6
BezpieczeNstwo podczas czyszczenia
Przed przystpieniem do czyszczenia p%yty naley j bezwzgl(dnie wy%czy1 z sieci
zasilajcej.
Ze wzgl(dów bezpiecze#stwa nie wolno my1 p%yty urzdzeniami czyszczcymi
strumieniem gorcej pary lub urzdzeniami wysokoci,nieniowymi.
P%yt( naley czy,ci1 zgodnie ze wskazówkami zawartymi w dalszej cz(,ci in-
strukcji obs%ugi.
Zapobieganie uszkodzeniom pyty
P%yty nie wolno uywa1 jako powierzchni roboczej (np. jako blatu do odstawiania
naczy# i innych przedmiotów).
Kraw(dzie bezramkowej p%yty do gotowania s naraone na uszkodzenia. Za-
chowa1 szczególn ostrono,1 podczas przenoszenia garnków i naczy#.
Nie w%cza1 pól grzejnych, jeeli nie stoj na nich naczynia (nie stawia1 take
pustych naczy#).
Ceramiczna p%yta do gotowania znosi wahania temperatury i jest odporna zarów-
no na wysok, jak i nisk temperatur(, oraz wykazuje du odporno,1 na mecha-
niczne uszkodzenia. Jednake uderzenie ostrym przedmiotem moe spowodo-
wa1 uszkodzenie powierzchni p%yty, co b(dzie mia%o ujemny wp%yw na jej funkcjo-
nowanie.
Do gotowania na p%ycie ceramicznej naley uywa1 naczy# z równym i g%adkim
dnem, specjalnie przeznaczonych do tego celu. Stosujc okre,lone naczynie,
naley przestrzega1 zalece# jego producenta.
Nie uywa1 garnków i patelni z chropowatym dnem, gdy mog one zarysowa1
p%yt(. Nie stosowa1 garnków eliwnych lub z uszkodzonym dnem, poniewa pod-
czas przesuwania ich na p%ycie mog zarysowa1 powierzchni( ceramiczn.
Nie dopu,ci1 do kontaktu p%yty z p%ynami zawierajcymi kwasy (np. octem, so-
kiem z cytryny lub ,rodkiem do usuwania kamienia itp.), gdy mona w ten spo-
sób trwale zaplami1 powierzchni( p%yty.
Jeeli na rozgrzane pola grzejne dostanie si( cukier lub potrawy z jego zawarto,ci i
dojdzie do ich stopienia, naley natychmiast usun1 zabrudzenia za pomoc specjal-
nej skrobaczki. Jeeli p%yta ostygnie, zabrudze# nie b(dzie mona ju usun1, a na
powierzchni p% yty pojawi si( trwa%e plamy.
W pobliu p%yty nie wolno przechowywa1 %atwopalnych materia%ów oraz przed-
miotów, które mog si( %atwo stopi1 (np. plastik, folia aluminiowa, folia kuchenna).
Jeeli dostan si( one na rozgrzan powierzchni( p%yty, moe doj,1 do uszko-
dzenia zewn(trznej pow%oki. Natychmiast usun1 zabrudzenia specjaln skro-
baczk.
Urzdzenie naley my1 po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia daj si( %atwo
usun1 i resztki zanieczyszcze# nie przypalaj si(.