4
Wskazówki dotycz+ce bezpiecze.stwa – piekarniki
do zabudowy
Przed przyst+pieniem do
pod +czenia i eksploatacji urz+-
dzenia prosimy o dok adne zapo-
znanie si: z instrukcj+ obs ugi.
Instrukcj: obs ugi nale?y zacho-
wa@ i korzysta@ z niej podczas
u?ytkowania urz+dzenia. W przy-
padku sprzeda?y lub oddania
urz+dzenia nale?y przekaza@ no-
wemu u?ytkownikowi tak?e in-
strukcj: obs ugi.
W instrukcji obs ugi podano wa?-
ne wskazówki i porady dotycz+ce
prawid owej i bezpiecznej eks-
ploatacji urz+dzenia. Wskazówki i
zalecenia podano z my;l+ o bez-
piecze.stwie u?ytkowników!
Instalacja
•
Monta i podczenie urzdzenia
do instalacji elektrycznej moe
wykona wycznie instalator z
odpowiednimi uprawnieniami.
• Instalacja i pierwsza regulacja
urzdzenia musi by wykonana
zgodnie z obowizujcymi nor-
mami i przepisami. Prace te nale-
y powierzy TYLKO wykwalifi-
kowanemu instalatorowi z wyma-
ganymi uprawnieniami. Szczegó-
owe wskazówki dotyczce insta-
lacji urzdzenia znajduj si, w
rozdziale „Wskazówki dla instala-
tora”.
• Je1li zajdzie konieczno1 wyko-
nania modyfikacji instalacji elek-
trycznej, wtedy wszystkie prace
naley powierzy uprawnionemu
elektrykowi.
Eksploatacja
•
Piekarnik przeznaczony jest wy-
cznie do pieczenia potraw na
potrzeby gospodarstwa domowe-
go i nie wolno uywa go do in-
nych celów.
• Podczas otwierania drzwiczek
piekarnika w trakcie pieczenia
(lub bezpo;rednio po zako.-
czeniu) nale?y zachowa@
ostro?no;@ i odsun+@ si: od
urz+dzenia, poniewa? z jego
wn:trza b:dzie uchodzi@ stru-
mie. gor+cego powietrza.
• Urzdzenie nagrzewa si, mocno
podczas pracy i pozostaje gorce
przez duszy czas po zako5cze-
niu pieczenia. Naley zachowa
ostrono1 i nie dotyka elemen-
tów grzejnych, rusztów i innych
elementów wewntrz piekarnika.
• Wszelkie zmiany parametrów
technicznych oraz modyfikacje
urzdzenia stwarzaj powane
zagroenie dla uytkownika.
• Drzwiczki piekarnika i inne ele-
menty mocno nagrzewaj si,
podczas pieczenia i pozostaj
jeszcze przez dugi czas gorce.
Zagroenie poparzeniem!
• Po zako5czeniu pieczenia naley
zawsze wyczy piekarnik, usta-
wiajc pokr,to na pozycj, „O”
(wy +czony).
• W celu zapewnienia higienicz-
nych warunków pieczenia i bez-
piecznego funkcjonowania naley
regularnie czy1ci piekarnik.
Resztki potraw i odpryski z tusz-
czu mog ulec zapaleniu.