k a r n i k e l e k t r y c z n y d o z a b u d o w y
3
SPIS TRE#CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE+STWA.................................4
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
ZEGAR ELEKTRONICZNY ....................................................................9
PIERWSZE W1*CZENIE .....................................................................13
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ........................................14
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................18
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................20
USUWANIE USTEREK.........................................................................23
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................23
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................24
INSTALACJA........................................................................................24
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ*CE BEZPIECZE+STWA
Przed przyst>pieniem do pod>czenia i eksploatacji urz>dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si@ z instrukcj> obsugi.
W instrukcji obsugi podano waBne wskazówki i porady dotycz>ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz>dzenia.
Instrukcj@ obsugi naleBy zachowaE, aby podczas uBytkowania urz>dze-
nia móc z niej skorzystaE w kaBdej chwili.
W przypadku sprzedaBy urz>dzenia naleBy przekazaE nowemu uBytkow-
nikowi takBe instrukcj@ obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrza#ni'ty drzwicz-
kami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zako+cze-
niu) naley odsun si' od urzdzenia – z wn'trza wydostanie si' gorca
para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu (i za-
trzymuje ciepo na jaki# czas po zako+czeniu pieczenia). Zachowa szcze-
góln ostrono#, zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako+czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr'ta w pooeniu „WY12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
5
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze+ parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr'ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Napi'cie: 230V; podczenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeGstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
ObjaHnienie symboli uBywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze+stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki
6
Urz>dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi');
89/336 (wytyczne dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej);
93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
Usuwanie zuBytych urz>dzeG
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wol-
no traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa#ci-
wego punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si' zomowanym sprz'-
tem elektrycznym i elektronicznym. Wa#ciwa utylizacja i zomowanie pomaga
w eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na #rodowisko
naturalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo#ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si' z lokalnym urz'dem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. lampka kontrolna piekarnika
2. lampka kontrolna termostatu
3. pokr@to termostatu
4. zegar
5. pokr@to wyboru funkcji
6. panel steruj>cy
7. grill
8. oHwietlenie piekarnika
9. wentylator
10. prowadnice teleskopowe
11. tabliczka znamionowa
8
Piekarnik elektryczny
Chowane pokr@ta
Niektóre modele s wyposaone w chowane po-
kr'ta (rys. 1). Mona je wsun w panel sterujcy,
gdy urzdzenie nie jest wczone.
Pokr@to wyboru funkcji
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania naley
obróci pokr'to i ustawi na symbolu wa#ciwej
funkcji (rys. 2).
rys. 1
0 wyczony
o#wietlenie wewn'trzne piekarnika
pieczenie tradycyjne
nagrzewanie górn i doln
grzak + wentylator
nagrzewanie doln grzak
may grill
duy grill
grill+temperatura
nagrzewanie z nawiewem gorcego
powietrza
funkcja „pizza”
rys. 2
Pokr@to termostatu
Obracajc pokr'to ustawi temperatur' pieczenia
mi'dzy 50°C, a MAX (rys. 3).
rys. 3
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
9
Termostat bezpieczeGstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze+stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
Je#li termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze+stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przeznaczony jest do schadzania cz'#ci elektrycznych, pokr'te i
uchwytu drzwi piekarnika.
Wczanie i wyczanie wentylatora nast'puje automatycznie po uruchomieniu
pokr'ta wyboru funkcji.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wy>czeniu si@
piekarnika do momentu ostygni@cia urz>dzenia.
ZEGAR ELEKTRONICZNY
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus ( – )
3. Przycisk plus ( + )
4. WyHwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny.
10
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w dopywie prdu, na wy#wietla-
czu pulsuje symbol zegara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzi-
n'.
2. Zaczeka 5 sekund. Lampka zga#nie. Na
wy#wietlaczu pojawi si' aktualna godzina.
Urzdzenie jest gotowe do pracy.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
Przyciskiem wyboru funkcji
wybra funkcj' „Aktualna godzina” . Odpo-
wiednia lampka kontrolna b'dzie pulsowa. W celu zmiany ustawienia godziny
naley wykona wyej opisane czynno#ci. Ustawienie godziny mona zmieni
tylko wtedy, kiedy nie zostaa ustawiona adna funkcja automatyczna (np.
„Czas pieczenia”
lub „Koniec pieczenia” ).
Funkcja „Czas pieczenia”
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako+czenia pracy pie-
karnika.
Potraw' naley wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momen-
tu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
. Nast'pnie wykona kolejne czyn-
no#ci.
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas
pieczenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas
pieczenia”
#wieci si' i ponownie wskazy-
wana jest aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka
kontrolna wyboru funkcji, rozbrzmiewa sygna i
piekarnik wycza si' automatycznie. Po za-
ko+czeniu pieczenia naley ustawi pokr'to
wyboru funkcji i pokr'to termostatu w pooe-
niu „zero”.
11
Aby wyczy sygna dRwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga: Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po za-
ko+czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako+czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu
pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia”
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycznego wyczenia pracujcego
piekarnika o ustawionej godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i tempe-
ratur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
funkcji „Koniec pieczenia”
.
Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:
Ustawienie czasu wy>czenia piekarnika:
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran go-
dzin', o której ma si' wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funk-
cji „Koniec pieczenia”
za#wieci si' i po-
nownie zostanie wskazana aktualna godzi-
na.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia,
pulsuje lampka kontrolna funkcji, roz-
brzmiewa sygna dRwi'kowy i piekarnik wy-
cza si' automatycznie. Pokr'to wyboru
funkcji i pokr'to termostatu naley ustawi
w pooeniu „zero”.
Aby wyczy sygna dRwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga: Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po za-
ko+czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
12
Anulowanie godziny wy>czenia piekarnika:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si'.
2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy#wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dRwi'ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po>czenie funkcji „Czas pieczenia”
z funkcj> „Koniec pieczenia”
Funkcj' „Czas pieczenia” mona uywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póR-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia”
ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
: na wy-
#wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia”
ustawi wybran godzin', o której
piekarnik ma si' automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim roz-
dziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyky minutnik, na którym ustawia si' krótki czas do od-
mierzania np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dRwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma adnego wpywu na pra-
c' piekarnika.
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minut-
niku (maksymalny czas moliwy do ustawienia
na minutniku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za#wieci si' lampka kon-
trolna
.
13
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka
kontrolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dRwi'-
kowy. Aby wyczy sygna, naley nacisn
dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do mo-
mentu, a zacznie pulsowa lampka kontrolna
funkcji
. Na wy#wietlaczu zostanie wskaza-
ny czas, jaki pozosta do ko+ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci-
#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu pojawi
si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie
wskazana aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy
adna lampka kontrolna.
Wy>czenie wyHwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma
wci#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wy-
czy si'.
2. W celu wczenia wy#wietlacza, wystarczy na-
cisn dowolny przycisk.
WyHwietlacz moBe byE wy>czony tylko w
przypadku, kiedy nie jest ustawiona funkcja
automatyczna.
PIERWSZE W1*CZENIE
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX,
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Powtórzy te czynno#ci take z funkcj nagrzewania z nawiewem oraz piecze-
niem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
14
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
Aby otworzyE drzwiczki piekarnika, nale-
By zawsze przytrzymaE uchwyt na Hrodku
- jak pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierw-
szy naley starannie umy wszystkie akce-
soria i wn@trze piekarnika.
rys. 5
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byE zawsze zamkni@-
te.
Uywa r'kawic kuchennych przy wkadaniu i wyjmowaniu potraw z piekar-
nika.
Uywa aroodpornych naczy+ (tac, form, blach itp.) nadajcych si' do
uywania w elektrycznych piekarnikach.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a
chrupkich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Do-
datkowo czas pieczenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z
piekarnika wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normal-
ne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoG-
czeniu) naleBy odsun>E si@ od urz>dzenia – z wn@trza wydostanie si@ go-
r>ca para.
Nie stawia tac, form oraz nie przykrywa dna piekarnika foli aluminiow.
Kumulacja ciepa moe ujemnie wpywa na prac' piekarnika, a nawet do-
prowadzi do uszkodzenia emalii na #ciankach urzdzenia.
Nie pozostawia piekarnika bez nadzoru w razie przygotowywania potraw z
tuszczem lub olejem. Moe doj# do samozapalenia, w przypadku prze-
grzania. Nie dopuszcza do skapywania tuszczu z formy lub blachy na dno
piekarnika. Je#li jednak tak si' zdarzy naley ostronie oczy#ci piekarnik,
aby unikn nieprzyjemnych zapachów lub dymienia.
15
Poziomy wsuwania blach
Blachy mona uoy na rónej wysoko#ci, w za-
leno#ci od podanego efektu pieczenia.
Poziomy wsuwania blach przedstawiono na rys.
6.
rys. 6
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka ( ).
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor>cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si' w tylnej #ciance
piekarnika (
).
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw na rónych poziomach (rys.
6).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki cigej cyrkulacji powietrza nie
zostaj przenoszone zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a wilgotne
powietrze jest natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu ( lub ) naley posmarowa
olejem mi'so i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu
jest uzaleniony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Pieczenie – funkcja Grill + temperatura
Podczas pracy funkcji Grill + temperatura ( ) mona wybra maksymalnie
temperatur' 200°C.
Element grilla i wentylator piekarnika pracuj jednocze#nie, równomiernie do-
prowadzajc powietrze do potrawy. Nie ma konieczno#ci sprawdzania stopnia
upieczenia potrawy. Mona przyrzdza wszystkie produkty które zwyczajowo
piecze si' na grillu (za wyjtkiem tostów i surowych steków).
16
Funkcja „Pizza”
Potrawa jest nagrzewana doln grzak, a wentylator rozprowadza ciepe po-
wietrze, umoliwiajc upieczenie farszu i wierzchu pizzy lub quiche (
).
Praktyczne rady
Pieczenie mi@sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi
pozosta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-
250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym
czasie pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa+stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa+stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa y-
k, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze+ jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody
do brytfanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si'
skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do pie-
karnika i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy+, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych #cianek piekarnika.
17
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udeko-
rowa je lub uoy dodatki. Ko+cowy czas pieczenia po udekorowaniu cia-
sta zaley do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu.
Wtedy czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze#nie, zalecamy
pozostawienie pustego poziomu pomi'dzy dwoma najniszymi blachami.
Prowadnice teleskopowe (rys. 7)
Piekarnik jest wyposaony w teleskopowe
prowadnice (na poziomie 1, 2 i 4).
Wycign prowadnic' na zewntrz (lew
i praw) tak, jak pokazano na rys. nr 7.
Uoy blach' lub ruszt na prowadnicy te-
leskopowej (patrz rysunek), a nast'pnie
agodnie wsun do wn'trza piekarnika.
rys. 7
Nie zamyka drzwi piekarnika, gdy prowadnice teleskopowe nie s cakowicie
schowane w piekarniku. Zamykanie drzwi na si' moe spowodowa
uszkodzenie emalii drzwi oraz szyby.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to-
#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa+stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
18
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor>cego powietrza
Pieczenie tradycy
jne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi&so i drób
1000
Piecze" wo#owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze" wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze" ciel'ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze" z jagni'cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca#o3ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo3ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca#osci
3000
G'3
2 175 2 160 150 - 200 W ca#o3ci
1200
Zaj8c
2 200 2 175 60 – 80
W
kawa#kach
Ryby
1200
Pstr8g 2 190 2 (1+3) 175 30 – 40 2 sztuki
1500
9oso3 2 190 2 (1+3) 175 25 - 35 4 filety
* Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz8 pieczenia na kilku poziomach.
19
Nagrzewanie górn> i doln> grzak> + wentylator (*)
Waga
(gramy)
Potrawa Temp.
o
C
Czas p
ieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 (1+3)* 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 (1+3)* 160 20 – 30
Sernik
2 150 60 – 80
W foremce
Jab#ecznik
2 (1+3)* 170 40 – 60
Strudel
2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 (1+3)* 160 30 – 40
Ma#e ciasteczka
2 (1+3)* 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty
2 (1+3)* 160 10 – 20
Bezy
2 (1+3)* 100 90 - 120
Na blasze
Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst'pnego nagrzewania piekarnika. Przed w#o@eniem
potrawy zalecamy wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko#o 10 minut.
Podane czasy pieczenia maj8 charakter orientacyjny (mo@e zdarzyA si' konieczno3A podwy@szenia lub
obni@enia temperatury – prosz' obserwowaA).
(*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz8 pieczenia na kilku poziomach.
Grill (**)
Pieczenie na grillu lub
Ilo,-
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa0ki Waga
Listwa
(poziom rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie#baski
pieczone
8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak
(po#ówka)
2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
20
Grill + temperatura (**)
Czas pieczenia
(w min.)*
Waga
(gr)
Produkt
Poziom rusztu
Temp.
(ºC)
1 strona 2 strona
1000 Piecze" zawijana (indyk) 3 200 30-40 20-30
800 Po#ówki kurczaka (2) 3 200 25-30 20-30
----- Udka kurze 3 200 15-20 15-18
500 Przepiórka 3 200 25-30 20-25
500 Warzywa 3 200 20-25 -
---- Makrela 3 200 15-20 10-15
800 Filety rybne 3 200 12-15 8-10
Funkcja pizza (***)
Produkt
Poziom
Temperatura
(ºC)
Czas pieczenia Uwagi
Pizza, du@a (700 gr) 1 200 15-25 w formie do pieczenia
Pizza, ma#a (500 gr) 1 200 10-20 w formie lub na ruszcie
Bu#ki (500 gr) 1 200 15-25 w formie
(**) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst'pnego nagrzewania piekarnika. Przed w#o@e-
niem potrawy zalecamy wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko#o 3-5 minut.
Przy wyborze funkcji „Grill+temperatura” nie nale@y wybieraA temperatury wy@szej ni@ 200°C.
(***) Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst'pnego nagrzewania piekarnika. Przed w#o@e-
niem potrawy zalecamy wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko#o 10 minut.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst>pieniem do czyszczenia urz>dzenia naleBy je wy>czyE i
pozostawiE do ostygni@cia. Nie uBywaE pary lub urz>dzeG parowych.
Przed przyst>pieniem do mycia i innych czynnoHci konserwacyjnych na-
leBy urz>dzenie od>czyE od zasilania elektrycznego.
Po ostygni'ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
Elementy stalowe naley oczy#ci i opuka wod, a nast'pnie wypolero-
wa.
Uywa #rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elemen-
tów ze stali nierdzewnej, dost'pnych w sklepach.
21
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czysz-
czcego.
Do mycia nie stosowa #rodków szorujcych.
Cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emalio-
wanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj
si' podczas nast'pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów #ciernych, gdy mog
one uszkodzi powierzchni' urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy#ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce czynno#ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekar-
nika; mae dRwignie, znajdujce si' na obu
zawiasach poluzowa i obróci (rys. 8);
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dRwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej
stronie, a nast'pnie popchn w kierunku
piekarnika i wyj na zewntrz;
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce
(pooy poziomo).
rys. 8
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Po spasowaniu dRwigni z zawiasami drzwi b'd prawidowo umocowane.
Wymiana Barówki w piekarniku
Przed przyst>pieniem do wymiany Barówki naleBy wy>czyE urz>dze-
nie z sieci zasilaj>cej.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Electrolux EOB6712X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi