Sencor SBR 2000SS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
- 1 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL Wypiekacz do chleba
Tłumaczenie oryginalnej instrukcji
SBR 2000SS
- 2 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Ważne przepisy dotyczące bezpieczeństwa
PRZECZYTAJ UWAŻNIE IZACHOWAJ WCELU SKORZYSTANIA
WPRZYSZŁOŚCI.
Zniniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci wwieku od 8lat
oraz osoby oobniżonych zdolnościach fizycznych, percepcyjnych
iumysłowych lub niewielkim doświadczeniu iwiedzy, oile
jest nad nimi sprawowany nadzór lub zostały one pouczone
okorzystaniu zurządzenia wbezpieczny sposób izdają sobie
sprawę zewentualnego niebezpieczeństwa.
Dzieci nie mogą bawić się urządzeniem.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę
należy wykonać wspecjalizowanym punkcie serwisowym, wcelu
uniknięcia pojawienia się niebezpiecznych sytuacji. Zabrania się
ywania urządzenia zuszkodzonym przewodem zasilającym.
Czyszczenie ikonserwację przeznaczoną do wykonywania przez
ytkownika, mogą wykonywać dzieci do 8 roku życia będące
pod nadzorem.
Dzieci poniżej 8 roku życia nie mogą mieć dostępu do urządzenia
oraz przewodu zasilającego.
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 600g, oraz dla
drożdży - 7g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do
formy do pieczenia.
Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi z yciem
zewnętrznego wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku wgospodarstwie domowym. Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
wnastępujących miejscach:
– aneksy kuchenne dla personelu wsklepach, biurach iinnych miejscach pracy;
– gospodarstwa rolne;
– pokoje hotelowe lub motelowe iinne pomieszczenia mieszkalne;
– placówki świadczące usługi noclegowe ze śniadaniem.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wśrodowisku przemysłowym albo na zewnątrz, lub do innych celów, niż do których jest przeznaczone.
- 3 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Nie stawiaj urządzenia na parapetach okien, ociekaczach zlewozmywaków lub na niestabilnych powierzchniach, nie stawiaj na kuchenkach
gazowych lub elektrycznych lub wbezpośredniej bliskości ognia lub urządzeń, które są źródłem ciepła. Urządzenie stawiaj wyłącznie na
suchej, czystej istabilnej powierzchni, gdzie nie występuje ryzyko przewrócenia urządzenia.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka elektrycznego upewnij się, że napięcie znamionowe urządzenia podane na tabliczce
fabrycznej jest zgodne zwartością napięcia wgniazdku elektrycznym. Urządzenie podłączaj wyłącznie do prawidłowo uziemionego
gniazdka elektrycznego.
Przestrzegaj, aby przewód zasilający nie zwisał przez krawędź stołu inie dotykał gorącej powierzchni.
Zabrania się eksploatacji urządzenia wpobliżu materiałów łatwopalnych, np.: zasłony, firany itp. Wkierunku głównego strumienia
promieniowania ciepła, należy dotrzymać odległość od powierzchni łatwopalnych minimalnie 50 cm, wpozostałych kierunkach
minimalnie 10 cm.
Nie zakrywaj urządzenia. Wodwrotnym przypadku pojawia się ryzyko wybuchu pożaru, jeżeli urządzenie będzie zakryte inastąpi jego
automatyczne uruchomienie.
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia przekonaj się, czy forma do pieczenia zwszystkimi składnikami jest prawidłowo
umieszczona wurządzeniu. Zabrania się wkładania do urządzenia folii aluminiowej, folii spożywczej itp., nie włączaj urządzenia bez
formy lub bez potrzebnych składników.
Temperatura dostępnych powierzchni może być wysoka, podczas pracy urządzenia. Wystrzegaj się kontaktu zgorącą powierzchnią oraz
gorącą parą, która uchodzi zotworów wentylacyjnych.
Podczas pracy nie dotykaj wirującego haka do wyrabiania.
Wystrzegaj się wytryśnięcia wody lub innej cieczy podczas pracy urządzenia, na zewnętrzną powierzchnię rozgrzanego wziernika.
Zaleca się regularnie kontrolować stan potrawy wformie do pieczenia, podczas pracy urządzenia. Jeżeli potrawa wformie zacznie się
palić, należy natychmiast wyłączyć urządzenie, odłączyć od gniazdka elektrycznego iotworzyć pokrywę urządzenia.
Nigdy nie wyjmuj upieczonego chleba uderzając okrawędź formy do pieczenia. Wodwrotnym przypadku może nastąpić uszkodzenie
chleba.
Zawsze wyłączaj urządzenie, odłącz od gniazda elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia po skończeniu eksploatacji, przed
przemieszczeniem iczyszczeniem.
Przewód zasilający odłączyć od gniazdka elektrycznego wyłącznie pociągając za wtyczkę, nie za przewód, Inaczej mogłoby dojść do
uszkodzenia przewodu zasilającego lub gniazdka.
Nie myj urządzenia pod bieżącą wodą ani nie zanurzaj wwodzie lub innej cieczy.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym, zabrania się wykonywania we własnym zakresie napraw, dostosowań
oraz modyfikacji urządzenia. Wszystkie naprawy należy zlecić do autoryzowanego punktu serwisowego. Ingerując wurządzenie narażasz
się na ryzyko utraty ustawowego prawa rękojmi za wady lub utratę gwarancji jakości.
- 4 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ZASTOSOWANIE WYPIEKACZA
START
STOP
A
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
- 5 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
B
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
- 6 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Instrukcja obsługi
Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się zjego instrukcją obsługi, ito nawet wwypadku, gdy jest Ci znana obsługa
urządzeń podobnego typu. Używaj urządzenia zgodnie ztreścią niniejszej instrukcji obsługi. Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj do
zastosowania wprzyszłości.
Minimum przez okres ustawowej rękojmi za wady produktu lub gwarancji na jakość zalecamy przechować oryginalne opakowanie
transportowe, materiał opakowaniowy, paragon oraz potwierdzenie ozakresie odpowiedzialności, lub kartę gwarancyjną. Wrazie transportu
zalecamy zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA IJEGO AKCESORIÓW
A1 Pokrywa
A2 Wziernik
A3 Hak do wyrabiania
A4 Forma do pieczenia
A5 Korpus urządzenia
A6 Panel sterujący zwyświetlaczem
A7 Pojemnik na dodawane surowce
A8 Wysuwany uchwyt
A9 Otwory wentylacyjne (umieszczone po obu stronach)
A10 Haczyk do wysuwania haku do wyrabiania
A11 Łyżka zmiarką
A12 Kubek zpodziałką
OPIS PANELU STEROWANIA
B1 Wyświetlacz
B2 Ikony programów
B3 Ikony ustawienia bochenka: 500 g, 750 g albo 900 g
B4 Ikony do ustawienia koloru skórki chleba
B5 Wyświetlenie ustawionego czasu przygotowania albo
opóźnionego startu
B6 Ikona etapu wyrastania (przy pierwszym wyrastaniu świeci
się strzałka dolna; przy drugim wyrastaniu świecić się będą
obydwie strzałki)
B7 Ikona wyrabiania (strzałka wewnętrzna wskazuje pierwsze
wyrabianie, strzałka zewnętrzna wskazuje drugie wyrabianie)
B8 Przełącznik obrotowy
B9 Przycisk OK służy do potwierdzenia wyboru.
B10 Ikona dodania surowców
B11 Ikona czasu pracy
B12 Ikona opóźnionego startu
B13 Ikona przechowania wcieple
B14 Ikona pieczenia
B15 Przycisk START/STOP służy do uruchomienia, wyłączenia lub
anulowania ustawionego programu.
Notatka:
Jednostka metryczna masy jest zaokrąglona na pierwsze miejsce dziesiętne, wdół.
SPOSÓB OBSŁUGI WYPIEKACZA DO CHLEBA ORAZ JEGO FUNKCJE
Przycisk START/STOP
Służy do uruchomienia, przerwania lub zakończenia ustawionego programu.
Aby uruchomić program naciśnij jeden raz przycisk START/STOP B15. Aktualnie aktywny program można kiedykolwiek zakończyć krótkim
naciśnięciem przycisku START/STOP B15. Odliczanie czasu pozostałego do zakończenia programu zostanie przerwane, awartość czasu na
wyświetlaczu zacznie migać. Aby ponownie uruchomić ustawiony program, należy nacisnąć przycisk START/STOP B15. Jeżeli nie naciśniesz
przycisku wprzeciągu następnych 10 minut od momentu wstrzymania programu, nastąpi automatyczne ponowne uruchomienie.
Aby zakończyć program naciśnij przycisk START/STOP B15 iprzytrzymaj przez około 2 sekundy. Zakończenie programu jest sygnalizowane
przez długi sygnał dźwiękowy.
Wybór programu ijego ustawienie
1. Wybór programu
Do wyboru programu przeznaczony jest przełącznik obrotowy A8. Po włączeniu wypiekacza ikona programu „BASIC BREAD“ zacznie
migać. Przełącznikiem obrotowy A8 wybierz wymagany program. Wybrany program zacznie migać. Możesz wybierać z25 programów. Do
zatwierdzenia wybranego programu naciśnij przycisk OK B9.
2. Kolor skórki
Po potwierdzeniu wyboru programu na wyświetlaczu zacznie migać ikona B1 „CRUST COLOUR“ (kolor skórki). Przełącznikiem obrotowym
A8 wybierz wymagany kolor skórki: (jasna), „ “ (średniociemna) albo “ (ciemna). Do zatwierdzenia wybranego koloru
skórki naciśnij przycisk OK B9.
Wnastępujących programach nie można wybierać koloru skórki: QUICK, PIZZA DOUGH, ITALIAN DOUGH, DOUGH RISE, FERMENT/
DEFROST, YOGHURT, PICKLED VEGE, DOUGH, JAM, BAKE, ROAST NUT, MEAT FLOSS, RICE VINEGAR, CAKE iITALIAN CAKE.
3. Wielkość bochenka
Po potwierdzeniu koloru skórki na wyświetlaczu zacznie migać ikona B1 WEIGHT“ (wielkość bochenka). Przełącznikiem obrotowym
A8 wybierz wymaganą wielkość bochenka (500g), (750g) albo (900g). Wielkością bochenka to suma mas wszystkich
ingrediencji włożonych do formy do pieczenia A4. Długość programu jest zależna od wybranej wielkości/masy chleba. Do zatwierdzenia
wybranej wielkość bochenka naciśnij przycisk OK B9.
Wnastępujących programach nie można wybierać wielkość bochenka: QUICK, PIZZA DOUGH, ITALIAN DOUGH, DOUGH RISE, FERMENT/
DEFROST, YOGHURT, PICKLED VEGE, DOUGH, JAM, BAKE, ROAST NUT, MEAT FLOSS, RICE VINEGAR, CAKE, ITALIAN CAKE iDIY.
- 7 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
4. Funkcja dodania surowców
Wypiekacz jest wwybranych programach wyposażony wfunkcję dodawania surowców. Przed uruchomieniem programu ostrożnie usuń
uchwyt A8 ido pojemnika A7 włóż surowce, które podczas przygotowania włożone zostaną do ciasta.
Po potwierdzeniu wielkości bochenka na wyświetlaczu zacznie migać ikona B1 „RAISIN DISPENSER“ (dodanie surowców). Potwierdź
przełącznikiem obrotowym A8 (wyświetli się ikona ) albo anuluj (wyświetli się ikona ). Do zatwierdzenia ustawienia naciśnij przycisk
OK B9.
Funkcja ta dostępna jest tylko dla wybranych programów: BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET, LOW SUGAR BREAD, RICE BREAD,
RICE FLOUR BREAD, QUICK, ITALIAN BREAD, GLUTEN FREE BREAD iDIY.
5. Opóźniony start
Po potwierdzeniu funkcji dodania surowców na wyświetlaczu B1 zacznie migać ikona opóźnionego startu B12. Przełącznikiem
obrotowym A8 ustaw czas opóźnionego startu. Przekręcaniem przełącznika A8 wkierunku wskazówek zegara wydłużaj czas opóźnionego
startu, przekręcaniem przełącznika A8 wkierunku przeciw wskazówkom zegara skracaj czas opóźnionego startu. Opóźniony start można
ustawić od 10minut aż go 13godzin. Do długości przedziału czasu opóźnionego startu jest wliczony czas trwania programu, ztego powodu
do całkowitej wartości czasu opóźnionego startu należy doliczyć również czas trwania wybranego programu, nawet włącznie ustawienia
koloru skórki chleba, wagi chleba itp.
Przykład ustawienie timera:
Jest godzina 20:30, chcesz aby na drugi dzień rano o7:00 godz. (tj.różnica czasów wynosi 10 godz. i30 minut) został upieczony świeży
chleb. Wpierwszej kolejności wybierz program, kolor skórki oraz wagę chleba. Następnie przełącznikiem ustaw wartość czasu wyświetloną
na wyświetlaczu na 10:30. Jest to czasu, po którym będzie przygotowany chleb do wyjęcia zwypiekacza. Po każdym przekręceniu nastąpi
wydłużenie lub skrócenie czasu o10min.
Do włączenia ustawionego programu opóźnionego startu wciśnij START/STOP B15. Na wyświetlaczu ruszy odliczanie czasu. Po uruchomieniu
ustawionego programu, należy regularnie kontrować wypiekacz.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu do przygotowania wypieków zawierających szybko psujące się składniki, np. świeże jaja, mleko,
kwaśna śmietana, sery itp.
Przestrzegaj poprawnej kolejności dodawania składników do formy do pieczenia A4, zgodnie zinformacjami podanymi wrozdziale Sposób
obsługi wypiekacza. Drożdże nie mogą być wkontakcie zcieczą, przed uruchomieniem programu.
Wnastępującychprogramach funkcja opóźnionego startu nie jest dostępna: PIZZA DOUGH, ITALIAN DOUGH, DOUGH RISE, FERMENT/
DEFROST, YOGHURT, PICKLED VEGE, DOUGH, JAM, BAKE, ROAST NUT, MEAT FLOSS, RICE VINEGAR, CAKE iITALIAN CAKE.
Funkcja utrzymania wcieple
Po zakończeniu programu wypiekacz automatycznie przełączy się na 60 minut do trybu podgrzewania. Jeżeli chcesz wyjąć chleb zwypiekacza
natychmiast po upieczeniu, przerwij tę funkcję długim naciśnięciem przycisku START/STOP B15.
Funkcja pamięć
Jeżeli na krótki okres czasu nastąpi przerwa wdostawie prądu elektrycznego (do 10 minut), po wznowieniu dostawy prądu elektrycznego,
wypiekacz uruchomi się samoczynnie wpoprzednio ustawionym programie bez konieczności naciśnięcia przycisku START/STOP B15.
Po dłuższej przerwie wdostawie prądu elektrycznego (dłużej niż 10 minut), nie nastąpi automatyczne wznowienie przerwanego programu.
Jeżeli nie nastąpiło wyrastanie ciasta, można program uruchomić od początku. Jeżeli wyrastanie już zostało wszczęte, pieczenie chleba
należy rozpocząć ponownie znowymi składnikami.
Komunikaty błędów na wyświetlaczu
1. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość „HHH“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza
to, że temperatura wewnątrz wypiekacza jest za wysoka. Sytuacja ta, może się pojawić przy wielokrotnym użyciu wypiekacza. Otwórz
pokrywę A1 ipozostaw wypiekacz od 10 do 20 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu można ponownie korzystać zurządzenia.
2. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość „LLL“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza
to, że temperatura wewnątrz wypiekacza jest za niska. Otwórz pokrywę A1 iumieść wypiekacz wtemperaturze pokojowej. Zalecana
temperatura pomieszczenia wynosi od 15°Cdo 34°C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 jest widoczny napis ERR“ należy skontaktować się zpunktem serwisowym.
TABELA PROGRAMÓW:
1 – BASIC BREAD (podstawowe typy chleba)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia zwykłych typów chlebów zbiałej mąki pszennej,
do którego można dodać składniki smakowe, na przykład zioła itp.
2 – FRENCH FRENCH (chleb francuski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia, zwydłużonym etapem wyrastania wporównaniu zprogramem podstawowym.
Program służy do pieczenia tradycyjnego białego chleba francuskiego typu ipulchnym miąższem ikruchą skórką. Chleb typu francuskiego
zalecamy skonsumować wdniu upieczenia.
3 – WHOLE WHEAT BREAD (chleb pełnoziarnisty)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia chleba zmąki pełnoziarnistej. Nie zaleca się
używania funkcji opóźnionego startu dla tego programu. Wodwrotnym przypadku może być obniżona jakość chleba.
4 – SWEET BREAD (chleb słodki)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia słodkiego chleba owyższej zawartości tłuszczu
oraz cukru zdodatkiem suszonych owoców, orzechów, płatków czekolady, słodkiej skórki zpomarańczy itp.
5 – LOW SUGAR BREAD (chleb zniską zawartością cukru)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Zawiera mniej cukru wporównaniu ze zwykłym chlebem.
6 – RICE BREAD (chleb ryżowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Stosunek proteiny ikwasów aminowych jest wyższy niż wchlebie zwykłym.
Chleb ryżowy jest lżej strawny wporównaniu zchlebem zwykłym.
- 8 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
7 – RICE FLOUR BREAD (chleb zmąki ryżowej)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Wielkość bochenka, kolor ismak porównywalne są ze zwykłym chlebem.
8 – QUICK BREAD (szybkie pieczenie)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Mieszanka do przygotowania chleba zprogramem nr 1 składa się zproszku
do pieczenia lub sody jadalnej, która zaczyna działać po zetknięciu się cieczą wciepłym środowisku.
9 – ITALIAN BREAD (chleb włoski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Smak tego chleba jest delikatniejsza imiękisz jest bardziej gęsty wporównaniu
ze zwykłym chlebem.
10 – GLUTEN-FREE BREAD (chleb bezglutenowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Wyrastanie przebiega wyłącznie wjednym etapie, czas pieczenia jest dłuższy
zpowodu podwyższonego stopnia wilgotności.
11 – PIZZA DOUGH (ciasto na pizzę)
Program składa się zetapu wyrabiania oraz wyrastania inadaje się do przygotowania cista na pizzę.
12 – ITALIAN DOUGH (ciasto włoskie)
Program składa się zetapu wyrabiania. Po zakończeniu wyjmij ciasto iumieść wformie do pieczenia.
13 – DOUGH RISE (wyrastanie ciasta)
Program składa się zetapu wyrabiania iwyrastania. Po zakończeniu wyjmij ciasto iużyj np. do produkcji rogalików, bułek chlebowych itp.
14 – FERMENT / DEFROST (kiszenie / rozmrażanie)
Wtym programie dochodzi do zagrzewania przestrzeni wewnętrznej wypiekacza przy niskiej temperaturze. Czas ogrzewania trzeba
ustawić ręcznie.
15 – YOGHURT (jogurt)
Wtym programie dochodzi do zagrzewania przestrzeni wewnętrznej wypiekacza przy niskiej temperaturze. Czas ogrzewania trzeba ustawić
ręcznie. Program nadaje się do przygotowania jogurtu.
16 – PICKLED VEGE (warzywa marynowane)
Program nadaje się do przygotowania warzyw marynowanych.
17 – DOUGH (ciasto)
Program służy do wymieszania iwyrabiania składników, znastępnym wyrastaniem ciasta np. pizzy, rogalików itp. Program jest bez etapu
pieczenia.
18 – JAM (dżem)
Program służy do przygotowania owocowych marmolad idżemów. Marmolady idżemy należy przygotować wmniejszych ilościach,
ponieważ podczas gotowania składniki zwiększają swoją objętość. Dżem łatwo przywiera do powierzchni, ztego powodu jeżeli nastąpi
wyciek poza naczynie do gotowania, trudno reszki dżemu usnąć.
19 – BAKE (szybkie pieczenie)
Program skład się wyłącznie zetapu pieczenia, zamieni wypiekacz wmały piekarnik. Czas pieczenia ustawić można wzakresie od 10 do 60min.
Program służy do pieczenia gotowego ciasta zakupionego wsieci handlowej lub do dopieczenia właśnie upieczonego chleba, jeżeli skóra
chleba nie ma odpowiedniego koloru.
20 – ROAST NUT (prażone orzechy)
Przed włożeniem rzechów upewnij się, że są zupełnie czyste, aby zmniejszyć ścieranie imożliwe uszkodzenie formy.
21 – MEAT FLOSS (mięso suszone)
22 – RICE VINEGAR (ocet ryżowy)
Program nadaje się do przygotowania octu ryżowego.
23 – CAKE (ciasta)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia ciast isłodkiego pieczywa przygotowanego
zciasta zawierającego proszek do pieczenia lub sody jadalnej.
24 – ITALIAN CAKE (placek włoski)
Program nadaje się do przygotowania placków włoskich według osobistych preferencji.
25 – DIY (program własny)
Program pozwala na zmianę etapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia iprzechowywania wcieple według preferencji osobistych iustawić
wpamięci. Zalecamy jednak przed użyciem tego programu wpełni się zapoznać zprzygotowaniem chleba we wypiekaczu, ewent. użyć
programu, dopiero po doświadczeniu zjego przygotowaniem.
Po zatwierdzeniu programu przyciskiem OK B9 wypiekacz wykona ustawienia krok po kroku. Każdą pozycję możesz zmienić przełącznikiem
obrotowym B8 iustawienie potwierdzić przyciskiem OK B9.
TABELA PROGRAMÓW
Program Wybór koloru skórki Waga chleba
Długość czasu
programu (min)
Przycisk
KEEP WARM
Funkcja
dodania
surowców
Opóźniony
start
1 – BASIC BREAD Jasna / średnia / ciemna
500 g 02:42
TAK TAK TAK750 g 02:54
900 g 03:07
2 – FRENCH BREAD Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:18
TAK TAK TAK750 g 03:20
900 g 03:33
- 9 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
3 – WHOLE WHEAT
BREAD
Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:34
TAK TAK TAK750 g 03:35
900 g 03:50
4 – SWEET BREAD Jasna / średnia / ciemna
500 g 02:55
TAK TAK TAK750 g 03:00
900 g 03:07
5 – LOW SUGAR
BREAD
Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:04
TAK TAK TAK750 g 03:08
900 g 03:19
6 – RICE BREAD Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:18
TAK TAK TAK750 g 03:23
900 g 03:33
7 – RICE FLOUR
BREAD
Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:21
TAK TAK TAK750 g 03:26
900 g 03:28
8 – QUICK BREAD Jasna / średnia / ciemna ------------- 02:10 TAK TAK TAK
9 – ITALIAN BREAD Jasna / średnia / ciemna
500 g 03:20
TAK TAK TAK750 g 03:22
900 g 03:32
10 – GLUTEN FREE
BREAD
Jasna / średnia / ciemna
500 g 02:45
TAK TAK TAK750 g 02:50
900 g 02:55
11 – PIZZA DOUGH ------------- ------------- 00:35 ------------- ------------- -------------
12 – ITALIAN DOUGH ------------- ------------- 00:20 ------------- ------------- -------------
13 – DOUGH RISE ------------- ------------- 01:30 ------------- ------------- -------------
14 – FERMENT /
DEFROST
------------- ------------- 01:00 ------------- ------------- -------------
15 – YOGHURT ------------- ------------- 10:00 ------------- ------------- -------------
16 – PICKLED VEGE ------------- ------------- 36/00 ------------- ------------- -------------
17 DOUGH ------------- ------------- 00:10 ------------- ------------- -------------
18 JAM ------------- ------------- 01:20 ------------- ------------- -------------
19 BAKE Jasna / średnia / ciemna ------------- 00:10-1:00 TAK ------------- -------------
20 – ROAST NUT ------------- ------------- 00:45 ------------- ------------- -------------
21 – MEAT FLOSS ------------- ------------- 01:10 ------------- ------------- -------------
22 – RICE VINEGAR ------------- ------------- 32/00 ------------- ------------- -------------
23 CAKE Jasna / średnia / ciemna ------------- 01:53 TAK ------------- -------------
24 – ITALIAN CAKE Jasna / średnia / ciemna ------------- 01:53 TAK ------------- -------------
DIY Jasna / średnia / ciemna ------------- Od 2:13 TAK TAK TAK
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wypiekacz oraz jego akcesoria wyjmij zopakowania iusuń wszelki materiał opakowaniowy włącznie nalepek komercyjnych ietykiet.
Nie zapomnij przede wszystkim usunąć etykietę, która znajduje się na dnie formy do pieczenia A4.
2. Akcesoria oraz wszystkie wyjmowane części, które są przeznaczone do kontaktu zżywnością, należy opłukać wciepłej wodzie
zzastosowaniem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie opłucz pod czystą bieżącą wodą iściereczką wytrzyj do sucha.
3. Formę do pieczenia A4 zzainstalowanym hakiem do wyrabiania A3 włóż zpowrotem do wypiekacza iprzekręć wkierunku wskazówek
zegara, dopóki forma A4 nie będzie wpoprawnie ustalonej pozycji. Wypiekacz podłącz do gniazdka elektrycznego, po czym zabrzmi
sygnał dźwiękowy.
4. Ustaw program 19 – BAKE (pieczenie) iwłącz wypiekacz bez wsadu na około 10 minut wtym trybie. Po zakończeniu programu anuluj
funkcję utrzymywanie wcieple, po czym odłącz wypiekacz od gniazdka elektrycznego ipozostaw do wystygnięcia. Formę A4 oraz hak
do wyrabiania A3 umyj jeszcze raz inależycie osusz.
Notatka:
Podczas pierwszego uruchomienia może pojawić się nieznaczna ilość dymu. Jest to normalne zjawisko.
5. Wypiekacz jest teraz gotowy do eksploatacji.
- 10 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
Wypiekacz postaw na równej, suchej istabilnej powierzchni, np. na blacie kuchennym.
Otwórz pokrywę A2 iwłóż formę do pieczenia A4 do przestrzeni wewnętrznej. Przekręć formę do pieczenia A4 wkierunku zgodnym
zruchem wskazówek zegara, wpoprawnie ustalonej pozycji. Hak do wyrabiania A3 załóż na wał, który znajduje się na dnie formy do
pieczenia A4, imocno dociśnij go wdół.
Notatka:
Aby hak można było lekko wyjąć zupieczonego chleba, zaleca się posmarować hak A3 oraz wał tłuszczem jadalnym, który
nadaje się do obróbki cieplnej.
Odmierz składniki zgodnie zprzepisem iwłóż do formy do pieczenia A4 wnastępującej kolejności:
Wpierwszej kolejności włóż wszystkie składniki ciekłe, np. woda, mleko, piwo, maślankę, jogurt, jajka itp.
Następnie dodaj wszystkie sypki składniki, np.: mąka, sól, cukier, zioła, przyprawy do pieczywa, kiełki zboża, ziarna. Do jednego rogu
nasyp sól, do drugiego rogu nasyp cukier, wnastępny rogu przyprawy.
Wostatnim etapie przygotowania zrób pośrodku mąki mały dołek, do którego należy włożyć drożdże. Jeżeli użyjesz świeżych drożdży,
dodaj cukier bezpośrednio do nich. Drożdże lub proszek do pieczenia nie mogą być wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem
wypiekacza.
Aby osiągnąć lepszych wyników wyrabiania, wprzypadku ciężkich, gęstych ciast owysokiej zawartości mąki żytniej, zaleca się odwrócić
kolejność wykładnia składników, tj. wpierwszej kolejności włożyć drożdże, następnie mąkę, wostatniej kolejności ciecze. Również wtym
przypadku drożdże lub proszek do pieczenia nie mogą być wkontakcie wcieczą przed uruchomieniem wypiekacza.
We wszystkich przepisach należy dotrzymać podaną ogólną kolejność wkładania składników.
Wymiary chleba mogą zależeć od temperatury pomieszczenia, wktórym używasz wypiekacza. Zalecana temperatura pomieszczenia
wynosi od 15°Cdo 34°C.
Notatka:
Nie przekraczać maksymalnych mas: dla mąki - 600 g, oraz dla drożdży - 7 g. Nie wkładaj większej ilości mąki oraz drożdży do
formy do pieczenia.
Zamknij pokrywę A1 iprzewód zasilający podłącz do gniazdka sieciowego. Po podłączeniu do gniazdka elektrycznego zabrzmi długi
sygnał dźwiękowy, ana wyświetlaczu B1 pojawi się domyślnie ustawiony program 1 – BASIC BREAD, czas trwania 2:54, wielkość bochenka
(750 g) ikolor skórki “ (średniociemny).
Przełącznikiem obrotowy B8 wybierz wymagany program. Do zatwierdzenia ustawienia naciśnij przycisk OK B9.
Przełącznikiem obrotowym B8 wybierz kolor skórki. Do zatwierdzenia ustawienia naciśnij przycisk OK B9.
Przełącznikiem obrotowym B8 wybierz wielkość bochenka. Do zatwierdzenia ustawienia naciśnij przycisk OK B9.
Notatka:
Niektóre programy nie umożliwiają ustawienie koloru skórki lub wagi chleba. Kolejne informacje znajdzieszWybór programu
ijego ustawienia“.
Jeżeli wybierz niektóry znastępujących programów, włóż do pojemnika A7 surowce, które chcesz by dodane zostały do ciasta. Chodzi
oprogramy: BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET, LOW SUGAR BREAD, RICE BREAD, RICE FLOUR BREAD, QUICK, ITALIAN BREAD,
GLUTEN FREE BREAD iDIY. Surowce zostaną automatycznie dodane we wcześniej ustawionym czasie.
Jeżeli chcesz, aby chleb został upieczony później, ustaw czas opóźnionego startu.
Aby włączyć wypiekacz należy nacisnąć przycisk START/STOP B15. Dwukropek wwartości czasu na wyświetlaczu B1 zacznie migać, nastąpi
odliczanie czasu pozostałego do zakończenia programu. Wypiekacz będzie automatycznie uruchamiał poszczególne etapy programu.
Podczas pieczenia, para wodna uchodzi zotworów wentylacyjnych.
Po zakończeniu programu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa. Potem wypiekacz automatycznie przełączy się na 60 minut do trybu utrzymywania
wcieple. Jeżeli chcesz zakończyć ten tryb, naciśnij na dłuższy czas przycisk START/STOP B15.
Po skończeniu programu ostrożnie otwórz pokryA1. Zzałożonymi ochronnymi rękawicami kuchennymi podnieś uchwyt formy do
pieczenia A4. Przekręć formę do pieczenia A4 wkierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, ipo poluzowaniu ostrożnie wyjmij
zpiekarnika. Formę A4 odłóż na podkładce odpornej na wysoką temperaturę ipozostaw wniej chleb ostygnąć przez 10 minut. Potem
odwróć formę A4 dnem do góry, by zluzował się zniej chleb. Jeżeli nie będzie możliwe wyjąć chleba, zakręć kilka razy wałem. Do wyjęcia
haków A3 zchleba użyj haczyka A10.
OSTRZEŻENIE:
Przy manipulacji zformą do pieczenia A4 bądź nadzwyczaj ostrożny, ponieważ jest bardzo gorąca. Grozi niebezpieczeństwo
poparzenia. Zawsze używaj ochronnych rękawic kuchennych.
Po zakończeniu eksploatacji odłącz urządzenie od gniazdka elektrycznego iwyczyść go zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale
„Czyszczenie ikonserwacja“.
Krojenie iprzechowywania chleba
Przed przystąpieniem do krojenia, pozostaw chleb od 20 minut do 40 minut aby wystygł.
Użyj noża elektrycznego lub ostrego noża zząbkowanym ostrzem, aby pokroić na kromki orównomierniej grubości.
Nie zużyty chleb włóż do woreczka foliowego. Chleb można przechowywać wtemperaturze pokojowej nawet przez okres 3 dni.
Jeżeli chcesz przechowywać chleb przez dłuży okres czasu (nawet 1 miesiąc), włóż go do woreczka foliowego lub wzamkniętym naczyniu
włóż do zamrażalki.
Chleb domowy nie zawiera żadnych konserwantów, ztego powodu nie można go przechowywać przez jednakowo długi okres czasu, jak
wprzypadku chleba zakupionego wsklepie.
- 11 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
CZYSZCZENIE IKONSERWACJA
Przed czyszczeniem odłącz wtyczkę od gniazdka elektrycznego ipozostaw urządzenie do schłodzenia.
Doczyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj środków do utrzymannia czystości owłaściwościach ściernych, rozpuszczalniki
itp., które mogą uszkodzić powierzchnię urządzenia. Żadnej części urządzenia nie można myć wzmywarce do mycia naczyń.
OSTRZEŻENIE:
Aby zapobiec niebezpieczeństwu porażenia prądem elektrycznym, nie zanurzaj urządzenia, przewodu zasilającego ani
wtyczki sieciowej wwodzie albo innej cieczy.
Forma do pieczenia ihak
Jeżeli hak do wyrabiania A3 ciężko schodzi zwału, wlej do formy A4 ciepłą wodę ipozostaw przez około 30 minut. Następnie wyjmij hak
A3, ostrożnie oczyść go zwilżoną szmatką idokładnie wytrzyj do sucha.
Formę do pieczenia A4 wyczyść wewnątrz oraz zzewnątrz zwilżoną ściereczką. Aby zapobiec uszkodzeniu nieprzywierającej powłoki, nie
należy używać ostrych przedmiotów ani ściernych środków czyszczących. Forma do pieczenia A4 musi być przed włożeniem do wypiekacza
zupełnie sucha.
Rada:
Po wyczyszczeniu posmaruj hak A3 włącznie środkowych otworów tłuszczem jadalnym, który nadaje się do obróbki cieplnej.
Pokrywa ipłaszcz zewnętrzny
Płaszcz zewnętrzny wytrzyj lekko zwilżoną miękką szmatką inatychmiast wytrzyj czystą szmatką do sucha.
Pokrywę A1 wyczyść od środka iod zewnątrz lekko zwilżoną szmatką. Następnie wszystko należycie wytrzeć do sucha.
Ostrzeżenie:
Na powierzchni wewnętrznej pokrywy A1 oraz na otworach wentylacyjnych pojawić się mogą brunatne plamy. Rozchodzi
się oresztki zwyziewów ze składników, które podczas pieczenia przedostały się do uchodzącej pary. Nie mają żadnego
szkodliwego wpływu na materiał wypiekacza lub na jakość upieczonego chleba. Plamy te można złatwością usunąć
używając zwilżonej ściereczki.
Po dłuższym czasie eksploatacji może wykończenie powierzchni formy A4 zmienić kolor. Nie ma to żadnego wpływu na
funkcjonowanie wypiekacza lub jakość chleba.
Pojemnik na surowce
Zwypiekacza wyjmij pojemnik na surowce A7 iostrożnie umyj go wciepłej wodzie zodrobiną neutralnego środka do mycia naczyń. Opłucz
iwytrzyj do sucha. Potem włóż go do uchwytu A8 ido wypiekacza. Pojemnik A7 wyczyść po każdym użyciu.
Przechowywanie
Jeżeli urządzenie nie będzie eksploatowane przez dłuższy okres czasu, należy odłączyć wtyczkę od gniazdka elektrycznego, pozostawić
urządzenie aby wystygło iwyczyścić według powyżej podanych instrukcji.
Przed przechowaniem upewnij się, że urządzenie oraz wszystkie akcesoria są czyste isuche.
Przechowuj urządzenie wsuchym, czystym idobrze wentylowanym miejscu, gdzie nie będzie ono narażone na ekstremalne temperatury
ibędzie poza zasięgiem dzieci lub zwierząt.
SKŁADNIKI DO PRZYGOTOWANIA CHLEBA
1. Mąka chlebowa
Mąka chlebowa ma wysoką zawartość glutenu (ztego powodu możemy nazwać ją mąką zwysoką zawartością glutenu, która zawiera
dużą ilość białka), ma dobre właściwości elastyczne, po wyrośnięciu utrzymuje wysokość chleba izapobiega opadnięciu bochenka. Mąka
chlebowa zawiera większy udział glutenu wporównaniu ze zwykłą mąką, ztego powodu można ją użyć do pieczenia chleba owiększej
wadze. Mąka chlebowa jest najważniejszym składnikiem używanym do pieczenia chleba.
2 Mąka oczyszczona
Zwykła mąka powstaje wwyniku dokładnego wymieszania miękkiej itwardej pszenicy, nadaje się do szybkiego upieczenia chleba lub
bułeczek.
3. Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista powstaje wdrodze mielenia pszenicy, zawiera otręby pszenne igluten. Mąka pełnoziarnista jest cięższa izawiera
więcej składników odżywczych niż zwykła mąka. Chleb zrobiony zmąka pełnoziarnistej ma zazwyczaj mniejsze wymiary. Ztego powodu,
wwielu przepisach mąka pełnoziarnista imąka chlebowa są zwykle łączone wcelu osiągnięcia najlepszych możliwych rezultatów.
4. Mąka żytnia
Mąka żytnia jest przeznaczona przede wszystkim do pieczenia ciemnego chleba. Zawiera dużą ilość substancji mineralnych. Zawiera
mniejszą ilość glutenu niż mąka pszenna, ztego powodu jest zazwyczaj stosowana zmąką pszenną.
5. Mąka iproszek spulchniający
Mąka zzawartością proszku spulchniającego nadaje się zazwyczaj do przygotowania ciast drożdżowych.
6. Mąka kukurydziana imąka owsiana
Mąka kukurydziana imąka owsiana powstają wwyniku zmielenia kukurydzy iowsa. Mąki te stanowią składnik uzupełniający do pieczenia
chleba isą używane wcelu ulepszenia walorów smakowych istruktury chleba.
7. Cukier
Cukier jest bardzo ważnym składnikiem słodkiego smaku ikoloru chleba. Biały cukier pomaga wprocesie fermentacji.
8. Drożdże
Drożdże aktywują proces fermentacji ciasta iwytwarzają dwutlenek węgla, co pomaga zwiększyć objętość chleba izmiękczyć włókna
wewnętrzne.
- 12 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
1 łyżeczka aktywnych suchych droży = 3/4 łyżeczki droży instant
1,5 łyżeczki aktywnych suchych droży = 1 łyżeczka droży instant
2 łyżeczki aktywnych suchych droży = 1,5 łyżeczki droży instant
Drożdże należy przechowywać wlodówce, ponieważ wwysokiej temperaturze mogą ulec zniszczeniu, przed użyciem skontroluj datę
przydatności do spożycia. Po każdym użyciu jak najszybciej włóż zpowrotem do lodówki.
Rada:
Używając poniższego sposobu możesz sprawdzić, czy drożdże są świeże iaktywne, lub nie.
1. Do kubka zmiarką wlej 1/2 szklanki ciepłej wody (45–50°C).
2. Dodaj 1 łyżeczkę białego cukru iwymieszaj, następnie posyp jeszcze 2 łyżeczkami drożdży.
3. Kubek zpodziałką postaw na 10 minut wciepłym miejscu. Mieszanki.już nie mieszaj.
4. Pianka musi sięgać do krawędzi kubka. Jeżeli tak nie jest, drożdże nie są aktywne.
9. Sól
Sól jest niezbędna do podkreślenia zapachu chleba ikoloru skórki. Sól spowalnia proces wyrastania.
10. Jaja
Jaja mogą ulepszyć strukturę chleba, podwyższyć walory odżywcze inadać większą objętość oraz udzielić charakterystyczny zapach
jajek. Przed dodaniem jaj do mieszanki, usuń skorupkę izmieszaj równomiernie.
11. Tłuszcz, masło iolej roślinny
Tłuszcz nada pieczywu delikatniejszej struktury iwydłuży okres przydatności do spożycia. Masło po wyjęciu zlodówki należy rozpuścić
lub pokroić wmałe kawałki, które umożliwiają równomierne rozmieszanie.
12. Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenie jest używany zwłaszcza wetapie wyrastania chleba lub wypieków zciasta drożdżowego wprogramie Ultra Fast
(Bardzo szybie pieczenie). Nie potrzebuje czasu na fermentację iwydziela gaz, który tworzy pęcherzyki wcieście, struktura chleba jest
delikatniejsza
13. Soda
Ma jednakowe działania jak wprzypadku proszku do pieczenia. Sodę można używać wkombinacji zproszkiem do pieczenia.
14. Woda iinne ciecze
Woda jest niezbędnym składnikiem przy pieczeniu chleba. Ogólnie najodpowiedniejsza temperatura woda jest wzakresie 20–25°C.
Do wyrastania wprzyspieszonych programach najodpowiedniejsza temperatura wody wynosi 48–50°C.Wodę można zastąpić świeżym
mlekiem lub wodą połączoną z2% mlekiem wproszku, który może podkreślić woń chleba iudzielić lepszego koloru skórce.
Notatka:
Różne typy mąki wyglądają podobnie, działanie drożdży lub zdolność absorpcji różnego rodzaju mąki, jest znacznie zróżnicowana
według obszarów hodowli, procesu mielenia iprzechowywania. Wypróbuj mąkę różnych marek, które są dostępne wsieci
handlowej, wypróbuj iporównaj wyniki - następnie wybierz mąkę, która według twojego doświadczenia, nadaje pieczywu
najlepszego smaku iosiąga najlepsze wyniki.
WAŻENIE SKŁADNIKÓW
Poprawne ważenie składników wtrakcie przygotowania pieczenia chleba jest bardzo ważnym elementem procesu. Zalecamy użyć
dostarczonego kubka zpodziałką A12 iłyżkę zmiarką A11.
1. Ciecze
Wodę, świeże mleko lub mleko wproszku zaleca się dozować wkubku zpodziałką A12. Po nalaniu skontroluj poziom na wysokości oczu.
Przed przystąpieniem do mierzenia objętości oleju lub podobnych cieczy wkubku A12, należy kubek A12 dokładnie wyczyścić przed
następnym użyciem.
2. Sypkie składniki
Sypkie składniki władaj do kubka zpodziałką A12ywając łyżki, po napełnieniu kubka zpodziałką A12 nożem wyrównaj powierzchnię
składnika. Nie ubijaj sypkich składników wkubku zpodziałką A12 , większa ilość może mieć negatywny wpływ na poprawny stosunek
wagowy składników. Do określenia ilości sypkich składników można użyć miarki A11, zwłaszcza do dodawania mniejszych ilości.
3. Kolejność dodawania składników
Kolejność dodawania składników jest ważna do poprawnego przygotowania chleba. Ogólnie obowiązująca zasada, wpierwszej kolejności
należy dodać ciecze, jaja, sól imleko wproszku itp. Następnie należy dodać sypkie składniki, np. mąka, cukier, itp. Wostatniej kolejności
należy dodać drożdże (lub proszek spulchniający). Drożdże należy położyć wyłącznie na suchą mąkę inie mogą zetknąć się zsolą.
- 13 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW PODCZAS PIECZENIA
Problem Przyczyna Rozwiązanie
Dym wydostaje się z otworu
wentylacyjnego podczas pieczenia.
Niektóre składniki przykleiły się do grzałki
lub znajdują się wbliskości grzałki. Podczas
pierwszego użycia, może rozchodzić się oolej,
który nie został usunięty zpowierzchni grzałki.
Odłącz wypiekacz od sieci elektrycznej, odczekaj
do schłodzenia urządzenia, po czym wyczyść
grzałkę.
Chleb wśrodku spada aod dołu jest
wilgotny.
Zostawiłeś upieczony wformie A4 zbyt długo.
Wyjmij chleb zformy A4 przed zakończeniem
trybu przechowywania wcieple.
Nie można łatwo wyjąć chleba
zwypiekacza.
Hak do wyrabiania A3 ugrzęzł wbochenku.
Poruszaj wałkiem, by bochenek zluzował się
zformy A4. Następnie formę A4 ihak A3 wyczyść
zgodnie zinstrukcjami podanymi wrozdziale
Czyszczenie ikonserwacja.
Składniki nie zostały równomiernie
rozmieszane ichleb jest niepoprawnie
upieczony.
Nie poprawny wybór programu. Ustaw właściwy program.
Nacisnąłeś przycisk
START/STOP B15,
podczas pracy
wypiekacza.
Składniki zostały zniszczone, usuń je irozpocznij
pracę znowymi składnikami.
Po uruchomieniu programu kilkakrotnie
otwarłeś pokrywę A1.
Nie otwieraj pokrywy A1 przy ostatnim
wyrastaniu ciasta.
Nastała przerwa wdostawie prądu elektrycznego,
dłuższa niż 10 minut.
Składniki zostały zniszczone, usuń je irozpocznij
pracę znowymi składnikami.
Opór podczas mieszania jest zbyt duży, hak do
wyrabiania A3 niemal się nie obraca inie miesza
wdostatecznym stopniu.
Sprawdź, czy hak do wyrabiania A3 swobodnie
się obraca, następnie wyjmij formę do pieczenia
A4 iuruchom pracę bez obciążenia. Jeśli hałas
nie ustaje, skontaktuj się zautoryzowanym
punktem serwisowym.
Nie nastąpiło uruchomienie
wypiekacza ana wyświetlaczu pojawił
się komunikat błędu „HHH”.
Wypiekacz jest za gorący po ostatnim użyciu.
Odłącz wtyczkę przewodu zasilającego
zgniazdka elektrycznego ipozostaw wypiekacz
do osiągnięcia pokojowej temperatury.
Następnie można ponownie używać urządzenia.
Chleb wyrasta bardzo pomału.
W cieście jest za dużo drożdży, mąki lub
niewystarczająca ilość soli.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Chleb nie wyrasta wogóle, bądź mało.
Dodałeś mało drożdży lub nie dodałeś wogóle.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Drożdże były stare lub zwietrzałe.
Zawsze kontroluj, czy drożdże, jak również
pozostałe składniki są świeże.
Ciecze są za gorące.
Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia
użytych cieczy. Przekonaj się, czy surowce
wkładane są wpoprawnej kolejności.
Drożdże zetknęły się zcieczami za wcześnie.
Przekonaj się, czy surowce wkładane są
wpoprawnej kolejności.
Użyta mąka nie nadaje się na upieczenia danego
typu chleba lub użyłeś starą mąkę.
Użyj poprawnego gatunku mąki dla danego
rodzaju chleba. Przekonaj się, czy użyte składniki
są świeże.
Dodałeś za mało lub za dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany
wśrodowisku obardzo wysokiej wilgotności,
obniż dozowanie cieczy o1 - 2 łyżki.
Użyłeś za mało cukru.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
- 14 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Ciasto ma zbyt dużą objętość
iwydostaje się zformy do pieczenia
A4.
Nadmierna ilość cieczy lub drożdży nadaje ciastu
niepożądanie delikatną strukturę.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Jeżeli dodajesz składniki, które zawierają wodę,
należy obniżyć ilość dodawanych cieczy.
Miąższ chleba kruszy się wewnątrz.
Objętość ciasta jest większa niż formy
A4
ztego powodu
chleb opada.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników.
Jeżeli dodajesz składniki, które zawierają wodę,
należy obniżyć ilość dodawanych cieczy.
Czas wyrastania jest za krótki lub za szybki
z powodu wysokiej temperatury wody lub
temperatury panującej wwypiekaczu zpowodu
wysokiej wilgotności.
Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia
użytych cieczy. Zrób wmące mały dołek, do
którego włożysz drożdże. Drożdże nie mogą
zetknąć się zcieczami.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu
wwysokich temperaturach idodawaj zimne
ciecze.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy
A4 i zostaw do wystygnięcia na metalowej
kratce przez przynajmniej 15 minut przed jego
pokrojeniem.
Struktura miąższu chleba jest bardzo
gęsta.
Dodałeś za mało lub za dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany
wśrodowisku obardzo wysokiej wilgotności,
obniż dozowanie cieczy o1–2 łyżki.
Użyłeś małą ilość cukru lub drożdży.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Dodałeś za dużo owoców, ziarenek itp.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Użyłeś starą lub zwietrzałą mąkę aciepłe ciecze
powodują szybkie wyrastanie, ale ciasto opadło
jeszcze przed pieczeniem.
Obniż całkowitą ilość składników. Nie dodawaj
większej ilość mąki niż podano wprzepisie.
Obniż ilość dodawanych składników ojedną
trzecią.
Nie dodałeś sól lub małą ilość soli.
Dodałeś za mało lub za dużo cieczy.
Chleb nie jest wśrodku upieczony. Dodałeś za mało lub za dużo cieczy.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Jeżeli wypiekacz jest eksploatowany
wśrodowisku obardzo wysokiej wilgotności,
obniż dozowanie cieczy o1 - 2 łyżki.
Używasz wypiekacza wwilgotnym środowisku.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu
wwysokich temperaturach idodawaj zimne
ciecze.
Przepis składa się ze składników zawierających
wodę, np. jogurt.
Obniż ilość dodawanych cieczy o1 - 2 łyżki.
- 15 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
Miąższ chleba jest ma wiele
pęcherzyków.
Dodałeś za dużo wody. Obniż ilość dodawanych cieczy o1 - 2 łyżki.
Nie dodałeś soli.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Używasz wypiekacza w bardzo wilgotnym
środowisku.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu
wwysokich temperaturach idodawaj zimne
ciecze.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy
A4 i zostaw do wystygnięcia na metalowej
kratce przez przynajmniej 15 minut przed jego
pokrojeniem.
Dodałeś małą ilość cieczy.
Użyj innych cieczy lub odczekaj do wystygnięcia
użytych cieczy. Zrób wmące mały dołek, do
którego włożysz drożdże. Drożdże nie mogą
zetknąć się zcieczami.
Skórka jest niedopieczona i jest
porowata.
Ciasto wyrosło za szybko inie zmieści się wformie A4.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników.
Skontroluj ilość cieczy. Jeżeli dodajesz składniki,
które zawierają wodę, należy obniżyć ilość
dodawanych cieczy.
Dodałeś za dużo mąki, zwłaszcza wprzypadku
białego chleba.
Skontroluj ilość cieczy. Jeżeli dodajesz składniki,
które zawierają wodę, należy obniżyć ilość
dodawanych cieczy.
Dodałeś za dużo drożdży lub niedostateczną
ilość soli.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Dodałeś za dużo cukru.
Należy poprawnie odmierzyć zawartość
składników. Dostosuj ilość poszczególnych
składników iskontroluj, czy wszystkie surowce
były poprawnie dodane i we właściwej
kolejności.
Oprócz cukru dodałeś również inne składniki
zawierające cukier.
Dostosuj ilość poszczególnych składników
i skontroluj, czy wszystkie surowce były
poprawnie dodane iwe właściwej kolejności.
Kromki chleba nie są równomierne lub
są wnich grudki.
Chleb nie wystygł dostatecznie. (Para wodna
nie wyparzyła się)
Obniż ilość drożdży lub wszystkich surowców
o¼.
Chleb musi ostygnąć.
Na skórce znajdują się reszki mąki.
Mąka nie została poprawnie przerobiona
podczas mieszania, zwłaszcza przy ścianach.
Obniż ilość wody o1 - 2 łyżki.
Natychmiast po upieczeniu wyjmij chleb zformy
A4 i zostaw do wystygnięcia na metalowej
kratce przez przynajmniej 15 minut przed jego
pokrojeniem.
- 16 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
DANE TECHNICZNE
Zakres napięcia znamionowego ........................................................................................................................................................................................220 – 240V~
Częstotliwość znamionowa ............................................................................................................................................................................................................... 50Hz
Znamionowy pobór mocy silnika......................................................................................................................................................................................................50 W
Znamionowy pobór mocy grzałki .................................................................................................................................................................................................. 500 W
Poziom emisji hałasu .......................................................................................................................................................................................................................65 dB(A)
Deklarowany poziom hałasu emitowanego przez urządzenie wynosi 65 dB (A), co oznacza poziom Amocy akustycznej wstosunku do
referencyjnej mocy akustycznej 1 pW.
Zmiany tekstu oraz specyfikacji technicznych zastrzeżone.
ZALECENIA IINFORMACJE DOTYCZĄCE POSTĘPOWANIA ZWYKORZYSTANYM OPAKOWANIEM
Wykorzystany materiał opakowaniowy odłóż wmiejsce przeznaczone lokalnie do odkładania odpadów.
UTYLIZACJA WYKORZYSTANYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH IELEKTRONICZNYCH
Taki symbol znajdujący się na produktach lub wdokumentach towarzyszących oznacza, że wykorzystane produkty elektryczne
ielektroniczne nie mogą zostać oddane do zwykłego odpadu zgospodarstw domowych. Produkty podobnego rodzaju należy
przekazać do wyznaczonych punktów zbiórki elektrośmieci. Wniektórych państwach Unii Europejskiej albo innych krajach
europejskich można przy zakupie nowego, podobnego produktu oddać sprzedawcy produkt wykorzystany.
Poprawną utylizacją niniejszego produktu pomożesz zachować cenne źródła naturalne oraz wspierasz zapobieganie potencjalnym
negatywnym wypływom na środowisko naturalne izdrowie ludzkie, które są następstwem niepoprawnej utylizacji odpadów.
Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się zlokalnymi władzami lub punktem zbioru surowców wtórnych.
Wrazie nieodpowiedniej utylizacji odpadu tego rodzaju, mogą wzgodzie zprzepisami krajowymi zostać udzielone kary.
Dla jednostek gospodarczych wkrajach Unii Europejskiej
Jeżeli chcesz poddać utylizacji urządzenia elektryczne ielektroniczne, zażądaj potrzebnych informacji od swojego sprzedawcy lub dostawcy.
Utylizacja wkrajach poza terytorium Unii Europejskiej
Symbol ten obowiązuje wUnii Europejskiej. Jeżeli chcesz dokonać utylizacji tego produktu, zwróć się wcelu uzyskania stosownych informacji
dotyczących należytego sposobu utylizacji do urzędów lokalnych lub do swojego sprzedawcy.
Niniejszy produkt spełnia wszelkie podstawowe wymagania dyrektyw UE, które go dotyczą.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16

Sencor SBR 2000SS Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi