- 6 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Instrukcja obsługi
■ Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się z jego instrukcją
obsługi, i to nawet wwypadku, gdy jest Ci znana obsługa urządzeń podobnego
typu. Używaj urządzenia zgodnie z treścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą
instrukcję obsługi zachowaj do zastosowania wprzyszłości.
■ Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na
jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności, lub
kartę gwarancyjną. Wrazie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się zapakować
urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZĄDZENIA IJEGO AKCESORIÓW
A1 Uchwyty pokrywy (umieszczone na
obu stronach)
A2 Pokrywa zwziernikiem
A3 Forma do pieczenia wwyjmowanym
mieszadłem
A4 Panel sterowania zwyświetlaczem
A5 Korpus urządzenia
A6 Otwory wentylacyjne (umieszczone
na obu stronach)
A7 Haczyk do wyjmowania mieszadła
A8 Kubek zpodziałką
A9 Miarka
OPIS PANELU STEROWANIA
B1 Na wyświetlaczu jest wyświetlany
program oraz jego jego czas
trwania, ustawiony kolor skórki
irozmiary bochenka chleba.
B2 Przycisk MENU służy do ustawienia
programu.
B3 Przycisk COLOR służy do ustawienia
programu koloru skórki chleba.
B4 Przycisk + służy do ustawienie
timera opóźnionego uruchomienia.
B5 Przycisk START/STOP służy do
uruchomienia, wyłączenia lub
anulowania ustawionego programu.
B6 Przycisk LOAF służy do ustawienia
wielkości chleba 750g lub 900g.
B7 Przycisk – służy do ustawienie
timera opóźnionego uruchomienia.
Notatka:
Jednostka metryczna masy jest zaokrąglona na pierwsze miejsce
dziesiętne, wdół.
SPOSÓB OBSŁUGI WYPIEKACZA DO CHLEBA ORAZ JEGO
FUNKCJE
Przycisk START/STOP
■ Służy do uruchomienia, przerwania lub zakończenia ustawionego programu.
■ Aby uruchomić program naciśnij jeden raz przycisk START/STOP B5 . Zabrzmi
krótki sygnał, na wyświetlaczu B1 wpolu czasu, zacznie migać dwukropek, po czym
nastąpi uruchomienie programu. Po uruchomieniu programu, pozostałe przyciski są
nieaktywne, aby nie nastąpiło nieoczekiwane przerwanie przebiegającego stadium
programu.
■ Aktualnie aktywny program można kiedykolwiek zakończyć krótkim naciśnięciem
przycisku START/STOP B5. Odliczanie czasu pozostałego do zakończenia programu
zostanie przerwane awartość czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać. Ustawienie
zostanie wpisane do pamięci wypiekacza. Aby ponownie uruchomić ustawiony
program, należy nacisnąć przycisk START/STOP B5. Jeżeli nie naciśniesz przycisku
w przeciągu następnych 10 minut od momentu wstrzymania programu, nastąpi
automatyczne ponowne uruchomienie.
■ Aby zakończyć program naciśnij przycisk START/STOP B5 i przytrzymaj przez
około 2 sekundy. Zakończenie programu jest sygnalizowane przez długi sygnał
dźwiękowy.
Przycisk MENU.
■ Służy do wyboru programu. Każdemu naciśnięciu przycisku B2 towarzyszy krótki
sygnał dźwiękowy. Numer programu oraz jego czas trwania jest wyświetlany na
wyświetlaczu B1.
Przycisk COLOR.
■ Umożliwia ustawić kolor skórki chleba „LIGHT“ (jasny), „MEDIUM“ (średni) lub
„DARK“ (ciemny). Ikona wlewym górny rogu wyświetlacza B1 będzie wskazywała
wybrany kolor skórki chleba.
■ Wprogramach „JAM“ i„DOUGH“ opcja ustawienia koloru skórki nie jest dostępna.
Przycisk LOAF.
■ Służy do ustawienia wagi bochenka chleba 750 g lub 900 g. Waga chleba oznacza
sumę wag wszystkich składników włożonych do formy do pieczenia A3. Ikona
wprawym górny rogu wyświetlacza B1 będzie wskazywała wybraną wagę chleba.
Długość programu jest zależna od wybranej wielkości/masy chleba.
■ W programach „QUICK“, „DOUGH“, „JAM“, „CAKE“ oraz„BAKE“ opcja wyboru wagi
chleba nie jest dostępna.
Opóźnione uruchomienie (Przyciski + i–)
■ Przyciski + i– służą do ustawienie timera opóźnionego uruchomienia. Do długości
przedziału czasu opóźnionego startu jest wliczony czas trwania programu, ztego
powodu do całkowitej wartości czasu opóźnionego startu należy doliczyć również
czas trwania wybranego programu, nawet włącznie ustawienia koloru skórki chleba,
wagi chleba itp.
Przykład ustawienie timera:
■ Jest godzina 20:30, chcesz aby na drugi dzień rano o7:00 godz. (tj.różnica czasów
wynosi 10 godzi i30 minut) został upieczony świeży chleb. Wpierwszej kolejności
wybierz program, kolor skórki oraz wagę chleba. Następnie za pomocą przycisków +
i– ustaw wartość czasu wyświetloną na wyświetlaczu B1 na 10:30. Jest to czasu, po
którym będzie przygotowany chleb do wyjęcia zwypiekacza. Po każdym naciśnięciu
przycisku + oraz– nastąpi wydłużenie lub skrócenie czasu o10 min.
■ Aby uruchomić ustawiony program w trybie opóźnionego startu naciśnij
przycisk START/STOP B5. Na wyświetlaczu B1 rozpocznie się odliczanie czasu. Po
uruchomieniu ustawionego programu, należy regularnie kontrować wypiekacz.
■ Nie używaj funkcji opóźnionego startu do przygotowania wypieków zawierających
szybko psujące się składniki, np. świeże jaja, mleko, kwaśna śmietana, sery itp.
■ Przestrzegaj poprawnej kolejności dodawania składników do formy do pieczenia
A3, zgodnie zinformacjami podanymi wrozdziale „Sposób obsługi wypiekacza“.
Drożdże nie mogą być wkontakcie zcieczą, przed uruchomieniem programu.
■ Wprogramach „ULTRA FAST“, „JAM“ oraz„BAKE“ opcja opóźnionego startu nie jest
dostępna.
Notatka:
Timer służy do ustawienia maksimum 13 godzin opóźnienia.
Funkcja KEEP WARM( (utrzymywanie wcieple)
■ Wypiekacz, po zakończeniu programu, automatycznie przełączy się do trybu „Keep
Warm“ (utrzymywanie wcieple). Jeżeli chcesz wyjąć chleb zwypiekacza natychmiast
po upieczeniu, przerwij tę funkcję długim naciśnięciem przycisku START/STOP B5.
■ Funkcja ta nie jest dostępna wprogramach JAM oraz DOUGH.
Funkcja pamięć
■ Jeżeli na krótki okres czasu nastąpi przerwa wdostawie prądu elektrycznego (do
10 minut), po wznowieniu dostawy prądu elektrycznego, wypiekacz uruchomi się
samoczynnie w poprzednio ustawionym programie bez konieczności naciśnięcia
przycisku START/STOP B5.
■ Po dłuższej przerwie w dostawie prądu elektrycznego (dłużej niż 10 minut), nie
nastąpi automatyczne wznowienie przerwanego programu. Jeżeli nie nastąpiło
wyrastanie ciasta, można program uruchomić od początku. Jeżeli wyrastanie
już zostało wszczęte, pieczenie chleba należy rozpocząć ponownie z nowymi
składnikami.
Komunikaty błędów na wyświetlaczu
1. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość
„HHH“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to, że temperatura
wewnątrz wypiekacza jest za wysoka. Sytuacja ta, może się pojawić przy
wielokrotnym użyciu wypiekacza. Otwórz pokrywę A2 ipozostaw wypiekacz
od 10 do 20 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu można ponownie korzystać
zurządzenia.
2. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość
„LLL“ z towarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to, że temperatura
wewnątrz wypiekacza jest za niska. Otwórz pokrywę A2 ipozostaw wypiekacz
wtemperaturze pokojowej. Zalecana temperatura pomieszczenia wynosi od
15°C do 34°C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 jest widoczny napis „EE0“, należy skontaktować się
zpunktem serwisowym.
TABELA PROGRAMÓW:
1 – BASIC (podstawowe typy chleba)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia zwykłych typów chlebów zbiałej mąki pszennej, do którego można dodać
składniki smakowe, na przykład zioła itp.
2 – FRENCH (chleb francuski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia, zwydłużonym etapem
wyrastania wporównaniu zprogramem podstawowym. Program służy do pieczenia
tradycyjnego białego chleba francuskiego typu ipulchnym miąższem ikruchą skórką.
Chleb typu francuskiego zalecamy skonsumować wdniu upieczenia.
3 – WHOLE WHEAT (chleb pełnoziarnisty)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia chleba zmąki pełnoziarnistej.
Notatka:
Nie zaleca się używania funkcji opóźnionego startu dla tego programu.
Wodwrotnym przypadku może być obniżona jakość chleba.
4 – QUICK (szybkie pieczenie)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Jest szybszym
wariantem programu nr 1 - BASIC. Wten sposób upieczony chleb ma mniej pulchny
miąższ, niż chleb upieczony wprogramie nr 1.
Mieszanka do przygotowania chleba z programem nr 1 składa się z proszku do
pieczenia lub sody jadalnej, która zaczyna działać po zetknięciu się cieczą wciepłym
środowisku. Aby osiągnąć optymalne wyniki, zaleca się, aby wszystkie ciecze
zostały umieszczona na dnie formy do pieczenia A3 a suche składniki na odwrót,
na górze. Składniki podczas pierwszego mieszania, mogą gromadzić się w rogach
formy do pieczenia A3, z tego powodu może zaistnieć konieczność zamieszania
składników używając szpatułki lub warząchwi, aby wrogach nie powstawały grudki
nieprzerobionych składników.