Zanussi ZOB892X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
ZANUSSI
_____________________
PIEKARNIK
ZOB 892
_____________________
Instrukcja obsugi
2
3
SPIS TRE!CI
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA.................................4
PIERWSZE W+'CZENIE .......................................................................6
OPIS PIEKARNIKA ................................................................................7
ZEGAR ELEKTRONICZNY ....................................................................9
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE ........................................14
TABELA CZASÓW PIECZENIA...........................................................17
MYCIE I KONSERWACJA ...................................................................19
USUWANIE USTEREK.........................................................................21
AUTORYZOWANY SERWIS ................................................................21
CHARAKTERYSTYKA TECHNICZNA .................................................22
INSTALACJA........................................................................................23
4
WSKAZÓWKI DOTYCZ'CE BEZPIECZE(STWA
Przed przyst;pieniem do pod;czenia i eksploatacji urz;dzenia pro-
simy o dokadne zapoznanie si> z instrukcj; obsugi.
W instrukcji obsugi podano wa@ne wskazówki i porady dotycz;ce prawi-
dowej i bezpiecznej eksploatacji urz;dzenia.
Instrukcj> obsugi nale@y zachowaC, aby podczas u@ytkowania urz;dze-
nia móc z niej skorzystaC w ka@dej chwili.
W przypadku sprzeda@y urz;dzenia nale@y przekazaC nowemu u@ytkow-
nikowi tak@e instrukcj> obsugi.
Instalacja
Monta i podczenie urzdzenia do instalacji elektrycznej moe wykona
wycznie instalator z odpowiednimi uprawnieniami, zgodnie z obowizuj-
cymi przepisami.
W przypadku konieczno#ci wykonania modyfikacji instalacji elektrycznej,
wszystkie prace naley powierzy uprawnionemu elektrykowi.
Pod;czaj;c inne urz;dzenia elektryczne do gniazdka zasilaj;cego w
pobli@u piekarnika, nale@y zwróciC uwag>, aby przewód zasilaj;cy nie
dotyka gor;cych pól grzejnych pyty do gotowania i nie zosta przy-
trzaEni>ty drzwiczkami piekarnika.
Zwróci uwag', aby urzdzenie nie stao na przewodzie zasilajcym.
Eksploatacja
Piekarnik przeznaczony jest wycznie do pieczenia potraw na potrzeby go-
spodarstwa domowego i nie wolno uywa go do innych celów.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego za-
koGczeniu) nale@y odsun;C si> od urz;dzenia – z wn>trza wydostanie
si> gor;ca para.
Wszelkie zmiany cech i modyfikacje urzdzenia stwarzaj powane zagro-
enie dla uytkownika.
Urzdzenie nagrzewa si' w czasie nagrzewania i pieczenia na grillu (i za-
trzymuje ciepo na jaki# czas po zako,czeniu pieczenia). Zachowa szcze-
góln ostrono#, zwaszcza przy dotykaniu elementów wewn'trznych.
Po zako,czeniu pieczenia naley zawsze wyczy piekarnik, ustawiajc
pokr'ta w pooeniu „WY01CZONY” (OFF).
Regularne czyszczenie zapobiega niszczeniu si' wewn'trznych powierzchni
piekarnika. Resztki ywno#ci i tuszczu mog zapali si'.
5
Nie przykrywa adnych elementów piekarnika foli aluminiow.
Powierzchnie emaliowane „Easy clean” (je#li wyst'puj) naley my wod z
dodatkiem agodnego detergentu.
Do czyszczenia piekarnika nie wolno uywa pary lub urzdze, parowych.
Przed przystpieniem do czyszczenia naley wyczy urzdzenie / wykr'ci
bezpiecznik i poczeka, a piekarnik ostygnie.
Upewni si', e ruszt i tace s prawidowo woone w prowadnice.
Napi>cie: 230V; pod;czenie do 1 fazy z przewodem zerowym.
BezpieczeGstwo dzieci
Urzdzenie przeznaczone jest do obsugi wycznie przez osoby dorose.
Nie naley zezwala dzieciom na manipulowanie elementami sterujcymi i
zabaw' urzdzeniem.
Piekarnik nagrzewa si' podczas pracy. Nie zezwala dzieciom na przeby-
wanie w pobliu wczonego urzdzenia! Po wyczeniu urzdzenia naley
pami'ta, e drzwiczki piekarnika pozostaj jeszcze przez duszy czas go-
rce.
Podczas pieczenia potraw w piekarniku lub mi'sa na grillu, drzwiczki pie-
karnika i obudowa s bardzo gorce, dlatego nie naley zezwala dzieciom
na przebywanie w pobliu urzdzenia.
Podczajc inne urzdzenia elektryczne do gniazdka zasilajcego w pobli-
u piekarnika, naley zwróci uwag', aby przewód zasilajcy nie dotyka go-
rcych elementów piekarnika i nie zosta przytrza#ni'ty jego drzwiczkami.
Producent
Electrolux Home Products Italy, S.p.A.
Viale Bologna 298
47100 Forli, Wochy
Serwis
Wszelkie naprawy urzdzenia naley powierza personelowi autoryzowa-
nych placówek serwisowych wskazanych przez producenta. Do napraw sto-
sowane s wycznie oryginalne cz'#ci zamienne.
Usterek nie naley usuwa we wasnym zakresie, gdy mona spowodowa
straty rzeczowe, jak równie obraenia ciaa. Naprawy wykonywane przez
osoby nieuprawnione stwarzaj powane zagroenie dla uytkownika.
6
ObjaEnienie symboli u@ywanych w instrukcji obsugi
Wskazówki dotyczce bezpiecze,stwa
Kolejno# czynno#ci
Praktyczne wskazówki
Urz;dzenie spenia wymagania dyrektyw Unii Europejskiej:
- 73/23 – 90/683 (wytyczne dot. niskich napi');
- 89/336 (wytyczne dot. kompatybilno#ci elektromagnetycznej);
- 93/68 (ogólne wytyczne) cznie ze zmianami.
PIERWSZE W+'CZENIE
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny
(patrz wskazówki w instrukcji obsugi).
Po zainstalowaniu urzdzenia naley:
a) pokr'to termostatu ustawi na pozycj' MAX,
b) pokr'to wyboru funkcji ustawi na nagrzewanie górn i doln grzak
,
c) wczy pusty piekarnik i nagrzewa przez ok. 45 minut,
d) pomieszczenie wywietrzy (otworzy okno).
Powtórzy te czynno#ci take z funkcj nagrzewania z nawiewem oraz piecze-
niem na grillu.
Podczas pierwszego nagrzewania piekarnika moe by wyczuwalny nieprzy-
jemny zapach. Powodem jest wypalanie si' warstwy tuszczu pozostaej po
procesie produkcyjnym. Jest to cakowicie normalne zjawisko. Po nagrzaniu
pustego piekarnika naley pozostawi go do ostygni'cia, a nast'pnie umy
mi'kk #ciereczk nasczon agodnym #rodkiem do mycia.
Aby otworzyC drzwiczki piekarnika,
nale@y zawsze przytrzymaC uchwyt na
Erodku - jak pokazano na rysunku.
Przed wczeniem piekarnika po raz
pierwszy naley starannie umy wszystkie
akcesoria i wn>trze piekarnika.
Rys. 1
7
OPIS PIEKARNIKA
1. Panel steruj;cy
2. Pokr>to wyboru funkcji
3. Pokr>to termostatu
4. Lampka kontrolna piekarnika
5. Lampka kontrolna termostatu
6. Programator
7. Grill
8. OEwietlenie piekarnika
9. Tabliczka znamionowa
8
Pokr>to wyboru funkcji (rys. 2) i termostatu (rys. 3)
Aby ustawi wybran opcj' nagrzewania i temperatu-
r', naley obróci pokr'to i ustawi na symbol wa-
#ciwej funkcji / temperatury.
Rys. 2
O#wietlenie wewn'trzne piekarnika (bez wczonej
funkcji).
Pieczenie tradycyjne – ciepo dochodzi z dolnej i
górnej grzaki, zapewniajc równomierne nagrze-
wanie piekarnika.
Górna grzaka – wczona jest tylko górna grzaka
piekarnika.
Dolna grzaka – nagrzewanie doln grzak pie-
karnika.
May grill – do pieczenia na grillu mniejszych ilo#ci
produktów.
Grill - do pieczenia na grillu.
Rys. 3
Nagrzewanie z nawiewem gorcego powietrza – do pieczenia kilku po-
traw na kilku poziomach, bez przenikania aromatów.
Rozmraanie produktów ywno#ciowych.
Lampka kontrolna termostatu
Po ustawieniu wybranej temperatury zapala si' lampka kontrolna termostatu.
Lampka ta ga#nie, je#li ustawiona temperatura zostanie osigni'ta i ponownie
zapala si', kiedy piekarnik jest nagrzewany.
Lampka kontrolna piekarnika
Pod#wietlona lampka kontrolna wskazuje, e piekarnik pracuje (jest wczony
jeden lub kilka elementów grzejnych).
Termostat bezpieczeGstwa
Urzdzenie wyposaone jest w termostat bezpiecze,stwa, który odcza do-
pyw energii elektrycznej, aby nie dopu#ci do nadmiernego nagrzania piekar-
nika (wskutek nieprawidowej obsugi urzdzenia lub uszkodzenia jakiego#
elementu). Ponowne wczenie urzdzenia nast'puje automatycznie po spad-
ku temperatury.
9
Je#li termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek nieprawidowego ustawienia
urzdzenia, wystarczy, e po ochodzeniu piekarnika zostanie usuni'ta przy-
czyna b'du.
Je#li jednak termostat bezpiecze,stwa zadziaa wskutek uszkodzenia jakiej#
cz'#ci, wtedy usterk' naley zgosi w autoryzowanym zakadzie serwisowym.
ZEGAR ELEKTRONICZNY
1. Przycisk wyboru funkcji
2. Przycisk minus (–)
3. Przycisk plus (+)
4. WyEwietlacz
5. Lampka kontrolna „Czas pieczenia”
6. Lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
7. Lampka kontrolna minutnika
8. Lampka kontrolna zegara „Aktualna godzina”
Urzdzenie funkcjonuje tylko wtedy, kiedy ustawiona jest aktualna godzina
na zegarze piekarnika. Piekarnik mona uytkowa równie bez programowa-
nia czasu pieczenia (rozpocz'cia, zako,czenia itp.).
Urzdzenie b'dzie gotowe do pracy po ustawieniu aktualnej godziny.
10
Ustawienie aktualnej godziny na zegarze
Po podczeniu do zasilania lub po przerwie w dopywie prdu, na wy#wietla-
czu pulsuje symbol zegara
. Wtedy naley ustawi aktualn godzin'.
Ustawienie aktualnej godziny:
1. Przyciskiem (+) lub (-) ustawi aktualn godzin'.
2. Zaczeka 5 sekund. Lampka
zga#nie. Na wy-
#wietlaczu pojawi si' aktualna godzina. Urzdzenie
jest gotowe do pracy.
Zmiana ustawienia aktualnej godziny:
1. Przyciskiem wyboru funkcji
wybra funkcj' „Ak-
tualna godzina”
. Odpowiednia lampka kontrolna
b'dzie pulsowa. W celu zmiany ustawienia godzi-
ny naley wykona wyej opisane czynno#ci.
Ustawienie godziny mona zmieni tylko wtedy,
kiedy nie zostaa ustawiona adna funkcja automa-
tyczna (np. „Czas pieczenia”
lub „Koniec pie-
czenia”
).
Funkcja „Czas pieczenia
Funkcja „Czas pieczenia” suy do ustawienia czasu zako,czenia pracy pie-
karnika.
Potraw' naley wstawi do piekarnika, ustawi wybrany rodzaj nagrzewania i
temperatur'. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie
pulsowa lampka kontrolna „Czas pieczenia”
. Nast'pnie wykona kolejne
czynno#ci.
Ustawienie czasu pieczenia:
1. Przyciskami (+) lub (-) ustawi wybrany czas pie-
czenia.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna „Czas pie-
czenia”
#wieci si' i ponownie wskazywana jest
aktualna godzina.
3. Po upywie czasu pieczenia, pulsuje lampka kontrolna wyboru funkcji, roz-
brzmiewa sygna i piekarnik wycza si' automatycznie. Po zako,czeniu
11
pieczenia naley ustawi pokr'to wyboru funkcji i pokr'to termostatu w po-
oeniu „zero”.
Aby wyczy sygna dQwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
Uwaga! Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po za-
ko,czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
Anulowanie funkcji „Czas pieczenia”:
1. Przycisk wyboru funkcji
naciska do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji „Czas pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie
wskazany czas pozostay do zako,czenia pieczenia.
2. Przycisk minus (-) przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy#wietlaczu
pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana aktualna
godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Funkcja „Koniec pieczenia
Funkcja „Koniec pieczenia” suy do automatycznego wyczenia pracujcego
piekarnika o ustawionej godzinie.
Wstawi potraw' do piekarnika, ustawi wybrany ro-
dzaj nagrzewania i temperatur'.
Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a
zacznie pulsowa lampka kontrolna funkcji „Koniec
pieczenia”
.
Nast'pnie wykona kolejne czynno#ci:
Ustawienie czasu wy;czenia piekarnika:
1. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi wybran godzin', o
której ma si' wyczy piekarnik.
2. Zaczeka 5 sekund: lampka kontrolna funkcji „Ko-
niec pieczenia”
za#wieci si' i ponownie zosta-
nie wskazana aktualna godzina.
3. Po upywie ustawionego czasu pieczenia, pulsuje
lampka kontrolna funkcji, rozbrzmiewa sygna
dQwi'kowy i piekarnik wycza si' automatycznie.
Pokr'to wyboru funkcji i pokr'to termostatu naley
ustawi w pooeniu „zero”.
Aby wyczy sygna dQwi'kowy, naley nacisn dowolny przycisk.
12
Uwaga! Po ustawieniu tej opcji piekarnik wczy si' ponownie. Dlatego po za-
ko,czeniu pieczenia naley zawsze pami'ta o ustawieniu pokr'ta wyboru
funkcji i termostatu w pooeniu „zero”.
Anulowanie godziny wy;czenia piekarnika:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna „Koniec pieczenia”
. Na wy#wietlaczu zostanie wska-
zana ustawiona godzina, o której piekarnik wyczy si'.
2. Przytrzyma wci#ni'ty przycisk minus (-) do momentu, a na wy#wietlaczu
zostanie wskazana aktualna godzina. Rozbrzmiewa krótki sygna dQwi'ko-
wy. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Po;czenie funkcji „Czas pieczenia” z funkcj; „Koniec piecze-
nia”
Funkcj' „Czas pieczenia” mona uywa jednocze#nie z funkcj „Koniec pie-
czenia”, je#li piekarnik ma zosta automatycznie wczony i wyczony o póQ-
niejszej godzinie.
1. Uywajc funkcji „Czas pieczenia”
ustawi wybrany czas pieczenia (jak
opisano w poprzednim rozdziale). Nast'pnie nacisn przycisk
: na wy-
#wietlaczu zostanie wskazany zaprogramowany czas.
2. Uywajc funkcji „Koniec pieczenia”
ustawi wybran godzin', o której
piekarnik ma si' automatycznie wyczy (jak opisano w poprzednim roz-
dziale).
Lampki kontrolne funkcji „Czas pieczenia” i „Koniec pieczenia” s pod#wietlone
i na wy#wietlaczu pojawia si' aktualna godzina. Piekarnik wczy i wyczy si'
automatycznie o ustawionej godzinie.
Funkcja minutnika
Zegar typu tak, jak zwyky minutnik, na którym ustawia si' krótki czas do od-
mierzania np. podczas gotowania jaj. Po upywie krótkiego czasu, jaki zosta
ustawiony, rozbrzmiewa sygna dQwi'kowy.
Uwaga!
Odmierzanie czasu ustawionego na minutniku nie ma adnego wpywu na pra-
c' piekarnika.
13
Ustawienie czasu na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu,
a zacznie pulsowa lampka kontrolna
.
2. Przyciskiem (+) lub (-)ustawi czas na minutniku
(maksymalny czas moliwy do ustawienia na minut-
niku wynosi 2 godziny 30 minut).
3. Zaczeka 5 sekund: za#wieci si' lampka kontrolna
.
4. Po upywie ustawionego czasu pulsuje lampka kon-
trolna funkcji i rozbrzmiewa sygna dQwi'kowy. Aby
wyczy sygna, naley nacisn dowolny przycisk.
Anulowanie ustawienia na minutniku:
1. Naciska przycisk wyboru funkcji
do momentu, a zacznie pulsowa
lampka kontrolna funkcji
. Na wy#wietlaczu zostanie wskazany czas, jaki
pozosta do ko,ca ustawienia.
2. Nacisn przycisk minus (-) i przytrzyma wci#ni'ty do momentu, a na wy-
#wietlaczu pojawi si' wskazanie 0.00. Po 5 sekundach zostanie wskazana
aktualna godzina. Nie pulsuje wtedy adna lampka kontrolna.
Wy;czenie wyEwietlacza
1. Dwa lub trzy przyciski wcisn i przytrzyma wci-
#ni'te przez 5 sekund. Wy#wietlacz wyczy si'.
2. W celu wczenia wy#wietlacza, wystarczy naci-
sn dowolny przycisk.
WyEwietlacz mo@e byC wy;czony tylko w przy-
padku, kiedy nie jest ustawiona funkcja automa-
tyczna.
14
PIECZENIE - WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz; byC zawsze zamkni>-
te.
Urzdzenie jest wyposaone w system obiegu powietrza i staego odprowa-
dzania pary. Umoliwia przygotowania potraw delikatnych wewntrz, a chrup-
kich z wierzchu, mimo wilgotnego powietrza wewntrz piekarnika. Dodatkowo
czas pieczenia i zuycie energii b'd nisze. W czasie pieczenia z piekarnika
wydostaje si' para (po otwarciu drzwi). Jest to zjawisko normalne.
Przy otwieraniu drzwi piekarnika podczas pieczenia (lub po jego zakoG-
czeniu) nale@y odsun;C si> od urz;dzenia – z wn>trza wydostanie si> go-
r;ca para.
Pieczenie tradycyjne
W tej opcji nagrzewania pracuje górna i dolna grzaka.
Naczynie z potraw umie#ci na #rodkowym poziomie. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego rumienienia spodu wybra niszy poziom. Je#li potrawa wymaga
mocniejszego zrumienienia wierzchu naley ustawi naczynie na wyszym po-
ziomie.
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza
Ciepo rozprowadzane jest przez wentylator znajdu-
jcy si' w tylnej #ciance piekarnika.
W ten sposób gorce powietrze rozdzielane jest w
piekarniku szybko i równomiernie.
Dzi'ki temu mona piec jednocze#nie kilka potraw
na rónych poziomach (rys. 4).
Zalet tej opcji nagrzewania jest fakt, e dzi'ki ci-
gej cyrkulacji powietrza nie zostaj przenoszone za-
pachy oraz smak z jednej potrawy na inn, a wilgotne
powietrze jest natychmiast odprowadzane.
Rys. 4
W przypadku pieczenia na jednym poziomie, zaleca si' wsuni'cie blachy do
dolnego poziomu, poniewa uatwi to obserwowanie potrawy.
Piekarnik mona take wykorzysta do pasteryzacji ywno#ci, suszenia grzy-
bów lub owoców.
15
Pieczenie na grillu
Przed przystpieniem do pieczenia na grillu naley posmarowa olejem mi'so
i ryby, a nast'pnie uoy je na ruszcie. Poziom wsuni'cia rusztu jest uzale-
niony od grubo#ci produktu.
Pod ruszt, na najniszy poziom, naley wsun tac' na skapujcy tuszcz,
wlewajc do niej nieco wody, aby unikn przypalenia resztek tuszczu.
Praktyczne rady
Pieczenie ciasta
Ciasto naley piec w #redniej temperaturze (150-200
o
C).
Przed woeniem ciasta zaleca si' wst'pne nagrzewanie piekarnika przez oko-
o 10 minut.
Nie otwiera drzwiczek piekarnika przed upywem ¾ czasu pieczenia.
Ciasto kruche naley piec w foremce spr'ynowej lub na blaszce przez 2/3
cznego czasu, a nast'pnie przed cakowitym upieczeniem ciasta udekorowa
je lub uoy dodatki. Ko,cowy czas pieczenia po udekorowaniu ciasta zaley
do rodzaju i ilo#ci dodatków.
Prawidowo przygotowane ciasto ucierane trudno odrywa si' od yki. W ten
sposób naley sprawdzi, czy np. do ciasta nie dodano zbyt duo pynu. Wtedy
czas pieczenia wyduyby si' niepotrzebnie.
W przypadku pieczenia ciast na trzech poziomach jednocze#nie, zalecamy po-
zostawienie pustego poziomu pomi'dzy dwoma najniszymi blachami
(rys. 4).
Pieczenie mi>sa i ryb
Do pieczenia naley przygotowywa kawaki mi'sa o wadze powyej 1 kg,
gdy mniejsze kawaki mog podczas pieczenia wyschn.
Ciemne mi'so, które dobrze opieka si' na zewntrz, ale w #rodku musi pozo-
sta owe lub czerwone, naley piec w wyszej temperaturze (200-250
o
C).
Jasne mi'so, drób i ryby naley piec w #redniej temperaturze (150-175
o
C).
Sosy i inne dodatki naley dodawa do brytfanny z potraw zaraz na pocztku,
w przypadku krótkiego czasu pieczenia, natomiast przy duszym czasie pie-
czenia, dodawa w ostatnich 30 minutach pieczenia.
Je#li chc Pa,stwo sprawdzi, czy mi'so jest ju upieczone, naley wykona
tzw. „prób' yki”. Je#li wyczuj Pa,stwo opór po naci#ni'ciu mi'sa yk,
oznacza to, e jest ono ju upieczone.
Rostbef i pol'dwica, które maj wewntrz pozosta owe, naley piec w
wyszej temperaturze przez krótszy czas.
16
Piekc mi'so bezpo#rednio na ruszcie, naley wsun do dolnego poziomu
brytfann', do której b'dzie #cieka sos z mi'sa podczas pieczenia.
Przed pokrojeniem naley pozostawi piecze, jeszcze na 15 minut, aby nie
wypyn sos.
Aby ograniczy tworzenie si' dymu w piekarniku, naley wla troch' wody do
brytfanny, do której #cieka tuszcz. Aby nie dopu#ci do tworzenia si' skroplin,
naley kilkakrotnie dolewa wody do brytfanny.
Przyrzdzone dania mona utrzyma w stanie ciepym, wkadajc je do piekar-
nika i ustawiajc najnisz temperatur'.
Uwaga! Nie umieszcza adnych przedmiotów na dnie piekarnika, nie
przykrywa go foli aluminiow, gdy podczas pieczenia moe doj# do
uszkodzenia emaliowanych powierzchni oraz potrawy.
W piekarniku naley uywa aroodpornych naczy,, garnków lub folii alumi-
niowej, kadc je na blasze / ruszcie.
Uwaga! Przy wsuwaniu i wyjmowaniu rusztu oraz blachy na tuszcz, naley
uwaa, aby nie uszkodzi emaliowanych #cianek piekarnika.
Czas pieczenia
Czas pieczenia jest uzaleniony od rodzaju potrawy, jej konsystencji i obj'to-
#ci. Zalecamy obserwowanie czasu pieczenia na pocztku korzystania z pie-
karnika i ustalenie czasu pieczenia zgodnego z Pa,stwa upodobaniami doty-
czcymi np. stopnia wypieczenia.
Zamieszczone tabele maj jedynie charakter orientacyjny.
17
TABELA CZASÓW PIECZENIA
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie z nawiewem gor;cego powietrza
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Ciasto
Ciasto ucierane 2 170 2 (1+3) 160 45 – 60
Ciasto francuskie 2 170 2 (1+3) 160 20 – 30
Sernik 1 160 2 150 60 80
W foremce
Jab!ecznik 1 180 2 (1+3) 170 40 – 60
Strudel 2 175 2 150 60 – 80
Ciastka kruche 2 175 2 (1+3) 160 30 – 40
Ma!e ciasteczka 2 175 2 (1+3) 160 15 – 25
Biszkopty 2 170 2 (1+3) 160 10 – 20
Bezy 2 100 2 (1+3) 100 90 - 120
Na blasze
Chleb i pizza
1000 Bia!y chleb 1 190 2 180 40 – 60
1-2
bochenki
500 -ytni chleb 1 200 2 175 30 – 45 Foremka
500 Bu!ki 2 200 2 (1+3) 175 20 – 35 8 sztuk
250 Pizza 1 210 2 (1+3) 190 15 - 30 Blacha
Zapiekanki
Makaronowa 2 200 2 (1+3) 175 40 – 50
Jarzynowa 2 200 2 (1+3) 175 45 – 60
Quiche 2 200 2 (1+3) 175 35 – 45
Lasagne 2 200 2 175 45 – 60
Mi#so i drób
1000 Piecze4 wo!owa 2 200 2 175 50 – 70 Na ruszcie
1200 Piecze4 wieprzowa 2 200 2 175 100 – 130 Na ruszcie
1000 Piecze4 ciel5ca 2 200 2 175 90 – 120 Na ruszcie
1500
Rostbef po
angielsku
2 220 2 200 50 – 70
Na ruszcie
1200 Piecze4 z jagni5cia 2 200 2 175 110 – 130 Udziec
1000 Kurczak 2 200 2 175 60 – 80 W ca!o:ci
4000 Indyk 2 200 2 175 210 – 240 W calo:ci
1500 Kaczka 2 175 2 160 120 – 150 W ca!osci
18
Pieczenie tradycyjne
Nagrzewanie
z nawiewem
Waga
(gramy)
Potrawa
Temp.
o
C
Temp.
o
C
Czas
pieczenia
(minuty)
Uwagi
Mi#so i drób
3000 G5: 2 175 2 160 150 - 200 W ca!o:ci
1200 Zaj>c 2 200 2 175 60 – 80
W
kawa!kach
Ryby
1000 Ca!e ryby 2 200 2 (1+3) 175 140 – 60 2 sztuki
800 Filety 2 200 2 (1+3) 175 30 - 40 4 filety
*) Poziomy podane w tabeli w nawiasach dotycz> pieczenia na kilku poziomach.
Pieczenie na grillu lub
Ilo'(
Czas pieczenia
w minutach
Potrawa
Kawa*ki Waga
Listwa
(poziom
rusztu)
Temperatura
o
C
Wierzch Spód
Steki 4 800 3 Max 12-15 12-14
Kotlety 4 600 3 Max 10-12 6-8
Kie!baski
pieczone
8 -- 3
Max 12-15
10-12
Kurczak
(po!ówka)
2 1000 3
Max 30-35
25-30
Kebaby 4 --- 3 max 10-15 10-12
Piersi
z kurczaka
4 400 3
Max 12-15
12-14
Pomidory 8 500 3 max 12 ---
Tosty 4 --- 3 Max 5-7 --
Ryby, filety 4 400 3 Max 8 6
Uwaga!
1. Podany w tabelach czas pieczenia nie obejmuje wst5pnego nagrzewania piekarnika (ok. 5 min.).
Przed w!oEeniem pizzy / chleba zalecamy wst5pne nagrzewanie piekarnika przez oko!o 10 minut.
2. Podczas pieczenia drzwiczki piekarnika musz> byG zamkni5te.
Podane czasy pieczenia maj> charakter orientacyjny.
19
MYCIE I KONSERWACJA
Przed przyst;pieniem do czyszczenia urz;dzenia nale@y je wy;czyC i
pozostawiC do ostygni>cia. Nie u@ywaC pary lub urz;dzeG parowych.
Przed przyst;pieniem do mycia i innych czynnoEci konserwacyjnych na-
le@y urz;dzenie od;czyC od zasilania elektrycznego.
Po ostygni'ciu piekarnika mona przystpi do czyszczenia.
Uywajc #rodków czyszczcych w sprayach naley zachowa szczególn
ostrono#, aby detergent nie dosta si' do grzaek piekarnika lub czujnika
termostatu.
Elementy stalowe naley oczy#ci i opuka wod, a nast'pnie wypolerowa.
Uywa #rodków przeznaczonych do czyszczenia piekarników oraz elementów
ze stali nierdzewnej, dost'pnych w sklepach.
Powierzchnie emaliowane my wod z dodatkiem agodnego #rodka czysz-
czcego.
Do mycia nie stosowa #rodków szorujcych.
Cz'#ci ze stali szlachetnej i szyb' w drzwiach piekarnika wyciera such i
mi'kk #ciereczk.
Do usuwania plam stosowa odpowiednie #rodki do czyszczenia stali szla-
chetnej lub ciepy ocet.
Emalia piekarnika jest bardzo trwaa i odporna. Jednake gorce kwasy owo-
cowe (z cytryny, #liwek itp.) mog spowodowa powstanie matowych plam na
powierzchni emaliowanej. Tego typu plamy na powierzchni emaliowanej nie
wpywaj jednak ujemnie na funkcjonowanie piekarnika.
Piekarnik naley czy#ci po kadym uyciu, gdy wtedy zabrudzenia mona
najszybciej i najatwiej usun. W ten sposób resztki potraw nie przypalaj si'
podczas nast'pnego pieczenia.
Modele z frontem aluminiowym lub stalowym
Drzwi piekarnika my wilgotn szmatk i osuszy.
Nie uywa gbek stalowych, kwasów lub produktów #ciernych, gdy mog
one uszkodzi powierzchni' urzdzenia.
Panel sterujcy naley czy#ci w podobny sposób.
20
Czyszczenie drzwiczek piekarnika
Aby uatwi umycie drzwiczek piekarnika, naley je zdj.
W tym celu naley wykona nast'pujce czynno#ci:
Cakowicie otworzy drzwiczki piekarnika, ustali
zawiasy trzymajce drzwiczki piekarnika; mae
dQwignie, znajdujce si' na obu zawiasach polu-
zowa i obróci (rys. 5);
Wolno zamkn drzwi, a dotkn do dwóch dQwi-
gni;
Przytrzyma drzwiczki po lewej i prawej stronie, a
nast'pnie popchn w kierunku piekarnika i wy-
j na zewntrz;
Odstawi drzwiczki w bezpieczne miejsce (poo-
y poziomo).
Rys. 5
Po umyciu ponownie zamontowa drzwi, wykonujc opisane wyej czynno#ci
w odwrotnej kolejno#ci.
Po spasowaniu dQwigni z zawiasami drzwi b'd prawidowo umocowane.
Wymiana @ arówki w piekarniku
Przed przyst;pieniem do wymiany @arówki nale@y wy;czyC urz;dze-
nie z sieci zasilaj;cej.
Tarówka musi posiada nast'pujce parametry:
a) struktura odporna na wysok; temperatur>
(do 300
o
C)
b) napi>cie / cz>stotliwoEC: 230 V, (50Hz)
c) moc 25 W
d) cokó E14
Aby wymieni arówk', naley wcisn i odkr'ci
szklan oson' (rys. 6).
Rys. 6
Wykr'ci spalon arówk'. Wkr'ci now arówk'. Ponownie zaoy oson'
szklan. Podczy urzdzenie do zasilania.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26

Zanussi ZOB892X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi