11
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi(so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób( yki”. Je$li wyczuj Pa,stwo opór po naci$ni(ciu mi(sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj wewntrz pozosta róowe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann(, do której b(dzie $cieka sos z mi(sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczyB tworzenie si= dymu w piekarniku, nale?y wlaB troch= wo-
dy do brytfanny, do której Gcieka tuszcz.
Aby nie dopu$ci do tworzenia si( skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wody
do brytfanny.
Talerze, na których b(dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur(.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj$ do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj(to-
$ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.