Sencor SBR 1040WH Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi
05/2020
- 1 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL Wypiekacz do chleba
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SBR 1040WH
05/2020
- 2 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
PL Wypiekacz do chleba
Ważne przepisy dotyczące bezpieczeństwa
PROSIMY PRZECZYTAĆ UWAŻNIE IZACHOWAĆ NA
PRZYSZŁOŚĆ
Urządzenie nie powinno być użytkowane przez dzieci wwieku
od 8 lat oraz osoby o obniżonych zdolnościach fizycznych,
percepcyjnych i umysłowych lub niewielkim doświadczeniu
iwiedzy, oile jest nad nimi sprawowany nadzór lub zostały one
pouczone o korzystaniu z urządzenia w bezpieczny sposób
izdają sobie sprawę zewentualnego niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę
należy wykonać w specjalizowanym punkcie serwisowym,
w celu uniknięcia pojawienia się niebezpiecznych sytuacji.
Zabrania się używania urządzenia zuszkodzonym przewodem
zasilającym.
Czyszczenie i konserwację przeznaczoną do wykonywania
przez użytkownika, mogą wykonywać dzieci do 8 roku życia
będące pod nadzorem.
Dzieci poniżej 8 roku życia należy trzymać poza zasięgiem
urządzenia ijego przewodu zasilającego.
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 590 g, oraz dla
drożdży - 6 g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do
formy do pieczenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi z yciem
zewnętrznego wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku wgospodarstwie domowym. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku wnastępujących miejscach:
kąciki kuchenne dla personelu wsklepach, biurach iinnych stanowiskach pracy;
fermy rolnicze;
pokoje hotelowe lub motelowe orazinne pomieszczenia mieszkalne;
placówki świadczące usługi noclegowe ze śniadaniem.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wśrodowisku przemysłowym albo na zewnątrz, lub do innych celów, niż do których jest przeznaczone.
Nie stawiaj urządzenia na parapetach okien, ociekaczach zlewozmywaków lub na niestabilnych powierzchniach, nie stawiaj na kuchenkach gazowych
lub elektrycznych lub wbezpośredniej bliskości ognia lub urządzeń, które są źródłem ciepła. Urządzenie stawiaj wyłącznie na suchej, czystej istabilnej
powierzchni, gdzie nie występuje ryzyko przewrócenia urządzenia.
05/2020
- 3 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego upewnij się, że napięcie znamionowe urządzenia podane na tabliczce fabrycznej jest zgodne
zwartością napięcia wgniazdku elektrycznym. Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego gniazdka elektrycznego.
Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie zwisał przez krawędź stołu inie dotykał gorącej powierzchni.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wpobliżu materiałów łatwopalnych, np.: zasłony, firany itp. Wkierunku głównego strumienia promieniowania ciepła,
należy dotrzymać odległość od powierzchni łatwopalnych minimalnie 50 cm, wpozostałych kierunkach minimalnie 10 cm.
Nie zakrywaj urządzenia. W odwrotnym przypadku pojawia się ryzyko wybuchu pożaru, jeżeli urządzenie będzie zakryte i nastąpi jego automatyczne
uruchomienie.
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia przekonaj się, czy forma do pieczenia zwszystkimi składnikami jest prawidłowo umieszczona wurządzeniu.
Zabrania się wkładania do urządzenia folii aluminiowej, folii spożywczej itp., nie włączaj urządzenia bez formy lub bez potrzebnych składników.
Temperatura dostępnych powierzchni może być wysoka, podczas pracy urządzenia. Wystrzegaj się kontaktu zgorącą powierzchnią oraz gorącą parą, która
uchodzi zotworów wentylacyjnych.
Nie dotykaj rotujących mieszadeł podczas pracy urządzenia.
Wystrzegaj się wytryśnięcia wody lub innej cieczy podczas pracy urządzenia, na zewnętrzną powierzchnię rozgrzanego wziernika.
Zaleca się regularnie kontrolować stan potrawy wformie do pieczenia, podczas pracy urządzenia. Jeżeli potrawa wformie zacznie się palić, należy natychmiast
wyłączyć urządzenie, odłączyć od gniazdka elektrycznego iotworzyć pokrywę urządzenia.
Nigdy nie wyjmuj upieczonego chleba uderzając okrawędź formy do pieczenia. Wodwrotnym przypadku może nastąpić uszkodzenie chleba.
Zawsze wyłączaj urządzenie, odłącz od gniazda elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia po skończeniu eksploatacji, przed przemieszczeniem iczyszczeniem.
Przewód zasilający odłączyć od gniazdka elektrycznego wyłącznie pociągając za wtyczkę, nie za przewód, Inaczej mogłoby dojść do uszkodzenia przewodu
zasilającego lub gniazdka.
Nie myj urządzenia pod bieżącą wodą ani nie zanurzaj wwodzie lub innej cieczy.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań oraz modyfikacji
urządzenia. Wszelkie naprawy powierz do wykonania w autoryzowanym punkcie serwisowym. Ingerując w urządzenie narażasz się na ryzyko utraty
ustawowego prawa rękojmi za wady lub utratę gwarancji jakości.
05/2020
- 4 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
SBR 1040WH
2
3
4
5
6
1
A
7 8 9
05/2020
- 5 -
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
B
2 5
3 6
1
4 7
- 6 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Instrukcja obsługi
Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się z jego instrukcją
obsługi, i to nawet wwypadku, gdy jest Ci znana obsługa urządzeń podobnego
typu. Używaj urządzenia zgodnie z treścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą
instrukcję obsługi zachowaj do zastosowania wprzyszłości.
Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na
jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie transportowe, materiał
opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie o zakresie odpowiedzialności, lub
kartę gwarancyjną. Wrazie konieczności przewozu urządzenia, zaleca się zapakować
urządzenie woryginalny karton producenta.
OPIS URZĄDZENIA IJEGO AKCESORIÓW
A1 Uchwyty pokrywy (umieszczone na
obu stronach)
A2 Pokrywa zwziernikiem
A3 Forma do pieczenia wwyjmowanym
mieszadłem
A4 Panel sterowania zwyświetlaczem
A5 Korpus urządzenia
A6 Otwory wentylacyjne (umieszczone
na obu stronach)
A7 Haczyk do wyjmowania mieszadła
A8 Kubek zpodziałką
A9 Miarka
OPIS PANELU STEROWANIA
B1 Na wyświetlaczu jest wyświetlany
program oraz jego jego czas
trwania, ustawiony kolor skórki
irozmiary bochenka chleba.
B2 Przycisk MENU służy do ustawienia
programu.
B3 Przycisk COLOR służy do ustawienia
programu koloru skórki chleba.
B4 Przycisk + służy do ustawienie
timera opóźnionego uruchomienia.
B5 Przycisk START/STOP służy do
uruchomienia, wyłączenia lub
anulowania ustawionego programu.
B6 Przycisk LOAF służy do ustawienia
wielkości chleba 750g lub 900g.
B7 Przycisk służy do ustawienie
timera opóźnionego uruchomienia.
Notatka:
Jednostka metryczna masy jest zaokrąglona na pierwsze miejsce
dziesiętne, wdół.
SPOSÓB OBSŁUGI WYPIEKACZA DO CHLEBA ORAZ JEGO
FUNKCJE
Przycisk START/STOP
Służy do uruchomienia, przerwania lub zakończenia ustawionego programu.
Aby uruchomić program naciśnij jeden raz przycisk START/STOP B5 . Zabrzmi
krótki sygnał, na wyświetlaczu B1 wpolu czasu, zacznie migać dwukropek, po czym
nastąpi uruchomienie programu. Po uruchomieniu programu, pozostałe przyciski są
nieaktywne, aby nie nastąpiło nieoczekiwane przerwanie przebiegającego stadium
programu.
Aktualnie aktywny program można kiedykolwiek zakończyć krótkim naciśnięciem
przycisku START/STOP B5. Odliczanie czasu pozostałego do zakończenia programu
zostanie przerwane awartość czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać. Ustawienie
zostanie wpisane do pamięci wypiekacza. Aby ponownie uruchomić ustawiony
program, należy nacisnąć przycisk START/STOP B5. Jeżeli nie naciśniesz przycisku
w przeciągu następnych 10 minut od momentu wstrzymania programu, nastąpi
automatyczne ponowne uruchomienie.
Aby zakończyć program naciśnij przycisk START/STOP B5 i przytrzymaj przez
około 2 sekundy. Zakończenie programu jest sygnalizowane przez długi sygnał
dźwiękowy.
Przycisk MENU.
Służy do wyboru programu. Każdemu naciśnięciu przycisku B2 towarzyszy krótki
sygnał dźwiękowy. Numer programu oraz jego czas trwania jest wyświetlany na
wyświetlaczu B1.
Przycisk COLOR.
Umożliwia ustawić kolor skórki chleba LIGHT (jasny), „MEDIUM“ (średni) lub
DARK“ (ciemny). Ikona wlewym górny rogu wyświetlacza B1 będzie wskazywała
wybrany kolor skórki chleba.
Wprogramach „JAM“ i„DOUGH“ opcja ustawienia koloru skórki nie jest dostępna.
Przycisk LOAF.
Służy do ustawienia wagi bochenka chleba 750 g lub 900 g. Waga chleba oznacza
sumę wag wszystkich składników włożonych do formy do pieczenia A3. Ikona
wprawym górny rogu wyświetlacza B1 będzie wskazywała wybraną wagę chleba.
Długość programu jest zależna od wybranej wielkości/masy chleba.
W programach „QUICK“, „DOUGH“, „JAM“, „CAKE“ oraz„BAKE“ opcja wyboru wagi
chleba nie jest dostępna.
Opóźnione uruchomienie (Przyciski + i–)
Przyciski + isłużą do ustawienie timera opóźnionego uruchomienia. Do długości
przedziału czasu opóźnionego startu jest wliczony czas trwania programu, ztego
powodu do całkowitej wartości czasu opóźnionego startu należy doliczyć również
czas trwania wybranego programu, nawet włącznie ustawienia koloru skórki chleba,
wagi chleba itp.
Przykład ustawienie timera:
Jest godzina 20:30, chcesz aby na drugi dzień rano o7:00 godz. (tj.różnica czasów
wynosi 10 godzi i30 minut) został upieczony świeży chleb. Wpierwszej kolejności
wybierz program, kolor skórki oraz wagę chleba. Następnie za pomocą przycisków +
iustaw wartość czasu wyświetloną na wyświetlaczu B1 na 10:30. Jest to czasu, po
którym będzie przygotowany chleb do wyjęcia zwypiekacza. Po każdym naciśnięciu
przycisku + oraznastąpi wydłużenie lub skrócenie czasu o10 min.
Aby uruchomić ustawiony program w trybie opóźnionego startu naciśnij
przycisk START/STOP B5. Na wyświetlaczu B1 rozpocznie się odliczanie czasu. Po
uruchomieniu ustawionego programu, należy regularnie kontrować wypiekacz.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu do przygotowania wypieków zawierających
szybko psujące się składniki, np. świeże jaja, mleko, kwaśna śmietana, sery itp.
Przestrzegaj poprawnej kolejności dodawania składników do formy do pieczenia
A3, zgodnie zinformacjami podanymi wrozdziale Sposób obsługi wypiekacza“.
Drożdże nie mogą być wkontakcie zcieczą, przed uruchomieniem programu.
Wprogramach „ULTRA FAST“, „JAM“ oraz„BAKE“ opcja opóźnionego startu nie jest
dostępna.
Notatka:
Timer służy do ustawienia maksimum 13 godzin opóźnienia.
Funkcja KEEP WARM( (utrzymywanie wcieple)
Wypiekacz, po zakończeniu programu, automatycznie przełączy się do trybu „Keep
Warm“ (utrzymywanie wcieple). Jeżeli chcesz wyjąć chleb zwypiekacza natychmiast
po upieczeniu, przerwij tę funkcję długim naciśnięciem przycisku START/STOP B5.
Funkcja ta nie jest dostępna wprogramach JAM oraz DOUGH.
Funkcja pamięć
Jeżeli na krótki okres czasu nastąpi przerwa wdostawie prądu elektrycznego (do
10 minut), po wznowieniu dostawy prądu elektrycznego, wypiekacz uruchomi się
samoczynnie w poprzednio ustawionym programie bez konieczności naciśnięcia
przycisku START/STOP B5.
Po dłuższej przerwie w dostawie prądu elektrycznego (dłużej niż 10 minut), nie
nastąpi automatyczne wznowienie przerwanego programu. Jeżeli nie nastąpiło
wyrastanie ciasta, można program uruchomić od początku. Jeżeli wyrastanie
już zostało wszczęte, pieczenie chleba należy rozpocząć ponownie z nowymi
składnikami.
Komunikaty błędów na wyświetlaczu
1. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość
HHH“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to, że temperatura
wewnątrz wypiekacza jest za wysoka. Sytuacja ta, może się pojawić przy
wielokrotnym użyciu wypiekacza. Otwórz pokryA2 ipozostaw wypiekacz
od 10 do 20 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu można ponownie korzystać
zurządzenia.
2. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość
LLL“ z towarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza to, że temperatura
wewnątrz wypiekacza jest za niska. Otwórz pokrywę A2 ipozostaw wypiekacz
wtemperaturze pokojowej. Zalecana temperatura pomieszczenia wynosi od
15°C do 34°C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 jest widoczny napis EE0, należy skontaktować się
zpunktem serwisowym.
TABELA PROGRAMÓW:
1 – BASIC (podstawowe typy chleba)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia zwykłych typów chlebów zbiałej mąki pszennej, do którego można dodać
składniki smakowe, na przykład zioła itp.
2 – FRENCH (chleb francuski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia, zwydłużonym etapem
wyrastania wporównaniu zprogramem podstawowym. Program służy do pieczenia
tradycyjnego białego chleba francuskiego typu ipulchnym miąższem ikruchą skórką.
Chleb typu francuskiego zalecamy skonsumować wdniu upieczenia.
3 – WHOLE WHEAT (chleb pełnoziarnisty)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia chleba zmąki pełnoziarnistej.
Notatka:
Nie zaleca się używania funkcji opóźnionego startu dla tego programu.
Wodwrotnym przypadku może być obniżona jakość chleba.
4 – QUICK (szybkie pieczenie)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Jest szybszym
wariantem programu nr 1 - BASIC. Wten sposób upieczony chleb ma mniej pulchny
miąższ, niż chleb upieczony wprogramie nr 1.
Mieszanka do przygotowania chleba z programem nr 1 składa się z proszku do
pieczenia lub sody jadalnej, która zaczyna działać po zetknięciu się cieczą wciepłym
środowisku. Aby osiągnąć optymalne wyniki, zaleca się, aby wszystkie ciecze
zostały umieszczona na dnie formy do pieczenia A3 a suche składniki na odwrót,
na górze. Składniki podczas pierwszego mieszania, mogą gromadzić się w rogach
formy do pieczenia A3, z tego powodu może zaistnieć konieczność zamieszania
składników używając szpatułki lub warząchwi, aby wrogach nie powstawały grudki
nieprzerobionych składników.
- 7 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
5 – SWEET (chleb słodki)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia słodkiego chleba o wyższej zawartości tłuszczu oraz cukru z dodatkiem
suszonych owoców, orzechów, płatków czekolady, słodkiej skórki zpomarańczy itp.
6 – GLUTEN-FREE (chleb bezglutenowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Wyrastanie przebiega
wyłącznie w jednym etapie, czas pieczenia jest dłuższy z powodu podwyższonego
stopnia wilgotności.
7 – ULTRA- FAST (szybkie pieczenie)
Wyrabianie, wyrastanie ipieczenie chleba wjak najkrótszym czasie (80 - 100 minut).
Wten sposób przygotowany chleb jest zazwyczaj mniej pulchny, niż chleb upieczony
w programie nr 4 - QUICK. Skontroluj, czy temperatura cieczy jest w zakresie
48°C – 50°C. Zaleca się użyć termometru kuchennego do zmierzenia temperatury.
Temperatura cieczy jest decydująca do poprawnego i szybkiego wyrośnięcia
i pieczenia. Jeżeli temperatura jest niższa, chleb nie wyrośnie. I na odwrót, jeżeli
temperatura jest za wysoka, również nie nastąpi poprawne wyrośnięcie chleba, bądź
wysoka temperatura dokona zniszczenia drożdży.
8 – DOUGH (ciasto)
Program służy do wymieszania iwyrabiania składników, znastępnym wyrośnięciem
ciasta np. pizzy, rogalików itp. Program jest bez etapu pieczenia.
9 – JAM (dżem)
Program służy do przygotowania owocowych marmolad i dżemów. Marmolady
i dżemy należy przygotować w mniejszych ilościach, ponieważ podczas gotowania
składniki zwiększają swoją objętość. Dżem łatwo przywiera do powierzchni, z tego
powodu jeżeli nastąpi wyciek poza naczynie do gotowania, trudno reszki dżemu
usnąć.
10 – CAKE (ciasta)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
pieczenia ciast isłodkiego pieczywa przygotowanego zciasta zawierającego proszek
do pieczenia lub sody jadalnej.
11 – SANDWICH (chleb tostowy)
Program składa się z etapu wyrabiania, wyrastania i pieczenia. Program służy do
przygotowania pulchnego chleba tostowego zcienką skórką.
12 – BAKE (szybkie pieczenie)
Program skład się wyłącznie zetapu pieczenia, zamieni wypiekacz wmały piekarnik.
Czas pieczenia można ustawić w zakresie od 10 do 60 minut. Program służy do
pieczenia gotowego ciasta zakupionego wsieci handlowej lub do dopieczenia właśnie
upieczonego chleba, jeżeli skóra chleba nie ma odpowiedniego koloru.
Program
Wybór koloru
skórki
Waga
chleba
Długość
czasu
programu
(min)
Przycisk
KEEP
WARM
Czas do
dodania
składników
Maksymalne
ustawienie
timera
1 BASIC
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 02:53
TAK
02:20
13 godz.
900 g 03:00 02:15
2 FRENCH
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 03:40
TAK
02:45
13 godz.
900 g 03:50 02:40
3 – WHOLE
WHEAT
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 03:32
TAK
02:35
13 godz.
900 g 03:40 02:40
4 QUICK
Jasna / średnia /
ciemna
----------- 02:10 TAK 01:45 13 godz.
5 SWEET
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 02:50
TAK
02:25
13 godz.
900 g 02:55 02:30
6 – GLUTEN
FREE
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 02:50
TAK
02:25
13 godz.
900 g 02:55 02:25
7 – ULTRA FAST
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 01:28
TAK
01:38
13 godz.
900 g 01:38 01:28
8 DOUGH ----------- ----------- 01:30 ----------- ----------- 13 godz.
9 JAM ----------- ----------- 01:20 ----------- ----------- -----------
10 CAKE
Jasna / średnia /
ciemna
----------- 01:50 TAK 01:34 13 godz.
11 – SANDWICH
Jasna / średnia /
ciemna
750 g 02:55
TAK
01:59
13 godz.
900 g 03:00 02:04
12 BAKE
Jasna / średnia /
ciemna
----------- 10 – 60 min TAK ----------- -----------
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wypiekacz oraz jego akcesoria wyjmij z opakowania i usuń wszelki materiał
opakowaniowy włącznie nalepek komercyjnych i etykiet. Nie zapomnij przede
wszystkim usunąć etykietę, która znajduje się na dnie formy do pieczenia A3.
2. Akcesoria oraz wszystkie wyjmowane części, które są przeznaczone do kontaktu
zżywnością, należy opłukać wciepłej wodzie zzastosowaniem neutralnego środka
do mycia naczyń. Następnie opłucz pod czystą bieżącą wodą iściereczką wytrzyj
do sucha.
3. Formę do pieczenia A3 zzainstalowanym mieszadłem włóż ponownie na właściwe
miejsce wwypełniaczu. Wypiekacz podłącz do gniazdka elektrycznego, po czym
zabrzmi sygnał dźwiękowy.
4. Ustaw program 12 – BAKE (pieczenie) iwłącz wypiekacz bez wsadu na około 10
minut wtym trybie. Po zakończeniu programu anuluj funkcję KEEP WARM, po czym
odłącz wypiekacz od gniazdka elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia. Formę
A3 oraz mieszadło umyj jeszcze raz inależycie osusz.
Notatka:
Podczas pierwszego uruchomienia może pojawić się nieznaczna ilość
dymu. Jest to normalne zjawisko.
5. Wypiekacz jest teraz gotowy do eksploatacji.
ZASTOSOWANIE WYPIEKACZA
Wypiekacz postaw na równej, suchej i stabilnej powierzchni, np. na blacie
kuchennym.
Otwórz pokrywę A2 i włóż formę do pieczenia A3 do przestrzeni wewnętrznej.
Przekręć formę do pieczenia A3 wkierunku zgodnym zruchem wskazówek zegara,
wpoprawnie ustalonej pozycji. Mieszadło załóż na wał, który znajduje się na dnie
formy do pieczenia A3, imocno dociśnij.
Notatka:
Aby mieszadło można było lekko wyjąć zupieczonego chleba, zaleca się
posmarować mieszadło oraz wał tłuszczem jadalnym, który nadaje się do
obróbki cieplnej.
Odmierz składniki zgodnie przepisem i włóż do formy do pieczenia A3
wnastępującej kolejności:
Wpierwszej kolejności włóż wszystkie składniki ciekłe, np. woda, mleko, piwo,
maślankę, jogurt, jajka itp.
Następnie dodaj wszystkie sypki składniki, np.: mąka, sól, cukier, zioła, przyprawy
do pieczywa, kiełki zboża, ziarna. Do jednego rogu nasyp sól, do drugiego rogu
nasyp cukier, wnastępny rogu przyprawy.
W ostatnim etapie przygotowania zrób pośrodku mąki mały dołek, do
którego należy włożyć drożdże. Jeżeli użyjesz świeżych drożdży, dodaj cukier
bezpośrednio do nich. Drożdże lub proszek do pieczenia nie mogą być
wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem wypiekacza.
Aby osiągnąć lepszych wyników wyrabiania, wprzypadku ciężkich, gęstych ciast
o wysokiej zawartości mąki żytniej, zaleca się odwrócić kolejność wykładnia
składników, tj. w pierwszej kolejności włożyć drożdże, następnie mąkę,
wostatniej kolejności ciecze. Również wtym przypadku drożdże lub proszek do
pieczenia nie mogą być wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem wypiekacza.
We wszystkich przepisach należy dotrzymać podaną ogólną kolejność wkładania
składników.
Wymiary chleba mogą zależeć od temperatury pomieszczenia, wktórym używasz
wypiekacza. Zalecana temperatura pomieszczenia wynosi od 15°C do 34°C.
Notatka:
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 590 g, oraz dla drożdży - 6
g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do formy do pieczenia.
Zamknij pokrywę A2 a przewód zasilający podłącz do gniazdka elektrycznego.
Po podłączeniu do gniazdka elektrycznego zabrzmi długi sygnał dźwiękowy ana
wyświetlaczu B1 pojawi się domyślnie ustawiony program 1, czas trwania 3:00,
waga chleba 900 g ikolor skórki „MEDIUM“ (średni).
Za pomocą przycisku MENU B2 ustaw wymagany program.
Za pomocą przycisku COLOR B3 wybierz kolor skórki.
Za pomocą przycisku LOAF B6 ustaw wagę chleba. Niektóre programy nie
umożliwiają ustawienie koloru skórki lub wagi chleba.
Jeżeli chcesz, aby chleb został upieczony później, ustaw na timerze opóźniony start
za pomocą przycisków + a– .
Aby włączyć wypiekacz należy nacisnąć przycisk START/STOP B5. Dwukropek
w wartości czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać, nastąpi odliczanie czasu
pozostałego do zakończenia programu. Wypiekacz będzie automatycznie
uruchamiał poszczególne etapy programu. Podczas pieczenia, para wodna uchodzi
zotworów wentylacyjnych.
Wprogramach BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, QUICK, SWEET, ULTRA FAST, CAKE
oraz SANDWICH zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa, która przypomni o dodaniu
składników. Jeżeli chcesz otworzyć pokrywę A2 i dodać składniki, należy
dotrzymywać podwyższonej ostrożności, ponieważ istnieje ryzyko oparzenia
gorącą parą wydostającą się zotworów wentylacyjnych oraz zprzestrzeni pieczenia.
Po zakończeniu programu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa. Wypiekacz, po
zakończeniu programu, automatycznie przejdzie na 60 minut wtryb „Keep Warm“
(utrzymywanie w cieple). Jeżeli chcesz wybrany tryb pracy przedwcześnie
zatrzymać, wciśnij przycisk „START/STOP“ B5.
Po skończeniu programu otwórz pokrywę A2. Zzałożonymi ochronnymi rękawicami
kuchennymi podnieś uchwyt formy do pieczenia A3. Przekręć formę do pieczenia
A3 wkierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, ipo poluzowaniu ostrożnie
wyjmij z piekarnika. Formę A3 postaw na desce żaroodpornej, chleb pozostaw
w formie przez około 10 minut do wystygnięcia. Formę A3 następnie obróć do
górny dnem iwyjmij zniej chleb. Jeżeli nie będzie możliwe wyjąć chleba, zakręć
kilka razy wałem. Do wyjęcia mieszadła zchleba użyj haczyka A7.
OSTRZEŻENIE:
Przy manipulacji z formą do pieczenia A3 dotrzymuj
podwyższonej ostrożności, ponieważ jest bardzo gorąca. Grozi
niebezpieczeństwo poparzenia. Zawsze używaj ochronnych
rękawic kuchennych.
Po zakończeniu eksploatacji odłącz urządzenie od gniazdka elektrycznego iwyczyść
go zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale Czyszczenie ikonserwacja.
- 8 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Krojenie iprzechowywania chleba
Przed przystąpieniem do krojenia, pozostaw chleb od 20 minut do 40 minut aby
wystygł.
Użyj noża elektrycznego lub ostrego noża zząbkowanym ostrzem, aby pokroić na
kromki orównomierniej grubości.
Nie zużyty chleb włóż do woreczka foliowego. Chleb można przechowywać
wtemperaturze pokojowej nawet przez okres 3 dni.
Jeżeli chcesz przechowywać chleb przez dłuży okres czasu (nawet 1 miesiąc), włóż
go do woreczka foliowego lub wzamkniętym naczyniu włóż do zamrażalki.
Chleb domowy nie zawiera żadnych konserwantów, z tego powodu nie można
go przechowywać przez jednakowo długi okres czasu, jak w przypadku chleba
zakupionego wsklepie.
CZYSZCZENIE IKONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia odłącz wtyczkę przewodu zasilającego
zgniazdka sieciowego izostaw urządzenie do ostygnięcia.
Do czyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj ściernych środków
czyszczących, rozcieńczalników itp., które mogłyby uszkodzić powierzchnię
urządzenia. Żadnej części urządzenia nie można myć wzmywarce do mycia naczyń.
OSTRZEŻENIE:
Aby zapobiec niebezpieczeństwu porażenia prądem
elektrycznym, nie zanurzaj urządzenia, przewodu zasilającego ani
wtyczki sieciowej wwodzie albo innej cieczy.
Jeżeli mieszadło ciężko schodzi zwału, wlej do formy A3 ciepłą wodę ipozostaw
przez około 30 minut. Następnie wyjmij mieszadło, ostrożnie wyczyść wilgotną
ściereczką inależycie wytrzyj do sucha.
Formę do pieczenia A3 wyczyść wewnątrz oraz z zewnątrz zwilżoną ściereczką.
Aby zapobiec uszkodzeniu nieprzywierającej powłoki, nie należy używać ostrych
przedmiotów ani ściernych środków czyszczących. Forma do pieczenia A3 musi być
przed włożeniem do wypiekacza całkowicie sucha.
Rada:
Po wyczyszczeniu posmaruj mieszadło włącznie środkowego otworu tłuszczem
jadalnym, który nadaje się do obróbki cieplnej.
Powierzchnię A2 wyczyść wewnątrz oraz z zewnątrz lekko zwilżoną ściereczką.
Następnie wszystko należycie wytrzeć do sucha.
Ostrzeżenie:
Na wewnętrznej powierzchni pokrywy A2 oraz na otworach
wentylacyjnych mogą pojawić się brązowe plamy. Rozchodzi
się oresztki zwyziewów ze składników, które podczas pieczenia
przedostały się do uchodzącej pary. Nie mają żadnego
szkodliwego wpływu na materiał wypiekacza lub na jakość
upieczonego chleba. Plamy te można z łatwością usunąć
używając zwilżonej ściereczki.
Powłoka formy do pieczenia A3 może po dłuższym okresie
używania zmienić zabarwienie. Nie ma to żadnego wpływu na
funkcjonowanie wypiekacza lub jakość chleba.
Przechowywanie
Jeżeli urządzenie nie będzie eksploatowane przez dłuższy okres czasu, należy
odłączyć wtyczkę od gniazdka elektrycznego, pozostawić urządzenie aby wystygło
iwyczyścić według instrukcji podanych powyżej.
Przed przechowaniem upewnij się, że urządzenie oraz wszystkie akcesoria są czyste
isuche.
Przechowuj urządzenie wsuchym, czystym idobrze wentylowanym miejscu, gdzie
nie będzie ono narażone na ekstremalne temperatury ibędzie poza zasięgiem dzieci
lub zwierząt.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA
1. Mąka chlebowa
Mąka chlebowa ma wysoką zawartość glutenu (ztego powodu możemy nazwać
ją mąką z wysoką zawartością glutenu, która zawiera dużą ilość białka), ma
dobre właściwości elastyczne, po wyrośnięciu utrzymuje wysokość chleba
izapobiega opadnięciu bochenka. Mąka chlebowa zawiera większy udział glutenu
wporównaniu ze zwykłą mąką, ztego powodu można ją użyć do pieczenia chleba
owiększej wadze. Mąka chlebowa jest najważniejszym składnikiem używanym do
pieczenia chleba.
2. Zwykła mąka
Zwykła mąka powstaje w wyniku dokładnego wymieszania miękkiej i twardej
pszenicy, nadaje się do szybkiego upieczenia chleba lub bułeczek.
3. Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista powstaje wdrodze mielenia pszenicy, zawiera otręby pszenne
igluten. Mąka pełnoziarnista jest cięższa izawiera więcej składników odżywczych
niż zwykła mąka. Chleb zrobiony zmąka pełnoziarnistej ma zazwyczaj mniejsze
wymiary. Ztego powodu, wwielu przepisach mąka pełnoziarnista imąka chlebowa
są zwykle łączone wcelu osiągnięcia najlepszych możliwych rezultatów.
4. Mąka żytnia
Mąka żytnia jest przeznaczona przede wszystkim do pieczenia ciemnego chleba.
Zawiera dużą ilość substancji mineralnych. Zawiera mniejszą ilość glutenu niż
mąka pszenna, ztego powodu jest zazwyczaj stosowana zmąką pszenną.
5. Mąka iproszek spulchniający
Mąka z zawartością proszku spulchniającego nadaje się zazwyczaj do
przygotowania ciast drożdżowych.
6. Mąka kukurydziana imąka owsiana
Mąka kukurydziana i mąka owsiana powstają w wyniku zmielenia kukurydzy
iowsa. Mąki te stanowią składnik uzupełniający do pieczenia chleba isą używane
wcelu ulepszenia walorów smakowych istruktury chleba.
7. Cukier
Cukier jest bardzo ważnym składnikiem słodkiego smaku i koloru chleba. Biały
cukier pomaga wprocesie fermentacji.
8. Drożdże
Drożdże aktywują proces fermentacji ciasta i wytwarzają dwutlenek węgla, co
pomaga zwiększyć objętość chleba izmiękczyć włókna wewnętrzne.
1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży = 3/4 łyżeczki drożdży instant.
1,5 łyżeczki aktywnych suchych drożdży = 1 łyżeczka drożdży instant.
2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży = 1,5 łyżeczki drożdży instant.
Drożdże należy przechowywać w lodówce, ponieważ w wysokiej temperaturze
mogą ulec zniszczeniu, przed użyciem skontroluj datę przydatności do spożycia.
Po każdym użyciu jak najszybciej włóż zpowrotem do lodówki.
Rada:
Używając poniższego sposobu możesz sprawdzić, czy drożdże są świeże iaktywne,
lub nie.
1. Do kubka zmiarką wlej 1/2 szklanki ciepłej wody (45–50°C).
2. Dodaj 1 łyżeczkę białego cukru iwymieszaj, następnie posyp jeszcze 2 łyżeczkami
drożdży.
3. Kubek z podziałką postaw na 10 minut w ciepłym miejscu. Mieszanki.już nie
mieszaj.
4. Pianka musi sięgać do krawędzi kubka. Jeżeli tak nie jest, drożdże nie są aktywne.
9. Sól
Sól jest niezbędna do podkreślenia zapachu chleba ikoloru skórki. Sól spowalnia
proces wyrastania.
10. Jaja
Jaja mogą ulepszyć strukturę chleba, podwyższyć walory odżywcze i nadać
większą objętość oraz udzielić charakterystyczny zapach jajek. Przed dodaniem jaj
do mieszanki, usuń skorupkę izmieszaj równomiernie.
11. Tłuszcz, masło iolej roślinny
Tłuszcz nada pieczywu delikatniejszej struktury i wydłuży okres przydatności do
spożycia. Masło po wyjęciu zlodówki należy rozpuścić lub pokroić wmałe kawałki,
które umożliwiają równomierne rozmieszanie.
12. Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenie jest używany zwłaszcza w etapie wyrastania chleba lub
wypieków zciasta drożdżowego wprogramie Ultra Fast (Bardzo szybie pieczenie).
Nie potrzebuje czasu na fermentację i wydziela gaz, który tworzy pęcherzyki
wcieście, struktura chleba jest delikatniejsza
13. Soda
Ma jednakowe działania jak w przypadku proszku do pieczenia. Sodę można
używać wkombinacji zproszkiem do pieczenia.
14. Woda iinne ciecze
Woda jest niezbędnym składnikiem przy pieczeniu chleba. Ogólnie,
najodpowiedniejsza temperatura woda jest wzakresie 20–25°C. Do wyrastania
w przyspieszonych programach najodpowiedniejsza temperatura wody wynosi
48–50 °C.Wodę można zastąpić świeżym mlekiem lub wodę zmieszaną z 2%
mlekiem wproszku, który może podkreślić woń chleba iudzielić lepszego koloru
skórce.
Notatka:
Różne typy mąki wyglądają podobnie, działanie drożdży lub zdolność
absorpcji różnego rodzaju mąki, jest znacznie zróżnicowana według
obszarów hodowli, procesu mielenia iprzechowywania. Wypróbuj mąkę
różnych marek, które są dostępne wsieci handlowej, wypróbuj iporównaj
wyniki - następnie wybierz mąkę, która według twojego doświadczenia,
nadaje pieczywu najlepszego smaku iosiąga najlepsze wyniki.
WAŻENIE SKŁADNIKÓW
Poprawne ważenie składników w trakcie przygotowania pieczenia chleba jest
bardzo ważnym elementem procesu. Zalecamy stosować dostarczony kubek
zpodziałką A8 oraz miarkę A9.
1. Ciecze
Wodę, świeże mleko lub mleko wproszku zaleca się dozować wkubku zpodziałką
A8. Po nalaniu skontroluj poziom na wysokości oczu. Przed przystąpieniem do
mierzenia objętości oleju lub podobnych cieczy w kubku A8, należy kubek A8
należycie wyczyścić przed pomiarem.
2. Sypkie składniki
Sypkie składniki władaj do kubka pomiarowego A8 używając łyżki, po napełnieniu
kubka pomiarowego A8 nożem wyrównaj powierzchnię składnika. Nie ubijaj
sypkich składników w kubku pomiarowym A8 , większa ilość może mieć
negatywny wpływ na poprawny stosunek wagowy składników. Do określenia ilości
sypkich składników można użyć miarki A9, zwłaszcza do dodawania mniejszych
ilości.
3. Kolejność dodawania składników
Kolejność dodawania składników jest ważna do poprawnego przygotowania
chleba. Ogólnie obowiązująca zasada, wpierwszej kolejności należy dodać ciecze,
jaja, sól imleko wproszku itp. Następnie należy dodać sypkie składniki, np. mąka,
cukier, itp. Wostatniej kolejności należy dodać drożdże (lub proszek spulchniający).
Drożdże należy położyć wyłącznie na suchą mąkę inie mogą zetknąć się zsolą.
- 9 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW PODCZAS PIECZENIA
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Dym wydostaje
się zotworu
wentylacyjnego
podczas pieczenia.
Niektóre składniki
przykleiły się do grzałki
lub znajdują się wbliskości
grzałki. Podczas
pierwszego użycia, może
rozchodzić się oolej,
który nie został usunięty
zpowierzchni grzałki.
Odłącz wypiekacz od sieci elektrycznej, odczekaj do
schłodzenia urządzenia, po czym wyczyść grzałkę.
Miąższ chleba
opada.
Pozostawiłeś za długo
chleb wwypiekaczu
wtrybie KEEP WARM.
Nie pozostawiaj chleba wwypiekaczu do całkowitego
zakończenia trybu KEEP WARM.
Nie można łatwo
wyjąć chleba
zwypiekacza.
Mieszadło utknęło
wchlebie.
Porusz wałem, wcelu poluzowania chleba wformie A3.
Następnie wyczyść formę A3 oraz mieszadło zgodnie
zinstrukcjami podanymi wrozdziale Czyszczenie
ikonserwacja.
Składniki
nie zostały
równomiernie
rozmieszane isą
nie poprawnie
upieczone.
Nie poprawny wybór
programu.
Ustaw właściwy program.
Nacisnąłeś przycisk START/
STOP B5, podczas pracy
wypiekacza.
Składniki zostały zniszczone, usuń je irozpocznij pracę
znowymi składnikami.
Pokrywa A2 była
kilkakrotnie otworzona po
uruchomieniu programu.
Nie otwieraj pokrywy podczas ostatniego wyrastania
A2.
Nastała przerwa
wdostawie prądu
elektrycznego, dłuższa niż
10 minut.
Składniki zostały zniszczone, usuń je irozpocznij pracę
znowymi składnikami.
Opór pod czas mieszania
jest duży, mieszadło nie
obraca się prawie inie
miesza poprawnie.
Skontroluj, czy mieszadło może obracać się, następnie
wyjmij formę do pieczenia
A3 iuruchom urządzenie bez obciążenia. Jeśli hałas
nie ustaje, skontaktuj się zautoryzowanym punktem
serwisowym.
Nie nastąpiło
uruchomienie
wypiekacza ana
wyświetlaczu
pojawił się
komunikat błędu
„HHH”.
Wypiekacz jest za gorący
po ostatnim użyciu.
Odłącz wtyczkę przewodu zasilającego zgniazdka
elektrycznego ipozostaw wypiekacz do osiągnięcia
pokojowej temperatury. Następnie można ponownie
używać urządzenia.
Chleb wyrasta
bardzo pomału.
Wcieście jest za dużo
drożdży, mąki lub
niewystarczająca ilość soli.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Chleb nie wyrasta
wogóle, bądź
mało.
Dodałeś mało drożdży lub
nie dodałeś wogóle.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Drożdże były stare lub
zwietrzałe.
Zawsze kontroluj, czy drożdże, jak również pozostałe
składniki są świeże.
Ciecze są za gorące. Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia
użytych cieczy. Przekonaj się, czy surowce wkładane są
wpoprawnej kolejności.
Drożdże zetknęły się
zcieczami za wcześnie.
Przekonaj się, czy surowce wkładane są wpoprawnej
kolejności.
Użyta mąka nie nadaje
się na upieczenia danego
typu chleba lub użyłeś
starą mąkę.
Użyj poprawnego gatunku mąki dla danego rodzaju
chleba. Przekonaj się, czy użyte składniki są świeże.
Dodałeś za mało lub za
dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany wśrodowisku
obardzo wysokiej wilgotności, obniż dozowanie cieczy
o1 - 2 łyżki.
Użyłeś za mało cukru. Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Ciasto ma za
dużą objętość
iprzelewa się
zformy do
pieczenia A3.
Nadmierna ilość cieczy
lub drożdży nadaje ciastu
niepożądanie delikatną
strukturę.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Jeżeli dodajesz składniki, które zawierają wodę, należy
obniżyć ilość dodawanych cieczy.
Miąższ chleba
kruszy się
wewnątrz.
Objętość ciasta jest
większa niż formy A3
ztego powodu chleb
opada.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Jeżeli dodajesz składniki, które zawierają wodę, należy
obniżyć ilość dodawanych cieczy.
Czas wyrastania jest
za krótki lub za szybki
zpowodu wysokiej
temperatury wody lub
temperatury panującej
wwypiekaczu zpowodu
wysokiej wilgotności.
Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia użytych
cieczy. Zrób wmące mały dołek, do którego włożysz
drożdże. Drożdże nie mogą zetknąć się zcieczami.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu wwysokich
temperaturach idodawaj zimne ciecze.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy A3
ipozostaw do wystygnięcia na metalowej kratce przez
przynajmniej 15 minut przed jego pokrojeniem.
Struktura miąższu
chleba jest bardzo
gęsta.
Dodałeś za mało lub za
dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany wśrodowisku
obardzo wysokiej wilgotności, obniż dozowanie cieczy
o1 - 2 łyżki.
Użyłeś małą ilość cukru
lub drożdży.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Dodałeś za dużo owoców,
ziarenek itp.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Użyłeś starą lub zwietrzałą
mąkę aciepłe ciecze
powodują szybkie
wyrastanie, ale ciasto
opadło jeszcze przed
pieczeniem.
Obniż całkowitą ilość składników. Nie dodawaj większej
ilość mąki niż podano wprzepisie.
Obniż ilość dodawanych składników ojedną trzecią.
Nie dodałeś sól lub małą
ilość soli.
Dodałeś za mało lub za
dużo cieczy.
Chleb nie
jest wśrodku
upieczony.
Dodałeś za mało lub za
dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany wśrodowisku
obardzo wysokiej wilgotności, obniż dozowanie cieczy
o1 - 2 łyżki.
Używasz wypiekacza
wwilgotnym środowisku.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu wwysokich
temperaturach idodawaj zimne ciecze.
Przepis składa się ze
składników zawierających
wodę, np. jogurt.
Obniż ilość dodawanych cieczy o1 - 2 łyżki.
Miąższ chleba
jest ma wiele
pęcherzyków.
Dodałeś za dużo wody. Obniż ilość dodawanych cieczy o1 - 2 łyżki.
Nie dodałeś soli. Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Używasz wypiekacza
wbardzo wilgotnym
środowisku.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu wwysokich
temperaturach idodawaj zimne ciecze.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy A3
ipozostaw do wystygnięcia na metalowej kratce przez
przynajmniej 15 minut przed jego pokrojeniem.
Dodałeś małą ilość cieczy. Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia użytych
cieczy. Zrób wmące mały dołek, do którego włożysz
drożdże. Drożdże nie mogą zetknąć się zcieczami.
Skórka jest
niedopieczona
ijest porowata.
Ciasto wyrosło za
szybko inie zmieści się
wformie A3.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Skontroluj ilość cieczy. Jeżeli dodajesz składniki, które
zawierają wodę, należy obniżyć ilość dodawanych
cieczy.
Dodałeś za dużo mąki,
zwłaszcza wprzypadku
białego chleba.
Skontroluj ilość cieczy. Jeżeli dodajesz składniki, które
zawierają wodę, należy obniżyć ilość dodawanych
cieczy.
Dodałeś za dużo drożdży
lub niedostateczną
ilość soli.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Dodałeś za dużo cukru. Należy poprawnie odmierzyć zawartość składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Oprócz cukru dodałeś
również inne składniki
zawierające cukier.
Dostosuj ilość poszczególnych składników iskontroluj,
czy wszystkie surowce były poprawnie dodane iwe
właściwej kolejności.
Kromki chleba nie
są równomierne
lub są wnich
grudki.
Chleb nie wystygł
dostatecznie. (Para wodna
nie wyparzyła się)
Obniż ilość drożdży lub wszystkich surowców o¼.
Chleb musi ostygnąć.
Na skórce znajdują
się reszki mąki.
Mąka nie została
poprawnie przerobiona
podczas mieszania,
zwłaszcza przy ścianach.
Obniż ilość wody o1 - 2 łyżki.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy A3
ipozostaw do wystygnięcia na metalowej kratce przez
przynajmniej 15 minut przed jego pokrojeniem.
- 10 -
05/2020
Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
DANE TECHNICZNE
Zakres napięcia znamionowego .................................................................................220 – 240 V~
Częstotliwość znamionowa ....................................................................................................... 50 Hz
Znamionowy pobór mocy ......................................................................................................... 550 W
Poziom hałasu.............................................................................................................................60 dB(A)
Deklarowany poziom hałasu emitowanego przez urządzenie wynosi ≤ 60 dB (A), co
oznacza poziom Amocy akustycznej wstosunku do referencyjnej mocy akustycznej
1 pW.
Zmiany tekstu oraz specyfikacji technicznych zastrzeżone.
WSKAZÓWKI IINFORMACJE DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA ZE
ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Zużyty materiał opakowaniowy odłóż wmiejscu wyznaczonym przez władze lokalne
do zbiórki odpadów.
UTYLIZACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH
IELEKTRONICZNYCH
Niniejszy symbol na produktach lub towarzyszących dokumentach
oznacza, iż zużytych produktów elektrycznych lub elektronicznych nie
wolno wyrzucać do zwykłego odpadu komunalnego. Do poprawnej
utylizacji, renowacji irecyklingu przekaż produkty do specjalistycznych
punktów zbiórki odpadów. Wniektórych krajach Unii Europejskiej lub
w innych krajach europejskich możesz zwrócić swoje produkty
lokalnemu sprzedawcy w przypadku zakupu podobnego nowego
produktu.
Poprawną utylizacją produktu pomagasz zachować cenne źródła naturalne
i przyczyniasz się do zapobiegania potencjalnym negatywnym wpływom na
środowisko naturalne i zdrowie człowieka, które mogłyby być następstwem
niewłaściwej utylizacji odpadów. Aby uzyskać szczegółowych informacji, skontaktuj
się zlokalnym urzędem lub najbliższym miejscem zbiórki odpadów.
Wprzypadku niedotrzymania postępowania utylizacji tego rodzaju odpadów, zgodnie
krajowymi przepisami, mogą zostać nałożone kary.
Dla podmiotów gospodarczych na terenie Unii Europejskiej
Przed przystąpieniem do utylizacji urządzeń elektrycznych lub elektronicznych,
uzyskaj potrzebne informacje od swego sprzedawcy lub dostawcy.
Utylizacja wkrajach poza Unię Europejską
Symbol ten obowiązuje w Unii Europejskiej. Przed przystąpieniem do utylizacji
produktu, zażądaj wlokalnych urzędach lub od sprzedawcy potrzebnych informacji
opoprawnym sposobie utylizacji.
Niniejszy produkt spełnia wszelkie właściwe podstawowe wymagania
dyrektyw UE.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SBR 1040WH Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi