Zanussi ZOB654X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
1
ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOB 654
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE!CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA.................................4
PIERWSZE W*'CZENIE .......................................................................6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY .................................................................8
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ..........................................9
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................11
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................13
USUWANIE USTEREK.........................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................16
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................17
INSTALACJA........................................................................................17
ZABUDOWA.........................................................................................19
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA
Przed przyst:pieniem do pod:czenia i eksploatacji urz:dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si= z instrukcj: obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa?ne wskazówki i porady dotycz:ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz:dzenia.
Instrukcj= obsugi nale?y zachowaB, aby podczas u?ytkowania urz:dze-
nia móc z niej skorzystaB w ka?dej chwili.
W przypadku sprzeda?y urz:dzenia nale?y przekazaB nowemu u?ytkow-
nikowi tak?e instrukcj= obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia
do instalacji elektrycznej moe
wykona wycznie instalator z
odpowiednimi uprawnieniami,
zgodnie z obowizujcymi prze-
pisami.
W przypadku konieczno$ci wyko-
nania modyfikacji instalacji elek-
trycznej, wszystkie prace naley
powierzy uprawnionemu elektry-
kowi.
Pod:czaj:c inne urz:dzenia
elektryczne do gniazdka zasila-
j:cego w pobli?u piekarnika,
nale?y zwróciB uwag=, aby
przewód zasilaj:cy nie dotyka
gor:cych pól grzejnych pyty
do gotowania i nie zosta przy-
trzaDni=ty drzwiczkami piekar-
nika.
Zwróci uwag(, aby urzdzenie
nie stao na przewodzie zasilaj-
cym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wy-
cznie do pieczenia potraw na
potrzeby gospodarstwa domowe-
go i nie wolno uywa go do in-
nych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarni-
ka podczas pieczenia (lub po
jego zakoFczeniu) nale?y od-
sun:B si= od urz:dzenia – z
wn=trza wydostanie si= gor:ca
para.
Wszelkie zmiany cech i modyfi-
kacje urzdzenia stwarzaj po-
wane zagroenie dla uytkowni-
ka.
Urzdzenie nagrzewa si( w cza-
sie nagrzewania i pieczenia na
grillu (i zatrzymuje ciepo na jaki$
czas po zako-czeniu pieczenia).
Zachowa szczególn ostro-
no$, zwaszcza przy dotykaniu
elementów wewn(trznych.
Po zako-czeniu pieczenia naley
zawsze wyczy piekarnik, usta-
wiajc pokr(ta w pooeniu
„WY12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobie-
ga niszczeniu si( wewn(trznych
powierzchni piekarnika. Resztki
ywno$ci i tuszczu mog zapali
si(.
Nie przykrywa adnych elemen-
tów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy
clean” (je$li wyst(puj) naley
my wod z dodatkiem agodne-
go detergentu.
5
Do czyszczenia piekarnika nie
wolno uywa pary lub urzdze-
parowych.
Przed przystpieniem do czysz-
czenia naley wyczy urzdze-
nie / wykr(ci bezpiecznik i po-
czeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si(, e ruszt i tace s
prawidowo woone w prowadni-
ce.
Napi=cie: 230V ; pod:czenie
do 1 fazy z przewodem zero-
wym.
BezpieczeFstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do
obsugi wycznie przez osoby
dorose. Nie naley zezwala
dzieciom na manipulowanie ele-
mentami sterujcymi i zabaw(
urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si( podczas
pracy. Nie zezwala dzieciom na
przebywanie w pobliu wczone-
go urzdzenia! Po wyczeniu
urzdzenia naley pami(ta, e
drzwiczki piekarnika pozostaj
jeszcze przez duszy czas gor-
ce.
Podczas pieczenia potraw w pie-
karniku lub mi(sa na grillu,
drzwiczki piekarnika i obudowa s
bardzo gorce, dlatego nie naley
zezwala dzieciom na przebywa-
nie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia
elektryczne do gniazdka zasilaj-
cego w pobliu piekarnika, naley
zwróci uwag(, aby przewód za-
silajcy nie dotyka gorcych
elementów piekarnika i nie zosta
przytrza$ni(ty jego drzwiczkami.
Producent
Electrolux Home Products Italy,
S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia
naley powierza personelowi au-
toryzowanych placówek serwiso-
wych wskazanych przez produ-
centa. Do napraw stosowane s
wycznie oryginalne cz($ci za-
mienne.
Usterek nie naley usuwa we
wasnym zakresie, gdy mona
spowodowa straty rzeczowe, jak
równie obraenia ciaa. Naprawy
wykonywane przez osoby nie-
uprawnione stwarzaj powane
zagroenie dla uytkownika.
ObjaDnienie symboli
u?ywanych w instrukcji
obsugi
Wskazówki dotyczce bez-
piecze-stwa
Kolejno$ czynno$ci
Praktyczne wskazówki
Urz:dzenie spenia
wymagania dyrektyw Unii
Europejskiej
73/23 – 90/683 (wytyczne dot.
niskich napi();
89/336 (wytyczne dot. kompa-
tybilno$ci elektromagnetycz-
nej);
6
93/68 (ogólne wytyczne) cz-
nie ze zmianami.
PIERWSZE W*'CZENIE
Po zainstalowaniu urzdzenia
naley:
a) pokr(to termostatu ustawi
na pozycj( MAX,
b) pokr(to wyboru funkcji
ustawi na nagrzewanie
górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i
nagrzewa przez ok. 45
minut,
d) pomieszczenie wywietrzy
(otworzy okno).
Powtórzy te czynno$ci take z
funkcj nagrzewania z nawiewem
oraz pieczeniem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania
piekarnika moe by wyczuwalny
nieprzyjemny zapach. Powodem
jest wypalanie si( warstwy tuszczu
pozostaej po procesie produkcyj-
nym. Jest to cakowicie normalne
zjawisko. Po nagrzaniu pustego
piekarnika naley pozostawi go do
ostygni(cia, a nast(pnie umy
mi(kk $ciereczk nasczon a-
godnym $rodkiem do mycia.
Aby otworzyB drzwiczki pie-
karnika, nale?y zawsze
przytrzymaB uchwyt na
Drodku - jak pokazano na
rysunku.
Przed wczeniem piekarnika
po raz pierwszy naley sta-
rannie umy wszystkie ak-
cesoria i wn=trze piekarni-
ka.
7
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj:cy
2. Pokr=to wyboru funkcji piekarnika
3. Pokr=to zegara
4. Pokr=to termostatu
5. Lampka kontrolna
6. Lampka kontrolna termostatu
7. Grill
8. ODwietlenie piekarnika
9. Tabliczka znamionowa
8
PIEKARNIK ELEKTRYCZNY
Pokr=to wyboru funkcji (rys. 2)
i termostatu (rys. 3)
Aby ustawi wybran opcj( nagrze-
wania i temperatur(, naley obróci
pokr(to i ustawi na symbolu wa-
$ciwej funkcji / temperatury.
Rys.2
Rys.3
0 pozycja „Wyczony” / OFF
wewn(trzne o$wietlenie piekar-
nika (bez wyboru funkcji nagrzewa-
nia)
pieczenie tradycyjne – ciepo do-
chodzi z dolnej i górnej grzaki, za-
pewniajc równomierne nagrzewa-
nie piekarnika.
nagrzewanie z nawiewem gor-
cego powietrza – do pieczenia kilku
potraw na kilku poziomach, bez
przenikania aromatów.
grill - do pieczenia na grillu.
Zegar
Funkcja pozwala na wyczenie au-
tomatyczne piekarnika po upywie
ustawionego czasu (rys. 4). Po za-
ko-czeniu pieczenia rozlegnie si(
sygna akustyczny. Maksymalny
czas ustawienia wynosi 90 minut.
Woy produkty do piekarnika, po-
kr(to funkcji piekarnika i termostatu
ustawi w wymaganym pooeniu.
Pokr(to zegara obróci do maksy-
malnego ustawienia („90”), a na-
st(pnie wróci i ustawi wymagany
czas pieczenia. Po jego upywie roz-
legnie si( sygna akustyczny i pie-
karnik wyczy si( automatycznie.
Pokr(to zegara ustawi w pooe-
niu
, aby przej$ na r(czny tryb
pracy.
Rys.4
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury
zapala si( lampka kontrolna termo-
statu. Lampka ta ga$nie, je$li usta-
wiona temperatura zostanie osi-
gni(ta i ponownie zapala si(, kiedy
piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod$wietlona lampka kontrolna
wskazuje, e piekarnik pracuje (jest
wczony jeden lub kilka elementów
grzejnych).
9
Termostat bezpieczeFstwa
Urzdzenie wyposaone jest w ter-
mostat bezpiecze-stwa, który od-
cza dopyw energii elektrycznej, aby
nie dopu$ci do nadmiernego na-
grzania piekarnika (wskutek niepra-
widowej obsugi urzdzenia lub
uszkodzenia jakiego$ elementu).
Ponowne wczenie urzdzenia na-
st(puje automatycznie po spadku
temperatury.
Je$li termostat bezpiecze-stwa za-
dziaa wskutek nieprawidowego
ustawienia urzdzenia, wystarczy,
e po ochodzeniu piekarnika zosta-
nie usuni(ta przyczyna b(du.
Je$li jednak termostat bezpiecze--
stwa zadziaa wskutek uszkodzenia
jakiej$ cz($ci, wtedy usterk( naley
zgosi w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki
piekarnika musz: byB zaw-
sze zamkni=te.
Urzdzenie jest wyposaone w sys-
tem obiegu powietrza i staego od-
prowadzania pary. Umoliwia przy-
gotowania potraw delikatnych we-
wntrz, a chrupkich z wierzchu, mi-
mo wilgotnego powietrza wewntrz
piekarnika. Dodatkowo czas pie-
czenia i zuycie energii b(d ni-
sze. W czasie pieczenia z piekarni-
ka wydostaje si( para (po otwarciu
drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika
podczas pieczenia (lub po jego
zakoFczeniu) nale?y odsun:B si=
od urz:dzenia – z wn=trza wydo-
stanie si= gor:ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje
górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie$ci na
$rodkowym poziomie. Je$li potrawa
wymaga mocniejszego rumienienia
spodu wybra niszy poziom. Je$li
potrawa wymaga mocniejszego
zrumienienia wierzchu naley usta-
wi naczynie na wyszym poziomie.
Nagrzewanie z nawiewem
gor:cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez
wentylator znajdujcy si( w tylnej
$ciance piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze
rozdzielane jest w piekarniku szyb-
ko i równomiernie.
Dzi(ki temu mona piec jednocze-
$nie kilka potraw na rónych pozio-
mach (rys. 5).
Zalet tej opcji nagrzewania jest
fakt, e dzi(ki cigej cyrkulacji po-
wietrza nie zostaj przenoszone za-
pachy oraz smak z jednej potrawy
na inn, a wilgotne powietrze jest
natychmiast odprowadzane.
W przypadku pieczenia na jednym
poziomie, zaleca si( wsuni(cie bla-
chy do dolnego poziomu, poniewa
uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta
do pasteryzacji ywno$ci, suszenia
grzybów lub owoców.
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia
na grillu naley posmarowa olejem
mi(so i ryby, a nast(pnie uoy je
10
na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu
jest uzaleniony od grubo$ci pro-
duktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, na-
ley wsun tac( na skapujcy
tuszcz, wlewajc do niej nieco wo-
dy, aby unikn przypalenia resztek
tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej tem-
peraturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si(
wst(pne nagrzewanie piekarnika
przez okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika
przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w forem-
ce spr(ynowej lub na blaszce
przez 2/3 cznego czasu, a na-
st(pnie przed cakowitym upiecze-
niem ciasta udekorowa je lub uo-
y dodatki. Ko-cowy czas piecze-
nia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto
ucierane trudno odrywa si( od yki.
W ten sposób naley sprawdzi, czy
np. do ciasta nie dodano zbyt duo
pynu. Wtedy czas pieczenia wydu-
yby si( niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na
trzech poziomach jednocze$nie,
zalecamy pozostawienie pustego
poziomu pomi(dzy dwoma najni-
szymi blachami (rys. 5).
Pieczenie mi=sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa
kawaki mi(sa o wadze powyej 1
kg, gdy mniejsze kawaki mog
podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka
si( na zewntrz, ale w $rodku musi
pozosta owe lub czerwone, na-
ley piec w wyszej temperaturze
(200-250
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec
w $redniej temperaturze (150-
175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa
do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego cza-
su pieczenia, natomiast przy du-
szym czasie pieczenia, dodawa w
ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy
mi(so jest ju upieczone, naley
wykona tzw. „prób( yki”. Je$li
wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(-
ciu mi(sa yk, oznacza to, e jest
ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj
wewntrz pozosta owe, naley
piec w wyszej temperaturze przez
krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na
ruszcie, naley wsun do dolnego
poziomu brytfann(, do której b(dzie
$cieka sos z mi(sa podczas pie-
czenia.
Przed pokrojeniem naley pozosta-
wi piecze- jeszcze na 15 minut,
aby nie wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si( dymu
w piekarniku, naley wla troch(
wody do brytfanny, do której $cieka
tuszcz. Aby nie dopu$ci do two-
rzenia si( skroplin, naley kilkakrot-
nie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzy-
ma w stanie ciepym, wkadajc je
do piekarnika i ustawiajc najnisz
temperatur(.
Uwaga!
11
Nie umieszcza adnych przedmio-
tów na dnie piekarnika, nie przykry-
wa go foli aluminiow, gdy pod-
czas pieczenia moe doj$ do
uszkodzenia emaliowanych po-
wierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aro-
odpornych naczy-, garnków lub folii
aluminiowej, kadc je na blasze /
ruszcie.
Uwaga!
Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu
oraz blachy na tuszcz, naley uwa-
a, aby nie uszkodzi emaliowa-
nych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od
rodzaju potrawy, jej konsystencji i
obj(to$ci. Zalecamy obserwowanie
czasu pieczenia na pocztku korzy-
stania z piekarnika i ustalenie czasu
pieczenia zgodnego z Pa-stwa
upodobaniami dotyczcymi np.
stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie
charakter orientacyjny.
Rys.5
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor:cego powietrza / termoobieg
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
nawiewem
Waga (gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane
2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie
2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik
1 160 2 150 60 80
W foremce
Jab!ecznik
1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel
2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche
2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka
2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Biszkopty
2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy
2 100 2 (1+3) 100 90 – 120
Na blasze
12
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
nawiewem
Waga (gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Chleb i pizza
1000
Bia!y chleb
1 190 2 180 40 – 60 1-2 bochenki
500
-ytni chleb
1 200 2 175 30 45 Foremka
500
Bu!ki
2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250
Pizza
1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Pieczenie
tradycyjne
Nagrzewanie
nawiewem
Waga (gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Zapiekanki
Makaronowa
2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche
2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne
2 200 2 175 45 – 60
Mi#so i drób
1000
Piecze4 wo!owa
2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 wieprzowa
2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000
Piecze4 ciel5ca
2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70 Na ruszcie
1200
Piecze4 z jagni5cia
2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000
Kurczak
2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000
Indyk
2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500
Kaczka
2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
3000
G5:
2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200
Zaj>c
2 200 2 175 60 – 80 W kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
* Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
13
Pieczenie na grillu
Ilo'(
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa*ki waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak (po!ówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst(pnego nagrzewania
piekarnika (ok. 5 min.). Przed woeniem pizzy / chleba zalecamy wst(pne
nagrzewanie piekarnika przez okoo 10 minut.
2. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz by zamkni(te.
Podane czasy pieczenia maj charakter orientacyjny.
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst:pieniem do
czyszczenia urz:dzenia nale-
?y je wy:czyB i pozostawiB
do ostygni=cia. Nie u?ywaB
pary lub urz:dzeF parowych.
Przed przyst:pieniem do
mycia i innych czynnoDci
konserwacyjnych nale?y
urz:dzenie od:czyB od zasi-
lania elektrycznego.
Po ostygni(ciu piekarnika mona
przystpi do czyszczenia.
Uywajc $rodków czyszczcych w
sprayach naley zachowa szcze-
góln ostrono$, aby detergent nie
dosta si( do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy$ci i
opuka wod, a nast(pnie wypole-
rowa.
Uywa $rodków przeznaczonych
do czyszczenia piekarników oraz
elementów ze stali nierdzewnej, do-
st(pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wo-
d z dodatkiem agodnego $rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa $rodków
szorujcych.
Cz($ci ze stali szlachetnej i szyb( w
drzwiach piekarnika wyciera such
i mi(kk $ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpo-
wiednie $rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa
i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, $liwek itp.) mo-
14
g spowodowa powstanie mato-
wych plam na powierzchni emalio-
wanej. Tego typu plamy na po-
wierzchni emaliowanej nie wpywaj
jednak ujemnie na funkcjonowanie
piekarnika.
Piekarnik naley czy$ci po kadym
uyciu, gdy wtedy zabrudzenia
mona najszybciej i najatwiej usu-
n. W ten sposób resztki potraw
nie przypalaj si( podczas nast(p-
nego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym
lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn
szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwa-
sów lub produktów $ciernych, gdy
mog one uszkodzi powierzchni(
urzdzenia. Panel sterujcy naley
czy$ci w podobny sposób.
Czyszczenie drzwiczek
piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek pie-
karnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona
nast(pujce czynno$ci:
cakowicie otworzy drzwiczki
piekarnika, ustali zawiasy trzy-
majce drzwiczki piekarnika; mae
dRwignie, znajdujce si( na obu
zawiasach poluzowa i obróci
(rys. 6)
wolno zamkn drzwi, a dotkn
do dwóch dRwigni;
przytrzyma drzwiczki po lewej i
prawej stronie, a nast(pnie po-
pchn w kierunku piekarnika i
wyj na zewntrz.
odstawi drzwiczki w bezpieczne
miejsce (pooy poziomo).
Rys. 6
Po umyciu ponownie zamontowa
drzwi, wykonujc opisane wyej
czynno$ci w odwrotnej kolejno$ci.
Po spasowaniu dRwigni z zawiasami
drzwi b(d prawidowo umocowane.
Wymiana ? arówki w piekarniku
Przed przyst:pieniem do
wymiany ?arówki nale?y wy-
:czyB urz:dzenie z sieci za-
silaj:cej.
Sarówka musi posiada nast(puj-
ce parametry:
a) struktura odporna na wysok:
temperatur= (do 300
o
C)
b) napi=cie / cz=stotliwoDB: 230
V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk(, naley wci-
sn i odkr(ci oson( szklan (rys.
7)
rys. 7
15
Wykr(ci spalon arówk(. Wkr(ci
now arówk(. Ponownie zaoy
oson( szklan. Podczy urzdze-
nie do zasilania.
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno$ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno$ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni#cia usterki
Piekarnik nie w!>cza
si5.
SprawdziE, czy pokr5t!a s> ustawione na okre:lon> funk-
cj5 i temperatur5.
SprawdziE, czy urz>dzenie jest prawid!owo w!>czone,
wtyczka jest w gniazdku, czy nast>pi!a przerwa w dop!y-
wie pr>du, czy prze!>cznik zasilania jest ustawiony na
ON (WGHCZONY).
Lampka kontrolna ter-
mostatu piekarnika nie
:wieci si5.
Termostat ustawiE na wybran> temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
-arówka piekarnika nie
:wieci si5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
KupiE now> Jarówk5 o odpowiednich parametrach w
punkcie serwisowym i wymieniE j> zgodnie ze wskazów-
kami podanymi w instrukcji obs!ugi.
Czas pieczenia jest zbyt
d!ugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz>ce czasów pieczenia.
Wewn>trz piekarnika i
na potrawach osadza
si5 skroplona woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku d!u-
Jej niJ 15-20 minut.
Koszty usuni(cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa- serwisu pokrywa klient.
16
AUTORYZOWANY SERWIS
Je$li po wykonaniu opisanych w po-
przednim rozdziale czynno$ci
sprawdzajcych, urzdzenie nadal
nie funkcjonuje, usterk( naley
zgosi w autoryzowanym zakadzie
serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym nale-
y opisa objawy usterki, poda
model, numer produktu i numer se-
ryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si( na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si( wycznie
oryginalne cz($ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj( udo-
kumentowan kart, która wydawa-
na jest wraz z instrukcj przy sprze-
day urzdzenia.
W przypadku braku karty gwaran-
cyjnej naley zada jej od sprze-
dawcy i wpisa dat( sprzeday,
model, numer fabryczny. Dane te
znajduj si( na tabliczce znamio-
nowej.
Kart( gwarancyjn naley zachowa
i w przypadku naprawy okaza j
personelowi autoryzowanego zaka-
du serwisowego wraz z rachunkiem
zakupu. Naprawa b(dzie wykonana
odpatnie, w przypadku braku orygi-
nalnej i wanej karty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwa-
rancji, udzielonej przez producenta
urzdzenia.
17
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wysoko:E 593 mm
Szeroko:E 560 mm
Wymiary wyci#cia
G!5boko:E 550 mm
Wysoko:E 335 mm
Szeroko:E 405 mm
G!5boko:E 400 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno:E komory piekarnika 56 litrów
Zakres temperatury
50°C – 230 °C
Warto'( pod*.czenia
Dolna grza!ka 1000 W
Górna grza!ka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grza!ka grilla 1650 W
O:wietlenie wewn5trzne piekarnika 25 W
Wentylator 30 W
G>czna warto:E pod!>czenia 1855 W
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:E / napi5cie 50 Hz / 230 V
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian.
INSTALACJA
Wszystkie czynnoDci zwi:zane z instalacj: urz:dzenia nale?y wyko-
naB zgodnie z obowi:zuj:cymi przepisami bezpieczeFstwa. Wszelkie
prace instalacyjne mog: wykonywaB wy:cznie osoby z odpowied-
nimi kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funk-
cjonowao po ustawieniu w zabudo-
wie, meble do zabudowy lub wn(ka
musz posiada odpowiednie wy-
miary.
Zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami, wszystkie elementy zabezpie-
czajce przed dotkni(ciem przewo-
dów pod napi(ciem i cz($ci izola-
cyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo
ich zdemontowa bez uycia narz(-
dzi. Dotyczy to równie cz($ci
bocznych na pocztku i ko-cu linii
zabudowy.
Pod:czenie do instalacji
elektrycznej
Przed przystpieniem do podcze-
nia urzdzenia do instalacji elek-
trycznej, naley sprawdzi, czy zo-
stay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja do-
mowa musi odpowiada maksy-
malnemu obcieniu urzdzenia
(patrz warto$ci na tabliczce zna-
mionowej).
18
2. Instalacja domowa musi posia-
da uziemienie zgodnie z obo-
wizujcymi przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy
wycznik musi by dost(pny po
zainstalowaniu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez
przewodu zasilajcego, gdy w za-
leno$ci od rodzaju zasilania, ko-
nieczny jest przewód z odpowiedni
wtyczk przystosowan do obcie-
nia podanego na tabliczce znamio-
nowej.
Przewody podczeniowe musz
odpowiada nast(pujcym typom, z
uwzgl(dnieniem koniecznego prze-
kroju znamionowego (3 x 1,5 mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je$li podczenie wykonano bez
wtyczki lub wtyczka jest niedost(p-
na, naley zamontowa pomi(dzy
urzdzeniem i instalacj sieciow
wielobiegunowy wycznik (np. za-
bezpieczenie, przecznik LS) z
rozwarciem styków minimum 3 mm.
Przewód uziemiajcy óto-zielony
nie moe zosta przerwany przez
wycznik.
Przewód zasilajcy musi posiada
taki przekrój, aby w adnym punkcie
nie zostaa osigni(ta temperatura
wysza ni 50
o
C (powyej tempera-
tury otoczenia). Po wykonaniu pod-
czenia naley sprawdzi wszystkie
elementy grzejne, wczajc je na
ok. 3 minuty.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoDci za szkody spowodowane
wskutek nieprzestrzegania obowi:zuj:cych przepisów
bezpieczeFstwa.
Piekarnik naley podczy do 1 fazy, w sposób przedstawiony na rysunku.
Firma Electrolux Poland zaleca, aby urzdzenie podcza wykwalifikowany
elektryk.
19
ZABUDOWA
Aby urzdzenie prawidowo funk-
cjonowao po ustawieniu w zabudo-
wie, meble pod zabudow( lub wn(-
ka musz posiada odpowiednie
wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepi-
sami wszystkie elementy zabezpie-
czajce przed dotkni(ciem przewo-
dów pod napi(ciem i cz($ci izola-
cyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo
ich zdemontowa bez uycia narz(-
dzi.
Dotyczy to równie cz($ci bocznych
na pocztku i ko-cu linii zabudowy.
Urzdzenie naley do klasy Y w za-
kresie ochrony ogrzewania $rodowi-
ska. Oznacza to, e urzdzenie mo-
e by ustawione cz($ci tyln lub
$ciank boczn do wyszych mebli,
urzdze- lub $cian.
Z drugiej strony mog: byB do-
stawiane inne urz:dzenia lub me-
ble wy:cznie o takiej samej wy-
sokoDci jak piekarnik.
Wymiary piekarnika rys. 9
Zabudowa w supku
Wn(ka musi mie wymiary wskaza-
ne na rysunku nr 10.
Rys 10
Zabudowa pod blatem
Wn(ka musi mie wymiary wskaza-
ne na rysunku nr 11.
Rys 11
Zamocowanie piekarnika
w szafce do zabudowy
Urzdzenie wsun do wn(ki szafki.
Nast(pnie otworzy drzwiczki pie-
karnika i za pomoc 4 $rub pasuj-
cych dokadnie do otworów ramy
przymocowa piekarnik do szafki
(rys. 12).
Rys 12
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Zanussi ZOB654X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi