Zanussi BMX316 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBS£UGI
ELECTROLUXPOLANDSp.zo.o.
ul.Kolejowa5/7
01-217Warszawa
Grupa Electrolux jest najwiêkszym na œwiecie producentem zmechanizowanych
urz¹dzeñ przeznaczonych do kuchni, do czyszczenia oraz do lasu i ogrodu.
Ka¿degorokusprzedajeponad55milionówproduktów(takichjaklodówki,kuchenki,
pralki automatyczne, odkurzacze, pilarki ³añcuchowe i kosiarki do trawy)
o ³¹cznej wartoœci ok. 14 miliardów USD w ponad 150 krajach œwiata.
FromtheElectroluxGroup. Theworld`sNo.1choice
PIEKARNIK
ELEKTRYCZNY
BMX-316
3
SPIS TRE"CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA.................................1
PIERWSZE W,)CZENIE .......................................................................6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE ..........................................9
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................11
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................13
USUWANIE USTEREK.........................................................................15
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................15
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................16
INSTALACJA........................................................................................17
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ)CE BEZPIECZE*STWA
Przed przyst9pieniem do pod9czenia i eksploatacji urz9dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si< z instrukcj9 obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa>ne wskazówki i porady dotycz9ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz9dzenia.
Instrukcj< obsugi nale>y zachowaA, aby podczas u>ytkowania urz9dze-
nia móc z niej skorzystaA w ka>dej chwili.
W przypadku sprzeda>y urz9dzenia nale>y przekazaA nowemu u>ytkow-
nikowi tak>e instrukcj< obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno$ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag(, aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przytrza$ni(ty drzwicz-
kami piekarnika.
Zwróci uwag(, aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego za-
koDczeniu) nale>y odsun9A si< od urz9dzenia – z wn<trza wydostanie
si< gor9ca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si( w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu
(i zatrzymuje ciepo na jaki$ czas po zako-czeniu pieczenia). Zachowa
szczególn ostrono$, zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn(trznych.
Po zako-czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr(ta w pooeniu „WY12CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si( wewn(trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno$ci i tuszczu mog zapali si(.
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je$li wyst(puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
5
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze- parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr(ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si(, e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Napi<cie: 230V ; pod9czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeDstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw( urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si( podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami(ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi(sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag(, aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza$ni(ty jego drzwiczkami.
Producent:
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wlochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz($ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
ObjaMnienie symboli u>ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze-stwa
Kolejno$ czynno$ci
Praktyczne wskazówki
6
Usuwanie zu>ytych urz9dzeD
Symbol na urzdzeniu lub opakowaniu oznacza, e tego produktu nie wolno
traktowa tak, jak innych odpadów domowych. Naley odda go do wa$ciwego
punktu skupu surowców wtórnych zajmujcego si( zomowanym sprz(tem
elektrycznym i elektronicznym. Wa$ciwa utylizacja i zomowanie pomaga w
eliminacji niekorzystnego wpywu zomowanych produktów na $rodowisko na-
turalne oraz zdrowie. Aby uzyska szczegóowe dane dotyczce moliwo$ci
recyklingu tego urzdzenia, naley skontaktowa si( z lokalnym urz(dem mia-
sta, subami oczyszczania miasta lub sklepem, w którym produkt zosta ku-
piony.
PIERWSZE W,)CZENIE
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr(to termostatu ustawi na pozycj( MAX,
b) pokr(to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Powtórzy te czynno$ci take z funkcj nagrzewania z nawiewem oraz piecze-
niem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si( warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni(cia, a nast(pnie umy
mi(kk $ciereczk nasczon agodnym $rodkiem do mycia.
Aby otworzyA drzwiczki piekarnika, nale>y
zawsze przytrzymaA uchwyt na Mrodku - jak
pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz pierwszy
naley starannie umy wszystkie akcesoria i
wn<trze piekarnika.
rys. 1
7
OPIS PIEKARNIKA
1. panel steruj9cy
2. pokr<to termostatu
3. pokr<to wyboru funkcji piekarnika
4. lampka kontrolna termostatu
5. pokr<to minutnika
6. grill
7. oMwietlenie piekarnika
8. tabliczka znamionowa
8
Pokr<to wyboru funkcji (rys. 2) i termostatu (rys. 3)
Aby ustawi wybran opcj( nagrzewania i tempe-
ratur(, naley obróci pokr(to i ustawi na symbo-
lu wa$ciwej funkcji / temperatury.
0 pozycja „Wy9czony / OFF
wewn<trzne oMwietlenie piekarnika (bez
wyboru funkcji nagrzewania)
pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z
dolnej i górnej grzaki, zapewniajc równo-
mierne nagrzewanie piekarnika.
nagrzewanie z nawiewem
gor9cego powietrza – do pieczenia kilku po-
traw na kilku poziomach, bez przenikania
aromatów.
grill - do pieczenia na grillu.
rys. 2
rys. 3
Minutnik
Funkcja pozwala na sygnalizowanie dNwi(kiem
upywu ustawionego czasu. Maksymalny czas
ustawienia wynosi 60 minut. Pokr(to minutnika
obróci do maksymalnego ustawienia („60”), a na-
st(pnie wróci i ustawi wymagany czas piecze-
nia. Po jego upywie rozlegnie si( sygna aku-
styczny.
Minutnik nie wpywa na prac( piekarnika.
rys. 4
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si( lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga$nie, je$li ustawiona temperatura zostanie osigni(ta i ponownie
zapala si(, kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Termostat bezpieczeDstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze-stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu$ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego$
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast(puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
9
Je$li termostat bezpiecze-stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni(ta przy-
czyna b(du.
Je$li jednak termostat bezpiecze-stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej$
cz($ci, wtedy usterk( naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
PIECZENIE - WSKAWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz9 byA zawsze zamkni<-
te.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b(d nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si( para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoD-
czeniu) nale>y odsun9A si< od urz9dzenia – z wn<trza wydostanie si< go-
r9ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie$ci na $rodkowym poziomie. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je$li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor9cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdujcy si( w tylnej $ciance
piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w piekarniku szybko i równo-
miernie.
Dzi(ki temu mona piec jednocze$nie kilka potraw
na rónych poziomach (rys. 5).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi(ki
cigej cyrkulacji powietrza nie zostaj przenoszo-
ne zapachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a
wilgotne powietrze jest natychmiast odprowadza-
ne.
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zale-
ca si( wsuni(cie blachy do dolnego poziomu, po-
niewa uatwi to obserwowanie potrawy.
rys. 5
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno$ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
10
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi(so i
ryby, a nast(pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni(cia rusztu jest uzaleniony
od grubo$ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac( na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w $redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si( wst(pne nagrzewanie piekarnika przez
okoo 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr(ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast(pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udeko-
rowa je lub uoy dodatki. Ko-cowy czas pieczenia po udekorowaniu cia-
sta zaley do rodzaju i ilo$ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si( od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu.
Wtedy czas pieczenia wyduyby si( niepotrzebnie.
Pieczenie mi<sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi(sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi(so, które dobrze opieka si( na zewntrz, ale w $rodku musi
pozosta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze
(200-220
o
C).
Jasne mi(so, drób i ryby naley piec w $redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na po-
cztku, w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym
czasie pieczenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je$li chc Pa-stwo sprawdzi, czy mi(so jest ju upieczone, naley wyko-
na tzw. „prób( yki”. Je$li wyczuj Pa-stwo opór po naci$ni(ciu mi(sa y-
k, oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol(dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
Piekc mi(so bezpo$rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann(, do której b(dzie $cieka sos z mi(sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze- jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczyA tworzenie si< dymu w piekarniku, nale>y wlaA troch<
wody do brytfanny, do której Mcieka tuszcz.
Aby nie dopu$ci do tworzenia si( skroplin, naley kilkakrotnie dolewa wo-
dy do brytfanny.
11
Talerze, na których b(dzie serwowana potrawa, naley podtrzyma w stanie
ciepym, wkadajc je do piekarnika i ustawi najnisz temperatur(.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj$ do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy-, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych $cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj(to-
$ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa-stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Podane czasy pieczenia nie zawieraj czasu wst(pnego nagrzewania
piekarnika. Zalecamy rozgrzanie piekarnika na 10 minut przed woeniem
produktów.
Pieczenie tradycyjne / Nagrzewanie z nawiewem gor9cego powietrza
Górna/dolna grzaka
Pieczenie z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane 2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie 2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik 1 160 2 150 60 – 80
W foremce
Jab!ecznik 1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel 2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche 2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka 2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Ciasteczka-biszkopty 2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy 2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000 Bia!y chleb 1 190 2 180 40 – 60
1-2 bochenki
500 -ytni chleb 1 200 2 175 30 – 45
Foremka
500 Bu!ki 2 200 2 (1+3) 175 20 – 35
8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3) 190 15 - 30
Blacha
12
Górna/dolna grzaka
Pieczenie z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
w
o
C
Temp.
w
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Zapiekanki
Makaronowa 2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche 2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne 2 200 2 175 45 – 60
Mi*so i drób
1000 Piecze4 wo!owa 2 200 2 175 50 – 70
Na ruszcie
1200 Piecze4 wieprzowa 2 200 2 175 100 – 130
Na ruszcie
1000 Piecze4 ciel5ca 2 200 2 175 90 – 120
Na ruszcie
1500 Rostbef po angielsku 2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200 Piecze4 z jagni5cia 2 200 2 175 110 – 130
Udziec
1000 Kurczak 2 200 2 175 60 80
W ca!o:ci
4000 Indyk 2 200 2 175 210 – 240
W calo:ci
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 – 150
W ca!osci
3000 G5: 2 175 2 160 150 - 200
W ca!o:ci
1200 Zaj>c 2 200 2 175 60 – 80
W kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60
2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40
4 filety
* Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
Pieczenie na grillu
Ilo-.
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawaki Waga
Listwa
(poziom rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski pieczone 8 -- 3 Max 12-15 10-12
Kurczak (po!ówka) 2 1000 3 Max 30-35 25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi z kurczaka 4 400 3 Max 12-15 12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
* Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
13
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst9pieniem do czyszczenia urz9dzenia nale>y je wy9czyA i
pozostawiA do ostygni<cia. Nie u>ywaA pary lub urz9dzeD parowych.
Przed przyst9pieniem do mycia i innych czynnoMci konserwacyjnych na-
le>y urz9dzenie od9czyA od zasilania elektrycznego.
Po ostygni(ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc $rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczegól-
n ostrono$, aby detergent nie dosta si( do grzaek piekarnika lub
czujnika termostatu.
Elementy stalowe naley oczy$ci i opuka wod, a nast(pnie wypolero-
wa.
Uywa $rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz ele-
mentów ze stali nierdzewnej, dost(pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego $rodka
czyszczcego.
Do mycia nie stosowa $rodków szorujcych.
Cz($ci ze stali szlachetnej i szyb( w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi(kk $ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie $rodki do czyszczenia stali
szlachetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy
owocowe (z cytryny, $liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych
plam na powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni ema-
liowanej nie wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy$ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia
mona najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie
przypalaj si( podczas nast(pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów $ciernych, gdy mo-
g one uszkodzi powierzchni( urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy$ci w podobny sposób.
14
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je
zdj.
W tym celu naley wykona nast(pujce
czynno$ci:
cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika,
ustali zawiasy trzymajce drzwiczki piekarni-
ka; mae dNwignie, znajdujce si( na obu za-
wiasach poluzowa i obróci (rys. 6)
wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch
dNwigni;
rys. 6
przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie, a nast(pnie popchn w
kierunku piekarnika i wyj na zewntrz.
odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (pooy poziomo).
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno$ci
w odwrotnej kolejno$ci.
Po spasowaniu dNwigni z zawiasami drzwi b(d prawidowo umocowane.
Wymiana >arówki w piekarniku
Przed przyst9pieniem do wymiany >arówki nale>y wy9czyA urz9dze-
nie z sieci zasilaj9cej.
Sarówka musi posiada nast(pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok9 temperatur<
(do 300
o
C)
b) napi<cie / cz<stotliwoMA: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk(, naley wcisn oson(
szklan i obróci (rys. 7).
rys. 7
Wykr(ci spalon arówk(. Wkr(ci now arówk(. Ponownie zaoy oson(
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
15
USUWANIE USTEREK
Aby usun drobne usterki, wystarczy niekiedy wykona proste czynno$ci
sprawdzajce. W tabeli podano usterki, które uytkownik moe samodzielnie
usun, bez konieczno$ci wzywania serwisanta.
Objawy usterki Sposób usuni* cia usterki
Piekarnik nie w!>cza si5.
SprawdziE, czy pokr5t!a s> ustawione na okre:lon> funkcj5 i tempe-
ratur5.
SprawdziE, czy urz>dzenie jest prawid!owo w!>czone, wtyczka jest w
gniazdku, czy nast>pi!a przerwa w dop!ywie pr>du, czy prze!>cznik
zasilania jest ustawiony na ON (WGHCZONY).
Lampka kontrolna termo-
statu piekarnika nie :wie-
ci si5.
Termostat ustawiE na wybran> temperatur5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
-arówka piekarnika nie
:wieci si5.
Pokr5t!o wyboru funkcji ustawiE na wybran> funkcj5.
KupiE now> Jarówk5 o odpowiednich parametrach w punkcie serwi-
sowym i wymieniE j> zgodnie ze wskazówkami podanymi w instrukcji
obs!ugi.
Czas pieczenia jest zbyt
d!ugi lub zbyt krótki.
PrzeczytaE wskazówki dotycz>ce czasów pieczenia.
Wewn>trz piekarnika i na
potrawach osadza si5
skroplona woda.
Nie pozostawiaE potraw po upieczeniu w piekarniku d!uJej niJ 15-20
minut.
Koszty usuni(cia usterek spowodowanych przez uytkownika oraz bezzasad-
nych wezwa- serwisu pokrywa klient.
AUTORYZOWANY SERWIS
Je$li po wykonaniu opisanych w poprzednim rozdziale czynno$ci sprawdzaj-
cych, urzdzenie nadal nie funkcjonuje, usterk( naley zgosi w autoryzowa-
nym zakadzie serwisowym.
Przy zgoszeniu telefonicznym naley opisa
objawy usterki, poda model, numer produktu
i numer seryjny urzdzenia. Dane te znajduj
si( na tabliczce znamionowej.
Do napraw stosuje si( wycznie oryginalne
cz($ci zamienne.
Urzdzenie posiada gwarancj( udokumento-
wan kart, która wydawana jest wraz z in-
strukcj przy sprzeday urzdzenia.
rys. 8
W przypadku braku karty gwarancyjnej naley zada jej od sprzedawcy i
wpisa dat( sprzeday, model, numer fabryczny. Dane te znajduj si( na ta-
bliczce znamionowej.
16
Kart( gwarancyjn naley zachowa i w przypadku naprawy okaza j perso-
nelowi autoryzowanego zakadu serwisowego wraz z rachunkiem zakupu. Na-
prawa b(dzie wykonana odpatnie, w przypadku braku oryginalnej i wanej kar-
ty gwarancyjnej.
Karta zawiera take warunki gwarancji, udzielonej przez producenta urzdze-
nia.
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA
Wysoko:E 593 mm
Szeroko:E 560 mm
Wymiary wyci*cia
G!5boko:E 550 mm
Wysoko:E 335 mm
Szeroko:E 405 mm
G!5boko:E 400 mm
Wymiary piekarnika
Pojemno:E komory piekarnika
56 litrów
Zakres temperatury
50°
°°
°C – 230 °
°°
°C
Warto-. pod9czenia
Dolna grza!ka 1000 W
Górna grza!ka 800 W
Piekarnik (1000 + 800) 1800 W
Grza!ka grilla 1650 W
O:wietlenie wewn5trzne piekarnika 25 W
Wentylator 25 W
G>czna warto:E pod!>czenia 1850 W
Zasilanie sieciowe cz5stotliwo:E / napi5cie 50 Hz / 230 V
Producent zastrzega sobie prawo wprowadzania zmian.
Urz9dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi();
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno$ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
17
INSTALACJA
Wszystkie czynnoMci zwi9zane z instalacj9 urz9dzenia nale>y wyko-
naA zgodnie z obowi9zuj9cymi przepisami bezpieczeDstwa. Wszelkie
prace instalacyjne mog9 wykonywaA wy9cznie osoby z odpowiednimi
kwalifikacjami.
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao po ustawieniu w zabudowie, meble
do zabudowy lub wn(ka musz posiada odpowiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami, wszystkie elementy zabezpieczajce
przed dotkni(ciem przewodów pod napi(ciem i cz($ci izolacyjnych musz by
w taki sposób zamocowane, aby nie mona byo ich zdemontowa bez uycia
narz(dzi. Dotyczy to równie cz($ci bocznych na pocztku i ko-cu linii zabu-
dowy.
Pod9czenie do instalacji elektrycznej
Przed przystpieniem do podczenia urzdzenia do instalacji elektrycznej, na-
ley sprawdzi, czy zostay spenione ponisze warunki:
1. Zabezpieczenie i instalacja domowa musi odpowiada maksymalnemu ob-
cieniu urzdzenia (patrz warto$ci na tabliczce znamionowej).
2. Instalacja domowa musi posiada uziemienie zgodnie z obowizujcymi
przepisami.
3. Gniazdko lub wielobiegunowy wycznik musi by dost(pny po zainstalowa-
niu urzdzenia.
Urzdzenie dostarczone jest bez przewodu zasilajcego, gdy w zaleno$ci od
rodzaju zasilania, konieczny jest przewód z odpowiedni wtyczk przystoso-
wan do obcienia podanego na tabliczce znamionowej.
Przewody podczeniowe musz odpowiada nast(pujcym typom, z
uwzgl(dnieniem koniecznego przekroju znamionowego (3 x 1,5 mm
2
):
H07 RN-F
H05 RN-F
H07 RR-F
H05 VV-F
Je$li podczenie wykonano bez wtyczki lub wtyczka jest niedost(pna, naley
zamontowa pomi(dzy urzdzeniem i instalacj sieciow wielobiegunowy wy-
cznik (np. zabezpieczenie, przecznik LS) z rozwarciem styków minimum
3 mm. Przewód uziemiajcy óto-zielony nie moe zosta przerwany przez
wycznik.
Przewód zasilajcy musi posiada taki przekrój, aby w adnym punkcie nie zo-
staa osigni(ta temperatura wysza ni 50
o
C (powyej temperatury otocze-
nia). Po wykonaniu podczenia naley sprawdzi wszystkie elementy grzejne,
wczajc je na ok. 3 minuty.
18
Piekarnik naley podczy do 1 fazy, w sposób przedstawiony na rysunku.
Electrolux Poland zaleca, aby urzdzenie podcza wykwalifikowany elektryk.
Producent nie ponosi odpowiedzialnoMci za szkody
spowodowane wskutek nieprzestrzegania obowi9zuj9cych
przepisów bezpieczeDstwa.
Zabudowa
Aby urzdzenie prawidowo funkcjonowao
po ustawieniu w zabudowie, meble pod za-
budow( lub wn(ka musz posiada odpo-
wiednie wymiary.
Zgodnie z obowizujcymi przepisami
wszystkie elementy zabezpieczajce przed
dotkni(ciem przewodów pod napi(ciem i
cz($ci izolacyjnych musz by w taki sposób
zamocowane, aby nie mona byo ich zde-
montowa bez uycia narz(dzi.
Dotyczy to równie cz($ci bocznych na po-
cztku i ko-cu linii zabudowy. Urzdzenie
naley do klasy Y w zakresie ochrony
ogrzewania $rodowiska.
rys. 9
Oznacza to, e urzdzenie moe by ustawione cz($ci tyln lub $ciank
boczn do wyszych mebli, urzdze- lub $cian.
Z drugiej strony mog by dostawiane inne urzdzenia lub meble wycznie o
takiej samej wysoko$ci jak piekarnik.
Wymiary piekarnika (rys. 9)
19
Zabudowa w supku
Wn(ka musi mie wymiary wskazane na
rysunku nr 10.
rys. 10
Zabudowa pod blatem
Wn(ka musi mie wymiary wskazane na
rysunku nr 11.
Urzdzenie wsun do wn(ki szafki. Na-
st(pnie otworzy drzwiczki piekarnika i
za pomoc 4 $rub pasujcych dokadnie
do otworów ramy przymocowa piekar-
nik do szafki (rys. 12).
rys. 11
rys. 12
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19

Zanussi BMX316 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi