Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h11 3h06 3h11
Woda 320 ml 430 ml 500 ml
Olej słonecznikowy ½ Ł ½ c.s 1 Ł
Sok z cytryny 1½ ł 2 ł 2 ł
Specjalna mąka chlebowa 520 g 700 g 840 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2 ł
Ziarna sezamu 75 g 100 g 120 g
PROG. 10
Chleb bez soli
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego przez
Ciebie chleba. Dodawaj do formy składniki
w następującej kolejności: woda, olej
słonecznikowy, sok z cytryny. Następnie wsyp
mąkę, suszone drożdże oraz ziarna sezamu.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program
10, wagę chleba oraz pożądany stopień
zrumienienia skórki. Naciśnij włącznik. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Chleb razowy pełnoziarnisty
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h06 3h11 3h16
Woda 350 ml 460 ml 600 ml
Olej słonecznikowy ½ Ł ½ Ł 1 Ł
Sól 1 ł 1½ ł 2 ł
Mleko w proszku 1 Ł 1½ Ł 2 Ł
Specjalna mąka chlebowa 320 g 420 g 550 g
Otręby 160 g 210 g 275 g
Drożdże piekarskie suche 2 ł 2½ ł 3½ ł
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h11 3h16 3h21
Woda 180 ml 230 ml 295 ml
Jogurt naturalny 125 g 185 g 250 g
Olej rzepakowy 1 Ł 1½ Ł 2 Ł
Melasa 2 Ł 3 Ł 4 Ł
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Mleko w proszku ½ Ł 1 Ł 2 Ł
Specjalna mąka chlebowa 155 g 200 g 255 g
Mąka żytnia (T170) 210 g 270 g 345 g
Mąka razowa 110 g 140 g 180 g
Kiełki zbożowe w proszku 20 g 30 g 40 g
Drożdże piekarskie suche 3 ł 4 ł 5 ł
Siemię lniane 55 g 70 g 90 g
Ziarna słonecznika 40 g 60 g 70 g
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego
przez Ciebie chleba. Dodawaj do formy
składniki w następującej kolejności: woda,
olej słonecznikowy, sól i mleko w proszku.
Następnie dodaj mąkę, otręby oraz suszone
drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz
program 6, wagę chleba oraz pożądany kolor
skórki. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu
programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę
i wyjmij z niej chleb.
PROG. 6
PROG. 11
Chleb z kwasami Omega 3
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego przez
Ciebie chleba. Dodawaj do formy składniki
w następującej kolejności: woda, jogurt
naturalny, olej rzepakowy, melasa, sól i mleko
w proszku. Następnie wsyp wszystkie trzy
mąki, kiełki zbożowe w proszku i suszone
drożdże. Umieść foremkę w maszynie. Wybierz
program 11, wagę chleba oraz pożądany
stopień zrumienienia skórki. Naciśnij
włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału
dźwiękowego (czyli po ok. 34 min), można
dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
92 / 93
CHLEBY SPECJALNE
PL