- 6 -
01/2021
Copyright © 2021, Fast ČR, a.s.
PL
Spieniacz do mleka
Instrukcja obsługi
■ Przed zastosowaniem tego urządzenia prosimy zapoznać się z jego instrukcją
obsługi, nawet wwypadku, gdy jest ci znana obsługa podobnego typu urządzeń.
Używaj urządzenie wyłącznie w sposób opisanych wniniejszej Instrukcji obsługi.
Niniejszą instrukcję obsługi zachowaj do zastosowania wprzyszłości.
■ Minimalnie przez okres obowiązywania ustawowej rękojmi za wady, ewentualnie
przez okres obowiązywania gwarancji jakości, zaleca się zachować oryginalny
karton, materiał opakowaniowy, dowód zakupu oraz potwierdzenie o zakresie
odpowiedzialności sprzedawcy lub kartę gwarancyjną. Wrazie transportu zalecamy
zapakować urządzenie ponownie do oryginalnego pudełka od producenta.
OPIS URZĄDZENIA
A1 Przycisk włączenia /wyłączenia
A2 Osłona pojemnika na baterie
A3 Jednostka silnikowa zpojemnikiem
na baterie
A4 Trzepaczka do spieniania ze stali
nierdzewnej
A5 Podstawka
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
■ Przed pierwszym użyciem wyjmij urządzenie ijego akcesoria z opakowania oraz
usuń wszystkie etykietki propagacyjne lub informacyjne. Skontroluj czy urządzenie
ani żadna jego część nie jest uszkodzona. Wytrzyj do sucha przy pomocy czystej
ściereczki.
Włożenie baterii
■ Przed pierwszym użyciem lub w przypadku pojawienia się obniżonej mocy
urządzenia, należy wymienić baterie.
■ Przekręć osłonę A2 wkierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, po czym
wyciągnij wgórę.
■ Do pojemnika na baterie/akumulatorki włożyć baterie/akumulatorki typu AA/LR6
(2× 1,5V). Podczas wkładania baterii zachowaj poprawną biegunowość.
■ Załóż osłonę A2 na jednostkę silnikową A3. Upewnij się, czy zatrzaski na
wewnętrznej stronie osłony A2 zapadły do wpustów wjednostce silnikowej A3.
Następnie przekręć osłonę A2 wkierunku zgodnym zruchem wskazówek zegara,
po momentu pojawienia się oporu.
Notatka:
Przy wymianie baterii, należy wpierwszej kolejności wyjąć zużyte baterie.
Złożenie
■ Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia, należy w pierwszej kolejności
włożyć trzepaczkę do spieniania A4 do otworu wjednostce silnikowej A3 – patrz
rys. B.
Zastosowanie
■ Przed przystąpieniem do eksploatacji przekonaj się, czy baterie są poprawnie
włożone oraz czy spieniacz do mleka został popranie zestawiony.
1. Mleko, które chcesz spienić, wlej do 1/3 pojemności szklanki lub innego naczynia.
2. Włóż spieniacz do mleka do szklanki / naczynia tak, aby trzepaczka do spieniania A4
była zanurzona tuż pod powierzchnią cieczy.
3. Aby uruchomić urządzenie, naciśnij przycisk włączania / wyłączania.
4. Ostrożnie rób okręgi ze spieniaczem tuż pod powierzchnią cieczy.
5. Jeżeli pojawią się pęcherzyki, pomału poruszaj spieniaczem w górę tak,
aby trzepaczka A4 została ciągle zanurzona zarówno w mleku, jak również
wwformowanej ubijanej warstwie.
6. Jeżeli mleko zostanie ubite wwystarczającym stopniu, naciśnij przycisk włączania /
wyłączania iodczekaj wcałkowitego zatrzymania się trzepaczki A4. Dopiero teraz
można wyjąć trzepaczkę znaczynia.
Rada:
Do osiągnięcia bogatej ikremowej pianki, zaleca się użyć schłodzone mleko owyższej
zawartości tłuszczu.
Notatka:
Zawsze poczekaj do całkowitego zatrzymania ruchu trzepaczki A4 , przed
wyjęciem z pianki mlecznej. Wcześniejsze wyjęcie może spowodować
rozpryśnięcie się pianki lub mleka.
Rada:
Jeśli chcesz spienić gorące mleko, użyj mleka o maksymalnej temperaturze 60 °C.
Spienianie mleka o wyższej temperaturze, nie musi gwarantować zadowalającego
efektu spienienia.
Podstawa
■ Spieniacz do mleka jest dostarczany zpraktyczną podstawką A5, wktórej możesz
złatwością podstawić spieniacz do mleka i mieć przygotowany do zastosowania
wwygodnym miejscu, np. obok ekspresu do kawy.
■ Ostrożnie postaw spieniacz na podstawkę A5 – patrz rys. C.
CZYSZCZENIE IKONSERWACJA
■ Spieniacz do mleka nalepy wyczyścić po każdym użyciu. Zaschnięte resztki mleka
są ciężko usuwalne.
■ Do czyszczenia jakichkolwiek części urządzenia nie używaj ściernych środków
czyszczących, rozcieńczalników itp., które mogłyby uszkodzić powierzchnię
urządzenia. Żadnej części urządzenia nie można myć wzmywarce do mycia naczyń.
Ostrzeżenie:
Nie zanurzaj jednostki silnikowej w wodzie lub w innej cieczy.
Stwarza to ryzyko poważnego uszkodzenia urządzenia.
Czyszczenie trzepaczki
Trzepaczkę A4 należy wyczyścić po każdym użyciu.
1. Aby należycie wyczyścić trzepaczkę A4 , należy naczynie napełnić do 1/2 wodą
zdodatkiem płynu do mycia naczyń iwłożyć spieniacz do wody tak, aby trzepaczka
A4 była całkowicie zanurzona wwodzie.
2. Naciśnij przycisk włączania / wyłączania ipozostaw spieniacz do mleka włączony,
do momentu całkowitego usunięcia resztek mleka ztrzepaczki A4. Aby wyłączyć
urządzenie naciśnij przycisk włączania / wyłączania.
3. Ostrożnie wyjmij trzepaczkę A4 z jednostki silnikowej A3 i opłukaj pod czystą
bieżącą zimną wodą. Osusz czystą ściereczką, ewentualnie pozostaw wonie do
wyschnięcia. Czystą trzepaczkę A4 włóż do jednostki silnikowej A3 i postaw na
podstawce A5.
Notatka:
Jeżeli na trzepaczce A4 są wdalszym ciągu resztki zaschniętego mleka,
możesz je usunąć używając szczoteczkę zdelikatnym włosiem.
Czyszczenie jednostki silnikowej
■ Do czyszczenie jednostki silnikowej A3 możesz użyć delikatnej ściereczki lekko
zwilżonej w letniej wodzie. Wystrzegaj się, aby do jednostki silnikowej A3
przedostała się woda.
Przechowywanie
■ Jeśli nie będziesz korzystał ze spieniacza do mleka przez dłuższy okres czasu, wyjmij
zurządzenia baterie, zgodnie ze wskazówkami zawartymi wrozdziale „Czyszczenie
ikonserwacja“.
■ Spieniacz do mleka postaw na podstawkę. Urządzenie postaw wsuchym idobrze
wentylowany miejscu.
PRZEPISY
Kawa po wiedeńsku
■ Wlej do szklanki / filiżanki 125 ml mocnej czarnej kawy.
■ Spień około 100 ml mleka, szklankę wypełń mleczną pianką po brzegi. Osłodź do
smaku.
Marocchino
■ Roztop około jedną łyżeczkę czekolady mlecznej i wylej na ściany wewnętrzne
szklanki.
■ Do szklanki wlej następnie jedną filiżankę espresso. Ubij piankę mleczną idodaj do
szklanki 3 - 4 łyżeczek pianki mlecznej.
■ Piankę mleczną posyp kakaem.
Gorąca czekolada
■ Ubij piankę z gorącego mleka i dodaj kakao lub mieszankę do przygotowania
gorącej czekolady. Należycie wymieszaj.
■ Do smaku dodaj likieru, np. Amaretto.
Czekolada lodowa
■ Do zimnego mleka dodaj trochę mieszanki do przygotowania gorącej czekolady lub
syropu czekoladowego.
■ Ubij piankę zmleka zdodatkiem mieszanki czekoladowej
■ Dodaj gałkę lodów waniliowych idodaj trochę polewy / syropu czekoladowego.
Milk shake
■ Do zimnego mleka dodaj trochę delikatnego dżemu lub syropu owocowego. Ubij
delikatną piankę zmleka.
DANE TECHNICZNE
Napięcie ............................................................................................................................. 2 × 1,5V
Typ baterii ................................................................................................................ 1,5 V; typ AA (LR6)
Zmiana tekstu iparametrów technicznych zastrzeżona.