Sencor STM 3730SL-EUE3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
- 1 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL Robot kuchenny
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
STM 3730SL
- 2 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Robot kuchenny
Ważne instrukcje dotyczące bezpieczeństwa
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ IZACHOWAĆ JE NA PRZYSZŁOŚĆ.
Ogólne ostrzeżenia
Ztego urządzenia nie wolno korzystać dzieciom ani nie wolno się im nim
bawić. Urządzenie oraz przewód zasilający przechowywać poza zasięgiem
dzieci.
Urządzenie może być użytkowane przez osoby zograniczonymi zdolnościami
fizycznymi, czuciowymi lub mentalnymi oraz bez doświadczenia iwiedzy
w zakresie użytkowania, jeśli znajdują się pod nadzorem lub zostały
poinstruowane odnośnie użytkowania urządzenia wbezpieczny sposób
irozumieją związane ztym ryzyko.
Bezpieczeństwo elektryczne
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, czy
napięcie podane na tabliczce znamionowej odpowiada napięciu wTwoim
gniazdku.
Dbaj oto, by wtyczka przewodu sieciowego nie zetknęła się zwoda lub
wilgocią.
Na przewodzie zasilającym nie kładź żadnych ciężkich przedmiotów. Dbaj
oto, by przewód zasilający nie zwisał przez krawędź stołu albo by nie dotyk
gorącej powierzchni lub ostrych przedmiotów iby nie znalazł się wpobliżu
wirujących części urządzenia.
Nie odłączaj urządzenia od gniazdka sieciowego poprzez pociąganie za
przewód zasilający. Mogłoby dojść do uszkodzenia przewodu zasilającego
lub gniazdka. Przewód zgniazdka odłączaj ciągnąc za wtyczkę przewodu
zasilającego.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, jego wymianę należy powierz
specjalistycznemu serwisowi. Nie wolno używać urządzenia zuszkodzonym
przewodem zasilającym lub wtyczką.
Aby zapobiec porażeniu prądem elektrycznym, nie naprawiaj urządzenia
sam ani wżaden sposób je nie przerabiaj. Wszelkie naprawy iregulację
tego urządzenia należy powierzyć autoryzowanemu serwisowi. Otwierając
urządzenie wokresie gwarancyjnym ryzykuje się utratę gwarancji.
Urządzenie podłączaj wyłącznie do poprawnie uziemionego gniazdka. Nie
ywaj przewodu przedłużającego.
- 3 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Urządzenia nigdy nie podłączaj do gniazdka sieciowego, dopóki nie jest
poprawnie zmontowane.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego po zakończeniu
ywania.
Bezpieczeństwo podczas obsługi
Nigdy nie używaj akcesoriów, które nie zostały dostarczone razem zniniejszym
urządzeniem lub które nie są dosłownie zalecone przez producenta.
Urządzenie jest zaprojektowane iprzeznaczone do przerobu zwykłej ilości
żywności wgospodarstwie domowym.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku wpomieszczeniach, takich jak:
aneksy kuchenne przeznaczone dla personelu wsklepach, biurach iinnych
miejscach pracy;
fermy rolnicze;
pokoje hotelowe lub motelowe iinne pomieszczenia mieszkalne;
przedsiębiorstwa zapewniające nocleg ze śniadaniem.
Urządzenia nie używaj do innych celów, niż te, do których jest przeznaczone.
Nie korzystaj zurządzenia wśrodowisku przemysłowym albo na zewnątrz.
Wpobliżu urządzenia nie stosuj sprayów.
Urządzenia nie umieszczaj na parapetach okien lub niestabilnych
powierzchniach. Urządzenie należy zawsze umieszczać na stabilnej, równej,
suchej powierzchni.
Urządzenia nie umieszczaj na kuchence elektrycznej lub gazowej, wpobliżu
otwartego płomienia lub urządzeń będących źródłem ciepła.
Urządzenia (oprócz zdejmowanego końcówek ipojemnika do mieszania)
nie myj pod bieżącą wodą ani nie zanurzaj je wwodzie lub innym płynie.
Przed przymocowaniem końcówek do urządzenia, ich wyjęciem lub wymianą
upewnij się, że urządzenie jest wyłączone iodłączone od gniazdka sieciowego.
Z powodów bezpieczeństwa niniejsze urządzenie wyposażone jest
wbezpiecznik, który uniemożliwia uruchomienie silnika, kiedy ramię
urządzenia jest odchylone.
Przed uruchomieniem urządzenia upewnij się, że zmontowane zostało
poprawnie iramię znajduje się wpozycji poziomej.
Gorące płyny iżywność zostaw przed mieszaniem do ostygnięcia.
Nie zostawiaj urządzenia pracować bez przerwy przy dużym obciążeniu dłużej
niż przez 6 minut. Przed kolejnym uruchomieniem zostaw je przynajmniej
przez 10 minut do ostygnięcia.
- 4 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Podczas mieszania nie uchylaj ramię inie wkładaj do pojemnika rąk albo
przedmiotów, jakimi są np. nóż kuchenny, widelec albo warząchew. Nie
dotykaj wirujących końcówek idbaj oto, by do ich bliskości nie przedostały
się przedmioty obce, jakimi są np. ubranie, włosy itp. Może to prowadzić do
skaleczenia lub uszkodzenia urządzenia.
Jeżeli jakiś zprzedmiotów, jak na przykład łyżka lub warząchew wpadnie
do pojemnika do mieszania podczas pracy urządzenia, natychmiast ustaw
regulator pracy wpozycji 0 (tryb gotowości), przewód zasilający odłącz od
gniazdka iwyjmij przedmiot.
Jeżeli surowce przyczepiają się do końcówek albo do ścian pojemnika, wyłącz
urządzenie iodłącz je od gniazdka sieciowego. Szpatułką wyczyść końcówki
iściany misy. Potem możesz kontynuować mieszanie.
Nie uruchamiaj urządzenia bez obciążenia. Niepoprawne korzystanie
zurządzenia może wnegatywny sposób wpływać na jego trwałość.
Urządzenie zawsze wyłącz iodłącz od gniazdka sieciowego, jeżeli nie będzie
ywane oraz przed montażem, demontażem, czyszczeniem lub jego
przemieszczaniem.
Przed przechowywaniem urządzenia upewnij się, że ramię stojaka uchylone
jest do pozycji poziomej.
Na urządzeniu nie kładź żadnych przedmiotów. Wotwory wentylacyjne
urządzenia nie wsuwaj żadnych przedmiotów.
Akcesoriów urządzenia nie wkładaj do kuchenki mikrofalowej.
Urządzenie należy zawsze umieszczać na czystej, suchej, poziomej istabilniej
powierzchni. Urządzenia nie umieszczaj na krawędzi płyty roboczej albo
stołu ani nie używaj je na płycie ociekacza zlewu.
Bądź bardzo ostrożny, jeżeli gorący płyn nalany jest do pojemnika, ponieważ
gorący płyn może wytrysnąć zurządzenia zpowodu nagłego zluzowania
pary.
Nigdy nie przerabiaj płynu otemperaturze wrzenia.
Podczas napełniania nierdzewnego pojemnika nie przekraczaj maksymalnej
pojemności wyznaczonej na nim.
Urządzenie zawsze wyłącz przez przestawienie regulatora prędkości do
pozycji 0 (tryb gotowości). Po wyłączeniu zawsze zaczekaj, dopóki zupełnie
nie zatrzymają się wirujące części ipotem odłącz urządzenie od gniazdka
sieciowego, zanim uchylisz głowicę, przed otwarciem, demontażem
końcówek.
- 5 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
1
2
3
4
5
6
7
10
9
11
12
13
14
15
A
8
- 6 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Robot kuchenny
Instrukcja obsługi
OPIS URZĄDZENIA
A1 Hak do ugniatania
A2 Sprężysta trzepaczka balonowa
A3 Miotełka do mieszania wkształcie litery A
A4 Sprężysta miotełka do mieszania wkształcie
litery A
A5 Przezroczysta pokrywka przeciw
rozbryzganiu
A6 Pokrywka pojemnika
A7 Pojemnik nierdzewny oobjętości 4 l
A8 Podstawka
A9 Głowica do mieszania zwałkiem do
przymocowania końcówki A1, A2, A3 albo
A4
A10 Ramię uchylne zblokadą wpozycji otwartej
A11 Oświetlenie LED
A12 Przycisk PUSH do odbezpieczenia ramiona
A13 Regulator prędkości obrotów zoświetleniem
0 (wyłączenie do trybu gotowości)
ustawienie stopnia prędkości 1,2, 3, 4, 5, 6
(52, 87, 112, 122, 136 i172 obr/min)
A14 Nóżki antypoślizgowe zprzyssawkami
A15 Przestrzeń do nawijania przewodu
zasilającego
SYSTEM MIESZANIA PLANETARNEGO
System mieszania planetarnego działa na zasadzie podwójnego wirowania końcówki. Końcówka wiruje na
obwodzie wewnętrznym pojemnika przeciw wskazówkom zegara ijednocześnie wokół swej osi wkierunku
przeciwnym. Wten sposób zapewnione jest równomierne przerabianie ingrediencji zawartej wpojemniku.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed użyciem tego urządzenia prosimy odokładne zaznajomienie się zniniejszą instrukcją, nawet jeżeli
używają Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać zurządzenia tylko tak, jak jest to opisane
winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do ewentualnego zastosowania wprzyszłości. Jeżeli
przekazujesz urządzenie innej osobie zapewnij, by do niego załączona została niniejsza instrukcja obsługi.
Minimalnie wczasie trwania roszczeń zwadliwej realizacji, ewent. ustawowej gwarancji zalecamy
przechowywać oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu ipotwierdzenie
zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę gwarancji. Wrazie transportu zalecamy zapakować
urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
1. Rozpakuj uważnie urządzenie, zwracając przy tym uwagę, abyś nie wyrzucił żadnej części materiału
opakowaniowego, zanim nie znajdziesz wszystkich części wyrobu.
2. Wszystkie części (hak do ugniatania A1, sprężystą trzepaczkę balonową A2, miotełkę do mieszania A3,
sprężystą miotełkę do mieszania A4, pokrywkę A6, A7 oraz nierdzewny pojemnik do mieszania A7), które
przeznaczone są do kontaktu zżywnością, dokładnie umyj ciepłą wodą przy użyciu neutralnego kuchennego
środka do mycia naczyń. Następnie części te opłucz czystą wodą idokładnie wytrzyj delikatną ścierką.
WYBÓR TYPU KOŃCÓWKI
TYP KOŃCÓWKI CEL ZASTOSOWANIA
Hak do ugniatania A1
Używany jest do gniecenia ido przygotowania ciężkich igęstych
ciast drożdżowych, jak np. ciasto chlebowe.
Miotełka do mieszania A3
isprężysta miotełka do
mieszania A4
Używana jest do mieszania średnio ciężkich ilekkich ciast bez
drożdży, do mieszania polew, lukrów, nadzień itp.
Trzepaczka balonowa A2
Stosowana jest do ubijania całych jaj lub białek jaj, bitej śmietany,
lekkich ciast, kremów piankowych itp. Nie stosuj jej domieszania
ciężkich igęstych ciast.
MONTAŻ IDEMONTAŻ URZĄDZENIA
Przed rozpoczęciem zestawiania lub demontażu robota kuchennego upewnij się, że jest on wyłączony
iodłączony od gniazdka napięcia el.
1. Włożenie pojemnika do mieszania
1.1 Umieść robot kuchenny na równej isuchej powierzchni, na przykład na blacie kuchennym.
1.2 Wciśnięciem przycisku PUSH A12 odbezpiecz ramię A10 iuchyl je do góry. Blokada ramiona A10 wpozycji
otwartej sygnalizowana jest wysunięciem przycisku PUSH A12, któremu towarzyszy słyszalne klapnięcie.
1.3 Nierdzewny pojemnik A7 włóż do podstawy A8 iprzymocuj go przekręceniem wkierunku wskazówek
zegara. Jeżeli pojemnik A7 przymocowany jest poprawnie, niemożliwe jest jego podniesienie zpodstawki
A8.
2. Przymocowanie końcówek (haka do ugniatania, miotełki do mieszania itrzepaczki)
2.1 Jeżeli zdecydujesz się na użycie przezroczystej pokrywki A5, trzeba ją przymocować przed założeniem
końcówki. Pokrywkę A5 ostrożnie załóż na ramię uchylne izabezpiecz wzamkniętej pozycji przez jej
przekręcenie przeciw wskazówkom zegara.
2.2 Podczas zakładania musi być ramię A10 zabezpieczone wpozycji otwartej, patrz punkt 1.2 rozdziału
Włożenie pojemnika do mieszania. Na wałku głowicy do mieszania A9 zzakończeniem wkształcie litery T
załóż jedną zkońcówek tak, by wałek wpadł do otworu wkońcówce. Końcówkę wciśnij wkierunku głowicy
do mieszania A9 iprzekręć ją wkierunku przeciw wskazówkom zegara, by doszło do jej zamocowania
na wałku.
2.3 Jedną ręką chwyć końcówkę ilekko pociągnij ją wkierunku wdół. Jeżeli poprawnie zamocowana jest
na wałku, nie dojdzie do jej zluzowania.
2.4 Jeżeli nie będziesz natychmiast wkładał dodatków do pojemnika do mieszania A7, wciśnij przycisk PUSH
A12 iramię A10 uchyl do pozycji pionowej.. Po uchyleniu ramiona A10 wpozycji poziomej dojdzie do
wysunięcia przycisku PUSH A12, któremu towarzyszy słyszalne klapnięcie.
3. Wyjęcie końcówki ipojemnika do mieszania
3.1 Wciśnięciem przycisku PUSH A12 odbezpiecz ramię A10 iuchyl je do góry. Blokada ramiona A10 wpozycji
otwartej sygnalizowana jest wysunięciem przycisku PUSH A12, któremu towarzyszy słyszalne klapnięcie.
3.2 Końcówkę chwyć ilekko wciśnij ją wkierunku do pojemnika do mieszania A9. Potem przekręć ją
wkierunku wskazówek zegara, by zluzować ją zwałka silnika izdejmij ją. Pojemnikiem do mieszania
A7 przekręć wkierunku przeciw wskazówkom zegara iwyjmij ją zpodstawy A8. Ramię A10 wprowadź
zpowrotem do pozycji poziomej.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Zprzestrzeni A15 odwiń potrzebną długość przewodu zasilającego.
2. Wciśnięciem przycisku PUSH A12 odbezpiecz ramię A10 iuchyl je.
3. Do pojemnika A7 umieszczonego wpodstawie A8 włóż surowce.
Ostrzeżenie:
Maksymalna masa surowców, które przerabiać można wjednej dawce wynosi 1,6 kg.
Podczas przygotowania ciasta chlebowego nie przerabiaj jednocześnie więcej niż
600 g mąki. Podczas przygotowania ciasta do słodkich wypieków (placki owocowe
itp.) można jednocześnie przerabiać maks. 450 g mąki. Maksymalna ilość białek,
które można ubijać jednocześnie, wynosi 8 szt.
4. Wciśnij przycisk PUSH A12 iramię A10 zprzymocowaną końcówką przechyl do pozycji poziomej.
5. Upewnij się, że robot kuchenny został poprawnie zmontowany, iże regulator prędkości A13 ustawiony
został wpozycji 0 (tryb gotowości). Przewód zasilający wyjmij zgniazdka instalacji elektrycznej.
6. Regulatorem A13 ustaw wymagany stopień prędkości wzakresie od 1 do 6. Najpierw ustaw niższą
prędkość, aby zapobiec rozbryzganiu surowców. Kiedy tylko dojdzie do ich zmieszania, zwiększ prędkość
do wymaganego stopnia. Prędkość można regulować według potrzeb.
Ostrzeżenie:
Kiedy trzeba zetrzeć surowce ze ścian pojemnika do mieszania A7 izkońcówki,
robot kuchenny najpierw wyłącz przez ustawienie regulatora A13 wpozycji 0
(tryb gotowości) iodłącz go od gniazdka sieciowego. Następnie zetrzyj surowce
plastikową szpachelką.
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy urządzenia wynosi 6 minut. Nie zostawiaj
urządzenia włączonego dłużej, niż zostało podane powyżej. To obowiązuje przede
wszystkim przy dużym obciążeniu (np. podczas przerabiania ciężkich, gęstych ciast).
Jeżeli urządzenie pracowało zdużym obciążeniem, przed kolejnym uruchomieniem
zostaw je przynajmniej przez 10 minut do ostygnięcia. Przy niższym obciążeniu
wystarcza zazwyczaj do ostygnięcia 3 do 5 minut.
Jeżeli zostawisz urządzenie pracować bez przerwy przez czas 10 minut bez
zatrzymania, automatycznie się zatrzyma.
7. Po zakończeniu używania ustaw regulator prędkości A13 wpozycji 0 (tryb gotowości), aprzewód zasilający
odłącz od gniazdka sieciowego.
8. Robot kuchenny zdemontuj według instrukcji podanych wrozdziale Montaż idemontaż urządzenia.
Do usunięcia mieszanki zpojemnika A7yj miękkiej plastikowej ścierki.
9. Po każdym użyciu wyczyść robot kuchenny zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja
iczyszczenie.
SZYBKI PRZEWODNIK MIESZANIEM
Typ końcówki Ingrediencje Ilość
Czas
przetwarzania
Wybór prędkości
Sprężysta trzepaczka A2 Białka Maks.8 szt. 4 minuty 6 stopień
Sprężysta trzepaczka A2 Śmietana 500 ml 4–5 minut 6 stopień
Sprężysta trzepaczka A2 Majonez 3 żółtki 1 minuta 2–4 stopień
Miotełka do mieszania A3 Ciast tortowe ok. 800 g 6 minut 2–6 stopień
Hak do ugniatania A1 Ciasto chlebowe maks.600 g mąki 4 minuty 2 stopień
Notatka:
Powyżej podane czasy przetwarzania są tylko orientacyjne. By nie dochodziło do
rozbryzgiwania ingrediencji poza pojemnik, wybierz jako prędkość początkową stopień
1 albo 2. Potem ustaw wyższą prędkość według potrzeb.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem robot kuchenny zawsze wyłącz przez ustawienie regulatora prędkości A13 wpozycji
0 iodłącz od gniazdka sieciowego.
Po każdym użyciu dokładnie umyj końcówkę ciepłą wodą zdodatkiem neutralnego środka do mycia
naczyń. Następnie opłucz ją pod czystą bieżącą wodą idokładnie wytrzyj do sucha delikatną ścierką.
Notatka:
Końcówki są przeznaczone do krótkotrwałego styku zżywnością (łącznie znapojami),
to jest maks. 4 godziny.
Pojemnik nierdzewny A7 dokładnie umyj wciepłej wodzie zneutralnym środkiem czyszczącym. Następnie
opłucz go pod czystą bieżącą wodą iwytrzyj do sucha delikatną ścierką.
Rada:
Jeżeli ubijałeś białka jaj, to sprężystą trzepaczkę A2 ipojemnik do mieszania A7 najpierw
opłucz zimną wodą. Jeżeli użyłbyś gorącej wody, resztki białek stwardnieją iich usunięcie
byłoby trudniejsze.
- 7 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
Do czyszczenia podstawki A8 iramiona A10 użyj szmatki lekko zwilżonej wsłabym roztworze środka do
mycia naczyń. Wszystko następnie wytrzyj do sucha.
Nigdy nie zanurzaj urządzenia ani przewodu zasilającego wwodzie ani innym płynie. Do czyszczenia
nie stosuj rozcieńczalnika lub rozpuszczalnika, ewent. środków czyszczących powodujących ścieranie.
Wodwrotnym przypadku może dojść do naruszenia wykończenia powierzchni urządzenia.
MAGAZYNOWANIE
Jeżeli nie będziesz korzystał zrobota przechowuj go wczystym, suchym miejscu poza zasięgiem dzieci.
Upewnij się, że ramię A10 opuszczone jest do pozycji poziomej.
ZALECENIA IRADY
CIASTO CHLEBOWE – DODATKI
MĄKA
To najważniejszy składnik używany do pieczenia chleba. Wraz zdrożdżami stwarza strukturę bochenka. Kiedy
zmiesza się zpłynem, białka wniej zawarte będą tworzyć gluten. Gluten to sieć włókien, która zamknie gazy
produkowane drożdżami wkierunku do siebie.
Biała mąka pszenna
Sprzedawana jako piekarnicza, chlebowa lub gładka mąka pszenna. Gładka mąka jest najbardziej dostępna,
jednak najlepszych wyników osiągniesz zmąką, która zawiera minimum 11 do 12 % białka. Przepisy podane
wniniejszej instrukcji wymagają użycia mąki chlebowej z11 % zawartością białka. Dane te podawane są na
opakowaniu mąki. Nie przesiewaj mąki ani nie używaj mąki zproszkiem spulchniającym, oile wprzepisie
nie jest podane inaczej.
Mąka pszenna pełnoziarnista
Produkowana zziarn pszennych, zawiera otręby ikiełki. Chleb, który upieczony jest ztego typu mąki, będzie
bardziej gęstszy. Bardziej puszysty chleb uzyskasz tak, że zastąpisz jeden garnek mąki pełnoziarnistej białą
mąką chlebową.
Mąka żytnia
Jest bardzo ulubiona do pieczenia chleba, zawiera duży udział substancji mineralnych, ale niski poziom białka,
idlatego zazwyczaj kombinowana jest zmąką pszenną, by chleb dobrze wyrósł.
Mąka glutenowa
Produkowana jest przez ekstrakcję zawartości glutenu zziarn pszennych. Dodanie mąki glutenowej może
poprawić strukturę ijakość chleba przy użyciu mąki zniższą zawartością białka.
MIESZANKI CHLEBOWE
Zawierają mąkę, cukier, suszone mleko, sól iinne składniki jak na przykład ulepszacze do chleba. Zazwyczaj
jest potem dodawana woda idrożdże.
ULEPSZACZE CHLEBA
Do nabycia są wsupermarketach isklepach ze zdrową żywnością. Dodatki zawarte wulepszaczu chleba
to zwykłe kwasy używane do żywności, jakimi są kwas askorbinowy (witamina C) orazenzymy (amylaza)
ekstrahowane zmąki pszennej.
Ulepszacz chleba może wzmocnić ciasto, wten sposób osiągnąć można większej objętości bochenka
idelikatniejszej struktury. Chleb jest stabilniejszy ima dłuższą trwałość.
CUKIER
Dodaje słodkość, smak ibrunatny kolor skórce chleba. Dodaje się do drożdży. Nadaje się biały cukier,
brunatny cukier albo miód.
Suszone mleko iwyroby mleczne
Wzbogaca smak izwiększa wartość odżywczą chleba. Suszone mleko jest odpowiednie iłatwe wużyciu.
Przechowuj go whermetycznym pojemniku wlodówce. Użyć można również suszonego sojowego mleka,
ale powoduje większą gęstość chleba. Świeże mleko nie powinno być zastępowane, oile wprzepisie nie
podano inaczej.
SÓL
To ważny składnik podczas pieczenia chleba. Zwiększa chłonność ciasta, poprawia gniecenie, wspiera rozwój
glutenu iwpływa na kształt bochenka, struktury miękiszu, koloru skórki, smak iprowadzi do wydłużenia
trwałości chleba. Ponieważ zapobiega rośnięciu chleba, dokładnie ją odmierzaj.
TŁUSZCZ
Dodaje smak izatrzymuje wilgoć. Można używać olei roślinnych, jak olej krokoszowy, olej słonecznikowy albo
olej rzepakowy. Wprzepisach można olej zastąpić masłem albo margaryną, może dojść do zabarwienia
miękiszu na żółto.
DROŻDŻE
Używane jako dodatek do rośnięcia. Wprzepisach wniniejszej instrukcji używane są drożdże suszone.
Przed użyciem suszonych drożdży zawsze sprawdź czas przydatności do spożycia, ponieważ drożdże
zprzeterminowaną datą spożycia mogą spowodować, że ciasto nie wyrośnie.
Świeżego albo płynnego zakwasu trzeba trzykrotnie więcej niż zakwasu suszonego. Do wykonania zakwasu
potrzebny jest płyn, cukier iciepło.
DROŻDŻE SZYBKO ROSNĄCE
To mieszanka drożdży iulepszacza do chleba. Jeżeli życzysz sobie wprzepisie zastąpić zwykłe drożdże tym
rodzajem, pomiń ulepszacz do chleba. Drożdże szybko rosnące nie powinno być używane wkombinacji
zmieszankami chlebowymi, ponieważ ulepszacz do chleba bywa już zawarty mieszankach.
WODA
Zwykle używana jest woda zwodociągu. Chłodzoną wodę trzeba najpierw zagrzać do temperatury pokojowej.
Zbyt gorąca albo zimna woda uniemożliwia powstawanie zakwasu.
JAJKA
Używane są wniektórych przepisach do chleba. wspierają smak izwiększają wartość odżywczą chleba. Dodają
smaku idelikatności miękiszu izazwyczaj stosowane są słodszych rodzai chleba.
INNE DODATKI
Dodatki, jak suszone owoce, orzeszki, chipsy czekoladowe itp., które powinny zostać całe wupieczonym
chlebie, powinny być rozproszone wcieście. Powinny być bezpośrednio dodawane podczas gniecenia
przed rośnięciem ciasta.
CIASTO CHLEBOWE – PRZYGOTOWANIE
Wkażdym przypadku sprawdź okres minimalnej trwałości albo czas przydatności do spożycia.
Dodatki dodawaj wkolejności podanej wprzepisie.
Otwartą żywność przechowuj whermetycznych pojemnikach.
Dodatki, które wyjąłeś zlodówki, przed użyciem zostaw do podgrzania do temperatury pokojowej.
Jeżeli wprzepisie nie jest podane inaczej, użyj mąki chlebowej. Nie używaj mąki zawierającej mniej
niż 11 % białka.
Nie używaj mąki zproszkiem spulchniającym do pieczenia chleba na zakwasie, oile wprzepisie nie
jest podane inaczej.
Jeżeli mieszkasz na wysokości powyżej 900 m n.p.m., prawdopodobnie będziesz musiał zmienić ilość
zakwasu wprzepisie. Im wyższa wysokość nad poziomem morza, tym niższe ciśnienie powietrza iszybciej
ciasto wyrośnie.
Zaleca się użycie o¼ łyżeczki do kawy drożdży mniej, niż podano wprzepisie.
Wczasie wilgotnej igorącej pogody użyj o¼ łyżeczki do kawy drożdży mniej, niż podano wprzepisie,
aby ciasto nie przerosło.
Właściwości mąki mogą się zmieniać zporą roku albo magazynowaniem. Potem trzeba dostosować stosunek
wody imąki wnastępujący sposób. Jeżeli ciasto klei się zbytnio, dodaj 1 do 2 łyżek do zupy mąki. Jeżeli
ciasto jest zbyt suche, dodaj 1 do 2 łyżeczek do kawy wody. Do wchłonięcia tych dodanych dodatków
trzeba kilka minut. Ciasto zpoprawną ilością mąki iwody powinno dać się wykształtować do gładkiego
bochenka na dotyk wilgotnego, jednak nie klejącego.
Jak przygotować zakwas
Do czystej szklanej miski wlej ciepłą wodę wilości podanej wprzepisie. Potem dodaj potrzebną ilość
świeżego albo suszonego zakwasu wraz z1 łyżeczką do kawy cukru i1 łyżeczką do kawy mąki. Wszystko
ostrożnie wymieszaj iprzekryj plastikowym workiem. Zostaw stać wciepłym miejscu (30 °C) przez
czas około 30 minut, albo dopóki mieszanka nie narośnie inie spieni się. Mieszanka ta powinna zostań
natychmiast wykorzystana.
Rośnięcie wciepłym miejscu
Drożdże, już podczas kwaszenia albo wcieście, wymagają ciepła do zwiększania objętości. Ciepłe miejsce
do rośnięcia ciasta wytworzysz tak, że na misie zdostatecznie ciepłą wodą położysz blat do pieczenia.
Na blacie położysz przygotowane ciasto iprzykryjesz lekko otłuszczonym mocniejszym workiem nylonowym
albo ścierką do naczyń. Do rośnięcia trzeba zapewnić ciepłe miejsce bez przeciągu. Ciasto zostaw rosnąć,
dopóki nie podwoi swoją objętość.
CIASTO TORTOWE IDELIKATNE PIECZYWO – DODATKI
MĄKA
Używana do pieczenia ciast idelikatnego pieczywa powinna mieć niższą zawartość białka (glutenu), niż mąka
używana do pieczenia chleba.
Mąka półgruba igładka
Ma niższą zawartość białka (glutenu) idodaje pieczonym wyrobom, jakimi są torty, pampuchy, delikatne
pieczywo, racuchy inaleśniki, delikatniejszą strukturę.
Mąka iproszek spulchniający
To mieszanka mąki iśrodków spulchniających, jak proszek do pieczenia. Do produkcji mieszanki 1 kubka
mąki zproszkiem spulchniającym zmieszaj 1 kubek mąki oraz 2 łyżeczki do kawy proszku do pieczenia.
Mąka pełnoziarnista
Zawiera otręby ikiełki pszenne imożna jej użyć do ciasta do pampuchów istrudli. Struktura wyrobów
upieczonych zmąki pełnoziarnistej będzie bardziej gęsta.
Mąka kukurydziana
Produkowana jest zkukurydzy iużywana jest do niektórych wyrobów pieczonych, którym dodaje delikatnej
struktury. Można jej użyć do zagęszczania sosów ido deserów.
Mąka ryżowa
Produkowana jest zryżu iużywana jest do udelikatnienia struktury pieczonych wyrobów, jakimi są herbatniki.
PROSZEK DO PIECZENIA
Używany jest środek spulchniający do pieczenia.
SODA OCZYSZCZONA
Znana jest także jako wodorowęglan sodu. Można jej użyć jako dodatkowego środka spulchniającego albo
do ściemnienia niektórych pieczonych wyrobów.
MASŁO
Dodaje pieczonym wyrobom specyficzny smak idelikatniejszą strukturę. Wniektórych przepisach można
zastąpić go olejem, końcowy smak istruktura pieczonych wyrobów będzie jednak inna. Wtakim przypadku
użyj o¼ ilości mniej masła, niż podana ilość oleju wprzepisie. Zanim rozpoczniesz ubijać masło zcukrem,
zostaw zmiękną je wtemperaturze pokojowej.
JAJKA
Powinny mieć temperaturę pokojową, by dodały poprawną objętość pieczonym wyrobom. Jajka rozbijaj
oddzielnie do samodzielnego naczynia idopiero potem dodaj je do pozostałych dodatków, by uniknąć
zniszczeniu całej dawki, kiedy jedno zjaj byłoby zepsute. Jeżeli będziesz ubijał białka dokładnie oddziel
- 8 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
je od żółtka. Żółtki zawierają tłuszcz iich resztki uniemożliwią pomyślne ubicie białka. Zanim rozpoczniesz
ubijać żółtki, upewnij się, że trzepaczka ipojemnik do mieszania są zupełnie suche ibez resztek tłuszczu.
Wprzeciwnym razie nie musi dojść do ubicia białka.
MLEKO
Powinno być pełnotłuste, oile wprzepisie nie podano inaczej. Odtłuszczone apółtłuste mleko można
zastosować, jednak wynik smaku oraz struktura pieczonych wyrobów może się różnić.
CUKIER
Zazwyczaj stosowany jest biały cukier kryształ. Dodaje smak, strukturę oraz kolor pieczonym wyrobom.
Często używany jest także cukier drobny, ponieważ łatwiej rozpuszcza się podczas mieszania. Do dodania
odrębnego smaku, struktury ikoloru pieczonym wyrobom można użyć cukru brunatnego.
PIECZENIE
Piekarnik ogrzej wstępnie, wcelu osiągnięcia poprawnej temperatury przed pieczeniem.
Temperatura oraz czas pieczenia mogą różnić się wzależności od typu piekarnika. Przy użyciu piekarnika
na gorące powietrze obniż temperaturę podaną wprzepisie omniej więcej 15–20 ˚C.
Zamiast posypywania form do pieczenia albo brytfann możesz użyć papieru do pieczenia, oile jest to
odpowiednie. By papier do pieczenia nie ślizgał się na gładkiej powierzchni formy do pieczenia, możesz
wytrzeć formę małą ilością tłuszczu.
Przed wyjęciem pieczonego wyrobu zpiekarnika najpierw sprawdź, czy jest gotowy. Lekko dotknij góry
pieczywa, ioile wróci do pierwotnego stanu, powinno być poprawnie upieczone. Ostrożnie wkłuj szpilkę
do środka pieczywa iwyjmij ją. Jeżeli ciasto nie klei się do szpilki, pieczywo jest upieczone.
Aby herbatniki były bardziej kruche, wyjmij blat do pieczenia zpiekarnika iumieść go na metalowej kratce
do odkładania. Poszczególne sztuki pieczywa przesuń na blacie zswojego miejsca do pieczenia izostaw
do ostygnięcia. Po ostygnięciu przesuń je zblata na tacę.
PRZEPISY
Podstawa do tortu zciasta biszkoptowego
4 jajka, oddzielone żółtki od białek
¼ kubka drobnego cukru
1 kubek (150 g) mąki półgrubej zproszkiem spulchniającym, przesiane
3 łyżki do zupy wody
Użyj sprężystej trzepaczki A2.
Ustaw stopień prędkości 6 iwymieszaj białki do sztywnej pianki. Obniż prędkość do stopnia 1 ipowoli
dodawaj cukier, dopóki pianka się nie zagęści inie jest gładka.
Dodaj żółtki iostrożnie mieszaj.
Ustaw stopień prędkości 1 ina przemian dodawaj mąkę iwodę. Mieszaj dopóki surowce nie połączą się.
Ciasto wlej do wcześniej lekko wysmarowanej imąką wysypanej formy.
Piecz wpiekarniku wstępnie ogrzanym do 180 °C przez ok. 20–25 minut.
Upieczony biszkopt zostaw do ostygnięcia na ruszcie metalowym.
Podstawa do tortu ztartego ciasta waniliowego
125 g masła, miękkiego
¾ kubka drobnego cukru
1 łyżeczka do kawy esencji waniliowej
2 jajka
2 kubki (300 g) mąki półgrubej zproszkiem spulchniającym, przesiane
¾ kubka mleka
Użyj miotełki do mieszania A3
Ustaw stopień prędkości 6 iwymieszaj masło zcukrem, dopóki mieszanka nie będzie puszysta igładka.
Dodaj esencję waniliową, jajka jedno za drugim izostaw dokładnie wymieszać.
Obniż prędkość do stopnia 2 ipowoli na przemian dodawaj mąkę imleko imieszaj, dopóki nie powstanie
gładkie ciasto.
Ciasto wlej do wcześniej lekko wysmarowanej imąką wysypanej formy ośrednicy 22 cm.
Piecz wpiekarniku wstępnie ogrzanym do 180 °C przez ok. 45–50 minut, albo dopóki ciasto nie jest
upieczone do złota.
Upieczoną podstawę zostaw do ostygnięcia na metalowej tacy.
Herbatniki maślane (ok. 40 szt.)
125 g masła, miękkiego
¾ kubka drobnego cukru
1 łyżeczka do kawy esencji waniliowej
1 jajka
2 kubki (300 g) mąki półgrubej
1 łyżeczka do kawy proszku do pieczenia
Użyj miotełki do mieszania A3
Ustaw stopień prędkości 6 iwymieszaj do gładka. Dodaj cukier, esencję waniliową ijajka. Mieszaj, dopóki
nie powstanie lekka igładka mieszanka.
Zmieszaj mąkę iproszek do pieczenia.
Obniż prędkość do stopnia 2 istopniowo dodawaj mąkę, dopóki wszystko poprawnie się nie połączy
wjedną masę. Nie mieszaj jednak zbyt długo.
Przy pomocy łyżki wykształtuj małe gałki irównomiernie ułóż je na lekko wysmarowanym blacie albo
papierze na blacie. Wokół każdej gałki zostaw dostatek miejsca. Przy pomocy lekko omączonego widelca
naciśnij na każdą gałkę.
Piecz wpiekarniku wstępnie ogrzanym do 190 °C przez ok. 12–15 minut, albo dopóki herbatniki nie
będą upieczone do złota.
Herbatniki wyjmij zblatu izostaw do ostygnięcia na metalowym ruszcie.
Kremowe piankowe ciasteczka (20–24 szt.)
4 białka jaj
1 kubek cukru drobnego
Użyj sprężystej trzepaczki A2
Ustaw stopień prędkości 6 izbiałek ubij sztywną piankę. Obniż prędkość do stopnia 1 iostrożnie dodawaj
połowę cukru iwymieszaj go. Potem dodaj resztę cukru.
Przy pomocy łyżki pokryj małą ilością pianki lekko wysmarowany blat. Pomiędzy poszczególnymi sztukami
zostaw ok. 3 cm wolnej przestrzeni, by nie spiekły się razem.
Piecz wpiekarniku w120 °C przez ok. 1 do 1½ godziny, albo dopóki ciasteczka nie są zupełnie suche. Nie
piecz ich jednak zbyt długo, by nie spaliły się. Wyjmij je zblatu, zostaw obok do ostygnięcia iprzechowuj
je whermetycznym pojemniku.
Notatka:
Większe ciasteczka piankowe możesz wytworzyć przy pomocy zestawu do dekoracji.
Tym wydłużyć może się czas pieczenia.
Biały chleb
4 kubki (600 g) mąki chlebowej.
3 łyżki do zupy suszonego mleka
1½ łyżeczki do kawy soli
1½ łyżka do zupy cukru
1 łyżeczka do kawy ulepszacza do chleba
2 łyżeczki do kawy drożdży instant
2 łyżki do zupy oleju
1½ kubka (375 ml) wody
mąka chlebowa dodatkowa, do ugniatania ręcznego
Użyj haka do ugniatania A1.
Wpojemniku zmieszaj mąkę, suszone mleko, sól, cukier, ulepszacz do chleba idrożdże instant.
Ustaw prędkość 1–2, do sypkiej mieszanki powoli dodawaj wodę oraz olej. Zostaw ugniatać, dopóki nie
dojdzie do formowania.
Ciasto przesuń na lekko omączoną płytę irękami poprawnie przerabiaj, dopóki ciasto nie będzie
dostatecznie delikatne igładkie.
Notatka:
Ciasto na tym etapie powinno być dobrze ugniecione, by stworzył się gluten, który dodaje
ciastu wymaganej elastyczności iwspiera rośnięcie.
Włóż ciasto do dużej misy iprzykryj folią. Zostaw rosnąć wciepłym miejscu przez ok. 20 minut, albo dopóki
ciasto nie podwoi swą objętość.
Ciasto, które wyrosło wyjmij zformy iznowu przerabiaj przez ugniatanie na lekko omączonej płycie.
Ciasto włóż do formy do pieczenia. Przykryj folią spożywczą izostaw rosnąć wciepłym miejscu jeszcze przez
około 30–40 minut, albo dopóki ciasto dostatecznie nie wyrośnie. Zdejmij folię spożywczą.
Przed pieczeniem możesz ciasto posmarować lukrem jajecznym. Piecz wpiekarniku wstępnie ogrzanym
do 200°C przez ok. 40–50 minut, albo dopóki chleb nie jest upieczony do złota.
Upieczony chleb zostaw do ostygnięcia przez 15 do 20 minut ipotem wyjmij go zformy. Przed krojeniem
zostaw bochenek do zupełnego ostygnięcia, by się nie zmniejszył.
Lukier jajeczny na ciasto chlebowe
1 jajko, lekko rozmieszane
2–3 łyżki do zupy wody
Obydwie ingrediencje zmieszaj, dopóki nie powstanie gładka mieszanka. Nie ubijaj. Wrazie potrzeby
przecedź przez sitko. Lukrem jajecznym posmaruj ciasto chlebowe przed pieczeniem.
Focaccia (2–4 porcje)
3 kubki (450 g) mąki chlebowej.
1 łyżeczka do kawy soli
1 łyżeczka do kawy cukru
2 łyżeczki do kawy drożdży instant
2 łyżki do zupy oleju oliwkowego
1 kubek (250 ml) wody
Do posmarowania:
2 łyżki do zupy oleju oliwkowego
1 łyżka do zupy grubej soli
2 łyżki do zupy czarnych oliwek, pokrojonych
Użyj haka do ugniatania A1.
Wpojemniku zmieszaj mąkę, sól, cukier idrożdże.
Ustaw prędkość 1–2, do sypkiej mieszanki powoli dodawaj wodę oraz olej. Zostaw ugniatać, dopóki nie
dojdzie do formowania.
Ciasto przesuń na lekko omączoną płytę irękami poprawnie przerabiaj, dopóki nie powstanie dostatecznie
delikatne igładkie ciasto.
Ciasto włóż do dostatecznie dużej misy iprzekryj folią spożywczą. Zostaw rosnąć wciepłym miejscu przez
ok. 20 minut, albo dopóki ciasto nie podwoi swą objętość.
Ciasto, które wyrosło wyjmij zformy iznowu przerabiaj przez ugniatanie na lekko omączonej płycie.
Ciasto włóż do lekko wysmarowanej formy teflonowej owymiarach 20 × 30 cm irozprzestrzeń do
kształtu formy.
Lekko przykryj folią spożywczą izostaw rosnąć wciepłym miejscu przez około 20–30 minut, albo dopóki
ciasto trochę nie wyrośnie. Zdejmij folię spożywczą.
Ciasto posmaruj olejem oliwkowym iposyp grubą solą ipokrojonymi oliwkami. Piecz wpiekarniku wstępnie
ogrzanym do 200 °C przez ok. 30–35 minut, albo dopóki chleb nie jest upieczony do złota.
Po wyjęciu zpiekarni zostaw do ostygnięcia na ruszcie metalowym.
- 9 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
DANE TECHNICZNE
Znamionowy zakres napięcia ..................................................................................................................................... 220–240 V
Częstotliwość znamionowa ............................................................................................................................................ 50/60 Hz
Znamionowy pobór mocy ................................................................................................................................................. 1000 W
Klasa ochrony (przed porażeniem prądem elektrycznym)..................................................................................................II
Hałas ......................................................................................................................................................................................... 86 dB(A)
Deklarowana wartość emisji hałasu tego urządzenia wynosi 86 dB(A), co oznacza poziom mocy akustycznej
Awstosunku do referencyjnej mocy akustycznej 1 pW.
WYJAŚNIENIE TERMINÓW TECHNICZNYCH
Stopień ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym:
Klasa II – Ochrona przed porażeniem prądem elektrycznym jest zapewniona za pomocą podwójnej lub
wzmocnionej izolacji.
Możliwość zmiany tekstu iparametrów technicznych zastrzeżona.
WSKAZÓWKI IINFORMACJE DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA ZE
ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Wykorzystany materiał opakowania umieścić wmiejscu określonym przez gminę do wyrzucania odpadu.
LIKWIDACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH
IELEKTRONICZNYCH
Niniejszy symbol na produktach lub towarzyszących dokumentach
oznacza, iż zużytych produktów elektrycznych lub elektronicznych nie
wolno wyrzucać do zwykłego odpadu komunalnego. Do poprawnej
utylizacji, odnowy lub recyklingu oddaj takie produkty wmiejscach
zbiorczych dla tego typu odpadów. Alternatywnie wniektórych
państwach Unii Europejskiej albo innych krajach europejskich możesz
oddać swe wyroby lokalnemu sprzedawcy wczasie zakupu podobnego
nowego wyrobu. Poprawną likwidacją niniejszego produktu pomożesz
zachować cenne źródła naturalne iwesprzeć prewencję potencjalnych
negatywnych wypływów na środowisko naturalne izdrowie ludzkie,
co mogły by być następstwem niepoprawnej likwidacji odpadów.
Kolejnych informacji uzyskać możesz wurzędach gminnych lub
miejscach zbioru odpadów. Wprzypadku niepoprawnej likwidacji
niniejszego produktu nałożone mogą zostać kary zgodnie zlokalnymi
przepisami.
Dla podmiotów wkrajach Unii Europejskiej
Jeżeli chcesz likwidować urządzenie elektryczne lub elektroniczne,
pozyskaj potrzebne informacje od swego sprzedawcy lub dostawcy.
Likwidacja wkrajach poza Unię Europejską
Symbol ten obowiązuje wUnii Europejskiej. Jeżeli chcesz likwidować
niniejsze urządzenie pozyskaj potrzebne informacje dot. poprawnej
likwidacji wlokalnych urzędach lub od swego sprzedawcy.
Niniejszy wyrób spełnia wszelkie podstawowe wymagania dyrektyw
UE, którymi jest on objęty.
- 10 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor STM 3730SL-EUE3 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi