Polski
PL9
Woda
Należy korzystać ze zwykłej wody z kranu.
W przypadku programów 2, 6, 8, 14 i 24 należy stosować letnią
wodę w chłodnym pomieszczeniu.
W przypadku programów 8, 9, 13, 15, 16, 24, 25, 29, 30 i 31
należy stosować schłodzoną wodę w ciepłym pomieszczeniu.
Potrzebne ilości płynów zawsze należy odmierzać
korzystając z dołączonego kubka do zakwasu z miarką.
Sól
Poprawia smak i wzmacnia gluten pomagając we
wzroście ciasta.
Chleb może stracić swoją objętość/smak w przypadku użycia
niewłaściwej ilości soli.
Tłuszcz
Poprawia smak i miękkość chleba.
Zalecamy korzystanie z masła (niesolonego) lub
margaryny.
Cukier
(cukier rafinowany, cukier brązowy, miód,
melasa itp.)
Pożywka dla drożdży, dodaje słodyczy i smaku
wypiekom i zapewnia rumianą barwę skórki.
W przypadku korzystania z rodzynek lub innych
owoców zawierających fruktozę należy użyć
mniejszej ilości cukru.
Drożdże
Umożliwiają wzrost chleba.
Należy korzystać z suszonych drożdży, nie wymagających wstępnego rozczyniania (nie należy używać drożdży
świeżych lub drożdży suszonych, które wymagają wstępnej fermentacji przed użyciem).
Zalecamy korzystanie z suszonych drożdży oznaczonych jako „instant”, „szybki wzrost” lub „łatwe pieczenie”.
W przypadku korzystania z drożdży przechowywanych w saszetkach, opakowanie należy szczelnie zamknąć
natychmiast po użyciu. (Zawartość opakowania należy zużyć w czasie zalecanym przez producenta).
W przypadku korzystania
z gotowych mieszanek
do wypieku chleba...
Mieszanki chlebowe zawierające drożdże
Wsyp mieszankę do formy do pieczenia, a następnie
dodaj wodę. (Wodę dodaj w ilości zgodnej z instrukcjami
podanymi na opakowaniu mieszanki).
Wybierz program 2, a następnie wybierz wielkość
wypieku zgodnie z objętością mieszanki i włącz
pieczenie.
•
600 g – XL
•
500 g – L
W przypadku niektórych mieszanek nie wiadomo jaka
jest zawartość drożdży, więc rezultaty są trudne do
przewidzenia.
Mieszanki chlebowe z saszetką z drożdżami
Najpierw wsyp do formy do pieczenia odmierzoną ilość
drożdży, następnie odpowiednią ilość mieszanki
chlebowej, a na koniec wlej wodę.
Ustaw urządzenie zgodnie z typem mąki znajdującej się
w mieszance i rozpocznij pieczenie.
•
Mąka biała, mąka razowa program 1
•
Mąka z pełnego przemiału, mąka wielozbożowa
program 5
•
Mąka żytnia program 8
Pieczenie brioszek z użyciem mieszanki brioche
Wybierz program 13 lub 2 ustawienie wielkości
„Medium”, przyrumienienie „Light” (str. PL43).
Smak swojego chleba można jeszcze bardziej
poprawić, dodając także inne składniki:
Jajka
Zwiększają wartości odżywcze i poprawiają
barwę wypieków. (Należy odpowiednio
zmniejszyć ilość dodawanej wody).
Jajka należy dodawać po roztrzepaniu.
Otręby
Zwiększają zawartość błonnika w chlebie.
•
Nie należy dodawać więcej niż 75 ml
(5 łyżek stołowych).
Kiełki pszenicy
Zapewniają chlebowi bardziej orzechowy
smak.
•
Nie należy dodawać więcej niż 60 ml
(4 łyżki stołowe).
Przyprawy
Poprawiają smak chleba.
•
Należy używać w małych ilościach
(maks. 1–2 łyżeczki).