PL6
Łyżeczka do odmierzania
Do odmierzania potrzebnej ilości cukru,
soli, drożdży itp.
Łyżeczka do startera zakwasu
(Tylko SD-YR2550 / SD-YR2540 / SD-R2530)
około 0,1 g
(15 mL) (5 mL)
Łyżka stołowa
•
oznaczenie ½
Łyżeczka do herbaty
•
oznaczenia ¼, ½, ¾
Kubek do zakwasu (SD-B2510: Kubek z miarką)
Do odmierzania płynnych składników
przygotowywania startera zakwasu.
•
Podziałka co 10 mL
(maks. 550 mL)
Pokrywa
Akcesoria
Do odmierzania drożdży do startera
zakwasu.
Nazwy części i instrukcje
Przewód zasilający
Forma do pieczenia
Panel sterujący
Pokrywa
Spust dozownika bakalii
Nóż do wyrabiania ciasta (menu mąka żytnia)
(Tylko SD-YR2550 / SD-YR2540)
Nóż do wyrabiania ciasta
Dozownik drożdży
(Tylko SD-YR2550 / SD-YR2540)
Wtyczka sieciowa*
* Kształt wtyczki może różnić się od przedstawionego na ilustracji.
Urządzenie
Forma do pieczenia i nóż do wyrabiania ciasta pokryte są specjalną powłoką nieprzywierającą
ułatwiającą czyszczenie i wyjmowanie wypieków.
n
Aby uniknąć jej uszkodzenia, należy stosować się do poniższych zaleceń.
●
Podczas wyjmowania wypieków z formy do pieczenia nie wolno korzystać z żadnych twardych przyborów
kuchennych, takich jak noże lub widelce. Jeżeli nie można łatwo wyjąć wypieku z formy do pieczenia, należy
pozostawić go na 5–10 min do ostygnięcia, zwracając uwagę, aby nie został pozostawiony w miejscu, gdzie
ktoś lub coś mogłoby się nim poparzyć. Po upływie tego czasu należy, korzystając z rękawic kuchennych,
kilkukrotnie potrząsnąć formą do pieczenia. (Patrz krok 8 w rozdziale „Pieczenie chleba” w „Instrukcji obsługi
i przepisach”) (Należy przytrzymać uchwyt, aby nie znalazł się na drodze wypadającego wypieku)
.
●
Przed pokrojeniem pieczywa, należy upewnić się, że nóż do wyrabiania ciasta nie pozostał uwięziony we wnętrzu wypieku.
W takim przypadku należy poczekać, aż bochenek ostygnie i ostrożnie go usunąć.
(Nie wolno w tym celu używać żadnych ostrych przyborów, takich jak nóż lub widelec).
Należy uważać, aby się nie poparzyć, ponieważ nóż do wyrabiania ciasta nadal może być gorący.
●
Do czyszczenia formy do pieczenia oraz noża do wyrabiania ciasta, należy używać wyłącznie miękkiej gąbki.
Nie wolno stosować żadnych agresywnych środków, takich jak proszki do szorowania lub szorstkie zmywaki.
●
Twarde, szorstkie lub duże składniki, takie jak mąka z całymi lub łamanymi ziarnami, kryształki cukru lub
dodatki w postaci orzechów lub nasion, mogą uszkodzić powłokę nieprzywierającą formy do pieczenia.
W przypadku używania składników w dużych kawałkach, należy podzielić je na małe fragmenty. Należy
postępować zgodnie z informacjami dotyczącymi dodatkowych składników (patrz „Dodatkowe składniki”
w „Instrukcji obsługi i przepisach”) oraz ilościami podanymi w poszczególnych przepisach.
●
Do tego urządzenia używaj jedynie dołączonego noża do wyrabiania ciasta.
●
Ilustracje produktu zamieszczone w niniejszej instrukcji dotyczą przykładu modelu SD-YR2550.
Dozownik drożdży
(Tylko SD-YR2550 / SD-YR2540)
Suche drożdże umieszczone w
dozowniku drożdży automatycznie
wpadną do formy do chleba.
Pokrywa dozownika
Naciśnij żeberko z boku pokrywki
dozownika i unieś je, aby otworzyć.
Składniki umieszczone w dozowniku
na dodatki automatycznie wpadną
do formy do chleba po wybraniu
programu „Dodatki”.
Otwory wentylacyjne
Żebro
Zamknij pokrywę dozownika, aż żebro zaskoczy.
Dozownik bakalii
(Tylko SD-YR2550 / SD-YR2540 / SD-R2530)
Uchwyt
Forma do pieczenia, nóż do wyrabiania ciasta i sam wypiek mogą być gorące po upieczeniu. Należy obchodzić się z nimi ostrożnie.
PL_20210104.indd 6 2021/2/6 上午 09:34:10