![](//vs1.manuzoid.pl/store/data-gzf/7055e9f3530d7462d486328d4f710206/2/000202377.htmlex.zip/bg7.jpg)
- 7 -
08/2019
Copyright © 2019, Fast ČR, a.s.
PL
Mikser ręczny
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zaznajomienie się z niniejszą
instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu podobnego typu. Prosimy korzystać
zurządzenia tylko tak, jak jest to opisane winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy
zachować do ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie wczasie trwania roszczeń zwadliwej realizacji, ewent. ustawowej gwarancji
zalecamy przechowywać oryginalne opakowanie transportowe, materiał opakowania,
dowód zakupu i potwierdzenie zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub
kartę gwarancji. W razie transportu zalecamy zapakować urządzenie ponownie do
oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Przycisk impulsowy Turbo
do ustawienia maksymalnej
prędkości
A2 Przełącznik do ustawienia prędkości
iwyłączenia urządzenia
A3 Przycisk do zwalniania
zdejmowanych nasadek
A4 Jednostka silnikowa
A5 Otwory wentylacyjne
A6 Otwory do przymocowania
zdejmowanych nasadek
A7 Uchwyt
A8 Zestaw trzepaczek
A9 Zestaw haków do ugniatania
A10 Trzepaczka balonowa
A11 Skrzynka do umieszczenia
zdejmowanych nasadek
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Z urządzenia i jego akcesoriów usuń wszystkie materiały opakowaniowe włącznie
metek reklamowych ietykiet.
2. Jedną rękę przytrzymaj skrzynkę A11, drugą ręką chwyć jednostkę silnikową A4 za
uchwyt A7 izdejmij ją ze skrzynki A11. Zeskrzynki A11 wyjmij zdejmowane nasadki.
3. Skrzynkę A11 i zdejmowane nasadki A8, A9 oraz A10, które są przeznaczone do
kontaktu zżywnością, należy opłukać wciepłej wodzie zużyciem neutralnego środka
do mycia naczyń. Następnie opłucz wszystko czystą wodą i pozostaw swobodnie
wyschnąć albo wytrzyj je do sucha delikatną ścierką. Żadna z części niniejszego
urządzenia nie jest przeznaczona do mycia wzmywarce.
Ostrzeżenie:
Jednostki silnikowej A4 ani jej przewodu zasilającego nie płucz
pod wodą ani nie zanurzaj jej wwodzie.
CEL UŻYCIA NASADEK
Typ końcówki Cel zastosowania
Trzepaczki A8 Mieszanie iubijanie
– lekkiego ciasta, puree ziemniaczanego, bitej śmietany, piany
zbiałka, kremów itp.
Haki do
ugniatania A9
Ugniatanie
– ciasta chlebowego, ciasta na świeże makarony, na pizzę albo
na ciasteczka, ciasta ptysiowego itp.
Trzepaczka
balonowa A10
Ubijanie
– bitej śmietany, pianki zbiałek, kremów piankowych itp. Nie
używaj jej do mieszania lub ugniatania ciast.
MONTAŻ IDEMONTAŻ URZĄDZENIA
■ Przed rozpoczęciem montażu lub demontażu urządzenia upewnij się, że przełącznik A2
ustawiony jest wpozycji 0 (wyłączone) iże jednostka silnikowa A4 jest odłączona od
gniazdka sieciowego iczęści obrotowe nie poruszają się.
■ Wybierz typ nasadek A8, A9 albo A10, które chcesz użyć iprzymocuj je do otworów
A6 wdolnej części jednostki silnikowej A4 (patrz rys. B). Podczas wkładania nasadek
do otworów A6 przestrzegaj poprawnej procedury. Inaczej może dojść do zluzowania
akcesoriów podczas pracy. Trzepaczkę albo hak z pierścieniem włóż do lewego
otworu iwciśnij go w kierunku jednostki silnikowej A4, dopóki nie dojdzie do jego
przymocowania. Drugą nasadkę identycznego typu włóż w identyczny sposób do
prawego otworu. Trzepaczkę balonową A10 załóż tylko do prawego otworu.
Ostrzeżenie:
Nigdy nie kombinuj różnego rodzaju akcesoriów.
■ Do demontażu nasadek umieść urządzenie w pozycji pionowej i ustaw na równej
powierzchni. Wciśnij przycisk A3. W ten sposób dojdzie do zluzowania nasadek
wdolnej części jednostki silnikowej A4 inastępnie można je włatwy sposób wyjąć. Do
wyjmowania nasadek nie używaj nadmiernej siły.
Ostrzeżenie:
Przycisk A3 blokowany jest przeciw wciśnięciu, jeżeli
przełącznik A2 ustawiony jest wpozycji 0 (wyłączone).
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Do dostatecznie dużego pojemnika włóż żywność ipłyny, które chcesz przerabiać.
2. Zmontuj urządzenie według instrukcji podanych w rozdziale Montaż i demontaż
urządzenia. Rozwiń całą długość przewodu zasilającego i urządzenie podłącz do
gniazdka sieciowego.
3. Nasadki zanurz wpojemniku ze surowcami ido uruchomienia ustaw przełącznikiem
A2 wymagany stopień prędkości wzakresie od 1 do 5. Do wstępnego przemieszania
surowców zalecamy ustawić najpierw niższą prędkość ipotem dostosować ją według
potrzeb. Do ugniatania ciasta używaj wyłącznie prędkości 1. Podczas pracy utrzymuj
nasadki zanurzone w naczyniu, by nie doszło do rozpryśnięcia surowców poza
naczynie.
Ostrzeżenie:
Maksymalny czas nieprzerwanej pracy niniejszego urządzenia
wynosi 10 minut. Przed kolejnym uruchomieniem zostaw
urządzenie przynajmniej przez 15 minut do ostygnięcia.
Podczas ugniatania ciężkich, gęstych ciast nie zostawiaj
urządzenia pracować dłużej niż przez 5 minut.
4. Wciśnięciem i przytrzymaniem przycisku impulsowego A1 zwiększysz prędkość do
maksymalnych obrotów. Tego przycisku nie używaj dłużej niż przez 30 sekund, by nie
doszło do przegrzania urządzenia.
5. Po zakończeniu używania ustaw regulator A2 w pozycji 0 (wyłączone), a przewód
zasilający odłącz do gniazdka. Upewnij się, że wirujące elementy przestały się obracać.
Urządzenie umieść wpozycji pionowej iustaw je na równej powierzchni. Zdemontuj
wszystkie nasadki i wszystkie zastosowane części następnie wyczyść zgodnie
zinstrukcjami podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
SZYBKI PRZEWODNIK PRZERABIANIEM INGREDIENCJI
Trzepaczki A8
Rodzaj surowca
lub żywności
Ilość Czas
przetwarzania
Zalecane
ustawienie
prędkości
Kremy ok. 600 g ok. 5 minut 4 stopień
Puree
ziemniaczane
maks. 750 g maks. 3,5 minuty stopień 3-4
Bita śmietana maks. 500 g maks. 5 minut 5 stopień
Białka maks. 5 białek ok. 3 minut 5 stopień
Ciasto tarte ok. 600 g ok. 5 minut stopień 3-4
Haki do ugniatania A9
Rodzaj surowca
lub żywności
Ilość Czas
przetwarzania
Ustawienie
prędkości
Ciasto chlebowe maks. 500 g mąki 2× 5 minut 1 stopień
Ciasto na świeże
makarony
maks. 300 g mąki 5 minut 1 stopień
Trzepaczka balonowa A10
Rodzaj surowca
lub żywności
Ilość Czas
przetwarzania
Zalecane
ustawienie
prędkości
Bita śmietana maks. 500 g maks. 5 minut 5 stopień
Białka maks. 5 białek ok. 3 minut 5 stopień
Ubijane pianki ok. 600 g ok. 1 minuty 1 stopień
Notatka:
Powyżej podane czasy przetwarzania są tylko orientacyjne.
Podczas ubijania białek jaj powinna być misa inasadki zupełnie czyste
isuche. Nawet mała ilość tłuszczu może spowodować, że nie dojdzie do
ubicia białka na sztywno.
Śmietana do ubijania powinna być przed ubijaniem schłodzona do
temperatury 6 °C.
Surowce do przygotowania różnych typów ciast pozostaw przed
przetwarzaniem wtemperaturze pokojowej przez jakiś czas.