- 7 - 07/2020 Copyright © 2020, Fast ČR, a.s.
4. Funkcja dodania surowców
Wypiekacz jest wwybranych programach wyposażony wfunkcję dodawania surowców. Przed uruchomieniem programu ostrożnie usuń
uchwyt A8 ido pojemnika A7 włóż surowce, które podczas przygotowania włożone zostaną do ciasta.
Po potwierdzeniu wielkości bochenka na wyświetlaczu zacznie migać ikona B1 „RAISIN DISPENSER“ (dodanie surowców). Potwierdź
przełącznikiem obrotowym A8 (wyświetli się ikona ) albo anuluj (wyświetli się ikona ). Do zatwierdzenia ustawienia naciśnij przycisk
OK B9.
Funkcja ta dostępna jest tylko dla wybranych programów: BASIC, FRENCH, WHOLE WHEAT, SWEET, LOW SUGAR BREAD, RICE BREAD,
RICE FLOUR BREAD, QUICK, ITALIAN BREAD, GLUTEN FREE BREAD iDIY.
5. Opóźniony start
Po potwierdzeniu funkcji dodania surowców na wyświetlaczu B1 zacznie migać ikona opóźnionego startu B12. Przełącznikiem
obrotowym A8 ustaw czas opóźnionego startu. Przekręcaniem przełącznika A8 wkierunku wskazówek zegara wydłużaj czas opóźnionego
startu, przekręcaniem przełącznika A8 wkierunku przeciw wskazówkom zegara skracaj czas opóźnionego startu. Opóźniony start można
ustawić od 10minut aż go 13godzin. Do długości przedziału czasu opóźnionego startu jest wliczony czas trwania programu, ztego powodu
do całkowitej wartości czasu opóźnionego startu należy doliczyć również czas trwania wybranego programu, nawet włącznie ustawienia
koloru skórki chleba, wagi chleba itp.
Przykład ustawienie timera:
Jest godzina 20:30, chcesz aby na drugi dzień rano o7:00 godz. (tj.różnica czasów wynosi 10 godz. i30 minut) został upieczony świeży
chleb. Wpierwszej kolejności wybierz program, kolor skórki oraz wagę chleba. Następnie przełącznikiem ustaw wartość czasu wyświetloną
na wyświetlaczu na 10:30. Jest to czasu, po którym będzie przygotowany chleb do wyjęcia zwypiekacza. Po każdym przekręceniu nastąpi
wydłużenie lub skrócenie czasu o10min.
Do włączenia ustawionego programu opóźnionego startu wciśnij START/STOP B15. Na wyświetlaczu ruszy odliczanie czasu. Po uruchomieniu
ustawionego programu, należy regularnie kontrować wypiekacz.
Nie używaj funkcji opóźnionego startu do przygotowania wypieków zawierających szybko psujące się składniki, np. świeże jaja, mleko,
kwaśna śmietana, sery itp.
Przestrzegaj poprawnej kolejności dodawania składników do formy do pieczenia A4, zgodnie zinformacjami podanymi wrozdziale „Sposób
obsługi wypiekacza“. Drożdże nie mogą być wkontakcie zcieczą, przed uruchomieniem programu.
Wnastępującychprogramach funkcja opóźnionego startu nie jest dostępna: PIZZA DOUGH, ITALIAN DOUGH, DOUGH RISE, FERMENT/
DEFROST, YOGHURT, PICKLED VEGE, DOUGH, JAM, BAKE, ROAST NUT, MEAT FLOSS, RICE VINEGAR, CAKE iITALIAN CAKE.
Funkcja utrzymania wcieple
Po zakończeniu programu wypiekacz automatycznie przełączy się na 60 minut do trybu podgrzewania. Jeżeli chcesz wyjąć chleb zwypiekacza
natychmiast po upieczeniu, przerwij tę funkcję długim naciśnięciem przycisku START/STOP B15.
Funkcja pamięć
Jeżeli na krótki okres czasu nastąpi przerwa wdostawie prądu elektrycznego (do 10 minut), po wznowieniu dostawy prądu elektrycznego,
wypiekacz uruchomi się samoczynnie wpoprzednio ustawionym programie bez konieczności naciśnięcia przycisku START/STOP B15.
Po dłuższej przerwie wdostawie prądu elektrycznego (dłużej niż 10 minut), nie nastąpi automatyczne wznowienie przerwanego programu.
Jeżeli nie nastąpiło wyrastanie ciasta, można program uruchomić od początku. Jeżeli wyrastanie już zostało wszczęte, pieczenie chleba
należy rozpocząć ponownie znowymi składnikami.
Komunikaty błędów na wyświetlaczu
1. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość „HHH“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza
to, że temperatura wewnątrz wypiekacza jest za wysoka. Sytuacja ta, może się pojawić przy wielokrotnym użyciu wypiekacza. Otwórz
pokrywę A1 ipozostaw wypiekacz od 10 do 20 minut do ostygnięcia. Po ostygnięciu można ponownie korzystać zurządzenia.
2. Jeżeli po uruchomieniu programu pojawi się na wyświetlaczu B1 wartość „LLL“ ztowarzyszącym sygnałem dźwiękowym, oznacza
to, że temperatura wewnątrz wypiekacza jest za niska. Otwórz pokrywę A1 iumieść wypiekacz wtemperaturze pokojowej. Zalecana
temperatura pomieszczenia wynosi od 15°Cdo 34°C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 jest widoczny napis „ERR“ należy skontaktować się zpunktem serwisowym.
TABELA PROGRAMÓW:
1 – BASIC BREAD (podstawowe typy chleba)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia zwykłych typów chlebów zbiałej mąki pszennej,
do którego można dodać składniki smakowe, na przykład zioła itp.
2 – FRENCH FRENCH (chleb francuski)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia, zwydłużonym etapem wyrastania wporównaniu zprogramem podstawowym.
Program służy do pieczenia tradycyjnego białego chleba francuskiego typu ipulchnym miąższem ikruchą skórką. Chleb typu francuskiego
zalecamy skonsumować wdniu upieczenia.
3 – WHOLE WHEAT BREAD (chleb pełnoziarnisty)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia chleba zmąki pełnoziarnistej. Nie zaleca się
używania funkcji opóźnionego startu dla tego programu. Wodwrotnym przypadku może być obniżona jakość chleba.
4 – SWEET BREAD (chleb słodki)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Program służy do pieczenia słodkiego chleba owyższej zawartości tłuszczu
oraz cukru zdodatkiem suszonych owoców, orzechów, płatków czekolady, słodkiej skórki zpomarańczy itp.
5 – LOW SUGAR BREAD (chleb zniską zawartością cukru)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Zawiera mniej cukru wporównaniu ze zwykłym chlebem.
6 – RICE BREAD (chleb ryżowy)
Program składa się zetapu wyrabiania, wyrastania ipieczenia. Stosunek proteiny ikwasów aminowych jest wyższy niż wchlebie zwykłym.
Chleb ryżowy jest lżej strawny wporównaniu zchlebem zwykłym.