Sencor SBR 760WH Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi
05/2017
- 1 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL Wypiekacz do chleba
SBR 760WH
05/2017
- 2 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Ważne wskazówki bezpieczeństwa
PROSIMY UWAŻNIE PRZECZYTAĆ IZACHOWAĆ JE NA PRZYSZŁOŚĆ.
Z niniejszego urządzenia mogą korzystać dzieci w wieku od 8 lat oraz osoby
o obniżonych zdolnościach fizycznych, percepcyjnych i umysłowych lub
niewielkim doświadczeniu i wiedzy, oile jest nad nimi sprawowany nadzór lub
zostały one pouczone okorzystaniu zurządzenia wbezpieczny sposób izdają sobie
sprawę zewentualnego niebezpieczeństwa. Czyszczenia ikonserwacji nie mogą
wykonywać dzieci poniżej 8 roku życia ioile nie są pod nadzorem. Urządzenie
ijego kabel sieciowy należy przechowywać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia. Dzieci nie powinny się bawić urządzeniem.
Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do użytku wgospodarstwie domowym.
Nie jest przeznaczone do zastosowania wprzestrzeniach, takich jak:
aneksy kuchenne przeznaczone dla personelu w sklepach, biurach i innych
miejscach pracy;
fermy rolnicze;
pokoje hotelowe lub motelowe iinne pomieszczenia mieszkalne;
przedsiębiorstwa zapewniające nocleg ze śniadaniem.
Zurządzenia nie korzystaj wśrodowisku przemysłowym albo na dworze, ani nie
stosuj go do innych celów, niż do których jest przeznaczone.
Urządzenia nie umieszczaj na parapetach okien, ociekaczu zlewu albo na
niestabilnych powierzchniach, nie pokładaj go na kuchence elektrycznej lub
gazowej, lub wpobliżu otwartego płomienia albo urządzenia będącego źródłem
ciepła. Urządzenie umieszczaj tylko na suchej, czystej istabilnej powierzchni, gdzie
nie może dojść do jego wywrócenia.
Urządzenie stosuj wyłącznie zoryginalnymi akcesoriami producenta.
Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka sieciowego upewnij się, że napięcie
znamionowe podane na etykiecie jest zgodne z napięciem elektrycznym
wgniazdku. Urządzenie podłączaj wyłącznie do poprawnie uziemionego gniazdka.
Dbaj oto, by przewód sieciowy nie zwisał przez krawędź stołu albo by nie dotyk
gorącej powierzchni.
Ostrzeżenie:
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone do sterowania za pośrednictwem
programatora, zewnętrznego wyłącznika czasowego lub zdalnego sterowania.
Zurządzenia nie korzystaj wpobliżu materiałów palnych, jakimi są ranki, zasłony,
ścierki itp. Wkierunku głównego promieniowania ciepła musi zostać dotrzymana
bezpieczna odległość od powierzchni palnych minimum 50 cm i w ostatnich
kierunkach minimum 10 cm.
05/2017
- 3 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Urządzenia nie przekrywaj. W odwrotnym przypadku grozi niebezpieczeństwo
wybuchu pożaru, kiedy jest przekryte idojdzie do jego automatycznego włączenia
za pośrednictwem wbudowanego timera.
Przed uruchomieniem urządzenia upewnij się, że została wnim poprawnie włożona
forma do pieczenia zwszystkimi ingrediencjami. Do urządzenia nie wkładaj folii
aluminiowej, folii spożywczej itp. ani nie uruchamiaj go bez obciążenia.
Ostrzeżenie: Gorąca powierzchnia
Temperatura dostępnych powierzchni może być wyższa, jeśli urządzenie pracuje.
Wystrzegaj się kontaktu ze zagrzaną powierzchnią igorącą parą, która wydzielana
jest zotworów wentylacyjnych.
Podczas pracy nie dotykaj wirujących haków do ugniatania.
W jednej dawce zastosować można maksymalnie 900 g mąki i 6 g proszku do
pieczenia. Do formy do pieczenia nie wkładaj większej ilości mąki ani proszku do
pieczenia.
Zadbaj oto, by podczas pracy nie doszło do rozpryśnięcia wody albo innej cieczy
na powierzchnię zewnętrzną szkła okienka.
Podczas pracy zalecamy regularnie sprawdzać stan surowców w formie do
pieczenia. Wprzypadku, kiedy doszłoby do ich zapłonu, urządzenie natychmiast
wyłącz, odłącz od gniazdka sieciowego ipokrywę pozostaw zamkniętą.
Nigdy nie wyjmuj upieczonego chleba uderzając formą do pieczenia o jej
krawędzie. Wprzeciwnym wypadku może dojść do jej uszkodzenia.
Zawsze wyłącz iodłącz urządzenie od gniazdka sieciowego ipozostaw go ostygnąć
po zakończeniu stosowania, przed jego przeniesieniem lub czyszczeniem.
Przewód zasilający odłączaj od gniazdka sieciowego poprzez pociąganie za
wtyczkę, a nie za przewód. Inaczej mogłoby dojść do uszkodzenia przewodu
zasilającego lub gniazdka.
Jeżeli przewód zasilający uległ uszkodzeniu, jego wymianę należy powierz
serwisowi, aby nie dopuścić do niebezpiecznych sytuacji. Nie wolno używać
urządzenia zuszkodzonym przewodem zasilającym.
Urządzenia nie myj pod cieknącą wodą ani nie zanurzaj go wwodzie lub innym
płynie.
Aby zapobiec porażeniu prądem elektrycznym, nie naprawiaj urządzenia sam
ani w żaden sposób go nie przerabiaj. Wszelkie naprawy należy powierzyć
autoryzowanemu serwisowi. Ingerencją w urządzenie narażasz się na ryzyko
utraty ustawowego prawa wynikającego zroszczeń do wad gwarancji jakości.
05/2017
- 4 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
1
7
8
9
2
3
4
5
6
1.BASIC
2.WHOLE WHEAT
3.FRENCH
4.QUICK
5.SWEET
6.CAKE
7.JAM
8.DOUGH
9.ULTRA-FAST
10.SANDWICH
11.GLUTENFREE
12.BAKE
MENU
COLOR
TIME+
TIME-
LOAF
START/STOP
LIGHT MEDIUM DARK
2.0LB 2.5LB 3.0LB
7
6
5
4
3
2
1
A
B
05/2017
- 5 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
PL
Wypiekacz do chleba
Instrukcja obsługi
■ Przed użyciem tego urządzenia prosimy o dokładne zapoznanie
się z niniejszą instrukcją, nawet jeżeli używają Państwo produktu
podobnego typu. Prosimy korzystać zurządzenia tylko tak, jak jest
to opisane winstrukcji użytkowania. Instrukcję należy zachować do
ewentualnego zastosowania wprzyszłości.
Minimalnie w czasie trwania roszczeń z wadliwej realizacji,
ewent. ustawowej gwarancji zalecamy przechowywać oryginalne
opakowanie transportowe, materiał opakowania, dowód zakupu
ipotwierdzenie zakresu odpowiedzialności sprzedającego lub kartę
gwarancji. W razie transportu zalecamy zapakować urządzenie
ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA IJEGO AKCESORIÓW
A1 Uchwyt pokrywy
A2 Pokrywa zokienkiem
A3 Haki do ugniatania
A4 Forma do pieczenia
zopuszczanym uchwytem
A5 Panel sterujący
zwyświetlaczem
A6 Nóżki antypoślizgowe
A7 Kubek zpodziałką
A8 Łyżka zmiarką
A9 Haczyk do wysuwania haku
do ugniatania
OPIS PANELU STERUJĄCEGO ZWYŚWIETLACZEM LCD
B1 Wyświetlacz
wyświetla wybrany program
ijego długość, ustawiony kolor
skórki iwielkość bochenka.
B2 Przycisk „MENU“
służy do ustawienia programu
od 1 do 12.
B3 Przycisk „COLOR“
służy do ustawienia koloru
skórki chleba.
B4 Przycisk „TIME+“
służy do ustawienia timera
odsuniętego startu.
B5 Przycisk „START/STOP”
służy do uruchamiania,
zatrzymania lub anulowania
ustawionego programu.
B6 Przycisk „LOAF“
służy do ustawienia wielkości
bochenka 2 lb (900 g), 2,5 lb
(1 130 g), 3 lb (1360 g)
B7 Przycisk „TIME–“
służy do ustawienia timera
odsuniętego startu.
Uwaga:
Jednostka metryczna masy zaokrąglona jest na całe dziesiętne
wdół.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA IJEGO FUNKCJE
Przycisk „MENU“
■ Służy do ustawienia programu od 1 do 12. Każdemu wciśnięciu
tego przycisku B2 towarzyszy krótki sygnał dźwiękowy. Ustawiony
program ijego długość wyświetlana jest na wyświetlaczu LCD B1.
Przycisk „COLOR“
■ Umożliwia wybrać kolor skórki „LIGHT“ (jasna), „MEDIUM“
(średniociemna) albo „DARK“ (ciemna). Ustawiony kolor skórki
wyświetlany jest na wyświetlaczu LCD B1.
■ Wprogramie 6 – CAKE, 7 – JAM i8 – DOUGH nie można zmieniać
koloru skórki.
Przycisk „LOAF“
■ Służy do ustawiania wielkości bochenka 2 lb (900 g), 2,5 lb (1 130 g),
3 lb (1 360 g). Wielkością bochenka jest suma mas wszystkich
ingrediencji włożonych do formy do pieczenia A4. Ustawiona
wielkość bochenka wyświetlana jest na wyświetlaczu LCD B1.
Długość programu różni się w zależności od wybranej wielkości
bochenka, jak podano to wrozdziale Spis programów iich długość.
■ Vprogramie 6 – CAKE, 7 – JAM, 8 – DOUGH i12 – BAKE nie można
wybierać wielkości bochenka
Przycisk „TIME+“ iTIME–“
■ Przyciski B4 i B7 służą do ustawienia timera odsuniętego startu
startu.
■ Z funkcji tej nie korzystaj w przypadku przepisów zawierających
szybko psujące się ingrediencje, jak np. świeże jajka, mleko, kwaśna
śmietana.
■ Zadbaj o poprawną kolejność wkładania ingrediencji do formy do
pieczenia A4, jak podano to w rozdziale Obsługa wypiekacza do
chleba. Drożdże nie mogą zetknąć się zcieczą przed rozpoczęciem
programu.
Przykład ustawienie timera
Jest 21:00 inastępnego dnia rano ogodz.8:00 (tj. różnica czasu 11 godz.)
chcesz mieć upieczony świeży chleb. Najpierw wybierz program, kolor
skórki i wielkość bochenka. Potem przyciskami B4 i B7 zmień czas
ustawiony na wyświetlaczu B1 na 11:00. To jest czas, po którym będzie
chleb gotowy do wyjęcia zwypiekacza. Każdym wciśnięciem przycisku
B4 albo B7 ustawiony czas wydłuży się albo skróci o 10 min. Do
włączenia ustawionego programu odsuniętego startu wciśnij przycisk
„START/STOP“ B5. Na wyświetlaczu ruszy odliczanie czasu. Kiedy
dojdzie do uruchomienia ustawionego programu, wypiekacz regularnie
sprawdzaj.
Uwaga:
Timerem ustawić można maksymalnie 13 godzin.
Przycisk „START/STOP”
■ Służy do uruchomienia, przerwania lub zakończenia ustawionego
programu.
■ Do włączenia programu wciśnij jeden raz przycisk B5. Zabrzmi
krótki dźwięk, zacznie migać dwukropek wczasie na wyświetlaczu
LCD B1 iruszy ustawiony program. Po włączeniu programu zostaną
pozostałe przyciski dezaktywowane, by nie doszło do ewentualnego
naruszenia prawie odbywającego się etapu programu.
■ Właśnie odbywający się program możesz kiedykolwiek tymczasowo
przerwać wciśnięciem przycisku B5. Odliczanie czasu pozostałego
do zakończenia programu zostanie przerwane i wartość czasu
na wyświetlaczu B1 będzie migać. Ustawienie zapisane będzie
wpamięci wypiekacza. Do ponownego uruchomienia zatrzymanego
programu wciśnij ponownie przycisk B5. Jeżeli nie zrobisz tego do
10 minut od początku jego przerwania, nastąpi jego automatyczne
uruchomienie.
■ Do zakończenia programu wciśnij przycisk B5 i przytrzymaj
go wciśnięty przez około 2 sekundy. Zakończenie programu
sygnalizowane jest długim dźwiękiem.
FUNKCJA „KEEP WARM“
■ Po zakończeniu programu wypiekacz automatycznie przełączy się na
60 minut do trybu podgrzewania (utrzymywania temperatury). Jeżeli
chcesz wyjąć chleb z piekarnika bez następnego podgrzewania,
anuluj tą funkcję długim wciśnięciem przycisku „START/STOP“ B5.
■ Funkcja ta jest niedostępna dla programów 6 – CAKE, 7 – JAM
i8 – DOUGH.
FUNKCJA PAMIĘCI
■ Jeżeli dojdzie do krótkotrwałego braku prądu elektrycznego (do
10 minut), po ponownym odnowieniu prądu wypiekacz włączy
się automatycznie w ustawionym programie bez konieczności
wciśnięcia przycisku „START/STOP“ B5.
■ Przy dłuższym braku energii (powyżej 10 minut) nie nastąpi
automatyczne odnowienie przerwanego programu. Jeżeli jeszcze
nie nastąpił etap wyrastania ciasta, możesz program ponownie
włączyć od początku. Jeżeli jednak etap wyrastania ciasta już ruszył,
trzeba rozpocząć ponownie znowymi ingrediencjami.
KOMUNIKATY OSTRZEGAWCZE NA WYŚWIETLACZU
1. Jeżeli po włączeniu programu na wyświetlaczu B1 pokaże się „H:HH“
, któremu towarzyszy sygnał dźwiękowy oznacza to, iż temperatura
wśrodku wypiekacza jest zbyt wysoka. Do tego może dojść, jeżeli
chcesz wypiekacz zastosować ponownie kilka razy za sobą. Otwórz
pokrywę A2 ipozostaw piekarnik wystygnąć przez czas od 10 do 20
minut. Po wystygnięciu możesz piekarnik ponownie zastosować.
2. Jeżeli po włączeniu programu na wyświetlaczu B1 pokaże się „L:LL
, któremu towarzyszy sygnał dźwiękowy oznacza to, iż temperatura
wśrodku wypiekacza jest zbyt niska. Otwórz pokrywę A2 iumieść
wypiekacz w temperaturze pokojowej. Zalecana temperatura
wpomieszczeniu wynosi od 15 °C do 34 °C.
3. Jeżeli na wyświetlaczu B1 pokazuje się „EE0“ albo „EE1“ skontaktuj się
zautoryzowanym punktem serwisowym.
05/2017
- 6 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
SPIS PROGRAMÓW IICH DŁUGOŚĆ
1 – BASIC (podstawowe rodzaje chleba)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Stosowane do pieczenia zwykłych typów chleba zbiałej mąki pszennej,
który przyprawiony może zostać różnymi ingrediencjami, jakimi są zioła
itp.
2 – WHOLE WHEAT (pełnoziarnisty chleb)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Stosowany do pieczenia chleba zawierającego mąkę pełnoziarnistą.
Uwaga:
W niniejszym programie nie zalecamy stosowania funkcji
odsuniętego startu. Wodwrotnym przypadku może wpłynąć
to na jakość chleba.
3 – FRENCH (chleb francuski)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastania i pieczenia
z dłuższym czasem wyrastania niż w programie podstawowym.
Stosowany do białego tradycyjnego francuskiego chleba upieczonego
z bardziej delikatną strukturą i chrupiącą skórką. Chleb francuskiego
typu zalecamy spożyć wdzień jego upieczenia.
4 – QUICK (szybkie pieczenie)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Chodzi oszybszą alternatywę programu nr 1 – BASIC. Chleb upieczony
za pomocą tego programu jest zazwyczaj mniejszy i ma bardziej
treściwą strukturę niż wprogramu nr 1.
5 – SWEET (słodki chleb)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie ipieczenie. Do
pieczenia słodkiego chleba zwyższą zawartością tłuszczu icukru oraz
z dodatkiem suszonych owoców, orzeszków, chrupek czekoladowych,
słodzonej skórki pomarańczy itp.
6 – CAKE (placek)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Stosowany do pieczenia ciastek isłodkich wypieków przygotowywanych
zciasta zawierającego proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.
7 – JAM (dżem)
Niniejszy program stosowany jest do przygotowania marmolady
idżemów. Marmolady idżemy gotuj wmniejszych dawkach, ponieważ
podczas gotowania rośnie ich objętość. Dżem jest lepki, ijeżeli wycieknie
poza formę do pieczenia, bardzo trudno go usunąć.
8 – DOUGH (ciasto)
Niniejszy program służy do wymieszania i zagniatania ingrediencji
inastępnego wyrastania ciasta np. do pizzy, rogalików itp. Nie zawiera
etapu pieczenia.
9 – ULTRA-FAST (bardzo szybkie pieczenie)
Zagniatanie, wyrastanie i pieczenie chleba w jak najkrótszym czasie.
Zazwyczaj chodzi omniej puszysty chleb niż ten upieczony wprogramie
nr 4 – QUICK.
Wtym programie bardzo ważną jest temperatura wody. By bochenek
wyrósł na wymaganą wielkość, temperatura wody albo innego składnika
ciekłego powinna znajdować się wzakresie od 48 do 50 °C.
10 – SANDWICH (sandwicz)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Stosowany do pieczenia chleba odelikatnej strukturze izcieńszą skórką.
11 – GLUTEN-FREE (chleb bezglutenowy)
Niniejszy program zawiera etap ugniatania, wyrastanie i pieczenie.
Wyrastanie odbywa się tylko na jednym etapie i z powodu dużego
udziału wilgoci jest czas jego pieczenia dłuższy.
12 – BAKE (pieczenie)
Niniejszy program zawiera tylko etap pieczenia i przemieni twój
wypiekacz do chleba na mały piekarnik. Czas pieczenia ustawić można
wzakresie od 10 do 60 min. Stosowany do pieczenia gotowego ciasta
ze sklepu albo dopiekania właśnie upieczonego chleba, jeżeli jego
skorupka wydaje Ci się zbyt jasna.
Program Wybór
koloru
skórki
Wielkość
bochenka
Dłu-
gość
progra-
mu
Funk-
cja
pod-
grze-
wania
Czas do
dodania
ingre-
diencji
Maksy-
malne
usta-
wienie
timera
1 – BASIC jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 3:10 60 min 02:30 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 03:05 60 min 02:25 13 godz.
2 lb (900 g) 03:00 60 min 02:20 13 godz.
2 – WHOLE
WHEAT
jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 03:50 60 min 03:05 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 03:42 60 min 03:00 13 godz.
2 lb (900 g) 03:34 60 min 02:52 13 godz.
3 – FRENCH jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 03:55 60 min 02:45 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 03:45 60 min 02:40 13 godz.
2 lb (900 g) 03:40 60 min 02:39 13 godz.
4 – QUICK jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 02:10 60 min 01:45 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 02:05 60 min 01:40 13 godz.
2 lb (900 g) 02:00 60 min 01:35 13 godz.
5 – SWEET jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 03:00 60 min 02:35 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 02:55 60 min 02:30 13 godz.
2 lb (900 g) 02:50 60 min 02:27 13 godz.
6 – CAKE --- --- 01:48 --- 01:28 13 godz.
7 – JAM --- --- 01:20 --- --- ---
8 – DOUGH --- --- 01:30 --- --- 13 godz.
9 – ULTRA-
FAST
jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 01:48 60 min --- ---
2,5 lb (1 130 g) 01:38 60 min --- ---
2 lb (900 g) 01:35 60 min --- ---
10 –
SANDWICH
jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 03:05 60 min 02:12 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 03:00 60 min 02:07 13 godz.
2 lb (900 g) 02:55 60 min 02:02 13 godz.
11 –
GLUTEN
FREE
jasna /
średniociem-
na / ciemna
3 lb (1 360 g) 03:55 60 min 03:18 13 godz.
2,5 lb (1 130 g) 03:50 60 min 03:13 13 godz.
2 lb (900 g) 03:45 60 min 03:08 13 godz.
12 – BAKE jasna /
średniociem-
na / ciemna
--- 0:10 do
1:00
60 min --- ---
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
1. Wypiekacz i jego akcesoria wyjmij z opakowania i usuń cały materiał
opakowaniowy włącznie tabliczek propagacyjnych oraz etykiet.
Przede wszystkim nie zapomnij usunąć etykiety, która umieszczona
jest na dnie formy do pieczenia A4.
2. Akcesoria i części, które można zdemontować i są przeznaczone
do kontaktu z żywnością, należy opłukać w ciepłej wodzie
z zastosowaniem neutralnego środka do mycia naczyń. Następnie
opłucz je pod czystą bieżącą wodą i ścierką dokładnie wytrzyj do
sucha.
3. Formę do pieczenia A4 zhakami do ugniatania A3 włóż zpowrotem
do wypiekacza na swoje miejsce. Wypiekacz podłącz do gniazdka
sieciowego, ustaw program 12 – BAKE (pieczenie) iwypiekacz wtym
trybie uruchom bez obciążenia przez 10 minut. Po zakończeniu
programu skasuj funkcję podgrzewania i odłącz wypiekacz od
gniazdka sieciowego ipozostaw go ostygnąć. Formę A4 i haki A3
jeszcze raz umyj idokładnie wysusz.
Uwaga:
Po pierwszym uruchomieniu może pojawić się lekki dym.
Chodzi onormalne zjawisko.
4. Teraz wypiekacz gotowy jest do pracy.
OBSŁUGA WYPIEKACZA DO CHLEBA
Umieść wypiekacz do chleba na równej, suchej i stabilnej
powierzchni, np. na blacie kuchennym.
■ Otwórz pokrywę A2 iwyjmij zniego formę do pieczenia A4. Haki do
ugniatania A3 załóż na wałkach, które umieszczone są na dnie formy
do pieczenia A4, ipoprawnie je wciśnij wdół.
Uwaga:
Do łatwiejszego wyjęcia haków A3 z upieczonego chleba,
zalecamy nasmarować haki A3 oraz wałki tłuszczem
spożywczym, który nadaje się do przetwarzania cieplnego.
■ Według przepisu odmierz ingrediencje i włóż je do formy do
pieczenia A4 wnastępującej kolejności:
Najpierw włóż wszystkie surowce ciekłe, jakimi są woda, mleko,
piwo, maślankę, jogurt, jajka itp.
05/2017
- 7 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Potem dodaj wszystkie surowce sypkie, jakimi są sól, cukier, zioła,
przyprawy chlebowe, chrupki, nasiona itp. Do jednego narożnika
wsyp sól, do drugiego wsyp cukier, ado kolejnego przyprawy.
Na końcu zrób w środku mąki dołek i umieść w nim drożdże.
W przypadku zastosowania świeżych drożdży dodaj cukier
bezpośrednio do nich. Drożdże albo proszek do pieczenia nie
mogą się przed włączenie m wypiekacza zetknąć zcieczą.
Wprzypadku ciężkich, gęstych ciast owysokiej zawartości mąki
żytnej zalecamy do osiągnięcia lepszych wyników ugniatania
odwrócić kolejność wkładania ingrediencji, tj. najpierw włożyć
drożdże, następnie mąkę i na samym końcu ciecz. Nawet wtej
kolejności obowiązuje, że drożdże nie mogą się przed włączeniem
wypiekacza zetknąć zcieczą.
We wszystkich przepisach trzeba przestrzegać niniejszej ogólnej
procedury dodawania ingrediencji.
■ Na końcową wielkość upieczonego bochenka może wpływać
temperatura otoczenia, wktórej korzystasz zwypiekacza do chleba.
Zalecana temperatura wpomieszczeniu wynosi od 15 °C do 34 °C.
■ Formę do pieczenia A4 z ingrediencjami ostrożnie włóż do
wypiekacza ipoprawnie wciśnij wdół tak, by na stałe znajdowała się
wczęści wewnętrznej wypiekacza. Zamknij pokryA2 iprzewód
zasilający podłącz do gniazdka sieciowego. Po podłączeniu do
gniazdka sieciowego zabrzmi długi dźwięk i na wyświetlaczu
B1 wyświetli się w ustawieniu wyjściowym program 1, długość
programu 3:10, masa bochenka 3 lb (1 360 g) i kolor skorupki
„MEDIUM“ (średniociemna).
Uwaga:
Jeżeli nie dojdzie do wciśnięcia żadnego przycisku do
20 sekund, podświetlenie wyświetlacza B1 zgaśnie.
■ Przyciskiem „MENU“ B2 ustaw wymagany program. Przyciskiem
„COLOR“ B3 wybierz kolor skorupki iprzyciskiem „LOAF“ B6 ustaw
wielkość bochenka. Niektóre z programów nie pozwalają na
ustawienie koloru skórki albo wielkości bochenka.
■ Jeżeli chcesz, by chleb został upieczony później, ustaw timer
odsuniętego startu przyciskami B4 iB7.
■ Do uruchomienia wypiekacza do chleba wciśnij przycisk „START/
STOP“ B5. Dwukropek na wartości czasu wyświetlony na
wyświetlaczu B1 zacznie migać ina wyświetlaczu odliczany będzie
czas pozostały do zakończenia programu. Wypiekacz będzie
automatycznie postępować poprzez poszczególne etapy programu.
Podczas pieczenia ulatnia się zotworów wentylacyjnych para.
■ Wprogramie 1 – BASIC, 2 – WHOLE WHEAT, 3 – FRENCH, 4 – QUICK,
5 – SWEET, 6 – CAKE, 10 – SANDWICH i11 – GLUTEN FREE podczas
programu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa, która przypomina Ci
o możliwość dodania ingrediencji. Jeżeli chcesz, otwórz pokrywę
A2 idodaj ingrediencje, jednocześnie bądź nadzwyczaj ostrożnym,
by nie doszło do poparzenia gorącą parą ulatniającą się zotworów
wentylacyjnych iprzestrzeni pieczenia.
■ Po zakończeniu programu zabrzmi sygnalizacja dźwiękowa. Potem
wypiekacz automatycznie przełączy się na 60 minut do trybu
podgrzewania (utrzymywania temperatury). Jeżeli chcesz zakończ
tryb podgrzewania, wciśnij na dłuższy czas przycisk „START/STOP“ B5.
■ Po zakończeniu programu uchyl pokrywę A2. Podnieś uchwyt formy
do pieczenia A4 iformę A4 wyjmij zwypiekacza. To wszystko wykonaj
ze zastosowaniem rękawic kuchennych. Formę A4 odłóż na podkładce
odpornej na wysoką temperaturę i pozostaw w niej chleb ostygnąć
przez 10 minut. Potem odwróć formę A4 dnem do góry, by zluzował
się z niej chleb. Jeżeli chleb nie zluzuje się sam, poruszaj kilka razy
wałkami. Do wyjęcia haków A3 zchleba zastosuj haczyk A6.
■ Po zakończeniu odłącz wypiekacz do chleba zgniazdka sieciowego
i wyczyść wszystkie zastosowane części zgodnie z instrukcjami
podanymi wrozdziale Konserwacja iczyszczenie.
Krojenie imagazynowanie chleba
■ Przed krojeniem pozostaw chleb wystygnąć przez 20–40 minut.
■ Do krojenia równomiernie grubych kromek zastosuj elektryczny nóż
albo ostry nóż ze ząbkowanym ostrzem.
■ Nie zużyty chleb można zapakować do plastikowej torebki.
Wtemperaturze pokojowej możesz go magazynować nawet przez 3
dni.
■ Jeśli chcesz przechowywać chleb przez dłuższy czas (do 1 miesiąca),
umieść go wzamkniętym pojemniku iwłóż pojemnik do zamrażarki.
■ Chleb domowy nie zawiera żadnych substancji konserwujących,
dlatego nie można go przechowywać tak długo, jak niektóre chleby
kupione wsklepie.
KONSERWACJA ICZYSZCZENIE
Po zakończeniu używania odłącz urządzenie z gniazdka sieciowego
ipozostaw go ostygnąć.
■ Jeżeli trudno usunąć haki do ugniatania A3 zwałków, napełń formę
A4 ciepłą wodą ipozostaw ją działać przez około 30 minut. Następnie
wyjmij haki A3, ostrożnie oczyść je zwilżoną szmatką i dokładnie
wytrzyj do sucha.
■ Formę do pieczenia A4 wyczyść od środka iod zewnątrz zwilżoną
szmatką. By nie doszło do uszkodzenia warstwy nieprzywierającej, nie
stosuj ostrych przedmiotów albo ściernych środków czyszczących.
Forma do pieczenia A4 musi być przed włożeniem do wypiekacza
zupełnie sucha.
Rada:
Po wyczyszczeniu nasmaruj haki do ugniatania A3 wraz
zotworami wśrodku tłuszczem jadalnym, który nadaje się do
obróbki cieplnej.
■ Pokrywę A2 wyczyść od środka i od zewnątrz lekko zwilżoną
szmatką. Wszystko następnie wytrzyj do sucha.
Ostrzeżenie:
Na powierzchni wewnętrznej pokrywy A2 oraz na otworach
wentylacyjnych pojawić się mogą brunatne plamy. Chodzi
o resztki wyziewów z ingrediencji, które podczas pieczenia
przedostały się do ulatniającej się pary. Nie mają żadnego
wpływu na materiał wypiekacza albo jakość upieczonego
chleba. Plamy te po prostu usuń zwilżoną szmatką.
Po dłuższym czasie eksploatacji może wykończenie
powierzchni formy A4 zmienić kolor. To jednak nie ma wpływu
na działanie wypiekacza lub jakość chleba.
■ Nigdy nie zanurzaj wypiekacza do chleba wwodzie ani innej cieczy.
■ Przed magazynowaniem wypiekacza zapewnij, by był ostygnięty,
czysty isuchy iby była zamknięta jego pokrywa A2.
PIECZEMY CHLEB
Zwięzły opis tradycyjnych składników używanych do pieczenia chleba
1) Mąka chlebowa
Mąkę chlebową charakteryzuje wysoka zawartość glutenu (dlatego
można również mówić o niej jako o mące z wysoką zawartością
glutenu, która zawiera dużą ilość białka), wysoka elastyczność
izdolność do utrzymywania rozmiaru chleba po wyrośnięciu ciasta
tak, aby się nie zapadło. Ponieważ zawartość glutenu jest wyższa niż
wprzypadku normalnej mąki, można ją wykorzystać do pieczenia
większych bochenków chleba. Mąka chlebowa jest podczas
pieczenia chleba najważniejszym składnikiem.
2) Mąka oczyszczona
Mąka oczyszczona powstaje poprzez zmieszanie wyselekcjonowanej
miękkiej i twardej pszenicy, jest przeznaczona do szybkiego
pieczenia chleba lub do pieczenia placków.
3) Mąka pełnoziarnista
Mąka pełnoziarnista powstaje na skutek zmielenia pszenicy
izawiera okrywę ziarna oraz gluten. Mąka pełnoziarnista jest cięższa
i bardziej pożywna niż normalna mąka. Chleb upieczony z mąki
pełnoziarnistej jest zazwyczaj mniejszy. Z tego względu w wielu
przepisach wcelu osiągnięcia jak najlepszych wyników zaleca się
łączenie mąki pełnoziarnistej zmąką chlebową.
4) Mąka żytnia
Mąka żytnia jest przeznaczona przede wszystkim do pieczenia
ciemnego chleba. Posiada wysoką zawartość substancji
mineralnych. Ma mniej glutenu niż mąka pszenna iztego względu
jest zazwyczaj łączona zmąką pszenną.
5) Mąka kukurydziana iowsiana
Mąka kukurydziana i owsiana powstaje na skutek zmielenia
kukurydzy iowsa. Oba rodzaje mąki są składnikami uzupełniającymi
do pieczenia chleba i są wykorzystywane do ulepszenia smaku
istruktury chleba.
6) Cukier
Cukier jest bardzo ważnym składnikiem ze względu na słodki smak
ikolor chleba. Biały cukier wspomaga proces fermentacji.
05/2017
- 8 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
7) Drożdże
Drożdże wspomagają proces fermentacji ciasta i uwalniają
dwutlenek węgla, który sprawia, że chleb zwiększa swoją objętość
ijest pulchniejszy.
1 łyżeczka aktywnych suchych drożdży = 3/4 łyżeczki drożdży
instant
1,5 łyżeczek aktywnych suchych drożdży = 1 łyżeczka drożdży
instant
2 łyżeczki aktywnych suchych drożdży = 1,5 łyżeczki drożdży instant
Drożdże należy przechowywać w lodówce, ponieważ w wysokiej
temperaturze dochodzi do ich zniszczenia; przed użyciem należy
sprawdzić datę przydatności do spożycia izasady przechowywania.
Po każdym użyciu należy je jak najszybciej włożyć zpowrotem do
lodówki.
Rada:
Stosując poniższą procedurę możesz sprawdzić, czy twoje
drożdże są świeże iaktywne, czy też nie:
1. Napełnij 1/2 kubka zpodziałką ciepłą wodą (45–50 °C).
2. Dodaj 1 łyżeczkę białego cukru i zamieszaj, a następnie
posyp całość 2 łyżeczkami drożdży.
3. Odstaw kubek na ok. 10 minut w ciepłym miejscu. Nie
mieszaj.
4. Piana powinna sięgać aż do krawędzi kubka. Jeśli tak nie
jest, oznacza to, że drożdże są nieaktywne.
8) Sól
Sól jest niezbędna do ulepszenia zapachu chleba ikoloru skórki. Sól
uniemożliwia jednak drożdżom wyrastanie.
9) Jajka
Jajka mogą poprawić strukturę chleba, sprawić, że będzie bardziej
pożywny idodać specyczny zapach jajek. Jeśli chcesz użyć jajek,
rozbij je, usuń skorupki irównomiernie wymieszaj.
10) Tłuszcz, masło iolej roślinny
Tłuszcz sprawia, że chleb staje się delikatniejszy i przedłuża
jego trwałość. Masło należy przed po wyjęciu z lodówki przed
użyciem rozpuścić lub pokroić na małe kawałki, aby można je było
równomiernie wymieszać.
11) Proszek do pieczenia
Proszek do pieczenia jest wykorzystywany w szczególności do
wyrastania chleba iplacków wprogramie Ultra Fast (Bardzo szybkie
pieczenie). Nie potrzebuje on czasu na fermentację iwytwarza gaz,
dzięki któremu powstają pęcherzyki powietrza.
12) Soda
Spełnia te same funkcje co proszek do pieczenia. Można ją używać
wpołączeniu zproszkiem do pieczenia.
13) Woda iinne płyny
Woda jest niezbędnym składnikiem przy pieczeniu chleba. Ogólnie
rzecz biorąc najodpowiedniejsza woda ma temperaturę wzakresie
20–25 °C. Wrazie użycia programu z szybkim wyrastaniem ciasta
temperatura wody powinna wynosić 48–50 °C. Wodę można
zastąpić świeżym mlekiem lub wodą połączoną z 2% mlekiem
wproszku, które pozwala na osiągnięcie lepszego zapachu chleba
iładniejszego koloru skórki.
■ Różne rodzaje mąki wyglądają podobnie; efektywność działania
drożdży oraz wchłanialność różnego rodzaju mąki różni się znacząco
wzależności od obszaru, na którym uprawiane jest zboże, warunków
wzrostu, procesu mielenia i warunków magazynowania. Na próbę
wybierz mąki różnych marek dostępnych na rynku, wypróbuj je
iporównaj efekty – następnie wybierz mąkę, która zgodnie zTwoim
doświadczeniem iwedług smaku daje najlepsze wyniki.
RADY DOTYCZĄCE PRZEPISÓW
■ Proporcje ciężaru, objętości izawartości poszczególnych składników
we wszystkich poniższych przepisać należy traktować wyłącznie jako
orientacyjne. Wynik pieczenia zależy od wielu czynników:
– twardości wody (jeśli woda jest zbyt miękka, ciasto wyrasta
szybciej)
– wilgotności powietrza (w przypadku zwiększonej wilgotności
należy zmniejszyć ilość wody o1 – 2 łyżek)
– wysokości nad poziomem morza (powyżej 750 m ciasto wyrasta
szybciej)
– konsystencji składników
■ Ze względu na wymienione powody zalecamy dostosowanie
wybranego przepisu do aktualnych warunków.
■ W skład podstawowego wyposażenia wypiekacza wchodzi łyżka
zmiarką A8 ikubek zpodziałką A7. Na każdym końcu łyżki A8 jest
umieszczona miarka (duża imała). Pojemność małej miarki wynosi
5 ml. Pojemność dużej miarki wynosi 15 ml. Kubek zpodziałką A7 ma
pojemność 250 ml.
■ Jeden płaski kubek zpodziałką A7 odpowiada 150 g mąki lub 250 ml
wody.
■ Jedna płaska miarka odpowiada 6 g soli, 3,5 g suszonych drożdży,
4,5 g polepszacza mąki, 3,5 g kamienia winnego lub 6 g sody
oczyszczonej.
■ Jedna duża płaska miarka odpowiada 14 g cukru, 7 g rodzynek, 6 g
orzechów, 6,5 g mleka wproszku, 16 g oleje. Jedno całe jajko waży
około 50 do 60 g.
■ Podczas odmierzania składników połóż miarkę na równej
powierzchni. Aby dokładnie sprawdzić ilość płynów, umieść miarkę
na poziomie oczu.
Rada:
Jeśli zjakichkolwiek powodów nie chcesz piec chleba według
podanych przepisów, możesz kupić w sklepie spożywczym
gotowe mieszanki do pieczenia chleba. Wprzypadku gotowych
mieszanek postępuj zawsze zgodnie z instrukcją podaną na
opakowaniu produktu. Pamiętaj również, że gotowe mieszanki
do pieczenia chleba niektórych producentów wymagają
dodania drożdży jako samodzielnego składnika.
Podstawowe przepisy na chleb
340 ml wody
1 mała miarka soli
3 duże miarki białego cukru
2 duże miarki oleju roślinnego
3 ¾ kubka zpodziałką mąki chlebowej
2 ½ dużej miarki mleka odtłuszczonego wproszku
2 małe miarki polepszacza mąki
1 ¼ małej miarki suszonych drożdży
Ustawienia wypiekacza: Program 1 – BASIC (program podstawowy),
wielkość bochenka: 900 g, skórka: do wyboru według smaku.
Chleb pełnoziarnisty
340 ml wody
1 mała miarka soli
2 ½ dużej miarki białego cukru
1 ½ dużej miarki oleju roślinnego
1 ¾ kubka zpodziałką mąki pełnoziarnistej
2 kubki zpodziałką mąki chlebowej
2 duże miarki mleka odtłuszczonego wproszku
2 małe miarki polepszacza mąki
1 ¼ małej miarki suszonych drożdży
Ustawienia wypiekacza: Program 2 – WHOLE WHEAT (chleb
pełnoziarnisty), wielkość bochenka: 900 g, skórka: do wyboru według
smaku.
Chleb francuski
340 ml wody
1 ½ małej miarki soli
2 ½ dużej miarki białego cukru
1 ¼ dużej miarki oleju roślinnego
3 ¾ kubka zpodziałką mąki chlebowej
2 ½ dużej miarki mleka odtłuszczonego wproszku
2 małe miarki polepszacza mąki
1 ¼ małej miarki suszonych drożdży
Ustawienia wypiekacza: Program 3 – FRENCH (chleb francuski),
wielkość bochenka: 900 g, skórka: do wyboru według smaku.
Chleb słodki
240 ml wody
2 jajka
½ kubka zpodziałką białego cukru
½ małej miarki soli
1 ½ dużej miarki oleju roślinnego
3 kubki zpodziałką mąki chlebowej
2 ½ dużej miarki mleka odtłuszczonego wproszku
2 małe miarki polepszacza mąki
1 mała miarka suszonych drożdży
Ustawienia wypiekacza: Program 5 – SWEET (chleb słodki), wielkość
bochenka: 900 g, skórka: do wyboru według smaku.
05/2017
- 9 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
Placek
4 jajka
80 ml mleka
1 duża miarka rozpuszczonego masła
½ małej miarki soli
2 ½ dużej miarki brązowego cukru
3 ¾ kubka zpodziałką mąki
1 ½ małej miarki kamienia winnego (winianu potasu)
½ małej miarki sody oczyszczonej
2 duże miarki suszonych droży
Uwaga:
Jajka ubij osobno, a następnie dodaj je wraz z pozostałymi
składnikami do pojemnika do pieczenia.
Ustawienia wypiekacza: Program 6 – CAKE (placek)
PRZEWODNIK PO USUWANIU PROBLEMÓW
PODCZAS PIECZENIA
Nr Problem Przyczyna Rozwiązanie
1. Dym
wydobywający
się zotworu
wentylacyjnego
podczas
pieczenia
Niektóre składniki przykleiły
się do grzałki lub znalazły
się wpobliżu niej. Przy
pierwszym użyciu może to
być olej, który pozostał na
powierzchni grzałki.
Odłącz wypiekacz od sieci,
pozostaw go ostygnąć
ioczyść grzałkę.
2. Spód chleba jest
zbyt gruby.
Chleb został wwypiekaczu
zbyt długo wtrybie
utrzymywania temperatury.
Nie pozostawiaj chleba
wwypiekaczu aż do
zupełnego końca funkcji
utrzymywania temperatury.
3. Wyjmowanie
chleba jest
bardzo trudne.
Haki do ugniatania
A3 ugrzęzły wbochenku.
Poruszaj wałkiem, by
bochenek zluzował się zformy
A4. Następnie formę A4
ihaki A3 wyczyść zgodnie
zinstrukcjami podanymi
wrozdziale Konserwacja
iczyszczenie.
4. Składniki nie są
równomiernie
wymieszane
inie są
dokładnie
upieczone.
1. Wybrałeś nieodpowiedni
program
Wybierz odpowiedni
program.
2. Po uruchomieniu
programu kilkakrotnie
otwarłeś pokrywę A2.
Nie otwieraj pokrywy A2 przy
ostatnim wyrastaniu ciasta.
3. Opór podczas mieszania
jest zbyt duży, hak do
ugniatania A3 niemal się
nie obraca inie miesza
wdostatecznym stopniu.
Sprawdź, czy haki do
ugniatania A3 swobodnie
się obracają, następnie
wyjmij formę do pieczenia
A4 iuruchom pracę bez
obciążenia. Jeśli urządzenie
nie działa wstandardowy
sposób, skontaktuj się
zautoryzowanym serwisem.
5. Słychać dźwięk
pracy silnika, ale
nie dochodzi
do mieszania
składników.
Forma do pieczenia
A4 jest nieprawidłowo
przymocowana lub ciasto
ma zbyt dużą objętość.
Sprawdź, czy forma do
pieczenia A4 jest prawidłowo
przymocowana, czy ciasto
zostało przygotowane
zgodnie zprzepisem iczy
składniki mają właściwą masę.
6. Chleb jest
tak duży, że
wypycha
pokrywę A2.
Nadmiar drożdży, mąki lub
wody albo zbyt wysoka
temperatura otoczenia.
Sprawdź wymienione
czynniki, zmniejsz
wodpowiedni sposób ilość
składników.
7. Chleb jest za
mały lub nie
doszło do
wyrośnięcia.
Nie dodałeś drożdży lub
dodałeś ich za mało albo
drożdże są nieaktywne
ze względu na wysoką
temperaturę wody, lub
doszło do zmieszania
drożdży zsolą albo
temperatura otoczenia jest
zbyt niska.
Sprawdź ilość iaktywność
drożdży, wypiekacz
przesuń do odpowiedniej
temperatury otoczenia.
8. Ciasto ma zbyt
dużą objętość
iwydostaje
się zformy do
pieczenia A4.
Nadmiar płynów lub
drożdży powoduje, że
ciasto jest zbyt delikatne.
Zmniejsz ilość płynów
idrożdży.
9. Dochodzi do
rozłamania się
chleba na pół.
1. Użyta mąka ma
nieodpowiedni
skład albo mąką
zprzekroczoną datą
spożycia.
Zastosuj poprawny typ mąki
isprawdź datę przydatności
do spożycia.
2. Nadmiar wody
powoduje, że ciasto jest
zbyt wilgotne idelikatne.
Dostosuj ilość wody
wprzepisie.
10. Struktura chleba
jest zbyt gęsta.
1. Zbyt dużo mąki lub zbyt
mało wody.
Zmniejsz ilość mąki lub
zwiększ ilość wody.
2. Zbyt dużo składników
owocowych lub
zbyt dużo mąki
pełnoziarnistej.
Zmniejsz ilość składników
izwiększ ilość drożdży.
11. Chleb jest
wśrodkowej
części pusty.
1. Nadmiar wody lub
drożdży albo brak soli.
Zmniejsz wodpowiedni
sposób ilość wody lub
drożdży isprawdź, czy
dodałeś sól.
2. Woda jest zbyt ciepła. Sprawdź temperaturę wody.
05/2017
- 10 - Copyright © 2017, Fast ČR, a.s.
12. Podczas
pieczenia ciast
lub wypieków
zdużą ilością
cukru powstaje
zbyt gruba
skórka, ajej
kolor jest zbyt
ciemny.
Różne przepisy lub
składniki mają duży wpływ
na efekt pieczenia chleba;
kolor skórki jest zbyt
ciemny ze względu na dużą
ilość cukru.
Jeśli kolor skórki wprzypadku
przepisów zdużą ilością
cukru jest zbyt ciemny,
zakończ program na 5–10 min
przed automatycznym
dokończeniem. Przed
wyjęciem chleba lub ciasta
należy pozostawić wypiek
wformie do pieczenia A4
zzamkniętą pokrywą A2 na
ok. 20 minut.
DANE TECHNICZNE
Znamionowy zakres napięcia ....................................................................220–240 V
Częstotliwość znamionowa ................................................................................. 50 Hz
Znamionowy pobór mocy .................................................................................. 850 W
Hałas ....................................................................................................................... 65 dB(A)
Deklarowana wartość emisji hałasu tego urządzenia wynosi 65 dB(A), co
oznacza poziom mocy akustycznej A w stosunku do referencyjnej mocy
akustycznej 1 pW.
Możliwość zmiany tekstu ispecykacji technicznych zastrzeżona.
WSKAZÓWKI I INFORMACJE DOTYCZĄCE
POSTĘPOWANIA ZE ZUŻYTYM OPAKOWANIEM
Wykorzystany materiał opakowania umieścić w miejscu określonym
przez gminę do wyrzucania odpadu.
LIKWIDACJA ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ELEKTRYCZNYCH
IELEKTRONICZNYCH
Niniejszy symbol na produktach lub towarzyszących
dokumentach oznacza, iż zużytych produktów
elektrycznych lub elektronicznych nie wolno wyrzucać do
zwykłego odpadu komunalnego. Do poprawnej utylizacji,
odnowy lub recyklingu oddać takie produkty wmiejscach
zbiorczych dla tego typu odpadów. Alternatywnie
w niektórych państwach Unii Europejskiej albo innych
krajach europejskich można oddać swe wyroby lokalnemu sprzedawcy
wczasie zakupu podobnego nowego wyrobu.
Poprawną likwidacją niniejszego produktu pomożesz zachować cenne
źródła naturalne i wspierać prewencję potencjalnych negatywnych
wypływów na środowisko naturalne izdrowie ludzkie, co mogły by być
następstwem niepoprawnej likwidacji odpadów. Kolejnych informacji
uzyskać można wurzędach gminnych lub miejscach zbioru odpadów.
W przypadku niepoprawnej likwidacji niniejszego produktu nałożone
mogą zostać kary zgodnie zlokalnymi przepisami.
Dla podmiotów wkrajach Unii Europejskiej.
Jeżeli chcesz likwidować urządzenie elektryczne lub elektroniczne,
pozyskaj potrzebne informacje od swego sprzedawcy lub dostawcy.
Likwidacja wkrajach poza Unię Europejską.
Symbol ten obowiązuje w Unii Europejskiej. Jeżeli chcesz likwidować
niniejsze urządzenie pozyskaj potrzebne informacje dot. poprawnej
likwidacji wlokalnych urzędach lub od swego sprzedawcy.
Niniejszy wyrób spełnia wszelkie podstawowe wymagania
dyrektyw UE, którymi jest on objęty.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Sencor SBR 760WH Instrukcja obsługi

Kategoria
Pralko-suszarki
Typ
Instrukcja obsługi