Tefal PF610138 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
RECIPE BOOK
HOME BREAD BAGUETTE
ISBN 978-2-919063-96-3
NC00126321 - ©JPM & Associés • marketing - design - communication • www.jpm-associes.com • 11/2014 - Crédit photos : David Bonnier / Studio B / Fotolia / SEB SAS
www.tefal.com
Printed in China May 2014
SAS SEB-21261 SELONGEY CEDEX
RCS 302 412 226
All rights reserved
RECIPE BOOK - HOME BREAD BAGUETTE
WSTĘP
S. 87
ODKOŚCI
S. 94 - 95
BAGIETKI I BUŁECZKI
S. 96 - 97
RÓŻNOŚCI
S. 98 - 99
CHLEBY DAWNE
S. 88 - 89
CHLEBY KLASYCZNE
S. 90 - 91
CHLEBY SPECJALNE
S. 92 - 93
86 / 87
86 / 87
Przeczytaj uważnie te kilka stron wstępu, umieściliśmy na nich wiele informacji, które będą przydatne podczas korzystania z
przepisów.
Mąka: mąka do wykonania chleba (oprócz innych wskazań podanych w przepisach) występuje pod wieloma nazwami : mąka
pszenna (T550), mąka specjalna do chleba, mąka piekarska do białego chleba, biała mąka.
Uwaga: Mąka pszenna typu 650 jest również odpowiednia.
Drożdże piekarskie: istnieje kilka jej rodzajów: świeże w kostkach, suche do zalania wodą, w proszku lub płynne. Sprzedawane
są w hipermarketach (dział „pieczywo” lub „świeże”), ale możesz je kupić również w piekarni.
Jeśli używasz droży świeżych, rozkruszenie w palcach ułatwi ich rozprowadzanie.
Stosunek ilość/waga pomiędzy drożdżami suchymi, świeżymi i płynnymi:
Jeśli używasz drożdży świeżych, pomnóż przez trzy wagę podaną dla drożdży suchych.
CHLEBY
Chleb nie wyrósł tak, jak powinien: przestrzegaj dokładnie ilości podanych w przepisie dla każdego składnika - w cieście jest
za dużo mąki lub za mało drożdży, wody lub cukru. Podczas przygotowania ciasta składniki należy koniecznie ważyć.
Chleb opadł: możliwe, że dodałeś za dużo wody lub droży - zmniejsz ich ilość i zwróć uwagę na temperaturę wody, nie
powinna być zbyt ciepła.
Chleb jest ciemny, ale niedopieczony: dodałeś za dużo wody, trzeba uważać, żeby nie przekraczać wskazanych ilości.
BAGIETKI I BUŁECZKI
Ciasto z trudem wchodzi do formy: prawdopodobnie użyłeś do jego przygotowania za mało wody i za długo je wyrabiałeś. W
takim przypadku uformuj z niego kulę, pozostaw na 10 minut i zacznij jeszcze raz.
Ciasto klei się a jego wyrabianie jest utrudnione: dodałeś za dużo wody, posyp dłonie mąką przed dalszym wyrabianiem
ciasta.
Ciasto rwie się i jest grudkowate: zbyt długo wyrabiałeś ciasto, uformuj z niego kulę, pozostaw na 10 minut i zacznij jeszcze
raz.
Ciasto jest ścisłe: być może jest za dużo mąki lub ciasto zostało zbyt wyrobione. Dodaj trochę wody na początku wyrabiania,
odstaw na 10 minut przed przełożeniem do formy i przełóż do formy prawie nie wyrabiając ciasta.
Wstęp
Porady i sztuczki
Drożdże suche (ł) 1 2 3 4 5
Drożdże suche (g) 3 6 9 10½ 12 13½ 15
Drożdże świeże (g) 9 13 18 22 25 31 36 40 45
Drożdże płynne (ml) 13 20 27 33 38 47 54 60 67
86 / 87
86 / 87
WSTĘP
PL
Chleb żytni z Auvergne
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która odpowiada wadze przez Ciebie chleba. Dodawaj
do formy składniki w następującej kolejności: woda i sól. Następnie wsyp oba rodzaje mąki
oraz suszone drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 5, wagę chleba oraz
pożądany stopień zrumienienia skórki chleba. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu programu
wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h01 3h06 3h11
Woda 450 ml 600 ml 780 ml
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Specjalna mąka chlebowa 150 g 200 g 260 g
Mąka żytnia (T170) 375 g 500 g 650 g
Drożdże piekarskie suche ¾ ł 1 ł 1½ ł
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 2h53 2h58 3h03
Woda 240 ml 320 ml 480 ml
Sól aromatyzowana z ziołami 1 ł 1 ł 1½ ł
Mąka do pieczenia chleba 340 g 450 g 675 g
Drożdże piekarskie suche 2 ł 2½ ł 3½ ł
Cukier 1 ł 1 ł 1½ ł
Ser emmental w kostkach 115 g 150 g 225 g
PROG. 5
Chleb z serem emmental
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która odpowiada wadze pieczonego, przez Ciebie
chleba. Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, sól, mąka, suszone
drożdże i cukier. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 4, wagę chleba oraz pożądany
kolor skórki. Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału dźwiękowego (po ok.
30 min.), dodaj ser. Po zakończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij
z niej chleb.
PROG. 4
88 / 89
88 / 89
Chleb w starym stylu
Wybierz kolumnę tabeli, która odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie chleba.
Wlej do formy wodę, a następnie dosyp soli. Następnie wsyp oba rodzaje mąki oraz
suszone drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 5, wagę chleba oraz
pożądany stopień zrumienienia skórki. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu programu
wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
PROG. 5
Chleb z cebulą
Wybierz kolumnę tabeli, która odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie chleba.
Pokrój cebule w drobną kostkę, opłucz i pozostaw do schłodzenia. Dodawaj do
formy składniki w następującej kolejności: woda, olej, cukier, mąka i drożdże.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program 6, wagę chleba oraz pożądany
kolor skórki. Naciśnij włącznik. Po pierwszym sygnale dźwiękowym (po ok.
25 min.), dodaj cebule do ciasta. Po zakończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij
formę i wyjmij z niej chleb.
PROG. 6
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h01 3h06 3h11
Woda 340 ml 450 ml 585 ml
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Specjalna mąka chlebowa 490 g 650 g 845 g
Mąka żytnia (T170) 40 g 50 g 65 g
Drożdże piekarskie suche ½ ł ¾ ł 1 ł
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h06 3h11 3h16
Woda 190 ml 255 ml 380 ml
Olej 2½ Ł 3½ Ł 5 Ł
Cukier 15 g 20 g 30 g
Sól 2 ł 2½ ł 3½ ł
Specjalna mąka chlebowa 480 g 640 g 960 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2½ ł
Cebula 100 g 130 g 200 g
88 / 89
88 / 89
CHLEBY DAWNE
PL
Chleb pełnoziarnisty
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie
chleba. Dodawaj do foremki składniki w podanej kolejności: woda, olej słonecznikowy,
sól, cukier i mleko w proszku. Następnie wsyp obie mąki oraz suszone drożdże. Umieść
formę w maszynie. Wybierz program 6, wagę chleba oraz pożądany kolor skórki. Naciśnij
włącznik. Po zakończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h06 3h11 3h16
Woda 370 ml 490 ml 635 ml
Olej słonecznikowy ½ Ł 1 Ł 1½ Ł
Sól 1½ ł 2 ł 3 ł
Cukier 1 Ł 2 Ł 2 Ł
Mleko w proszku 1½ Ł 2 Ł 2½ Ł
Specjalna mąka chlebowa 180 g 240 g 310 g
Mąka razowa 340 g 460 g 590 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2 ł
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 1h28 1h33 1h38
Letnia woda 300 ml 400 ml 600 ml
Oliwa z oliwek 1½ Ł 2 Ł 3 Ł
Sól 1½ ł 2 ł 3 ł
Cukier 1 Ł 1½ Ł 2 Ł
Mleko w proszku 1½ Ł 2½ Ł 3 Ł
Specjalna mąka chlebowa 480 g 640 g 960 g
Drożdże piekarskie suche 3 ł 4 ł 6 ł
PROG. 6
Szybki chleb
Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, oliwa z oliwek, sól, cukier
i mleko w proszku. Następnie dodaj mąkę oraz suszone drożdże. Umieść formę w
maszynie. Wybierz program 8, wagę chleba oraz pożądany kolor skórki. Naciśnij włącznik.
Po zakończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
PROG. 8
90 / 91
90 / 91
Chleb biały
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h01 3h06 3h11
Woda 315 ml 420 ml 540 ml
Sól 1½ ł 2 ł 3 ł
Cukier ½ ł 1 ł 1½ ł
Specjalna mąka chlebowa 520 g 700 g 900 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2 ł
Do wyboru:
Zielone oliwki 90 g 130 g 190 g
Boczek pokrojony w kostkę 150 g 200 g 300 g
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h01 3h06 3h11
Woda 305 ml 405 ml 525 ml
Sól 1½c.c. 2 ł 3 ł
Cukier ½ Ł 1 Ł 1½ Ł
Specjalna mąka chlebowa 415 g 560 g 725 g
Mąka razowa 95 g 130 g 170 g
Drożdże piekarskie suche 1½ ł 2 ł 2½ ł
Do wyboru:
Orzechy włoskie 110 g 150 g 225 g
Orzechy laskowe 110 g 110 g 110 g
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 2h53 2h58 3h03
Woda 270 ml 325 ml 405 ml
Olej słonecznikowy 1½ Ł 2 Ł 2½ Ł
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Cukier 1½ Ł 2 Ł 2½ Ł
Mleko w proszku 2 Ł 2½ Ł 3 Ł
Specjalna mąka chlebowa 500 g 600 g 750 g
Drożdże piekarskie suche 1½ ł 1½ ł 2 ł
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która
odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie
chleba. Dodawaj do foremki składniki w
podanej kolejności: woda, sól i cukier.
Następnie dodaj mąkę oraz suszone drożdże.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program
5, wagę chleba oraz pożądany kolor skórki.
Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego
sygnału dźwiękowego (czyli po ok.
23 min), można dodać opcjonalne składniki.
Po zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
PROG. 5
PROG. 5
PROG. 4
Chleb wiejski
Chleb tostowy
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego przez
Ciebie chleba, by poznać ilości składników.
Dodawaj do formy składniki w następującej
kolejności: woda, sól i cukier. Następnie wsyp
obie mąki oraz suszone drożdże. Umieść
formę w maszynie. Wybierz program 5, wagę
chleba oraz pożądany kolor skórki. Naciśnij
włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału
dźwiękowego (czyli po ok. 23 minutach),
możemy dodać orzechy włoskie lub laskowe.
Po zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego
przez Ciebie chleba. Dodawaj do formy
składniki w podanej kolejności: woda, olej
słonecznikowy, sól, cukier i mleko w proszku.
Następnie dodaj mąkę oraz suszone drożdże.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program
4, wagę chleba oraz pożądany kolor skórki.
Wciśnij przycisk. Po zakończeniu programu
wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z
niej chleb.
90 / 91
90 / 91
CHLEBY KLASYCZNE
PL
Chleb z ziarnami
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie
chleba. Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, olej rzepakowy,
miód i sól. Następnie wsyp obie mąki oraz suszone drożdże. Umieść formę w maszynie.
Wybierz program 6, wagę chleba oraz pożądany stopień zrumienienia skórki chleba.
Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału dźwiękowego (ok. 23 min.), dodaj
siemię lniane, ziarna słonecznika oraz mak. Po zakończeniu programu, wyłącz maszynę,
wyciągnij formę oraz wyjmij z niej chleb.
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h06 3h11 3h16
Woda 300 ml 405 ml 540 ml
Olej rzepakowy 2 Ł 2½ Ł 3½ Ł
Miód 2 Ł 2½ Ł 3½ Ł
Sól 1½ ł 2 ł 3 ł
Mąka żytnia (T170) 240 g 330 g 435 g
Mąka razowa 240 g 330 g 435 g
Drożdże piekarskie suche 2 ł 2½ ł 3½ ł
Siemię lniane 75 g 100 g 135 g
Ziarna słonecznika 25 g 30 g 45 g
Mak 15 g 20 g 30 g
PROG. 6
Bezglutenowy chleb z serem
Patrz tabela. Dodawaj do formy składniki w podanej kolejności. Umieść formę w maszynie.
Wybierz program 9 oraz pożądany kolor skórki. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu programu,
wyłącz maszynę, wyciągnij formę oraz wyjmij z niej chleb.
Waga 1000 g
Czas 2h11
Woda 425 ml
Jaja 3
Olej roślinny 3 Ł
Cukier kryształ 2 Ł
Sól 1 ł
Mąka ryżowa biała 280 g
Mąka ryżowa brązowa 140 g
Odtłuszczone mleko w proszku 3½ Ł
Guma ksantanowa 3½ ł
Cebula suszona w płatkach 1 ł
Mak 1 ł
Nasiona selera i suszony koperek 1½ ł
Starty ser cheddar 170 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł
PROG. 9
92 / 93
92 / 93
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h11 3h06 3h11
Woda 320 ml 430 ml 500 ml
Olej słonecznikowy ½ Ł ½ c.s 1 Ł
Sok z cytryny 1½ ł 2 ł 2 ł
Specjalna mąka chlebowa 520 g 700 g 840 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2 ł
Ziarna sezamu 75 g 100 g 120 g
PROG. 10
Chleb bez soli
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego przez
Ciebie chleba. Dodawaj do formy składniki
w następującej kolejności: woda, olej
słonecznikowy, sok z cytryny. Następnie wsyp
mąkę, suszone drożdże oraz ziarna sezamu.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program
10, wagę chleba oraz pożądany stopień
zrumienienia skórki. Naciśnij włącznik. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Chleb razowy pełnoziarnisty
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h06 3h11 3h16
Woda 350 ml 460 ml 600 ml
Olej słonecznikowy ½ Ł ½ Ł 1 Ł
Sól 1 ł 1½ ł 2 ł
Mleko w proszku 1 Ł 1½ Ł 2 Ł
Specjalna mąka chlebowa 320 g 420 g 550 g
Otręby 160 g 210 g 275 g
Drożdże piekarskie suche 2 ł 2½ ł 3½ ł
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h11 3h16 3h21
Woda 180 ml 230 ml 295 ml
Jogurt naturalny 125 g 185 g 250 g
Olej rzepakowy 1 Ł 1½ Ł 2 Ł
Melasa 2 Ł 3 Ł 4 Ł
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Mleko w proszku ½ Ł 1 Ł 2 Ł
Specjalna mąka chlebowa 155 g 200 g 255 g
Mąka żytnia (T170) 210 g 270 g 345 g
Mąka razowa 110 g 140 g 180 g
Kiełki zbożowe w proszku 20 g 30 g 40 g
Drożdże piekarskie suche 3 ł 4 ł 5 ł
Siemię lniane 55 g 70 g 90 g
Ziarna słonecznika 40 g 60 g 70 g
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego
przez Ciebie chleba. Dodawaj do formy
składniki w następującej kolejności: woda,
olej słonecznikowy, sól i mleko w proszku.
Następnie dodaj mąkę, otręby oraz suszone
drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz
program 6, wagę chleba oraz pożądany kolor
skórki. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu
programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę
i wyjmij z niej chleb.
PROG. 6
PROG. 11
Chleb z kwasami Omega 3
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli,
która odpowiada wadze pieczonego przez
Ciebie chleba. Dodawaj do formy składniki
w następującej kolejności: woda, jogurt
naturalny, olej rzepakowy, melasa, sól i mleko
w proszku. Następnie wsyp wszystkie trzy
mąki, kiełki zbożowe w proszku i suszone
drożdże. Umieść foremkę w maszynie. Wybierz
program 11, wagę chleba oraz pożądany
stopień zrumienienia skórki. Naciśnij
włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału
dźwiękowego (czyli po ok. 34 min), można
dodać siemię lniane i ziarna słonecznika. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę,
wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
92 / 93
92 / 93
CHLEBY SPECJALNE
PL
Chałka
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie
chleba. Dodawaj do foremki składniki w podanej kolejności: mleko, jaja, miękkie masło, sól
i cukier. Następnie dodaj mąkę oraz suszone drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz
program 7, wagę chałki oraz pożądany kolor skórki. Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu sygnału
dźwiękowego (ok. 25 min.), można dodać groszki czekoladowe. Po zakończeniu programu
wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h15 3h20 3h25
Mleko 60 ml 80 ml 120 ml
Jaja 3 4 5
Masło pokrojone w drobna kostkę 140 g 200 g 230 g
Sól 1½ ł 2 ł 2 ł
Cukier 50 g 70 g 80 g
Specjalna mąka chlebowa 430 g 575 g 670 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł 2½ ł
Groszki czekoladowe (opcjonalnie) 110 g 150 g 170 g
PROG. 7
Chleb z przyprawami
Patrz tabela. Wbij do miski jajka, wsyp cukier trzcinowy, sól i soda oczyszczona. Ucieraj przez
5 min. Dodaj przyprawy, mleko, miód i stopione masło. Wlej zaczyn do formy maszyny do
wypieku chleba. Wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia. Umieść formę w maszynie.
Wybierz program 14 oraz pożądany stopień zrumienienia skórki. Naciśnij włącznik. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę, wyciągnij formę i wyjmij z niej chleb.
Porady: jeśli wolisz ciasto dobrze wypieczone, po skończeniu programu zostaw je
jeszcze na 10 do 20 minut w maszynie i dopiero po upływie tego czasu wyjmij z formy.
Waga 1000 g
Czas 2h08
Mleko 200 ml
Jaja 2
Cukier trzcinowy 100 g
Sól ½ ł
Mieszanka 4 przypraw 1 ł
Soda oczyszczona* ½ ł
Cynamon 1 ł
Miód 500 g
Stopione masło 200 g
Specjalna mąka chlebowa 400 g
Proszek do pieczenia 1 torebka
*dostępny w sklepie, na półce z solą
PROG. 14
94 / 95
94 / 95
Chleb na mleku
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 2h53 2h58 3h03
Mleko 280 ml 315 ml 400 ml
Masło 60 g 70 g 80 g
Sól 1½ ł 2 ł 2½ ł
Cukier 2½ Ł 3 Ł 3½ Ł
Specjalna mąka chlebowa 495 g 555 g 700 g
Drożdże piekarskie suche 2 ł 2 ł 2½ ł
Do wyboru (opcjonalnie):
Rodzynki 60 g 70 g 80 g
Owoce kandyzowane 60 g 70 g 80 g
Waga 750 g 1000 g 1500 g
Czas 3h15 3h20 3h25
Mleko 100 ml 120 ml 205 ml
Jaja 2 3 4
Masło 160 g 210 g 250 g
Sól 1 ł 1 ł 1½ ł
Cukier 70 g 90 g 135 g
Specjalna mąka chlebowa 390 g 530 g 795 g
Drożdże piekarskie suche 2½ ł 3½ ł 4 ł
Migdały całe 40 g 50 g 60 g
Rodzynki 110 g 150 g 170 g
Wybierz kolumnę z powyższej tabeli, która
odpowiada wadze pieczonego przez Ciebie
chleba. Dodawaj do foremki składniki
w podanej kolejności: mleko, miękkie
masło, sól i cukier. Następnie dodaj mąkę
oraz suszone drożdże. Umieść foremkę w
maszynie. Wybierz program 4, wagę chleba
oraz pożądany stopień zrumienienia skórki.
Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego
sygnału dźwiękowego (czyli po ok. 30
min), można ewentualnie dodać rodzynki
lub kandyzowane owoce. Po zakończeniu
programu, wyłącz maszynę, wyciągnij formę
oraz wyjmij z niej chleb.
PROG. 4
PROG. 7
PROG. 14
Chleb na mleku
Keks
Rodzynki zamarynuj w wodzie lub białym
alkoholu. Wybierz pożądaną wagę chleba
i znajdź odpowiednią kolumnę w tabelce.
Dodawaj do foremki składniki w następującej
kolejności: mleko, jajka, miękkie masło,
sól i cukier. Następnie dodaj mąkę oraz
suszone drożdże. Umieść formę w maszynie.
Wybierz program 7, wagę słodkiej bułki
oraz pożądany stopień zrumienienia skórki.
Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego
sygnału dźwiękowego (czyli po ok.
25 min.), dodaj całe migdały i zamarynowane
rodzynki. Po zakończeniu programu, wyłącz
maszynę, wyciągnij foremkę oraz wyjmij z
niej chleb.
Waga 1000 g
Czas 2h08
Jaja 5
Cukier 165 g
Cukier waniliowy 1 torebka
Sól 1 sz.
Brązowy rum 1½ Ł
1000 g
2h08
Masło 230 g
Mąka miałka (typ 450) 330 g
Proszek do pieczenia 2½ ł
Rodzynki 75 g
Owoce kandyzowane 75 g
Wbij do miski jajka, wsyp cukier, cukier waniliowy i sól. Ubijaj przez 5 minut, a następnie przelej zawartość
miski do maszyny do wypieku chleba. Dodaj brązowy rum, miękkie masło, mąkę i proszek do pieczenia. Umieść
formę w maszynie. Wybierz program 14 i pożądany stopień zrumienienia skórki. Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu
pierwszego sygnału dźwiękowego (około 23 min.), dodaj rodzynki i owoce kandyzowane. Po zakończeniu
programu wyłącz maszynę, wyciągnij foremkę oraz wyjmij z niej keks.
Porady: jeśli wolisz dobrze wypieczone ciasto, zostaw je jeszcze na 10 minut w maszynie i dopiero po
upływie tego czasu wyjmij je z formy.
94 / 95
94 / 95
ODKOŚCI
PL
Bagietka ze śliwkami i orzechami
Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, cukier i sól. Następnie wsyp oba
rodzaje mąki i drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 1 oraz pożądany stopień
zrumienienia skórki i naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału dźwiękowego
(po 27 min.), dodaj orzechy do ciasta. Po usłyszeniu drugiego sygnału dźwiękowego (po
1 godz. 05 min.), otwórz maszynę i wyjmij ciasto. Jeżeli zdecydowałeś/aś się na wypiek 8
bagietek, podziel ciasto na 2 części oraz przykryj jedną z nich ściereczką, przeznaczając ją
do drugiego cyklu pieczenia. Podziel 1-wszą część na 4 równe części, z których uformujesz
następnie bagietki. Nawilż je przed obtoczeniem w mące kukurydzianej. Umieść je na stojaku
do bagietek. Ponacinaj kawałki ciasta na całej długości. Włóż 3 śliwki w każde nacięcie.
Naciśnij ponownie włącznik. Po usłyszeniu następnego sygnału dźwiękowego (po 57 min.),
wyjmij bagietki i powtórz opisane wcześniej czynności, by rozpocząć drugi cykl pieczenia.
Po zakończeniu każdego cyklu pieczenia, pozostaw je do wystygnięcia na kratce.
PROG. 1
Bagietka z miodem
i płatkami owsianymi
Dodawaj składniki do formy w następującej kolejności: woda, miód i sól. Następnie wsyp
oba rodzaje mąki oraz drożdże suche. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 1 oraz
pożądany stopień zrumienienia skórki i naciśnij włącznik. Po usłyszeniu drugiego sygnału
dźwiękowego (1 godz. 05 min.) otwórz maszynę i wyjmij ciasto. Jeżeli zdecydowałeś/aś
się na wypiek 8 bagietek, podziel ciasto na 2 części oraz przykryj jedną z nich ściereczką,
przeznaczając ją do drugiego cyklu pieczenia. Podziel 1-wszą część na 4 równe części,
które uformujesz następnie w bagietki. Nawilż je wodą przed obtoczeniem w płatkach
owsianych, a następnie umieść je na stojaku do bagietek. Wykonaj wiele głębokich nacięć
za pomocą nożyczek i rozdziel części, by uzyskać wygląd kłosa. Naciśnij ponownie włącznik.
Po usłyszeniu kolejnego sygnału dźwiękowego (po 57 min.), wyjmij bagietki i powtórz
opisaną wcześniej operację, by rozpocząć drugi cykl pieczenia. Po zakończeniu każdego
cyklu pieczenia, pozostaw bagietki do wystygnięcia na kratce metalowej.
PROG. 1
4 bagietki 8 bagietki
Czas 2h02 2h59
Woda 160 ml 290 ml
Cukier 1 Ł 1½ Ł
Sól ¾ ł 1½ ł
Mąka kukurydziana 25 g 45 g
Specjalna mąka chlebowa 200 g 360 g
Mąka żytnia (T170) 25 g 45 g
Drożdże piekarskie suche ¾ ł 1½ ł
Śliwki 45 g 80 g
Orzechy włoskie 45 g 80 g
4 bagietki 8 bagietki
Czas 2h02 2h59
Woda 175 ml 315 ml
Sól ¾ ł 1½ ł
Miód 30 g 55 g
Specjalna mąka chlebowa 210 g 380 g
Mąka żytnia (T170) 40 g 70 g
Drożdże piekarskie suche ¾ ł 1½ ł
Płatki owsiane 25 g 45 g
96 / 97
96 / 97
Bułeczki z rodzynkami
PROG. 1
PROG. 1
PROG. 1
Bagietka z otrębami
Bagietka ze słoniną, parmezanem i kolendrą
Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, cukier i sól. Następnie wsyp oba rodzaje mąki oraz drożdże.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program 1 oraz pożądany stopień zrumienienia skórki i naciśnij włącznik. Po usłyszeniu
pierwszego sygnału dźwiękowego (po 23 min.), dodaj rodzynki do ciasta. Po usłyszeniu drugiego sygnału dźwiękowego (po
1 godz. 05 min.) otwórz maszynę i wyjmij ciasto. Jeżeli zdecydowałeś/aś się na wypiek 8 bagietek, podziel ciasto na 2 części
i połóż jedną z nich pod ściereczką, gdzie będzie czekać na drugi cykl pieczenia. Podziel 1-wszą część na 4 równe kawałki,
z których uformujesz bagietki, a następnie obtocz je w mące. Umieść je na stojaku do bagietek. Ponacinaj wałki ciasta na
całej długości. Naciśnij ponownie włącznik. Po usłyszeniu kolejnego sygnału dźwiękowego (po 57 min.), wyjmij bułeczki i
powtórz opisaną wcześniej operację, by rozpocząć drugi cykl pieczenia. Na koniec każdego cyklu pieczenia, pozostaw je do
schłodzenia na kratce.
Dodawaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, masło, cukier i sól. Następnie wsyp
oba rodzaje mąki oraz drożdże. Umieść foremkę w maszynie. Wybierz program 1, pożądany stopień
zrumienienia skórki oraz naciśnij włącznik. Po usłyszeniu drugiego sygnału dźwiękowego (po
1 godz. 05 min.) otwórz maszynę i wyjmij ciasto. Jeżeli zdecydowałeś/aś się na wypiek 8 bagietek, podziel ciasto na
2 części i połóż jedną z nich pod ściereczką, gdzie będzie czekać na drugi cykl pieczenia. Podziel 1-wszą część na 4 równe kawałki
i uformuj z nich bagietki. Nawilż je przed obtoczeniem w otrębach. Umieść je na stojaku do bagietek. Ponacinaj bagietki na
całej długości. Naciśnij ponownie włącznik. Po usłyszeniu następnego sygnału dźwiękowego (po 57 min.), wyjmij bagietki i
powtórz opisaną wcześniej operację, by rozpocząć drugi cykl pieczenia. Po zakończeniu każdego cyklu pieczenia, pozostaw
bagietki do wystygnięcia na kratce metalowej.
Przyrumień kawałki słoniny na gorącej patelni zapobiegającej przywieraniu, odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Umieść w
formie po kolei następujące składniki: woda, sól, oliwa z oliwek, cukier. Następnie dodaj mąkę oraz drożdże. Umieść formę w
maszynie. Wybierz program 1. Naciśnij włącznik. Po usłyszeniu pierwszego sygnału dźwiękowego (po 23 min.), dodaj kawałki
słoniny, parmezan oraz kolendrę do ciasta. Po usłyszeniu drugiego sygnału dźwiękowego (po 1 godz. 05 min.), otwórz maszynę
i wyjmij ciasto. Jeżeli zdecydowałeś/aś się na wypiek 8 bagietek, podziel ciasto na 2 części i połóż jedną z nich pod ściereczką,
gdzie będzie czekać na drugi cykl pieczenia. Podziel 1-wszą część na 4 równe części, z których uformujesz następnie bagietki.
Umieść je na stojaku do bagietek i ponacinaj na całej długości. Naciśnij ponownie włącznik. Po usłyszeniu kolejnego sygnału
dźwiękowego (po 47 min.), wyjmij bagietki i powtórz opisaną wcześniej operację, by rozpocząć drugi cykl pieczenia. Po
zakończeniu każdego cyklu pieczenia, pozostaw bagietki do schłodzenia na kratce.
4 bułeczki 8 bułeczki
Czas 2h02 2h59
Woda 165 ml 300 ml
Cukier 1 Ł 1½ Ł
Sól ¾ ł 1½ ł
Specjalna mąka chlebowa 125 g 225 g
4 bagietki 8 bagietki
Czas 2h02 2h59
Woda 175 ml 315 ml
Cukier 1 ł 1½ ł
Sól ¾ ł 1½ ł
Masło 20 g 35 g
4 bagietki 8 bagietki
Czas 2h02 2h59
Woda 135 ml 245 ml
Sól ¾ ł 1½ ł
Oliwa z oliwek ½ Ł 1 Ł
Cukier ½ Ł 1 Ł
Specjalna mąka chlebowa 205 g 370 g
4 bułeczki 8 bułeczki
2h02 2h59
Mąka żytnia (T170) 125 g 225 g
Drożdże piekarskie suche 1 ł 1½ ł
Rodzynki 75 g 135 g
4 bagietki 8 bagietki
2h02 2h59
Specjalna mąka chlebowa 150 g 270 g
Mąka razowa 100 g 180 g
Otręby 8 Ł 14 Ł
Drożdże piekarskie suche ¾ ł 1½ ł
4 bagietki 8 bagietki
2h02 2h59
Drożdże piekarskie suche ¾ ł 1½ ł
Kawałki wędzonej słoniny 35 g 65 g
Tarty parmezan 30 g 55 g
Świeża posiekana kolendra ½ Ł 1 Ł
96 / 97
96 / 97
BAGIETKI I BUŁECZKI
PL
Ciabatta z orzechami
włoskimi i serem gorgonzola
Dodaj do formy składniki w następującej kolejności: woda, oliwa z oliwek, sól, mąka,
tłuczone orzechy włoskie, ser gorgonzola i drożdże. Umieść formę w maszynie. Wybierz
program 13 i naciśnij włącznik. Po godzinie wyłącz maszynę i wyjmij ciasto z formy. Posyp
stolnicę mąką i podziel ciasto na 8 części w kształcie bułeczek. Przykryj je ściereczką i
odstaw na godzinę do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Nagrzej piekarnik do
temperatury 240°C (t. 8). Po nagrzaniu piekarnika zwilż kawałki ciasta oliwą. Włóż je do
piekarnika razem z pojemniczkiem z wodą, by para nawilżyła powietrze w piekarniku. Piecz
przez 25 minut. Następnie wyłóż do ostygnięcia na metalową kratkę.
PROG. 13
Mus jabłkowo - rabarbarowy
Obierz jabłka i rabarbar, a następnie potnij je na kawałki. Wsyp owoce do formy maszyny.
Dodaj cukier. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 15. Naciśnij włącznik. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę i wyciągnij formę.
Porada: dostosuj sposób siekania do tego, czy wolisz mus z kawałkami owoców czy
bez. Po pocięciu na średnie kawałki, owoce będą nadal wyczuwalne w musie. Do
przygotowania musu wybieraj owoce sezonowe.
Waga 1200 g
Czas 1h30
Jabłka 600 g
Rabarbar 600 g
Cukier 5 Ł
Waga 1250 g
Czas 1h15
Woda 450 ml
Oliwa z oliwek 5 Ł
Sól 2½ ł
Specjalna mąka chlebowa 760 g
Tłuczone orzechy włoskie 80 g
Gorgonzola 100 g
Drożdże piekarskie suche 2½ ł
PROG. 15
98 / 99
98 / 99
Ciasto do pizzy
Waga 1250 g
Czas 1h15
Woda 450 ml
Oliwa z oliwek 2½ Ł
Sól 2½ ł
Specjalna mąka chlebowa 800 g
Drożdże piekarskie suche 2½ ł
Waga 1250 g
Czas 15 min
Specjalna mąka chlebowa 830 g
Woda 200 ml
Jaja 5
Sól 1½ ł
Waga 1200 g
Czas 1h30
Pomarańcze 750 g
Cukier 750 g
Do wyboru:
Pektyna 50 g
Sok z cytryny 50 ml
Dodawaj do formy składniki w następującej
kolejności: woda, oliwa z oliwek i sól.
Następnie dodaj mąkę oraz suszone drożdże.
Umieść formę w maszynie. Wybierz program
13. Naciśnij włącznik. Po zakończeniu
programu wyłącz maszynę i wyciągnij formę.
Ciasto jest gotowe.
PROG. 13
PROG. 16
PROG. 15
Ciasto na świeży makaron
Kontura pomarańczowa
Dodawaj do formy składniki w następującej
kolejności: mąka, woda, jajka i sól. Umieść
formę w maszynie. Wybierz program 16.
Naciśnij włącznik. Po zakończeniu programu
wyłącz maszynę i wyjmij formę. Ciasto jest
gotowe.
Pomarańcze obierz ze skórki, potnij na kawałki i usuń pestki. Przygotowane owoce umieść w formie maszyny
do chleba. Dodaj cukier i pektynę. Umieść formę w maszynie. Wybierz program 15. Naciśnij włącznik. Po
zakończeniu programu wyłącz maszynę i wyjmij formę.
Porada: jeśli nie uda Ci się kupić pektyny, możesz zamiennie użyć soku z cytryny (50 ml), która zawiera ją
naturalnie w dużych ilościach. W takim wypadku radzimy wydłużyć czas obróbki termicznej o 40 minut.
Do przygotowania musu wybieraj owoce sezonowe.
98 / 99
98 / 99
RÓŻNOŚCI
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17

Tefal PF610138 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi