Electrolux EOB395X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
INSTRUKCJA OBSUGI
PIEKARNIK
EOB-395
2
3
SPIS TRECI
WSKAZÓWKI DOTYCZCE BEZPIECZESTWA...................................................4
PANEL STERUJCY ................................................................................................6
PIERWSZE WCZENIE..........................................................................................8
OBSUGA PIEKARNIKA..........................................................................................8
TABELE PIECZENIA...............................................................................................11
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.........................................................................12
USUWANIE USTEREK ...........................................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS I CZ%CI ZAMIENNE..............................................16
DANE TECHNICZNE...............................................................................................16
PODCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ .............................................18
4
WSKAZÓWKI DOTYCZCE BEZPIECZESTWA
Przed przyst0pieniem do pod50czenia i eksploatacji urz0dzenia prosimy o za-
poznanie si< z instrukcj0 obs5ugi.
W instrukcji obs5ugi zamieszczone s0 wa@ne wskazówki i porady dotycz0ce
prawid5owej i bezpiecznej eksploatacji urz0dzenia.
Obs5uga
Urzdzenie przeznaczone jest do eksploatacji w gospodarstwie domowym, suy
do przygotowywania potraw i uywanie go do innych celów jest niedozwolone.
Je"li nie uywaj Pa$stwo urzdzenia, wszystkie pokr%ta naley ustawi& na po-
zycj% „WY+,CZONY” (OFF).
W przypadku podczenia innego urzdzenia elektrycznego do gniazdka w pobli-
u piekarnika, naley zwróci& uwag%, aby przewód zasilajcy nie dotyka nagrza-
nych elementów urzdzenia.
Je"li urzdzenie jest uszkodzone, naley wyczy& je z sieci zasilajcej.
Nie wolno pozostawi& produktów zawierajcych np. tuszcz wewntrz piekarnika,
poniewa w przypadku niezamierzonego wczenia urzdzenia moe doj"& do
poaru.
Ze wzgl%dów bezpiecze$stwa i higienicznych naley utrzymywa& urzdzenie w
czysto"ci. Zgromadzone resztki tuszczu i potraw mog ulec zapaleniu.
Przed przystpieniem do czyszczenia lub innych prac konserwacyjnych naley
wyczy& urzdzenie z sieci zasilajcej (wyj& wtyczk% z gniazdka).
Urzdzenie naley prawidowo podczy& do instalacji elektrycznej (1 faza, 230 V;
uziemienie). Podczenie niewa"ciwe (kilka faz; 400 V; brak uziemienia) moe
spowodowa& uszkodzenie piekarnika i pyty, jeeli zostaa zainstalowana.
W przypadku nieprzestrzegania przepisów bezpieczeBstwa i wskazówek
podanych w instrukcji obs5ugi, producent nie ponosi @adnej odpowiedzial-
noEci za ewentualne szkody.
BezpieczeBstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose. Nie na-
le@y zezwala& dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi bd; zabaw%
urzdzeniem.
Podczas pracy piekarnik nagrzewa si%. Nie zezwalaF dzieciom na przebywanie
w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu naley pami%ta&, e drzwi pie-
karnika pozostaj jeszcze przez duszy czas gorce.
5
Instalacja
Wszelkie zmiany lub modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro@enie dla
uytkownika.
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona& wy-
cznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizujcymi
przepisami. Urzdzenie naley podczy& do gniazdka z uziemieniem.
Po zdj%ciu opakowania naley sprawdzi&, czy urzdzenie oraz przewód zasilaj-
cy nie posiadaj uszkodze$. Je"li stwierdz Pa$stwo, e urzdzenie jest uszko-
dzone, naley zgosi& ten fakt w miejscu zakupu.
Serwis
Je"li wystpi zakócenia w pracy urzdzenia, awari% naley zgosi& w autoryzo-
wanym zakadzie serwisowym. Uytkownikowi nie wolno samemu wykonywa&
napraw. Naprawy wykonywane przez osoby bez odpowiednich uprawnie$ stwa-
rzaj zagroenie i mog spowodowa& powane uszkodzenie urzdzenia.
W trosce o Erodowisko naturalne
- Wszystkie elementy opakowania naley posegregowa& i usun& zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami dotyczcymi zbiórki materiaów i odpadów.
- Przy pozbywaniu si% starego urzdzenia naley odci& przewód zasilajcy i
unieruchomi& drzwi tak, aby dzieci nie zamkn%y si% wewntrz urzdzenia pod-
czas zabawy.
Instrukcj< obs5ugi nale@y zachowaF, aby podczas u@ywania urz0dzenia móc w
ka@dej chwili z niej skorzystaF.
W przypadku odst0pienia lub sprzeda@y urz0dzenia nale@y pami<taF równie@ o
przekazaniu instrukcji obs5ugi nowemu u@ytkownikowi.
BLOKADA DRZWI PIEKARNIKA (model EOB-395)
Wszystkie nasze urz0dzenia spe5niaj0 europejskie wymogi bezpieczeBstwa.
W celu zapewnienia penego bezpiecze$stwa uytkownika, a w szczególno"ci wy-
eliminowania zagroenia dla maych dzieci (np. oparzenie), urzdzenie mona wy-
posay& w specjalne zabezpieczenie (wyposaenie dodatkowe).
Blokad% mona zamówi& w autoryzowanym zakadzie serwisowym podajc model i
numer fabryczny piekarnika, który zamieszczony jest na tabliczce znamionowej oraz
numer indeksu cz%"ci 35791.
6
PANEL STERUJCY
Pokr<t5o wyboru funkcji piekarnika (Rys.1)
0
piekarnik wyczony
gotowane tradycyjne; ciepo dochodzi
z górnej i dolnej grzaki i rozchodzi si%
po caym wn%trzu piekarnika
grill – do pieczenia niewielkich ilo"ci
potraw
nagrzewanie doln grzak, ciepo do-
chodzi z dolnej cz%"ci piekarnika
nawiew gorcego powietrza – pozwa-
la na pieczenie potraw na kilku pozio-
mach jednocze"nie, bez przenikania
aromatu i smaku potraw.
rozmraanie potraw
Wyboru odpowiedniej funkcji mona doko-
na& poprzez obrócenie pokr%ta funkcji pie-
karnika we wa"ciwe pooenie.
rys 1
7
Pokr<t5o termostatu
Obracajc pokr%to termostatu w kierunku zgodnym
z ruchem wskazówek zegara ustawia si% wybran
temperatur% w zakresie od 50
0
C do 250
0
C (MAX).
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si%
lampka kontrolna. Lampka ta ga"nie po osigni%ciu
wybranej temperatury i ponownie zapala si%, kiedy
piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Lampka zapala si% zawsze po wczeniu grzaki.
rys 2
Pokr<t5o zegara
Maksymalny zakres czasu do ustawienia wynosi 60
minut.
Obróci& pokr%to w kierunku zgodnym z ruchem
wskazówek zegara a do pozycji 60 minut, a na-
st%pnie cofn& i ustawi& podany czas pieczenia.
Po zako$czeniu pieczenia rozlegnie si% alarm aku-
styczny. Piekarnik pozostanie wczony.
Termostat bezpieczeBstwa
Aby zapobiec przegrzaniu piekarnika (np. wskutek
nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia
jakiego" elementu skadowego), urzdzenie wypo-
saono w termostat bezpiecze$stwa, który odcza
dopyw prdu.
Je"li termostat bezpiecze$stwa zadziaa wskutek
uszkodzenia jakiej" cz%"ci, wtedy usterk% naley
zgosi& w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
rys 3
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza
Wentylator przewidziany jest do schadzania panelu, pokr%te i uchwytu drzwi pie-
karnika.
Wentylator z nawiewem zimnego powietrza pracuje po wyczeniu si% piekarnika
lub grilla do chwili osigni%cia normalnej temperatury.
8
PIERWSZE WCZENIE
Po zainstalowaniu urzdzenia naley :
a) pokr%to termostatu ustawi& na pozycj% MAX;
b) pokr%to wyboru funkcji ustawi& na nagrzewanie gór-
n i doln grzak
;
c) wczy& pusty piekarnik na ok. 45 minut;
d) pomieszczenie wywietrzy& (otworzy& okno).
rys 4
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by& wyczuwalny nieprzyjemny
zapach. Powodem jest wypalanie si% warstwy tuszczu pozostaej po procesie pro-
dukcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu pustego piekarnika
naley pozostawi& go do ostygni%cia, a nast%pnie umy& mi%kk szmatk zamoczo-
n w agodnym "rodku do mycia.
Wyposaenie piekarnika (blachy oraz tac< na sp5ywaj0cy t5uszcz) naley staran-
nie umy& przed pierwszym uyciem.
Aby otworzyF drzwi piekarnika, nale@y zawsze
przytrzymaF uchwyt na Erodku - jak pokazano na rysunku 4.
OBSUGA PIEKARNIKA
Pieczenie musi odbywaF si< przy zamkni<tych drzwiach piekarnika
Przy wyjmowaniu potraw z piekarnika naley zawsze uywa& r%kawic ochron-
nych.
Temperatura wewntrz piekarnika moe osign& 250°C. Naley uywa& odpo-
wiednich tac, naczy$ i papieru do pieczenia, odpornych na tak wysok tempera-
tur%.
Na dnie piekarnika nie wolno ka"& tac, stawia& naczy$ lub produktów. Moe to
spowodowa& nadmierny przyrost temperatury, a w konsekwencji uszkodzenie
powierzchni emaliowanych lub urzdzenia.
Podczas pieczenia z uyciem tuszczów lub oleju naley zachowa& szczególn
ostrono"&, gdy moe doj"& do zapalenia si% produktów, w przypadku przegrza-
nia. Spód piekarnika naley utrzymywa& w czysto"ci, nie pozostawiajc kropel
tuszczu. Jeeli dojdzie do zapalenia naley ostronie oczy"ci& piekarnik.
9
U5o@enie tac (Rys. 5)
Tace mona uoy& na rónych wysoko"ciach, w
zaleno"ci od rodzaju przygotowywanej potra-
wy. Poziomy wsuwania blach przedstawiono na
Rys.
rys 5
Tradycyjne nagrzewanie górn0 i doln0 grza5k0
Pokr%to wyboru funkcji ustawi& na symbol , a pokr%tem termostatu wybra& wa-
"ciw temperatur%. W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka. Piecze-
nie jest moliwe na jednym poziomie. Jeeli pieczona potrawa wymaga zwi%kszo-
nego dopywu ciepa z góry lub z dou naley zmieni& poziom (patrz Rys. 5).
Pieczenie z nawiewem gor0cego powietrza
Pokr%to wyboru funkcji piekarnika naley ustawi& na symbolu nagrzewania z na-
wiewem gorcego powietrza
. Termostatem ustawi& wybran temperatur%.
Przenoszenie ciepa nast%puje poprzez gorce powietrze, które zostaje wprawiane
w ruch przez wentylator znajdujcy si% w tylnej "ciance piekarnika. W ten sposób
ciepo jest szybko i równomiernie rozdzielane w piekarniku. Dzi%ki temu mona piec
ne potrawy na kilku poziomach jednocze"nie.
Je"li w tej opcji nagrzewania piek Pa$stwo jednocze"nie kilka potraw, wtedy bla-
chy musz by& wsuni%te na pierwszy i trzeci poziom, liczc od dou (Rys. 5).
Je"li w tej opcji pieczona jest tylko jedna potrawa, wtedy naley wsun& blach% do
jednego z dolnych poziomów.
Rozmra@anie
Pokr%to wyboru funkcji ustawi& na odpowiedni symbol ( .), a pokr%to termostatu
ustawi& w pozycji OFF ().
Wentylator piekarnika pracuje bez rozprowadzania ciepego powietrza wewntrz
piekarnika. Emitowane jest powietrze o temperaturze pokojowej.
Pieczenie na grillu
Obróci& pokr%to do odpowiedniego symbolu ( ), a pokr%to termostatu ustawi& na
odpowiedni temperatur%.
Podczas pieczenia z produktów wydostaje si< para. Osiadaj0c na drzwiach
piekarnika ulega kondensacji (krople). Jest to zjawisko normalne i nie Ewiad-
czy o uszkodzeniu piekarnika. Po zakoBczeniu pieczenia wytrzeF szyb< drzwi
piekarnika.
10
i
Pieczenie mi<sa i ryb
Mi%so lub ryby woy& do aroodpornego naczynia, które naley ustawi& na ruszcie.
Produkty mona równie uoy& bezpo"rednio na ruszcie. Pami%ta&, e brytfann%
naley umie"ci& na pierwszym poziomie od dou i wla& do niej troch% wody.
Biae mi%so, drób i ryby piecze si% natomiast w niszych temperaturach (150-
175
o
C).
Ciemne mi%so, które dobrze opieka si% na zewntrz, lecz w "rodku musi pozosta&
owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C), skracajc
nieco czas pieczenia.
i
Pieczenie ciasta
Pieczenie ciasta wymaga z reguy wysokiej temperatury (150-200
o
C) i dlatego przed
woeniem ciasta zaleca si% wst%pne nagrzewanie piekarnika przez ok.10 minut.
Przez cay czas pieczenia nie wolno otwiera& drzwi piekarnika, a ciasto obserwowa&
przez szyb% w drzwiach.
i
Pieczenie na grillu
Mi%so i ryby naley posmarowa& olejem przed przystpieniem do pieczenia na
grillu, a nast%pnie uoy& na ruszcie.
W opcji pieczenia na grillu produkt nagrzewany jest przez górn grzak%, dlatego
naley ustawi& poziom mocy grzejnej grilla odpowiednio do grubo"ci mi%sa lub ryby.
Pami%ta& o wsuni%ciu brytfanny na pierwszy poziom i wla& do niej troch% wody.
11
TABELE PIECZENIA
METOD TRADYCYJN - GÓRNA I DOLNA GRZAKA
PIECZENIE Z NAWIEWEM GORCEGO POWIETRZA
Górna / dolna grzaka
Nagrzewanie z termoobiegiem
Waga
(
w gramach)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp. w
o
C
Cza p
ieczenia
w minutach
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
Ciasto francuskie
Ciastka kruche
Sernik
Szarlotka
Strucla
Tort z marmolad
Mae ciasteczka
Biszkopt
Bezy
2
2
2
1
1
2
2
2
2
2
180
180
180
175
180
175
180
180
180
100
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
160
160
160
150
160
150
160
160
160
100
45 – 60
20 – 35
20 – 30
60 – 80
40 – 60
60 – 80
45 – 60
15 – 25
10 – 20
90 - 120
Chleb i pizza
1000
500
500
250
Biay chleb
-ytni chleb
Buki
Pizza
1
2
2
1
200
200
200
220
2
2
2 (1+3)*
2 (1+3)*
175
175
175
200
45 – 60
30 – 45
20 – 35
20 – 35
1 bochenek
foremka
8 sztuk na
blaszce
Suflet
Mczny
Jarzynowy
Quiche
Lasagne
2
2
2
2
200
200
200
200
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2 (1+3)*
2
175
175
175
175
40 – 50
45 – 60
35 – 45
45 – 60
Mi&so i drób
1000
1200
1000
1500
1200
1000
4000
1500
3000
1200
Piecze4 woowa
Piecze4 wieprzowa
Piecze4 ciel5ca
Rostbef po
angielsku
Piecze4 z jagni5cia
Kurczak
Indyk
Kaczka
G5;
Zajc
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
200
200
200
220
200
200
200
175
175
200
2
2
2
2
2
2
2
2
2
2
175
175
175
200
175
175
175
160
160
175
50 – 70
100 – 130
90 – 120
50 – 70
110 – 130
60 – 80
210 – 240
120 – 150
150 - 200
60 – 80
Na ruszcie
Na ruszcie
Na ruszcie
Na ruszcie
Udziec
W cao;ci
W cao;ci
W caosci
W cao;ci
W kawakach
Ryby
1000
800
Cae ryby
Filety
2
2
200
200
2 (1+3)*
2 (1+3)*
175
175
40 – 60
30 – 40
2 sztuki
4 filety
12
WSKAZÓWKI
Podane czasy pieczenia nie obejmuj nagrzewania wst%pnego. W przypadku pieczenia ciast, pizzy i chleba
zaleca si% nagrzewanie wst%pne ok.10 minut.
*) W przypadku przygotowywania wi%cej ni jednej potrawy (w tym samym czasie) zalecamy umieszczenie
blach (brytfanny) na poziomach podanych w nawiasach.
PIECZENIE NA GRILLU
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Waga
(w g)
Ilo./
porcji
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
w
o
C
1 strona 2 strona
Steki 800 4 4 Max 10 8
Kotlety 600 4 4 Max 12 8
Kiebaski
pieczone
500 8 4 Max 10 6
Kurczak
(kawaki)
800 6 3 Max 30 20
Kebab 700 4 4 Max 12 10
Piersi
z kurczaka
400 4 4 Max 13 10
Pomidory 500 8 4 Max 12 ---
Ryby, filety 400 4 4 Max 8 6
Kanapki 4 4 Max 8 ---
Tosty 4 4 Max 2~3 1
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Wskazówki ogólne
Przed przystpieniem do czyszczenia urzdzenia naley je wyczy& i pozosta-
wi& do ostygni%cia.
Piekarnika nie wolno my& urzdzeniami czyszczcymi strumieniem gorcej pary.
W przypadku stosowania "rodków czyszczcych w spray’ach naley zwróci&
uwag%, aby nie spryskiwa& elementów grzejnych i czujnika termostatu.
Do czyszczenia urzdzenia nie wolno stosowa& Erodków szoruj0cych, waty
stalowej lub "rodków zawierajcych substancje wybielaj0ce, poniewa mona
uszkodzi& emali% i szyb% w drzwiach piekarnika.
13
Komora piekarnika
Emaliowane kraw%dzie komory piekarnika naley my&, kiedy piekarnik jest jesz-
cze ciepy.
Emaliowane elementy piekarnika naley czy"ci& po kadorazowym uyciu, gdy
wtedy zabrudzenia mona najszybciej i najatwiej usun&. Co pewien czas nale-
y dokadnie oczy"ci& cay piekarnik uywajc "rodka do czyszczenia piekarni-
ków.
Do usuwania plam stosowa& odpowiednie "rodki do czyszczenia stali szlachet-
nej.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednak gor0ce kwasy owoco-
we (z cytryny, "liwek itp.) mog spowodowa& powstanie matowych plam na po-
wierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie wpy-
waj ujemnie na funkcjonowanie piekarnika. Aby unikn& przypalania si% plam
podczas kolejnych procesów pieczenia, naley czy"ci& komor% piekarnika ka-
dorazowo po zako$czeniu pieczenia potraw z owocami.
Drzwi i uszczelka piekarnika
rys 6
Zaleca si% zdj%cie drzwi do dokadnego
oczyszczenia.
W tym celu naley wykona& nast%pujce czyn-
no"ci :
a) cakowicie otworzy& drzwi;
b) ustali& zawiasy trzymajce drzwi piekarnika
(Rys. 6);
c) poluzowa& i obróci& mae d;wignie znajdu-
jce si% na obu zawiasach (Rys. 6);
d) przytrzyma& drzwi po lewej i prawej stronie,
a nast%pnie obróci& powoli w kierunku pie-
karnika do momentu a b%d do poowy za-
mkni%te;
e) delikatne wyj& drzwi (Rys. 6);
f) odstawi& w bezpieczne miejsce;
g) odkr%ci& dwie "ruby (Rys. 7) oznaczone lite-
r A;
h) szyb% pocign& do góry i wyj& z drzwi
piekarnika.
Szyb% umy& ciep wod i wytrze& mi%kk
szmatk.
Po umyciu ponownie zamontowa& drzwi wyko-
nujc opisane wyej czynno"ci w odwrotnej
kolejno"ci.
rys 7
14
Prawidow prac% piekarnika zapewnia uszczelka zaoona dookoa kraw%dzi komo-
ry piekarnika.
SprawdzaF regularnie, czy uszczelka drzwi piekarnika nie zostaa uszkodzona.
Do czyszczenia uszczelki nie wolno stosowa& "rodków szorujcych.
W przypadku stwierdzenia uszkodzenia nie naley wcza& piekarnika do czasu
usuni%cia usterki. Nast%pnie zgosi& awari% w autoryzowanym zakadzie serwi-
sowym.
Dotyczy piekarnika EOB 395 X: zewn%trzn obudow% drzwi piekarnika oraz panel
sterujcy naley czy"ci& wilgotn gbk, a nast%pnie wytrze& i osuszy& agodn
szmatk.
Do czyszczenia nie uywa& ostrych detergentów i materiaów, gdy mog uszkodzi&
powierzchni% ze stali nierdzewnej.
Wymiana @arówki w piekarniku
Przed przystpieniem do wymiany arówki
naley urzdzenie wyczy& z sieci zasilaj-
cej.
Narówka musi posiada& nast%pujce parame-
try :
a) struktura odporna na wysok0 tempera-
tur< (do 300
o
C)
b) napi<cie/cz<stotliowEF: 230 V, (50Hz)
c) moc 15 W
d) cokó5: E14
Aby wymieni& arówk%, naley wykona& na-
st%pujce czynno"ci (Rys. 8):
a) Wcisn& oson% szklan i pokr%ci& w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek
zegara.
b) Wykr%ci& spalon arówk%.
c) Wkr%ci& now arówk%.
d) Ponownie zaoy& oson% szklan.
e) Wczy& dopyw prdu.
rys 8
15
USUWANIE USTEREK
Aby usun& drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona& proste czynno"ci spraw-
dzajce. W tabeli podano przykady drobnych usterek, które uytkownik moe sa-
modzielnie usun& bez konieczno"ci wzywania technika z autoryzowanego zakadu
serwisowego.
U S T E R K A
R O Z W I Z A N I E
Urzdzenie nie
daje si% urucho-
mi&.
Sprawdzi&, czy urzdzenie jest ustawione na r%czny tryb pra-
cy, a pokr%ta ustawione s na okre"lon funkcj% i temperatu-
r%.
Sprawdzi&, czy urzdzenie jest prawidowo wczone, wtyczka
jest w gniazdku, czy nie nastpia przerwa w dopywie prdu,
czy piekarnik jest ustawiony na pozycj% „W+,CZONY”.
Lampka kontrolna
termostatu pie-
karnika nie "wieci
si%.
Termostat ustawi& na wybran temperatur%.
Pokr%to wyboru funkcji ustawi& na wybran funkcj%.
Narówka
w piekarniku nie
"wieci si%.
Pokr%to wyboru funkcji ustawi& na wybran funkcj%.
Kupi& now arówk% o odpowiednich parametrach i wymieni&
j zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji obsugi.
Czas pieczenia
jest zbyt dugi lub
zbyt krótki.
Przeczyta& wskazówki dotyczce czasów pieczenia.
Wewntrz piekar-
nika i na potra-
wach osadza si%
skroplona woda.
Nie pozostawia& potraw po upieczeniu w piekarniku duej ni
15-20 minut.
16
AUTORYZOWANY SERWIS I CZ%CI ZAMIENNE
Je"li po wykonaniu opisanych w tabeli czynno"ci
sprawdzajcych, urzdzenie nadal nie funkcjonu-
je, usterk% naley zgosi& w autoryzowanym za-
kadzie serwisowym. Przy zgoszeniu naley opi-
sa& objawy usterki, poda& model, numer fabrycz-
ny i numer seryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si% na tabliczce znamionowej na kraw%dzi komo-
ry piekarnika.
Oryginalne cz%"ci zamienne mona naby& w sieci
autoryzowanych placówek serwisowych.
DANE TECHNICZNE
WYMIARY URZDZENIA
W supku 580 mm Wysoko;D
Pod blatem 591 m
Szeroko;D 560 mm
Wymiary wyci&cia
G5boko;D 550 mm
Wysoko;D 325 mm
Szeroko;D 440 mm
G5boko;D 390 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno;D komory piekarnika 55 litrów
Warto./ pod3czenia
Górna + dolna grzaka 1800 W
Grzaka grilla 1750 W
Wentylator chodzcy 20 W
Wentylator (pieczenie z nawiewem) 30 W
O;wietlenie wewn5trzne piekarnika 15 W
Gczna warto;D podczenia (230 V; 50 Hz) 1870 W
Zasilanie sieciowe (50 Hz) 230 V
Instalacja
Wszystkie czynnoEci zwi0zane z instalacj0 urz0dzenia nale@y wykonaF zgod-
nie z obowi0zuj0cymi przepisami bezpieczeBstwa. Wszelkie prace instalacyj-
ne mog0 wykonywaF wy50cznie osoby z odpowiednimi kwalifikacjami.
17
Zabudowa urz0dzenia
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po
ustawieniu w zabudowie, meble do zabudowy
lub wn%ka musz posiada& odpowiednie wy-
miary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami wszyst-
kie elementy zabezpieczajce przed dotkni%-
ciem przewodów pod napi%ciem i cz%"ci izola-
cyjnych musz by& w taki sposób zamocowa-
ne, aby nie mona byo ich zdemontowa& bez
uycia narz%dzi.
Nie naley ustawia& piekarnika w pobliu
chodziarek i zamraarek, poniewa wysoka
temperatura moe ujemnie wpywa& na funk-
cjonowanie urzdze$ chodniczych.
Rys. 11
Wymiary wn&ki do zabudowy w supku
Rys. 10
Wymiary piekarnika
Rys. 12
Wymiary wn&ki do zabudowy dolnej
Umocowanie piekarnika w szafce do zabudowy
Urzdzenie wsun& do wn%ki szafki. Nast%pnie otworzy& drzwi piekarnika i za pomoc 4
"rub pasujcych dokadnie do otworów ramy przymocowa& piekarnik do szafki (Rys.13-
14).
Je"li nad piekarnikiem b%dzie instalowana elektryczna pyta do gotowania, wtedy naley
wykona& oddzielne podczenie elektryczne dla pyty i piekarnika ze wzgl%dów bezpie-
cze$stwa oraz je"li okae si% konieczne wysuni%cie piekarnika z wn%ki np. w przypadku
awarii.
18
PODCZENIE DO INSTALACJI ELEKTRYCZNEJ
Prosimy o zapoznanie instalatora z poni@sz0 informacj0.
Urzdzenia kuchenne o sumarycznej mocy przekraczajcej 4 kW podczamy do instala-
cji trójfazowej.
Oczywi"cie istnieje techniczna moliwo"& podczenia do jednej fazy lub dwóch faz ale
obcienie jednej z faz moc np. 7 kW (zupenie normalne przy wczeniu czterech pól
podczas gotowania obiadu) nie zawsze jest moliwe, a z pewno"ci utrudnia korzystanie
z innych odbiorników energii elektrycznej i jest niepraktyczne.
Do trzech faz pod50czamy - zgodnie z rys.1
1. Piekarnik wyposaony w pokr%ta do regulacji pyty
elektrycznej;
2. Sterownik zasilajcy pyt% elektryczn;
3. Pyt% elektryczn wyposaon w pokr%ta bd; stero-
wanie dotykowe;
UWAGA:
Je"li obok styku 4 istnieje styk 5 czymy je mostkiem.
Do styków 4 – 5 mo@na pod50czyF wy50cznie przewód zerowy.
PODCZENIE FAZY GROZI SPALENIEM URZDZENIA !
UWAGA:
Przewody fazowe mog mie& kolor np. czarny lub brzowy. Niedopuszczalne jest pro-
wadzenie faz przewodem niebieskim, a zw5aszcza @ó5to-zielonym.
Do dwóch faz pod50czamy -
zgodnie z rys. 2
- pyt% elektryczn z fabrycznie wy-
prowadzonym na zewntrz przewo-
dem
Do jednej fazy pod50czamy - zgodnie z rys. 3
- piekarnik jako samodzielne urzdzenie.
Nieprawid5owe pod50czenie urz0dzenia do instalacji elektrycznej powoduje zwykle
spalenie jego elementów wewn<trznych co poci0ga za sob0 dodatkowe koszta i
pozbawia prawa korzystania z uprawnieB gwarancji.
Firma Electrolux Poland nie ponosi odpowiedzialnoEci
za nieprawid5owe pod50czenie urz0dzenia i ewentualne konsekwencje.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18

Electrolux EOB395X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi